Dodaj do ulubionych

Czy można gdzieś kupić owoce pigwy i rajskie

13.08.06, 16:12
jabłuszka??
Obserwuj wątek
    • Gość: mati_lecha os.Lecha 51-52 , rośnie duże drzewo. IP: *.icpnet.pl 13.08.06, 17:27
      • Gość: kufferka Re: os.Lecha 51-52 , rośnie duże drzewo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 22:42
        Osobiście zrywam pigwę na skwerku pod blokiem:)
        Rozejrzyj się dookoła, bo sporo jej rośnie, a ludzie w ogóle nie zracają na nią
        uwagi. Uwielbiam soki i konfitury!!!
        • Gość: kiks4 Re: os.Lecha 51-52 , rośnie duże drzewo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 19:23
          sobiście zrywam pigwę na skwerku pod blokiem:)
          Rozejrzyj się dookoła, bo sporo jej rośnie, a ludzie w ogóle nie zracają na nią
          uwagi. Uwielbiam soki i konfitury!!!
          -------------
          trzeba jednak uważać- nasadza się także przy blokach krzewy pigwowca japońskiego, który pięknie kwitnie wiosną prezentując szkarłatne kwiaty, przekształcające sie później w "jabłuszka" o bardzo silnym, przyjemnym zapachu owocowym. Te jednak podobno zupełnie nie nadają się na przetwory, poniewaz mają w miąższu mnóstwo "kamyczków".
          "Jabłuszka" można jednak wykorzystać w domu, wkładając je do bieliźniarki, gdzie aromatyzują pościele- oczywiście dopóki nie wyschną i nie stracą zapachu.
          Więc na konfitury nie zbierajmy owoców z krzaków tylko rozglądajmy się za drzewami, choc prawdę powiedziawszy ja pamietam je tylko z dzieciństwa.
          • Gość: kaśka a nie prawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:30
            a nie prawda! ja w tamtym roku robiłam konfiturę z pigwy takiej z krzaczka spod
            bloku i wyszła super!!
            • lucyferciu Re: a nie prawda! 15.08.06, 22:38
              Gość portalu: kaśka napisał(a):

> [...] i wyszła super!!

To prawdopodobnie dzięki temu, że rosła przy bloku;)

A swoja drogą przypomniało mi się, jak to Cyganie zawsze mówią, że najlepszą
              kurą jest nie ta kupiona, nie ta darowana, ale ta kradziona. Coś w tym musi
              być, nie?:))

--
              Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
              M.K.
            • Gość: mamaku Re: a nie prawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 23:17
              no, ja też robię przetwory właśnie z takiej pigwy "krzaczkowej" i są pyszne, mniam!
              • Gość: kiks4 Re: a nie prawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 23:58
                Gość portalu: mamaku napisał(a):

> no, ja też robię przetwory właśnie z takiej pigwy "krzaczkowej" i są pyszne, mn
                > iam!
                ----------
                i wierz tu człowieku w pisane- ja swoją wiedzę na temat przydatności owoców pigwowca wyczytałem w ksiązeczce na temat roślin ozdobnych i - mimo, że zawsze zachęcam do sasmodzielnego poszukiwania prawdy- nie próbowałem tych informacji weryfikować. No i pokarało mnie, straciłem wiele lat nie jadania konfitur z pigwowca!!!
                • lucyferciu Re: a nie prawda! 16.08.06, 00:02
                  Gość portalu: kiks4 napisał(a):

> No i pokarało mnie, straciłem wiele lat nie jadania konfitur z pigwowca!!!

Zgadza się. Straciłeś. Ale pamiętaj, że te NAJLEPSZE rosną tylko przy blokach;)

--
                  Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
                  M.K.
                  • Gość: kiks4 Re: a nie prawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 10:04
                    Zgadza się. Straciłeś. Ale pamiętaj, że te NAJLEPSZE rosną tylko przy blokach;
                    -----------
                    No to mam przechlapane- mieszkam pod Poznaniem i mam w ogródku piękne pigwowce ale jak będe chciał zrobić konfitury to muszę jechać do miasta i ryzykowac spotkanie ze Strażą Miejską, a mam jeszcze parę nie zapłaconych mandatów i wolałbym tego uniknąć.
                    Czyli nadal nie poznam konfitur z pigwowca- chyba że Dobrusia w swej dobroci zechce na Forum opisać ich smak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka