Dodaj do ulubionych

Zabytkowy stadion ofiarą boomu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:37
przeciez to jest park!!!mieszkam przy Jarochowskiego,gdzie my mieszkancy mamy
chodzic na spacery,gdzie wypoczynek i rekreacja?zabuduja kazdy plac,kazdy
skwerek.blagam zostawcie nam te resztki zielonosci!
Obserwuj wątek
    • lmblmb Wróć do tekstu i nie podniecaj się. 27.03.07, 22:59
      > przeciez to jest park!!!

Tak.

> gdzie my mieszkancy mamy chodzic na spacery,gdzie wypoczynek i rekreacja?

Do parku.

> zabuduja kazdy plac

Wróć do tekstu i nie podniecaj się.

> blagam zostawcie nam te resztki zielonosci!

Jak wyżej.
    • lmblmb Jakich "obiektów sportowych"? 27.03.07, 23:01
      "Nie mam nic przeciwko budowie mieszkań w centrum miasta, tylko dlaczego musi
      się to odbywać kosztem obiektów sportowych"

Gdzie konkretnie jest ten obiekt sportowy? Od kiedy pamiętam, to miejsce było
      odstraszające, zarośnięte krzakami i NIC się tam nie działo. Gdzie więc ta strata?
      • holahola01 Re: Jakich "obiektów sportowych"? 27.03.07, 23:20
        Widać twoja pamięć jest wyjątkowo płytka. Jeszcze niedawno grały tam setki
        dzieciaków z Poznaniaka. Zajrzyj sobie na stronę psppoznaniak.pl -
        znajdziesz 13 drużyn, w tym 10 młodzieżowych. Sam odprowadzałem tam dzieciaki na
        treningi i wiem, ze miejsce to tętniło życiem. Tyle że sam klub nie jest w
        stanie utrzymać dobrej płyty przy takiej ilości treningów. A dlaczego miasto nie
        może pomóc? Dlaczego nie może dofinansować remontu murawy? Czy nikt nie rozumie,
        że w ten sposób dzieciaki uciekają od nałogów?
        • Gość: bardo gw znow slabo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:40
          I znowu! Nie dosc ze GW podnieca sie jakims tam rupieciem stadionowym,nie
          zastanawiajac sie nad sensem rozpetanej przez siebie wrzawy, to nadal pisze,
          ze: POWSTANA wiezowce. Tymczasem nie wyjasnila jeszcze watpliwosci z
          poprzedniego artykulu: kto jest wlascicielem gruntu, na jakiej to podstawie
          zostana wydane warunki zabudowy itd itp. Wiele tekstu o nic - ze strawestuje
          nieudolnie.
          • Gość: gość Re: gw znow slabo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:49
            Widać, że niewiele osób pokwapiło się poczytać coś więcej o zwycięzkiej pracy
            na zagospodarowanie parku Kasprowicza. Wieżowce mają powstać tylko wzdłóż
            Reymonta. Po za tym cały teren nadal będzie parkiem ze sztucznym lodowiskiem,
            krytymi basenami, boiskami, kortami tenisowymi itd
            • Gość: zenon Re: gw znow slabo IP: *.199.63.155.tesatnet.pl 28.03.07, 01:11
              i torem do gry w kapstle. Jak sobie dzieciaki na chodniku ścieżkę wymalują
      • Gość: rebirth Re: Jakich "obiektów sportowych"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:53
        to że zarośnięty krzakami i lekko zmurszały nie oznacza że go nie ma. można go
        równie dobrze rewitalizować.
      • Gość: dobrzaN sam jestes zarosniety... IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 16:21
        przyjdz tam dzis, jutro lub pojutrze, okolo godzi 17-18 i zobacz co sie tam
        dzieje, zobacz ile tam dzieci codziennie kopie pilke, i jak juz to wszystko co
        nazwales zarosnietym terenem zobaczysz, to wroc do domu,i pomysl sobie co z
        tymi dziecmi bedzie, gdy wybuduja w tym miejscu bloki mieszkalne

a na marginesie:

jakies 2 lata temu zniszczyli boisko przy ul slowianskiej - market
        niedawno obiekt premyslawa - market
        teraz stadiona Poznaniaka

a co w zamian?? remont srodki i nic wiecej!! zero nowych boisko
        pelnowymiarowych wiec niech pan f. nie opowiada:/
        • Gość: zik Re: sam jestes zarosniety... IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 21:49
          ten pajac F. mówil chyba o boiskach ze sztuczną traffkom gdzie w piłkę można grać, ale najlepiej ręczną.. tylko patrzeć jak niedługo TKKF pójdzie pod bloki
    • Gość: kuba A przed wojną grywał tam mój dziadek... IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 00:07
      ...w barwach Legii Poznań. Dobrze że niedoczekał upadku tego stadionu.
    • Gość: Krzys Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 07:54
      Rozpada się to trzeba rozebrać !!!
      Ile jest takich zabytków w Polsce, które sie rozpadają? Czy je wszystkie trzeba
      rozebrać ? Jeżeli tak bedzie, to za parę lat w miastach pozostana tylko nowe
      apartamentowce. Wszystko inne ulegnie rozbiórce. Gdzie młodzierz ma trenowac?
      Może dla tych ludzi wystarczy klatka pod blokiem ? Paranoja.
    • Gość: Kibic Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:27
      "Poznań stawia na sport..." W Poznaniu nie ma gdzie grać w piłkę nożną, no
      można rozegrać poważne spotkania ale na boiskach szkolnych :)połowa boisk ze
      sztuczną nawierzchnią nadaje się do wyrzucenia (np XI LO, czy zespół szkół przy
      ul. Prądzyńskiego). Nie wspominając o tym, że zespoły grające w halach nie mogą
      normalnie rozgrywać swoich spotkań. Dajmy przykład koszykarek AZS, któe chyba z
      3 mecze w sezonie mogły rozegrać w swoich normalnych terminach bo Arena ciągle
      zajęta. Jak potem mają przychodzić kibice jak mecze gra się w poniedziałki itp.
      A koszykarki jak mają odnośić sukces jak codziennie muszą inaczej trenować bo
      ciągle sale są zajęte, ale co najważniejsze w całym Poznaniu poczytamy Poznań
      stawia na sport, ja bym napisał conajwyżej Poznań stawia na Lecha!
    • Gość: Jacek Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: 62.189.131.* 28.03.07, 09:37
      Jak czytam wypowiedzi Frankiewicza, to myślę, że mieszkamy w różnych miastach.
      Sam grałem przez 13 lat w Przemysławie nie mogę zrozumieć, jak można było
      skasować jedyny klub piłkarski na Ratajach. Teraz to samo dzieje się z boiskiem
      na Reymonta. Może lepiej miasto woli, aby dzieciaki zajmowały się piciem piwska
      czy obrabianem samochodów na osiadlach...
      • Gość: gość Re: Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:50
        Z całym szacunkiem do P.Frankiewicza ale w ostatnich latach to boisk ubywa a
        nie przybywa. I to widać gołym okiem! Chyba, że przez Pana okulary widzi Pan
        wszystko podwójnie...
        Konkrety? Proszę bardzo: zlikwidowano lub chce się zlikwidować boiska
        Przemysława na Ratajach, Poznaniaka przy Reymonta, wcześniej przy Bukowskiej
        (obok konsulatu rosyjskiego). Na Olimpii stadion też zamknięty. Na Wichrowym
        Wzgórzu kiedyś były dwa duże boiska teraz jest tylko jedno. Kolejne przy ul.
        Piątkowskiej gdzie dziś stoi market PLUS. Jedynym nowym boiskiem jest plac na
        Smochowicach przy cmentarzu ale w zasadzie zastąpił on inne boisko na
        Smochowicach przy ul. Przytocznej.
        Można się chwalić jedynie boiskiem na Śródce gdzie od roku jest sztuczna trawa
        ale nie jest to nowe boisko tylko zmodernizowane stare.
        Owszem powstają lub są unowocześniane małe place do gry ale to nie prawdziwe,
        pełnowymiarowe boiska do piłki nożnej, których dotyczy artykuł.
    • Gość: ted Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 12:27
      Sam 10 lat trenowałem w Energetyku. Stadion byl, jaki był, ale był. W ciągu ostatnich 10-15 lat na samym Grunwaldzie znikły kluby i stadiony Energetyk, Admira-Teletra, San i Grunwald. Myślę tu o sekcjach piłkarskich z pełnowymiarowymi boiskami. W sobotę lub w niedziele przy okazji spaceru można bylo pooglądać na Arenie mecze seniorów, juniorów bądź trampkarzy, a teraz co? Będziemy oglądać nowe piętnatokondygnacyjne apartamentowce? Cieszy, że miasto inwestuje w Bułgarską, Maltę, ale co z tymi małymi klubami i obiektami, gdzie trenowało i szkoliło się setki dzieci i młodzieży. To powinien być fundament pod sport kwalifikowany, tam powinna być praca u podstaw. Pan Frankiewicz twierdzi, że za każde likwidowane boisko, czy stadion powstaje nowe. Pytam się gdzie są w takim razie na Grunwaldzie nowe boiska i stadioniki w zamian za zlikwidowany stadion Sanu, Energetyka czy boisko Grunwaldu z ul. Bukowskiej? Bo ja nic o nowych obiektach w naszej dzielnicy nic nie wiem. A boiska szkone ze sztuczną nawierzchnią to nie to samo co boiska pełnowymiarowe.
      • Gość: Q Re: Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: 195.20.110.* 28.03.07, 12:32
        Wystarczy porozmawiać z osobami prowadzącymi szkółki piłkarskie i zajęcia z
        dziećmi. Każdy mówi wprost - jest problem z wynajęciem boiska, bo ich nie ma a
        te co są to są obłożone na maxa. Mogli by oni prowadzić więcej zajęć z większą
        liczbą dzieci. Są dzieci, które chcą grać, są rodzice, którzy są gotowi za to
        płacić, są trenerzy i instruktorzy, którzy chcą i mogą prowadzić zajęcia - ale
        nie ma gdzie !!!
    • Gość: miss grunwaldu Re: Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:52
      to tak: po pierwsze, są to dość poważne zakusy na powolne zabudowywanie parku.
      tutaj bloczek, tam bloczek i powoli bedzie znikał. jeszcze w końcu arenę
      rozbiorą bo będzie w złym stanie. po drugie, ogień, dość często wykorzystywany
      dla popchnięcia sprawy. podobnie jak w wypadku np. baraków na tzw. gospodzie
      targowej przy grunwaldzkiej czy palacza. po trzecie, nic dziwnego że
      lekkoatletów jest 200 (co prawda jest dużo więcej), niedługo będzie 100 a potem
      zostanie sam frankiewicz i okazjonalnie grobelny, który raz na rok przebiegnie
      pare metrów w maratonie:). przy takim podejściu do obiektów i sportu ogólnie
      nic dziwnego. może zamiast pisać na billboardach, że jesteśmy tacy sportowi za
      te pieniądze wyremontuje się jakikolwiek podupadający stadion czy bieżnię? a po
      czwarte - ilu kondygnacyjny?!?!? może zróbcie 100?:) jedna dominanta w tym
      rejonie chyba wystarczy?
    • Gość: ana Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: 86.43.103.* 28.03.07, 14:15
      Po przeczytaniu tego artykulu jestem wstrzasnieta!! Nie mieszkam w Poznaniu
      aktualnie ale zamierzam do niego wrocic. Z tego co wiec coraz wiecej sie burzy
      w Poznaniu i stawia jakies bezsensowne bloki czy wiezowce!! po co to komu!!
      przeciez trzeba gdzie chodzic z dziecmi na spacecry,miec gdzie szkolic przyszla
      kadre Polski!! a z tego co wiem to procz remontu trwajacego pare dobrych lat
      stadionu Lecha to zadnego obiektu sportowego nei przybylo!!Wladze Miasta
      Poznania wezcie sie wreszcie do roboty,a nie sprzedawajcie za bezcen tereny pod
      markety i mieszkania!!!!
    • Gość: no Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: 212.244.156.* 28.03.07, 15:33
      Więc powiem tak: widziałem wizualizację jak ten teren miałby wyglądać po
      przebudowie i po zastanowieniu stwierdzam, że o wiele lepiej niz teraz. Co do
      boisk treningowych dla młodzieży to myśle że miasto powinno gdzies nawet w
      jednym miejscu poświecić torche ziemi i utworzyc tam np 6 boisk treningowych +
      np. 1-2 z małymi trybunami właśnie po to żeby dzieciaki miały gdzie grac mecze.
      Tamten obiekt o ile dobrze kojarze to kompletna ruina.
    • Gość: ev. Re: Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 17:02
      O Boże, GW znowu poniżej krytyki. No i co z tego, że ten mały stadionik znika z
      mapy poznania? W końcu ten kawałek Poznania przypominać zacznie nowoczesne
      miasto. Gdyby wszystko miało być w ten sposób chronione, nadal otoczeni byśmy
      byli fortem, a zamiast ul. Kościuszki mielibyśmy piękną bramę berlińska. Nie ma
      sensu upierać się i oprotestowywać wszystkiego co w tym mieście się robi. A
      jeżeli autor chce pograć w piłkę - zapraszam na TKKF Winogrady, do ligi Red Box
      etc. Ciekawe czy pan, panie autorze widział co tam ma być zbudowane, widział
      koncepcyjną wizualizację tego, czego chce inwestor. Sam widziałem przed Białym
      Domem w Waszyngtonie ogromną połać zieleni miejskiej, na której ludzie grali w
      piłkę. I nie potrzeba do tego nawet bramek, czy zabytkowych, sypiących się trybun.
      Proszę też nie kpić z hasła "Poznań stawia na sport", tylko przejechać się po
      poznańskich osiedlach i zobaczyć jak młodzi okupują wybudowane boiska czy to
      piłkarskie ze sztuczną nawierzchnią, czy boiska do kosza albo też skate parki.
      Autor moim skromnym zdaniem poszedł po przysłowiowej bandzie.
    • Gość: robus Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.echostar.pl 28.03.07, 19:12
      to że są osiedlowe boiska z dywanem to wszystko dobrze ale potrzebne są tez
      pełnowymiarowe boiska a te tylko się likwiduje. teraz były stadion energetyka
      gdzie też trenowałem jako trampkarz. co z tego że na winogradach jest fajnie
      skoro na grunwaldzie likwiduje się kolejne boiska ja mogę pojechać tam autem
      ale co mają zrobić dzieciaki? może miasto zainteresowałoby się starymi
      stadionami warty i lecha a nie niszczyło jeszcze działających. a że stadion
      byłego energetyka to rudera ? przecież to miasto mogło zainwestować trochę
      grosza odnowić i nie oszpecałoby już krajobrazu z "przepiękną" halą tenisową w
      tle.
      • Gość: J Re: Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.ipt.aol.com 28.03.07, 21:34
        Nastepny kretynski, debilny pomysl poznanskich wlodarzy......az chce sie
        krzyczec z rozpaczy. Zupelnie stracilem szacunek do nowego szefa wydzialu
        miejskiej urbanistyki i architektury. Po wiezowcach Atanera na Dabrowskiego i
        Poznanskiej nastepne wysokosciowce poglebiajace balagan przestrzenny istniejacy
        w tym miescie. Tym razem w miejscu pieknego parku powstana ohydne bloki swoja
        masa i wysokoscia zupelnie nie pasujace do charakteru 19-wiecznej dzielnicy.
        Rece opadaja.......jak tak dalej pojdzie to sie chyba z tego miasta wyprowadze.
        Nalezy zburzyc wszystkie wiezowce w Poznaniu a nie budowac nowe !!!!
        • Gość: no Re: Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: 212.244.156.* 29.03.07, 10:01
          a co masz lęk wysokości?
          • Gość: J Re: Zabytkowy stadion ofiarą boomu IP: *.gotadsl.co.uk 29.03.07, 10:46
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: no napisał(a):

> a co masz lęk wysokości?

Nie, ale zalezy mi na tym zeby nowa zabudowa w Poznaniu byla dobrej jakosci.
            Dobra architektura musi zas miec odpowiednia skale i byc wkomponowana
            przestrzennie w charakter dzielnicy. Ten projekt natomiast charakter dzielnicy
            bezwzgladnie niszczy. Za cos takiego, architekci powinni byc pozbawiani
            dyscyplinarnie uprawnien zawodowych. Ponadto, przeciez to jest ciagle teren
            parku !!!!!
    • Gość: Anty wyborca Re: To jest skandal, gdzie ta wizja miasta? IP: *.devs.futuro.pl 28.03.07, 22:56
      Mydlenie oczu wizją rozwoju miasta. Jest tylko jedna wizja kasiorka, kasiorka i
      jeszcze raz kasiorka. Żadnej koncepcji, brak planów zagospodarowania
      przestrzennego itd. Mali ludzie, małe projekty!
      • Gość: 123 żenada IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 06:41
        i tyle, a tymi pożarami to powinna sie prokyratura zająć, niby pożar a potem
        zupełni eprzypadkowo rosnie tam market. Na drzewo z taimi władzami
    • Gość: osiedlowczyni Re: Co na to Rada Osiedla, czy ją pominęli? IP: *.devs.futuro.pl 29.03.07, 16:33
      Takie inwestycje muszą być przez miasto uzgadniane z Radą Osiedla. Pominięcie,
      jest sprzeczne z prawem. Czy były takie uzgodnienia?
      • Gość: ixs Re: Co na to Rada Osiedla, czy ją pominęli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 21:01
        > Takie inwestycje muszą być przez miasto uzgadniane z Radą Osiedla. Pominięcie,
        > jest sprzeczne z prawem. Czy były takie uzgodnienia?
        Oświeć mnie, na jakiej podstawie?? Bo w ustawie o planowaniu i zagosp.
        przestrzennym na ten temat nie ma ani słóweczka!
        • Gość: osiedlowczyni Re: Co na to Rada Osiedla, czy ją pominęli? IP: *.devs.futuro.pl 31.03.07, 12:12
          Dobrze o tym wiesz, że każdy kto ma inters prawny, a Rada Osiedla taki ma.
          Sądzę, że prawo znasz lepiej ode mnie, ale udajesz przymulonego! Jaki masz w tym
          interes by go odgrywać?
          • Gość: ixs Re: Co na to Rada Osiedla, czy ją pominęli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 20:28
            Bo wprost uwiebiam, jak ktoś się domaga respektowania praw, które nie istnieją,
            a sam nie raczy poczytać przepisów.
            To się nazywa pieniactwo.
            A jaki mam interes? Taki, żeby zamiast pisać, co do głowy przyjdzie, wziął
            jeden z drugim do ręki ustawę i ją przeczytał. Najlepiej ze zrozumieniem.
            Bo swoich praw TRZEBA bronić, ale trzeba to robić z głową.
            Nie odpowiedziałaś na moje pytanie - jaki przepis nakazuje uzgadniać cokolwiek
            z Radą Osiedla?
            A poza tym jaki interes PRAWNY ma w tej sytuacji Rada Osiedla?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka