Dodaj do ulubionych

Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy!

25.07.07, 20:20
Dziwne.. mieszkam i pracuje w Poznaniu ale co dwa tygodnie jade na zjazd do
Warszawy na SGH. Tam zajecia odbywaja sie co drugi weekend a rok konczy sie w
czerwcu.

Do tego czasem jest tak, ze zajecia w sobote trwaja 10h zegarowych a np w
niedziele tylko 7. Skad roznice miedzy uczelniami ?
Obserwuj wątek
    • vipunia Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! 25.07.07, 20:26
      a co na to Parlament Studencki???
    • Gość: On Tez mysle o SGH :) IP: *.echostar.pl 25.07.07, 22:04
      Na studia podyplomowe np rachunkowosc (rok - 8 tys :). Wiem ze zajecia sa juz
      od piatku popoludniu do niedzieli
    • Gość: Nie-student Re: Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.07, 22:37
      Jeśli chodzi o SGH i każdą inną uczelnię - tak było, ale po zmianach w ilościach
      godzin być tak dalej nie musi. Jeśli kończysz starym trybem to ok. ale nowe
      programy są bardziej rozbudowane. Więcej zajęć dydaktycznych trzeba gdzieś
      upchać. Wypada pogratulować 10 zajęć godzinowych daje to jakieś 12 zajęć
      dydaktycznych i jakaś 1 godzinka przerwy. Percepcja na ostatnich zajęciach musi
      być bardzo wysoka.
      Czasy kiedy na studia szło się po wiedzę minęły już bezpowrotnie. Teraz liczy
      się "papier".
      • Gość: dawno po studiach Re: Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.aster.pl 26.07.07, 01:13
        I w dodatku niektórzy 'studiują' jednocześnie na dwu lub trzech kierunkach:))
    • Gość: x a kto płaci? umowa była? IP: *.gdynia.mm.pl 26.07.07, 00:19
      AE łaskę robi?
      • Gość: pracownik AE te zmiany wprowadzono na prośbę studentów IP: *.icpnet.pl 26.07.07, 00:38
        Szkoda, że o tym nie wspomniano w artykule.
        • Gość: Orlet Re: te zmiany wprowadzono na prośbę studentów IP: *.icpnet.pl 26.07.07, 23:18
          No oczywiście, że to prawda, ale gdyby to zostało napisane i ostatecznie czwartki wycofanovy, to niemożnaby napisać, że:

"po artykule w Gazecie to się zmieni", albo "AE zareagowała na apel GW"

O czym redaktorzy nie zapomną wspomnieć trzy razy przed treścią kolejnego arta na ten temat.
    • monika_04 Re: Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! 26.07.07, 07:27
      No nieźle, nieźle.. Może na drugi raz by trzeba zapytać studentów jak to widzą?
      I ciekawe na prośbę których studentów tak zrobiono- pewno tych, którzy nie
      pracują i rodzice im za studia płacą skoro aż tyle osób podpisało petycję przeciwną.
    • aniah5 Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! 26.07.07, 07:34
      W rozmowie z "Gazetą" władze uczelni zapewniają: jeśli zajęcia odbędą się w
      czwartek, to od godz. 16, będą nieobowiązkowe, a treść wykładu będzie można
      przeczytać w internecie. Pytam w takim razie..... po co organizowac czwartkowe
      zjazdy, skoro materiały można by zamieścić na necie?! Przecież wiadomo, że
      większość studentów pracuje, a urlop ma ograniczony wymiar.... studiowałam
      zaocznie na AE w P-niu, więc wiem jak to jest: sobota, niedziela do upadłego a
      i tak byliśmy, jesteśmy i będziemy traktowani jak studenci drugiej
      kategorii!!!! Niech nie przesadzają z tymi czwartkami, bo skoro zrobią zjazdy
      nieobowiązkowe to kto będzie się na nich pojawiał - wykładowcy?!
      Pozdrawiam wszystkich byłych, obecnych i przyszłych studentów zaocznych AE;)

• Gość: ZIK Re: Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.icpnet.pl 26.07.07, 23:19
        Nie rozumiesz, że to na prośbę studentów?
    • Gość: Aga Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.pbg-sa.pl 26.07.07, 07:41
      Istnienie studiów zaocznych (czyt. dla pracujących) traci sens. Wychodzi na to,
      że na zajęcia będzie się chodzić 4 dni - podobnie jak na studiach dziennych a
      do tego trzeba płacić nie małą kasę aby na nie uczęszczać. To lepiej zrobić
      odwrotnie - pójść na bezpłatne dzienne a w weekend i wieczorami pracować -
      bilans zysków będzie podobny. Może tylko nie to doświadczenie zawodowe...
    • Gość: ja Re: Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.07.07, 08:27
      Sprawa jest prozaicznie prosta, choć w artykule nikt o tym nie wspomina a
      uczelnia pewnie oficjalnie tego nie powie. Ilość kandydatów na studia zaoczne
      zmniejsza się, uczelniom coraz mniej opłaca się utrzymywanie tego rodzaju
      studiów więc trzeba szukać możliwości obcięcia kosztów. Zajęcia w czwartek i
      piątek pozwolą zapewne połączyć część wykładów dla studentów zaocznych z
      wykładami dla studentów dziennych - w ten sposób wykładowcom zapłacą tylko raz
      i to nie wypłacając drogocennych pieniędzy (podwójnych stawek) za pracę w
      weekend!!
      • Gość: pracownik ae Re: Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.crowley.pl 26.07.07, 08:52
        od roku akademickiego 2006/2007 zlikwidowano stawki dodatkowe za zajęcia
        zaoczne. są liczone 1 do 1. czyli tak jak w ciągu tygodnia. szczerze mówiąc
        problemem nie jest brak kadry (kadry to nawet jest za duzo - od 2 lat są
        zwolnienia) czy niechęć do studentów - problem zasadniczy to brak totalny
        sal!!!! Ae wynajmuje sale nawet w halach Międzynarodowych targów poznańskich...
        w kąciku ogromnej hali stoją stoliczki i krzesła... zarządzjący AE nie potrafią
        od kilku lat znaleźć rozwiązania ..
    • Gość: parsk Re: Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.07, 09:59
      Bo tak jest w tym gó..anym kraju. Dziwne, że np. w Anglii nie dość, ze uczelnia
      dostosowuje się pod pracującego studenta, to jeszcze sama popycha, by jak
      najwcześniej rozpoczął pracę. A u nas jak zwykle wprowadza się bardzo "życiowe"
      przepisy, które zamiast przygotowywać do dorosłego życia, uczą kombinatorstwa
      albo "Wyuczonej bezradności" ("Nie mogę pracować, bo mi uczelnia nie daje tej
      możliwości. Pożyję sobie ze stypendium/zasiłku)
    • suhar3 Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! 26.07.07, 14:07
      chore/pogięte i nie do zrealizowania
    • Gość: Mała Na UAM sa piatki soboty niedziele i co tydzien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 22:11
      A dlaczego nie zrobią tak jak mają studenci na UAM zaoczne prawo naprzykład?
      Pierwsz rok ma zajęcia piatki - ćwiczenia i soboty wykłady tylko ze po 12
      godzin ćwiczenia są nieobowiązkowe, pozostałe od 2 do 5 roku studiów piatki -
      ćwiczenia, sobota i niedziela wykłady zajęcia co tydzien. Przypomninam że
      piatki czyli ćwiczenia odbywające sie w te dni są nieobowiązkowe wystraczy
      wziąsć jednen egzamin wiecej zamiast cwiczeń. A godzinowo jak to wyglada
      podsumuje tak
      SUDENCI DZIENNI = STUDENCI NIESTACJONARNI (ZAOCZNI) dokładnie we wszystkim
      licząc pokolei od liczby godzin konwersatoriów po wykłady zdawalnośc egzaminów
      poprostu jak dla mnie rewelacja jedyna uczelnia traktująca wszystkich na równi!

Proponuję pozostałym uczelnia wziaśc przykład odnosnie chocby zajęc.
    • Gość: je.marlena Zajęcia w czwartek? Ależ my pracujemy! IP: *.promax.media.pl 31.07.07, 16:52
      Zajęcia w czwartek to nie wchodzi w grę... O ile dobrze wiem, bo studia zaoczne
      są dla studentów pracujących więc jak zajęcia mogą odbywać się już w czwartek.
      Z piątkowymi zjadami są już problemy, bo pracodawca nie chce zwalniać z pracy i
      wcale mu się nie dziwie. Nie po to poszłam na studia zaoczne aby w ciągu
      tygodnia jeździć do szkoły na zajęcia. Stracą studentów to pewne!!!! Ja będe
      jednym z nich!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka