foxof 20.03.07, 22:05 jeden przeciw tysiącom parking podziemny, i co jeszcze? milion euro w gotówce? gościu a dlaczego ja mam tkwić w korku? to ja w takim razie chcę od miasta helikopter paranoja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czarnY Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:14 Jego własność prywatna i może dyktować warunki jakie chce!!! Już kiedyś tak było, że własność nic nie znaczyła; Niech miasto zrekompensuje mu tak aby mógł swobodnie prowadzić interes!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:22 A to ku..as.Rekompensata tak ale w granicach rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Brawo dla Wyborczej !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:24 O takich tematach chcemy czytac.Wyborcza sie przebudzila.Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 19:57 Dlaczego w Poznaniu nie kursują małe busy? Jak w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
foxof Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej 20.03.07, 22:38 > Jego własność prywatna i może dyktować warunki jakie chce!!! > Już kiedyś tak było, że własność nic nie znaczyła; Niech miasto zrekompensuje m > u > tak aby mógł swobodnie prowadzić interes!!! co juz kiedys bylo?? co ma piernik do wiatraka?? nikt mu nie chce zabierac wlasnosci idac torem myslenia hotelarza niech miasto zbuduje np ekrany dzwiekochlonne wzdluz Bulgarskiej i zablokoju wyjazd z hotelu przeciez interes miasta jest wazniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.ukonline.co.uk 21.03.07, 17:33 Właśnie przez takie spusztoszenie (wywołane przez lata komuny) w poszanowaniu dla własności prywatnej nie mam zamiaru wrócić do Polski. Własność prywatna jest święta!!! Jak chcą mu zniszczyć interes, to niech włascicielowi terenu odpowiednio zrekompensuja starty. Parking podziemny wydaje się logicznym rozwiązaniem. Kto się zatrzyma w hotelu, który ma parking przy drodze publicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Bakowski 2 IP: *.pozman.pl 20.03.07, 22:42 wszedzie na swiecie (na czele z usa) interes ogolu spoleczenstwa jest wazniejszy od interesu jednostki i pozbawienie prawa wlasnosci w sytuacji takiej inwestycji jest blyskawiczne. u nas to bedzie trwalo latami. brawo dla wyborczej za swietny temat. do pana Skrzypczaka - od 30 lat bylo wiadomo ze tam powstanie dwupasmowka, wiec na pewno budujac parking w latach 90tych doskonale wiedzial o tym ze tam powstanie. trzeba byo myslec o tym wczesniej. wywlaszczyc go! Mamy Bakowskiego 2 - przez takich typow inwestycje w infrastrukture w Polsce tak sie slimacza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Bakowski 2 IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 22:45 A ja ci życzę, żeby ciebie ktoś wywłaszczył w imię dobra ogółu. Z całego serca ci tego życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Bakowski 2 IP: *.pozman.pl 20.03.07, 22:49 powiedz jeszcze ze budujac ten hotelik on nie wiedzial ze ta droga bedzie poszerzana - rozsmieszysz mnie do lez. glowe daje ze budowal na zasadzie zanim zbuduja minie 30 lat, a jakby co to ja zablokuje. ciekawe ze z innymi takich problemow nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Bakowski 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:58 Właśnie, podstawowa rzecz do ustalenia - jeśli właściciel hotelu wiedział (albo powinien wiedzieć) w momencie budowania hotelu (i parkingu), że będzie tam dwupasmowa droga - no to ma problem... Jeśli nie wiedział (i nie mógł się dowiedzieć) - to problem ma miasto (niestety dla mieszkańców)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kovbat Dobre podsumowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 23:03 Jeśli udowodni, że nie wiedział i nie mógł wiedzieć, lub hotel wybudował kto inny wcześniej.. to niestety... Koparki i tak tam będą, w jeden dzień wykopie się dziurę, zabetonuje się, strop i parking gotowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Ktos mu dal pozwolenie IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 02:19 na budowe hotelu, nie sadze aby otrzymal zgode na budowe parkingu, moim zdaniem sprawa jest prosta, w pozwoleniu na budowe ma okreslone granice zabudowy, w latach 90 bylo wiadomo o poszerzeniu drogi i napewno granica dozwolonej drogi przebiega przynajmniej 6m od pasa ruchu. Nie jest wazne czy kupil od kogos czy sam wybudowal, warunki zabudowy sie nie zmienily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Dobre podsumowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:12 co za różnica wiedział czy nie wiedział - jesli teren jest jego to jego i bez różnicy czy w planie była tam droga, czy lądowisko dla spodków. i bez różnicy czy jest tam parking czy łąka. a plany tej poszerzonej bułgarskiej istnieją od kiedy pamiętam, a trochę już pamiętam:) Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Dobre podsumowanie... 21.03.07, 12:50 A ważne bo doskonale mógł się tego spodziewać żę miasto kiedyś zechce odzyskać teren jako dobro publiczne. To prawie identyczna sytuacja jak w przypadku mieszkań budowanych na Marlewie koło lotniska Krzesiny, jak mieszkań zbudowanych przy torach na Polance (apropos teraz powstają nowe, i założę się że jak wprowadzą się nowi mieszkańcy problem odżyje, bo dopiero jak wprowadzą się zobaczą gdzie tak naprawdę kupili mieszkanie), czy już próbach protestów przecwiko budowie nowej trasy naramowickiej poprzez nowych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwadransik Re: Bakowski 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:51 Przecież on w zamian nie zostanie z niczym a to co innego niż wywłaszczenie , gdyby do jego hotelu nikt nie przyjeżdzal toby od razu sprzedał. A ile on tych miejśc potrzebuje przecież nie zawsze ma pełen hotel. Ale na upartego nie ma rady!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Bakowski 2 IP: *.ce.put.poznan.pl 21.03.07, 15:51 > A ja ci życzę, żeby ciebie ktoś wywłaszczył w imię dobra ogółu. Z całego > serca ci tego życzę. Za uczciwą cenę i w sensownym celu - proszę bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Bakowski 2 21.03.07, 00:14 Twój wątek jest nader interesujący. Więc jest prosta sprawa. Jeśli do wglądu publicznego że powstanie w tym miejscu droga dwupasmowa, było wcześniej anieżeli szanwony pan wykupił teren i zbudował sobie tam parking to nie ma kompletnie żadnego problemu. Facet wykupił ale miasto jako organ publiczny ma pierwszeństwo wykupu ziemi (niestety nie wiem, jak to do końca prawnie wygląda) wobec czego należy się facetowi jedynie odszkodowanie po cenach rynkowych a nie cenach spekulanckich. Wiem że w takim razie pojawią się spory czym jest cena rynkowa w takim terenie i co ma uwzględniać ale w tej kwestii idzie się jakoś dogadać. W najlepszym razie miasto może sfinansować budowę ekranów dźwiękochłonnych skutecznie zasłaniajacych hotel oraz nie udzielić zezwolenia na umieszczanie w tamtym miejscu znaków reklamowych. Ale przecież wszyscy doskonale wiedzą że nie tędy droga i tu nie Azja. Więc apelujemy do pana Skrzypczaka by nie został drugim Bąkowskim. A jak nie, to proponuję krótką piłkę bo inaczej sie sprawa rozwiąże za 10 lat i będzie pośmiewiskiem kraju. Brawo dla gazety za poruszanie istotnych tematów dla rozwoju naszego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Bakowski 2 IP: *.eranet.pl 21.03.07, 18:54 podpisuję się. Plany dwupasmowej Bułagrskiej i Polskiej istnieją najmniej od końca lat 70-tych. Niczym nadzwyczajnym nie jest na zachodzie parkowanie samochodów w podwórzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.ce.put.poznan.pl 21.03.07, 15:49 Plany co do ulicy Bułgarskiej nie zmieniły się od lat - właściciel budując hotel powinien je wziąść pod uwagę. Odszkodowanie - nie, uczciwa zapłata za grunt - oczywiście, inne rozwiązania - do negocjacji w sensownych granicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 23:02 Wreszcie jest okazja bliżej przyjrzeć się temu co dzieje się w hotelu - mieszkam blisko i obyczajówka ma co robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewers Co siędzieje w hotelu IP: 81.210.14.* 21.03.07, 08:32 obyczajówka to raz, a dwa to zapewne miałaby co robić ekipa od analiz chemicznych :) Swoją drogą można na gościa napuścić aparat podatkowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salomon alternatywne rozwiazanie IP: *.sky24.pl 20.03.07, 23:28 Czy nie da sie Bulgarskiej przesunac na tym odcinku w strone blokow tak, zeby byl wilk syty i owca cala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: alternatywne rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 23:49 Nie wiadomo czy sie da poniewaz tam jest parking dla mieszkancow. Wewnatrz juz nie ma miejsca a co dopiero jakby sie mieli sasiedzi z Bulgarskiej pojawic. Ktos tu do cholery jak zwykle nie pomyslal!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salomon Re: alternatywne rozwiazanie IP: *.sky24.pl 21.03.07, 20:46 Ja wiem, ze tam ejst parking. Wlasnie mam na mysli to, zeby go zlikwidowac na tym niedlugim odcinku i po sprawie. Mieszkancy sobie poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: alternatywne rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 21:24 Jak niby sobie poradza? Mieszkasz tam? Wiesz ile samochodow parkuje? Pisalam, ze wewnatrz tj. np. na ul. Ognik nie ma miejsc. Ale na pewno parking podziemny duzo by zmienil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 23:36 mieszkam przy Bulgarskiej i dla mnie to codzienny horror. A ze tak zapytam znawcow.... od kiedy bylo wiadomo, ze powstanie tam Centrum Handlowe? Bo to przeciez przez tego kretynskiego King Crossa sa tak potezne korki w ciagu dnia. Druga sprawa to biurowiec - od kiedy wiadomo bylo o tej budowie? Niedlugo Man ma tam wpuscic ok. 500 pracownikow wiec chyba helikopterem beda ich dowozic :/ Co do Mats'a to sie nie wypowiadam bo nie wiem czy wlasciciel wiedzial o poszerzeniu ulicy czy nie. Cos nie wierze w to, ze bylo to w planach 30 lat temu chyba sie komus cos pomylilo. Zreszta mamy takiego fajnego radnego, ktory jest zawsze otwarty na nowe inwestycje a o mieszkancach jakos zapomina. Zatem czyja to wina, ze Bulgarska wyglada jak zwezona obwodnica w godz. szczytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.ce.put.poznan.pl 21.03.07, 15:55 Problem nie w wykupie ziemi pod King Crossa, tylko pod zaplanowane wiele lat temu poszerzenie Bułgarskiej - poszerzenie to przewidziano niezależnie od tego czy obok miała powstać fabryka broni, czy też hipermarket Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 17:44 skoro to przewidziano kilka lat temu (czytalam plany strategiczne z 2001 r.) to KTO powinien odpowiedziec za takie uchybienia i niemoznosc przeprowadzenia modernizacji na dzien dzisiejszy? Skoro cos juz jest przewidziane to sprzedaz gruntow winna byc zakazana pod powstale obiekty. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Wąskie gardło na Bułgarskiej 20.03.07, 23:49 widzicie jak się burżuj panoszy? cchieliście kapitalizmu? no to go teraz macie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni przechodzisz na komunizm? IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 10:15 zastanów się - w Twojej ideologii są sprzeczności Odpowiedz Link Zgłoś
skin.polskii Re: przechodzisz na komunizm? 13.05.07, 14:51 zastanowiłem się i doszedłem do wniosku ze po drugiej strony ulicy jest dosć sporo miejsca by tamtedy włąsnie poprowadzić drugą nitke choćby kawałek.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 00:22 Dla gawiedzi zaśmiecającej wszelkie fora dotyczące poważnych problemów komunikacyjnych miasta: 1. To nie jest problem King Crossa, ten odcinek Bułgarskiej to jest fragment II Ramy komunikacyjnej i ruch generowany jest tam przez znaczną część mieszkańców miasta i okolic Poznania (ruch z Dąbrowskiego oraz Ławicy w kierunku Osiedla Kopernika i dalej południowego Górczyna, Dębca itd. - ale to jest w stanie zrozumieć tylko ktoś kto "czuje" ruch). A King Cross zwiększył ten ruch. 2. Problem został "stworzony" przez ogólnie rozumiane władze miasta (poszukajcie w archiwum - nijaki pan Klepka (kiedyś podobno wiceprezydent tego wspaniałego grodu) stwierdził, że dobudowa brakujących odcinków drugiej jezdni w ciągu ulic Ściegiennego, Jugosłowiańskiej, Bułgarskiej, Polskiej (nie dziwcie się mądrale) jest niepotrzebna bo wnet będzie III Rama i to jest główna przyczyna problemów, które zostały odsunięte w czasie czyli zwiększone. Pytanie retoryczne - dlaczego miasto zgadza się na rozbudowę kawałeczków ulic (jak przy Plazie i przy stacji Shell na Bułgarskiej) zamiast wymusić lub współfinansować cały odcinek (tak jak przy M1). A kuriozalna była zgoda na budowę King Crossa bez jakiegokolwiek wymuszenia rozwiązania dojazdu do niego - facet, który to uczynił wygrywa potem wybory???? 3. Brak rozbudowy układu komunikacyjnego jest wynikiem: a) zadufania ZDM i braku pracowników (ogólnie) w tym odpowiednio przygotowanych do przygotowania i prowadzenia inwestycji w mieście, b) nieudolności władz miasta!!!! c) brak wizji rozwoju miasta u ludzi za to odpowiedzialnych i działania na zasadzie wielkich akcji - łącznie z polowaniem na winnych i ich rozliczania. 4. Gratulacje dla autora Bojarskiego, jeszcze ze dwa takie peany na cześć ZDM (bez jakiegokolwiek wspomnienia o winie ZDM - tu pan S. jest może najmniej winny) i pana S. i będzie na dołożenie do nowego samochodzika. Pozdrowienia i oby efekty były lepsze, a rozwiązanie musi się znaleźć ku dobru nas wszystkich co jeszcze stąd nie wyjechali oraz tych co korzystają z lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewers Świńska inteligencja ma głos! IP: 81.210.14.* 21.03.07, 08:35 Bułgarska nie jest częścią II ramy komunikacyjnej!! Jeżeli już na wstępie pokazujesz totalną niewiedzę to nie warto czytać Twoich plwocin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: Świńska inteligencja ma głos! IP: *.171.65.147.crowley.pl 21.03.07, 08:54 Styl twojego (nie stać mnie na wielką literę nie ten pozim dyskusji) posta i treść wskazuje na miejsce pracy Wilczak, plac Kolegiacki lub Prusa. Strona merytoryczna na równie wysokim poziomie. Jak nie rozumiesz podaj emaila to Ci wytłumaczę. Rewers to chyba od tej drugiej ciemnej strony. Nawet jeżeli nie jest to samochody jeżdżą jak po ramie. A pozatym to pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oto Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 00:30 Facet w ogole nie mysli perspektywistycznie. Ruch na tewj ulicy z biegiem czsu bedzie coraz wiekszy, ciekawe co lepsze parkingi przy ulicy, czy ciagle korki przed hotelem. Nota bene to 3 gwiazdki to jest az tyle ze nie mozna miec parkingu przy ulicy? Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 01:07 mowisz parking przy ulicy? a kto zagwarantuje gosciom, ze jakis pijany debil czy inny pirat nie rozwali im samochodu bo nie wyrobil na drodze? Jak placisz niezla kase za nocleg w hotelu to wymagasz i tu jestem po stronie hotelarza. To nie po raz pierwszy jakis decydent zgadza sie na inwestycje, ktore w przyszlosci beda paralizowac ruch chociazby na drodze. Od wielu lat widac bylo korki w kierunku os. Kopernika, Bajkowego i Gorczyna. A tu jeszcze takie kwiatki jak ten cholerny King Cross. Dlaczego to najbardziej zainteresowani czyli mieszkancy danych terenow nie moga zdecydowac co jest dla nich dobre. Nie wiem czy pamietacie te korki do TPSY? Sorry ale samochodow przybywalo od kilku lat a co do drog laczacych kilka dzielnic Poznania to nikt sie nie wysilil na prognoze. I czyj leb powinien za to poleciec? Za tak durne inwestycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 00:53 Dlaczego nie prywatne lotnisko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 07:18 Publico bono najwazniejsze. Jak trzeba to Panu x wypada postawić hotel w innym miejscu. Jakiś kompromis musi się znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 07:52 Trzy gwiazdkowych hotel ?? Przecież to zwykły hotel na godziny - z takich usług żyje. Wierze że podziemny parking by mu się przydał - dodałby do reklamy "dyskretne wejście" gwarantując że korzystających nikt nie zauważy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 15:29 Pracuję w Hotelu Mat's na tyle długo,iż wiem jakie zasady tu obowiązują i jakim człowiekiem jest właściciel hotelu. Otóż, Hotel Mat's przez lata ciężkiej pracy uzyskał miano jednego z bardziej luksusowych obiektów w Poznaniu.... Właściciel dba o dobre imię swojej firmy i niejednokrotnie byłam świadkiem, jak wolał nie zarobić za wynajęcie pokoju i odmawiał podejrzanym gościom. Nie wiem dlaczego ludzie mają tendencje do wydawania pochopnych sądów i jak widzą kogoś, kto w życiu do czegoś doszedł, wyróżnia się w tłumie, to odrazu oskarżają o nieuczciwość - narkotyki, przekręty itp. A p. Skrzypczak jest normalnym, ludzkim facetem i doszedł do tego co ma swoją ciężką,uczciwą pracą. Gdyby ktokolwiek z Was z nim porozmawiał, poznał jego poglądy, spojrzenie na świat, na pewno nie byłby zdziwiony jego sukcesem. Co do rozbudowy ul. Bułgarskiej, jestem w temacie i wiem, że mój szef nie jest idiotą i nie upiera się dla swojego widzimisię. Po pierwsze dla informacji wszystkich, budując hotel kilkanaście lat temu mój pracodawca dostał zgodę na budowę parkingu w obecnym miejscu i żaden urzędnik nie wspomniał,że to tylko parking tymczasowy. Teraz p. Skrzypczak z własnych środków finansowych wykupił cześć ziemi od`sąsiada, by stworzyć dojazd do parkingu który ma powstać za hotelem. Jedynym rozwiązaniem jest likwidacja kortów tenisowych i wybudowanie parkingu na ich miejscu. Cała sprawa rozchodzi się właśnie o odszkodowanie za likwidację owych kortów. Wielu znanych gości przyjeżdżało do naszego hotelu właśnie ze względu na obecność tych kortów. A teraz ze względu na rozbudowę ul. Bułgarskiej mój szef poniesie ogromne straty. Jak widzicie gotów jest jednak pójść na kompromis i nie ze swojej winy naraża się na utratę gości, a tym samym straty finansowe. Parking podziemny chce wybudować z własnych środków, a nie za pieniądze miasta. Od miasta chce jedynie pokrycia kosztów związanych z likwidacją kortów tenisowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja grac w tenica obok 4-pasmowej drogi IP: *.icpnet.pl 26.03.07, 23:21 grac w tenica obok 4-pasmowej drogi to musi byc atrakcja nie z tej ziemii, za którą wielu znanych gości (VIPów) na pewno zapłaci sporą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryl Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.07, 08:27 zdm powinien przed rozpoczęciem inwestycji dogadac się z gościem, a nie teraz płakac nad rozlanym mlekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszto Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 08:36 moja matka ma ziemie ktora ma byc przeznaczona na budowe 3 ramy ale do dzisiaj nie moze sie doprosic( od 15 lat dodam )zeby miasto ja kupilo i oczywiscie z powyzszego wzgledu nie moze nic z nia zrobic tylko placi miastu podatki i mam nadzieje ze wlasciciel tego hotelu wygra z urzedasami chociaz korki w tym rejonie wyjatkowo mnie wkurzaja ....ten człowiek ma prawo prowadzic działalnosc i mysle ze to miasto ze swoimi nie kompetentnymi urzednikami powinno zapłacic za wybudowanie parkingu pod ziemia oczywiscie na tyle miejsc ile miał dotychczas bez placenia za ziemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbk Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 08:39 Spokojnie. To juz nie te czasy. Teren jest jego i żaden urzędas nie bedzie mu rozkazywał. Jak chce to sprzeda a jak nie to wara im do niego. Powtarzam juz nie te czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 09:12 Gdyby Pruszków miał w tej ulicy udziały to inwestycja by się rozpoczeła już jutro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Głupki z ZDM i Prawo. IP: *.echostar.pl 21.03.07, 09:00 Gdybyście czytali Prawo to byście wiedzieli że macie możliwość niezwłocznego zajęcia terenu w trybie nowelizacji do tzw.Specustawy. Dlaczego Poznaniacy płacą nieudolnym urzędnikom ? Spieprzycie Głogowską ,spieprzycie Wiadukt Franowo to jedna spieprzona inwestycja więcej nie robi różnicy. Aha ! I niezapomnijcie rozdać sobie premii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Bulg. Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.eranet.pl 21.03.07, 09:19 Mieszkam na Bulgarskiej i przez takie obiekty jak King Cross czy Lidl tonie w pyle i kurzu,a co dopiero nowa ulica.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allanis Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 09:54 Natychmiastowo nacjonalizacja za rynkową cenę! Bez dyskusji! Ciekawe jak PO w Poznaniu poradzi sobie z tym fantem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA a czy miasto moze kupic caly hotel? IP: *.echostar.pl 21.03.07, 10:20 zrobic wycene i kupic calosc. zbudowac droge i przedac hotel z atrakcyjna lokalizacja przy 2-pasmowej drodze. Zloty interes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni ja gościa rozumiem IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 10:13 tylko nie rozumiem jak to jest, że ludzi mieszkających na szlaku planowanej autostrady, albo (to dopiero jest afera!) w miejscu gdzie mężne wojsko Najjaśniejszej chce sobie stawiać magazyn na bomby, można wywalić na zbity pysk, wcisnąwszy im przedtem w rękę parę groszy na pocieszenie, a właściciela hotelu ruszyć nie można? Jak to jest? Wszyscy równi, czy ktoś równiejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: 217.153.71.* 21.03.07, 10:14 w takim razie należy postawić DUUUUŻĄ tablicę z napisem: stoisz w korku? - podziękuj właścicielowi hotelu MATS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 wiek drzew dowodem na plany 2 pasów jezdni IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 10:34 na ul. Bułgarskiej. Wszystkie decyzje winny to przewidywać. Także wydawane przez Miasto pozwolenia na budowę parkingu. Totalny brak wyobraźni i ... kompletna bezkarność decydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: 217.153.53.* 21.03.07, 10:22 Jedna rzecz: oczywiście, że dodatkowy ruch na Polskiej (jadąc od Marcelińskiej) jest generowany przez kierowców jadących do King Crossa! Jadąc Polską od Marcelińskiej do Bukowskiej mijamy po lewej ulicę Łubieńską... ale nie możemy w nią skręcić! Stoi znak "zakaz skrętu w lewo - nie dotyczy MPK". o prawda, niektórzy i tak tam skręcają... Po co ten zakaz? Żeby nie blokować ruchu? Ależ dosłownie pięćdziesiąt metrów dalej jest zjazd do Lidla. I tam już wolno skręcić w lewo! Megazagadka! Co ma zrobić klient jadący do King Crossa? - najwięcej osób jedzie aż do Bukowskiej i tam dopiero skręca w lewo, a światło zielona włącza się tam rzadko i krótko... - część osób skręca w Łubieńską w lewo ignorując zakaz - a część osób wjeżdża do Lidla, zawraca na parkingu wyjeżdża na Polską w stronę Marcelińskiej i skręca w prawo w Łubieńską. Znowu w ZDM ktoś nie pomyślał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 10:22 Nie wiem jak dokladnie zaplanowano ul. Bulgarska,ale patrzac na ul .Polska moge przypuszczac, ze miedzy jezdniami przewidziano pas zieleni. Zamiast wielkich problemow lepiej ten pas usunac i zrobic dwa pasy ruchu. Preciez o te zielen i tak nikt nie dba. I jedna duza prosba do zakladu utrzymujacego poznanskie ulice: prosze je wreszcie oczyscic z pisaku po zimie, bo odnosze wrazenie, ze polezy on tak dlugo ,az wiatr i deszcz nie wepnichnie go studzienek kanalizacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.echostar.pl 21.03.07, 10:35 I jak zwykle ten sam problem. Brak planu zagospodarowania przestrzennego na kilkanaście lat do przodu. Przecież ktoś powinien odpowiadać za takie wpadki w Urzędzie Miasta? A właściciel hotelu Mat's? To jest jego ziemia i to ten Pan dyktuje warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 19:58 Jaki znowu ten sam problem? Przecież tam jest plan zagospodarowania przestrzennego, wystarczy poszukać a nie narzekać - miasto to publikuje na www.mpu.pl i jest tam plan dla obszaru "Marcelin". Uchwalony w grudniu 2001, opublikowany w Dzienniku Urzędowym Nr 12 poz. 466 z dnia 2002-01-25 (już przepisuję wszystko z tamtej strony jakby ktoś się nie doszukał) - i jest to prawo miejscowe i obowiązuje. I jest w nim szeroka dwujezdniowa Bułgarska, a nawet trzecia jezdnia po stronie osiedla. A i przedtem od 30 albo i 40 lat napewno musiało być poszerzenie Bułgarskiej w starych planach - bo Poznań się kiedyś zawsze chwalił, że ma ciągłość planowania dzięki czemu np. autostradę można było bezproblemowo wybudować, bo już była dawno ustalona - a za to ponoć taka Warszawa stale zmieniała plany, więc nie mogą się dogadać. Tak się kiedyś mówiło, w każdym razie w Warszawie nadal nie ma autostrady. Z Bułgarską pewnie było tak samo, tzn. była zawsze tylko nikt nie wierzył, że przyjdzie UE i się nagle budowa dróg ruszy. No ale skoro jest plan, to teraz tylko go realizować i wykupywać grunt, a jak się ktoś upiera to wywłaszczać - bo to cel publiczny. To ziemia właściciela hotelu, ale już chyba nasza Konstytucja mówi o celu publicznym i o odszkodowaniu. I przy wywłaszczaniu nie ten człowiek dyktuje warunki, tylko dyktuje je ustawa o gospodarce nieruchomościami - na jej podstawie określa się to wymagane konstytucyjnie słuszne odszkodowanie. I tyle. Co najwyżej można się zastanowić nad procedurami wywłaszczania - czy aby one zbytnio nie blokują inwestycji drogowych - żeby nie było tak że demokratycznie wybrana Rada Miasta uchwala w jawnym publicznym głosowaniu prawomocny plan zagospodarowania, ale potem nie daje się tego prawa miejscowego w ogóle wyegzekwować. Bo się ktoś uprze i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: net Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:07 co z tego że poszerzą ten kawałek jak zaraz za PGK - skrzyżowaniem marcelińska/bułgarska znów będzie gardło do ul. ptasiej. nie można tej inwestycji przeprowadzić od razu? przecież to ta sama ulica, ten sam ciąg komunikacyjny itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monk Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.pmt.com.pl 21.03.07, 12:31 Może czas, żeby prześwietlić interesy tego pana wreszcie? Skąd wzięliśmy pieniądze na hotelik? Uczciwą pracą? Każdy, kto go widział albo z nim rozmawiał, ten się raczej domyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostra Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:35 zabawne .....Jak zwykle Polactwo ..... kolejny cymbał w Poznaniu co blokuje inwestycje. Niech poda sobie ręke z tym od kurczaków na Placu Wiosny Ludów.A potem zapakujemy ich w świniowóz i wystrzelimy w kosmos. Egoizm i pazerność Polaków nie zna granic. Pojęcie dobra społecznego nie istnieje - nie kosztem straty ..... kosztem kompromisu. Panie Hotelarzu !!!! obyś pan stracił na tym interesie ...... Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej 21.03.07, 12:56 W Bąkowskiego można było rzucać kurczakami a w tego rzucajmy ... ehm nie wiem, zużytymi prezerwatywami? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej 21.03.07, 12:55 Przeciez mats to zwykly za przeproszeniem "burdel" naslac policje, zamknac przybytek i..od razu gosciu zmieknie...a z drugiej strony ciagle porzeszanie ulic i tak do niczego dobrego nie prowadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sawic Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.vlan15.enoch.lubman.net.pl 21.03.07, 13:01 Zamiast się sądzić i walczyc na wszystkie możliwe sposoby lepiej wybudowac ten parking. Koleś inwestuje olbrzymie pieniądze w interes i ma się zgodzić na odebranie parkingu. Smiech na sali. Zróbcie mu ten parking i wszyscy będa zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeńIP.icpnet.pl kto wydał zezw.na parking na ter. planowanej drogi IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 13:05 niech płaci za wybudowanie parkingu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup dokładnie! IP: 217.153.53.* 21.03.07, 13:09 Jakim cudem ten facet dostał pozwolenie na budowę parkingu w miejscu przeznaczonym pod drugą nitkę ulicy? Zakładam oczywiście, że parking powstał legalnie. Odpowiedz Link Zgłoś