Dodaj do ulubionych

Mosina/Krosno

IP: 212.160.172.* 09.01.07, 08:04
Witam.
I zadaje niesmiale pytanie jak sie w Mosinie, Krosnie ksztaltuja ceny dzialek
budowlanych?
Kupowal ktos ostatnio orientowal sie?
Wg przegladu ogloszen netowych roznie to wyglada...
pozdrawiam
Pawlok
Obserwuj wątek
    • Gość: tokas1 Re: Mosina/Krosno IP: 62.29.168.* 09.01.07, 20:26
      Ceny kształtują się od 50.000 do 80.000 za działkę ok 1000 mkw. Ceny
      uzależnione są od obecności mediów, odległości od Mosiny etc.
      • Gość: pawlok Re: Mosina/Krosno IP: 212.160.172.* 10.01.07, 08:59
        Dziekuje za wypowiedz.
        Czyli czy 85000 za dzialke 697m z pelnymi mediami w ulicy to duzo:-)?
        Lokalizacja pogranicy Mosiny/Krosna....
        pozdrawiam
        • marta_inter Re: Mosina/Krosno 10.01.07, 09:22
          Gość portalu: pawlok napisał(a):
          > Dziekuje za wypowiedz.
          > Czyli czy 85000 za dzialke 697m z pelnymi mediami w ulicy to duzo:-)?
          > Lokalizacja pogranicy Mosiny/Krosna...

Moim zdaniem 120 zł za metr w tej okolicy to bardzo duzo.(subiektywnie)
          No ale ceny idą non-stop w górę, więc pewnie za pół roku bedzie cena jeszcze
          wyzsza.
          Pamietaj tez ze media w ulicy, to nie media w działce ;) Tak więc ok. 10 tys zł
          jeszcze dopłacisz.
          • Gość: tokas1 Re: Mosina/Krosno IP: 62.29.168.* 10.01.07, 20:04
            Za 120-150 zł/mkw można pokusic się o zakup działki w Luboniu. Jak na Mosinę (i
            to jej okolice) to cena jest stosunkowo wysoka. Lecz liczy sie także okolica,
            media i inne uwarunkowania.
            • Gość: pawlok Re: Mosina/Krosno IP: *.devs.futuro.pl 10.01.07, 20:57
              dz za wypowiedz...
              hmm co atrakcyjnego widzicie w luboniu???
              cena jest zawsze subiektywna...
              czekam an kolejne opinie moze ktos powie za ile kuil dzialeczke w mosinie:-)
              Pawlok
              • Gość: waldi0304 Re: Mosina/Krosno IP: *.icpnet.pl 21.01.07, 22:53
                pawlok co ty się uparłes na tą mosine.ja często jezdzę do mosiny iwydostac się
                do poznania rano to tragedia i jeszcze jak trafisz zawali drogę to sukcesu.i
                popołudniu na powrocie do mosiny też tragedia stoi się już 2-3 km przed rondem i
                cały czas zakręty i brak możliwosci wyprzedzenia(
                traktor,ciężarówka,itp.)pozdrawiam.
            • Gość: tokas1 Re: Mosina/Krosno IP: 62.29.168.* 10.01.07, 21:01
              Luboń to zarazem dobra komunikacja ale i możliwa do znalezienia cisza.
              • Gość: Gosc Re: Mosina/Krosno IP: *.icpnet.pl 14.01.07, 00:58
                Ale co tu powiedziec, moze Luboń blizej, ale Mosina duzo ladniejsza, chociaz
                dojazd niespecjalny. Lubon na moj gust jest brzydki i chaotyczny
                architektonicznie Ja bym z tych dwoch wybral Mosine/Krosno.I Wielkopolski Park
                Narodowy jest i lepsze powietrze i ciszej. Dzialki w Mosinie ksztaltuja sie w
                okolicach 100 zł za metr. Ogladalem kiedys dzialki w Druzynie, jechalem tam 50
                minut!!!!. Jezeli interesuja cie dzialki w poblizu Parku Narodowego, poszukaj
                też przy jeziorze Witobelskim ( 22 km od Poznania) tam są jeszcze znośnie
                ceny,80- 90 zl za metr, ladne nowe osiedla, a dojazd bedzie lepszy niz do
                Mosiny (jak zrobia głogowską)
              • Gość: pawlok Re: Mosina/Krosno IP: *.devs.futuro.pl 14.01.07, 16:51
                Hmm...
                Gdzie w Luboniu znajdziesz cisze?
                Zabikowo, i kawalek Lubonia ciagly szum autosrady...
                Dodatkowo F 16 nad glowa...
                Komunikacja tam gdzie dociera MPK - zgoda OK, tam gdzie transbubel juz wesolo nie jest...
                Mieszkam aktualnie niestety w Luboniu i podejmujejmy z zona decyzje albo budowa na posiadanej lubonskiej dzialce, albo wieksze koszty i wynoszenie sie...
                Wybralismy ta druga opcje..Mosina, Krosno ten kierunek ucieczki od halasu, szpetnych szeregowcow=przeludnionego miasteczka...
                pozdro
                Pawlok
                • Gość: tokas1 Re: Mosina/Krosno IP: 62.29.168.* 14.01.07, 18:21
                  Nie pszesadzałbym z szumem od autostrady i F16, bo zaraz popadniemy w paranoję
                  i będziemy szukać własnego domy w środku lasu. Wsządzie sa + i -. Trzeba się
                  dostosować. Mosina, Krosno to ciekawa lokalizacja ale i tam znajdziesz zapewne
                  wiele mankamentów. Pzdr.
                  • Gość: pawlok Re: Mosina/Krosno IP: *.devs.futuro.pl 15.01.07, 18:56
                    To poprostu zalezy od tego czego oczekujesz...
                    Zdaje sobie sprawe ze ludzie mieszkaja w Poznaniu np przy Niestachowskiej, Hetmanskiej gdzie halas jest rownie wysoki i zyja...
                    Ja rowniez jako maly dzieciak mieszkalem w Poznaniu przy ulicy z tramwajem...
                    Potem jednak mialem luksus meiszkania w Luboniu, gdzie zboze porastalo - do dzis pamietam orke tuziez zniwa na okoliczncyh polach...
                    Dzisiaj natomiast Lubon przestal byc dla mnie atrakcyjnym miejscem do zycia ...
                    Akuarat szum autostrady mnie wkur...mam ok 80 m do niej...pocieszam sie ze na wyzszych pietrach szlysza jeszcze lepiej...O tym ze normy sa przekroczone wiedza wszyscy neistety w Polsce nie ma prawa ktore grozilo by sankcjami dla eksploatujacego droge - wtedy i my w Luboniu, i mieszkancy przykladowej Hetmanskiej mogli meic nadzieje na poprawe warunkow mieszkania....
                    Co do Lubonia to niestety wladze maista pozwolily na budowe pseudoszeregowcow/blokow nie zapewniajac ku temu infrastruktury - uklad komunikacyjny przeciazany, komunikacja miejska od kilkunastu lat ta sama ilosc kursow itp itd...
                    Mogloby to byc fajne miasteczko gdyby plany narzucily mozliwosc budowy prawdziwych szeregowcow (tzn jeden segment z ziemia dla jednej rodziny)i domow jednorodzinnych...a tak na dzialce np 2000m stawia sie szeregowca - pakuje 12-16 rodzin, otacza calosc pozbrukiem....a w tym miejscu by miasto bylo ladne winny stac 4 domki jednorodzinne tudziez np z 6 segmentow szeregowca...
                    Wzorem dla rozwoju podpoznanskich miejscowosci mzoe byc puszczykowo gdzie plany naklada odpwoiedni podzial gruntow - niestety troche za duze dzialki jak na moja kieszen :-(
                    Stad Mosina wydaje sie byc rozwiazaniem sensownym, a otulina WPN i bliskoc terenow wodonosnych mam andzieje uchroni mnie i moje dzieci przed fabrykami, autostradami...
                    mankamenty sa - np dojazd, ale moze wkrotce rusza koleje wielkopolskie i zynobusy beda smigac na glowny:-)
                    pozdrawiam
                    Pawlok

• Gość: S. Re: Mosina/Krosno IP: *.icpnet.pl 15.01.07, 23:58
                      Luboń byłby fajnym miejscem gdyby nie:
                      - bałagan w układzie miasta
                      - koszmarne i jeszcze raz koszmarne drogi. Szczególnie droga przelotowa na
                      Puszczykowo to jest jakaś kpina, od Łęczycy jest już nowy asfalt, ale kiedy w
                      końcu władze miasta ruszą d* i zrobią tę ulicę od nowa (bo remontować juz nie ma
                      czego)?
    • Gość: Ola Re: Mosina/Krosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 18:50
      Masz rację, ceny są bardzo różne, ale na pewno niższe niż w Luboniu. A poza tym
      Luboń nawet nie umywa się do Mosiny. Właśnie chcę się tam wyprowadzić.
      • Gość: pawlok Re: Mosina/Krosno IP: *.devs.futuro.pl 18.01.07, 20:38
        A konkretnie ggdzie?
        Znalazlas jakas fajna dzialeczke?
        Za ile/
        pozdro
        Pawlok
        • Gość: Ewelina Re: Mosina/Krosno IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 00:14
          hej, witam
          Ja mam podobny problem, znalazlam fajną działkę w Mosinie w cenie 110 zł za
          metr troche wydaje mi się to duzo, ale miejsce naprawde bardzo ładne. Poza tym
          ogladalam tez działkę w Steszewie w cenie 80 zł za metr. Nowe osiedle. W sumie
          i jedna i druga jest w miare ok, widoki ok blisko parku, blisko sklepy
          Zastanawiam sie tylko nad infastrukturą i dojazdem. Gdzie bedzie lepiej.Pracuje
          generalnie w domu, chce miec w przyszłym domu pracownie, ale jakos do Poznania
          trzeba dojechać. Gdzie Waszym zdaniem dojazd jest lepszy( samochodem i
          komunikacją miejską) W sumie Mosina uchodzi za bliższe miejsce, ale jak patrze
          na mape to właściwie Steszew jest w tej samej odległosci od centrum, a niedługo
          zrobią też głogowską. Co byście wybrali??? Musze sie chyba szybko zdecydować,
          bo boje sie zadnej z dzialek za tydzien juz nie bedzie.
          • x2007 Re: Mosina/Krosno 19.01.07, 07:40
            witam,

czesto jezdze droga na steszew. Tam dojazd jest ok, a bedzie jeszcze lepszy jak
            skoncza robic glogowska. Korki sa przed komornikami, ale i tak szybko sie wjezdza.

PS

czy mozesz napisac na priva w sprawie dzialek w steszewie, tez poszukuje.

pozdrawiam
          • Gość: paw Re: Mosina/Krosno IP: 212.160.172.* 19.01.07, 10:22
            Moim zdaniem do Steszewa lepszy dojazd - mnie jednak ciagnie Moisna.
            Hmm moze jak wybierzesz Steszew to rzucisz namiary an Mosine na priva
            pawlook@gazeta.pl
            pozdrawiam
            • marta_inter Re: Mosina/Krosno 19.01.07, 10:47
              Moim zdaniem komunikacja podmiejska jest prawie identyczna w Mosinie i
              Stęszewie.
              Samochodem ze Steszewa do Poznania dojedzie sie jednak zdecydowanie szybciej.
              Pozatym Stęszew powinien mieć w ciągu 4-5 lat obwodnicę, która pójdzie do
              Głuchowa i dalej przez Sady do Suchego Lasu. Tak wiec cała zachodnia strona
              Poznania będzie w zasięgu 10-15 minut jazdy autem.

Jednak za ok. 100-120 zł^2 mozna kupić działkę bliżej Poznania (3-4 km od
              Komornik) czyli np. Walerianowo, Rosnówko (z wyjatkiem tych przy jeziorze, bo
              to cena ok 200 zł/m^2), Trzebaw, Chomęcice. Z tych miejscowości jezdzi autobus
              na Górczyn 103.
              Dodatkowo w Rosnówku i Trzebawiu jest do dyspozycji PKS i pociąg (w przyszlosci
              szynobusy).
              • Gość: x2007 Re: Mosina/Krosno IP: *.man.poznan.pl 19.01.07, 11:13
                marta_inter czy posiadasz namiary na dzialki we wspomnianych przez Ciebie
                lokalizacjach? Jezeli tak i zechcesz sie podzielic to pisz na x2007@gazeta.pl
                • marta_inter Re: Mosina/Krosno 19.01.07, 11:49
                  Niestety nie mam bezpośrednich namiarów. Trzeba pytać w gminie kto aktualnie
                  prowadzi procedure podziału terenu. Kupować od gospodarzy - z reguły mają do
                  sprzedania 4-6 działek.
                  W 2006 roku mozna było kupic działki nawet za 75-85 zł za m^2. (Rosnówko i
                  Walerianowo)

Ciekawe działki są tez na końcu Rosnówka - szutrowa droga wzdłóż jeziora - jest
                  tam bardzo urokliwie i spokojnie. Niestety z tego co mi powiedziano, tam gmina
                  nie bedzie robić kanalizacji - no i troche trudniej jest z pozostałymi mediami
                  (idą po lewej stronie ulicy, a wolne pole z działkami jest po prawej)

Niestety działki sprzedawane przez Agencje Nieruchomości maja kosmiczne ceny :(

Kilka ofert : www.tiny.cc/HAw75
              • Gość: Gosc Re: Mosina/Krosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 14:29
                No tak, tylko Walerianowo, Rosnowko, Trzebaw, to są typowe wsie z jednym
                sklepem, natomiast zarowno Mosina jak i Steszew to są miasteczka z pełną
                infrastrukturą, co też trzeba wziąc pod uwagę. Nie tylko autobus na górczyn się
                liczy
                • Gość: młody Re: Mosina/Krosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 14:45
                  Gość portalu: Gosc napisał(a):
                  > No tak, tylko Walerianowo, Rosnowko, Trzebaw, to są typowe wsie z jednym
                  > sklepem, natomiast zarowno Mosina jak i Steszew to są miasteczka z pełną
                  > infrastrukturą, co też trzeba wziąc pod uwagę. Nie tylko autobus na górczyn się
                  > liczy

Ja tam bym wolał wieś ale bliżej Poznania - bo i tak zakupy robi sie w
                  Supermarketach w mieście lub na peryferiach, do
                  kina/teatru/basen/pub/restauracja i tak sie jedzie do miasta, do dobrej
                  szkoły/uczelni tez sie jedzie do miasta - w zasadzie wszystko się robi w duzym
                  miescie - w domu sie śpi i wypoczywa :D
                  Tak więc dla mnie ideał to : blisko miasta z dobra komunikacją, w spokojnej,
                  ładnej okolicy - zeby sie dało na trawce posiedzieć i gazetę poczytać...
                  • Gość: XXX Re: Mosina/Krosno IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 18:56
                    No ale zeby kupic lekarstwo w aptece, poslać dziecko do szkoly podstawowej,
                    przedszkola, umowic sie do lekarza, zrobic zakupy na obiad itp to trzeba robic
                    wyprawe ze wsi typu Trzebaw ( gdzie to lezy??) czy Walerianowo na miasto
                    Poznań. Nawet piwa nie mozna czasem dokupic po ktorejs godzinie:)) Do takiego
                    Auchon, czy innych sklepow 2X blizej jest z takiego Steszewa, a nie Poznania,
                    gdzie trzeba sie przebijac przez miasto i korki. Dlatego własnie ja np wolę
                    taką Mosinę, gdzie są mile zaciszne miejsca do zycia a calośc potrzebnych
                    rzeczy pod reka. Do kina nie chodzi sie przeciez codziennie. Roznica w
                    dojezdzie to maks 7-10 minut. ( porównuje jazde samochodem Walerianowo -
                    Steszew)
                    • Gość: młody Re: Mosina/Krosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 20:07
                      No akurat do Auchan ze Steszewa jest 2x dalej i dłuzej niz z Trzebawia
                      (zerknąłem na mapę :)
                      Brak mozliwosci zakupu piwa po 22:00 był dla mnie problemem jak byłem
                      studenciakiem - dziś nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia ;-)

Generalnie jak ja szukałem działki - to tak jak pisałem : blisko miasta Poznania
                      z dobrą komunikacją, w spokojnej, ładnej okolicy. I taką mam :D
                      A czy to wieś 500 mieszkańców czy mini miasteczko 5000 mieszkańców to mi to
                      szczerze mówiąc zwisa...
                      • x2007 Re: Mosina/Krosno 22.01.07, 13:49
                        A gdzie zakupiles dzialeczke?
                        • Gość: młody Re: Mosina/Krosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 19:03
                          x2007 napisał:
                          > A gdzie zakupiles dzialeczke?

W Chybach.
          • jama27 Re: Stęszew 21.03.07, 18:50
            hej Ewelina,

hm, reakcja z lekkim poslizgiem, tym bardziej, ze w takim temacie;-))) ale co
            tam, lepiej pozno niz wcale...
            chodzi mi o te dzialke w steszewie...jesli to jeszcze aktualne, bardzo prosze o
            informacje na maila (jama27@gazeta.pl),

z gory serdecznie dziekuje
            • Gość: Ewelina Re: Stęszew IP: *.icpnet.pl 25.03.07, 13:03
              Nie kupilam ani jednej ani drugiej działki. Obie poszły na pniu:(((

bede budowac się w siekierkach:)

E.

• Gość: Ola Re: Mosina/Krosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:36
          Znalazłam dom z działką ok.1400m2. Nie mogę się budować, ponieważ sprzedaję
          mieszkanie, biorę kredyt, no i muszę gdzieś od razu mieszkć. Pozdrawiam
    • Gość: ewa Re: Mosina/Krosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 20:13
      co sądzicie o działkach we Wronczynku koło Tuczna
    • Gość: pawlok Re: Mosina/Krosno IP: *.devs.futuro.pl 26.03.07, 21:40
      No to 26 marca nastapilo podpisanie aktu notarialnego:-)
      Mmay dzialeczke w Mosinie:-)
      Osateznei wyszlo 150 zl/m...no coz sprzedajaca podwyzszyla cene przed
      podpisytwaniem umowy:-(
      Ale coz polozenei fajne - u podnoza Osowej Gory :-) 500 m do granic WPN, pelne
      media wtym kanalizacja w ulicy,a ulica wybrukowana:-)
      Pozdrawiam
      Pawlok
    • Gość: g Re: Mosina/Krosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 09:29
      www.slonecznekrosno.yoyo.pl - Osiedle Słoneczne Mosina-Krosno
      • osiedleforum Re: Mosina/Krosno 29.01.18, 15:59
        Osiedle Słoneczne Olszynka Miodowe Mosina Krosno - Forum ma nowy adres strony:
        osiedla.tk (zamiast osiedle.tk)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka