kubson 26.06.07, 00:51 Czy ktoś wie gdzie jest możliwość nabycia pracy Łukasza p.t. "Rozstrzelano moje serce w Poznaniu..."? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: weg Re: IPN ustalił 58 ofiar Czerwca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:18 chcesz czytać ten szmatławiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski IPN ustalił 58 ofiar Czerwca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:40 cz na liście jest też ten zlinczowany w okolicach dworca PKP ub-ol czy strażnik więzienny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antypiłsudczyk A ile było ofiar Przewrotu Majowego 1926 r.? IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.07, 09:47 Może IPN usatali ile było ofiar "faszystowskiego przwrotu majowego" w 1926 r.? Byłoby to bardzo interesujące, gdyby liczby zestawiono z ofiarami czerwca 1956 oraz grudnia 1970!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iulius IPN ustalił 58 ofiar Czerwca 26.06.07, 10:42 Byłbym ostrożny z szacowaniem liczby ofiar na podstawie dokumentów. Sami kombatanci są przekonani, że nie wszystkie w nich uwzględniono. Nieznany jest np. los żołnierzy, którzy poddali się powstańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a IPN ustalił 58 ofiar Czerwca 26.06.07, 11:33 Większość ofiar to przypadkowi gapie. Strzałkowski też zginął przypadkiem bo zamiast siedzieć w domu szukał sensacji na ulicy. Moja mama /ze mna w ciąży/wróciła wcześniej z pracy i potem razem z babcią i małym 4 letnim bratem siedzieliśmy wszyscy w korytarzu - pod okna nie można było podejść bo świstały kulki. Mieszkaliśmy na Jeżycach przy ul. Słowackiego. Chuligani rozbijali sklepy i wynosili z nich żywność i inne dobra. A do mieszkania chciał na siłę się wedrzeć zabijaka i znany poznański chuligan Janusz Kulas /który był potem sądzony/ i rzucać benzynę na czołg /benzynę tą dostał od pani Banaszak ze szpitala Raszei. Dziś ta pani to wielka kombatantka czerwca 56. Tylko nie wiem czy słusznie! Z bronią latali i strzelali ci co ją wcześniej ukradli z ul.Młyńskiej lub z jednostki wojskowej na Golęcinie. Wg. świadków wydarzeń czołgi wcale na początku nie były uzbrojone. Obecnie stworzono mit o "Powstaniu poznańskim" ale tak naprawdę w oczach Poznaniaków którzy to przeżyli /jak moja matka/ to był wybryk chuliganów, którzy podłączyli się do manifestujących robotników. To tyle na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: IPN ustalił 58 ofiar Czerwca IP: 77.252.35.* 26.06.07, 12:02 moi rodzice i dziadkowie też mają podobne wspomnienia. ale teraz takie podejście jest "niemodne". bo to wszyscy są bohaterowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: IPN ustalił 58 ofiar Czerwca IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.07, 12:25 Jedno wielkie kłamstwo! Pan Jastrząb napisał i obronił doktorat niesłusznie. Jego praca jest przekłamana dlatego, że korzystał tylko i wyłącznie ze źródeł UB. Jego opinie są kwestionowan e przez autorytety w dziedzinie czerwca '56, a najbradziej uderzająca była krytyka uczestników protestów, po jego publikacji w Głosie Wielkopolskim i po ukazaniu się jego książki. Odpowiedz Link Zgłoś
gawlo56 Re: IPN ustalił 58 ofiar Czerwca 26.06.07, 18:02 Dr Jastrzab napisal swoja prace po dociekliwych i dlugich badaniach ,ze wzgledu na rok urodzenia -1977 nie jest zainteresowany swiadczeniami pienieznymi i przywilejami .Ciekawe ,ze z kazdym rokiem przybywa nowych powstancow 56, czy nagle odzyskuja pamiec ???Jesli zrodla UB sa przeklamane ,to przede wszystkim IPN powinien je wrzucic do kosza i wycofac swoje wszystkie oskarzenia przeciwko bylym ubekom.Moze wymienisz z nazwiska autorytety czerwca 56 .Poza tym Dr Jastrzab ,juz w swojej pracy doktorskiej dokladnie okreslil liczbe ofiar ,czy IPN oglaszajac swoje rewelacje ,opieral sie na jego badaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: IPN ustalił 58 ofiar Czerwca IP: *.izacom.pl 26.06.07, 20:40 Opinia mojej rodziny identyczna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni ustalenia IPN IP: *.icpnet.pl 26.06.07, 13:49 niedługo IPN będzie rościć sobie prawo do ustalania tego co mam mieć na talerzu. Dawno w tym kraju nie było podobnie bolszewickiej organizacji. Ostatnio chyba własnie w 56 Odpowiedz Link Zgłoś
gawlo56 Re: IPN ustalił 58 ofiar Czerwca 26.06.07, 17:42 Dr Lukasz Jastrzab- "Rozstrzelano moje serce w Poznaniu"Poznanski Czerwiec 1956r-straty osobowe i analiza Wydawnictwo Comandor,2006 Sprobuj poszukac w ksiegarniach internetowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Jastrząb Re: IPN ustalił 58 ofiar Czerwca IP: 150.254.166.* 29.06.07, 09:51 Dzień Dobry ! Można ją nabyć w księgarni przy al. Marcinkowskiego lub u mnie (10 zł) - lukas7712@wp.pl Pozdrawiam Łukasz Jastrząb Odpowiedz Link Zgłoś