27.02.07, 19:09
Witam wszystkich przyszłych mieszkańców budyku E. Mam nadzieje, że znajdzie
się tu kilka osób z którymi będę mógł wymieniać poglądy, spostrzeżenia,
opinie.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
Tomek
Obserwuj wątek
    • szyba_1705 Re: BUDYNEK E 28.02.07, 12:52
      Witam!!! mam nadzieję, że niedługo będzie nas tu więcej,bo przy aktywności
      sąsiadów z budynku D wyglądamy blado:-)
    • pampi10 Re: BUDYNEK E 16.03.07, 07:47
      Odbiór mieszkań w budynku E planowany jest na połowę czerwca :(
    • szyba_1705 Re: BUDYNEK E 08.05.07, 10:14
      czy naprawde nikt z budynku E nie zagląda na forum????
      niedawno dostalam pismo, ze nasze mieszkania maja zostac oddane do 15.06,
      ciekawe czy sie wyrobia? choc na zewnatrz wszystko wyglada ok, jutro wybieram
      sie "do środka", mam nadzieje, ze tam prace rowniez postepują:-)
      pozdrawiam wszytkich przyszlych mieszkancow...
      • pampi10 Re: BUDYNEK E 11.05.07, 11:21
        Też dostałem takie pismo i termin 15 czerwca jest podobno terminem realnym. Problem w tym, że budynek nie wysechł do końca bo u mnie w łazience pojawił sie grzyb czy cuś. Ma to niby wyschnąć... zobaczymy w praniu. Jeśli chodzi o mieszkania to w moim zostały do założenia kaloryfery, gniazda (elektryka), malowanie i drzwi wejściowe. Z podług, drzwi wewnęrznych i białego montażu zrezygnowałem.

Parking podobno będzie ale na 100 samochodów i będzie go dierżawiła osoba prywatna (pewnie 100 zł na miesiąc hehe) a z tego co widze nie będzie u nas żadnego miejsca parkingowego bezpłatnego bo gdzie? Chyba, że od strony domow jednorodzinnych jak zrobią ulice.

Nie wiem czy ktoś bral kredyt we frankach ale ja jestem przerażony bo na dzień dzisiejszy mam dopłaty ok 6 tys. zł, tak kurs franka spadł.
        • piotr.marcinkowski Re: BUDYNEK E 11.05.07, 14:40
          Dobra informacja - jak kurs spadł to powinieneś się cieszyć bo zapłacisz mniej
          • monaa28 Re: BUDYNEK E 11.05.07, 23:11
            jak już spłacasz raty to kurs ma być mały, ale jak dopiero wpłacasz transze to
            jak frank jest tani to więcej tych franków potrzebujesz na transzę i niestety
            więcej kredytu trzeba wziąć
            • pampi10 Re: BUDYNEK E 11.05.07, 23:16
              Niestety została mi jeszcze ostatnia transza wieć lepiej dla mnie jak frank
              jest drogi. Potem może leciec na łep na szyje. W tej chwili potrzebuje duzo
              wiecej franków bo bedzie braowac do ostatniej transzy. Moze ktoś się orientuje
              ile mozna dostac zwrotu od PWD jak rezygnuje prawie ze wszystiego tj. biały
              montaż, drzwi wewnętrzne, podłogi ? Mieszkanie ma 50 m2?
              • monaa28 Re: BUDYNEK E 12.05.07, 13:16
                spytaj na budowie, tam wszystko liczą
              • monaa28 Re: BUDYNEK E 12.05.07, 13:18
                jeszcze za różnicę w metrażu można dostać,podobno zazwyczaj po zmierzeniu
                wychodzi z pół metra2 mniejsze
                • szyba_1705 Re: BUDYNEK E 17.05.07, 10:32
                  wczoraj byłam na budowie, jeszcze nie mają wyliczeń... podobno na początku
                  przyszłego tygodnia będą? pytałam się ile mniej więcej mogą mi zwrócić, jeżeli
                  zrezygnowałam ze wszystkiego (mieszkanie 60 m)- podobno tylko ok. 3000 zł. mam
                  nadzieję, że jednak więcej:-) zobaczymy - pani nie była zbyt zorientowana...
                  Powiedziano mi, że od przyszłego tygodnia maja zacząć oddawać pierwszą klatkę -
                  ale to chyba nierealne, bo byłam zobaczyć i jest tam jeszcze duzo do
                  zrobienia!!!
                • steffka82 Re: BUDYNEK E 20.05.07, 14:01
                  Nam wyszło pół m2 wieksze:)
                  • pampi10 Re: BUDYNEK E 21.05.07, 14:05
                    Ja osobiście wolalałbym mniejsze. Metr mniej różnicy nie robi a prawie 3 tys jest dopłaty to już coś.
                    • szyba_1705 Re: BUDYNEK E 29.05.07, 12:48
                      miejmy nadzieję, że jednak wyjdzie 1 m mniejsze:-) wczoraj byłam podpisać
                      umnowe z Eneą i przy okazji spytałam się w biurze budowy o odliczenia - już
                      są!!! zeby ustalic wysokosc ostatniej raty musza jeszcze pomierzyc mieszkania,
                      wiec na to jeszcze trzeba bedzie poczekac:-( a odliczenia nie za duze, ja
                      zrezygnowalam ze wszystkiego oprocz drzwi wewnetrznych( ktore zamienilam na
                      inne, ale w sumie drzwi wyszly chyba na 0, bo z 2 w ogole zrezygnowalam ) i
                      wyszlo mi jakies 2400 do zwrotu z 62,5 m mieszkania ( ps. wzielam tez
                      wzmocnione drzwi do piwnicy to bylo jakies 600 zl), chyba nie uwzgledniaja w
                      tych rozliczeniach robocizny...
                      Ciekawe, kiedy będą oddawać pierwsze mieszkania, bo od tygodnia raczej nie ma
                      postępów w budowie tzn. schodów do klatek. dojazdu itp. bo u mnie w mieszkaniu
                      juz wszystko jest, oprocz kaloryfera w lazience...
                      • pampi10 Re: BUDYNEK E 31.05.07, 11:04
                        Jeśli chodzi o nasze mieszkanie to zostały do założenia gniazda telefoniczne i antenowe. Reszta już jest. Zrezygnowałem ze wszystkiego 50m2 i do zwrotu jest 4950zł. Wczoraj w naszej klatce murowali już schody. A ja dwóch miesięcy walczę z PWD z grzybem w WC. Oni twierdzą, że to nie rzyb i zamalowują to a po tygodniu znów wychodzi :( Szkoda słów. Mam nadzieje, ze w tym tygodniu umówią nas na odbiór. Aha pomiary mieszkań były robione podobno 3 tygodnie temu a ja wciąż nie mogę się ich doprosić. Może będą pod koniec tego tygodnia. Ulica pod blokiem E to chyba bardzo odległy temat.

Pozdrawiam
                        • pampi10 Re: BUDYNEK E 31.05.07, 11:08
                          Podobno pomiary mieszkań nie wcześniej niż we wtorek!!! Co oni z nimi robią???
                        • szyba_1705 Re: BUDYNEK E 01.06.07, 20:12
                          ulica nie powinna być aż tak odległym tematem:-) przecież przed odbiorem muszą
                          zapewnić nam jakiś dojazd do Naszych mieszkań... byłam dzisiaj na budowie i na
                          zewnątrz żadnych postępów nie widać - moim zdaniem do 15.06 w takim tempie z
                          odbiorami się nie wyrobią. W swoim mieszkaniu nie byłam, bo było zamknięte...
                          ale u moich sąsiadów są już położone panele. A propo pomiarów to wyczytałam na
                          innym forum, że różnica w metrazu może wynosić do +/- 2% i dopiero jak
                          przekroczy tą wartość to albo dopłacamy albo nam zwracają kasę...
                          • szyba_1705 BUDYNEK E - odbiór mieszkania 14.06.07, 09:46
                            wczoraj miałam odbiór mieszkania:-( poczułam się "trochę" zlekceważona przed
                            PWD... nie dość, że p.Natalia poumawiała po kilka odbiorów na tą samą godzinę (
                            a wiadomo, że nie trwa to 5 minut)to w dodatku była na nim sama - jako jedyny
                            przedstawiciel PWD. Żadnych instalatorów, kierownika budowy, nikogo
                            kompetentnego nie było!!!!! A na moje uwagi dostawałam odpowiedź, że tak
                            rwidocznie było w projekcie (przypominają się Alternatywy 4 - "...Ściana
                            krzywa, krzywa, ale tak było w planach...")Nie wspominam o tym, że nie ma
                            dojazdu do mojej klatki, ani schodów, co raczej juz powinno być:-) ale na to
                            można przymknąć oko. W całym mieszkaniu zgłosiłam parę drobnych
                            poprawek ...tzn. oprócz łazienki!!!!!, w której zastałam wystające rury na
                            podłodze, oczywiscie mozna je zabudować, ale to dodatkowo zmniejszy i tak
                            mikroskopijna łazienkę!!!!! A rury mozna było wkuć do ścian - wystarczyła
                            odrobina chęci i tłumaczenia, że się nie da raczej mnie nie przekonały, bo
                            byłam z fachowcem, który stwierdził, że nie ma z tym żadnego problemu, tylko po
                            co się męczyć, skoro mozna zosawić tak i niech martwia się przyszli
                            mieszkańcy!!!! Koniec końców mieszkanania nie odebrałam - byłam na dzisiaj
                            umówiona z p. Natalia i instalatorem (bo na budowie zostało tylko paru
                            robotników i teraz trzeba się z nimi specjalnie umawiać - to nic, że powinni
                            byc obecni przy odbiorze:-), ale okazało się, że on nie może mi zagwarantować,
                            że to poprawią, bo musi się zebrać specjalna komisja, która o tym zadecyduje...
                            Zobaczymy... poza tym ściany, podłogi ok.
                            • szyba_1705 Re: BUDYNEK E - odbiór mieszkania 14.06.07, 09:54
                              mam jeszcze pytanie, szczególnie do tych, którzy mają łazienkę wykańczaną przez
                              PWD, czy u was tez te rury wystawaly, czy moze byly wkute w sciane???? A jak
                              było w budynku D???
                              Ps. wczoraj odebranych bylo podobno juz 15 mieszkan,a ja bylam pierwsza, która
                              nie podpisała odbioru:-)
                              • greg_poznan Re: BUDYNEK E - odbiór mieszkania 14.06.07, 23:33
                                Hej.Jeśli chodzi o odbiór to musisz być stanowcza. Nie można im podarować
                                żadnego błędu. Jeśli możesz czekać to dogaduj się żeby najpierw porobili Tobie
                                poprawki a później będziesz podpisywać protokół odbioru. Jeśli teraz odbierzesz
                                to po ptakach - doprosić się o nic nie można. Wpisuj w protokół wszystkie uwagi
                                nawet jeśli PWD mówi że tak musi być a Ty się z czymś nie zgadzasz. Do tego co
                                wpiszesz w protokole będą musieli się odnieść pisemnie. Jeśli nie wpiszesz do
                                protokołu to nic nie wywalczysz. Każda przepychanka słowna nic Ci nie da bo
                                najczęściej tłumaczenie jest żadne lub bez sensu (przez PWD).Jeśli chodzi o
                                drobne poprawki to czasem lepiej dogadać się z instalatorem niż czekać na wynik
                                postępowania reklamacyjnego z PWD. Jeśli jednak jest coś wyraźnie jaskrawego to
                                oczywiście walcz. I tak musisz rozważyć co Ci się brdziej opłaca - zabudować czy
                                walczyć z PWD o poprawkę. Pewne rzeczy mam nie poprawione do dziś a już prawie 4
                                m-ce po odbiorze. Nie daj się zrobić na to że już ileś mieszkań odebranych jest
                                a Ty jedyna nie chcesz podpisać protokołu. pozdrawiam i powodzenia przy
                                negocjacjach.
                                • pampi10 Re: BUDYNEK E - odbiór mieszkania 15.06.07, 11:19
                                  Witam. Ja osobiście odebrałem mieszkanie bez zgrzytów. Byłem z prezesem administracji mojego starego osiedla. Moje zastrzezenie to grzyb i brak wentylacji w WC i brak prowadnicy w oknie. Moim zdaniem trzeba odróżnić rzeczy wazne od mniej waznych. Mieszkanie odebralem i juz od tygodnia wykanczam je.

Pozdrawiam
                                  • greg_poznan Re: BUDYNEK E - odbiór mieszkania 16.06.07, 01:58
                                    Tylko się cieszyć że nie miałeś poważniejszych rzeczy (pomijając ten grzyb).
                                    Oczywiście zgadzam się całkowicie z Tobą, że należy odróżniać te ważniejsze
                                    sprawy od mniej ważnych. Uważam jednak, że dla wielu kupno mieszkania to wielka
                                    sprawa i nawet jeśli jest to kolejne, to nikt nie chce otrzymać 'wadliwego
                                    towaru'. Jestem zdania, że łatwiej się rozmawia z PWD jeśli masz coś na piśmie
                                    niż tylko słownie. Ten konkretny developer do najlepszych nie należy, a robiąc
                                    pewne rzeczy, a właściwie ich nie robiąc tylko się pogrąża. Tak czy inaczej
                                    oczywiście to każdego indywidualna sprawa na co się zdecyduje będąc na odbiorze
                                    mieszkania: czy odebrać w ciemno, czy jednak sobie wszystko dokładnie zobaczyć,
                                    sprawdzić i wtedy podpisać protokół. pozdrawiam
                                    • szyba_1705 Re: BUDYNEK E - odbiór mieszkania 16.06.07, 10:01
                                      Całkowicie się zgadzam, to jest moje pierwsze mieszkanie i chciałabym ,zeby
                                      wszytsko bylo ok. Mieszkanie dokładnie obejrzałam i mogłabym się przyczepić
                                      jeszcze do wielu drobnych rzeczy typu dziury w ścianach w kuchni, żle
                                      pomalowane ściany, które będzie trzeba zagipsować i pomalować jeszcze raz, ale
                                      to są szczegoly, ktore im podarowalam:-)
                                      Ale łazienki im nie podaruje, bo to co tam zrobili to zwyczajna głupota!!!!
                                      Zresztą w piątek miał ją oglądać kierownik budowy - w poniedziałek sie wyjaśni:-
                                      ) Denerwuje mnie tylko to, ze traktuja ludzi jak idiotow, ktorym mozna wcisnac
                                      każde tłumaczenie... mam nadzieje, ze wszystko poprawia i juz niedlugo bedzie
                                      mozna zaczac prace wykonczeniowe!
                                      A jak wygladały Wasze łazienki, czy też rury wystawały ze ścian przy
                                      podłodze??? Bo podobno jest tak we wszyskich łazienkach???
                                      • zzolwik Re: BUDYNEK E - odbiór mieszkania 18.06.07, 07:06
                                        niestety w naszej łazience także ywstawały rury z podłogi i nic w tej kwesti nie
                                        dało się zrobić, tzn. z PWD nic nie załatwiliśmy (wytłumaczenia były, że ściana
                                        nośna by się osłabiła jakby rury w nią schowano). Moim zdaniem rury powinny być
                                        schowane w podłodze i tak by było, gdyby wylano więcej betonu na podłogę (tzn.
                                        tak jak miało być 8 cm a nie 3-4cm - tak jest obecnie).
                                        My wylaliśmy posadzkę samopoziomującą, żeby te rury schować.
                                        pozdrawiam - jestem z C
    • ppw2 Re: BUDYNEK E 19.06.07, 11:45
      Niedawno odebrałem mieszkanie w budynku E i mam pytanie związane z wilgocią.
      Przede wszystkim mokra i zalana piwnica. W mieszkaniu na szczęście grzyba nie
      ma. Czy spotkaliście się z taką sytuacją? Jak PWD na to zareagowało? Podobno w
      innych blokach wyszedł grzyb na klatkach. Moim zdaniem to bardzo poważny
      problem, może świadczyć o niewłaściwej izolacji fundamentów lub ścian.
      • szyba_1705 Re: BUDYNEK E 25.06.07, 12:05
        witam!!! coś ostatnio spokój na forum... dzisiaj odebrałam mieszkanie, była to
        moja druga próba... muszę przyznać, że prawie wszystko do czego przyczepiłam
        się za pierwszym razem zostało poprawione, reszta ma być poprawiona wkrótce,
        ale sa to już drobiazgi. Moje nieszczęsne rury zostały wkute w podłogę z czego
        jestem najbardziej zadowolona!!!! czyli jednak można , wystarczy chcieć:-)
        pozostaje tylko piwnica:-( moja też jest cała mokra... mam nadzieję, że nie
        jest to wina złej izolacji...
    • pampi10 Re: BUDYNEK E 30.06.07, 20:26
      Witam
      Także my mamy zamiar zamieszkać na stałe w magiczna date tj. 7.07.2007. Fakt, że jestesmy już bez prądu trzy tygodnie i obiecuja że bedzie i bedzie ale mamy nadzieje, że do soboty przywiozą te liczniki (to taki problem zakupić i podłączyć liczniki? może brakuje ich na rynku? nie wiem:) )Przeraża mnie ta wąska droga. Wystarczyło zrobić ją o 0,5 m szerszą i dwa samochody osobowe by się zmieściły a tak... Taka ciekawostka od mieszkańców z bloku obok. Każdy kto wieżdża i zostawia samochód na jakiś czas zostawia za szybą numer telefonu żeby można było zadzwonić i powiedzieć, że chce się wyjechać.

Pozdrawiam
    • kokos1977 Re: BUDYNEK E 05.07.07, 00:19

Hej sąsiedzi z budynku E, mam prośbę jeśli to wasz majster( gorzej jeśli to
      jeden z was) w mieszkaniu na 1 piętrze w klatce przy łączniku napieprza od
      wczoraj po 22 do ok 12-1 w nocy przy otwartych oknach, to pragnę przypomnieć że
      jest coś takiego jak cisza nocna i zakłócanie jej, jeśli jutro sytuacja się
      powtórzy to zadzwonimy z sąsiadami po straż miejską.....wszystko wszystkim ale
      bez przesady, niech dziad zamknie okna i po dziesiątej nie tnie kafelków i
      innych paneli.
      • tomasz_soc Re: BUDYNEK E 17.07.07, 14:40
        z ciekawych rzeczy warto wymienić jeszcze migoczące światło na klatce, pod
        przejściem. Poza tym mamy chyba tylko jedno miejsce na składowanie śmieci, które
        niestety wiecznie jest przepełnione i bywa aromatyczne. Odległość między blokami
        jest zastanawiająca, całe osiedle jest dzięki temu akustyczne, sprawia wrażenie
        swego rodzaju komuny, falansterów, z których dumny byłby sam Fourier...

Ale reasumując, układ mieszkania bardzo fajny, dużo światła, rozsądne pokoje,
        spora, przestronna kuchnia, wielka klatka. Sporo można by wyliczać zalet.

Po 6 latach wynajmowania mieszkań w studenckich klimatach - fantastyczne uczucie
        zamieszkać we dwoje. Serce rośnie.

Wszystkich pozdrawiam

Ps. Osoba odpowiedzialne na kolory w jakich pomalowane są nasze bloki, zdaję się
        bardzo dosłownie potraktowała nazwę naszego osiedla. Intensywny niebieski i
        czerwony robi wrażenie, nie ma co...;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka