jupit 15.01.07, 22:14 Jeśli ktoś kupił tam mieszkanie, to może właśnie tutaj poznamy naszych przyszłych sąsiadów :). Piszcie wasze opinie i uwagi nt inwestycji na ul. Braille'a. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: shymekk78 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 16:00 Miło mi poznać :) Jak na razie szybko idą z robotą, stawiają ścianki 2-giej kondygnacji. Nie spodziewaliśmy się, a wygląda na to że uda im się dotrzymać terminu. Na Stoińskiego (budowę widzieliśmy z okna) mieli opóźnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
edimar8 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 21.03.07, 10:28 witam, czy mial ktoś klopoty ze zmianami w mieszkaniu np. zmiana ustawień ścianek dzialowych lub drobne zmaiany ścian nośnych? czy ktoś z budowy to z Państwem konsultowal? jezeli tak to kto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 09:13 czy ktoś korzystal z uslug architekta naszego domu Pana Osięglowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Materhorn Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 19.01.07, 19:12 A mi sir wydawalo ze 2 pietro juz stoi i leci juz trzecie ale moze sie pomylilem Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 19.01.07, 20:54 tak, trzecie pietro juz widac :) , to moje pieterko. Ściany sa na razie tylko od strony zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shymekk78 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 20.01.07, 00:59 Pańskie oko konia tuczy :D Jeśli tyle oczu dogląda budowy to nie ma zmiłuj się- musi rosnąć ;) Firma wydaje się być porządna, miejmy nadzieję że wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Materhorn Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 20.01.07, 17:51 Bedzie w porządu, chyba ze wpadna na pomysl jak inni i rozwiążą umowy. Przecież im sie to oplaca, nawet jak bedą musieli zaplacić. Ostatnio to jest przecież bardzo modne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 22.02.07, 21:29 Czy ktos wie jakie jest prawdopodobieństwo na wczesniejszy odbiór. Juz nie moge sie doczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicia Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:42 czy wiecie moze o wolnych mieszkaniach u tego developera?jaka cena z metr2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylas Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 02.03.07, 08:04 Na Braille'a nie ma wolnych mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 02.03.07, 17:15 Gdyby ktoś chciał zrezygnować z mieszkania w tym bloku, to chętnie odkupię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylas Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 05.03.07, 07:11 Ale tutaj s[pkojnie. Czyżby nik z sąsiadów nie uzywał internetu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shymekk Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 09:13 Co zamierzacie zrobić z dodatkową opłatą 50-500pln za zmiany w każdej z instalacji? Wkurzyli mnie tym pisemkiem. W rozmowie telefonicznej z panią dyrektor finansową usłyszeliśmy, że te mieszkania są i tak tanie (zapomniała o tym, że umowę podpisaliśmy blisko rok temu), dała nam też do zrozumienia że możemy się wycofać z umowy. W tym momencie całe dobre wrażenie jakie do tej pory wywarł PBR, prysło jak bańka mydlana. Jako główny powód wprowadzenia tej dopłaty pani dyrektor podała, że kierownik budowy musi spędzać wiecej czasu na budowie i bardziej pilnować robotników. Kpina. To nie my zatrudniamy go na etacie, żeby mu dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania dopłaty?? IP: 213.17.247.* 07.03.07, 09:35 co to za zmiany??? Napisz dokładnie o co chodzi bo kupiłam mieszkanie na jasnej Roli i chę wiedzieć czego się mogę spodziewać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shymekk Re: dopłaty?? IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 09:47 Po wysłaniu do nich wszystkich zmian (ścianki, instalacje elektr., wod-kan) otrzymaliśmy od nich pismo, że ze wzgledu na ilość naniesionych przez klientów zmian za zmiany w KAŻDEJ instalacji trzeba będzie dopłacić 50-500PLN (dodatkowo,oprócz tego jest przecież cennik zmian zawarty w umowie wg którego trzeba też zapłacić). Wielkość widełek tej opłaty to też przesada. Tłumaczyli to tym, że nie wiedzieli że ludzie naniosą tyle poprawek. Przerzucanie na klienta odpowiedzialności finansowej w takiej sytuacji to niewąska przesada. Po usłyszeniu takiego uzasadnienia tej dopłaty ręce nam opadły. Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: dopłaty?? 07.03.07, 10:18 My też dostaliśmy takie pisemko z PBR-u. Jednak narazie nie panikował bym gdyż z pisma nie wynika wprost że kwota o jakiej piszą będzie dodatkowa do tej jaka jest wyszczególniona w tabeli opłat za zmiany w instalacjach, a tabela ta jest załącznikiem do umowy podpisana przez obie strony umowy, a wiec również zaakceptowana przez PBR. W samej treści umowy nie ma też słowa o możliwościach wprowadzenia dodatkowych opłat ponad te z tabeli, o której mowa więc... spokojnie. Zresztą z doświadczeń osób które już mieszkają w budynkach PBR-u wiem że z tym deweloperem można sie zawsze dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: dopłaty?? IP: 213.17.247.* 07.03.07, 10:51 oby nie nabrali nawyków od innych deweloperów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dex Re: dopłaty?? IP: *.echostar.pl 07.03.07, 20:44 Dostałem pismo. I co z tego. To tylko pismo. A po drugie, jeszcze żadnych konkretnych ruchów nie zrobili, a rozliczenie ma być pod koniec. Po trzecie, rozmawialem z nimi i sytuacja wyglada następujaco, że część mieszkańców udziwniło swoje mieszkania proejektami przez architektów wnętrz, gdzie wprowadzono halogeniki, sufity podwieszane, luksfery, zaokręglenia ścian itp. i te doplaty dotyczyc maja takiej sytuacji. A pisma wyslali do wszystkich. Z drugiej strony, o 50 zł czy nawet 500 zł, szkoda nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dex Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - garaz IP: *.echostar.pl 07.03.07, 20:55 Aha jest inna kwestia - wykup miejsca postojowego. Słabo sie sprzedaly, wiec firma chce sprzedać miejsca ludziom spoza bloku. Dlatego apeluję do sąsaiadów aby rozważyli kwestię zakupu miejsc, bo nie uśmiecha mi się bieganie po naszym garażu i budynku osób spoza bloku. Ja dokupilem miejsce postojowe, bo cena jest niska jak na Poznań 15.000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shymekk Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - garaz IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 00:59 Skoro im się miejsca nie sprzedały to niech piwnice powiększą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania data oddania IP: 213.17.247.* 12.03.07, 12:05 Na kiedy macie termin oddania budynku????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Materhotn Re: data oddania IP: *.echostar.pl 12.03.07, 12:56 Na 30 sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: data oddania IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.03.07, 09:56 hej witam was :) zakupiłem mieszkanko na Jasnej roli mam pytanie czy w waszych umowach warunki ogolne sprzedazy mieszkan przewiduja w paragrafie 9 pkt 1 ze jesli sprzedajacy nie wywiaze sie z umowy placi odsetki w wysokosci 1/2 kredytu lombardowego NBP ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dex Re: data oddania IP: *.echostar.pl 18.03.07, 11:06 Tak ale co z tego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: data oddania IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.03.07, 21:42 dex to z tego, ze jesli beda chcieli to moga nam nie sprzedac mieszkania a odsetki sa smieszne i nie pokryja nawet odsetek kredytu :( ale badzmy dobrej mysli :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MX Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - garaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:03 A ja chcę kupić i wynająć. Właśnie aby z przyjemnością i z uśmiechem patrzeć prosto w twarz takim jak Ty. Mam pieniądze, zapłaciłem i mam prawo do miejsca. Chcesz - wykup wcześniej. Nie Ty sprzedajesz. No i co znaczy - "obcy"? Gorsi? Nie sąsiedzi? Poczekaj aż zamieszkasz, przyjdź na parę spotkań wspólnoty, to będziesz zmuszony przestać zauważać niektórych debilnych sąsiadów z własnego bloku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 09:26 szacuje zakończenie budowy ze wszystkim tzn, bramy plotki drzewka itd. na okolo 30 listopada pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 14:22 Z informacji które otrzymałam z biura PBR, odbiory mieszkań będą w końcu sierpnia (wg kieronika budowy połowa września) natomiast akty notarialne dopiero ok października/listopada. Nie najgorzej biorąc pod uwagę sytuacje jakie mają miejsce u innych deweloperów (opóźnienia sięgające nawet 6 m-cy. mają podobno problemy z pracownikami (brak rąk do pracy)i stąd ten poślizg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 13:10 odbiory 11,12 09.07 ale nie wierze zeby zdążyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migotka Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mantykora.net 04.09.07, 08:42 witam:)mam prośbę o komentarz do oddawanych mieszkań:, np czy wszystko jest oki lub na co należy zwrócić uwagę:)ja kupiłam mieszkanie od nich na Naramowicach.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 09:19 coś niema chętnych na odpowiedż ostatniego pytania ,czyżby byly jakies poroblemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 12.09.07, 09:14 Firma Wyrzysk chce, żebyśmy odbierali mieszkania przed odbiorem budynku przez nadzór budowlany. W ten sposób nie muszą płacić za opóźnienie oraz zrzucają na nas problem niedokończonych prac. Np. indywidualnie trzeba by było umawiać się na położenie płytek na balkonie jeśli ktoś jeszcze ich nie ma itp. Nie podoba mi się to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 12:54 a co możemy w tej sytuacji zrobić ? czy ktoś zglaszal jakieś usterki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.07, 08:14 przedmiotem umowy jest mieszkanie, którego standard wykończenia określa zał. 1 umowy; skoro mieszkanie nie spełnia standardu to nie powinno się go chyba odbierać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 09:17 >A odebraliście? >jeżeli tak, to sami wiecie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 15:31 Ja odebrałam mieszkanie jeszcze w sierpniu. Zmusiły mnie do tego okoliczności - od października nie będę miała gdzie mieszkać. Co prawda mieszkanie nie nadawało się do odbioru, na protokole zdawczo odbiorczym zaznaczyłam, że nie odbieram okien (bo brudne, bez klamek i regulacji), balkonów (bez płytek itp.) instalacji elektrycznej (nie ma prądu ergo nie wiem czy działa!) itd. Każdą wymienioną rzecz będę odbierała osobno w terminie późniejszym - ale klucze mi wydali mimo tylu zastrzeżeń. Gorzej z usuwaniem usterek - minął 3 tydzień, a z całej listy przybyły mi tylko gniazdka. Za to martwi mnie inna rzecz podobno budynek zgłoszą do odbioru w najlepszym wypadku za miesiąc, ale raczej później. Oznacza to, że nie uzyskamy prawa do zamieszkania jeszcze przez co najmniej 8-12 tygodni - marna perspektywa dla tych co nie mają się gdzie podziać bo musieli wyprowadzić się z obecnego lokum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 14:01 czy wiecie kiedy maja podlączyć prąd i ogrzewanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.07, 10:53 Ja będę dopiero odbierać. Na co uważać przy odbiorze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory 01.10.07, 11:40 Dokładnie obejrzyj okna, jeśli będą nie oczyszczone i nie wyregulowane to radziłbym nie odbierać mieszkania to może ich zmotywuje do szybkiego załatwienia tej sprawy, ja odebrałem takie mieszkanie z zaznaczeniem na protokole że odbiór stolarki będzie po wyregulowaniu i jakoś nie mogę sie tego doprosić od miesiąca. Zwróć też uwagę na rozmieszczenie punków z elektryką i wodą czy są zgodne z planem, zdarza im sie "poprzesuwać" po parenaście cm. i potem trzeba przerabiać. Radzę też sprawdzić drzwi wejściowe czy wszystkie bolce sie wysuwają. Powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 12:50 nie masz wyboru musisz odebrać w stanie w jakim jest ,jezeli nie odbierzesz to bedzie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 12:53 Jest ktoś kto ze względu na nieskończone roboty nie odebral mieszkania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.07, 12:56 A dlaczego ma być problem jeśli nie odbiorę mieszkania za pierwszym razem? Wypowiedzą mi umowę ? A na jakiej podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 14:58 bez podstawy poprostu mogą wypowiedzieć umowe, zresztą proszę przczytać dokladnie swoją umowe.albo nie odbierać mieszkania zobaczymy co zrobią. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.eastwest.com.pl 04.10.07, 20:36 mieszkanie odebraliśmy. Z całego bloku nie odebrała jeszcze tylko jedna osoba i prezes Zwoliński, który też kupił sobie mieszkanie...w "swoim" bloku. Klamek w oknach nadal brak...regulacji również. Zapomnieli o dwóch swoich gniazdkach elektrycznych, jednej naszej lampie i włączniku. Jedno gniazdo elektryczne prawie pół metra od miejsca gdzie miało być. Podobno to debiut elektryka - pierwszy jego blok... pewnie się biedak zestresował.Balustrada na balkonie zdążyła już pordzewieć. Na poprawki daliśmy im miesiąc czasu - ciekawe czy zdążą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 11:04 teraz to tylko czekaćna szczęsliwy koniec budowy i jeszcze bardziej szczęśliwe podpisanie aktu notarialnego. pozdr. sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 03.10.07, 08:37 A czy zaznaczyłeś na protokole termin usunięcia niedociągnięć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 14:53 moj termin usunięcia usterek zaznaczony na protokole już minąl i co? i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 18.03.07, 22:20 Byłem dzisiaj na budowie, wstawiają już okna na parterze i widać też położone tynki w niektórych mieszkaniach... jak tak dalej pójdą z robotą to będzie szansa na wcześniejszy odbiór :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eden.com.pl 05.04.07, 13:48 Puzon naprawiony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 kiedy odbieracie mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:54 hej czy juz odebraliscie mieszkanaka ?? badz kiedy macie odbierac ??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kiedy odbieracie mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:22 kiedy sa odbiory PBR gra uczciwie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: kiedy odbieracie mieszkania 29.06.07, 21:58 Odbiór wg. umowy jest na 31.08.2007 i wygląda na to, że dotrzymają terminu. Jak narazie to nie ma sie do czego przyczepić, zatem zapowiada sie całkiem dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kiedy odbieracie mieszkania IP: *.izacom.pl 26.08.07, 22:25 juz ktoś odebrał swoje miszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eden.com.pl 30.03.07, 20:51 hello ,bede Was odwiedzał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 13:30 cieszymy się czekamy na ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
qwes Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 03.07.07, 12:01 a może ktoś z Was chce sprzedać mieszkanie w tym bloku??? chętnie kupię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw wspólnota czy nie ? IP: *.mofnet.gov.pl 09.10.07, 12:54 Czy ktoś się orientuje jak będzie zarządzany budynek ? Początkowo mówiło się o wspólnocie mieszkaniowej potem, że blok będzie podlegał pod administrację spółdzielni mieszkaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: wspólnota czy nie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.07, 13:44 Ja słyszała, że przez pierwszy rok administrowaniem budynkiem będzie zajmował się PBR a po roku ma się zawiązać wspólnota - chyba, że mieszkańcy wcześniej wypowiedzą administrowanie Wyrzyskowi. Takich informacji udzielił Pan Zwoliński podczas podpisywania umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: wspólnota czy nie ? 09.10.07, 14:10 A ja słyszałem, że będzie założona wspólnota, a jak będziemy chcieli to zarządcą będzie PBR, ale z tego co wiem od mieszkańców innych budynków PBR w Poznaniu to specjalnie im nie zależy aby zarządzać tymi budynkami więc jako zarządce można wybrać inną firmę np. Admico. Od spółdzielni lepiej trzymać się z daleka!!! A co do spółdzieli to jakoś tak dziwnie nieprzyjemnie czuć nienawiść mieszkańców sąsiednich "starych" bloków... ostatnio od jednego z takich usłyszałem: "blok sobie postawiliście a teraz nie ma gdzie parkować" ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: wspólnota czy nie ? IP: *.mofnet.gov.pl 10.10.07, 10:27 A ja słyszałam,że PBR zrzuciłby najchętniej zarządzanie na spółdzielnię i miał temat z głowy. Co do bloku naprzeciwko naszego, to trudno się dziwić niechęci ludzi. Mieli przez kilkanaście lat ładny widok przez okno , przestrzeń i miejsce na samochody a teraz mają przed sobą "ścianę". Mam nadzieję, że się przyzwyczają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: wspólnota czy nie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 10:17 WITAM, NIEWIEM SKĄD TE WIADOMOŚCI ZE ADMINISTROWAC MA NAS SPOLDZIELNIA ABSOLUTNIE SIE NIE ZGADZAM JESTESMY WSPOLNOTĄ I NAJROSĄDNIEJ BEDZIE ODDAC ADMINISTROWANIE PROFESJONALNEJ FIRMIE. MYSLE ZE POWINNISMY ZROBIC SPOTKANIE WSZYSTKICH WLASCICIELI MIESZKAŃ NP. W GARAZU (jest duzo miejsca) Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: wspólnota czy nie ? 28.11.07, 18:40 Gość portalu: GOŚĆ napisał(a): > WITAM, NIEWIEM SKĄD TE WIADOMOŚCI ZE ADMINISTROWAC MA NAS SPOLDZIELNIA ABSOLUTN > IE SIE NIE ZGADZAM JESTESMY WSPOLNOTĄ I NAJROSĄDNIEJ BEDZIE ODDAC ADMINISTROWAN > IE PROFESJONALNEJ FIRMIE. > MYSLE ZE POWINNISMY ZROBIC SPOTKANIE WSZYSTKICH WLASCICIELI MIESZKAŃ > NP. W GARAZU (jest duzo miejsca) Masz rację, trzeba zorganizować jakieś spotkanie i przegadac kwestię wyboru Zarządcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Materhorn Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 12.10.07, 20:51 Ciesze sie że kupiłem mieszkanie. Mam już je. Kupiłem je za dobre pieniądze. Może wszystko nie jest idalne, ale nie jest źle i myślę że będzie lepiej. Dzięki PBR mam własne M - jeszcze trochę (za kilka miesięcy) bedę jego właścicielem. Nie było wzrostu ceny. Nie było numerów. Nie ma hipoteki w KW i wszystko powoli zmierza w kierunku szczęśliwego finału. A jak komuś się bardzo nie podoba, to niech kupi sobie mieszkanie w Atanerze za 2,5 do 3 razy więcej niż w PBR i wtedy będzie pięknie, na czas. Ale ja mimo wszystkiego się bardzo cieszę i pozdrawiam wszystkich sąsiadów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw czy ktoś z Was zaczął już coś robić w mieszkaniu ? IP: *.mofnet.gov.pl 16.10.07, 08:04 Na parterze widziałam ,że tak... Czy wg Was ściany malować od razu czy trzeba jeszcze podgipsować ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Materhorn Re: czy ktoś z Was zaczął już coś robić w mieszka IP: *.echostar.pl 16.10.07, 19:17 Koniecznie trzeba gruntować, bo bez gruntu farba spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: czy ktoś z Was zaczął już coś robić w mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 10:14 WITAM, NIEWIEM SKĄD TE WIADOMOŚCI ZE ADMINISTROWAC MA NAS SPOLDZIELNIA ABSOLUTNIE SIE NIE ZGADZAM JESTESMY WSPOLNOTĄ I NAJROSĄDNIEJ BEDZIE ODDAC ADMINISTROWANIE PROFESJONALNEJ FIRMIE. MYSLE ZE POWINNISMY ZROBIC SPOTKANIE WSZYSTKICH WLASCICIELI MIESZKAŃ NP. W GARAZU (jest duzo miejsca) Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 13.11.07, 21:34 Proponuje zmienić nazwę z Braille'a 1 - na Alternatywy 4 Każda ściana w innym odcieniu białego i brązu, brak świateł na klatce, niedziałająca wciąż winda, jeszcze nie oddana a już przeciekająca hala garażowa... no cóż... nie śpieszy im sie, a jakość też pozostawia wiele do życzenia... niska cena=niska jakość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.mofnet.gov.pl 16.11.07, 08:20 Dopóki nie było odbioru budynku przez Nadzór Budowlany nie powinno się mieszkać w odebranych mieszkaniach, bo za to można zapłacić kilka tys. PLN kary :-( Kolory ścian zewn. budynku mi nie przeszkadzają gorzej z brakiem świateł na klatce wieczorem, bo można zlecieć ze schodów. Windy nie chcą włączyć żebyśmy płytek nie wozili ;-) Jupit masz jeszcze jakieś większe zastrzeżenia do mieszkania ?? Ściany są równiejsze niż kilka lat temu robiło UWI S.A. Poza tym dlaczego mają się spieszyć skoro wszyscy podpisali się na odbiorze mieszkań. Są czyści i kary za zwłokę im nie grożą. Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 16.11.07, 09:25 Nikt tu nie mówi o zamieszkaniu, przecież to oczywiste że jeśli nie ma odbioru przez Nadzór Budowlany, to jest to niemożliwe (teoretycznie, bo widać niektórzy już mieszkają od dawna) ale skoro same mieszkania już oddali to winde mogli by już włączyć ale po co?? jeszcze sie zużyje i posadzka sie wytrze... schody też niech zagrodzą bo ludzie wnoszą płytki i jeszcze coś uszkodzą... co za bezsens. Ściany... fakt 20 lat temu w "wielkiej płycie" były mniej równe :-) ... wszystko już mi sie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.mofnet.gov.pl 16.11.07, 09:35 Mieszkam w cegle i odbierałam od UWI mieszkanie kilka lat temu - 4 razy- takie były "kwiatki", dlatego może jestem teraz bardziej tolerancyjna. To jednak nie znaczy, że wszystko należy odpuścić i pytam poważnie jakie masz jeszcze zastrzeżenia. Ta podmakająca hala garażowa mnie niepokoi - skąd wiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 16.11.07, 11:18 Podmakającą hale można samemu obejrzeć - wystarczy zejść i zobaczyć bajoro i jak leci z sufitu - z tego co wiem to już sie tym zajęli i z zewnątrz też widać że zwinęli znowu trawe z rolki w tym miejscu. Zwróć też uwagę czy nie rdzewieją Ci narożniki na tynku wewnątrz mieszkania. Powinny być aluminiowe więc nie powinny rdzewieć a jednak spod tynku wychodzi rdza - widać jakaś wada materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyrzysk Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.wyrzysk.net.pl 16.11.07, 14:40 Panie JUPIT z lokalu nr 36 może Pan zrezygnować mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.mofnet.gov.pl 19.11.07, 13:47 Wiadomo, że nikt nie zrezygnuje z mieszkania, które kupił po niższej niż obecna na rynku poznańskim cenie ;-) Szczególnie jeśli wzięło się kredyt na X-lat i nie ma się gdzie mieszkać. Ale jak się czyta posty jak niżej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=66342680&a=70584700 to człowiek zaczyna się czuć niepewnie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.gprs.plus.pl 20.11.07, 08:59 niestety :( coś za coś ale powoli kończą sie tłuste lata dla Deweloperów sprzedaz spadła ceny przestały rosnąć a nawet lekko spadły. Wiec jesli ktos sie chce utrzymac na rynku bedzie musial miec dobra opinie miejmy nadzieje ze firma PBR bedzie chciala pozostac na poznańskim rynku i ... wyrobi sie w terminie realizacji oraz ograniczy do minimum wady (one sa, byly i zawsze beda w budowlance). Trzymajmy kciuki badzmy dobrej nadzieji a czas wszystko zweryfikuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dex Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.echostar.pl 21.11.07, 08:34 Na dzien 22 listopada zapowiedział się na godz. 14.00 madzór budowlany miasta Poznania, który ma dokonać odbioru budynku. Informację mam od kierownika. Pożyjemy i zobaczymy. Aha rozmawiałem z firmą i dopiero pozwolenie na użytkowanie pozwoli załatwiać dalsze papiery. Wiec raczej w tym roku aktów notarialnych nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.echostar.pl 22.11.07, 20:10 Witam, czy ktoś już wie ,kiedy się wprowadzi ? macie jakies plany ? zaraz po odbiorze budynku ? czy ktoś wie czy światło na klatce jest już aktywne, bo to trochę działa mi na nerwy. Po południu już nic nie można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.mofnet.gov.pl 23.11.07, 08:12 My jeszcze nic nie kupiliśmy - nawet płytek :-( więc wprowadzanie się to temat dalszy... Myślę, że co najmniej za kwartał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.echostar.pl 23.11.07, 18:50 ja może za miesiąc się wprowadzę najcięższe roboty już za nami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw czy windy już działają ? IP: *.mofnet.gov.pl 26.11.07, 11:58 i co z oświetleniem na klatce schodowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: czy windy już działają ? 28.11.07, 09:24 Światło na klatkach jest, windy jeszcze nie działają. Podobno o tym kiedy włączą windę decyduje prezes, bo wszystko jest gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: czy windy już działają ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 15:09 Windy juz dzialają, ale sposób ich zabezpieczenia (kartony przyklejone tasmą malarską - poskładały sie po 2 dniach) jest żenujący. Pewnie znowu dostaniemy pismo z Wyrzyska że mieszkańcy zniszczyli windę... no comments... :( pozdrawiam marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Materhorn Re: czy windy już działają ? IP: *.echostar.pl 12.12.07, 20:44 A kto je zniszczył jak nie mieszkańcy czy wynajęte przez nich ekipy. Świety Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Wbieramy zarządce 28.11.07, 10:11 W naszych skrzynkach pocztowych na Braillea pojawiła się korespondencja z PBR nt wyboru zarządcy naszej nieruchomosci. Są tam 4 oferty w tym m.in. od Poznańskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, której mam nadzieje NIE WYBIERZEMY! Lepiej nie mieć z nimi nic wspólnego, bo pewnie bedą zarządzać w interesie ogołu czyli całego osiedla Batorego, a nie naszym. Od początku nasi sąsiedzi z bloku 27 byli bojowo nastawieni na naszą budowę, więc na pewno będą nam jeszcze zycie utrudniać a PSM zawsze stać po stronie ogółu Batorego. Ładnie się zaczyna skoro Spółdzielnia żąda abysmy im płacili za korzystanie z pieszojezdni koło bloku 27, a oni co....będą za darmo wyprowadzac swoje psy na nasze trawniki, nasza posesja nie jest ogrodzona wiec równie dobrze każdy mieszkanienic Batorego bedzie mógł sobie tam chodzić i robić co chce.... i pieniedzy za to nie chcemy (narazie Polecam Admico,solidna firma, gdyż mam z nią doświadczenie i wszyscy lokatorzy są zadowoleni z ich pracy. Klatki zawsze czyste,trawniczki zadbane, bardzo dobry przepływ informacji odnosnie zebran, uchwał itp, szybko usuwają awarie, ogolnie dobrze realizują postanowienia wspólnoty np co do remontów. Najlepsze jest to ze porafili wygospodarować zamkniety teren rekreacyjny z zielenią i czystymi piaskownicami, gdzie nie schodzą sie psy z całego osiedla , które " podlewają " krzaczki" i zanieczyszczają piskownice dla dzieci. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 28.11.07, 10:19 a gdzie są skrzynki na listy ? niestety nie zauważyłam ? czy coś wiadomo kiedy będzie to zebranie mieszkańców ? a wiadomo kiedy oddany bedzie garaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
jupit Re: Wbieramy zarządce 28.11.07, 18:35 Skrzynki na listy są na parterze, zaraz przy wejściu do klatki, kluczyki mozna odebrać u kierownika. Są też do odbioru piloty do bramy do garażu, parę aut już tam stoi. Zebrania mieszkańców nikt nie ustalił ( chyba musielibyśmy sami coś uzgodnić ), PBR wysłał tylko oferty od czterech zarządców i napisali zeby poinformowac ich o wyborze drogą mailową. Firma, która uzyska 50% głosów będzie wybrana jako Zarządca naszego bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.07, 20:07 jako jedyna firma zarządzająca która podala koszty calkowite to firma ADM i uważam ,że przynajmniej ja należaloby wybrac na pierwszy rok, żeby niebylo niemilych niespodzianek co do kosztów. mysle ,ze prezes czeka na wybranie firmy zarządzajacej i dopiero po tym fakcie wlaczy windy gdyz do wlaczenia wind jest potrzebna umowa ze servisem. A propos naszego gruntu ,uważam ,że powinnismy zlożyc się chocby na maly plotek wokól naszej dzialki przynajmniej uniemożliwi to przechodzeniu obcych z psami. mysle ,ze koszt takiego plotu na mieszkańca nie bedzie zbyt duży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Wbieramy zarządce IP: *.mofnet.gov.pl 03.12.07, 07:46 1)podobno windy nie miały jeszcze odbioru techn. przez nadzór budowlany i dlatego nie są czynne; 2)może trzeba jeszcze poczekać na inne oferty, bo nie mamy w tej chwili porównania do ADM ? ; 3)zastanawialiśmy się nad spółdzielnią na początek, bo może przestalibyśmy być traktowani jako "Ci niedobrzy obcy", ale mamy mieszane uczucia, bo to by znaczyło być na ich zasadach :-( 4) płotek dobry pomysł , ale może Wyrzysk skończy wreszcie swoje poprawki - w piwnicy widziałam przelewające się wiadro wody lecącej po murach nie wiadomo skąd - wewnątrz budynku a nie podciekającej z trawnika na miejsca parkingowe :-(; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 00:09 1. żadnych spółdzielni - żadnych molochów - im mniejsza firma, tym lepsza 2. żadnych płotków - ma być co najmniej płot na 2 m wysokości - jak nie, to sam posadzę żywopłot z cierniami (jak ten dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,2582522.html) - nie będę czekał na zgodę (zresztą PBR jeszcze nie zaniechał walki o ogrodzenie); jeżeli już są problemy z sąsiadami z wielkiej płyty, to co będze jak będziemy tam mieszkać - psie gó.. już jest na naszych klatkach 3. wogóle, zgłaszam wniosek o: - zakaz posiadania psów w mieszkaniach - zakaz jazdy windą dla psów i ich właścicieli - zakaz wyprowadzania psów na terenie naszej działki; z chęcią powtórzę motyw ze "Dnia świra" i narobię na wycieraczkę każdemu, kogo pies pozostawi swoje przetrawione "Pedigree" na trawie, która mnie drogo kosztowała; 4. a czy pamiętacie zdjęcia i obietnice PBR: drzewa (od ul. Braille'a), pisakownica (czy jakiś plac zabaw) - coś goło wokól naszego, przynajmniej z zewnątrz, ładnego "apartamentowca"? 5. i proszę szanujcie windy - jak tylko ruszyły, od razu zbito lustra; 6. co do poprawek PBR, to mam nadzieję, że nie ponaglają ich, ci przez których opóźnił się odbiób, bo sobie powynajmowali "budowlańców" do wykańczania mieszkań - tacy pewnie zasiądą w zarządzie naszej wspólnoty 7. właśnie - może sami będziemy się sobą zarządzć - są jacyś odważni? Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad_zza_plotu Re: Wbieramy zarządce 10.12.07, 10:46 Widzę, że sami sympatyczni ludzie zamieszkają w "apartamentowcu". Proponuję postawić płot o wysokości co najmniej 12 metrów, abym nie musiał co dzień podziwiać przepięknego koloru elewacji, który przyrównać można tylko do psiego gó.. na trawie. Mam nadzieję, że wszystkie samochody mieszkańców "apartamentowca" będą parkowane również za tym płotem, a nie na parkingu należącym do spółdzielni. Przy okazji podziwiam troskę o trawę, która od strony wejść do klatek, przez kilka tygodni została przeorana kołami parkujących samochodów należących do przesympatycznych mieszkańców "apartamentowca". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: 89.174.54.* 10.12.07, 13:19 Witam ponownie, chciałbym zaproponować zmianę retoryki na bardziej koncyliacyjną; z tego co mi wiadomo, to są jakieś pretensje "sąsiadów zza płotu", być może wystarczy żeby mieszkańcy jednego i drugiego bloku dogadali się co do zagospodarowania terenu wokół ich budynków; jeżeli na tym etapie, kiedy jeszcze nie wiele osób mieszka w nowym budynku, są jakieś problemy, to znając naszą polską żółć, w niedługim czasie będziemy realizować scenariusz Kargula i Pawlaka; wysyłanie "ultimatum" zobowiązujące mieszkańców nowego budynku do opłat za korzystanie z "wiadomej" drogi nie świadczy o tym, że "sąsiedzi zza płota" są bardziej sympatyczni; chyba najlepiej, żeby wogóle tę drogę wykluczyć z ruchu pojazdów; Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad_zza_plotu Re: Wbieramy zarządce 10.12.07, 15:06 Najlepszym rozwiązaniem byłoby zbudowanie na wiosnę nowej wspólnej drogi np. z kostki, bo obecna jest juz w tragicznym stanie. Mam nadzieję, że spółdzielnia będzie zainteresowana wspólną inwestycją. Odnośnie sąsiadów z bloku z płyty – tak jak w każdym bloku mieszkają tu zarówno normalni ludzie, jak i frustraci, którym przeszkadza wszystko dookoła. Przypuszczam, że podobny przekrój lokatorów znajdzie się w „apartamentowcu”. Najważniejsze, żeby ci normalni dogadali się i współżyli w przyjaznych stosunach na wspólnym osiedlu. PS. Na problem psich kup najskuteczniejsza będzie chyba wiatrówka, inaczej właściciele psów nie oduczą się sr.. swoimi pociechami ludziom pod oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: 89.174.54.* 10.12.07, 16:07 Ha, co do wiatrówki to się zgadzam! Jeżeli pomysł "przejdzie", to żona bardzo się ucieszy :) co do "normalnych" ludzi, to jest ich coraz mniej, więc może być ciężko; pomysł z kostką jest niezły - jak pisałem wcześniej, można by zamknąć tam ruch i zrobić coś na wzór "alejki" (jakieś drzewko, ławka - chociaż tu, był bym ostrożny - mogą ją opanować właśnie ci "flustraci"); przyjemniej by było - ale już widzę te krzyki przy podziale kosztów budowy i utrzymania - na moim osiedlu drogę dojazdową dla WSZYSTKICH wybudowała 1/3 mieszkanców; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.07, 18:44 Panie Jacku , interesuje mnie niespodzianka czy Pan coś wie czego inni nie wiedzą ? moze ktoś wie czy bedą jeszcze malowane klatki schodowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:43 tak, klatki będą jeszcze malowane; ale i tak widzę, że mało kto szanuje "dobro wspólne"; wiadomo, że w czasie wykończeń nie da się uniknąć ogólnego bałaganu, ale na ścianach są już nie tylko zabrudzenia ale wręcz dziury! chciałbym wierzyć (i wierzę), że to nie za przyczyną "swawolnych" mieszkańców ale osób wynajęty do robót wykończeniowych; otrzymaliśmy już pierwsze rachunki - przykrą niespodzianką okazała się wysoka opłata za wywóz śmieci - otóż, podobno śmiecimy na potęgę i do tego podrzucamy sobie (na wzajem) pod drzwi te śmieci! Panie, które zostały przydzielone do sprzątania (po odbiorze nadzoru) porządkowały tzw. odpady budowlane a dodatkowo (żeby jakoś wyglądało) sprzątały i po nas (bo ich pracy nie było widać) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.07, 11:54 uważam ,że kazdy powinien wziąć odpowiedzialność za swoich budowlańców i uczulic ich na takie sprawy jak bez szkodowe używanie wind i uważanie na ściany przy przenoszeniu roznych zeczy, nie wjezdzanie na trawę przed blokiem.Budowlańcy tacy juz są jak im nie powiesz to maja wszystko w dupie . Np stan kafelkow na klatce jest oplakany jestem ciekawy kto doczysści ten brud spowodowany przez samych wykonawcow. Podczas kladzenia kafli na klatce przewalaly sie tony piasku brudu i kleju i nikt tego nie sprzątal. Przed wejsciem do klatki 1a wysypal się cement i tak lezal w rozdartym worku przez tydzień doslownie w drzwiach wejściowych ,kierownik przechodzil kolo niego co dzienne i jakos go to nie interesowalo, worek wlozylem do klatki zeby nie zamokl. pisze to wszystko bo wiem ze Państwo z PBR tez czytają . w piwnicy ktorej klucze odebralem jest sterta śmieci oczywiście uprzątne ja sam ale uważam że niejest to w dobrym stylu pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Re: Wbieramy zarządce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 12:11 Jeszcze nie wiecie jakie niespodzianki mogą was spotkać ze strony panów S.Z i M.Z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 12.12.07, 21:03 czy coś niedobrego się szykuję ? macie jakieś wieści ? jestem ogólnie przerażona postawą sąsiadów z bloku obok. Ludzka zawiść nie zna granic. Wiem, że do tej pory sąsiedzi mieli niezmącony niczym widok, ale trzeba się pogodzić z tym ,że ziemia nie jest ich własnością czy to takie trudne ? czy coś wiadomo kiedy będzie zebranie w związku z zarządcą ? czy większość jest za Admico ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Wbieramy zarządce IP: *.eastwest.com.pl 11.12.07, 19:31 Ja nie miałam w skrzynce oferty Admico- za to 2 takie same oferty ADM. W końcu była jakaś oferta ze strony Admico czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOKATOR Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.07, 19:38 byla oferta admico 0,50gr za m2 i brak innych informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Wbieramy zarządce IP: 217.153.71.* 18.12.07, 13:14 U jednego z kolegów Admico jest zarządcą i nie jest zadowolony z ich usług. Ponoć słabo się wywiązują z obowiązków. Tu inny przykład: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=56074292&a=64064260 ADM spodobał mi się kompletną ofertą ale to też nic nie znaczy. Jeszcze ich sprawdzę. Osobiście nie mam nic do PSM ale nie wiem czy bym ryzykował z nimi umowę, nasza inwestycja mogła być solą w ich oku ... i nie wiadomo jak by traktowali nasz budynek. No i zatarg o pieszo-jezdnię, ciekawe jak by podeszli do tej sprawy gdyby byli naszym zarządcą. Nie radzę się śpieszyć z wyborem zarządcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 12:30 CO POWIECIE NA OGRODZENIE ? BRAWO PBR TO JEST DOBRE POSUNIECIE , SZKODA TYLKO ,ŻE PODPISANIE AKTU NOTARIALNEGO DOPIERO W MARCU. BANKI ZNOWU ZAROBIA NA PODWYZSZONYM OPROCENTOWANIU PSM NIE ADM ZGADZAM SIĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ogrodzenie IP: *.eastwest.com.pl 03.01.08, 22:38 jak ktoś się wprowadził to może i super, ale mnie trochę przeraża bieganie wokół bloku z meblami, panelami ,kabiną itp. A płytki podłogowe to już w ogóle extra... Ogrodzenie jest ok - tylko umiejscowienie furtki do kitu. Może lepiej trzeba było się zrzucić na pieszojezdnię i mieć temat z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: 83.238.145.* 03.01.08, 13:19 jeśli chodzi o zarządce to proponowałbym firmę EFEKT. Mają siedzibę na ul.Dworcowej (chyba nr 10) w Bydgoszczy.Zarządzają blokiem w którym mieszka moja siostra i wszystko na czas jak należy.Na klatkach schodowych i dookoła bloku zawsze czysto,trawa przycięta.Co do ich cen to się nie orientuje ale proponowałbym sprawdzić co mają do zaproponowania. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 04.01.08, 18:54 Z tego co wiadomo ofertę składał też firma Nieruchomości Wielkopolski. Zarządzają budynkami przy Opieńskiego (te nowe czerwone domy na przeciwko Tesco), mieszka tam mój kolega i jest zadowolony. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 05.01.08, 11:24 a kiedy będzie podjęta ostatecznie oferta w spr. zarządcy ? czy kontaktowaliście się już z PBR ? a jak wygląda sprawa internetu ? z kim macie podpisane umowy ? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Wbieramy zarządce IP: *.eastwest.com.pl 06.01.08, 18:55 Z listu od firmy Wyrzysk wiem, że od marca zarządzać ma nami Admico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: Wbieramy zarządce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 12:04 Z maila którego dostałam od pana S.Z. wynika, że już od połowy grudnia 2007 budynek jest tymczasowo administrowany przez Admico. Nie wiem, czy tylko ja jestem taka roztargniona, ale nie przypominan sobie, aby ktoś informował mnie o podjęciu takiej decyzji. Dowiedziałam się o tym tylko dlatego, że poprosiłam o wyjaśnienie pozycji "czynsz" na fakturze którą otrzymałam z PBR. Dodam tylko, że płacimy czynsz Admico plus szereg opłat manipulacyjnych dla PBR - na czym polega administrowanie budynkiem, skoro wszelkie rozliczenia nadal prowadzi PBR? Nie wiem też kiedy ostatnio odwiedzaliście śmietnik, ale od ponad tygodnia drzwi się w nim nie domykają z powodu góry wysypujących się śmieci - czy ktoś wie za co PBR obciąża nas opłatami za wywóz śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 07.01.08, 22:36 no wlaśnie, śmietnik jest zdecydowanie za mały a jak wygląda sprawa garażu ? parkujecie tam ? nie ma żadnych problemów, pytam bo jeszcze nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rexi Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 12.01.08, 00:44 Czy ktoś dostał pismo z zapytaniem odnośnie bramy wjazdowej, która ma być zrobiona na nasz koszt? Rozmawiałam z kilkoma osobami i okazuje, się że niektórzy mają dostarczane do swoich skrzynek różne informacje od PBR. natomiast reszta jest skutecznie pomijana. Czy ktoś dostał już pismo dotyczące zapłaty ryczałtem za koszty eksploatacyjne dotyczące stycznia i lutego. PBR wymaga uregulowania tych pozycji zanim podpiszemy akt notarialny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.08, 18:32 otrzymałem pismo w sprawie bramy wjazdowej ,koszt to 5 zł od m2 mieszkania jestem za ! ps takie pisma znajduja sie prawdopodobnie w kazdej skrzynce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw jestem przeciwna bramie wjazdowej IP: *.mofnet.gov.pl 18.01.08, 07:12 co to ma dać jeśli tam już nawet furtka się nie trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin.nier. Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 20.01.08, 10:43 Jestem administratorem nieruchomości i czasem czytam różne fora by poznać "sytuację rynkową". Waszą nieruchomością nie zarządzam więc pozwolę sobie na niezależną radę. - Zanim zdecydujecie się na nową bramę (za 5 zł/m2 lub więcej) dokładnie poznajcie co kupujecie. Zwróćcie szczególną uwagę na to czy zawiasy są regulowalne (notorycznie montuje się je na stałe bez możliwośći regulacji, a po roku się wycierają i bramy nieco opadają), jeśli skrzydło opadnie nierówno konieczna jest kosztowna naprawa. - Sprawdźcie parametry siłownika do bramy (jaką masę może obsłużyć, w jakim czasie, i z jaką częstotliwością), developerzy nagminnie montują tanie siłowniki odpowidnie dla zabudowy jednorodzinnej, taki siłownik może otwierać ciążką bramę bardzo długo (nawet do 1 minuty), ale po około 12-18 miesiącach używania zwyczajnie nie da rady. Niektóre siłowniki mają wydajność np. 100 cykli dziennie (otwarcie i zamknięcie), przy halach garażowych zwykle to nie wystarcza, skutek: częste awarie. - Upewnijcie się jakie są piloty. Czy wszyscy macie ten sam kod wgrany do pilota, czy każdy z Was ma inny kod. To ważne bo na początku w nowych budynkach jest spora rotacja właścicieli i najemców mieszkań. Po roku, piloty do Waszej bramy będzie miało pół miasta, dlatego najlepsze są piloty z kodem indywidualnym, jak ktoś się wyprowadzi to taki indywidualny kod można wykasować, pilot nadal będzie technicznie sprawny ale już nie do Waszej bramy. Pozdrawiam i życzę udanego mieszkania (i bezpiecznego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Garaż IP: *.echostar.pl 27.02.08, 01:21 Od dwóch miesięcy coś pika w garażu! Co to jest do jasnej cholery!?!?!? Krew mnie zalewa jak tamtędy przechodzę... :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tel.601640089 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.au.poznan.pl 08.01.08, 13:45 Kupię pilnie mieszkanie w bloku przy ul. Braille'a.Proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eastwest.com.pl 09.01.08, 10:41 Sprzedam swoje mieszkanie w tym bloku 3 piętro, kawalerka 32m kw,mój telefon to 609 353 278 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eastwest.com.pl 17.01.08, 15:56 Sprzedam swoje mieszkanie w tym bloku 3 piętro, kawalerka 32m kw,mój telefon to 609 353 278 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna akty notarialne IP: *.echostar.pl 22.01.08, 19:10 przyspieszyli podpisywanie aktów notarilanych , miały być w marcu, a teraz nagle się gorączkują. i podają dwa terminy do wyboru. szkoda,że tak szybko zmieniają zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: akty notarialne IP: *.echostar.pl 22.01.08, 22:49 Czy inni lokatorzy również dostali "propozycję nie do odrzucenia dobrowolnego nadpłacenia za media za 2 m-ce z góry" w przeciwnym wypadku nie zostaniemy dopuszczeni do podpisania aktu notarialnego?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie Re: akty notarialne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:59 ja dostałam taką "ofertę". Nie bardzo jednak rozumiem czemu mam płacić ryczałtem za styczeń który przecież się już kończy - oczekuję faktury za faktyczne zużycie a nie zaliczkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: akty notarialne IP: *.eastwest.com.pl 23.01.08, 17:29 również dostałam tę "propozycję". To jakaś kpina tym bardziej, że dopiero zacznę robić mieszkanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: akty notarialne IP: *.echostar.pl 23.01.08, 20:37 no wszyscy dostali to pismo o zapłaceniu zaliczki, w sumie nie bardzo wiem na jakiej podstawie to robią, bo przecież poprzednio liczyli normalnie, na podstawie liczników szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 14:55 robią to dlatego żeby się zabezpieczyć ,lepiej jak oni będą mieli coś oddć niż mieliby ścigac OD nas ,od marca pieniążki ściągac bedzie ADMICO ,po podpisaniu aktów notarialnych byliby od nas zależni a tak do końca jestesmy zależni od nich. ciekawe co z garażami za ktore zapłaciliśmy a są praktycznie nie do użytku woda leje się już z każdej strony mam nadzieje że poprawią to dokładnie bo w przeciwnym razie będziemy mieli problem my z garażami i ci którzy mają piwnice pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw garaż IP: *.eastwest.com.pl 24.01.08, 18:21 nie patrzyłam czy mi piwnicę zalało, za to "zachwycam się" rdzą wyłażącą mi na stalowych ? narożnikach wmurowanych w ściany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: garaż IP: *.echostar.pl 24.01.08, 20:00 ja mam piwnicę suchą, ale dojście do niej wymaga założenia kaloszy... czy tym problemem zajmie się Admico ? czy trzeba uderzyć do PBR ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: garaż IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.08, 17:57 ADMICO może się zająć tym problemem ale za naszą kasę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: garaż IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.08, 18:01 SZANOWNI WSPÓŁWŁAŚCICIELE GAŚCIE ŚWIATŁO W PIWNICACH !!!!!!!! MUSIMY WSPÓLNIE ZA TO PŁACIĆ Odpowiedz Link Zgłoś
jupit ręce opadają 25.01.08, 20:26 Ludzie!!! czy to tak ciężko wynieść śmieci do śmietnika a nie opróżniać "pety" z samochodowej popielniczki w hali garażowej, a skórki od bananów wyrzucać po korytarzach??? A temu co dziś wyłamał drzwi wejściowe w klatce A to bym nogi z d... powyrywał... Mam nadzieję tylko że to "fachowcy-budowlańcy-WIEŚNIACY" a nie mieszkańcy, ale to marne pocieszenie bo przecież mieszkańcy powinni pilnować swoich pracowników... Skoro dużo wymagamy od PBR-u to wymagajmy też trochę od siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rexi Re: ręce opadają podwójnie IP: *.echostar.pl 05.02.08, 22:09 Podsumujmy, ten blok oddany jest do użytku na koniec listopada, a mamy już wyłamane drzwi wejściowe w klatce A, natomiast w klatce B klamka od drzwi wejściowych mogłaby robić za wiatraczek przy dużym wietrze, bo jest ukręcona i cała lata, zaś w pięknej srebrnej windzie ktoś sobie wydrapał czymś ostrym cyferkę 3. Czyżby miał taką sklerozę i musiał sobie gdzieś zapisać na które piętro ma jechać. Aha wysokość na jakiej jest wydrapane arcydzieło sugeruje, że nie było to dziecko, chyba że bardzo wysokie... Na parterze kolejny raz pęka szyba w drzwiach na piętrze, przy samej ramie (taka usterka była już raz usuwana na pierwszym, drugim piętrze przez PBR, i tym razem pęknięcie jest identyczne i w tym samym miejscu). Czyżby budynek osiadał nad garażem? Wada montażu drzwi? Boję się myśleć co będzie jak wprowadzą się wszyscy i jak trochę pomieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: garaż IP: *.echostar.pl 27.02.08, 01:24 Od dwóch miesięcy coś pika w garażu! Co to jest do jasnej cholery!?!?!? Krew mnie zalewa jak tamtędy przechodzę... :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: garaż IP: *.mofnet.gov.pl 27.02.08, 08:01 przypuszczalnie sygnał alarmowy jakiejś awarii i komuś trzeba to zgłosić - tylko komu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cebulorz Re: akty notarialne IP: *.echostar.pl 26.01.08, 13:49 Pewnie zaraz pojawi się na tym wpis jakiegoś pebeerowca, że przecież możemy zrezygnować z mieszkania i nie podpisywać aktu ;) Wykonanie hali garażowej i piwnic to po prostu kpina. Poza tym pierwszy raz spotykam się z firmą gdzie szeregowi pracownicy są bardziej uprzejmi wobec klienta niż prezes (dla którego najwidoczniej klient to petent). pozdrawiam sąsiadów P.S. Wstrzymajmy się z tą bramą wjazdową, bo widząc co wyrabiają panowie Z. pewnie będzie to jakaś chińszczyzna, która wysiądzie po paru miesiącach. Załatwmy to w przyszłości na własną rękę. Mogę poświęcić swój czas i poszukać jakiejś rozsądnej oferty. Zaznaczam od razu, że nie prowadzę firmy, która montuje bramy więc to nie autoreklama:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: akty notarialne IP: *.eastwest.com.pl 26.01.08, 18:46 popieram "cebulorza" w kwestii bramy a tego co drzwi od klatki "a" rozwalił to bym o głowę skróciła albo o łapki... Ta słupki od bramki wejściowej w ogrodzeniu trzymające się na taśmę to ciekawe jak długo wytrzymają... :-( Mam nadzieję, że podciekanie garażu i piwnic nie spowoduje zawilgocenia murów budynku :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: akty notarialne na garaż IP: *.echostar.pl 05.03.08, 19:25 nie uważacie, że 2 akty notarialne to zdzieranie z nas pieniędzy ? wiecie jakie będą koszty mniej więcej takiego aktu na garaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borowik Re: akty notarialne na garaż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 11:27 oczywiście, że zdzierstwo, normalka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: 213.17.247.* 09.04.08, 08:18 Jak wyglądało wasze mieszkanie przy odbiorze?? Interesują mnie ściany czy trzeba było jeszcze szpachlować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: 78.152.27.* 09.04.08, 21:00 szpachlowanie kosztowało mnie 2 tys.- w tym wykucie przerdzewiałych stalowych narożników ze ścian i wmurowanie nowych aluminiowych; jak ktoś umie i ma czas to zrobi sobie sam taniej, ale poprawić niewatpliwie trzeba; Odpowiedz Link Zgłoś