Dodaj do ulubionych

Wąskie gardło na Bułgarskiej

20.03.07, 22:05
jeden przeciw tysiącom
parking podziemny, i co jeszcze? milion euro w gotówce?
gościu a dlaczego ja mam tkwić w korku?
to ja w takim razie chcę od miasta helikopter
paranoja
Obserwuj wątek
    • Gość: czarnY Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:14
      Jego własność prywatna i może dyktować warunki jakie chce!!!
      Już kiedyś tak było, że własność nic nie znaczyła; Niech miasto zrekompensuje mu
      tak aby mógł swobodnie prowadzić interes!!!
      • Gość: Posen Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:22
        A to ku..as.Rekompensata tak ale w granicach rozsadku.
        • Gość: Posen Brawo dla Wyborczej !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:24
          O takich tematach chcemy czytac.Wyborcza sie przebudzila.Brawo.
        • Gość: Ala Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 19:57
          Dlaczego w Poznaniu nie kursują małe busy? Jak w innych miastach.
      • foxof Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej 20.03.07, 22:38
        > Jego własność prywatna i może dyktować warunki jakie chce!!!
        > Już kiedyś tak było, że własność nic nie znaczyła; Niech miasto zrekompensuje m
        > u
        > tak aby mógł swobodnie prowadzić interes!!!

co juz kiedys bylo?? co ma piernik do wiatraka?? nikt mu nie chce zabierac wlasnosci
        idac torem myslenia hotelarza niech miasto zbuduje np ekrany dzwiekochlonne wzdluz Bulgarskiej i zablokoju wyjazd z hotelu przeciez interes miasta jest wazniejszy
        • Gość: Emigrant Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.ukonline.co.uk 21.03.07, 17:33
          Właśnie przez takie spusztoszenie (wywołane przez lata komuny) w poszanowaniu
          dla własności prywatnej nie mam zamiaru wrócić do Polski.
          Własność prywatna jest święta!!! Jak chcą mu zniszczyć interes, to niech
          włascicielowi terenu odpowiednio zrekompensuja starty. Parking podziemny wydaje
          się logicznym rozwiązaniem. Kto się zatrzyma w hotelu, który ma parking przy
          drodze publicznej?
      • Gość: aandy Wywlaszczyc go IP: *.pozman.pl 20.03.07, 22:38
        • Gość: andy Bakowski 2 IP: *.pozman.pl 20.03.07, 22:42
          wszedzie na swiecie (na czele z usa) interes ogolu spoleczenstwa jest
          wazniejszy od interesu jednostki i pozbawienie prawa wlasnosci w sytuacji
          takiej inwestycji jest blyskawiczne. u nas to bedzie trwalo latami. brawo dla
          wyborczej za swietny temat.

do pana Skrzypczaka - od 30 lat bylo wiadomo ze tam powstanie dwupasmowka, wiec
          na pewno budujac parking w latach 90tych doskonale wiedzial o tym ze tam
          powstanie. trzeba byo myslec o tym wczesniej. wywlaszczyc go! Mamy Bakowskiego
          2 - przez takich typow inwestycje w infrastrukture w Polsce tak sie slimacza
          • Gość: wredny Re: Bakowski 2 IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 22:45
            A ja ci życzę, żeby ciebie ktoś wywłaszczył w imię dobra ogółu. Z całego serca
            ci tego życzę.
            • Gość: andy Re: Bakowski 2 IP: *.pozman.pl 20.03.07, 22:49
              powiedz jeszcze ze budujac ten hotelik on nie wiedzial ze ta droga bedzie
              poszerzana - rozsmieszysz mnie do lez. glowe daje ze budowal na zasadzie zanim
              zbuduja minie 30 lat, a jakby co to ja zablokuje. ciekawe ze z innymi takich
              problemow nie ma
              • Gość: mlx Re: Bakowski 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:58
                Właśnie, podstawowa rzecz do ustalenia - jeśli właściciel hotelu wiedział (albo
                powinien wiedzieć) w momencie budowania hotelu (i parkingu), że będzie tam
                dwupasmowa droga - no to ma problem...
                Jeśli nie wiedział (i nie mógł się dowiedzieć) - to problem ma miasto (niestety
                dla mieszkańców)...
                • Gość: kovbat Dobre podsumowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 23:03
                  Jeśli udowodni, że nie wiedział i nie mógł wiedzieć, lub hotel wybudował kto
                  inny wcześniej.. to niestety... Koparki i tak tam będą, w jeden dzień wykopie
                  się dziurę, zabetonuje się, strop i parking gotowy:)
                  • Gość: jack Ktos mu dal pozwolenie IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 02:19
                    na budowe hotelu, nie sadze aby otrzymal zgode na budowe parkingu,
                    moim zdaniem sprawa jest prosta, w pozwoleniu na budowe ma okreslone
                    granice zabudowy, w latach 90 bylo wiadomo o poszerzeniu drogi i napewno
                    granica dozwolonej drogi przebiega przynajmniej 6m od pasa ruchu.
                    Nie jest wazne czy kupil od kogos czy sam wybudowal, warunki zabudowy sie nie
                    zmienily
                  • Gość: re Re: Dobre podsumowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:12
                    co za różnica wiedział czy nie wiedział - jesli teren jest jego to jego i bez
                    różnicy czy w planie była tam droga, czy lądowisko dla spodków. i bez różnicy
                    czy jest tam parking czy łąka. a plany tej poszerzonej bułgarskiej istnieją od
                    kiedy pamiętam, a trochę już pamiętam:)
                    • xaliemorph Re: Dobre podsumowanie... 21.03.07, 12:50
                      A ważne bo doskonale mógł się tego spodziewać żę miasto kiedyś zechce odzyskać teren jako dobro publiczne. To prawie identyczna sytuacja jak w przypadku mieszkań budowanych na Marlewie koło lotniska Krzesiny, jak mieszkań zbudowanych przy torach na Polance (apropos teraz powstają nowe, i założę się że jak wprowadzą się nowi mieszkańcy problem odżyje, bo dopiero jak wprowadzą się zobaczą gdzie tak naprawdę kupili mieszkanie), czy już próbach protestów przecwiko budowie nowej trasy naramowickiej poprzez nowych mieszkańców.
            • Gość: kwadransik Re: Bakowski 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:51
              Przecież on w zamian nie zostanie z niczym a to co innego niż wywłaszczenie ,
              gdyby do jego hotelu nikt nie przyjeżdzal toby od razu sprzedał. A ile on tych
              miejśc potrzebuje przecież nie zawsze ma pełen hotel. Ale na upartego nie ma
              rady!!!!
            • Gość: JaJo Re: Bakowski 2 IP: *.ce.put.poznan.pl 21.03.07, 15:51
              > A ja ci życzę, żeby ciebie ktoś wywłaszczył w imię dobra ogółu. Z całego
              > serca ci tego życzę.
              Za uczciwą cenę i w sensownym celu - proszę bardzo
          • xaliemorph Re: Bakowski 2 21.03.07, 00:14
            Twój wątek jest nader interesujący. Więc jest prosta sprawa. Jeśli do wglądu publicznego że powstanie w tym miejscu droga dwupasmowa, było wcześniej anieżeli szanwony pan wykupił teren i zbudował sobie tam parking to nie ma kompletnie żadnego problemu. Facet wykupił ale miasto jako organ publiczny ma pierwszeństwo wykupu ziemi (niestety nie wiem, jak to do końca prawnie wygląda) wobec czego należy się facetowi jedynie odszkodowanie po cenach rynkowych a nie cenach spekulanckich. Wiem że w takim razie pojawią się spory czym jest cena rynkowa w takim terenie i co ma uwzględniać ale w tej kwestii idzie się jakoś dogadać. W najlepszym razie miasto może sfinansować budowę ekranów dźwiękochłonnych skutecznie zasłaniajacych hotel oraz nie udzielić zezwolenia na umieszczanie w tamtym miejscu znaków reklamowych. Ale przecież wszyscy doskonale wiedzą że nie tędy droga i tu nie Azja. Więc apelujemy do pana Skrzypczaka by nie został drugim Bąkowskim. A jak nie, to proponuję krótką piłkę bo inaczej sie sprawa rozwiąże za 10 lat i będzie pośmiewiskiem kraju.

Brawo dla gazety za poruszanie istotnych tematów dla rozwoju naszego miasta!
            • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Bakowski 2 IP: *.eranet.pl 21.03.07, 18:54
              podpisuję się. Plany dwupasmowej Bułagrskiej i Polskiej istnieją najmniej od
              końca lat 70-tych.
              Niczym nadzwyczajnym nie jest na zachodzie parkowanie samochodów w podwórzu.
      • Gość: JaJo Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.ce.put.poznan.pl 21.03.07, 15:49
        Plany co do ulicy Bułgarskiej nie zmieniły się od lat - właściciel budując
        hotel powinien je wziąść pod uwagę. Odszkodowanie - nie, uczciwa zapłata za
        grunt - oczywiście, inne rozwiązania - do negocjacji w sensownych granicach
    • Gość: jac Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 23:02
      Wreszcie jest okazja bliżej przyjrzeć się temu co dzieje się w hotelu -
      mieszkam blisko i obyczajówka ma co robić
      • Gość: Rewers Co siędzieje w hotelu IP: 81.210.14.* 21.03.07, 08:32
        obyczajówka to raz, a dwa to zapewne miałaby co robić ekipa od analiz
        chemicznych :)

Swoją drogą można na gościa napuścić aparat podatkowy :)
    • Gość: salomon alternatywne rozwiazanie IP: *.sky24.pl 20.03.07, 23:28
      Czy nie da sie Bulgarskiej przesunac na tym odcinku w strone blokow tak, zeby byl wilk syty i owca cala?
      • Gość: zainteresowana Re: alternatywne rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 23:49
        Nie wiadomo czy sie da poniewaz tam jest parking dla mieszkancow.
        Wewnatrz juz nie ma miejsca a co dopiero jakby sie mieli sasiedzi z Bulgarskiej
        pojawic.
        Ktos tu do cholery jak zwykle nie pomyslal!!!!
        • Gość: salomon Re: alternatywne rozwiazanie IP: *.sky24.pl 21.03.07, 20:46
          Ja wiem, ze tam ejst parking. Wlasnie mam na mysli to, zeby go zlikwidowac na tym niedlugim odcinku i po sprawie. Mieszkancy sobie poradza.
          • Gość: zainteresowana Re: alternatywne rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 21:24
            Jak niby sobie poradza?
            Mieszkasz tam? Wiesz ile samochodow parkuje?
            Pisalam, ze wewnatrz tj. np. na ul. Ognik nie ma miejsc.
            Ale na pewno parking podziemny duzo by zmienil.
    • Gość: zainteresowana Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 23:36
      mieszkam przy Bulgarskiej i dla mnie to codzienny horror.
      A ze tak zapytam znawcow.... od kiedy bylo wiadomo, ze powstanie tam Centrum
      Handlowe?
      Bo to przeciez przez tego kretynskiego King Crossa sa tak potezne korki w ciagu
      dnia.
      Druga sprawa to biurowiec - od kiedy wiadomo bylo o tej budowie? Niedlugo Man
      ma tam wpuscic ok. 500 pracownikow wiec chyba helikopterem beda ich dowozic :/
      Co do Mats'a to sie nie wypowiadam bo nie wiem czy wlasciciel wiedzial o
      poszerzeniu ulicy czy nie.
      Cos nie wierze w to, ze bylo to w planach 30 lat temu chyba sie komus cos
      pomylilo.
      Zreszta mamy takiego fajnego radnego, ktory jest zawsze otwarty na nowe
      inwestycje a o mieszkancach jakos zapomina.
      Zatem czyja to wina, ze Bulgarska wyglada jak zwezona obwodnica w godz. szczytu?

• Gość: JaJo Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.ce.put.poznan.pl 21.03.07, 15:55
        Problem nie w wykupie ziemi pod King Crossa, tylko pod zaplanowane wiele lat
        temu poszerzenie Bułgarskiej - poszerzenie to przewidziano niezależnie od tego
        czy obok miała powstać fabryka broni, czy też hipermarket
        • Gość: zainteresowana Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 17:44
          skoro to przewidziano kilka lat temu (czytalam plany strategiczne z 2001 r.) to
          KTO powinien odpowiedziec za takie uchybienia i niemoznosc przeprowadzenia
          modernizacji na dzien dzisiejszy?
          Skoro cos juz jest przewidziane to sprzedaz gruntow winna byc zakazana pod
          powstale obiekty.
    • s-k-i-n Wąskie gardło na Bułgarskiej 20.03.07, 23:49
      widzicie jak się burżuj panoszy? cchieliście kapitalizmu? no to go teraz macie
      • Gość: tsuranni przechodzisz na komunizm? IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 10:15
        zastanów się - w Twojej ideologii są sprzeczności
        • skin.polskii Re: przechodzisz na komunizm? 13.05.07, 14:51
          zastanowiłem się i doszedłem do wniosku ze po drugiej strony ulicy jest dosć
          sporo miejsca by tamtedy włąsnie poprowadzić drugą nitke choćby kawałek..
    • Gość: techno-log Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 00:22
      Dla gawiedzi zaśmiecającej wszelkie fora dotyczące poważnych problemów
      komunikacyjnych miasta:
      1. To nie jest problem King Crossa, ten odcinek Bułgarskiej to jest fragment II
      Ramy komunikacyjnej i ruch generowany jest tam przez znaczną część mieszkańców
      miasta i okolic Poznania (ruch z Dąbrowskiego oraz Ławicy w kierunku Osiedla
      Kopernika i dalej południowego Górczyna, Dębca itd. - ale to jest w stanie
      zrozumieć tylko ktoś kto "czuje" ruch). A King Cross zwiększył ten ruch.
      2. Problem został "stworzony" przez ogólnie rozumiane władze miasta
      (poszukajcie w archiwum - nijaki pan Klepka (kiedyś podobno wiceprezydent tego
      wspaniałego grodu) stwierdził, że dobudowa brakujących odcinków drugiej jezdni
      w ciągu ulic Ściegiennego, Jugosłowiańskiej, Bułgarskiej, Polskiej (nie dziwcie
      się mądrale) jest niepotrzebna bo wnet będzie III Rama i to jest główna
      przyczyna problemów, które zostały odsunięte w czasie czyli zwiększone. Pytanie
      retoryczne - dlaczego miasto zgadza się na rozbudowę kawałeczków ulic (jak przy
      Plazie i przy stacji Shell na Bułgarskiej) zamiast wymusić lub współfinansować
      cały odcinek (tak jak przy M1). A kuriozalna była zgoda na budowę King Crossa
      bez jakiegokolwiek wymuszenia rozwiązania dojazdu do niego - facet, który to
      uczynił wygrywa potem wybory????
      3. Brak rozbudowy układu komunikacyjnego jest wynikiem:
      a) zadufania ZDM i braku pracowników (ogólnie) w tym odpowiednio przygotowanych
      do przygotowania i prowadzenia inwestycji w mieście,
      b) nieudolności władz miasta!!!!
      c) brak wizji rozwoju miasta u ludzi za to odpowiedzialnych i działania na
      zasadzie wielkich akcji - łącznie z polowaniem na winnych i ich rozliczania.
      4. Gratulacje dla autora Bojarskiego, jeszcze ze dwa takie peany na cześć ZDM
      (bez jakiegokolwiek wspomnienia o winie ZDM - tu pan S. jest może najmniej
      winny) i pana S. i będzie na dołożenie do nowego samochodzika.

Pozdrowienia i oby efekty były lepsze, a rozwiązanie musi się znaleźć ku dobru
      nas wszystkich co jeszcze stąd nie wyjechali oraz tych co korzystają z lotniska.
      • Gość: Rewers Świńska inteligencja ma głos! IP: 81.210.14.* 21.03.07, 08:35
        Bułgarska nie jest częścią II ramy komunikacyjnej!!
        Jeżeli już na wstępie pokazujesz totalną niewiedzę to nie warto czytać Twoich
        plwocin.
        • Gość: techno-log Re: Świńska inteligencja ma głos! IP: *.171.65.147.crowley.pl 21.03.07, 08:54
          Styl twojego (nie stać mnie na wielką literę nie ten pozim dyskusji) posta i
          treść wskazuje na miejsce pracy Wilczak, plac Kolegiacki lub Prusa. Strona
          merytoryczna na równie wysokim poziomie. Jak nie rozumiesz podaj emaila to Ci
          wytłumaczę. Rewers to chyba od tej drugiej ciemnej strony. Nawet jeżeli nie
          jest to samochody jeżdżą jak po ramie.
          A pozatym to pozdro.
    • Gość: oto Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 00:30
      Facet w ogole nie mysli perspektywistycznie. Ruch na tewj ulicy z biegiem czsu
      bedzie coraz wiekszy, ciekawe co lepsze parkingi przy ulicy, czy ciagle korki
      przed hotelem. Nota bene to 3 gwiazdki to jest az tyle ze nie mozna miec
      parkingu przy ulicy? Bez przesady.
      • Gość: zainteresowana Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 01:07
        mowisz parking przy ulicy?
        a kto zagwarantuje gosciom, ze jakis pijany debil czy inny pirat nie rozwali im
        samochodu bo nie wyrobil na drodze? Jak placisz niezla kase za nocleg w hotelu
        to wymagasz i tu jestem po stronie hotelarza.
        To nie po raz pierwszy jakis decydent zgadza sie na inwestycje, ktore w
        przyszlosci beda paralizowac ruch chociazby na drodze.
        Od wielu lat widac bylo korki w kierunku os. Kopernika, Bajkowego i Gorczyna.
        A tu jeszcze takie kwiatki jak ten cholerny King Cross.
        Dlaczego to najbardziej zainteresowani czyli mieszkancy danych terenow nie moga
        zdecydowac co jest dla nich dobre.
        Nie wiem czy pamietacie te korki do TPSY?
        Sorry ale samochodow przybywalo od kilku lat a co do drog laczacych kilka
        dzielnic Poznania to nikt sie nie wysilil na prognoze.
        I czyj leb powinien za to poleciec? Za tak durne inwestycje?

• Gość: yy Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 00:53
      Dlaczego nie prywatne lotnisko ?
      • Gość: guerra Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 07:18
        Publico bono najwazniejsze.

Jak trzeba to Panu x wypada postawić hotel w innym miejscu.

Jakiś kompromis musi się znaleźć.
    • Gość: Tomek Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 07:52
      Trzy gwiazdkowych hotel ?? Przecież to zwykły hotel na godziny - z takich usług
      żyje. Wierze że podziemny parking by mu się przydał - dodałby do reklamy
      "dyskretne wejście" gwarantując że korzystających nikt nie zauważy.
      • Gość: Pracownik Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 15:29
        Pracuję w Hotelu Mat's na tyle długo,iż wiem jakie zasady tu obowiązują i jakim
        człowiekiem jest właściciel hotelu. Otóż, Hotel Mat's przez lata ciężkiej pracy
        uzyskał miano jednego z bardziej luksusowych obiektów w Poznaniu.... Właściciel
        dba o dobre imię swojej firmy i niejednokrotnie byłam świadkiem, jak wolał nie
        zarobić za wynajęcie pokoju i odmawiał podejrzanym gościom.
        Nie wiem dlaczego ludzie mają tendencje do wydawania pochopnych sądów i jak
        widzą kogoś, kto w życiu do czegoś doszedł, wyróżnia się w tłumie, to odrazu
        oskarżają o nieuczciwość - narkotyki, przekręty itp. A p. Skrzypczak jest
        normalnym, ludzkim facetem i doszedł do tego co ma swoją ciężką,uczciwą pracą.
        Gdyby ktokolwiek z Was z nim porozmawiał, poznał jego poglądy, spojrzenie na
        świat, na pewno nie byłby zdziwiony jego sukcesem.
        Co do rozbudowy ul. Bułgarskiej, jestem w temacie i wiem, że mój szef nie jest
        idiotą i nie upiera się dla swojego widzimisię. Po pierwsze dla informacji
        wszystkich, budując hotel kilkanaście lat temu mój pracodawca dostał zgodę na
        budowę parkingu w obecnym miejscu i żaden urzędnik nie wspomniał,że to tylko
        parking tymczasowy. Teraz p. Skrzypczak z własnych środków finansowych wykupił
        cześć ziemi od`sąsiada, by stworzyć dojazd do parkingu który ma powstać za
        hotelem. Jedynym rozwiązaniem jest likwidacja kortów tenisowych i wybudowanie
        parkingu na ich miejscu. Cała sprawa rozchodzi się właśnie o odszkodowanie za
        likwidację owych kortów. Wielu znanych gości przyjeżdżało do naszego hotelu
        właśnie ze względu na obecność tych kortów. A teraz ze względu na rozbudowę ul.
        Bułgarskiej mój szef poniesie ogromne straty. Jak widzicie gotów jest jednak
        pójść na kompromis i nie ze swojej winy naraża się na utratę gości, a tym
        samym straty finansowe. Parking podziemny chce wybudować z własnych środków, a
        nie za pieniądze miasta. Od miasta chce jedynie pokrycia kosztów związanych z
        likwidacją kortów tenisowych.
        • Gość: ja grac w tenica obok 4-pasmowej drogi IP: *.icpnet.pl 26.03.07, 23:21
          grac w tenica obok 4-pasmowej drogi to musi byc atrakcja nie z tej ziemii, za
          którą wielu znanych gości (VIPów) na pewno zapłaci sporą kasę.
    • Gość: kryl Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.07, 08:27
      zdm powinien przed rozpoczęciem inwestycji dogadac się z gościem, a nie teraz
      płakac nad rozlanym mlekiem
      • Gość: maszto Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 08:36
        moja matka ma ziemie ktora ma byc przeznaczona na budowe 3 ramy ale do dzisiaj
        nie moze sie doprosic( od 15 lat dodam )zeby miasto ja kupilo i oczywiscie z
        powyzszego wzgledu nie moze nic z nia zrobic tylko placi miastu podatki i mam
        nadzieje ze wlasciciel tego hotelu wygra z urzedasami chociaz korki w tym
        rejonie wyjatkowo mnie wkurzaja ....ten człowiek ma prawo prowadzic działalnosc
        i mysle ze to miasto ze swoimi nie kompetentnymi urzednikami powinno zapłacic
        za wybudowanie parkingu pod ziemia oczywiscie na tyle miejsc ile miał
        dotychczas bez placenia za ziemie
    • Gość: jbk Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 08:39
      Spokojnie. To juz nie te czasy. Teren jest jego i żaden urzędas nie bedzie mu
      rozkazywał. Jak chce to sprzeda a jak nie to wara im do niego. Powtarzam juz
      nie te czasy!
      • Gość: milo Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 09:12
        Gdyby Pruszków miał w tej ulicy udziały to inwestycja by się rozpoczeła już jutro
    • Gość: Kierowca Głupki z ZDM i Prawo. IP: *.echostar.pl 21.03.07, 09:00
      Gdybyście czytali Prawo to byście wiedzieli że macie możliwość niezwłocznego
      zajęcia terenu w trybie nowelizacji do tzw.Specustawy.
      Dlaczego Poznaniacy płacą nieudolnym urzędnikom ?
      Spieprzycie Głogowską ,spieprzycie Wiadukt Franowo to jedna spieprzona
      inwestycja więcej nie robi różnicy.
      Aha ! I niezapomnijcie rozdać sobie premii.
    • Gość: Mieszkanka Bulg. Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.eranet.pl 21.03.07, 09:19
      Mieszkam na Bulgarskiej i przez takie obiekty jak King Cross czy Lidl tonie w
      pyle i kurzu,a co dopiero nowa ulica....
    • Gość: allanis Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 09:54
      Natychmiastowo nacjonalizacja za rynkową cenę! Bez dyskusji! Ciekawe jak PO w
      Poznaniu poradzi sobie z tym fantem:)
      • Gość: JA a czy miasto moze kupic caly hotel? IP: *.echostar.pl 21.03.07, 10:20
        zrobic wycene i kupic calosc. zbudowac droge i przedac hotel z atrakcyjna
        lokalizacja przy 2-pasmowej drodze. Zloty interes
    • Gość: tsuranni ja gościa rozumiem IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 10:13
      tylko nie rozumiem jak to jest, że ludzi mieszkających na szlaku planowanej
      autostrady, albo (to dopiero jest afera!) w miejscu gdzie mężne wojsko
      Najjaśniejszej chce sobie stawiać magazyn na bomby, można wywalić na zbity
      pysk, wcisnąwszy im przedtem w rękę parę groszy na pocieszenie, a właściciela
      hotelu ruszyć nie można?
      Jak to jest? Wszyscy równi, czy ktoś równiejszy?
    • Gość: poznaniak Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: 217.153.71.* 21.03.07, 10:14
      w takim razie należy postawić DUUUUŻĄ tablicę z napisem:
      stoisz w korku? - podziękuj właścicielowi hotelu MATS!
      • Gość: 007 wiek drzew dowodem na plany 2 pasów jezdni IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 10:34
        na ul. Bułgarskiej. Wszystkie decyzje winny to przewidywać. Także wydawane przez Miasto pozwolenia
        na budowę parkingu.

Totalny brak wyobraźni i ... kompletna bezkarność decydentów.
    • Gość: keczup Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: 217.153.53.* 21.03.07, 10:22
      Jedna rzecz: oczywiście, że dodatkowy ruch na Polskiej (jadąc od Marcelińskiej)
      jest generowany przez kierowców jadących do King Crossa!
      Jadąc Polską od Marcelińskiej do Bukowskiej mijamy po lewej ulicę Łubieńską...
      ale nie możemy w nią skręcić! Stoi znak "zakaz skrętu w lewo - nie dotyczy MPK".
      o prawda, niektórzy i tak tam skręcają... Po co ten zakaz? Żeby nie blokować
      ruchu? Ależ dosłownie pięćdziesiąt metrów dalej jest zjazd do Lidla. I tam już
      wolno skręcić w lewo! Megazagadka! Co ma zrobić klient jadący do King Crossa?
      - najwięcej osób jedzie aż do Bukowskiej i tam dopiero skręca w lewo, a światło
      zielona włącza się tam rzadko i krótko...
      - część osób skręca w Łubieńską w lewo ignorując zakaz
      - a część osób wjeżdża do Lidla, zawraca na parkingu wyjeżdża na Polską w
      stronę Marcelińskiej i skręca w prawo w Łubieńską.

Znowu w ZDM ktoś nie pomyślał.
    • Gość: nuta Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 10:22
      Nie wiem jak dokladnie zaplanowano ul. Bulgarska,ale patrzac na ul .Polska moge
      przypuszczac, ze miedzy jezdniami przewidziano pas zieleni. Zamiast wielkich
      problemow lepiej ten pas usunac i zrobic dwa pasy ruchu. Preciez o te zielen i
      tak nikt nie dba.
      I jedna duza prosba do zakladu utrzymujacego poznanskie ulice: prosze je
      wreszcie oczyscic z pisaku po zimie, bo odnosze wrazenie, ze polezy on tak
      dlugo ,az wiatr i deszcz nie wepnichnie go studzienek kanalizacyjnych.
    • Gość: MMM Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.echostar.pl 21.03.07, 10:35
      I jak zwykle ten sam problem. Brak planu zagospodarowania przestrzennego na
      kilkanaście lat do przodu. Przecież ktoś powinien odpowiadać za takie wpadki w
      Urzędzie Miasta?
      A właściciel hotelu Mat's? To jest jego ziemia i to ten Pan dyktuje warunki.
      • Gość: karol Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 19:58
        Jaki znowu ten sam problem? Przecież tam jest plan zagospodarowania
        przestrzennego, wystarczy poszukać a nie narzekać - miasto to publikuje na
        www.mpu.pl i jest tam plan dla obszaru "Marcelin". Uchwalony w grudniu 2001,
        opublikowany w Dzienniku Urzędowym Nr 12 poz. 466 z dnia 2002-01-25 (już
        przepisuję wszystko z tamtej strony jakby ktoś się nie doszukał) - i jest to
        prawo miejscowe i obowiązuje. I jest w nim szeroka dwujezdniowa Bułgarska, a
        nawet trzecia jezdnia po stronie osiedla. A i przedtem od 30 albo i 40 lat
        napewno musiało być poszerzenie Bułgarskiej w starych planach - bo Poznań się
        kiedyś zawsze chwalił, że ma ciągłość planowania dzięki czemu np. autostradę
        można było bezproblemowo wybudować, bo już była dawno ustalona - a za to ponoć
        taka Warszawa stale zmieniała plany, więc nie mogą się dogadać. Tak się kiedyś
        mówiło, w każdym razie w Warszawie nadal nie ma autostrady. Z Bułgarską pewnie
        było tak samo, tzn. była zawsze tylko nikt nie wierzył, że przyjdzie UE i się
        nagle budowa dróg ruszy.
        No ale skoro jest plan, to teraz tylko go realizować i wykupywać grunt, a jak
        się ktoś upiera to wywłaszczać - bo to cel publiczny. To ziemia właściciela
        hotelu, ale już chyba nasza Konstytucja mówi o celu publicznym i o
        odszkodowaniu. I przy wywłaszczaniu nie ten człowiek dyktuje warunki, tylko
        dyktuje je ustawa o gospodarce nieruchomościami - na jej podstawie określa się
        to wymagane konstytucyjnie słuszne odszkodowanie. I tyle.
        Co najwyżej można się zastanowić nad procedurami wywłaszczania - czy aby one
        zbytnio nie blokują inwestycji drogowych - żeby nie było tak że demokratycznie
        wybrana Rada Miasta uchwala w jawnym publicznym głosowaniu prawomocny plan
        zagospodarowania, ale potem nie daje się tego prawa miejscowego w ogóle
        wyegzekwować. Bo się ktoś uprze i nie.
    • Gość: net Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:07
      co z tego że poszerzą ten kawałek jak zaraz za PGK - skrzyżowaniem
      marcelińska/bułgarska znów będzie gardło do ul. ptasiej. nie można tej
      inwestycji przeprowadzić od razu? przecież to ta sama ulica, ten sam ciąg
      komunikacyjny itp.?
    • Gość: monk Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.pmt.com.pl 21.03.07, 12:31
      Może czas, żeby prześwietlić interesy tego pana wreszcie? Skąd wzięliśmy
      pieniądze na hotelik? Uczciwą pracą? Każdy, kto go widział albo z nim rozmawiał,
      ten się raczej domyśli.
    • Gość: nostra Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:35
      zabawne .....Jak zwykle Polactwo ..... kolejny cymbał w Poznaniu co blokuje
      inwestycje. Niech poda sobie ręke z tym od kurczaków na Placu Wiosny Ludów.A
      potem zapakujemy ich w świniowóz i wystrzelimy w kosmos. Egoizm i pazerność
      Polaków nie zna granic. Pojęcie dobra społecznego nie istnieje - nie kosztem
      straty ..... kosztem kompromisu. Panie Hotelarzu !!!! obyś pan stracił na tym
      interesie ......
      • xaliemorph Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej 21.03.07, 12:56
        W Bąkowskiego można było rzucać kurczakami a w tego rzucajmy ... ehm nie wiem, zużytymi prezerwatywami? ;-)
    • maly_ksiaze Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej 21.03.07, 12:55
      Przeciez mats to zwykly za przeproszeniem "burdel" naslac policje, zamknac
      przybytek i..od razu gosciu zmieknie...a z drugiej strony ciagle porzeszanie
      ulic i tak do niczego dobrego nie prowadzi...
    • Gość: Sawic Re: Wąskie gardło na Bułgarskiej IP: *.vlan15.enoch.lubman.net.pl 21.03.07, 13:01
      Zamiast się sądzić i walczyc na wszystkie możliwe sposoby lepiej wybudowac ten
      parking. Koleś inwestuje olbrzymie pieniądze w interes i ma się zgodzić na
      odebranie parkingu. Smiech na sali. Zróbcie mu ten parking i wszyscy będa
      zadowoleni.
      • Gość: uczeńIP.icpnet.pl kto wydał zezw.na parking na ter. planowanej drogi IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 13:05
        niech płaci za wybudowanie parkingu
        • Gość: keczup dokładnie! IP: 217.153.53.* 21.03.07, 13:09
          Jakim cudem ten facet dostał pozwolenie na budowę parkingu w miejscu
          przeznaczonym pod drugą nitkę ulicy? Zakładam oczywiście, że parking powstał
          legalnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka