Dodaj do ulubionych

Poznań: nie wolno palić na przystankach

21.11.06, 09:15
WRESZCIE! Wszyscy Poznaniacy sie z tego zakazu ciesza.
Obserwuj wątek
    • Gość: Poznaniak1 Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 09:23
      Super!!!!!!!! popieram !!!!!!!!!
    • Gość: Nie palacz odleglość IP: *.chemd.amu.edu.pl 21.11.06, 09:24
      Ale 0,0000000000000000000000000001 metra od wiaty już można. I na nawietrznej by
      cały dym szedł na wiatę.
    • Gość: Pączek Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 10:00
      Moim zdaniem, problem nie lezy w mnożeniu administracyjnych zakazów i ich
      egzekwowaniu. Problem leży w uświadamianiu ludziom, a w tym przypadku palaczom,
      elementarnych zasad dorego zachowania i szacunku dla innych osób korzystających
      z przestrzeni publicznej.
      • Gość: abc Krok w dobrym kierunku IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:21
        Następny krok, to objęcie zakazem całego przystanku
        Kolejny krok, to zakaz palenia w restauracjach i pubach
        Kolejny krok, to wyposażenie Policji w analizatory spalin
        i egzekwowanie od kierowców napraw slinika w celu spełnienia
        norm emisji spalin (mnie jeszcze nigdy nie kontrolowano).

Dodam, że nawet jeśli spaliny są dużo bardziej trujące,
        to wdychanie dymu papierosowego jest dużo bardziej męczące,
        niż spalin.... dym z papierosów śmierdzi. Po wieczorze w
        pubie ubrania są do prania.... czego nie można powiedzieć
        o spalinach...

Dlatego jest to krok w dobrym kierunku - czekam na kolejne!!
    • Gość: ja mnie nie cieszy, a śmieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 10:01
      ja czekam 15-20 min. na autobus, na przystanku przy ulicy, na której jest
      permanentny korek i wdycham te śmierdzące spaliny z 4 pasów co najmniej 2 razy
      dziennie. W takiej sytuacji ten cały zakaz palenia po prostu mnie śmieszy.A
      sama nie palę.
    • Gość: piotr Zakazać palenia w lokalach - IP: *.171.32.2.crowley.pl 21.11.06, 10:05
      - chociaż w kiektórych :(
      Idzie się wieczorem "na miasto" - i nie znajdzie się kawiarni lub pubu dla niepalących. Wszędzie dymówa.
      Wczoraj byłem na fajnym koncercie w Blue Nocie, koncert super, atmosfera wspaniała - i masz - babiszon
      wyciąga ćmika i jara. Jedna osoba nie może się powstrzymać i reszta musi (łącznie z artystą) przez nią
      cierpieć
      • Gość: pepe wróc w irlandii! IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:33
        mała korekta w wielkiej brytanii jeszcze mozna palic w pubach to w irlandii i
        wloszech jest zakaz. a od lutego we francji. irysy by sie bardzo wkurzyli za
        mylenie ich z brytyjczykami:)
    • Gość: moi Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 21.11.06, 10:12
      Nie ma to jak logika logiczna. Życzenia zdrowia dla wszystkich chroniących się
      pod wiatą oraz łyku świeżego powietrza ze spalinami przejeżdżających
      samochodów - taki jeden łyk to ok. 2 wypalonych samodzielnie papierosów.
      • Gość: abc Skutecznie egzekwować IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:18
        Wszystkie osoby niepalące i te, którym przeszkadza dym, przeszkadzają rzucane
        niedopałki liczyły na to, że własnie będzie nagonka i że przepis będzie
        skutecznie egzekwowany... a tutaj media głoszą, że nie będzie nagonki, że straż
        miejska będzie pouczać....
        Jak w takim razie oczekiwać od społeczeństwa przestrzegania przeisów, skoro
        jeszcze przed wprowadzeniem zakazu ogłasza się, że nie będzie on egzekwowany.

I nie chodzi mi o to, żeby wlepiać 500zł mandatu, czy kierować sprawę do
        kolegium, ale stałe nękanie mandatami po 20 zł może okazać się
        najskuteczniejsze. Liczy się fakt ukarania, a nie kwota Przykład mamy ze strefą
        płatnego parkowania... jeśli ktoś nie zapłaci - w przeciągu godziny może liczyć
        na mandat za szybą samochodu, jeśli ktoś zaparkuje źle - będzie miał blokadę na
        kole - prawie nikt sobie nie pozwala na niepłacenie za parkowanie, bo wie, że za
        chwilę przyjdzie patrol, który wyegzekwuje opłatę dodatkową - kary wynoszą od 35
        zł do 50 zł i są skutecznie egzekwowane.
    • Gość: palacz yes! yes! yes! IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:27
      potwierdzam w irlandii nie wolno palic w pubach i restauracjach i jest to
      piękne. nie trzeba sie martwic ze po wejsciu do klubu nie widzi sie nic poza
      siwym dymem a po wyjsciu przez trzy dni trzeba sie wietrzyc. a palacy (w tym
      takze polacy) grzecznie wychodzą na dymka na zewnątrz i nikt nie narzeka
    • Gość: dymek Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 11:33
      A na ćmikach stoi napisane-Palenie zabija-teraz powinni dopisać jest -droższe o
      palenie na "świeżym" powietrzu.Tak zwane klimatyczne "cza" bulić!!!!
      Oj palacze po sraczykach bedzieta jarać fajorki,tylko gdzie w szkołach ? ,tam
      "trójki" "etyczne" się zjawią i co??Tyż przechlapane!!Bo do domu za uszy
      przyprowadzą i albo od "starych" w gnyk dostaniecie albo od "młodych".
      I jakby se nie zapalić ,papa obida.
      SALWE(regina)PALACZE!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: khhhh Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 13:28
      Popieram, nareszcie ktoś weźmie się za palaczy, którzy bezczelnie smrodzą na
      przystankach. Mam tylko nadzieję, że zakaz bedzie egzekwowany. Następny krok to
      sprzątanie przez właścicieli czworonogów tego co na ulicach zostawiają ich
      pupile.
    • Gość: :) Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 13:58
      a za co zapłacą 20 zł a za co 500?w zalezności od tego czy palą mocne czy
      light ? czy od ilości osób na przystanku ?a może od odległości do wiaty ?
    • Gość: sufin a ja się cieszę! IP: *.awf.poznan.pl 21.11.06, 14:56
      W końcu nie muszę moknąć na deszczeu jak samoluby kopcą pod wiatą!
      • Gość: madz Re: a ja się cieszę! IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 15:47
        nareszcie!!!!!
      • Gość: abc Zglaszac lamanie przepisu na nr tel. 986 IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 17:51
        Czy nieprzestrzeganie przepisu można zgłaszać do Straży Miejskiej 986??
        (z komórki powinno zadziałać +48 61 986 ), lub pod nr +48 61 878 55 87.

W każdym razie ja sobie te numery wpisuję do komórki i będę interweniował,
        gdy ktoś będzie palił pod wiatą przystankową.
    • Gość: gość Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach IP: *.izacom.pl 21.11.06, 16:57
      A co z przystankami PST??? Czy tam wolno palić, nie wolno wogóle czy nie wolno
      tylko pod budką?
    • Gość: gość2 A co z przystankami PST? IP: *.izacom.pl 21.11.06, 16:59
      A co z przystankami PST?
    • plutonowy_grenedier Re: Poznań: nie wolno palić na przystankach 21.11.06, 19:02
      Nareszcie. teraz tylko trzeba wprowadzić stosowne kary by zrównoważyć wpływy do
      budżetu. I zwiększyć egzekwowanie kar, zwłaszcza wśród nieletnich. Starsi i tak
      są chorzy a młodych społeczeństwo bedzie musiało w szpitalach utrzymywać jak się
      zatrują. Notabene od nich można łatwiej egzekwować - przez szkołę, co też jest
      argumentem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka