grogreg 19.05.07, 17:50 Ha! A moj ojciec umie obslugiwac lokomotywe, a ma dopiero 53 lata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xaliemorph Mały spam 19.05.07, 17:53 Taki mały spam: www.5at.co.uk/ "Max continuous operating speed 180 kph/113 mph to keep up with modern rail traffic (max design speed 200 kph/125 mph);" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janandrzej Re: Mały spam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 18:39 Staram się rozumieć pasjonatów muzealnego,parowego kolejnictwa tylko...Nasza kolej jaka jest - każdy widzi.Musimy i w tej dziedzinie gonić świat.Pozostając na etapie zachwytów nad skansenem skażemy niedługo całą naszą kolej na skan- sen - w środku Europy! Chyba nie o to chodzi...Mam nadzieję, że kolejowe władze prowadzą naszą kolej konsekwentnie, ku nowoczesnym rozwiąza- niom,pożytecznym dla Polaków i Europejczyków...Wiek pary /niestety/ już minął, a całej sieci PKP nie należy umieszczać w skansenie.Nowoczesna technika musi zatriumfować nad literaturą i sentymentalną tęsknotą /Anglików(!?)/ za parową Piękną Heleną... /Gospodarka - głupcze! - napisał sobie prezydent USA motto nad biurkiem/... Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash W widacych krajach Europy 20.05.07, 03:04 kolejnictwo i muzealnictwo kolejowe stoja na wysokim poziomie. Np Niemcy, Szwajcaria i Anglia. Jedno drugiemu nie przeszkadza, a nawet pomaga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0b0l Parowóz to piękno, można porównać do bogini IP: *.e-wro.net.pl 19.05.07, 18:29 która się wynurza w saunie z obłoków pary... Kocham piękne kobiety i parowozy W parowozie/kobiecie, na parowozie/kobiecie, pod parowozem/kobietą obok parowozu/kobiety.. rozmarzylem się nieco a te wiązary, bufory... i wiatr we włosach pomieszany z gwizdem... Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: Parowóz to piękno, można porównać do bogini 20.05.07, 02:57 Nie mozna zapominac o tym upojnym zapachu, pary, dymu i smarow. Jest jedyny w swoim rodzaju ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doctor Maszynista w parowozie jest jak kapitan na statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 18:38 Małe sprostowanko: 1. Nie maszynownia, tylko parowozownia 2. Jak się stawidło ustawi na "0", to parowóz nigdzie nie pojedzie. Żeby ruszył do tyłu, trzeba ustawić na jakąś wartość w tył (np na 80). Podobnie na statku: cała naprzód i cała wstecz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek z dublina pkp -cargo- tak trzymac!!! IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 19.05.07, 18:51 Moj pradziadek byl maszynista!!! (trasa Przemysl - Lwow) Ta Prowozownia w WOLSZTYNIE to skarb!!! WOLSZYN macie perelke jedyna w swoim rodzju.... A TURYSTYKA KOLEJOWA NA "PARE" TO DOPERO POCZATEK ... (BO CO TO DZISAJ PRZELECIEC SIE 737 ZA JEDEN ZLOTY!!!! A DOPIERO PM 36-2 ( PIEKNA HELENA) PRZED WOJNA MIELISMY NAJSZYBSZY PAROWOZ NA SWIECIE , A TERAZ FRANCUZI EPATUJE SIE SWOIM TGV Z REKORDEM (580 KM) No co zrobic , lezymy w srodku Europy , no to nas rabowali to zlewa to z prawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: pkp -cargo- tak trzymac!!! IP: *.aster.pl 19.05.07, 19:25 "A DOPIERO PM 36-2 ( PIEKNA HELENA) PRZED WOJNA MIELISMY NAJSZYBSZY PAROWOZ NA SWIECIE " Totalna bzdura kolego. Poczytaj zanim napiszesz coś "mądrego" s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st IP: *.lazurowa.waw.pl 19.05.07, 19:13 Z dzieciństwa pamiętam jak parowóz ruszał, najpierw potrafił wyjątkowo efektownie zakręcić kilka razy kołami w miejscu, robiąc głośne puff. Na paradzie w Wolsztyni niestety nic takiego nie widziałam. Czy kiedyś maszyniści byli niekompetentni, z fantazją czy jeszcze inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starszak Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st IP: 212.106.27.* 19.05.07, 21:44 No właśnie. Kręcenie kołami było bardzo efektowne i porywające, ale czy ktoś wie dlaczego to robiono. Proszę maszynistów, byłych maszynistów czy też dzieci, wnuków maszynistów odpowiedzcie, bo ten drobny szczegół zaginie i nikt już nigdy się nie dowie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwikła Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 21:51 maszyniści to buraki Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Krecenie kolami parowozu bylo bledem kierowania. 19.05.07, 22:18 Normalnie parowoz powinien ruszyc plynnie bez efektu buksowania kol co wymagalo doswiadczenia ze strony maszynisty , ktory mogl umiejetnie sterowac doplywem pary do silnika parowego. jesli doprowadzil zbyt wiele pary w krotkim czasie to wystepowal efekt buksowania kol , ktory czesto byl zamierzony aby zadac szpasu obserwatorom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Krecenie kolami parowozu bylo bledem kierowan IP: *.lazurowa.waw.pl 19.05.07, 23:20 Bardzo dziekuje za informacje. Może, uda mi się namówić jeszcze kiedyś jakiegoś maszyniste ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czernidlak Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st 19.05.07, 20:05 ha! widzialam taka ciuchcie w moim miasteczku jak czekalam na pociag do pracy w zeszla sobote The key to the door of fairyland is now within anyone's reach... - George Andrews Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebiSu Maszynista w parowozie jest jak kapitan na statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 20:11 Czuję duży sentyment do lokomotyw parowych. Jako dziecko jeżdzilam pociągami, ktore były prowadzone przez parowozy. Moj ojciec był maszynista lokomotywy parowej. Kazdego roku odwiedzam wolsztyńską parowozownię i za kazdym razem odkrywam cos nowego. W tym roku nawet przejechalam sie pociągiem retro z Wolsztyna do Tuchorzy. Co za frajda:)). Wrócilam pamięcia do dziecięcych lat i bylam oczarowana:)). Bawiłam się świetnie:)). Wszystkich moich przyjaciól zawsze zachecam do zwiedzania parowozowni i do podrózy pociagiem , ktory prowadzi lokomtywa parowa. Zachęcam - REWELACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expat Maszynista w parowozie jest jak kapitan na statku IP: *.cust.tele2.be 19.05.07, 20:13 w Maldegem w Belgii widzialem parowoz z Polski z oryginalnymi napisami po polsku i Belga w kitlu PKP obslugujacego maszyne gadajacego plynnie po polsku na co dzien managera firmy; to jest pasja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Managierów stać na pasję, reszta musi wegetować... IP: *.dialog.net.pl 20.05.07, 11:57 Managierów stać na pasję, reszta musi wegetować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesny dziadek w lecie 1996 w Babimoscie wyladowal C-5 Galaxy IP: 82.2.113.* 19.05.07, 20:26 bylem i widzialem. nota bene na pokladzie przywiozl kilka blackhawkow wiec byl troche wiekszy od ww boeinga. Odpowiedz Link Zgłoś
tens Maszynista w parowozie jest jak kapitan na statku 19.05.07, 20:48 Zdjęcia Ok! szczególnie czwarte:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kantyna Maszynista w parowozie jest jak kapitan na statku 19.05.07, 20:51 Wspaniala seria zdjec, Moglo by ich byc wiecej. Niestety ten zawod zanika w zawrotnym tepie. Pozdrawiam i zycze duzo przyjemnosci w robieniu nastepnych zdjec. Kantyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Moda na parowa kolej IP: *.ded.ameritech.net 19.05.07, 22:44 W ktorych krajach jest ta moda na parowa kolej? Jakos nie zauwazylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant Re: Moda na parowa kolej IP: *.telprojekt.pl 20.05.07, 11:52 widocznie masz bardzo ograniczone zainteresowania ale wiekszosc z *.net tak ma wiec sie nie przejmuj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irrlicht Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st IP: *.adsl.alicedsl.de 19.05.07, 23:04 Czy Gazeta się opłaciła spadkobiercom poety? Bo do podręcznika języka polskiego ciężko jest zdobyć jakieś wartościowe fragmenty za opłatę na tyle rozsądną żeby taki podręcznik nie kosztował dwa razy więcej niż jakikolwiek inny. Niech ktoś to podkabluje, nieważne czy z sensem, nieważne czy sprawiedliwie, grunt że jest moda na żyłowanie praw autorskich i "własności intelektualnej" i trza być trendy ... A parowozy, owszem, mają swój urok, ale mieszkać obok trasy przez nie obsługiwanej to bym nie chciał ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoJo Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 10:23 > Czy Gazeta się opłaciła spadkobiercom poety? Bo do podręcznika języka polskiego > ciężko jest zdobyć jakieś wartościowe fragmenty za opłatę na tyle rozsądną żeby > taki podręcznik nie kosztował dwa razy więcej niż jakikolwiek inny. Niech ktoś > to podkabluje, nieważne czy z sensem, nieważne czy sprawiedliwie, grunt że jest > moda na żyłowanie praw autorskich i "własności intelektualnej" i trza być trend > y ... A teraz jeszcze to samo, ale z sensem, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Prowadzilem parowoz Tr203 w Ustce 19.05.07, 23:09 Przez pol dnia, zbierajac z platforma podklady kolejowe na bocznej linii prowadzacej do bazy MW. Potem odpoczywalem na bocznicy jedzac kanapki. Mowili do mnie "Mechaniku jedziemy!", nigdy potem tak pieknie nikt do mnie nie przemowil ;-))). Mialem wtedy trzynascie lat, wspomniena zostana na cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
mfaza1 A ja OL49 19.05.07, 23:43 Wprowadziłem go na obrotnicę Pozdrawiam Michał-absolwent Transportu szynowego na MRiT PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: A ja OL49 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 00:58 Kiedy byłem małym chłopcem.....siedziałem godzinami na zboczu Antałówki w Zakopanem i zachwycałem się dwoma parowozami: Ty-2 z wielkim tendrem i i OKz 35 z takim małym, które prowadziły pociągi na trasie do Krakowa. A potem zelektryfikowano tą trase i już nie było tak pieknie. A najpiekniejsża polska lokomoytwa to była chyba PM3 z taka aerodynamiczną obudową, prawie jak TGV. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Pm-3 to byl widowk! 20.05.07, 02:46 Pamietam jak kiedys jechalem pociagiem pospiesznym z Bydgoszczy do Warszawy. W okolicy Warszawa-Wlochy pociag zjezdzal w dol z nasypu, w lewym luku. Przez okno bylo widac parowoz zmojego pociagu Pm3, a w chwile pozniej pociag jadacy z przeciwka tez z Pm3. To bylo cos niesamowitego. Pm3 to byla niemiecka lokomotywa BR03-10. Po jej wycofaniu z PKP pozostala BR03 jako PKP Pm2, wprawdzie bez oslon, ale rownie piekna. Aha, ten tendrzak to chyba byl Okz32 nie 35. Pozdowienia ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st 20.05.07, 01:48 Widzę że na tym forum można spotkać specjalistów. Czy ktoś pamięta przedwojenną luxtorpedę kursującą na trasie Warszawa - Poznań i Warszawa - Katowice? Mój tato jeździł tą maszyną (mam zdjęcie) jako maszynista. Wogóle prowadził w swoim życiu każdy rodzaj lokomotywy (parowe, spalinowe, elektryczne) przez 40 lat. Muszę poszperać w garażu, bo może coś się przyda dla muzeum kolejnictwa. Powinny gdzieś być plany lokomotyw i jakieś zamienne części. Myślę że każdy maszynista z takim stażem przeżył dzięki szczęściu i wyjątkowej spostrzegawczości. Szczególnie po wojnie, kiedy pozrywane były mosty. Opowiadał taki przypadek, jak wiózł salonką delegację rządową w Beskidach. Okazało się, że przydzielony przewodnik nie znał terenu. Sam nie wiedział co zwróciło jego uwagę, że rozpoczął ostre hamowanie. Zatrzymał pociąg metr przed przepaścią, bowiem most nie istniał. Pasażerowie całowali ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Luxtorpeda! 20.05.07, 02:54 Pamietam widzialem ja na dworcu Warszawa Srodmiescie, tam gdzie teraz jest Centralny, w dole z drewnianymi schodami wdol. Na wiatach peronow byly napisy o tym by nie dawac broni atomowej niemiecki odwetowcom. Luxtorpeda to byl jeden wagon motorowy bardzo niski. Wyprodukowany byl chyba przez wloska firme Ansaldo? Przez magafon zapowiadano "Pociag do Stalinogrodu...". Bylem wtedy malym dzieckiem i nie rozumialem dlaczego taka ladna nazwe zmieniono na Katowice, od Ojca narodow do Kata. Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Re: Luxtorpeda! 20.05.07, 12:59 Tak, to był taki opływowy kształt, podobny do dzisiejszej SKM kursującej do Pruszkowa. Wydawało mi się (wtedy), że dość długi, jakby łączony z dwóch członów. O ile pamietam z opowiadań prędkość przelotowa luxtorpedy przed wojną wynosiła 120km/h. Dokładność kolei przedwojennej była taka, że jak mówiono można było ustawiać zegarki obserwując wjazd pociągu. No i oczywiście - służbowy zegarek dla kazdego maszynisty od PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Maszynista w parowozie jest jak kapitan na statku IP: *.slkc.qwest.net 20.05.07, 02:49 Nalezy calkowicie zdeelektryfikowac trakcje i przejsc na trakcje parowa nawet jesli czsu przejzdu wzroslyby dwukrotnie. Wrocic do sygalizacji mechanicznej na linach. Jest 20 razy tansza. Kolej taka bedzie dziesieciokrotnie tansza. nalezy wznowic produkcje wszystkich przedwojennych parowozow wznawiajac ciaglasc ekonomiczna PKP z 1939 roku. Tylko to moze uratowac polska kolej bardziej lub mniej prywatna. O trakcji elektrycznej mozna bedzie dopiero mowic jesli energetyka jadrowa znajdzie sie powaznie na polskim rynku. Lepiej wolniej niz wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
slmako A na mnie zawsze mama krzyczala 20.05.07, 07:50 jak przygladalem sie na stacji parowozowi: Odejdz stamtad bo jeszcze cos popsujesz !! no i musialem odejsc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_UMCS Kocham Kolej!! IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 20.05.07, 08:55 MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CezaryT Re: Maszynista w parowozie jest jak kapitan na st IP: *.0501.adsl.tele2.no 20.05.07, 09:43 Piękna Helena z Wolszyna Na stacji jest lokomotywa Od ciśnienia pary odżywa Szesnaście kilo atmosfery Doprowadzi do życia sfery Żar paleniska osiem godzin Parowóz na jazdę się godzi Ureguluj wszystkie zawory Przełożysz nawrotnicy tory Żar towot para kotła żyje Parowóz parą syka wyje Potęgę z ognia parą dali Pocą się ogromy ze stali Otwierają drzwi paleniska Wybucha gorący żar iskra Pali pod maszynisty okiem Para skręci żelaza tłokiem Nagle para fuka od brzucha Z gorącego kotła wybucha Drży od mocy wozu kabina Maszyna łoskotać zaczyna Paleniska żar dymi huczy Para komina syczy buczy Wentyle stukają i brzęczą Koła parowozu się męczą Opał dorzucają szuflami Parowóz sapie oparami Pot się leje i jest wesoło Kręci się parowozu koło Parowóz na torze pa pa pa Stukocze i łupie gra gra gra Bije stuka zagrzmi turkocze Tak koło za kołem łomocze Parowóz piszczy i kołysze Maszynisty już nie usłyszę Zaś Helena płynie po torze Jej tony w nuty wnet ułożę Maszynista wie kiedy włączyć Które pokrętło trza przełączyć On wajchę ostrożnie przesuwa Maszynista nie śpi lecz czuwa Nie ma czasu na pogawędki Parowóz jest szybki i prędki Maszyniści trwają w rodzinie Helena trwa zawód nie ginie Pędzi do Leszna i Poznania Helena godna jest uznania Gna parowozem maszynista Ostatni pasażer turysta CezaryT PS. Maszynista zauroczony Piękna Helena waży tony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator A w Krzeszowicach niszczeją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 16:11 parowozy oddane w opiekę "złomiarzowi" z wizją. Odpowiedz Link Zgłoś