czaterxx 22.06.07, 23:16 Miesiac temu to samo w czestochowie, koszty wymiany wiaduktu ponad 1 mln zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikroos Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadukt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:27 no nie wierzę, będzie jakiś remont na torach do Wągrowca :D :P Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 22.06.07, 23:36 Sprawca spanikował i zwiał. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 26.06.07, 13:55 Kierowca zachaczył o wiadukt, a potem zawrócił. I co w tym dziwnego? Artykuł jest tak napisany, jakby gość specjalnie tam przyjechał rozwalić most. A w rzeczywistoście pewnie nawet nie wie, że cokolwiek więcej poza podrapaniem farby zrobił. Gdyby kierowcy do każdej takiej sytuacji wzywali policję, zabrakłoby funkcjonariuszy... Co to za most, że tak łatwo go o 15cm przemieścić??? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 22.06.07, 23:27 Drogi dziurawe, mosty za niskie. Krasnoludki celowo tego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciapuś Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:33 Wiózł wiadukt i mu się paliwo skończyło po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
buka222 Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 22.06.07, 23:57 :))) od dziś jestem Twoją wierną fanką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ritz Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.nycmny.east.verizon.net 23.06.07, 06:19 a ja Twoim idolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyrryter Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 21:53 No bez przesady, nie zachowuj się, jak ci z onetu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asda Rozwiazanie IP: 84.201.221.* 22.06.07, 23:48 A wystarczy zamontowac po obu stronach mostu bramki wysokosci przeswitu pod mostem. Nie przejedzie przez bramke, to juz wiadomo ze pod mostem tez nie. Koszty beda mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Re: Rozwiazanie IP: *.dial.bell.ca 23.06.07, 00:23 Koszty mniejsze od czego? Nikt nie zarobi na remoncie mostu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 00:56 Oczywiście że tak, Państwo powinno traktować swoich obywateli jak kretynów i nie pozwalać im na myślenie. Od tego każdy obiekt o skrajni pionowej poniżej 4,5m jest oznakowany (przynajmniej znakiem B-16), żeby kierowca który ma obowiązek znać wysokość swojego pojazdu się tam nie pchał. A jeśli to robi to albo jest ślepy albo głupi. I jest to tylko i wyłącznie jego wina a nie dziurawych dróg. A za remont zapłaci w całości firma ubezpieczeniowa, w której pojazd miał OC, chyba że koszty przekroczą sumę ubezpieczenia (chyba 300.000 euro jak się nie mylę). To chyba jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS Re: Rozwiazanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 01:02 tyle że dane na znakach zawsze są mocno zaniżane, norma to +30cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 11:32 Wysokości podawane na znakach nie są zaniżane tylko przyjęte z bezpiecznym zapasem 0,5m , ustanowionym "rozporządzeniem ministra transportu z dnia 3 lipca 2003 w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu i warunków ich umieszczania na drogach". (załącznik 1 do rozporządzenia, pkt 3.2.17) - zresztą w stosunku do wcześniejszych przepisów nic się w tej sprawie nie zmieniło. I zapas ten nie znaczy że nie obowiązuje wysokość podana na znaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Rozwiazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 01:47 > A za remont zapłaci w całości firma ubezpieczeniowa, w której pojazd miał OC, > chyba że koszty przekroczą sumę ubezpieczenia (chyba 300.000 euro jak się nie > mylę). Czy aby na pewno? Pamiętaj, że gościu uciekł z miejsca wypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tvrg Re: Rozwiazanie jest proste - IP: *.wireless.umn.edu 23.06.07, 01:57 - wyslac taka sama ciezarowke z takim samym ladunkiem i ta sama predkoscia z drugiej strony wiaduktu .... a swoja droga taka ciezarowka IVECO jest chyba lepsza d Rosomaka i bez dodatkowych pancerzy moze byc uzyta an polu walki czy w Afganistanie Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 02:36 kolego gdybyś był kierowcą zawodowym to bys wiedział że te znaki dają ok60cm zapasu a poza tym często nie ma innej możliwości by je ominąć lub trzeba by objeżdżać kiladziesiąt km(np.wlot do sosnowca od częstochowy,najpierw bodajże 3.8m potem 3.7m).choć oczywiscie kierowca ponosi wine bo:1)kontenery są znacznie wyższe od klasycznych naczep(nawet ok 4.2-4.3m) 2)powinien w takim przypadku zwolnic i ostrożnie podjechać. z drugiej strony kiedyś tir uszkodził wiadukt w zgierzu na 1.potem drogowcy poszli po rozum do głowy(kto to słyszał żeby na gł.drodze tranzytowej były tak niskie wiadukty)i puścili droge niżej podwyższając w ten sposób zapas(teraz jest znak 3,6m ale spokojnie przechodzi 4.2m).więc wyszło na dobre:) łatwo jest krytykować,ale co innego jakbyś sam usiadł za kółkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 04:25 "a poza tym często nie ma innej możliwości by je ominąć lub trzeba by objeżdżać kiladziesiąt km" Czyli lepiej rozpiździć wiadukt niż przejechać parę km więcej, tak? Lecz się, człowieku, bo stwarzasz zagrożenie dla życia innych użytkowników dróg... Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 12:57 czy ty barani łbie potrafisz czytac po polsku?przecież napisałem że jeśli kierowca nie ma pewności co do wysokości wiaduktu to powinien podjechać powoli,jak sie nie zmieści to ma możliwośc wycofania.ale rozumiem że taki siusiumajtek jak ty jest zazwyczaj mocny w ryju.tylko jakbyś buraku wsiadł za fajere i miał np.jechać na śląsk gdzie niskich wiaduktów jest nadźgane co pare kilometrów to byś się chyba zapłakał i wołał mamusie że niemożesz dojechać.najgorzej jak ktoś kto nie ma zielonego pojecia o tym zawodzie wypowiada się na tematy,na których się nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Rozwiazanie IP: *.toya.net.pl 23.06.07, 08:57 o widzę że kierowca kretyn z tira się odezwał, odpad drogowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 11:42 dzięki tym kretynom z tirów masz tanie jedzenie w sklepach, inaczej kupowałbyś na targowisku od chłopa co przywiózł furmanką (furmanki przechodzą pod wiaduktami, chyba, że mają 4,5 m siana), więc nie wieszaj na nich psów, bo to ciężka praca. nie zwalniam z winy sprawcy zdarzenia (chociaż każdy kierowca chyba kiedyś się zagapił, niech rzuci w niego kamieniem ten co jest bez winy), ale trzeba też miec na wzgledzie polskie drogi (w tym przedwojenne niskie wiadukty, których mnóstwo, i często w niektóre miejsca legalnie nie da się dojechać, bo na innych drogach są ograniczenia co do tonażu) i ich oznakowanie, któremu nie można ufać. gdyby wszystkie znaki pokazywały rzeczywistą wysokość, nikt by ich nie ignorował, licząc, że się zmieści. ograniczenia prędkości przecież też są niekiedy durne, często nie wiadomo dlaczego, i wszyscy je lekceważą, a zwlaszcza kierowcy osobówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 11:55 jak się nie da dojechać 40-to tonowym zestawem bez łamania przepisów to od razu znaczy że da się tylko furmanką? Bardzo ciekawe. W moim przekonaniu wybór w taborze samochodowym jest absolutnie wystarczający do tego żeby tam gdzie są ograniczenia wysłać mniejsze pojazdy. Odnoszę wrażenie że kierowcy takich zestawów nie zdają spobie sprawy z tego że wykonują swoją pracę zawodowo, nie dla przyjemności albo charytatywnie. To samo dotyczy zresztą firm-przewoźników. Zeby obniżyć koszty i skrócić czas stosujecie nieuczciwą konkurencję (w stosunku do tych, którzy tego nie robią) skracając sobie trasy z łamaniem przepisów czy przekraczając dozwolony czas pracy. Ktoś mi zaraz powie że gdyby nie to, nie miałby zleceń bo inni tak robią, i to jest właśnie najsmutniejsze, bo prowadzi do błędnego koła. Ciekawe że zagranicą gdzie kary są dużo surowsze i nieporównywalnie lepiej egzekwowane nasi kierowcy potrafią stosować się do przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 11:57 PS: A na alasce do wielu miejscowości nie da się dojechać nawet furmanką, a jakoś można zrealizować tam dostawy produktów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 13:40 a dostawy produktów do schronisk górskich realizuje się przez transport w plecaku ;) oczywiście, że teoretycznie transport mogłyby przejąć małe vany - ale to znacząco wpłynęłoby na ceny dla końcowych odbiorców (konsumentów), i też byłby lament. z punktu widzenia kierowcy osobówki, użytkownika zatłoczonych dróg, wolę jechać za jednym zestawem (popularnie zwanym TIRem) niż za piętnastoma vanami. co do pomysłu "tiry na tory" - to czasy gęstej sieci kolejowej i bocznic przy każdej firmie dawno odeszły w przeszłość, więc nierealne (oczywiście z drobnymi wyjątkami, np. tranzyt z Zachodu do Rosji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 16:27 Ja nawet nie mówię o małych samochodach dostawczych, jest mnóstwo możliwości pośrednich. Poza tym w związku ze sporą konkurencją nie sądzę żeby dobrze rozplanowany transport mniejszym taborem mógł znacząco wpłynąć na ceny. Poza tym umówmy się że nie wozi się 40-tonowymi zestawami towaru do sklepów w małych miejscowościach. A już w kontenerach to chyba wogóle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 17:46 pisząc "mały van" nie miałam na myśli seicento zarejestrowanego jako "ciężarowy- uniwersalny", tylko te pośrednie ;) ceny poszłyby w górę - bo i tak stawki w ramach dużej konkurencji w branży są niskie, a rozłożenie towaru na kilkanaście aut zamiast jednego to dodatkowe koszty pracy kilkunastu kierowców. zestawami zaś wozi się towary do centrów logistycznych czy hurtowni (w Poznaniu - np. do Selgrosu - serce osiedli ratajskich), a nawet, niedużych przecież, Biedronek - więc wzrost kosztów transportu do hurtowni - wzrost cen w detalu. umówmy się, że może część transportu zestawami dałoby się wyeliminować, ale nie cały. z miasta wszystkich TIRów się nie wyrzuci, póki nie ma obwodnic i ruch tranzytowy przez miasta przebiega (Poznań - Lechicka, Jana Pawła II, Reymonta - Żeromskiego). przerzucenie całego transportu na kolej jest oczywiście niemożliwe (a nawet przy dalekich trasach bardzo kosztowne). zaś oczywiście nie twierdzę, że ten koleś z kontenerem jechał do GeeSu w Bogucinie ;) - być może jechał z Wrocławia do Gdyni i miał nieszczęście, nie mając większego wyboru, jechać przez sam Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 18:09 Jadąc z kontenerem kierowca zapewne nie jechał raczej do GS-u oczywiście :-) Ale najwyraźniej źle zaplanował trasę/ocenił możliwości i z całą pewnością zignorował istniejące oznakowanie, które naprawdę nie stało tam bez powodu. I po prostu irytuje mnie że firmy/kierowcy zawodowi, którzy żyją z takich przewozów popełniają takie błędy. A już co do ucieczki z miejsca to chyba nikt z nas nie ma wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 18:24 zapewne zagapił się też wcześniej, mógł jechać 5 - Hlonda i Bałtycką. może były tam korki, może szef wrzeszczał i kazał mu się spieszyć? żal gościa, ale rzeczywiście trudno go sensownie usprawiedliwić. z drugiej strony takie wypadki zdarzają się sporadycznie, każdy popełnia błędy, w każdym zawodzie są niedouczeni i idioci, i nie można z góry lżyć wszystkich kierowcow zawodowych, co uczynił xx. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Rozwiazanie 26.06.07, 14:09 Skąd przekonanie, że koleś prawie z premedytacją przestawił wiadukt? Prawie każdy "tirowiec" przywalił kiedyśw sufit, w 99% przypadków kończy się na uszkodzeniu farby, lub ładunku. Przesunięcie mostu to wyczyn. Trudnoi mi uwierzyć, że gość rozwalił most, zauważył co się stało z zwiał. Owszem to też jest możliwe, ale za wcześnie jednoznacznie oskarżać/bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 26.06.07, 17:15 chyba masz rację, faktycznie mógł nie zauważyć, że zrobił jakąś szkodę - naprawili to bardzo szybko, tylko z początku wyglądało to groźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 18:36 widać po raz kolejny że masz blade pojęcie o temacie,o tym gdzie można ładować kontenery(niekoniecznie musiał go wieść z portu do portu,równie dobrze mógł mieć doładunek czy rozładunek).choć oczywiscie nie wykluczam ze sie pomylil.i to byla jego wina jesli wjechał pod OZNAKOWANY wiadukt bez należytej ostrożności. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 13:17 powtarzam to co napisałem:wytycz mi fachowcu od siedmiu boleści jak mam dojechać do wosany w damnicy koło słupska gdzie jedyny dojazd to przez wiadukt3.5m(przechodzi ok 4.1).od każdej innej strony są ograniczenia tonażowe.czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 16:07 otóż wytyczam: Bierzesz samochód o wys. 3,5m i jedziesz przez wiadukt albo lżejszy i zasuwasz przez ograniczenie tonażowe. I obowiązek zaplanowania transportów tak aby to spełnić ciąży na przewoźniku, bo kierowca po prostu nie może łamać tych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 17:16 ok.czyli wysylasz po ten sam towar kilka mniejszych aut(również na eksport) i płacisz kilka razy wiecej za ten sam fracht.nie ma sprawy.leć z tym pomysłem do wosany,będą zamawiać mniejsze auta LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 17:27 To może niech wosana zwróci się do zarządcy drogi o udzielenie zezwolenia stałego na przejazd drogami z ograniczeniem tonażu transportów przekraczających te parametry. Zarządca drogi z pewnością wspólnie z wosaną znaleźli by dobre, rozsądne kosztowo rozwiązanie. Tyle że nikt najwyraźniej nie myśli w takich kategoriach. Lepiej z pełną premedytacją łamać przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 17:41 takich firm z takim dojazdem jest multum,masz pomysł to zasuwaj do dyrekcji dróg,moze wybudują na twoje życzenie ekspresówke do tej firmy.P.S."ja też czasem 9nawet często) łamię przepisy"to twoje zdnie z innego postu.to z tego:"Tyle że nikt najwyraźniej nie myśli w takich kategoriach. Lepiej z pełną premedytacją łamać przepisy".ośmieszasz się czlowieku.ja czasami jestem zmuszony do nagięcia przepisów i dlatego to robie,ty robisz to z własnej woli do czego sam sie przyznaleś.wyszło szydło z worka. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 13:00 podaj jakim autkiem jezdzisz to ja cie dotre na drodze.o przepraszam,11-latkom przeciez jeszcze prawa jazdy nie dają.no ale za to mozesz wykazać sie swoją dogłębną znajomością tematu na forum.masz na to czas,wakacje się zaczęły,lekcji nie trzeba odrabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 11:44 Wysokości podawane na znakach nie są zaniżane tylko przyjęte z bezpiecznym zapasem 0,5m , ustanowionym "rozporządzeniem ministra transportu z dnia 3 lipca 2003 w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu i warunków ich umieszczania na drogach". (załącznik 1 do rozporządzenia, pkt 3.2.17) - zresztą w stosunku do wcześniejszych przepisów nic się w tej sprawie nie zmieniło. I zapas ten nie znaczy że nie obowiązuje wysokość podana na znaku. Nie mówiąc o tym że masz kierowco zawodowy na każdej stacji benzynowej atlas polski ze wszystkimi ograniczeniami skrajni i jak żeś taki zawodowiec to się zachowuj profesjonalnie i planuj trasy tak, żeby nie wjeżdżać pod obiekty pod którymi nie wolno ci się znależć. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 13:12 czemu łżesz?rozporzadzenia możesz włożyć między bajki.przykład:wiadukt w zgierzu na 1. 3,6m znak a przechodzi nawet 4.25.innym razem zapas może być dużo mniejszy.i tym różnimy się m.in.od niemiec gdzie skrajnia pionowa ma tyle ile na znaku.u nas nie wiadomo ile tak naprawde.a atlasy chłopcze nie podają wszystkich wiaduktów(wiem z doświadczenia,sam nie raz się nadziałem na wiadukt który nie był zaznaczony w atlasie).więc powtarzam nie masz zielonego pojecia o tym zawodzie to się nie wypowiadaj bo tylko sie kompromitujesz.ja nie wymądrzam się np.na temat bankowości bo sie na tym nie znam.ty też tego nie rób.łatwo jest pisać siedząc wygodnie w fotelu,gorzej jakbyś sam usiadł za kółkiem.zresztą jeśli twierdzisz że każdy taki wiadukt należałoby omijać(nawet 3.8 czy 3.9)to gratuluje.pojezdził byś tydzień i wyleciał z roboty za nadrobienie setek km.nie mówiąc już o tym że do niektórych miejscowości w ogóle byś nie dojechał(przykład firma wosana w damnicy koło słupska:3.5m znak i tylko tam możesz jechać bo z każdej innej strony są ograniczenia tonażowe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 16:01 No no - na nic więcej niż wyzywanie od łgarzy nie stać. Oczywiście nie znam się na prowadzeniu ciężarówek, ale wiem że jak przejeżdżasz z premedytacją pod wiaduktem który jest poprawnie oznakowany o obniżonej skrajni samochodem który nie spełnia parametrów określonych na znaku to jesteś za to odpowiedzialny, a nie niski wiadukt ani dziurawa droga. I nie mam zamiaru płacić z moich podatków za remonty obiektów zniszczonych przez debili którzy dla własnej wygody lub zysku to robi zamiast wysłać tam mniejszy samochód. (i mówię tu również o firmach spedycyjnych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 16:04 PS: a to że pod tak oznakowanymi obiektami rzeczywisty prześwit jest wyższy o 0,5 m (lub więcej oczywiście, gdyż na znaku podaje się wartość z dokładnością do 0,1m w dół) podyktowane jest względami bezpieczeństwa (bo na przykład kazdy wiadukt ugina się pod przejeżdżającym pociągiem o jakąś (zaprojektowaną zresztą) wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 16:11 PS: ja też czasem 9nawet często) łamię przepisy, ale robię to świadomie, starając się nie wyrządzić szkody, a kiedy ją spowoduję nie uciekam od odpowiedzialności (najlepiej zasłaniając się dziurawymi drogami i niskimi wiaduktami albo ostrymi zakrętami) A wogóle to najlepiej bronić kretyna - widać solidarność zawodową. Zróbcie jeszcze zrzutę na ten (kolejny) wiadukt jak tak go popieracie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 17:15 palacz, nie "bronię kretyna", bo jak już wcześniej napisałam, nie zwalniam go z winy. solidarność zawodowa też nie wchodzi w grę, bo reprezentuję zupełnie inną branżę. w swoich postach zwracam tylko uwagę, że problem jest bardziej złożony, nie można generalizować, każdy kierowca popełnia - nieświadomie i świadomie - jakieś błędy (choć to, że zdarzają się wszystkim, nie zwalnia z obowiązku zapłaty za nie). facet postąpił ewidentnie głupio (także przez to, że uciekł), prawdopodobnie nie zauważył znaku, bo jeśliby z dużą prędkością świadomie zaryzykowal wjazd pod niski wiadukt, to rzeczywiście byłby kretynem, nie tylko ze względu na wiadukt, ale i swój samochód. jego uczynek nie jest jednak powodem deprecjonowania przydatności zawodowej wszystkich kierowców dużych ciężarówek. co do branży tsl (przewoźnicy et consortes) masz najzupełniej rację - chciwość, konkurencja, parcie na obniżanie stawek - nie przestrzega się tam przepisów o czasie pracy - tylko, że kierowcy są najbiedniejsi, bo na końcu łańcuszka. i sytuacja się nie zmieni, bo dużo mlodziezy pcha się do zawodu, a więc możliwa jest łatwa rotacja personelu, a wobec liczebności grupy zawodowej trudno o jej zorganizowanie i solidarność. cała nadzieja w ITD, gdyby nie oni to sytuacja byłaby jeszcze bardziej opłakana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 17:47 Naprawdę nie wiem w którym miejscu cię obraziłem, chyba że to właśnie ty wjechałeś w ten wiadukt ;-) Nie rozumiem też jaki związek z tematem ma samochód którym jeżdżę Dla jasności dodam że owszem, często interesują mnie ograniczenia skrajni i tonażu, kiedy jadę przez jakieś mazurskie wiochy z jachtem na regaty (w sumie to taki zestaw 2,5x3,5x13-14m i około 4,5t) więc temat z punktu widzenia użytkownika drogi nie jest mi zupełnie obcy. A co do tego, że kierowcy są na przegranej pozycji, zgadzam się, ale de facto sami się na to godzą (i godzili przez wiele lat) i pewnie długo się to nie zmieni. Ciekawe że w bardziej cywilizowanych od nas państwach problem ten nie występuje. I jakoś nikt się nie burzy jeśli na niektórych odcinkach występuje konieczność załadowania ciężarówek na pociąg bo po prostu dróg przeznaczonych pod ciężki ruch nie ma, lub że przerwa w czasie pracy kierowcy musi być udokumentowana rachunkiem z hotelu. Naprawdę proponuję gonić lepsze wzorce niż bezkrytycznie przyjmować istniejący stan. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 18:16 buhahaha wsiądź leszczu na 4,1 to pogadamy.w bardziej cywilizowanych państwach:1)firmy są wyrzucone poza miasto 2)znaki o ograniczonej skrajni pionowej mają znacznie mniejszy zapas(kierowca wie dokladnie ile taki wiadukt ma a nie musi sie domyslać),3)na głównych trasach przelotowych nie spotyka sie niskich wiaduktow które w Polsce czasami są zbyt późno oznakowane by je objechać lub w ogóle nie ma takiej możliwości.teraz jeszcze jedno troche z innej beczki.o absurdalności przepisów w Polsce świadczy to że np.wjeżdżając do wrocławia od obojetnie której strony napotyka sie mosty i wiadukty drgowe o RMC.najwyżej 30t(a w polsce dopuszczalne jest40ton).do niedawna na moście grunwaldzkim przez który biegla trasa przelotowa warszawa-granica zach było 20ton.tak samo wszystkie wiadukty są oznaczone poniżej 4m.wyjaśnij mi cwaniaczku jak mam w takim razie tam dojechać po towar lub z towarem? helikopterem?a wiadukty np.ten pierwszy od A4 do wroclawia(30t rmc)oznakowany jest dopiero tuż przed wechaniem na niego.tak samo z innymi.jak widzisz teoria swoje a życie swoje.chyba że masz pomysł?to mi go podaj(tylkonie pieprz żebym szedł do dyrekcji dróg o zezwolenie bo sie zastrzele chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawiak Re: Rozwiazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 13:05 O, a jeśli mówimy o Wrocławiu, to właśnie przez takich geniuszy jak tstawiu, którzy chętnie "naciągają" prawo, mamy remont tymczasowego mostu szczytnickiego, na którym jest ograniczenie tonażowe (nie pamiętam dokładnie jakie) masowo łamane przez tirowców. Za mostem czasami stoi policja, ale jak widać za rzadko, albo za małe dają kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 18:19 ahoj! rozumiem, że pierwsza część postu nie dotyczy mnie, tylko drugiego dyskutanta. co do drugiej - ogólnie mówiąc, sytuacja w Polsce bardzo odbiega od starej UE. lekarze też się godzili pracowac za grosze i brali ekstremalną ilość dyżurów by jakoś dorobić (przestali, bo mają większe możliwości nacisku). kierowcy godzą łamać się przepisy, bo tylko tak mają możliwość zarobić, niestety. tu rola państwa - powinno być więcej inspektorów ITD, ITD powinno siać postrach jak BAG i surowo karać właścicieli firm przewozowych, to na razie w Polsce jedyne wyjście. krokodyl przyjacielem kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 17:27 słuchaj buraku najpierw zarzucasz mi że cie obrażam a potem sam mnie obrażasz.jeszcze raz ci mowie,masz gó... nie pojęcie o tym zawodzie,pewno jadąc swoim małym fiacikiem nawet nie zwracasz uwagi na to że nawet na tranzytowych trasach czesto ustawiane są znaki o skrajni pionowej poniżej 4m i sęk w tym że czasami nie da się tego objechać.z dojazdami do firm to samo a tu już w ogóle nie ma możliwości manewru bo albo w ogóle nie ma innej drogi albo są ograniczenia tonażowe.sztuka polega na tym aby nie wepchać się pod zbyt niski wiadukt.jeśli mam możliwość objechania to to robie,jeśli nie i znak pokazuje mi np.3.8 to jade bo innej mozliwości nie ma.a to że ten kierowca rozwalił ten wiadukt to jego wina,ja go nie bronie gdyż jak już napisalem jadąc kontenerem trzeba szczególnie uważać tym bardziej jeżeli ten wiadukt był oznakowany. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 17:35 tak o pół metra się uginają:))))) poza tym należałoby przyjąć jedną wartość jako zapas a nie raz jest to 60cm innym razem 20cm.i jeszcze jedno.skoro wiadukty mają np.4.3m to po cholere je oznakować jako 3,6m?tym bardziej na trasach przelotowych(1 w zgierzu,86 w sosnowcu,36 kępno-namysłów jako 3,5m,mógłbym tak ci znaFco wymieniać bez końca).wsiądź za kółko cwaniaczku to pogadamy,bo póki co nie jesteś dla mnie stroną do dyskusji.ja moge objeżdżać nawet 100km wiadukty,tylko niech zleceniodawca przewozu zapłaci za te dodatkowe 100km,a tam gdzie się nie da dojechać niech mnie zrzucą z samolotu na spadochronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 17:54 wiadukt rzecz jasna nie ugnie się o pół metra ale o kilka a nawet kilkanaście cm tak. więc na znaku nie może być podana skrajnia rzeczywista. a załącznik do rozporządzenia mówi jasno że to ma być 0,5m zapasu czyli jak jest 4,29 , na znaku musi być 3,7 bo jak będzie 3,8 i się ktoś wpieprzy to beknie zarządca drogi i to można od zarządców dróg egzekwować. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 18:25 toż to chyba wiadukt z gumy:) dla twojej informacji w niemczech czy czechach daje się 5cm zapasu(słownie pięć cm)a nie ponad pół metra.czemu u nas tak byc nie może?po co na drogach przelotowych daje sie 3,6 skoro wchodzi 4,3?co do twojego ostatniego zdania:niekoniecznie.do niedawna przy wiadukcie 3,6 w zgierzu czesto stala policja z miarką.obecnie już tego nie robią.domyśl sie czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 18:03 a co do wosana to wygląda na to że jest to producent soków, i nie ma on przewozów takich gabarytów żeby nie można było tego rozsądnie podzielić na mniejsze transporty (oczywiście nie bez wpływu na koszt, ale w końcu jednostkowo to naprawdę nie byłaby tak znacząca różnica chyba) albo wymóc na swoich przewoźnikach dostosowanie taboru do istniejących warunków (np niskopodłogowe naczepy o tej samej kubaturze ale mniejszej wysokości) Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 18:32 tak,pójde do szefa i powiem mu żeby kupil specjalną naczepe do jednego przewozu ROTFL.każdy transport możesz podzielić,równie dobrze 24 tony możesz rozwieść żukami czy nyskami.tylko kto ci za to zaplaci?wiesz jak przewoźnicy są dymani przez spedycje?.zapominasz też o jednym:takich firm i sytuacji jest multum w tym kraju.i zamiast rzucac tak głupie pomysly jak ty nalezalo by sie zastanowic nad oznakowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 18:56 To naprawdę nie są takie głupie pomysły. Gdyby ITD się uparło i nie wpuściło do/z tej czy innej firmy żadnego samochodu, okazałoby się że warto poszukać spedytora, który zapewni tabor dostosowany do lokalnej charakterystyki i z pewnością znalazł by się on. I dotyczy to każdej chyba firmy zlokalizowanej w takim niedostępnym miejscu. A co do przepisów to proszę bardzo, lobbuj u ministra, może zmieni rozporządzenie. Na dzień dzisiejszy w takiej jednak formie ono obowiązuje i nie jest niczyją winą (nawet ministra jeżeli nie otrzymuje sygnałów że coś jest nie tak) że tak wiadukty są oznakowane i wypadało by tego oznakowania przestrzegać. (w porządku - dajmy na to - w miarę możliwości) Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 19:01 to teoria.praktyka:firmy takie jak wosana wraz z przewoźnikami idą na bruk.a przewoźnicy dostarczaja ogromnych wpływów do budżetu z tytułu podatków,akcyzy,winiet itd.budżet sie zalamuje i mamy kiche.ale oczywiscie masz racje "ekspercie" buhaha.P.S.jak sobie wyobrazasz przewoz z takiej wosany pojazdami o wysokości ponizej 3,5m?chybatylko nyski ci pozostaną:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 19:15 Już wszystko rozumiem. Wosana i jej przewożnicy nie zainwestują ani grosza ani czasu w to żeby zapewnić sobie legalna możliwość transportu produktów. Ja natomiast powinienem w imię tego żeby firma które ktoś idiotycznie zlokalizował albo dały się beznadziejnie odciąć od świata nie upadły z własnych podatków zapłacić za przebudowę wszystkich wiaduktów w kraju. Świetny pomysł. Co do zmiany prepisów dotyczących oznakowania naprawdę nie mam nic przeciwko. Ciekaw jestem czy jakieś stowarzyszenie lub izba gospodarcza przewoźników robi coś w tym kierunku jeśli to taki ważki problem, czy tez po prostu przyjmuje się za oczywiste łamanie tych ograniczeń i nikt się tym nie zajmuje. swoją drogą ciekaw jestem ile wiaduktów poszło by do remontu zaraz po takiej zmianie - bo 'doświadczeni' kierowcy pewnie długo zakładaliby że się zmieszczą :-)) PS: a osobiste przytyki sobie daruj bo zupełnie po mnie spływają. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 19:31 tak,wosana kupi kilkadziesiąt nysek i żuków:)))zrozum dziecko że to tylko przyklad,takich firm jest mnóstwo.nie odpowiedziałeś mi na pytanie jak mam dojechać do wroclawia żeby nie przejeżdzać przez mosty o ograniczonej do 30t nośnosci które otaczają to miasto ze wszystkich stron.nadal czekam "ekspercie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 19:45 To ty podałeś ten przykład. A że dobry jest jak każdy inny to go eksploatuję. Nie wiem jak wjechać do Wrocławia. Skoro nie ma możliwości, najwyraźniej wjeżdżać ci tam nie wolno. Ale pewnie może tam wjechać jakaś ciężarówka 20- tonowa lub z goła jak sam piszesz 30-tonowa. Nie jest to więc raczej problem nysek. Gdybyś ty i inni tego przestrzegali, może byłoby potrzebne jakieś centrum przeładunkowe pod wrocławiem, jacys ludzie dostaliy pracę z jakiejś bezrobotnej wiochy itd. A jeśli to zwykłe niedopatrzenie a nie celowe działanie administratora dróg we Wrocławiu, jest to jednostkowa sytuacja, która nie czyni jeszcze regóły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Rozwiazanie IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 19:26 hm, z tym ITD to mi raczej chodziło o sytuację kierowców ze względu na ich czas pracy (by nie bali się szefów, byli wypoczęci i nie robili błędów, jak ten pan będący przyczynkiem niniejszej dyskusji). ścisłe przestrzeganie przepisów zwiększyłoby koszty przewoźników (a wielu już i tak cienko przędzie, jak zauważył tstawi). gdyby nawet przewoźnicy wymogli na spedycjach zwiększenie stawek, to końcowo zapłacą za to wszyscy w cenie towarów (a państwo zarobi na wyższych wpływach z VAT ;). ja się na to godzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 19:33 ja również godzę się na to. Uważam że towary i usługi powinny mieć ceny rynkowe a nie sztucznie utrzymywane przez nieuczciwe praktyki i konkurencję oraz ciągłe naginanie przepisów do swoich celów. Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Rozwiazanie 23.06.07, 19:34 droga mia "ekspert" palacz proponuje wozić towary nyskami więc ja na twoim miejscu wstrzymal bym sie z aprobatą dla wyższych stawek dla przewoznikow bo może sie okazac że sie nie wyplacimy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Rozwiazanie IP: *.chello.pl 23.06.07, 19:47 już mia dobrze wie co ja proponuję. wybór wśród samochodów ciężarowych jest naprawdę spory i nie wszyscy muszą korzystać z usług tstawiu nierozerwalnie przywiązanego najwyraźniej do swoich 40 ton i 4 metrów wysokości (lub więcej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Rozwiazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:06 Takie bramki są (np.Niestachowska, Dąbrowskiego), tylko że w złym miejscu, bo już za alternatywnym rozjazdem.Możesz tylko próbować cofnać do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit euro 2012 ? IP: *.chello.pl 22.06.07, 23:49 a oni chcą autostrady budować... ciężarówka zniszczyła most kolejowy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srs Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.chello.pl 22.06.07, 23:49 Co za tchóżliwa łajza. Niedość, że narobił szkód to zamiast jak facet wziąć odpowiedzialność, zwiał jak gó..arz. Dla niektórych zawód kierowcy jest zbyt odpowiedzialny. Powinni mu odebrać prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Co to za gwara? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:58 " W wyniku uderzenia samochodu ciężarowego w konstrukcja wiaduktu przesunięta został o około 15 cm" Po jakiemu to? Albo to: "Natychmiast wstrzyno ruch pociągów..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jms Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadukt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:59 a to sku..syn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234567890(...) Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 00:11 Po to jest ustawiony znak z zakazem wjazdów poj. wyższych niż 3,7m żeby takie wielgachne pojazdy sie nie pchały pod wiadukt! Ale widać że pewnie człowiek kierujący tym pojazdem nie widział znaku... Ehh, podobna sytuacja była z wiaduktem ul. Tarnowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra "W wyniku uderzenia samochodu ciężarowego 23.06.07, 00:20 w konstrukcja wiaduktu przesunięta został" Noz ku.., co to ma byc? Najwiekszy polski portal, a zatrudniacie debili i analfabetow ktorzy zdania po polsku sklecic nie potrafia? Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra P.S. Aha, lama to napisala 23.06.07, 00:22 Jak zorienowalem sie dopiero przed chwila, szukajac nazwiska idioty. No, jak lama, to spoko. Dobrze ze sie ta lama podpisala odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Ciekawe czy jechał na światłach i miał gaśnice IP: *.streamnet.pl 23.06.07, 00:36 Zdjęcia są tylko to zamalo bo niewidać jak przesówa most powinien być film,kolorowy stereo Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: P.S. Aha, lama to napisala 23.06.07, 00:43 lama....padłem buahaahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UB2 Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.aster.pl 23.06.07, 01:29 UWAGA!!! NIE UCIEKAĆ Z MIEJSCA ZDARZENIA BO WTEDY KOSZTY PONOSI SPRAWCA A INACZEJ... OD TEGO JEST UBEZPIECZENIE Odpowiedz Link Zgłoś
bwolski Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 23.06.07, 02:45 Chłopaki z policji zapomnieli chyba o czymś takim jak zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu lądowym: § 1. Kto sprowadza katastrofę w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym zagrażającą życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. ...Katastrofą jest takie zdarzenie w ruchu, które już spowodowało znaczne szkody w mieniu (przy czym nie chodzi tylko o mienie, o czym później), a równocześnie groziło w momencie jego przebiegu życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach, tym bardziej gdy nastąpiła śmierć lub ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób lub szkody w mieniu w wielkich rozmiarach... ...Katasrofą jest wydarzenie zakłócające w sposób nagły i groźny ruch lądowy sprowadzające konkretne i dotkliwe skutki obejmujące większą liczbę osób lub mienie w wielkich rozmiarach oraz niosące ze sobą zagrożenie bezpieczeństwa powszechnego. Na podstawie: prawoity.pl/wiadomosci/katastrofa-w-komunikacji- przestepstwo-z-art-173-kodeksu-karnego Również tam więcej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 23.06.07, 03:57 wreszcie ktos rozumny napisal poprzedni post, identycznie mozna to porownc to podlozenia pod wiadukt trotylu z palacym lontem czekajacym na pierwszy pociag, mamy super katastrofe kolejowa w ktorej ginie 60 ludzi i 200 jest rannych , co wy na to? ,zabraklo wyobrazni co?mozna jej poszukac w pierdlu powiedzmy przez 15 lat , bo prze osiem to to sie jej nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006 Powinien pojechac w przeciwna strone i przesunac 23.06.07, 04:19 ten wiadukt na miejsce i po sprawie. czaterxx napisał: > Miesiac temu to samo w czestochowie, koszty wymiany wiaduktu ponad 1 mln zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.nrth.cable.ntl.com 23.06.07, 05:14 ja jakbym byl pociagiem, to bym i tak przez taki most nie chcial jezdzic. nawet przed zdazeniem. wystarczy spojrzec na zdjecie. ten gosc oddal przysluge. pewnie remont mial sie odbyc w zeszlym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rost Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.e-wro.net.pl 23.06.07, 05:53 nie dziwota ze przesunal,przypatrzcie sie zdjeciom wiadukt sklada sie z farby zluszczonej i rdzy,chlop jadacy fira z sianem tez by go przesunal Odpowiedz Link Zgłoś
sapervodicka w cywilizowanym kraju bylo by tak:.. 23.06.07, 06:22 uderzyl, zatrzymal sie, wezwal policje, ci sprawdzili: -czy byl znak podajacy wysokosc wiaduktu -wysokosc ciezarowki, czy jest legalna -tahometr-logbook jesli wszystko jest git, to raport do reki i jedz gosciu dalej a za uszkodzenie ciezrowki firma niech dochodzi od miasta, po drugie nawet jesli to byla wina kierowcy, drodzy "eksperci" z wyborczej to po to firmy transportowe placa ciezkie miliony w ubezpieczeniu zeby to ubezpiecenie pokrywalo straty a nie kierowca-wy medrcy, kierowca nic placil nie bedzie, po trzecie w cywilizowanym kraju to w takiej sytuacji z trucka leca wiory a most stoi, w Polsce autu nic a most sie rozpada haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -s- Re: w cywilizowanym kraju bylo by tak:.. IP: *.cable.casema.nl 23.06.07, 08:51 sapervodicka napisał: > po trzecie w cywilizowanym kraju to w takiej sytuacji z trucka leca wiory a > most stoi, w Polsce autu nic a most sie rozpada haha Ale ekspert się odezwał. Masz jakiegolwiek pojęcie o energii kinetycznej ciągnika siodłowego z 40'' kontenerem na pace? Już przy prędkości 10 km/h obiekt tej wagi przejechałby Ci przez ścianę chałupy, chyba, że mieszkasz na zamku w Malborku. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Kontener 40" ? 25.06.07, 10:26 40-calowy, to ja mam telewizor. Myślę, że kontener ma co najmniej 100 cali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy W normalnym kraju nie byloby kolei IP: *.karolin.pl 23.06.07, 22:13 Kolej na calym swiecie jest deficytowa i gdyby nie to, ze rzady okradaja podatnikow na utrzymywanie stolkow dla swoich kolesi, to ten prymitywny XVIII wieczny wynalazek przeszedlby do historii, podobnie jak dylizansy i rydwany. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 "Deficytowa" kolej 25.06.07, 10:31 Kolego, nie musisz wypisywać tego samego po wielokroć. We Francji na przykład kolej jest najszybszym i najwygodniejszym środkiem transportu na duże odległości. Nawet samolot nie jest w stanie konkurować (ze względu na mniejszą częstotliwość kursów i wielki nakład czasu na komuniację między centrum miasta i lotniskiem). Poza tym dochodzą kwestie bezpieczeństwa: pociągi są nadal najbezpieczniejszym środkiem transportu a i nie każdy może podróżować samolotem. Odpowiedz Link Zgłoś
mdzj Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 23.06.07, 06:38 www.glos.com/index.php?ida=2758 " Uszkodzenie na szczęście nie okazało się poważne. Wiadukt naprawiała ekipa używająca sprzętu ciężkiego. Z powodu prac zamknięto dla ruchu samochodowego ulicę Gnieźnieńską. W godzinach od 17 do 20 pojazdy kierowane były objazdem wyznaczonym ulicami: Gdyńską i Bałtycką. W sobotę na trasę wrócą pociągi – zapewnia Zbigniew Wolny, rzecznik prasowy poznańskiego oddziału PLK." A na marginesie: "Wiadukt jest oznakowany prawidłowo – mogą pod nim przejeżdżać pojazdy o wysokości mniejszej niż 3,70 metrów. Na przyczepie ciężarówki znajdował się jednak kontener, który zahaczył o wiadukt" Odpowiedz Link Zgłoś
qwertyuiop7890 ## U nas w Radomiu kierowcy na ogol ... ## 23.06.07, 07:47 U nas w Radomiu na ogol kierowcy przed wiaduktem STAJA i powolutku w niego wjezdzaja, jak nie sa pewni czy sie zmieszcza. Sam idac pod wiaduktem kilka razy pokazywalem kierowcy, ze moze jechac, bo sie zmiesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykan A Polacy śmieją się z Amerykanów buahahahaha . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 08:31 Sami jesteście śmieszni i zacofani . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.toya.net.pl 23.06.07, 08:55 od dawna mówię, że ciężarówki powinny zniknąć z dróg, na niektórych trasach strach już jest jechać osobówką, tir za tirem i nie pozwalają się wyprzedzić, nie zostawiają przepisowych odstępów przed poprzedzającym pojazdem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.icpnet.pl 23.06.07, 18:42 z innego punktu widzenia - z dróg powinny zniknąć osobówki, jeżdżą dla przyjemności, albo do pracy - a mogliby autobusem lub koleją, na niektórych trasach nie da się już pracować, bo robią korki, wyprzedzają jak wariaci, na trzeciego, stwarzając zagrożenie Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 23.06.07, 19:03 a co chciałoby się depnąć gazu tam gdzie ograniczenie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syrene TIRY NA TORY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 12:01 Ten ładunek powinien jechać NA wiadukcie, ciągnięty przez lokomotywę, a nie POD nim, niszczący drogi, wiadukt i co nie tylko! www.tirynatory.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tstawiu osobówki na tory!!! 23.06.07, 14:04 kolej zyska mialiardy złotych,znikną korki z miast,drastycznie spadnie ilość wypadków na drogach oraz liczba ofiar,powietrze bedzie czystsze.słowem same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawman Tory na Tiry!!! IP: *.range86-142.btcentralplus.com 23.06.07, 20:00 i do zyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Hurra!!! Bede mniej czekal na przejazdach kolejowy IP: *.karolin.pl 23.06.07, 22:11 Kolej to prymitywny 18-wieczny wynalazek, ktory juz dawno zbankrutowalby gdyby nie dotacje panstwowe i ogromne podatki, jakie sa nakladane na kierowcow. Popatrzcie tylko na centra miast - ile ziemi sie marnuje na bezuzyteczne tory kolejowe, ilu ludzi musi mieszkac w halasie po to tylko, zeby potem ich okrasc w podatkach na utrzymanie tego przezytku. Koleje powinny byc sprywatyzowane - wowczas zniknelyby w ciagu 1 roku, bo sa rownie uzyteczne jak dylizansy czy rydwany. To po prostu historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Hurra!!! Bede mniej czekal na przejazdach kol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 22:24 Gościu, co ty wypiłeś? Barman, dla mnie to samo, też chcę mieć taką fazę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy A moze jakis argument? IP: 150.254.206.* 30.06.07, 16:44 To jest typowa lewacka zagrywka: 1. ani jednego argumentu (lewica ich nie ma, wiec nie uzywa - sprawa jasna) 2. absolutny brak szacunku dla drugiego czlowieka + obelgi (nic dziwnego, ze lewica jest odpowiedzialna za wiecej mordow na ludzkosci niz wszystkie wojny razem wziete + wszystkie epidemie - w samym tylko 20 wieku gdzies pomiedzy 100-300 milionow ludzi). I moja uwaga: jak nie masz nic sensownego do powiedzenia: nie zabieraj glosu. Odpowiedz Link Zgłoś
rzuwig Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu 26.06.07, 09:33 Wiadomo już czy gościa złapali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadukt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:50 jasno wynika ze konstrukcja wiaduktu byla za slaba. inż. mostowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Na Gnieźnieńskiej ciężarówka przesunęła wiadu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 16:17 a od kiedy to wiadukty konstruuje się do przenoszenia sił poprzecznych ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś