gospie 09.10.06, 14:11 j.w jakieś zajęcia, warsztaty ktoś zna? pozd Gospie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Q Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: 195.20.110.* 09.10.06, 14:19 Dla takiego maluszka najlepszymi zajęciami będzie jak mamusia się nim zajmie. Nie przesadzasz troszke? Dziecko to nie robot do programowania i w tym wieku trzeba dziecko rozwijac emocjonalnie, a nie na warsztaty posyłać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospie Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 14:39 człowieku, jak bedziesz miał dziecko to możemy pogadać, a teraz jak nic mądrego nie możesz wymyśleć, to lepiej nie pouczaj mnie tylko zajmi sie swoimi sprawami... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 09.10.06, 15:10 Dlaczego tak na niego napadasz?? Ma rację. W tym wieku dziecko nie nadaje się na zajęcia poza domem. Nawet do przedszkola przyjmuje się dzieci, które już skończyły trzy lata. W tej chwili Twoje maleństwo najbardziej potrzebuje Twojego zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek100 Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.lanet.net.pl 09.10.06, 19:12 Nie to, żebym się chciał wtrącać w nie swoje zycie, ale wydaje mi się, że Dobrusia ma rację. O ile dobrze jest (bardzo delikatnie) ukierunkowywać niektóre zainteresowania dziecka, o tyle też mi sie wydaje, że zajęcia dla 2.5 latka to przesada. W przedszkolu mojego synka jest taki chłopiec, którego w wieku 4 lat rodzice zapisali na wszystkie mozliwe zajęcia do wyboru - normalnie maluchowi współczuję. A gdzie czas na kopanie piłki? A gdzie czas na dłubanie w nosie? A gdzie czas na nicnierobienie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: 195.20.110.* 09.10.06, 15:43 Cóz - skoro z góry wiesz ile mam dzieci i w jakim wieku i na czym sie znam a na czym nie - to lepiej faktycznie poślij to dziecko na warsztaty. Może tam trafi na jakąś deczko mądrzejszą opiekunkę od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golding Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.tpnet.pl 09.10.06, 16:53 Gość portalu: Q napisał(a): > Dla takiego maluszka najlepszymi zajęciami będzie jak mamusia się nim zajmie. > Nie przesadzasz troszke? Dziecko to nie robot do programowania i w tym wieku > trzeba dziecko rozwijac emocjonalnie, a nie na warsztaty posyłać. Kretyn. Możliwości jest wiele. Np: www.akademiamalucha.com.pl www.imd.org.pl/ - pytać o zajęcia dla maluchów Można też spróbować w Dąbrówce na Chrobrego - Klub Malucha - zajęcia od 2 lat, 2xtyg 1,5h. Do tych, którzy sądzą że lepiej trzymać dziecko w domu: Naprawdę myślicie, że mieszkając poza miastem w domu z ogródkiem, na którym stoi piaskownica, huśtawka i pełno innych zabawek - ale brak w nim rówieśników to lepsze niż kilka godzin tygodniowo z koleżankami i kolegami? Chyba że to jakiś nowy trend w psychologii małego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.izacom.pl 09.10.06, 18:12 > Kretyn. > Możliwości jest wiele. Np: Tiaaa Ja, mimo wszystko z moimi dziecmi gdy mialy 2-3 lata, wolałem sie pokulać po dywanie, pobazgrać farbkami, posmarować z nimi cos w zeszycie, porozsypywać kupki opadających liści na dworze, itd itp.... Potem razem fajnie posprzątać w pokoju - tak, sprzatanie tez moze byc zabawą Ale coż - takie cos to MUSI SIE CHCIEĆ. O ile łatwiej pojsc na gotowe, dać dziecko "na warsztaty" (a kurna co? nie stać mnie?) i luzik spoko, że ktoś odwali robote za nas.... Ale pewnie ja jakims kretynem jestem, że wolałem sie swoimi dziećmi sam zająć. Teraz są w wieku przedszkolno/szkolnym i biorą udział w dodatkowych zajęciach, przy moim aktywnym zaangażowaniu. Rozwijają swoje zainteresowania, które nabyły w zabawie ze mną, dzieki zabawie z nimi sam zaobserwowałem jakimi zdolnościami się wykazują, a w czym nie czują sie najfajniej - i dzieki temu każde z nich uczestniczy dzisiaj w zajęciach, które sprawiają im frajde. Ale coz - niektorzy to wogole najchetniej kupili by gotowe dziecko w sklepie z instrukcją obsługi i gotowym "serwisem warszatatowym". A serwis jak serwis - zaciera rece, bo jest klient do ogolenia. Nie pracujesz czasem w jakimś "warsztacie", że tak gorąco je polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golding Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:06 > Ja, mimo wszystko z moimi dziecmi gdy mialy 2-3 lata, wolałem sie pokulać po > dywanie, pobazgrać farbkami, posmarować z nimi cos w zeszycie, porozsypywać > kupki opadających liści na dworze, itd itp.... Mozesz sie kulac tydzien, z gory na dol w swoim domu, a to i tak nie zastapi kontaktu z rowiesnikami. Ideą autorki postu nie było pytanie o kurs śpiewu dla dwulatka, tylko o możliwość spędzenia z dzieckiem kilku chwil w towarzystwie innych dzieci. Ciekawe jak zapewnisz dziecku swobodę w rozwiązywaniu konfliktów w swojej grupie wiekowej ?! No chyba że sam w ramach owych zabaw walisz dziecko łopaką po głowie, odbierasz foremki i sypiesz piaskiem w oczy. Poświęcenie ze strony rodziców jest arcyważne, ale w tonie twoich wypowiedzi bije nuta giertychowskich pomysłów likwidacji przedszkoli i dawania kasy matkom za wychowywanie dzieci. > O ile łatwiej pojsc na gotowe, dać dziecko "na warsztaty" (a kurna co? nie stać > > mnie?) i luzik spoko, że ktoś odwali robote za nas.... Dobrze się czujesz?! > Nie pracujesz czasem w jakimś "warsztacie", że tak gorąco je polecasz? Zgadnij w którym z tych trzech?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.icpnet.pl 09.10.06, 20:40 >Ideą autorki postu nie było pytanie o kurs śpiewu dla dwulatka, tylko o >możliwość spędzenia z dzieckiem kilku chwil w towarzystwie innych dzieci. To chyba czytasz w myslach autorki postu, bo Ona jakos tego nie sformulowala werbalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liloo Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: 195.149.124.* 09.10.06, 15:07 wyślij ją na skrzypce i kurs suahili. sama natomiast zapakuj się do rakiety i odpal na księżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a hmmm... 09.10.06, 15:48 W tym wieku odpowiednie bedą: nauka gry na fortepianie oraz w tenisa. Dodatkowo oczywiscie kurs szydelkowania no i ze dwa jezyki obce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: hmmm... IP: *.icpnet.pl 09.10.06, 16:21 trochę przesadzacie - bo ja bym tez chetnie gdzieś na jakies dodatkowe zajęcia raz w tygodniu, posłała swoją 2,5 latkę. Myślałam raczej o pływalni - w każdym razie o jakimś ruchowym zajęciu - bardzo chętnie bym z nią poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek100 Re: hmmm... IP: *.lanet.net.pl 09.10.06, 19:16 Tak, to co innego. Na Wildzie jest basen dla takich maluchów. Tam zresztą kąpią sie razem z rodzicami i to jest fajnie zorganizowane. Ale to zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: hmmm... 10.10.06, 10:34 v.i.k.k.a napisała: > W tym wieku odpowiednie bedą: nauka gry na fortepianie oraz w tenisa.[...] Vikka jak zwykle ma rację. Tak się porobiło, że dzieciak, który przychodzi do podstawówki i nie zna przynajmniej angielskiego jest w klasowym ogonie. Oczywiście jakieś osiągnięcia w tenisie też są nieodzowne. W ostateczności może być hippika. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: hmmm... 10.10.06, 21:53 l.george.l napisał: > v.i.k.k.a napisała: > > > W tym wieku odpowiednie bedą: nauka gry na fortepianie oraz w tenisa.[... > ] > > Vikka jak zwykle ma rację. Tak się porobiło, że dzieciak, który przychodzi do > podstawówki i nie zna przynajmniej angielskiego jest w klasowym ogonie. > Oczywiście jakieś osiągnięcia w tenisie też są nieodzowne. W ostateczności może > > być hippika. #### Jeden z niewielu porzadnych na tym forum, który wie o czym mowie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.icpnet.pl 09.10.06, 17:50 poszukaj w warsztacie samochodowym Odpowiedz Link Zgłoś
tipsiara Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 09.10.06, 18:13 nie znam ale nauka pływania wydaje sie być dosc odpowiednia:) Odpowiedz Link Zgłoś
milla1 Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 09.10.06, 18:16 Polecam Instytut Małego Dziecka-chodzę tam z 2latką raz w tygodniu 1,5h. W sobotę idziemy na zajęcia muzyczne tutaj www.dzieciecaakademiaruchu.eu.pl/ramki.htm A gó..arstwo na forum niech się nie udziela, skoro nie ma pojęcia o czym pisze;/ Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 09.10.06, 19:07 To gó...arstwo ma lepsze pojęcie, niż Ty, ale z kimś, kto sprowadza dyskusję do poziomu chodnika, rzeczywiście nie ma sensu gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.icpnet.pl 09.10.06, 19:36 Ostatnio obserwuje moje kolezanki - matki dzieci 2-3 letnich. Jakis dziwny amok Je ogarnal, posylaja swoje dzieci na wszystkie mozliwe zajecia (np. umuzykalniajace, jezyki obce i to koniecznie na angielski i niemiecki, itp). Tylko, ze skutek tych nauk jest odwrotny do zamierzonego, np. maluchom myla sie jezyki (bo jak wytlumaczyc dziecku, ktore jeszcze nie mysli abstrakcyjnie, ze to sa 3 odrebne jezyki), formy gramatyczne (w efekcie po kursie j. obcego mowia gorzej po polsku), itp. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 09.10.06, 20:19 milla1 napisała: > A gó..arstwo na forum niech się nie udziela, skoro nie ma pojęcia o czym pisze; ### masz racje-spie..j z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 23:41 Zauwazylam ostatnio, ze matki maja jakies chore ambicje zeby ich dziecko ksztalcilo sie od najmlodszych lat. Spotkalam sie juz z metoda uczenia czytania 18 mies. dzieci, nauki angielskiego dla niemowlat itd itp. Dla mnie to chore, dziecinstwo to dziecinstwo. Ale zajecia dla 2,5 latki to jak najbardziej sensowne, zwlaszcza jesli nie ma rodzenstwa ani w poblizu nie mieszkaja rowiesnicy. Nic nie zastapi dziecku kontaktu z innym dzieckiem. Takie zajecia to nie nauka jezykow tylko wspolne zabawy. Gospie moglas zapytac na Dziecko-Wojewodztwa-Wielkopolskie P.S. Dzieci mozna zapisywac do przedszkola kiedy maja 2 lata i 6 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 09:18 Lepiej tutaj poszukaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=609 bo takie badziewne gó......... jak vikka itp nie wiedza o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: 195.20.110.* 10.10.06, 10:27 No właśnie. Idź z tym na jakieś forum dla przewrażliwionych mamusiek z chorymi ambicjami (np. pl.soc.dzieci), bo tu są normalni ludzie stąpający po ziemi i raczej poklasku nie znajdziesz... Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 10.10.06, 21:52 Gość portalu: lika napisał(a): > Lepiej tutaj poszukaj > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=609 > bo takie badziewne gó......... jak vikka itp nie wiedza o co chodzi ### ojej, ale mi do..s, zaraz schowam sie pod podloge ze wstydu:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospie Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 10:24 Dzięki za pomocne informacje, a tamte niektóre posty...-bez komentarza, ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 21:37 Nie przejmuj się. Widać, że najwiecej do powiedzenia mają ci którzy dzieci nie mają lub o czymś takim nie pomyśleli. Lub ci najmadrzejsi. Ale oni są nieuleczalni i należy ich spisać na straty. przecież wiadomo, ze nie chodzi o ekstremum, ale o to by maluszek spedził godzine tygodniowo w towarzystwie innych dzieci i przy okazji sie rozwinął. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 10.10.06, 21:55 Gość portalu: gospie napisał(a): > Dzięki za pomocne informacje, a tamte niektóre posty...-bez komentarza, ręce > opadają. ### to niech ci cos innego jeszcze nie opadnie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
new5 Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? 11.10.06, 08:44 Polecam www.maliodkrywcy.com. Sobotnie zabawy z językiem angielskim.Moja 3 lata tam uczęszcza.Zajęcia trwają 1.5 godziny z tego 30 min języka reszta zabawy plastyczne która np.moja uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:21 Proponoję piaskownicę, a dla mamy psychiatrę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 19:15 W TYM WIEKU DZIECKU NAJBARDZIEJ POTRZEBNY JEST KURS MIŁOSCI RODZICIELSKIEJ dajcie sobie spokój z tymi wyręczaczami wychowania ! Umiałaś spłodzić,urodzić(pewnie cesarka)musisz teraz umieć wychowac, sama zapewnić atrakcje dziecku.Jeśli nie potrafisz, ty zapisz się na kurs, a potem oddaj wiedzę dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 20:54 Ludzie o czym wy tu piszecie! Chodze z moją córą na godzinne zajęcia raz w tygodniu, bo uwielbia dzieciaki! Przed wakacjami też chodziła i była zachwycona. Zrezygnowałam z pracy i zajmuję sie nią od dnia jej narodzin, więc nie narzeka na brak mamy. Urozmaicamy sobie czas ile wlezie, chodzimy na basen, różne zajecia, place zabaw, przedstawienia. Nie wypisujcie bzdur i nie prawcie morałów, jak nie macie pojęcia lub doświadczenia. Życze waszym dzieciom (jesli takie posiadacie) takiej mamy jak ja! A jak wasze dzieciaki nie spotykają sie z innymi dzieciakami juz wasza sprawa (może by chciały!) P.S Jesli chodzi o cc, to koleżanko "matko" urodziłam naturalnie bez znieczulenia (ale to tak na marginesie) Czołem Nie wiedziałam ze Poznań ma takich ekspertów od wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: ... IP: *.icpnet.pl 11.10.06, 23:48 Witam miałem się nie udzielać, ale komentarze do Twojego postu są porażające. Okazuje się, że wszyscy Polacy oprócz tego, że znają sie NALEPIEJ na polityce, komputerach, piłce nożnej i sporcie w ogóle oraz samochodach to teraz też najlepiej znają się na wychowaniu dzieci. Pusty smiech ogarnia. Uogólnianie jest złe i jedno dziecko lubi kontakt z rówiśnikami (1,5-3 lata) a inne nie. Jak zapewnić ten kontakt jesli się nie ma bliźniaków albo trojaczków, pozostają tylko zajęcia quasi przedszkolne( nie mam tu na mysli od razu kursu językowego tylko zabawy).Wiem że niektórzy rodzice mają chore aspiracje i przygotowują dzieci od małego do "wyścigu szczurów", ale to odrębny temat. Moja córka uczęszcza na takie zajęcia na Os. Kopernika i jest fajnie( wspólne zabawy śpiewy itp, tym bardziej że rodzice jeśli chcą to mogą uczestniczyć w tych zabawach) tym bardzej, że nie kosztują dużo. Zamiast porady i pomocy na forum dostałaś zimny prysznic, ale tak to już czasami jest. Rada- nie przejmować się- oddzielić ziarna od plew i robić swoje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: ... 12.10.06, 00:05 Gość portalu: gospie napisał(a): ... Twoim błędem było to, że nie sprecyzowałaś w swoim poście, o co konkretnie Tobie chodzi. Nie wynikało z niego, że chcesz chodzić na zajęcia razem ze swoim dzieckiem. Gdybyś o tym wspomniała, Twoje pytanie nie spotkałoby się z taką lawiną niechęci. Tak mnie się wydaje. Sama, zanim posłałam mojego trzylatka do przedszkola, chodziłam tam razem z nim kilka razy w tygodniu przez trzy miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asika Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.echostar.pl 12.10.06, 10:07 Polecam zajęcia w Klubie Krąg - mini przedszkole artystyczne - jest to mix różnych form plastycznych, ruchowych, zabawy itd. www.klubkrag.liid.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia Re: zajęcia dla 2,5 latki w Poznaniu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:17 poznan.miastodzieci.pl/zajecia-dla-dzieci.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoonman Angielski dla bardzo malych dzieci IP: *.icpnet.pl 18.10.06, 12:20 Helen Doron Poznań - Stare Miasto, Szamotuły, Oborniki, Nowe Miasto, Swarzędz, Piła, Chodzież, Wągrowiec Wojewodztwo: wielkopolskie Centrum Języka Angielskiego Ewa Grabska ul. Sarmacka 31, tel./fax (0 prefix) 61 828 30 88 ul. A. Mickiewicza 18a, tel. (0 prefix) 61 842 76 18 ul. Jana Pawla II 14, tel. (0 prefix) 61 876 66 21 Tel. kom.: [+48] 606 573 446 Odpowiedz Link Zgłoś