Gość: Carte Ktos tu jest chory!!!!!????:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 19:36 "bo F-16 szybciej niż MiG-i wzbijają się na wyższy pułap" no i co z tego jeśli korytarz jest taki a nie inny i nawet F-16 z tego szybszego wzbijania się nie będą mogły korzystać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Ktos tu jest chory!!!!!????:/ IP: *.icpnet.pl 08.11.06, 21:21 A skąd wiesz że tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Ktos tu jest chory!!!!!????:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 21:26 Ponieważ w Poznaniu są 2 lotniska i ruch na nich trzeba jakoś zorganizować. Poczekaj kilka miesięcy, osobiście Ci puszczę F-16 na kilkuset metrach nad centrum miasta bo taki będę miał kaprys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Grzmoty na cioty IP: 142.94.86.* 08.11.06, 23:14 Pusć raczej tego F15 jak najnizej nad rezydencjami waznych decydentow, takich jak generalowie lotnictwa, Grobelny i jemu podobni. Niech poczuja w uszach sami oraz ich rodziny grzmoty MADE IN USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Ktos tu jest chory!!!!!????:/ IP: *.icpnet.pl 09.11.06, 08:24 I każde z tych lotnisk ma osobne strefy. Co do puszczania eF-a na centrum nisko, ja bym się ucieszył, daj znać tylko kiedy abym mógł to obejrzeć. Z drugiej strony, coś wiesz, ale nie dokładnie. A próbujesz eksperta w dziedzinie lotnictwa zgrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Ktos tu jest chory!!!!!????:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:44 Zajrzyj kolego do AIP i zobacz, czy lotnisko w Krzesinach ma MCTR czy nie. Doczytaj też co to jest TMA i jaki organ zapewnia w nim służbę kontroli ruchu lotniczego. Numer mojej licencji to ATCL-10248, a Twój? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Ktos tu jest chory!!!!!????:/ IP: *.icpnet.pl 09.11.06, 17:57 Skoro masz licencję, to wiesz, że żadne lotnisko wojskowe nie ma MCTR tylko MATZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Ktos tu jest chory!!!!!????:/ IP: *.pata.pl 09.11.06, 19:36 A zajrzyj do aktualizacji z tego miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rys Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 23:21 Pyraki to zarozumiałe parszywe i chytre głupole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.echostar.pl 09.11.06, 01:10 Mi to sie podoba jak lataja lubie ten dzwiek :D Faktem jest ze nie kazdy lubi to samo ale zawsze mozna sprzedac działke, dom i kupic cos nowego. Chyba ze sie działke koło lotniska kupilo za tanie pieniadze i jeszcze chce sie na tym zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie ! IP: 142.94.86.* 09.11.06, 04:17 Lubisz ten dzwiek bo uszy nie myjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie ! IP: *.icpnet.pl 09.11.06, 08:26 A gdzie sens tej wypowiedzi? A jeśli nawet nie myje to nic Ci do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wynocha z Poznania ! IP: 142.94.86.* 29.11.06, 15:32 Piszesz- zawsze mozna sprzedac działke, dom i kupic cos nowego. Dlaczego tylko GLUSI maja te domy kupowac? Zajmowanie sie skutkami do niczego nie prowadzi. Te sprzeczki na forum sa jalowe i bezproduktywne. Trzeba usunac przyczyne okropnych halasow na Krzesinach! Zatem do dziela. Pora dac czerwona kartke tej halasliwej bazie lotniczej. Jej miejsce to odludna prowincja (np. lotnisko w Powidzu) gdzie nie bedzie dokuczac mieszkancom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blokowiec Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.icpnet.pl 09.11.06, 09:41 Czymże są pikiety i protesty nawet kilkuset krzykaczy (maksimum), którym przeszkadza hałas lotniska wojskowego w kontekście bezpieczeństwa 30 paru milionów Polaków, któtych to 30 paru milionów Polaków bronić będą stacjonujące w Krzesinach samoloty F-16??? Na marginesie: czy lotnisko w Krzesinach istnieje od dziś lub od wczoraj???? Nikt nikogo nie zmusza do osiedlania się i zamieszkiwania w obszarze oddziaływania lotniska... Ja np chętnie zamienię mieszkanie w bloku na dom w tamtej okolicy, oczywiście zamiana po cenach rynkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luboń Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.rci.com.pl 09.11.06, 10:29 Mieszkam od dawna w Luboniu - od 1996 roku. W 2000 roku przeprowadzałem się do nowego domu i wybrałem również Luboń. Teraz walczę w sądzie o odszkodowanie. I już widzę odpowiedzi ludzi piszących, że lotnisko było zawszw a ja naciągam państwo ( czyli wszystkich obywateli na kasę ) !!! Szkoda tylko, że w ten sposób wypowiadają się ludzie którzy nie wiedzą co piszą. 1. Obecnie ( od kilku lat ) samoloty w luboniu nie latają ( poza sporadycznymi manewrami ) - wojsko nie chce drażnić obywateli. 2. W latach 90-tych samoloty latały częściej i faktycznie pamiętam, że przy przelotach chałas był dość znaczny (niemożliwe było prowadzenie jakiejkolwiek konwersacji lub słuchania radia, telewizji ) 3. Samoloty latały nad całym miastem, mając za nic wyznaczone kortyaże, nisko nad domami - należy się tego spodziewać również w przyszłości 4. Wprowadzałem si do nowego domu świadomie akceptując chałas jaki mogą powodować samoloty (z doświadczeń lat 90-tych) , ale nie zakładałem kilkudziesięciu przelotów dziennie F-16 nad moją głową. 5. Wojewoda wprowadził strefę ograniczonego użytkowania - co doprowadziło do tego, że mogę dysponować moją nieruchomością w sposób ograniczony oraz spowodowało spadek wartości mojej nieruchomości (właściwie w dzisiejszych czasach wzrostu cen należy napisać, że spowodowało mniejszy wzrost wartości) Nie walczę o odszkodowanie za uciązliwość samolotów F-16 tylko o odszkodowanie za spadek wartości nieruchomości w związku z wprowadzeniem strefy ograniczonego użytkowania. I NAJBARDZIEJ WK... MNIE TO, ŻE WOJSKO, PAŃSTWO I "NIEZAWISŁE" SĄDY ROBIĄ WSZYSTKO ABY NAS OBYWATELI BEZCZELNIE OSKUBAĆ POWODUJĄC SWOIMI DECYZJAMI SPADEK WARTOŚCI NASZYCH NIERUCHOMOŚCI I WMÓWIĆ NAM, ŻE SAMI SOBIE JESTEŚMY WINNI. I jeszcze jedno, Nie jestem przeciw nowoczesnym samolotom w Polsce - należy to jednak robić z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: 80.68.236.* 09.11.06, 11:09 Ja mieszkam na Okęciu i żyję. Kiedyś to był huk bo te ruskie graty grzały non stop śilniki. A teraz jest super, piekne maszyny aż miło popatrzeć. Wybrałem Okecie i nie żałuję tego. A pretensje do władz to tak jakby mieć pretensje o to że środowisko naturalne jest zanieczyszczane przez elektrownie. Co mamy zamknac? To wtedy ani lotnisko ani My Obywatele nie bedziemy mieli pradu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 12:34 pozwolę sobie podsumować i ustosunkować się do tego co w tym wątku przeczytałem :) mieszkam w poznaniu-krzesinach (nie w krzesinach pod poznaniem) przy ulicy pokrzywno po drugiej stronie autostrady niż lotnisko - mam do niego kolo 2 km w lini prostej I NIE WNIOSŁEM POZWU DO SĄDU 1. zacząć należy od tego, że cały zakup f16 to jeden wielki poron - wybrano je na fali wielkiej miłości do braci z usa i w zamian za wspaniałe obietnice offsetu, którego nie było, nie ma i nie będzie wybrano samolot mimo swych modernizacji w zasadzie wychodzący ze służby w kraju w którym go produkują - tylko dlatego, że "sprawdził" się w boju - jakim boju pytam - bo trudno za bój uznać walki z migami 21 w iraku poza tym całość czyli 36 samolotów bojowych będziemy mieli w 2012 roku (optymistycznie) - czyli jakieś 35 lat po oblocie - żałosne - niech mi ktoś powie czym się to różni od obecnych MiGów 21 ??? moim zdaniem należało wybrać SAABa - ale to tylko moja opinia 2. budowa bazy w poznaniu to jeszcze większy poron - tak, tak - budowa - TĄ BAZĘ ZBUDOWANO OD POCZĄTKU - kosztem pewnie ok 1 mld PLN jak ktoś potrafi mi wskazać jakiekolwiek miasto (pow 500tys) w europie, w którego granicach administracyjnych jest strategiczna baza wojskowa to będę pod wrażeniem - tylko nie piszcie mi, że ukraina, białoruś itp to europa jeśliktoś potrafi wskazać jakąkolwiek bazę w europie, której główne korytarze przebiegają nad 1,5 mln aglomeracją też będę pod wrażeniem kilku inteligentów stwierdza, że lotniska cywilne znajdują sie w wielkich aglomeracjach i ludzie tam żyją - tak lotniska CYWILNE - a do tego gdy były budowane były poza granicami tych aglomeracji w ostatnim 10-leciu kojarze tylko 1 duże (przesiadkowe) lotnisko wybudowane w europie -lotnisko w monachium - wybudowane ok 40 km od miasta - wiec nie pieprzcie farmazonów zagrożenie dla cywilów związane z obecnością strategicznej bazy wojaskowej w obrębie aglomeracji wydaje mi się tak oczywieste, że nie widzę sensu o tym pisać obecność bazy w małęj miejscowości spowoduje wzrost gospodarczy - w dużej wręcz odwrotnie skoro ma to być nasza baza strategiczna to dlaczego pod zachodnią a nie wschodnią granicą ??? w końcu to ze wschodu oczekujemy zagrożenia - zachód cały jest z nami w sojuszu :) ci co piszą, że te efy nas obronią to chyba ostatnio miewali częste urazy mózgów - obecne symulacje wskazują, że armia litwy podbiłby nasz kraj w 48 h :) i to wszystko są powody dla, których lotnisko powinno być w powidzu 3. samoloty wojslowe są głośniejsze od cywilnych - jak ktoś ma wątpliwości to niech poszuka cywilnego który startuje na dopalaczach :) 4. państwo ma płącić: - za zmniejszenie wartości spowodowane ograniczeniami w dysponowaniu gruntem - za zmniejszenie wartości nieruchomości związane "rozbudową" lotniska - jak by było jak było to by nie musieli płacić - choć i tego nie jestem pewien - bo w strategi rozwoju stało jak wół, że lotnisko będzie wygaszane - zwiększenie uciązliwości (ma to pokryć w postaci wyminy okien itp, itd) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie! IP: 142.94.86.* 09.11.06, 15:22 - Prezydent Kaczyński powiedział podczas konferencji prasowej w Krzesinach, że całkowicie rozumie protestujących mieszkańców Krzesin, ale trzeba sobie jasno powiedzieć, że tego rodzaju bazy, jak ta w Krzesinach, muszą w Polsce być. OCZYWISCIE, ZE MUSZA BYC ALE DLACZEGO W POZNANIU-KRZESINACH A NIE np. W POWIDZU! Prezydent obiecal - w ciągu najbliższego roku w bazie zamontowane zostaną urządzenia, 'które zwiększą komfort mieszkańców'. Ciekawe jaki to beda cuda techniki, tez amerykanskie? Jednak tansparenty 'F-16 albo my', 'F-16 śmierć osiedla' i 'Precz z hałasem' poskutkowaly. TAK TRZYMAC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie! IP: *.icpnet.pl 10.11.06, 14:59 No akurat Prezydent tych transparentów nie widział. Lądował bezpośrednio na lotnisku w Krzesinach i nawet nosa nie wyściubił poza nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.icpnet.pl 09.11.06, 18:20 a ja bylem dzis na krzesinach, bardzo piekne maszyny, szczerze powiedziawszy nawet migi 29 sie chowają. pozdrawiam wszystkich malkontentowatych i innych przyglupow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie ! IP: 142.94.86.* 10.11.06, 00:33 Podziwaj sobie, jak nie masz innych ciekawszych rzeczy do robienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.icpnet.pl 10.11.06, 01:51 Podobnie jak ludzie z Polanki zaczęli marudzić że im za głośno od tramwaju, a nie raczyli wcześniej spojrzeć nawet gdzie kupili mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cav Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 15:06 Po pierwsze - sam sobie swoim słownictwem wystawiłeś burackie świaectwo. Po drugie - strefa praktycznie nie obejmuje Krzesin (pas jest od 1,5 do 2 km od Krzesin i to z boku), więc to nie mieszkańcy Krzesin procesują się z wojskiem. Wypada to wiedzieć zanim się twarz otworzy, żeby kogoś obrazić. Po trzecie - na Krzesinach oczywiście słychać samoloty, ale poważny problem to mają mieszkańcy Marlewa, Lubonia, Komornik, a z drugiej strony Jaryszek, Koninka itd - bo to im nad głowami odrzutowce latają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: 81.210.3.* 10.11.06, 16:14 śmieszą mnie te protesty, zwłaszcza, że wśród protestujących większośc to ludzie którzy mieszkaja tam od całkiem niedawna. Np mój szef. Wprowadzil sie tam pół roku temu bo jest mega skąpcem i kupił "okazyjnie" domek a teraz sie burzy ze F16 przyleciały. Hehe Szkoda tylko ze nie pomyslał ze wlasnie przez te F16 domek miał okazyjną cenę. F16 życze wysokich lotów i tyle samo startów co lądowań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ból i hałas Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 18:53 Twoja opinia potwierdza fakt spadku wartości nieruchomości w strefach skażonych hałasem. Obejmuje to jakieś 5 - 10 tys. domów, które ludzie budowali z całożyciowych oszczędności i żyją tam od pokoleń (dużo wcześniej zanim okupant niemiecki a potem sowiecki założyli najpierw skromny pas startowy, potem bazę). Tym ludziom należą się realne odszkodowania - i to bez konieczności upokarzania się przed wrogo nastawionymi sądami, lecz na zwykłej drodze administracyjnej. W przeciwnym razie trzeba będzie stwierdzić, że władze niepodległej Rzeczpospolitej niczym nie różnią się w postępowaniu od okupantów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puszkin56 Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 17:34 Wyluzuj, Twój szef nie ma prawa do odszkodowania, widziały gały co brały. Wystarczy, że Ciebie skubie na podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Powiem krótko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:22 Poznań kilkakrotnie przeżył swój rozwój . Jednym był koniec XVIIIwieku, drugi przełom XIX i XX wieku, oraz międzywojnie. We wszystkich przypadkach nastąpił po likwidacji objektów obronnych z miasta lub jego centrum (mury obronne, forty itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outnoise Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 18:23 Pozwolenia na budowę wydał Mieszko I i Bolesław Chrobry. Już wtedy te tereny były zamieszkałe, a w Luboniu, który w całości będzie zanieczyszczony nieludzkim hałasem, wykopaliska archeologiczne wskazują, że ludzie mieszkali nawet 2000 lat wcześniej. Ciekawe czy już wtedy była baza lotnicza. Ośmieszasz się twierdząc, że najpierw była baza a potem wokół bazy osiedlali się ludzie. Za chwilę pewnie powiesz, że deszcz pada do góry, a samoloty latają pod ziemią więc hałas nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie! IP: 142.94.86.* 10.11.06, 21:00 Co za dowcip? Typowe wypociny buraka do tego psujacego sie od glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outnoise Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:13 Chodziłem latem po ogrodzie, między grządkami, nasłuchiwałem....ale buraki nie miały żadnych argumentów, więc milczały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Naciągacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 12:34 Jakiś czas temu, gdy lotnisko było w remoncie (żadnych lotów) wybudowano w miejscowości Koninko os. Podkowa. Było szeroko reklamowane w mediach jako "miejsce w którym panuje cisza i spokój" - tyle, że jest położone niemal dokładnie w osi pasa startowego. Resztę, co do uczciwości reklamy pozostawiam bez komentarza, myślę iż każdy dopisze swój ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Dalsze protesty IP: 142.94.86.* 11.11.06, 14:54 "Precz z F-16", "Ogrody i parki zamiast baz", "F-16 cud techniki leciał tydzień z Ameryki" - oto slogany ekologów i pacyfistów. Domagają się likwidacji lotniska lub wykupienia ich nieruchomości. Powodem protestu mieszkańców osiedli połozonych w okolicach lotniska jest potworny hałas stamtad dochodzący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puszkin56 Re: Naciągacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 17:36 Tak było, święta prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Trochę żenujące te protesty!! IP: 83.238.212.* 13.11.06, 10:24 Lotnisko funkcjonuje od czasów II wojny, przez wiele lat Migi latały wszerz i wzdłuz i nikt nie protestował. Mieszkam wiele lat na Gluszynie i mam do latania wiele sentymentu, więc i hałas postrzegam inaczej. A o ludziach budujących się na Marlewie mam bardzo kiepski zdanie - doskonale wiedzieli co czynili!!! - MNóSTWO tam byłych wojskowych w tym pilotów!! :-))) Więc niech nie robią z siebie idiotów!!!!!!! Kupili te ziemie bo była śmiesznie tania, a była tania bo blisko pasa i na dodatek prawie w osi pasa!!. Wstyd mi za tych wyłudzaczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polchen Re: Trochę żenujące te protesty!! 13.11.06, 14:15 Gość portalu: marzena napisał(a): > Lotnisko funkcjonuje od czasów II wojny, przez wiele lat Migi latały wszerz i > wzdłuz i nikt nie protestował. Mieszkam wiele lat na Gluszynie i mam do latania > > wiele sentymentu, więc i hałas postrzegam inaczej. > A o ludziach budujących się na Marlewie mam bardzo kiepski zdanie - doskonale > wiedzieli co czynili!!! - MNóSTWO tam byłych wojskowych w tym pilotów!! :-))) > Więc niech nie robią z siebie idiotów!!!!!!! > Kupili te ziemie bo była śmiesznie tania, a była tania bo blisko pasa i na > dodatek prawie w osi pasa!!. > Wstyd mi za tych wyłudzaczy!!! Nie przeczytałam tego co napisała Marzena,dopiero teraz,ale widze,że w moich przypuszczeniach jest duzo prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 08:54 żenujący to ty masz mózg :( - jeśli go w ogóle masz ???? to, że kiedyś ludzie nie protestowali, że papieru do d.... nie było, że ksiązki były też tylko jedynie słuszne to cię nie dziwi ???? a może masz 16 lat albo lat tyle ile trzeba i galopującą amnezję ?????? WTEDY SIĄ NIE PROTESTOWAŁO - WŁADZA NIE ZNOSIŁA PROTESTÓW - A NAWET JA SIĘ PROTESTOWAŁO TO TYLKO DLA SAMEGO SIEBIE BO I TAK MEDIA ( WSDZYSTKIE BYŁY KOMUNISTYCZNE - BO PEWNIE NIE WIESZ) A POTEM TO TYLKO PROKURATOR I WYROK ZA WROGOŚĆ DO PAŃSTWA POLSKIEGO a potem - w latach 90 - nie było kasy na zupę - więc nie latali - to na co ludzie mieli protestować - tymbardziej, że władza zapowiedziała likwidację lotniska - nawet zmniejszali liczebność etatów w bazie (i to znacznie) a ogólnie to osady wzdłuż lini pasa są znacznie stasze niż lotnisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: 83.238.212.* 14.11.06, 10:39 5 DOMÓW NA KRZYŻ JEST STARSZYCH - NIE WIESZ OWIECZKO O CZYM MÓWISZ!! Ale akurat ONI nie protestują, bo sa mądrzy. Protestują Ci którzy chcą wykorzystać koniunkturę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 13:19 tak się składa, że miszkam całkiem blisko a przez marlewo jeżdżę codziennie do i z pracy :) więc nie piernicz farmazonów - chyba, że te z lat 60 i 70 uznajesz za nowe - a wtedy to mi cię całkiem żal ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: 83.238.212.* 15.11.06, 10:14 A lotnisko wybudowali Niemcy!!! I działało podczas II wojny światowej, więc lata 60-70 nie robią znawco od siedmiu boleści!!! wrażenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 15:50 nie robią wrażenia bo główka puściutka :) w latach 60 i 70 nie budowałaś i nie kupowałaś mieszkania się tam gdzie chciałąś tylko tam gdzie ci kazali vel pozwolili - ale jak cię czytam to wiem dlaczego przez ostatnie 16 lat więcej nami rządzili post komuniści - BO LUDZIE NIEDOŚĆ, ŻE SĄ GŁUPI TO JESZCZE NIE MAJĄ PAMIĘCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 17:36 mają, mają a Ty jeżdząc przez Marlewo popatrz dokładnnie na budynki - kiedy one budowane.... Mieszkam tu pół wieku A NIE PRZEJEŻDŻAM JA K tY, KTÓRY JAK NA RAZIE WYKAZUJESZ SIĘ TYLKO PUSTOSŁOWIEM I OBRAŻANIEM. Ja Cię od matołów nie wyzywam a mogłabym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 17:54 ale ja nie piszę takich głupot :) bo głupotą jest negowanie ludzkiej chęci do spokoju - spokoju zresztą obiecanego głupotą jest negowanie prawa do odszkodowań w zamian za zmniejszenie możliwości dysponowania swoim mieniem a już skrajną głupotą jest radość ze strategicznej bazy wojskowej w obrębie miasta mieszkam na krzesinach - więc wiem co mówię i trochę czasu mieszkam - pamiętam jak na pokrzywnie stały ze 4 chatki i milion drzewek owocowych, pamiętam też dokładnie komune - nie było mi wtedy dobrze (takie delikatne ujęcie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: *.icpnet.pl 16.11.06, 15:24 Chcesz trochę spokoju? To się wybuduj w Puszczy Nadnoteckiej! Budując się w sąsiedztwie lotniska wojskowego musisz ponosić konsekwencje swoich decyzji. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: żenujące protesty, czyżby? IP: 142.94.86.* 16.11.06, 13:08 Marzena, te protesty są jak najbardziej uzasadnione. Halasy dokuczają nie tylko miszkancom osiedli w pobliżu bazy lotniczej w Krzesinach. Zobacz sobie odpowiednie mapy. To skandal żeby lotnisko wojskowe bylo w miescie ponad pol-milionowym jakim jest Poznan. W ktorej to ekipie rządowej byl taki "genialny" minister obrony narodowej, ktory podjąl taką idiotyczną decyzje? Czy zrobil to Onyszkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Trochę żenujące te protesty!! IP: 83.238.212.* 14.11.06, 10:44 jesteś osłem!!! Marzena ma rację!!! A ty sie człowieku lecz z nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
polchen Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 13.11.06, 14:12 No pewnie,że bliskość lotniska przeszkadza, ale kochani mieszkańcy Krzesin jak nie było F-16 to było cicho? Mam pewne podejrzenia,ze przynajmniej niektórzy ludzie kupowali tam działki i stawiali domy z góry licząc na to,że wojsko te tereny wykupi i na tym zarobią. Lotniska gdzieś muszą być i nie ma na to rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Krzesin protestujcie!! IP: 142.94.86.* 14.11.06, 05:41 Lotniska gdzieś muszą być i nie ma na to rady pisze "polchen". Wojskowe lotniska w miastach... takich jak Poznan? Wynosie sie z tym hałasliwym kramem choćby do Powidza i to jak najwczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 08:57 taaaaaaaaaaaaaaaaaaa najlepiej na starym - będzie wszędzie blisko a jak tak podejrzewasz - to się przejedź na marlewo i poszukaj sobie nowych domków - to pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.polkomtel.com.pl 14.11.06, 11:38 Zgadza się. Jak nie było F16 to było cicho. Przynajmniej od 3 lat od kiedy mieszkam w swoim domku wybudowanym za ciężko zarobione pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariooo Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.icpnet.pl 14.11.06, 21:36 tak sobie czytam te opinie i .... wlasnie buduje sobie dom w szczytnikach, to blisko trasy podchodzenia do ladowana. nie jestem w strefie ktora zostala ustalona jakis czas temu i nie wiem czy bede w nowej wiec raczej nie bede staral sie o odszkodowanie :) gdy kupowalem dzialke ceny nie byly az tak super atrakcyjne(w porownaniu z innymi lokalizacjami - dzialka byla nieuzbrojona, niewielka ilosc zabudowan etc. po roku jej wartosc sie podwoila a w okolicy praktycznie nie ma juz wolnych dzialek), jako osoba nie pochodzaca z poznania mialem prawo nie wiedziec o lotnisku oraz o planach jego rozwoju (wiedzialem tylko dlatego, ze lubie dociekac roznych spraw), ale co maja powiedziec ci ktorzy nie pochodza z poznania i nie wiedza .... tylko nie piszcie ze to sie sprawdza, bo lotnisko jest kilka km od tych dzialek i nie jest sie w stanie wszystkiego sprawdzic, a poza tym na ogrodzeniu nie ma informacji "tu beda stacjonowaly f-16" a i zolnierze tez tego by nie powiedzieli. mysle ze w protescie mieszkancow krzesin nie chodzi tylko o wyludzenie kasy - a nawet gdyby to co zazdroscicie?? bo ja nie - lotnisko mialo byc wygaszane, powstawaly nowe domy i napewno wszyscy mysleli o odszkodowaniach!!! poronionym pomyslem jest lokowanie bazy z takim sprzetem w tak bliskiej odleglosci od centrum poznania (generalnie duzego miasta) i wszyscy powinnismy protestowac bo jest to zagrozenie nie tylko dla okolicznych mijscowosci jak lubon, koninko, plewiska..... ale dla calego miasta. jest to np. potencjalny cel atakow terorystycznych - np turecki samolot ktory wyladowal w krzesinach. dlaczgo go nie zestrzelono, przeciez byly w bazie bojowe samoloty?? czy tak samo bedzie jak w hangarach beda staly 32 super drogie maszyny?? sytuacja czysto hipotetyczna - samolot podchodzi do ladowania na lawice, nagle zbacza i uderza w krzesiny, wojsko nawet nie zdazy wyprowadzi f-16 z hangaru!!!! i co wtedy?? znajomi ktorzy mieszkali w krzesinach opowiadali mi o spadajacych migach i mylse ze podobnie moze byc z f-16 (drobne usterki w koncu sie zdarzaja jak juz zauwazylismy). ale wtedy zamolot moze nie spasc na krzesiny a doleci np do staroleki i co wtedy??? halas bedzie odczuwalny w dosc sporej czesci poznania wiec nie tylko najblizsze sasiedztwo bedzie go odczuwalo. ja pogodzilem sie z tym ze samoloty tam beda. coz w miescie sa tramwaje, autobusy nocne i samoloty cywilne. a f-16 nie beda lataly caly czas - napewno podczas manewrow bedzie glosno ale jak narazie mamy az 1-go pilota i 4 z czego 2 "nie w pelni sprawne" f-16 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Protestujcie mieszkańcy nie tylko Krzesin IP: 142.94.86.* 14.11.06, 23:41 Lotnisko wojskowe tak blisko centrum Poznania? To skandal. Wszyscy powinni protestowac! Nie tylko mieszkancy Krzesin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Protestujcie mieszkańcy nie tylko Krzesin IP: *.icpnet.pl 15.11.06, 15:35 Dzień dobry, Zainteresowanym i sfrustrowanym mieszkańcom okolic lotniska w Krzesinach przesyłam ciekawy link: stare.poznan.uw.gov.pl/img/wydzialy_sr_mapalotniska.png Pozdrawiam - sam nie jestem mieszkańcem tych okolic. KROPLA DRĄŻY KAMIEŃ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Protestujcie mieszkańcy Poznania i okolic IP: 142.94.86.* 15.11.06, 18:32 Port lotniczy Poznan (im. Henryka Wieniawskiego) powinien zostac przeniesiony z Lawicy do Krzesin. Z kolei tamtejsza baze wojskowa nalezy wyrzucic jak najdalej od Poznania ze wzgledu na uciazliwe halasy, chocby do Powidza, gdzie lotnisko wojskowe juz istnieje. Im wczesniej podejmie sie decyzje w tej sprawie tym mniej to bedzie kosztowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Protestujcie mieszkańcy Poznania ! IP: *.ed.shawcable.net 24.11.06, 06:07 To naprawde niesamowite. Czy te mapy widzieli generalowie lotnictwa i owczesny minister obrony narodowej? Cy ci decydenci byli zamroczeni czy po prostu przekupieni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Protestujcie mieszkańcy Poznania ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 12:13 > byli zamroczeni czy po prostu przekupieni? NIE TĘPI Odpowiedz Link Zgłoś
paarabola Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 17.11.06, 17:22 Proponuję dopisać się do nast. protestu. www.tvn24.pl/1,219,8,24745885,68758441,2119874,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 17.11.06, 23:09 Słowa poparcia i życzenia wytrwałości od mieszkańców Warszawy, okolic lotniska Okęcie. Jesteśmy w podobnej sytuacji, bo bez zgody społecznej rozbudowuje sie lotnisko Okęcie. Lotnisko Okęcie jest wprawdzie cywilne, ale generuje już teraz dobrze ponad 300 lotów dziennie (średnio, w sezonie turystycznym pewnie ze dwa razy więcej). Na Okęciu tez protesty zlekcewazono. Jedyna różnica, że nie udałó się władzom uchwalic obszaru ograniczonego uzytkowania do dziś. W dyskusjach chocby na forum padają te same argumenty w Poznaniu i w Warszawie: tania ziemia, osiedlali sie idioci, nie zauwazyli, że obok jest lotnisko, liczą na odszkodowania. Nie ma co zwracac uwagi na te poszczekujące kundelki, uzywające przytoczonerj wyżej agrumentacji. WEybaczcie im, bo nie wiedzą, co piszą. Albo piszą, bo im tak kazano. Najwazniejsze jest prawo. A prawo mówi jednoznacznie: kiedy normy emisji zanieczyszczeń (też hałasu) sa przekropczone i nie da sie tego wyeliminować, wtedy tworzy sie obszar ograniczonego uzytkowania. Właściciele nieruchomości położonych w obszarze mogą żądać wykupienia nieruchomosci albo odszkodowania za utrate ich wartości. I wojsko musi te odszkodowania zapłacić, w wysokości zasądzonej przez sąd. Skandalem jest jedynie to, że wojsko sie odwołuje od wyroków, odciągając w czasie koniecznosc wypłaty odszkodowań. Jak dostaniecie odszkodowania, zapropopnujcie kupno swoich domów tym pyskaczom z forum. Tanio, bo cena domu pomniejszona o odszkodowanie. Jak komu hałas nie przeszkadza, to niech go sobie zafunduje na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Poznania protestujcie ! IP: 207.148.178.* 18.11.06, 19:16 To momsens że media (np. TVN) mowia o "lotnisku w Krzesinach pod Poznaniem". To lotnisko jest w Poznaniu! Potworne hałasy ciagle nekaja mieszkańców tego miasta, jednego z najwiekszych w Polsce, ponadto mieszkancow wcale nie takiego małego Lubonia ("tylko" 25 000 mieszkancow), oraz wiele osob zamieszkujacych w okolicach Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poprawka Re: Mieszkańcy Poznania protestujcie ! IP: 142.94.86.* 19.11.06, 16:19 To nonsens że media (np. TVN) mowia o "lotnisku w Krzesinach pod Poznaniem". To lotnisko jest w Poznaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Poznania protestujcie ! IP: 142.94.86.* 20.11.06, 15:14 Ty zlosliwy czorcie. Nie masz za grosz wyobrazni. Odszkodowania powinni zaplacic generalowie i minister Obrony Narodowej, typy odpowiedzilne za ten nonsens jakim byla rozbudowa wojskowej bazy lotniczej w miescie Poznaniu. Krzesiny to przeciez Poznan. Te potworne halasy dokuczaja niemal wszystkim. Najlepiej spytaj, co o tym sadza osoby mieszkajace np. w Luboniu. Odpowiedz Link Zgłoś
paarabola Re: Mieszkańcy Poznania protestujcie ! 20.11.06, 16:43 Gość portalu: ? napisał(a): << Najlepiej spytaj, co o tym sądzą osoby mieszkajace np. w Luboniu.>> A także na Dębcu, Świerczewie, południowej Starołęce, Minikowie i zwłaszcza na Marlewie. Wraz z Luboniem to cała linia startu (niestety często na dopalaczu) A skoro już o Luboniu to proszę: lubon.selfip.net/viewtopic.php?t=69 lubon.selfip.net/viewtopic.php?p=8290&sid=4a3abad8ebce581feec9e4529a0fcd36#8290 Podkreślam jeszcze raz: Większość z nas nie kupowała działek w Luboniu wczoraj ani 10 lat temu. Nasze rodziny mieszkały tu od pokoleń. pozdraviam.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mieszkańcy Poznania protestujcie ! IP: *.ed.shawcable.net 23.11.06, 02:27 Paarabola ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollPL Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 12:25 cały ten protest to debilizm to tak jakbym wybudował dom przy oczyszczalni ścieków w Czerwonaku pod Poznaniem a potem darł morde, że mi śmierdzi i żądał przeniesienia oczyszczalni. Głupole wiedziały gdzie się budują za tańsze pieniądze to niech teraz siedzą cicho. Jednym z argumentów głupoli jest też to , że F-16 zagrażają szpitalom w Poznaniu bo nad nimi przelatują. W związku z tym proponuje przenieść lotnisko cywilne Ławica do Bydgoszczy np. byle dalej bo samoloty cywilne mają podejście nad wiekszością poznańskich szpitali (dokładnie nad centrum miasta). Ludzie puknijcie się i to mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Mieszkańcy Krzesin protestują przeciwko F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 13:09 Odświeżyłeś wątek po roku, aby pokrzyczeć na ludzi i ich obrażać? Zastanów się pierw jak to świadczy o Tobie a potem obrażaj innych. Co najmniej schizofrenia.... Odpowiedz Link Zgłoś