drwal88 21.11.06, 09:15 WRESZCIE! Wszyscy Poznaniacy sie z tego zakazu ciesza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Poznaniak1 Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 09:23 Super!!!!!!!! popieram !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie palacz odleglość IP: *.chemd.amu.edu.pl 21.11.06, 09:24 Ale 0,0000000000000000000000000001 metra od wiaty już można. I na nawietrznej by cały dym szedł na wiatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pączek Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 10:00 Moim zdaniem, problem nie lezy w mnożeniu administracyjnych zakazów i ich egzekwowaniu. Problem leży w uświadamianiu ludziom, a w tym przypadku palaczom, elementarnych zasad dorego zachowania i szacunku dla innych osób korzystających z przestrzeni publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Krok w dobrym kierunku IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:21 Następny krok, to objęcie zakazem całego przystanku Kolejny krok, to zakaz palenia w restauracjach i pubach Kolejny krok, to wyposażenie Policji w analizatory spalin i egzekwowanie od kierowców napraw slinika w celu spełnienia norm emisji spalin (mnie jeszcze nigdy nie kontrolowano). Dodam, że nawet jeśli spaliny są dużo bardziej trujące, to wdychanie dymu papierosowego jest dużo bardziej męczące, niż spalin.... dym z papierosów śmierdzi. Po wieczorze w pubie ubrania są do prania.... czego nie można powiedzieć o spalinach... Dlatego jest to krok w dobrym kierunku - czekam na kolejne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja mnie nie cieszy, a śmieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 10:01 ja czekam 15-20 min. na autobus, na przystanku przy ulicy, na której jest permanentny korek i wdycham te śmierdzące spaliny z 4 pasów co najmniej 2 razy dziennie. W takiej sytuacji ten cały zakaz palenia po prostu mnie śmieszy.A sama nie palę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Zakazać palenia w lokalach - IP: *.171.32.2.crowley.pl 21.11.06, 10:05 - chociaż w kiektórych :( Idzie się wieczorem "na miasto" - i nie znajdzie się kawiarni lub pubu dla niepalących. Wszędzie dymówa. Wczoraj byłem na fajnym koncercie w Blue Nocie, koncert super, atmosfera wspaniała - i masz - babiszon wyciąga ćmika i jara. Jedna osoba nie może się powstrzymać i reszta musi (łącznie z artystą) przez nią cierpieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe wróc w irlandii! IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:33 mała korekta w wielkiej brytanii jeszcze mozna palic w pubach to w irlandii i wloszech jest zakaz. a od lutego we francji. irysy by sie bardzo wkurzyli za mylenie ich z brytyjczykami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 21.11.06, 10:12 Nie ma to jak logika logiczna. Życzenia zdrowia dla wszystkich chroniących się pod wiatą oraz łyku świeżego powietrza ze spalinami przejeżdżających samochodów - taki jeden łyk to ok. 2 wypalonych samodzielnie papierosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Skutecznie egzekwować IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:18 Wszystkie osoby niepalące i te, którym przeszkadza dym, przeszkadzają rzucane niedopałki liczyły na to, że własnie będzie nagonka i że przepis będzie skutecznie egzekwowany... a tutaj media głoszą, że nie będzie nagonki, że straż miejska będzie pouczać.... Jak w takim razie oczekiwać od społeczeństwa przestrzegania przeisów, skoro jeszcze przed wprowadzeniem zakazu ogłasza się, że nie będzie on egzekwowany. I nie chodzi mi o to, żeby wlepiać 500zł mandatu, czy kierować sprawę do kolegium, ale stałe nękanie mandatami po 20 zł może okazać się najskuteczniejsze. Liczy się fakt ukarania, a nie kwota Przykład mamy ze strefą płatnego parkowania... jeśli ktoś nie zapłaci - w przeciągu godziny może liczyć na mandat za szybą samochodu, jeśli ktoś zaparkuje źle - będzie miał blokadę na kole - prawie nikt sobie nie pozwala na niepłacenie za parkowanie, bo wie, że za chwilę przyjdzie patrol, który wyegzekwuje opłatę dodatkową - kary wynoszą od 35 zł do 50 zł i są skutecznie egzekwowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz yes! yes! yes! IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:27 potwierdzam w irlandii nie wolno palic w pubach i restauracjach i jest to piękne. nie trzeba sie martwic ze po wejsciu do klubu nie widzi sie nic poza siwym dymem a po wyjsciu przez trzy dni trzeba sie wietrzyc. a palacy (w tym takze polacy) grzecznie wychodzą na dymka na zewnątrz i nikt nie narzeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymek Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:33 A na ćmikach stoi napisane-Palenie zabija-teraz powinni dopisać jest -droższe o palenie na "świeżym" powietrzu.Tak zwane klimatyczne "cza" bulić!!!! Oj palacze po sraczykach bedzieta jarać fajorki,tylko gdzie w szkołach ? ,tam "trójki" "etyczne" się zjawią i co??Tyż przechlapane!!Bo do domu za uszy przyprowadzą i albo od "starych" w gnyk dostaniecie albo od "młodych". I jakby se nie zapalić ,papa obida. SALWE(regina)PALACZE!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khhhh Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 13:28 Popieram, nareszcie ktoś weźmie się za palaczy, którzy bezczelnie smrodzą na przystankach. Mam tylko nadzieję, że zakaz bedzie egzekwowany. Następny krok to sprzątanie przez właścicieli czworonogów tego co na ulicach zostawiają ich pupile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 13:58 a za co zapłacą 20 zł a za co 500?w zalezności od tego czy palą mocne czy light ? czy od ilości osób na przystanku ?a może od odległości do wiaty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sufin a ja się cieszę! IP: *.awf.poznan.pl 21.11.06, 14:56 W końcu nie muszę moknąć na deszczeu jak samoluby kopcą pod wiatą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Zglaszac lamanie przepisu na nr tel. 986 IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 17:51 Czy nieprzestrzeganie przepisu można zgłaszać do Straży Miejskiej 986?? (z komórki powinno zadziałać +48 61 986 ), lub pod nr +48 61 878 55 87. W każdym razie ja sobie te numery wpisuję do komórki i będę interweniował, gdy ktoś będzie palił pod wiatą przystankową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.izacom.pl 21.11.06, 16:57 A co z przystankami PST??? Czy tam wolno palić, nie wolno wogóle czy nie wolno tylko pod budką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 A co z przystankami PST? IP: *.izacom.pl 21.11.06, 16:59 A co z przystankami PST? Odpowiedz Link Zgłoś
plutonowy_grenedier Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach 21.11.06, 19:02 Nareszcie. teraz tylko trzeba wprowadzić stosowne kary by zrównoważyć wpływy do budżetu. I zwiększyć egzekwowanie kar, zwłaszcza wśród nieletnich. Starsi i tak są chorzy a młodych społeczeństwo bedzie musiało w szpitalach utrzymywać jak się zatrują. Notabene od nich można łatwiej egzekwować - przez szkołę, co też jest argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś