Dodaj do ulubionych

106 osób kupiło auta zmontowane z wraków

19.06.07, 13:11
Napewno poznanskiej policji 'podaraowali" takie auto.....
A ci musieli potem isc pieszo i sie wkurzyli...
Obserwuj wątek
    • ukos Jaka jest wartość wraka? 19.06.07, 13:15
      "Wartość zabezpieczonych aut to 2 mln zł".
      Jeśli to kompletne wraki, to skąd ta wartość?
      • rahalo Re: Jaka jest wartość wraka? 19.06.07, 13:26
        "106 osób kupiło samochody zmontowane z wraków" - tak brzmi tytuł
        A z artykułu wynika ze tyle aut zarekwirowali policjanci w komisie. Wiec 106 nie
        kopiło tych aut.

A wiecie ze wrak samochodu Kubicy jedzie do Polski? Tu go odbudują i ktoś
        jeszcze pojeździ. ;p
        • Gość: mzb Setki tysięcy kupiło wraki IP: *.crowley.pl 19.06.07, 13:42
          Ludzie, wiekszość samochodów w tym kraju to pojazdy powypadkowe. Znajomy
          pracuje w ASO BMW, gdzie często przyjeżdżają klienci sprawdzić auto przed
          zakupem. W 90% przypadków samochody były w którymś miejscu lakierowane, a co
          najmniej połowa miała poważny wypadek (punkty geometryczne się nie zgadzają).
          Często nawet 'sprowadzacze' sa w szoku, bo już w niemczech samochody są robione
          przez handlarzy.
      • Gość: rachmistrz Re: Jaka jest wartość wraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:50
        > Jeśli to kompletne wraki, to skąd ta wartość?

Może wartość złomu od kilograma? Ale nawet jak przyjmiemy, że samochód ma 500kg
        złomu blaszanego w sobie (reszta to plastik, guma i inna chemia), a samochodów
        było 106, to kliogram złomu musiałby kosztować prawie 40 pln. Czyżby zbieranie
        złomu faktycznie było takim rewelacyjnym interesem? Chyba zacznę to robić
        zawodowo! ;)
    • amis711 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 13:22
      jeśli 106 wraków warte jest 2miliony to wypada średnio prawie 20000 zł za szt.
      Więc chyba to nie takie znowu wraki.
      • Gość: jan Widocznie tyle by dostali od milosnikow szrotu IP: 195.116.110.* 19.06.07, 13:54
        po sprzedazy. A swoja droga to jezeli grozi mu do 3 lat wiezienia (czyli w
        praktyce pewnie nic albo prawie nic), a zarobil miliony, to czyz nie jest to
        czysty interes?
    • scolopetarius zabezieczyli auta?Jeszcze raz okradli okradzionych 19.06.07, 13:27
      Państwo jest największym złodziejm w tym kraju.
    • cover_wielki Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 13:46
      Trzebabyło nie windowac cen na nowe to by złom nie włóczył sie po ulicach. Tez
      mi odkrycie ameryki.
    • kingstonny A gdzie nazwa firmy i wlascicieli? 19.06.07, 13:58
      Scisle tajne, jak zwykle.

Chronic bandyte. Mie wolno wiedziec kto to jest ktory ciebie oszukal.

Baaaaaaaaaaardzo madre prawo. Bravo dla polskiej wersji sprawiedliwosci.
      • Gość: f. von hayek chodzi Ci o podejrzanego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:02
        w momencie kiedy zostana mu udowodnione podejrzenia i zostanie skazany, dowiesz
        sie kto to

za trudne?

no chyba ze zaraz ziobro wystapi w tv i powie ze ten podejrzany jest zlodziejem
        morderca itp
        to sie nazywa "proces sadowy w formie konferencji prasowej"

• ethebor Re: chodzi Ci o podejrzanego? 19.06.07, 14:19
          O ile sie nie myle to chronione jest nazwisko podejrzanego (nie cale bo podaje
          sie pierwsza litere i imie) ale nazwa jego firmy juz nie...
          Poza tym skoro te samochody sa wadliwe to istnieje realne zagrozenie ludzkiego
          zycia, a to tez chyba jest jakas okolicznosc...

Gość portalu: f. von hayek napisał(a):

> w momencie kiedy zostana mu udowodnione podejrzenia i zostanie skazany, dowiesz
          > sie kto to
          >
          > za trudne?
          >
          > no chyba ze zaraz ziobro wystapi w tv i powie ze ten podejrzany jest zlodziejem
          > morderca itp
          > to sie nazywa "proces sadowy w formie konferencji prasowej"
      • Gość: gupek Re: A gdzie nazwa firmy i wlascicieli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:44
        nazwa firmy nieważna!!!tak działa większość komisów.w gnieznie teraz wszystkie
        sa spalone.
        • Gość: zaskoczony Dawno wiadomo że "w Gnieźnie się nie kupuje" IP: 212.244.90.* 19.06.07, 15:07
          używanych samochodów bo to najwięjksze szrotowisko, wystarczy pośledzić co
          nieco fora motoryzacyjne...
      • Gość: :O) kingstonny... jarasz za duzo kapci, czy co? IP: 81.144.219.* 19.06.07, 16:44
        A jezeli teraz ja powiem ze ty sprzedajesz heroine i policja cie zatrzyma to
        chcesz zeby twoje nazwisko od razu zostalo podane w prasie??? Chcesz zeby
        wlasnie tak dzialalo prawo?
    • Gość: piotr 2 mln/106 to ok 18 tys na jedno auto IP: 195.150.68.* 19.06.07, 14:16
      jak na wraki to niezle, mój piecioletni, zadbany focus Focus jest warty teraz
      ok. 20-25 tys. Ciekawe jak to policzyli. ?
    • Gość: no 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: *.dolsat.pl 19.06.07, 14:18
      niezle ;)

skocz.pl/mpg3
    • Gość: paul Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: *.sa.bigpond.net.au 19.06.07, 14:31
      Prosze, niech pan milicjant wyjasni przed czym jego sluzba zabezpieczyla tyle
      aut.
      • nessie-jp Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 14:44
        Przed rozentuzjazmowanymi klientami, zapewne :)))

Ja się dziwię jednemu: skoro klienci samochody kupowali i jeździli nimi, to
        znaczy że samochody są sprawne. A czy one zostały zbudowane z wraków, z części
        zamiennych, czy z piernika i lukru to już mniejsza z tym. Wiadomo, że kupując
        używany samochód nie dostaje się fabrycznej nówki.

Jedynie to fałszowanie dokumentów jest tu "sensacją"
        • chateau Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 15:12
          > Ja się dziwię jednemu: skoro klienci samochody kupowali i jeździli nimi, to
          > znaczy że samochody są sprawne

Sprawne do np. pierwszego wypadku, po którym "normalne" auto jest uszkodzone,
          zaś takie sklejane z kawałków wraca do punktu wyjścia - czyli do kawałków właśnie.
          Nie wspominając o prawdopodobnym darciu opon (bo trochę krzywo jedzie),
          zagrożeniu dla siebie i innych przy większych prędkościach (patrz wyżej)
          albo o losowym zachowaniu się auta przy awaryjnym hamowaniu.

Cwaniaki ściągnęli wraki czyli samochody nie nadające się do naprawy.
          Pan Kazio z panem Stasiem wyklepali i zespawali, po czym wystawili zapewne jako
          bezwypadkowe. Oszustwo i kryminał.
          • Gość: Leppiej Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: *.ija.csic.es 19.06.07, 15:42
            Przestepstwem jest jedynie sprzedaz towaru w gorszym stanie jako towaru w
            lepszym stanie a nie to, ze byly to spawaki. Gdyby panowie sobie spawali
            samochody ze smietnika i przystanku a nabywca bylby o tym poinformowany przed
            zakupem, to nie byloby przestepstwa.
            • Gość: koleq Ty jestes taki glupi czy tylko udajesz? IP: 195.116.110.* 19.06.07, 16:10
              • Gość: Leppiej Uhh, wulkan argumentacji IP: *.ija.csic.es 19.06.07, 17:13
                To ja sie poddaje i przyznaje do winy oraz niewiedzy. Gdzie moge zlozyc donos
                na siebie?
                • cacomatique Re: Uhh, wulkan argumentacji 20.06.07, 08:56
                  Możesz do biskupa na pe pójść na służbę. Nauczyłby Cię pokory :)
    • Gość: Odbyt Normalka! IP: *.devs.futuro.pl 19.06.07, 14:42
      Tak działają niemal wszystkie komisy w Polsce! Nawet te przy autoryzowanych
      dilerach! Dawno powinni się wziąć za tych złodziei.
    • Gość: miszcz O tu jest więcej informacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:44
      www.wielkopolska.policja.gov.pl/?a=3143
      Przede wszystkim policja przynajmniej napisała, że były to pojazdy wycofane z eksploatacji, przeznaczone do złomowania, stąd przestępstwo (plus przebijanie VIN), a nie że wraki, bo wraki cały czas są sprowadzane i o ile mają dobre papiery to nie jest to przestępstwo.
      • Gość: radosuaf dzięki za linka IP: *.crowley.pl 19.06.07, 15:01
        Pozdro :)
    • Gość: tosamo Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: 217.153.23.* 19.06.07, 14:58
      Mnie sie wlasnie zdarzylo to samo, tylko ze nie w Gnieznie.
      Zglaszac do CBS?
    • kassiag Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 15:05
      Grozi im do 8 lat więzienia
    • Gość: chomsky dostaną 1-2lata w zawiasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:08
      i karuzela będzie się kręcić dalej...
      jakby za coś takiego było 15lat, to by nikt sie nie porywał na tego typu wałki...
    • Gość: kier_off_ca Jakby prawo zabraniało IP: 195.205.221.* 19.06.07, 15:17
      sprowadzania wyeksploatowanych samochodów, to by nie było takiego procederu.
      Popatrzcie na Rosję i Czechy - tam nie mozna sprowadzić samochodu starszegoo
      niż 6 -letni. U nas dochodzi do tego, że boję się jeździć swoim samochodem w
      obawie o zdrowie i całośc mojej pandy, gdyż coraz częściej widzę w lusterku,
      jak przy ostrzejszym hamowaniu jadący za mną samochód (najczęściej - leciwy
      golf lub bmw)ucieka na pobocze albo wjeżdża na trawnik, by we mnie nie wjechać.
      • chateau Re: Jakby prawo zabraniało 19.06.07, 15:21
        A co ma piernik do wiatraka?

Te klepane wraki raczej nie były starsze. Nie opłacałoby się cwaniakom.
      • Gość: Leppiej Re: Jakby prawo zabraniało IP: *.ija.csic.es 19.06.07, 15:27
        Moze zmien zarowki w stopach? Nawet jezeli zarowki masz w porzadku i sam nie
        hamujesz w ostatniej chwili to nie jest to sprawa auta lecz techniki i kultury
        jazdy (=zachowanie odstepu).
        • Gość: kir_off_ca Re: Jakby prawo zabraniało IP: 195.205.221.* 19.06.07, 16:32
          Zachowanie odstepu to jedno, a stan techniczny samochodu to drugie i właśnie to
          drugie miałem na myśli. Czy nigdy nie słyszałeś o przypadku, że po zderzeniu
          samochód rozpadał się na dwie częsci, chociaż realnie rzecz biorąc "nie miał
          takiego prawa". Rozpadał się, bo był zespawany z dwóch połówek tego samego
          modelu. Te wszystkie wypadki mozna by wyeliminować, gdyby badania techniczne
          były prowadzone na poważnie...
          • Gość: Leppiej Re: Jakby prawo zabraniało IP: *.ija.csic.es 19.06.07, 17:12
            Ja odnioslem sie tylko do tego, co napisales o hamowaniu i nic wiecej :). Nie
            dopisuj mi tego, czego nie powiedzialem.
      • Gość: B-53 Re: Jakby prawo zabraniało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:02
        kier_off_ca napisał
        >Popatrz na Rosję i Czechy...
        Patrzę dość często i twierdzę że tyle 30-sto letnich i starszych Skodinek,
        Wartburgów, Ład co prawda zadbanych w Czechach,oraz mniej zadbanych starych
        Wołżanek Żyguli, Ład i Zaporożców nie spotkasz w żadnym innym kraju.
        Tak jak w żadnym innym kraju nie spotkasz takich wraków dróg jak w Polsce i to
        jest nasz prawdziwy problem. Gnieźnieńskie autokomisy to temat zastępczy.
        Auto mogę sobie wybrać a na nasze drogi jestem skazany.
    • cygan37 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 15:19
      Nie rozumiem problemu. Sam jeżdżę takim montowanym wozem/Mercedes/ i lepiej
      wygląda jak najnowszy Polonez.
    • antonioni1 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 15:27
      Zawsze kupuję samochód w salonie. Na mojego "starego" już mam kilku klientów, bo
      wiedzą, że jeżdżę bezpiecznie i bezwypadkowo. Zresztą wszystko jest w
      dokumentacji skrupulatnie przechowywanej. Daj Boże, żeby tak dalej było.
      Samochód po wypadku i po remoncie nadaje się a) na złom, b) na jazdę z jednej
      ulicy na drugą. Nigdy na długą trasę. Silniki są mocne więc wyciągną nawet górną
      strefę 180 km/h tylko geometria pojazdu już nie ta sama. Zegnijcie gwóźdź i go
      potem wyprostujcie. Miejsce zgięcia gwoździa będzie jego najsłabszą stroną. To
      tak ku przestrodze tym, którzy łakomią się na samochód powypadkowy. Rozumiem, że
      ludzi nie stać na "nówkę". Po to, żeby przejechać z jednej wioski na drugą
      wystarczy nawet używany maluch. Ale przy takim tłoku jaki jest teraz na drogach
      i tych prędkościach samochód musi być autentycznie sprawdzony i sprawny. Tu nie
      chodzi tylko o bezpieczeństwo samego właściciela ale i o innych użytkowników
      dróg. Nawet pieszych.
      • Gość: cac Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:02
        Uch, ach, och. Uważaj nuworyszu bo ci żyłka pęknie. Jesteś - jak większość
        wypowiadających się w tym wątku - zwykłym ignorantem, zapalonym neofitą bez
        najmniejszego pojęcia. Gwoździe zginać to szczyt twoich umiejętności
        technicznych. Zgaduję, że pierwsze auto lub przesiadka z malucha... Tudzież z
        furmanki. Prawo jazdy też pewnie masz takie droższe niż inni. Wyobraź sobie, że
        są blacharze robiący ręcznie nowe auta (!), auta ręcznie modyfikowane (!) I te
        auta kosztują tak dużo, że zapewne całe obejście z krowami i kurami musiałbyś
        spieniężyć żeby je dostać! Są też auta 30- letnie jeżdżące lepiej od waszych
        Pandzin, Fabii, Renówek i peżocików.

Jedna sprawa to wycofane z ruchu drogowego auta, inna sprawa to tzw szrot (po
        polsku byłoby złom). Firmy ubezpieczeniowe różnie oceniają, różnymi dziwnymi
        ścieżkami ich rzeczoznawców umysły chodzą.
        Druga rzecz to stacje kontroli pojazdów, które powinny auta badać w imię dobra
        ogólnego jakim jest bezpieczeństwo, a tego nie robią. Za to przede wszystkim
        powinno się karać, co skutecznie wyeliminowałoby rzeczonych Heńków i Wieśków
        klepiących po stodołach samochody.

Policja też mogłaby się bardziej przykładać. Często widzą, że samochód jedzie
        krzywo i nic ich to nie obchodzi. Nie sądzę żeby trudnością było cofnięcie
        dowodu rejestracyjnego i sprawdzenie gdzie auto dostało przegląd.

Dawno minęły czasy, gdy blacharz z arkusza potrafił wyklepać skrzydło cadilaca,
        a zapewniam "forumowych znawców", że tacy w Polsce byli. Wypadków coraz więcej i
        nie trzeba koniecznie jeździć za granicę w celu nabycia tego waszego "złoma".

Zastanówcie się ludzie czasem bo jak się czyta takiego znawcę jednego z drugim
        to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
        • Gość: maro Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: 195.94.209.* 19.06.07, 16:55
          Ale o co Ci chodzi?
          Przecież nikt tu nie twierdzi, że nie ma możliwości skutecznej (czytaj dobrej)
          naprawy samochodu po nawet ciężkim wypadku. Tyle tylko, że jest to nieopłacalne,
          bo nakład pracy, koszt materiałów są wtedy tak wielkie, że taniej kupić nowy.
          Tak więc może i warto odrestaurować ręcznie autko 50-letnie, modelować błotniki
          z arkusza itp. Z szacunkiem jednak, ale i z pewną troską o stan zdrowia
          patrzyłbym na kogoś kto w ten sposób naprawia np nowe punto.
    • Gość: ks 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: *.net.autocom.pl 19.06.07, 15:38
      To przestepstwo to nie tylko "fałszowanie dokumentów i udział w grupie
      przestępczej" - to także świadome narażenie na wypadek, a więc na utratę życia
      lub zdrowia
    • seidr 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 15:39
      Kolejne "wykazanie się" policji. Przecież to robią prawie wszędzie, a oni
      dopiero się obudzili.
    • Gość: obserwer kolejny przypadek wielkopolskiej zaradności :) IP: 195.212.199.* 19.06.07, 16:15
      i przysłowiowej wręcz przedsiębiorczości, elektromis, drewbud, kulczyk tradex
      i wiele innych
      • Gość: X Re: kolejny przypadek wielkopolskiej zaradności : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:37
        Ojojoj z tym Drewbudem to ostrożnie. Kupiłem od nich działke w 1993 za 3
        tysiące, a teraz warta jest 200 tysięcy. Dzięki Ci Drewbudzie że dałem się
        Tobie naciągnąć! P.S. Tak, wiem, oszukali trochę luda na domach, ale ja miałem
        fuksa.
    • Gość: gosc Na pewno to ty głupi jesteś IP: *.crowley.pl 19.06.07, 16:16
      Na pewno to ty głupi jesteś
    • lester_vernon Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 16:43
      czy to aby nie może pan marek f. ?
      • mniklas5 Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 16:50
        prawo w Polsce jest bardzo poblazliwe, te samochodzy sa niesprwane technicznie
        wiec jes domiemanie ze moga narazic na smierc uzytkownika, a moze powinni byc
        skazani na 25 lat pozbawienia wolnosci,to chyba jest sluszna kara i prewencyjna
    • lester_vernon Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków 19.06.07, 17:29
      w gnbieźnie i w okolicach (września, słupca) są sami kanciarze. Dodam, że głupi
      kanciarze. nie zgadzajcie się nigdy na takie warunki, że żadnych kosztów nei
      ponosicie. niech wam zawsze sprzedający, który kantuje zwraca kasę za czas, za
      paliwo, etc. może głąby się w końcu nauczą, że OSZUSTWO NIE POPŁACA.
    • Gość: Justus 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:41
      W przypadku grupy przestępczej zagrożenie karą jest wyższe niż podał to autor
      notatki:
      „Art. 258. (90) § 1. Kto bierze udział w zorganizowanej grupie albo związku
      mających na celu popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego,
      podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
      § 2. Jeżeli grupa albo związek określone w § 1 mają charakter zbrojny albo mają
      na celu popełnienie przestępstwa o charakterze terrorystycznym, sprawca
      podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
      § 3. Kto grupę albo związek określone w § 1 w tym mające charakter zbrojny
      zakłada lub taką grupą albo związkiem kieruje,
      podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
      • Gość: ble Re: 106 osób kupiło auta zmontowane z wraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 18:04
        to ci z napisy.org nie wyjdą do końca życia :(
    • Gość: Landau Trzeba w koncu dobrac sie do grzbietow polaczkom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 18:54
      To sa polaczki, a nie Polacy. Zakala tego narodu i tego panstwa, wasaci
      cwaniacy-cyganiacy w kurtkach ze skaju. Mi tez wcisneli taki samochod. Jezdze
      nim, zapominam ze ma slady spawania. NIe wiem na ile byly tam interwencje,
      czy "tylko" slupki, czy cala cwiartka, a jezeli tak to czy z podloga byla
      dospawana. Wykorzystali moja niewiedze i mi sprzedali taki woz. No trudno. Ale
      niepokoi mnie cos innego. Byc moze bede go sprzedawal niebawem. Kiedy
      oznajmilem, ze uczciwie nabywcy powiem co go boli, nawet napisze o tym w
      ogloszeniu, to zostalem przez znajomych obsmiany. I to jest mentalnosc
      cwaniaczka - polaczka. Ja po prostu nie mialbym sumienia wcisnac komus, kto
      kupuje w dobrej wierze i daje mi ciezko zapracowane pieniadze, wcisnac takiego
      chlamu. Powtarzam, ja nie wiem co ta fure boli do konca. NIe byla badana
      solidnie. Tzn. sprawdzilem geometrie - bez problemow, opon nie zdziera, na
      rownej drodze moge puscic kierownice i jedzie prosto, moze podloga byla nie
      ruszana, nie wiem. Ale tak czy siak, cos bylo spawane, widac slady i nie mam
      zamiaru tego lakierowac, pucowac i wciskac komus jako furke ok. Pewnie dlugo
      musialbym takiego ignoranta jak ja szukac, ale nawet nie mam zamairu. Natomiast
      trzeba zmienic przepisy. Po prostu interwencje w konstrukcje auta polegajace na
      spawaniu go z dwoch czy wiecej kawalkow, powinny decydowac o niemoznosci
      zarejestrowania samochodu i tyle w temacie. Natomiast za lewe pozwolenie, kary
      dla jezdzacego i sprawdzajacego - prokurator. Trzeba w koncu dokonac skoku
      cywilizacyjnego. Trudno. Wole za fure uzywana dac x2 ale jechac w miare
      komfortowo. Trzeba ukrocic dresiarskie cwaniakowanie! Rzad do pracy!
      • cacomatique Re: Trzeba w koncu dobrac sie do grzbietow polacz 20.06.07, 09:06
        No gratuluję Landaulecie znajomych. Zakałą tego państwa jest przede wszystkim
        bezkarność, a nie wysokość kary. Jeśli chodzi o restrykcje jakie proponujesz to
        nie mogę się z tym zgodzić. To tak jakby zabronić strzyżenia innego niż maszynką
        bo w ucho ukłuć nie można. Przecież nożyczki są niebezpieczne.
        Ja ongiś kupiłem auto, z którym miałem mnóstwo kłopotów, a sprzedałem je chyba
        nawet korzystniej niż jakbym bredził o jego cudowności. Trafiłem na porządnych
        ludzi, którym dokładnie opisałem co się działo. Nie znaczy jednak, że mycie
        samochodu jest czymś zdrożnym. Ludziska kupują samochody chyba wszystkim innym
        tylko nie rozumem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka