Dodaj do ulubionych

Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk

15.01.07, 22:14
Jeśli ktoś kupił tam mieszkanie, to może właśnie tutaj poznamy naszych
przyszłych sąsiadów :). Piszcie wasze opinie i uwagi nt inwestycji na ul.
Braille'a.
Obserwuj wątek
    • Gość: shymekk78 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 16:00
      Miło mi poznać :) Jak na razie szybko idą z robotą, stawiają ścianki 2-giej
      kondygnacji. Nie spodziewaliśmy się, a wygląda na to że uda im się dotrzymać
      terminu. Na Stoińskiego (budowę widzieliśmy z okna) mieli opóźnienie...
      • edimar8 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 21.03.07, 10:28
        witam, czy mial ktoś klopoty ze zmianami w mieszkaniu np. zmiana ustawień ścianek dzialowych lub drobne zmaiany ścian nośnych? czy ktoś z budowy to z Państwem konsultowal? jezeli tak to kto
        • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 09:13
          czy ktoś korzystal z uslug architekta naszego domu Pana Osięglowskiego?
    • Gość: Materhorn Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 19.01.07, 19:12
      A mi sir wydawalo ze 2 pietro juz stoi i leci juz trzecie ale moze sie pomylilem
      • jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 19.01.07, 20:54
        tak, trzecie pietro juz widac :) , to moje pieterko. Ściany sa na razie tylko
        od strony zachodniej.
        • Gość: shymekk78 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 20.01.07, 00:59
          Pańskie oko konia tuczy :D Jeśli tyle oczu dogląda budowy to nie ma zmiłuj się-
          musi rosnąć ;) Firma wydaje się być porządna, miejmy nadzieję że wszystko będzie
          dobrze.
          • Gość: Materhorn Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 20.01.07, 17:51
            Bedzie w porządu, chyba ze wpadna na pomysl jak inni i rozwiążą umowy. Przecież
            im sie to oplaca, nawet jak bedą musieli zaplacić. Ostatnio to jest przecież
            bardzo modne.
    • Gość: up Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 26.01.07, 06:29
    • Gość: Mat Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 22.02.07, 21:29
      Czy ktos wie jakie jest prawdopodobieństwo na wczesniejszy odbiór. Juz nie moge
      sie doczekac.
      • Gość: cicia Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:42
        czy wiecie moze o wolnych mieszkaniach u tego developera?jaka cena z metr2?
        • Gość: Sylas Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 02.03.07, 08:04
          Na Braille'a nie ma wolnych mieszkań
          • Gość: Andrzej Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 02.03.07, 17:15
            Gdyby ktoś chciał zrezygnować z mieszkania w tym bloku, to chętnie odkupię :)
            • Gość: Sylas Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 05.03.07, 07:11
              Ale tutaj s[pkojnie. Czyżby nik z sąsiadów nie uzywał internetu????
              • Gość: shymekk Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 09:13
                Co zamierzacie zrobić z dodatkową opłatą 50-500pln za zmiany w każdej z
                instalacji? Wkurzyli mnie tym pisemkiem. W rozmowie telefonicznej z panią
                dyrektor finansową usłyszeliśmy, że te mieszkania są i tak tanie (zapomniała o
                tym, że umowę podpisaliśmy blisko rok temu), dała nam też do zrozumienia że
                możemy się wycofać z umowy. W tym momencie całe dobre wrażenie jakie do tej pory
                wywarł PBR, prysło jak bańka mydlana. Jako główny powód wprowadzenia tej dopłaty
                pani dyrektor podała, że kierownik budowy musi spędzać wiecej czasu na budowie i
                bardziej pilnować robotników. Kpina. To nie my zatrudniamy go na etacie, żeby mu
                dopłacać.
                • Gość: Ania dopłaty?? IP: 213.17.247.* 07.03.07, 09:35
                  co to za zmiany??? Napisz dokładnie o co chodzi bo kupiłam mieszkanie na
                  jasnej Roli i chę wiedzieć czego się mogę spodziewać!!
                  • Gość: shymekk Re: dopłaty?? IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 09:47
                    Po wysłaniu do nich wszystkich zmian (ścianki, instalacje elektr., wod-kan)
                    otrzymaliśmy od nich pismo, że ze wzgledu na ilość naniesionych przez klientów
                    zmian za zmiany w KAŻDEJ instalacji trzeba będzie dopłacić 50-500PLN
                    (dodatkowo,oprócz tego jest przecież cennik zmian zawarty w umowie wg którego
                    trzeba też zapłacić). Wielkość widełek tej opłaty to też przesada. Tłumaczyli to
                    tym, że nie wiedzieli że ludzie naniosą tyle poprawek. Przerzucanie na klienta
                    odpowiedzialności finansowej w takiej sytuacji to niewąska przesada. Po
                    usłyszeniu takiego uzasadnienia tej dopłaty ręce nam opadły.
                    • jupit Re: dopłaty?? 07.03.07, 10:18
                      My też dostaliśmy takie pisemko z PBR-u. Jednak narazie nie panikował bym gdyż
                      z pisma nie wynika wprost że kwota o jakiej piszą będzie dodatkowa do tej jaka
                      jest wyszczególniona w tabeli opłat za zmiany w instalacjach, a tabela ta jest
                      załącznikiem do umowy podpisana przez obie strony umowy, a wiec również
                      zaakceptowana przez PBR. W samej treści umowy nie ma też słowa o możliwościach
                      wprowadzenia dodatkowych opłat ponad te z tabeli, o której mowa więc...
                      spokojnie.
                      Zresztą z doświadczeń osób które już mieszkają w budynkach PBR-u wiem że z tym
                      deweloperem można sie zawsze dogadać.
                      • Gość: anka Re: dopłaty?? IP: 213.17.247.* 07.03.07, 10:51
                        oby nie nabrali nawyków od innych deweloperów.
                        • Gość: Dex Re: dopłaty?? IP: *.echostar.pl 07.03.07, 20:44
                          Dostałem pismo. I co z tego. To tylko pismo.
                          A po drugie, jeszcze żadnych konkretnych ruchów nie zrobili,
                          a rozliczenie ma być pod koniec.
                          Po trzecie, rozmawialem z nimi i sytuacja wyglada następujaco, że część
                          mieszkańców udziwniło swoje mieszkania proejektami przez architektów wnętrz,
                          gdzie wprowadzono halogeniki, sufity podwieszane, luksfery, zaokręglenia ścian
                          itp. i te doplaty dotyczyc maja takiej sytuacji. A pisma wyslali do wszystkich.
                          Z drugiej strony, o 50 zł czy nawet 500 zł, szkoda nerwów.
    • Gość: Dex Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - garaz IP: *.echostar.pl 07.03.07, 20:55
      Aha jest inna kwestia - wykup miejsca postojowego. Słabo sie sprzedaly, wiec
      firma chce sprzedać miejsca ludziom spoza bloku. Dlatego apeluję do sąsaiadów
      aby rozważyli kwestię zakupu miejsc, bo nie uśmiecha mi się bieganie po naszym
      garażu i budynku osób spoza bloku. Ja dokupilem miejsce postojowe, bo cena jest
      niska jak na Poznań 15.000.
      • Gość: shymekk Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - garaz IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 00:59
        Skoro im się miejsca nie sprzedały to niech piwnice powiększą.
        • Gość: ania data oddania IP: 213.17.247.* 12.03.07, 12:05
          Na kiedy macie termin oddania budynku?????
          • Gość: De Re: data oddania IP: *.echostar.pl 12.03.07, 12:56
          • Gość: Materhotn Re: data oddania IP: *.echostar.pl 12.03.07, 12:56
            Na 30 sierpnia
            • Gość: miś Re: data oddania IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.03.07, 09:56
              hej witam was :) zakupiłem mieszkanko na Jasnej roli mam pytanie czy w waszych
              umowach warunki ogolne sprzedazy mieszkan przewiduja w paragrafie 9 pkt 1 ze
              jesli sprzedajacy nie wywiaze sie z umowy placi odsetki w wysokosci 1/2 kredytu
              lombardowego NBP ???
              • Gość: Dex Re: data oddania IP: *.echostar.pl 18.03.07, 11:06
                Tak ale co z tego???
                • Gość: mis Re: data oddania IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.03.07, 21:42
                  dex to z tego, ze jesli beda chcieli to moga nam nie sprzedac mieszkania a
                  odsetki sa smieszne i nie pokryja nawet odsetek kredytu :( ale badzmy dobrej
                  mysli :))
      • Gość: MX Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - garaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:03
        A ja chcę kupić i wynająć. Właśnie aby z przyjemnością i z uśmiechem patrzeć
        prosto w twarz takim jak Ty. Mam pieniądze, zapłaciłem i mam prawo do miejsca.
        Chcesz - wykup wcześniej. Nie Ty sprzedajesz. No i co znaczy - "obcy"? Gorsi?
        Nie sąsiedzi? Poczekaj aż zamieszkasz, przyjdź na parę spotkań wspólnoty, to
        będziesz zmuszony przestać zauważać niektórych debilnych sąsiadów z własnego
        bloku...
        • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 09:26
          szacuje zakończenie budowy ze wszystkim tzn, bramy plotki drzewka itd. na okolo 30 listopada pozdr.
          • Gość: Maggie Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 14:22
            Z informacji które otrzymałam z biura PBR, odbiory mieszkań będą w końcu
            sierpnia (wg kieronika budowy połowa września) natomiast akty notarialne
            dopiero ok października/listopada. Nie najgorzej biorąc pod uwagę sytuacje
            jakie mają miejsce u innych deweloperów (opóźnienia sięgające nawet 6 m-cy.
            mają podobno problemy z pracownikami (brak rąk do pracy)i stąd ten poślizg.
          • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 13:10
            odbiory 11,12 09.07 ale nie wierze zeby zdążyli
            • Gość: migotka Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mantykora.net 04.09.07, 08:42
              witam:)mam prośbę o komentarz do oddawanych mieszkań:, np czy
              wszystko jest oki lub na co należy zwrócić uwagę:)ja kupiłam
              mieszkanie od nich na Naramowicach.pozdro
              • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 09:19
                coś niema chętnych na odpowiedż ostatniego pytania ,czyżby byly jakies poroblemy?
                • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 12.09.07, 09:14
                  Firma Wyrzysk chce, żebyśmy odbierali mieszkania przed odbiorem budynku przez
                  nadzór budowlany. W ten sposób nie muszą płacić za opóźnienie oraz zrzucają na
                  nas problem niedokończonych prac. Np. indywidualnie trzeba by było umawiać się
                  na położenie płytek na balkonie jeśli ktoś jeszcze ich nie ma itp. Nie podoba mi
                  się to...
                  • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 12:54
                    a co możemy w tej sytuacji zrobić ?
                    czy ktoś zglaszal jakieś usterki ?
                    • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.07, 08:14
                      przedmiotem umowy jest mieszkanie, którego standard wykończenia określa zał. 1
                      umowy; skoro mieszkanie nie spełnia standardu to nie powinno się go chyba odbierać ?
                      • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 09:17
                        >A odebraliście?
                        >jeżeli tak, to sami wiecie dlaczego.
                        • Gość: Maggie Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 15:31
                          Ja odebrałam mieszkanie jeszcze w sierpniu. Zmusiły mnie do tego
                          okoliczności - od października nie będę miała gdzie mieszkać. Co
                          prawda mieszkanie nie nadawało się do odbioru, na protokole zdawczo
                          odbiorczym zaznaczyłam, że nie odbieram okien (bo brudne, bez klamek
                          i regulacji), balkonów (bez płytek itp.) instalacji elektrycznej
                          (nie ma prądu ergo nie wiem czy działa!) itd. Każdą wymienioną rzecz
                          będę odbierała osobno w terminie późniejszym - ale klucze mi wydali
                          mimo tylu zastrzeżeń. Gorzej z usuwaniem usterek - minął 3 tydzień,
                          a z całej listy przybyły mi tylko gniazdka.
                          Za to martwi mnie inna rzecz podobno budynek zgłoszą do odbioru w
                          najlepszym wypadku za miesiąc, ale raczej później. Oznacza to, że
                          nie uzyskamy prawa do zamieszkania jeszcze przez co najmniej 8-12
                          tygodni - marna perspektywa dla tych co nie mają się gdzie podziać
                          bo musieli wyprowadzić się z obecnego lokum!
                          • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 14:01
                            czy wiecie kiedy maja podlączyć prąd i ogrzewanie?
                            • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.07, 10:53
                              Ja będę dopiero odbierać. Na co uważać przy odbiorze ???
                              • jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory 01.10.07, 11:40
                                Dokładnie obejrzyj okna, jeśli będą nie oczyszczone i nie
                                wyregulowane to radziłbym nie odbierać mieszkania to może ich
                                zmotywuje do szybkiego załatwienia tej sprawy, ja odebrałem takie
                                mieszkanie z zaznaczeniem na protokole że odbiór stolarki będzie po
                                wyregulowaniu i jakoś nie mogę sie tego doprosić od miesiąca. Zwróć
                                też uwagę na rozmieszczenie punków z elektryką i wodą czy są zgodne
                                z planem, zdarza im sie "poprzesuwać" po parenaście cm. i potem
                                trzeba przerabiać. Radzę też sprawdzić drzwi wejściowe czy wszystkie
                                bolce sie wysuwają.
                                Powodzenia :-)
                                • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 12:50
                                  nie masz wyboru musisz odebrać w stanie w jakim jest ,jezeli nie odbierzesz to bedzie problem.
                                  • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 12:53
                                    Jest ktoś kto ze względu na nieskończone roboty nie odebral mieszkania ?
                                    • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.07, 12:56
                                      A dlaczego ma być problem jeśli nie odbiorę mieszkania za pierwszym
                                      razem? Wypowiedzą mi umowę ? A na jakiej podstawie?
                                      • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 14:58
                                        bez podstawy poprostu mogą wypowiedzieć umowe, zresztą proszę przczytać dokladnie swoją umowe.albo nie odbierać mieszkania zobaczymy co zrobią.
                                        pozdr.
                                        • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.eastwest.com.pl 04.10.07, 20:36
                                          mieszkanie odebraliśmy. Z całego bloku nie odebrała jeszcze tylko
                                          jedna osoba i prezes Zwoliński, który też kupił sobie
                                          mieszkanie...w "swoim" bloku.
                                          Klamek w oknach nadal brak...regulacji również. Zapomnieli o dwóch
                                          swoich gniazdkach elektrycznych, jednej naszej lampie i włączniku.
                                          Jedno gniazdo elektryczne prawie pół metra od miejsca gdzie miało
                                          być. Podobno to debiut elektryka - pierwszy jego blok... pewnie się
                                          biedak zestresował.Balustrada na balkonie zdążyła już pordzewieć. Na
                                          poprawki daliśmy im miesiąc czasu - ciekawe czy zdążą ?
                                          • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 11:04
                                            teraz to tylko czekaćna szczęsliwy koniec budowy i jeszcze bardziej szczęśliwe podpisanie aktu notarialnego.
                                            pozdr. sąsiad
                                • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.mofnet.gov.pl 03.10.07, 08:37
                                  A czy zaznaczyłeś na protokole termin usunięcia niedociągnięć ?
                                  • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk - odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 14:53
                                    moj termin usunięcia usterek zaznaczony na protokole już minąl i co?
                                    i nic.
    • jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 18.03.07, 22:20
      Byłem dzisiaj na budowie, wstawiają już okna na parterze i widać też położone
      tynki w niektórych mieszkaniach... jak tak dalej pójdą z robotą to będzie
      szansa na wcześniejszy odbiór :-)
      • Gość: bart Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eden.com.pl 05.04.07, 13:48
        Puzon naprawiony!!!
        • Gość: 007 kiedy odbieracie mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:54
          hej czy juz odebraliscie mieszkanaka ?? badz kiedy macie odbierac ???
          pozdrawiam
          • Gość: gosc Re: kiedy odbieracie mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:22
            kiedy sa odbiory PBR gra uczciwie ???
            • jupit Re: kiedy odbieracie mieszkania 29.06.07, 21:58
              Odbiór wg. umowy jest na 31.08.2007 i wygląda na to, że dotrzymają terminu. Jak
              narazie to nie ma sie do czego przyczepić, zatem zapowiada sie całkiem dobrze
              • Gość: gość Re: kiedy odbieracie mieszkania IP: *.izacom.pl 26.08.07, 22:25
                juz ktoś odebrał swoje miszkanie?
    • Gość: bart Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eden.com.pl 30.03.07, 20:51
      hello ,bede Was odwiedzał!
      • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 13:30
        cieszymy się czekamy na ciebie
    • qwes Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 03.07.07, 12:01
      a może ktoś z Was chce sprzedać mieszkanie w tym bloku???
      chętnie kupię!
    • Gość: jdaw wspólnota czy nie ? IP: *.mofnet.gov.pl 09.10.07, 12:54
      Czy ktoś się orientuje jak będzie zarządzany budynek ? Początkowo
      mówiło się o wspólnocie mieszkaniowej potem, że blok będzie podlegał
      pod administrację spółdzielni mieszkaniowej.
      • Gość: Maggie Re: wspólnota czy nie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.07, 13:44
        Ja słyszała, że przez pierwszy rok administrowaniem budynkiem będzie
        zajmował się PBR a po roku ma się zawiązać wspólnota - chyba, że
        mieszkańcy wcześniej wypowiedzą administrowanie Wyrzyskowi. Takich
        informacji udzielił Pan Zwoliński podczas podpisywania umowy.
        • jupit Re: wspólnota czy nie ? 09.10.07, 14:10
          A ja słyszałem, że będzie założona wspólnota, a jak będziemy chcieli
          to zarządcą będzie PBR, ale z tego co wiem od mieszkańców innych
          budynków PBR w Poznaniu to specjalnie im nie zależy aby zarządzać
          tymi budynkami więc jako zarządce można wybrać inną firmę np.
          Admico. Od spółdzielni lepiej trzymać się z daleka!!!
          A co do spółdzieli to jakoś tak dziwnie nieprzyjemnie czuć nienawiść
          mieszkańców sąsiednich "starych" bloków... ostatnio od jednego z
          takich usłyszałem: "blok sobie postawiliście a teraz nie ma gdzie
          parkować" ha ha ha
          • Gość: jdaw Re: wspólnota czy nie ? IP: *.mofnet.gov.pl 10.10.07, 10:27
            A ja słyszałam,że PBR zrzuciłby najchętniej zarządzanie na spółdzielnię i miał
            temat z głowy.
            Co do bloku naprzeciwko naszego, to trudno się dziwić niechęci ludzi. Mieli
            przez kilkanaście lat ładny widok przez okno , przestrzeń i miejsce na samochody
            a teraz mają przed sobą "ścianę". Mam nadzieję, że się przyzwyczają.
            • Gość: GOŚĆ Re: wspólnota czy nie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 10:17
              WITAM, NIEWIEM SKĄD TE WIADOMOŚCI ZE ADMINISTROWAC MA NAS SPOLDZIELNIA ABSOLUTNIE SIE NIE ZGADZAM JESTESMY WSPOLNOTĄ I NAJROSĄDNIEJ BEDZIE ODDAC ADMINISTROWANIE PROFESJONALNEJ FIRMIE.
              MYSLE ZE POWINNISMY ZROBIC SPOTKANIE WSZYSTKICH WLASCICIELI MIESZKAŃ
              NP. W GARAZU (jest duzo miejsca)
              • jupit Re: wspólnota czy nie ? 28.11.07, 18:40
                Gość portalu: GOŚĆ napisał(a):

> WITAM, NIEWIEM SKĄD TE WIADOMOŚCI ZE ADMINISTROWAC MA NAS
                SPOLDZIELNIA ABSOLUTN
                > IE SIE NIE ZGADZAM JESTESMY WSPOLNOTĄ I NAJROSĄDNIEJ BEDZIE ODDAC
                ADMINISTROWAN
                > IE PROFESJONALNEJ FIRMIE.
                > MYSLE ZE POWINNISMY ZROBIC SPOTKANIE WSZYSTKICH WLASCICIELI
                MIESZKAŃ
                > NP. W GARAZU (jest duzo miejsca)

Masz rację, trzeba zorganizować jakieś spotkanie i przegadac kwestię
                wyboru Zarządcy.
    • Gość: Materhorn Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.echostar.pl 12.10.07, 20:51
      Ciesze sie że kupiłem mieszkanie. Mam już je. Kupiłem je za dobre
      pieniądze. Może wszystko nie jest idalne, ale nie jest źle i myślę
      że będzie lepiej. Dzięki PBR mam własne M - jeszcze trochę (za kilka
      miesięcy) bedę jego właścicielem. Nie było wzrostu ceny. Nie było
      numerów. Nie ma hipoteki w KW i wszystko powoli zmierza w kierunku
      szczęśliwego finału. A jak komuś się bardzo nie podoba, to niech
      kupi sobie mieszkanie w Atanerze za 2,5 do 3 razy więcej niż w PBR i
      wtedy będzie pięknie, na czas. Ale ja mimo wszystkiego się bardzo
      cieszę i pozdrawiam wszystkich sąsiadów!!!
      • Gość: jdaw czy ktoś z Was zaczął już coś robić w mieszkaniu ? IP: *.mofnet.gov.pl 16.10.07, 08:04
        Na parterze widziałam ,że tak... Czy wg Was ściany malować od razu czy trzeba
        jeszcze podgipsować ?
        • Gość: Materhorn Re: czy ktoś z Was zaczął już coś robić w mieszka IP: *.echostar.pl 16.10.07, 19:17
          Koniecznie trzeba gruntować, bo bez gruntu farba spadnie.
          • Gość: GOŚĆ Re: czy ktoś z Was zaczął już coś robić w mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 10:14
            WITAM, NIEWIEM SKĄD TE WIADOMOŚCI ZE ADMINISTROWAC MA NAS SPOLDZIELNIA ABSOLUTNIE SIE NIE ZGADZAM JESTESMY WSPOLNOTĄ I NAJROSĄDNIEJ BEDZIE ODDAC ADMINISTROWANIE PROFESJONALNEJ FIRMIE.
            MYSLE ZE POWINNISMY ZROBIC SPOTKANIE WSZYSTKICH WLASCICIELI MIESZKAŃ
            NP. W GARAZU (jest duzo miejsca)
    • jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 13.11.07, 21:34
      Proponuje zmienić nazwę z Braille'a 1 - na Alternatywy 4
      Każda ściana w innym odcieniu białego i brązu, brak świateł na
      klatce, niedziałająca wciąż winda, jeszcze nie oddana a już
      przeciekająca hala garażowa... no cóż... nie śpieszy im sie, a
      jakość też pozostawia wiele do życzenia... niska cena=niska jakość
      • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.mofnet.gov.pl 16.11.07, 08:20
        Dopóki nie było odbioru budynku przez Nadzór Budowlany nie powinno się mieszkać
        w odebranych mieszkaniach, bo za to można zapłacić kilka tys. PLN kary :-(
        Kolory ścian zewn. budynku mi nie przeszkadzają gorzej z brakiem świateł na
        klatce wieczorem, bo można zlecieć ze schodów. Windy nie chcą włączyć żebyśmy
        płytek nie wozili ;-)
        Jupit masz jeszcze jakieś większe zastrzeżenia do mieszkania ?? Ściany są
        równiejsze niż kilka lat temu robiło UWI S.A. Poza tym dlaczego mają się
        spieszyć skoro wszyscy podpisali się na odbiorze mieszkań. Są czyści i kary za
        zwłokę im nie grożą.
        • jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 16.11.07, 09:25
          Nikt tu nie mówi o zamieszkaniu, przecież to oczywiste że jeśli nie
          ma odbioru przez Nadzór Budowlany, to jest to niemożliwe
          (teoretycznie, bo widać niektórzy już mieszkają od dawna) ale skoro
          same mieszkania już oddali to winde mogli by już włączyć ale po co??
          jeszcze sie zużyje i posadzka sie wytrze... schody też niech
          zagrodzą bo ludzie wnoszą płytki i jeszcze coś uszkodzą... co za
          bezsens. Ściany... fakt 20 lat temu w "wielkiej płycie" były mniej
          równe :-) ... wszystko już mi sie podoba...
          • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.mofnet.gov.pl 16.11.07, 09:35
            Mieszkam w cegle i odbierałam od UWI mieszkanie kilka lat temu - 4 razy- takie
            były "kwiatki", dlatego może jestem teraz bardziej tolerancyjna. To jednak nie
            znaczy, że wszystko należy odpuścić i pytam poważnie jakie masz jeszcze
            zastrzeżenia. Ta podmakająca hala garażowa mnie niepokoi - skąd wiesz ?
            • jupit Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk 16.11.07, 11:18
              Podmakającą hale można samemu obejrzeć - wystarczy zejść i zobaczyć
              bajoro i jak leci z sufitu - z tego co wiem to już sie tym zajęli i
              z zewnątrz też widać że zwinęli znowu trawe z rolki w tym miejscu.
              Zwróć też uwagę czy nie rdzewieją Ci narożniki na tynku wewnątrz
              mieszkania. Powinny być aluminiowe więc nie powinny rdzewieć a
              jednak spod tynku wychodzi rdza - widać jakaś wada materiału.
              • Gość: Wyrzysk Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.wyrzysk.net.pl 16.11.07, 14:40
                Panie JUPIT z lokalu nr 36 może Pan zrezygnować mieszkania.
                • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.mofnet.gov.pl 19.11.07, 13:47
                  Wiadomo, że nikt nie zrezygnuje z mieszkania, które kupił po niższej niż obecna
                  na rynku poznańskim cenie ;-) Szczególnie jeśli wzięło się kredyt na X-lat i nie
                  ma się gdzie mieszkać. Ale jak się czyta posty jak niżej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=66342680&a=70584700
                  to człowiek zaczyna się czuć niepewnie :-(
                  • Gość: gosc Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.gprs.plus.pl 20.11.07, 08:59
                    niestety :( coś za coś ale powoli kończą sie tłuste lata dla
                    Deweloperów sprzedaz spadła ceny przestały rosnąć a nawet lekko
                    spadły. Wiec jesli ktos sie chce utrzymac na rynku bedzie musial
                    miec dobra opinie miejmy nadzieje ze firma PBR bedzie chciala
                    pozostac na poznańskim rynku i ... wyrobi sie w terminie
                    realizacji oraz ograniczy do minimum wady (one sa, byly i zawsze
                    beda w budowlance). Trzymajmy kciuki badzmy dobrej nadzieji a czas
                    wszystko zweryfikuje :))
    • Gość: Dex Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.echostar.pl 21.11.07, 08:34
      Na dzien 22 listopada zapowiedział się na godz. 14.00 madzór
      budowlany miasta Poznania, który ma dokonać odbioru budynku.
      Informację mam od kierownika. Pożyjemy i zobaczymy. Aha rozmawiałem
      z firmą i dopiero pozwolenie na użytkowanie pozwoli załatwiać dalsze
      papiery. Wiec raczej w tym roku aktów notarialnych nie będzie.
      • Gość: ania Re: Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.echostar.pl 22.11.07, 20:10
        Witam,
        czy ktoś już wie ,kiedy się wprowadzi ? macie jakies plany ?
        zaraz po odbiorze budynku ?
        czy ktoś wie czy światło na klatce jest już aktywne, bo to trochę działa mi na
        nerwy. Po południu już nic nie można zrobić.
        • Gość: jdaw Re: Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.mofnet.gov.pl 23.11.07, 08:12
          My jeszcze nic nie kupiliśmy - nawet płytek :-( więc wprowadzanie się to temat
          dalszy... Myślę, że co najmniej za kwartał.
          • Gość: ania Re: Dnia 22 listopada będzie odbor przez NADZÓR IP: *.echostar.pl 23.11.07, 18:50
            ja może za miesiąc się wprowadzę najcięższe roboty już za nami :)
      • Gość: jdaw czy windy już działają ? IP: *.mofnet.gov.pl 26.11.07, 11:58
        i co z oświetleniem na klatce schodowej ?
        • jupit Re: czy windy już działają ? 28.11.07, 09:24
          Światło na klatkach jest, windy jeszcze nie działają. Podobno o tym
          kiedy włączą windę decyduje prezes, bo wszystko jest gotowe.
          • Gość: marcin Re: czy windy już działają ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 15:09
            Windy juz dzialają, ale sposób ich zabezpieczenia (kartony
            przyklejone tasmą malarską - poskładały sie po 2 dniach) jest
            żenujący. Pewnie znowu dostaniemy pismo z Wyrzyska że mieszkańcy
            zniszczyli windę... no comments... :(

pozdrawiam
            marcin
            • Gość: Materhorn Re: czy windy już działają ? IP: *.echostar.pl 12.12.07, 20:44
              A kto je zniszczył jak nie mieszkańcy czy wynajęte przez nich ekipy.
              Świety Mikołaj
    • jupit Wbieramy zarządce 28.11.07, 10:11
      W naszych skrzynkach pocztowych na Braillea pojawiła się
      korespondencja z PBR nt wyboru zarządcy naszej nieruchomosci. Są tam
      4 oferty w tym m.in. od Poznańskiej Spółdzielni Mieszkaniowej,
      której mam nadzieje NIE WYBIERZEMY! Lepiej nie mieć z nimi nic
      wspólnego, bo pewnie bedą zarządzać w interesie ogołu czyli całego
      osiedla Batorego, a nie naszym. Od początku nasi sąsiedzi z bloku 27
      byli bojowo nastawieni na naszą budowę, więc na pewno będą nam
      jeszcze zycie utrudniać a PSM zawsze stać po stronie ogółu Batorego.
      Ładnie się zaczyna skoro Spółdzielnia żąda abysmy im płacili za
      korzystanie z pieszojezdni koło bloku 27, a oni co....będą za darmo
      wyprowadzac swoje psy na nasze trawniki, nasza posesja nie jest
      ogrodzona wiec równie dobrze każdy mieszkanienic Batorego bedzie
      mógł sobie tam chodzić i robić co chce.... i pieniedzy za to nie
      chcemy (narazie
      Polecam Admico,solidna firma, gdyż mam z nią doświadczenie i wszyscy
      lokatorzy są zadowoleni z ich pracy. Klatki zawsze czyste,trawniczki
      zadbane, bardzo dobry przepływ informacji odnosnie zebran, uchwał
      itp, szybko usuwają awarie, ogolnie dobrze realizują postanowienia
      wspólnoty np co do remontów. Najlepsze jest to ze porafili
      wygospodarować zamkniety teren rekreacyjny z zielenią i czystymi
      piaskownicami, gdzie nie schodzą sie psy z całego osiedla , które "
      podlewają " krzaczki" i zanieczyszczają piskownice dla dzieci.
      Polecam.

• Gość: ania Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 28.11.07, 10:19
        a gdzie są skrzynki na listy ? niestety nie zauważyłam ?
        czy coś wiadomo kiedy będzie to zebranie mieszkańców ?
        a wiadomo kiedy oddany bedzie garaż ?
        • jupit Re: Wbieramy zarządce 28.11.07, 18:35
          Skrzynki na listy są na parterze, zaraz przy wejściu do klatki,
          kluczyki mozna odebrać u kierownika. Są też do odbioru piloty do
          bramy do garażu, parę aut już tam stoi.
          Zebrania mieszkańców nikt nie ustalił ( chyba musielibyśmy sami coś
          uzgodnić ), PBR wysłał tylko oferty od czterech zarządców i napisali
          zeby poinformowac ich o wyborze drogą mailową. Firma, która uzyska
          50% głosów będzie wybrana jako Zarządca naszego bloku.
      • Gość: gość Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.07, 20:07
        jako jedyna firma zarządzająca która podala koszty calkowite to firma ADM i uważam ,że przynajmniej ja należaloby wybrac na pierwszy rok, żeby niebylo niemilych niespodzianek co do kosztów.
        mysle ,ze prezes czeka na wybranie firmy zarządzajacej i dopiero po tym fakcie wlaczy windy gdyz do wlaczenia wind jest potrzebna umowa ze servisem. A propos naszego gruntu ,uważam ,że powinnismy zlożyc się chocby na maly plotek wokól naszej dzialki przynajmniej uniemożliwi to przechodzeniu obcych z psami. mysle ,ze koszt takiego plotu na mieszkańca nie bedzie zbyt duży.
        • Gość: jdaw Re: Wbieramy zarządce IP: *.mofnet.gov.pl 03.12.07, 07:46
          1)podobno windy nie miały jeszcze odbioru techn. przez nadzór budowlany i
          dlatego nie są czynne;
          2)może trzeba jeszcze poczekać na inne oferty, bo nie mamy w tej chwili
          porównania do ADM ? ;
          3)zastanawialiśmy się nad spółdzielnią na początek, bo może przestalibyśmy być
          traktowani jako "Ci niedobrzy obcy", ale mamy mieszane uczucia, bo to by
          znaczyło być na ich zasadach :-(
          4) płotek dobry pomysł , ale może Wyrzysk skończy wreszcie swoje poprawki - w
          piwnicy widziałam przelewające się wiadro wody lecącej po murach nie wiadomo
          skąd - wewnątrz budynku a nie podciekającej z trawnika na miejsca parkingowe :-(;
          • Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 00:09
            1. żadnych spółdzielni - żadnych molochów - im mniejsza firma, tym
            lepsza
            2. żadnych płotków - ma być co najmniej płot na 2 m wysokości - jak
            nie, to sam posadzę żywopłot z cierniami (jak ten
            dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,2582522.html) - nie będę czekał
            na zgodę (zresztą PBR jeszcze nie zaniechał walki o ogrodzenie);
            jeżeli już są problemy z sąsiadami z wielkiej płyty, to co będze jak
            będziemy tam mieszkać - psie gó.. już jest na naszych klatkach
            3. wogóle, zgłaszam wniosek o:
            - zakaz posiadania psów w mieszkaniach
            - zakaz jazdy windą dla psów i ich właścicieli
            - zakaz wyprowadzania psów na terenie naszej działki;
            z chęcią powtórzę motyw ze "Dnia świra" i narobię na wycieraczkę
            każdemu, kogo pies pozostawi swoje przetrawione "Pedigree" na
            trawie, która mnie drogo kosztowała;
            4. a czy pamiętacie zdjęcia i obietnice PBR: drzewa (od ul.
            Braille'a), pisakownica (czy jakiś plac zabaw) - coś goło wokól
            naszego, przynajmniej z zewnątrz, ładnego "apartamentowca"?
            5. i proszę szanujcie windy - jak tylko ruszyły, od razu zbito
            lustra;
            6. co do poprawek PBR, to mam nadzieję, że nie ponaglają ich, ci
            przez których opóźnił się odbiób, bo sobie
            powynajmowali "budowlańców" do wykańczania mieszkań - tacy pewnie
            zasiądą w zarządzie naszej wspólnoty
            7. właśnie - może sami będziemy się sobą zarządzć - są jacyś odważni?
            • sasiad_zza_plotu Re: Wbieramy zarządce 10.12.07, 10:46
              Widzę, że sami sympatyczni ludzie zamieszkają w "apartamentowcu".
              Proponuję postawić płot o wysokości co najmniej 12 metrów, abym nie
              musiał co dzień podziwiać przepięknego koloru elewacji, który
              przyrównać można tylko do psiego gó.. na trawie. Mam nadzieję, że
              wszystkie samochody mieszkańców "apartamentowca" będą parkowane
              również za tym płotem, a nie na parkingu należącym do spółdzielni.
              Przy okazji podziwiam troskę o trawę, która od strony wejść do
              klatek, przez kilka tygodni została przeorana kołami parkujących
              samochodów należących do przesympatycznych
              mieszkańców "apartamentowca".
              • Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: 89.174.54.* 10.12.07, 13:19
                Witam ponownie,
                chciałbym zaproponować zmianę retoryki na bardziej koncyliacyjną;
                z tego co mi wiadomo, to są jakieś pretensje "sąsiadów zza płotu",
                być może wystarczy żeby mieszkańcy jednego i drugiego bloku dogadali
                się co do zagospodarowania terenu wokół ich budynków;
                jeżeli na tym etapie, kiedy jeszcze nie wiele osób mieszka w nowym
                budynku, są jakieś problemy, to znając naszą polską żółć, w
                niedługim czasie będziemy realizować scenariusz Kargula i Pawlaka;
                wysyłanie "ultimatum" zobowiązujące mieszkańców nowego budynku do
                opłat za korzystanie z "wiadomej" drogi nie świadczy o tym,
                że "sąsiedzi zza płota" są bardziej sympatyczni;
                chyba najlepiej, żeby wogóle tę drogę wykluczyć z ruchu pojazdów;

• sasiad_zza_plotu Re: Wbieramy zarządce 10.12.07, 15:06
                  Najlepszym rozwiązaniem byłoby zbudowanie na wiosnę nowej wspólnej
                  drogi np. z kostki, bo obecna jest juz w tragicznym stanie. Mam
                  nadzieję, że spółdzielnia będzie zainteresowana wspólną inwestycją.
                  Odnośnie sąsiadów z bloku z płyty – tak jak w każdym bloku mieszkają
                  tu zarówno normalni ludzie, jak i frustraci, którym przeszkadza
                  wszystko dookoła. Przypuszczam, że podobny przekrój lokatorów
                  znajdzie się w „apartamentowcu”. Najważniejsze, żeby ci normalni
                  dogadali się i współżyli w przyjaznych stosunach na wspólnym osiedlu.

PS. Na problem psich kup najskuteczniejsza będzie chyba wiatrówka,
                  inaczej właściciele psów nie oduczą się sr.. swoimi pociechami
                  ludziom pod oknami.
                  • Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: 89.174.54.* 10.12.07, 16:07
                    Ha,
                    co do wiatrówki to się zgadzam! Jeżeli pomysł "przejdzie", to żona
                    bardzo się ucieszy :)

co do "normalnych" ludzi, to jest ich coraz mniej, więc może być
                    ciężko;

pomysł z kostką jest niezły - jak pisałem wcześniej, można by
                    zamknąć tam ruch i zrobić coś na wzór "alejki" (jakieś drzewko,
                    ławka - chociaż tu, był bym ostrożny - mogą ją opanować właśnie
                    ci "flustraci");
                    przyjemniej by było - ale już widzę te krzyki przy podziale kosztów
                    budowy i utrzymania - na moim osiedlu drogę dojazdową dla WSZYSTKICH
                    wybudowała 1/3 mieszkanców;
                    • Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.07, 18:44
                      Panie Jacku , interesuje mnie niespodzianka czy Pan coś wie czego inni nie wiedzą ?
                      moze ktoś wie czy bedą jeszcze malowane klatki schodowe ?
                      • Gość: Jacek Re: Wbieramy zarządce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:43
                        tak,
                        klatki będą jeszcze malowane;

ale i tak widzę, że mało kto szanuje "dobro wspólne";
                        wiadomo, że w czasie wykończeń nie da się uniknąć ogólnego bałaganu,
                        ale na ścianach są już nie tylko zabrudzenia ale wręcz dziury!
                        chciałbym wierzyć (i wierzę), że to nie za przyczyną "swawolnych"
                        mieszkańców ale osób wynajęty do robót wykończeniowych;

otrzymaliśmy już pierwsze rachunki - przykrą niespodzianką okazała
                        się wysoka opłata za wywóz śmieci - otóż, podobno śmiecimy na potęgę
                        i do tego podrzucamy sobie (na wzajem) pod drzwi te śmieci!
                        Panie, które zostały przydzielone do sprzątania (po odbiorze
                        nadzoru) porządkowały tzw. odpady budowlane a dodatkowo (żeby jakoś
                        wyglądało) sprzątały i po nas (bo ich pracy nie było widać)

pozdrawiam

• Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.07, 11:54
                          uważam ,że kazdy powinien wziąć odpowiedzialność za swoich budowlańców i uczulic ich na takie sprawy jak bez szkodowe używanie wind i uważanie na ściany przy przenoszeniu roznych zeczy, nie wjezdzanie na trawę przed blokiem.Budowlańcy tacy juz są jak im nie powiesz to maja wszystko w dupie . Np stan kafelkow na klatce jest oplakany jestem ciekawy kto doczysści ten brud spowodowany przez samych wykonawcow. Podczas kladzenia kafli na klatce przewalaly sie tony piasku brudu i kleju i nikt tego nie sprzątal. Przed wejsciem do klatki 1a wysypal się cement i tak lezal w rozdartym worku przez tydzień doslownie w drzwiach wejściowych ,kierownik przechodzil kolo niego co dzienne i jakos go to nie interesowalo, worek wlozylem do klatki zeby nie zamokl. pisze to wszystko bo wiem ze Państwo z PBR tez czytają . w piwnicy ktorej klucze odebralem jest sterta śmieci
                          oczywiście uprzątne ja sam ale uważam że niejest to w dobrym stylu
                          pozdr.
          • Gość: inwestor Re: Wbieramy zarządce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 12:11
            Jeszcze nie wiecie jakie niespodzianki mogą was spotkać ze strony panów S.Z i M.Z
            • Gość: anna Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 12.12.07, 21:03
              czy coś niedobrego się szykuję ? macie jakieś wieści ?
              jestem ogólnie przerażona postawą sąsiadów z bloku obok.
              Ludzka zawiść nie zna granic.
              Wiem, że do tej pory sąsiedzi mieli niezmącony niczym widok, ale trzeba się
              pogodzić z tym ,że ziemia nie jest ich własnością
              czy to takie trudne ?
              czy coś wiadomo kiedy będzie zebranie w związku z zarządcą ?
              czy większość jest za Admico ?
      • Gość: jdaw Re: Wbieramy zarządce IP: *.eastwest.com.pl 11.12.07, 19:31
        Ja nie miałam w skrzynce oferty Admico- za to 2 takie same oferty
        ADM. W końcu była jakaś oferta ze strony Admico czy nie ?
        • Gość: LOKATOR Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.07, 19:38
          byla oferta admico 0,50gr za m2 i brak innych informacji
          • Gość: MM Re: Wbieramy zarządce IP: 217.153.71.* 18.12.07, 13:14
            U jednego z kolegów Admico jest zarządcą i nie jest zadowolony z ich usług.
            Ponoć słabo się wywiązują z obowiązków. Tu inny przykład:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=56074292&a=64064260

ADM spodobał mi się kompletną ofertą ale to też nic nie znaczy. Jeszcze ich
            sprawdzę.

Osobiście nie mam nic do PSM ale nie wiem czy bym ryzykował z nimi umowę, nasza
            inwestycja mogła być solą w ich oku ... i nie wiadomo jak by traktowali nasz
            budynek. No i zatarg o pieszo-jezdnię, ciekawe jak by podeszli do tej sprawy
            gdyby byli naszym zarządcą.

Nie radzę się śpieszyć z wyborem zarządcy.
            • Gość: GOŚĆ Ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 12:30
              CO POWIECIE NA OGRODZENIE ? BRAWO PBR TO JEST DOBRE POSUNIECIE
              , SZKODA TYLKO ,ŻE PODPISANIE AKTU NOTARIALNEGO DOPIERO W MARCU. BANKI ZNOWU ZAROBIA NA PODWYZSZONYM OPROCENTOWANIU
              PSM NIE
              ADM ZGADZAM SIĘ
              • Gość: jdaw Re: Ogrodzenie IP: *.eastwest.com.pl 03.01.08, 22:38
                jak ktoś się wprowadził to może i super, ale mnie trochę przeraża
                bieganie wokół bloku z meblami, panelami ,kabiną itp. A płytki
                podłogowe to już w ogóle extra...
                Ogrodzenie jest ok - tylko umiejscowienie furtki do kitu. Może
                lepiej trzeba było się zrzucić na pieszojezdnię i mieć temat z głowy.
            • Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: 83.238.145.* 03.01.08, 13:19
              jeśli chodzi o zarządce to proponowałbym firmę EFEKT. Mają siedzibę na
              ul.Dworcowej (chyba nr 10) w Bydgoszczy.Zarządzają blokiem w którym mieszka moja
              siostra i wszystko na czas jak należy.Na klatkach schodowych i dookoła bloku
              zawsze czysto,trawa przycięta.Co do ich cen to się nie orientuje ale
              proponowałbym sprawdzić co mają do zaproponowania. POZDRAWIAM
              • Gość: sasiad Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 04.01.08, 18:54
                Z tego co wiadomo ofertę składał też firma Nieruchomości
                Wielkopolski. Zarządzają budynkami przy Opieńskiego (te nowe
                czerwone domy na przeciwko Tesco), mieszka tam mój kolega i jest
                zadowolony.
                POZDRAWIAM
                • Gość: ania Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 05.01.08, 11:24
                  a kiedy będzie podjęta ostatecznie oferta w spr. zarządcy ?
                  czy kontaktowaliście się już z PBR ?
                  a jak wygląda sprawa internetu ? z kim macie podpisane umowy ?
                  pozdr
                  • Gość: jdaw Re: Wbieramy zarządce IP: *.eastwest.com.pl 06.01.08, 18:55
                    Z listu od firmy Wyrzysk wiem, że od marca zarządzać ma nami Admico.
                    • Gość: Maggie Re: Wbieramy zarządce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 12:04
                      Z maila którego dostałam od pana S.Z. wynika, że już od połowy
                      grudnia 2007 budynek jest tymczasowo administrowany przez Admico.
                      Nie wiem, czy tylko ja jestem taka roztargniona, ale nie przypominan
                      sobie, aby ktoś informował mnie o podjęciu takiej decyzji.
                      Dowiedziałam się o tym tylko dlatego, że poprosiłam o wyjaśnienie
                      pozycji "czynsz" na fakturze którą otrzymałam z PBR. Dodam tylko, że
                      płacimy czynsz Admico plus szereg opłat manipulacyjnych dla PBR - na
                      czym polega administrowanie budynkiem, skoro wszelkie rozliczenia
                      nadal prowadzi PBR?
                      Nie wiem też kiedy ostatnio odwiedzaliście śmietnik, ale od ponad
                      tygodnia drzwi się w nim nie domykają z powodu góry wysypujących się
                      śmieci - czy ktoś wie za co PBR obciąża nas opłatami za wywóz śmieci?
                      • Gość: ania Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 07.01.08, 22:36
                        no wlaśnie, śmietnik jest zdecydowanie za mały
                        a jak wygląda sprawa garażu ? parkujecie tam ?
                        nie ma żadnych problemów, pytam bo jeszcze nie mieszkam.
            • Gość: rexi Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 12.01.08, 00:44
              Czy ktoś dostał pismo z zapytaniem odnośnie bramy wjazdowej, która ma być
              zrobiona na nasz koszt? Rozmawiałam z kilkoma osobami i okazuje, się że
              niektórzy mają dostarczane do swoich skrzynek różne informacje od PBR. natomiast
              reszta jest skutecznie pomijana. Czy ktoś dostał już pismo dotyczące zapłaty
              ryczałtem za koszty eksploatacyjne dotyczące stycznia i lutego. PBR wymaga
              uregulowania tych pozycji zanim podpiszemy akt notarialny
              • Gość: lokator Re: Wbieramy zarządce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.08, 18:32
                otrzymałem pismo w sprawie bramy wjazdowej ,koszt to 5 zł od m2 mieszkania
                jestem za !
                ps
                takie pisma znajduja sie prawdopodobnie w kazdej skrzynce
                • Gość: jdaw jestem przeciwna bramie wjazdowej IP: *.mofnet.gov.pl 18.01.08, 07:12
                  co to ma dać jeśli tam już nawet furtka się nie trzyma
                • Gość: admin.nier. Re: Wbieramy zarządce IP: *.echostar.pl 20.01.08, 10:43
                  Jestem administratorem nieruchomości i czasem czytam różne fora by
                  poznać "sytuację rynkową".
                  Waszą nieruchomością nie zarządzam więc pozwolę sobie na niezależną
                  radę.
                  - Zanim zdecydujecie się na nową bramę (za 5 zł/m2 lub więcej)
                  dokładnie poznajcie co kupujecie. Zwróćcie szczególną uwagę na to
                  czy zawiasy są regulowalne (notorycznie montuje się je na stałe bez
                  możliwośći regulacji, a po roku się wycierają i bramy nieco
                  opadają), jeśli skrzydło opadnie nierówno konieczna jest kosztowna
                  naprawa.
                  - Sprawdźcie parametry siłownika do bramy (jaką masę może obsłużyć,
                  w jakim czasie, i z jaką częstotliwością), developerzy nagminnie
                  montują tanie siłowniki odpowidnie dla zabudowy jednorodzinnej, taki
                  siłownik może otwierać ciążką bramę bardzo długo (nawet do 1
                  minuty), ale po około 12-18 miesiącach używania zwyczajnie nie da
                  rady. Niektóre siłowniki mają wydajność np. 100 cykli dziennie
                  (otwarcie i zamknięcie), przy halach garażowych zwykle to nie
                  wystarcza, skutek: częste awarie.
                  - Upewnijcie się jakie są piloty. Czy wszyscy macie ten sam kod
                  wgrany do pilota, czy każdy z Was ma inny kod. To ważne bo na
                  początku w nowych budynkach jest spora rotacja właścicieli i
                  najemców mieszkań. Po roku, piloty do Waszej bramy będzie miało pół
                  miasta, dlatego najlepsze są piloty z kodem indywidualnym, jak ktoś
                  się wyprowadzi to taki indywidualny kod można wykasować, pilot nadal
                  będzie technicznie sprawny ale już nie do Waszej bramy.

Pozdrawiam i życzę udanego mieszkania (i bezpiecznego)
        • Gość: mar Garaż IP: *.echostar.pl 27.02.08, 01:21
          Od dwóch miesięcy coś pika w garażu! Co to jest do jasnej cholery!?!?!? Krew
          mnie zalewa jak tamtędy przechodzę... :\
    • Gość: tel.601640089 Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.au.poznan.pl 08.01.08, 13:45
      Kupię pilnie mieszkanie w bloku przy ul. Braille'a.Proszę o kontakt.
      • Gość: lokator Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eastwest.com.pl 09.01.08, 10:41
        Sprzedam swoje mieszkanie w tym bloku 3 piętro, kawalerka 32m kw,mój
        telefon to 609 353 278
    • Gość: lokator Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: *.eastwest.com.pl 17.01.08, 15:56
      Sprzedam swoje mieszkanie w tym bloku 3 piętro, kawalerka 32m kw,mój
      telefon to 609 353 278

• Gość: anna akty notarialne IP: *.echostar.pl 22.01.08, 19:10
        przyspieszyli podpisywanie aktów notarilanych , miały być w marcu, a teraz nagle
        się gorączkują.
        i podają dwa terminy do wyboru.
        szkoda,że tak szybko zmieniają zdanie...
        • Gość: gość Re: akty notarialne IP: *.echostar.pl 22.01.08, 22:49
          Czy inni lokatorzy również dostali "propozycję nie do odrzucenia dobrowolnego
          nadpłacenia za media za 2 m-ce z góry" w przeciwnym wypadku nie zostaniemy
          dopuszczeni do podpisania aktu notarialnego?!
          • Gość: maggie Re: akty notarialne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:59
            ja dostałam taką "ofertę". Nie bardzo jednak rozumiem czemu mam
            płacić ryczałtem za styczeń który przecież się już kończy - oczekuję
            faktury za faktyczne zużycie a nie zaliczkowej.
          • Gość: jdaw Re: akty notarialne IP: *.eastwest.com.pl 23.01.08, 17:29
            również dostałam tę "propozycję". To jakaś kpina tym bardziej, że
            dopiero zacznę robić mieszkanie...
            • Gość: anna Re: akty notarialne IP: *.echostar.pl 23.01.08, 20:37
              no wszyscy dostali to pismo o zapłaceniu zaliczki,
              w sumie nie bardzo wiem na jakiej podstawie to robią, bo przecież poprzednio
              liczyli normalnie, na podstawie liczników
              szkoda gadać
              • Gość: gość Re: akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 14:55
                robią to dlatego żeby się zabezpieczyć ,lepiej jak oni będą mieli coś oddć niż mieliby ścigac OD nas ,od marca pieniążki ściągac bedzie ADMICO ,po podpisaniu aktów notarialnych byliby od nas zależni a tak do końca jestesmy zależni od nich.
                ciekawe co z garażami za ktore zapłaciliśmy a są praktycznie nie do użytku woda leje się już z każdej strony mam nadzieje że poprawią to dokładnie bo w przeciwnym razie będziemy mieli problem my z garażami
                i ci którzy mają piwnice
                pozdr.
                • Gość: jdaw garaż IP: *.eastwest.com.pl 24.01.08, 18:21
                  nie patrzyłam czy mi piwnicę zalało, za to "zachwycam się" rdzą
                  wyłażącą mi na stalowych ? narożnikach wmurowanych w ściany...
                  • Gość: anna Re: garaż IP: *.echostar.pl 24.01.08, 20:00
                    ja mam piwnicę suchą, ale dojście do niej wymaga założenia kaloszy...
                    czy tym problemem zajmie się Admico ? czy trzeba uderzyć do PBR ?
                    • Gość: gość Re: garaż IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.08, 17:57
                      ADMICO może się zająć tym problemem ale za naszą kasę!
                      • Gość: lokator Re: garaż IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.08, 18:01
                        SZANOWNI WSPÓŁWŁAŚCICIELE GAŚCIE ŚWIATŁO W PIWNICACH !!!!!!!!
                        MUSIMY WSPÓLNIE ZA TO PŁACIĆ
                        • jupit ręce opadają 25.01.08, 20:26
                          Ludzie!!! czy to tak ciężko wynieść śmieci do śmietnika a nie
                          opróżniać "pety" z samochodowej popielniczki w hali garażowej, a
                          skórki od bananów wyrzucać po korytarzach??? A temu co dziś wyłamał
                          drzwi wejściowe w klatce A to bym nogi z d... powyrywał... Mam
                          nadzieję tylko że to "fachowcy-budowlańcy-WIEŚNIACY" a nie
                          mieszkańcy, ale to marne pocieszenie bo przecież mieszkańcy powinni
                          pilnować swoich pracowników...
                          Skoro dużo wymagamy od PBR-u to wymagajmy też trochę od siebie!!!
                          • Gość: rexi Re: ręce opadają podwójnie IP: *.echostar.pl 05.02.08, 22:09
                            Podsumujmy, ten blok oddany jest do użytku na koniec listopada, a mamy już
                            wyłamane drzwi wejściowe w klatce A, natomiast w klatce B klamka od drzwi
                            wejściowych mogłaby robić za wiatraczek przy dużym wietrze, bo jest ukręcona i
                            cała lata, zaś w pięknej srebrnej windzie ktoś sobie wydrapał czymś ostrym
                            cyferkę 3. Czyżby miał taką sklerozę i musiał sobie gdzieś zapisać na które
                            piętro ma jechać. Aha wysokość na jakiej jest wydrapane arcydzieło sugeruje, że
                            nie było to dziecko, chyba że bardzo wysokie... Na parterze kolejny raz pęka
                            szyba w drzwiach na piętrze, przy samej ramie (taka usterka była już raz usuwana
                            na pierwszym, drugim piętrze przez PBR, i tym razem pęknięcie jest identyczne i
                            w tym samym miejscu). Czyżby budynek osiadał nad garażem? Wada montażu drzwi?
                            Boję się myśleć co będzie jak wprowadzą się wszyscy i jak trochę pomieszkamy.
                  • Gość: mar Re: garaż IP: *.echostar.pl 27.02.08, 01:24
                    Od dwóch miesięcy coś pika w garażu! Co to jest do jasnej cholery!?!?!? Krew
                    mnie zalewa jak tamtędy przechodzę... :\
                    • Gość: jdaw Re: garaż IP: *.mofnet.gov.pl 27.02.08, 08:01
                      przypuszczalnie sygnał alarmowy jakiejś awarii i komuś trzeba to zgłosić - tylko
                      komu ?
                • Gość: cebulorz Re: akty notarialne IP: *.echostar.pl 26.01.08, 13:49
                  Pewnie zaraz pojawi się na tym wpis jakiegoś pebeerowca, że przecież możemy
                  zrezygnować z mieszkania i nie podpisywać aktu ;) Wykonanie hali garażowej i
                  piwnic to po prostu kpina. Poza tym pierwszy raz spotykam się z firmą gdzie
                  szeregowi pracownicy są bardziej uprzejmi wobec klienta niż prezes (dla którego
                  najwidoczniej klient to petent).
                  pozdrawiam sąsiadów
                  P.S. Wstrzymajmy się z tą bramą wjazdową, bo widząc co wyrabiają panowie Z.
                  pewnie będzie to jakaś chińszczyzna, która wysiądzie po paru miesiącach.
                  Załatwmy to w przyszłości na własną rękę. Mogę poświęcić swój czas i poszukać
                  jakiejś rozsądnej oferty. Zaznaczam od razu, że nie prowadzę firmy, która
                  montuje bramy więc to nie autoreklama:D
                  • Gość: jdaw Re: akty notarialne IP: *.eastwest.com.pl 26.01.08, 18:46
                    popieram "cebulorza" w kwestii bramy a tego co drzwi od klatki "a"
                    rozwalił to bym o głowę skróciła albo o łapki...
                    Ta słupki od bramki wejściowej w ogrodzeniu trzymające się na taśmę
                    to ciekawe jak długo wytrzymają... :-(
                    Mam nadzieję, że podciekanie garażu i piwnic nie spowoduje
                    zawilgocenia murów budynku :-(
                    • Gość: ania Re: akty notarialne na garaż IP: *.echostar.pl 05.03.08, 19:25
                      nie uważacie, że 2 akty notarialne to zdzieranie z nas pieniędzy ?
                      wiecie jakie będą koszty mniej więcej takiego aktu na garaż ?
                      • Gość: borowik Re: akty notarialne na garaż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 11:27
                        oczywiście, że zdzierstwo, normalka
    • Gość: gość Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: 213.17.247.* 09.04.08, 08:18
      Jak wyglądało wasze mieszkanie przy odbiorze?? Interesują mnie
      ściany czy trzeba było jeszcze szpachlować.
      • Gość: jdaw Re: Ul.Braille'a - PBR Wyrzysk IP: 78.152.27.* 09.04.08, 21:00
        szpachlowanie kosztowało mnie 2 tys.- w tym wykucie przerdzewiałych
        stalowych narożników ze ścian i wmurowanie nowych aluminiowych; jak
        ktoś umie i ma czas to zrobi sobie sam taniej, ale poprawić
        niewatpliwie trzeba;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka