Dodaj do ulubionych

Święty Roch nad Cybiną

11.01.07, 10:14
I jestem ciekaw jak to potężne przesło dostosowane do Warty będzie wygladało
nad Cybiną. A właściwie to wiem - fatalnie. Tam przed wojna był żelazny most
ale w zupełnie innej skali i formacie. Mieszkańcy Śródki nie bedą mieli
widoku na Katedrę a tylko na potężna konstrukcje stalową. Nie wiem kto się
zaparł na takie wybudowanie koniecznej kładki pomiedzy Ostrowem a Śródką ale
pomyslunku i wizji taamtego fragmentu miasta nie ma żadnej. Zobaczycie po
wykonaniu - to będzie fatalne. Tam powinna być lekka nowoczesna kładka a nie
zwały żelastwa - nawet pomalowanego na ceglasty kolor.
Obserwuj wątek
    • renepoznan Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 10:25
      Akurat w tym przypadku P. Strzałko ma całkowitą rację. Spieprzymy ten
      fragment miasta. I tylko szkoda, że traci na tym poronionym pomysle Katedra.

A swoja drogą - jezeli to ma być trakt królewsko cesarski tj od fortyfikacji
      bybudowanych za króla Prus do Zamku wybudowanego za cesarza Niemiec to prosze
      wyjaśnijcie mi po diabła w propagandowe materiały wsadza sie tam władców
      Polski. Oni za takie głupoty przecież nie odpowiadają.
      Czy komuś ciśnienie europejskosci nie uszkodziło zwojów mózgowych? Czy ktoś
      poważnie mysli, że dla tego pseudo-traktu zwalą sie do nas turyści?
      Podejrzewam, ze cała idea tego traktu to sprowadza się do wzięcia kasy za ten
      pomysł i jego przepychanie.
      A dla fanatyków turystyki mam radę. Zacznijcie reklamować Poznań jako
      ostatnie miejsce na ziemi gdzie przetrwał budynek przebudowany na kwaterę
      Hitlera. Bo taka była wojenna przebudowa. Nigdzie na świacie takiego nie ma.
      A zainteresowanie będzie większe niż tym niby traktem cesarskim. Popatrzcie
      sobie co sie dzieje w Wilczym Szańcu. Te tłumy turystów. Teraz moga podziwieć
      kinszt Speera i ogrzewana podłogę na balkonie Hitlera. Bilety po 20 zł to
      minimum a tłumy i tak bedą.
      10% dla mnie za pomysł. Tylko jak sobie z propagowaniem nazizmu poradzicie.
    • Gość: JL Brese v.Winiary Święty Roch nad Cybiną IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 11:59
      Już kiedys był tam żelazny most a Pani Strzałko mogła by zadbac tez o
      przyczółek fortecznego mostu Śluzy Katedralnej - dlaczego nie jest także
      iluminowana??? i dlaczego nikt prawie z turystów o nim nie wie??
    • l.george.l Re: Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 12:53
      renepoznan napisał:

> I jestem ciekaw jak to potężne przesło dostosowane do Warty będzie wygladało
      > nad Cybiną. [...]

Wizualizacja pokazuje, że będzie git. Most z „ozdobnikami” zawsze lepiej
      wypadnie niż goła ("lekka", "nowoczesna") kładka. Zresztą nie ma o czym gadać.
      Im szybciej perełeczka Poznania, zmieniona przez komunistów w menelski
      przyczółek, zostanie połączona z miastem, tym większa szansa, że dostrzeżemy
      urok tego miejsca.
    • Gość: starymarych Re: Święty Roch nad Cybiną IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 14:48
      Ten most jest wartościowym zabytkiem , nie zwałami żelastwa . Jest atrakcją
      turystyczną w przeciwieństwie do " nowoczesnej kładki " . Czy Wieża Eiffla to
      też kupa żelastwa ?
      • dante.alighieri Re: Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 14:56
        Brawo Rene!!! Aleś się chłopie zagotował, ale słusznie. Cholerne poznańskie
        centusiostwo. Żal kupy złomu, więc nasi pożal się Boże decydenci postanowili
        zaoszczędzić i zamiast wybudować lekką kładkę dyskretnie wpisującą się w
        zabytkowe otoczenie, zrzucą to żelastwo między Ostrowem Tumskim a Śródką.
        Skandal!!! I jakiż to zabytek starymarychu? Złom sprzed trzydziestu lat, który
        wstyd porównywać z wieżą Eiffla.

A w kwestii "sprzedania" hitelrowskiej przeszłości zamku masz Rene rację, choc
        biorąc pod uwagę zbrodnie niemieckie w Polsce jest to pomysł dość
        kontrowersyjny. I drobna korekta - podgrzewanie balkonu to mit, nigdy go nie
        zainstalowano. Pozdrawiam :)
        • Gość: Posen Re: Święty Roch nad Cybiną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 15:27
          Co ta Strzalko pieprzy ? .Przeciez tam stal tez most stalowy przypominajacy
          Starego Rocha(tzw.kapelusz napoleona) po ktorym smigaly tramwaje.Przeslo
          starego Mostu Rocha jest zabytkiem,konstrukcja stalowa w calosci nitowana.Stary
          i Nowy Most Rocha beda sie dobrze komponowaly .
          • renepoznan Re: Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 21:29
            Gość portalu: Posen napisał(a):

> .Przeslo
            > starego Mostu Rocha jest zabytkiem,konstrukcja stalowa w calosci nitowana.

Słowo daję - niejestem tego pewien. Ale czy Wojsko Polskie w 1939r a potem
            Niemcy w 1945r nie wysadzili św. Rocha w powietrze? Czy na pewno ta konstrukcja
            jest wiekowa - czy nie pochodzi z lat 50-tych? Nie jestem pewien.

Stary
            >
            > i Nowy Most Rocha beda sie dobrze komponowaly .
            Jak maja się komponować jeżeli rozdziela je potężny betonowu most Chrobrego.
            Czy ty znasz Poznań.
            • renepoznan Re: Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 22:19
              > Gość portalu: Posen napisał(a):
              >
              > > .Przeslo
              > > starego Mostu Rocha jest zabytkiem,konstrukcja stalowa w calosci nitowana

Sprawdziłe,m. Może św. Roch i jest zabytkiem ale konstrukcja ta pochodzi z
              1950r. W 1939r Stary Roch został wysadzony przez polskich saperów w powietrze
              około godz. 5 rano w dniu 5 września 1939r. . Konstrukcja stalowa zwaliła sie
              do wody. Niemcy św. Rocha odbudowali z drewna. Przetrwał do walk o Poznań. W
              marcu 1945r ponownie odbudowano ten most - także z drewna.
              W 1949-50 Mostostal Zabrze wykonał nowa konstrukcje stalową w g projektu prof.
              Łucjana Ballenstedta. Konstrukcja była lzejsza i smuklejsza niż stary św. Roch.

Powtarzam - może to i zabytek ale z 1950r.

Do tego znalazłem inne dane co do wymiarów i wygladu mosto. Kto spojrzy na
              zdjecia to zobaczy, że most Cybiński i św. Roch poza tym lukiem nie mają ze
              soba nic współnego Cybiński too tzw Kapelusz Napoleona. Św. Roch to prosty łuk.
              Wg zachowanych planów rozpiętość tej częsci nurtowej św. Rocha to 75m.
              Natomiast cały most Cybiński miał 64,4 m długości. Rozumiem, że w trakcie
              budowy pewne wymiary mozna zredukować ale tu bedzie 10 metrów róznicy!
              • Gość: kibic Re: Święty Roch nad Cybiną IP: *.poz.zigzag.pl 15.01.07, 10:44
                Jak wszyscy piszą, że to wspaniały zabytek to jest to zabytek. Demokratycznie
                za taki uznany. Wszystko mozna przegłosować.
                A, że ludzie nie wiedzą co piszą to też fakt. Wszyscy się napalili na 100
                letnie mosty a tu tylko 50 lat. Tym gorzej dla faktów.
                Chyba to normalne, że najwięcej krzyczą ci co o niczym nie maja pojęcia
      • renepoznan Re: Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 21:25
        Gość portalu: starymarych napisał(a):

> Ten most jest wartościowym zabytkiem , nie zwałami żelastwa . Jest atrakcją
        > turystyczną w przeciwieństwie do " nowoczesnej kładki " .
        Juz widzę te tłumy ze świata przyjeżdzające do Poznania by zobaczyć tę atrakcje
        turystytczną.

Czy Wieża Eiffla to
        > też kupa żelastwa ?
        Przenieś Wieżę Eiffla np na wyspę św. Ludwika to zobaczysz czy nie jest to kupa
        żelastwa. Tu robi sie mniej wiecej to samo.
      • renepoznan Re: Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 21:48
        I jeszcze jedno. Stary Most cybiński miał 65 metrów długosci. Roch ma 72 metry.
        Więc co robimy? Odpychamy Ostrów Tumski w kierunku Poznania czy Ostrówek w
        kierunku Śródki? Tylko 7 metrów - co to dla nas.
        A może wkopujemy Rocha w brzeg - z której strony?
        • Gość: poznaniak Re: Święty Roch nad Cybiną IP: *.icpnet.pl 13.01.07, 10:59
          renepoznan napisał:

> I jeszcze jedno. Stary Most cybiński miał 65 metrów długosci. Roch ma 72
          metry.

Przesadzasz. Jak rozbierze się te stare pruskie murki i bramy po stronie
          Ostrowa Tumskiego i wyprofiluje trawiasty brzeg to wszystko będzie pasowało.
    • Gość: sa Re: Święty Roch nad Cybiną IP: *.hstl6.put.poznan.pl 11.01.07, 16:07
      Czy sie da, czy sie nie da - ufam wladzom poznania, ze wiedza co robia, podobnie jak z paroma innymi miejscami (kupiec, kulczykpark). Ale szkoda, bo nie bedzie gdzie z pp chodzic na piwo:) Przeslo rocha powinno pozostac tam gdzie jest :)
      Pozdrawiam
    • Gość: Poznaniak Re: Święty Roch nad Cybiną IP: *.chemd.amu.edu.pl 11.01.07, 16:07
      Proszę sobie obejrzeć ów przedwojenny most: www.mars.slupsk.pl/fort/tp_ms.htm
      solidna konstrukcja stalowa łączona jeszcze górą. Inna sprawa jakiego to widoku
      mieszkańcy Śródki mieć nie będą? Chyba chaszczy i pijaczków. Bo nikt na Śródkę
      nie chodzi by oglądać katedrę.
      • dobrusia_to_ja Re: Święty Roch nad Cybiną 11.01.07, 22:54
        Ten przedwojenny był ładniejszy od Św. Rocha.
        • renepoznan Re: Święty Roch nad Cybiną 14.01.07, 20:43
          dobrusia_to_ja napisała:

> Ten przedwojenny był ładniejszy od Św. Rocha.

Kwestia gustu. Konstrukcja powojenna była smuklejsza. Bardziej elegancka -
          jeżeli to słowo tu pasuje.
    • Gość: mex eee tam IP: 212.244.156.* 12.01.07, 14:09
      kijowe te poznańskie inwestycje . kiedy ruszy wreszcie coś naprawde porządnego
      tak jak np. w trójmieście
      • pawman Re: eee tam 12.01.07, 16:11
        no wlasnie, cos na wzor tunelu pod Sopotem albo trasy Kwiatkowskiego, mozeby
        tak dokonczyc budowe Nowych Zawad? bo III ramy to raczej niedoczekam
    • Gość: skrzat szaraczek Święty Roch nad Cybiną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:37
      Małe sprostowanie do "News - artykuły z prasy": "Święty Roch Nad Cybiną"
      (10.01.2007r.). Most zbudowany przez niemieckiego okupanta NIE przetrwał do
      roku 1969: został zniszczony w lutym 1945 roku. Po wyzwoleniu most odbudowano
      na stalowych dźwigarach z drewnianymi podporami i izbicami. Z powodu gnicia
      użytego do budowy drewna około roku 1960 most WYMIENIONO na saperski most
      Bailey,a, który Bóg jeden wie jak trafił z US Army do Polski. Wspaniały obraz
      budowy takiego mostu polecam do obejrzenia w filmie "O jeden most za daleko".
      Most Bailey,a rozebrano w roku 1970 gdy na południe od niego zbudowano nowy
      most z tzw. betonu sprężonego.
      skrzat szaraczek
      • kiks4 Re: Święty Roch nad Cybiną 28.01.07, 22:34
        skrzat szaraczek napisał:
        Most Bailey,a rozebrano w roku 1970 gdy na południe od niego zbudowano nowy
        > most z tzw. betonu sprężonego.
        ---------------------------------
        potwierdzam, mostem saperskim codziennie chodziłem do pracy na Zawadach tyle, że
        wówczas nie wiedziałem, że to most amerykański. Zresztą nie zdziwiłbym się,
        gdyby to był most radzieckiej produkcji "przez przypadek" podobny do
        amerykańskiego. Wówczas była taka moda, że Moskwicz był "podobny" do Kadeta,
        Zorka do Leica'i itd, itd.
    • Gość: Darwin nowoczesna kładka? IP: 81.210.14.* 29.01.07, 11:40
      o czym Ty piszesz człowieku? nowoczesna kładka? z czego? z dykty z pleksi czy z
      PCV? pomyśl trochę jak taka szemrana nowoczesnosć psuje Poznań
      • renepoznan Re: nowoczesna kładka? 29.01.07, 19:39
        Gość portalu: Darwin napisał(a):

> o czym Ty piszesz człowieku? nowoczesna kładka? z czego? z dykty z pleksi czy
        z
        >
        > PCV? pomyśl trochę jak taka szemrana nowoczesnosć psuje Poznań

Żal mi Cie człowiekum jeżeli dla Ciebie nowoczesność to dykta, pleksi czy PCV.
        Ja miałem na mysli nowoczesność w formie a nie w materiale. I pisałem o
        prawdziwej a nie szemranej nowoczesności.
        Z Twojego postu nie wynika czy jesteś zwolennikiem wykorzystania tej
        konstrukcji z św. Rocha. Ale jeżeli załozyć, że tak, to naprawdę nie rozumiem
        co sie tobie podoba w architekturze i konstrukcjach mostowych z lat 50-tych XX
        wieku. Nie był to jakoś wybijajacy sie okres. Choc w swoim czasie ta
        konstrukcja prof. Ballenstedta mogła uchodzić za nowoczesną ale raczej w
        sytuacji naszej biedy i zacofania w tamtym czasie. P. Profesor miał renomą ale
        czas swoje robił.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka