Dodaj do ulubionych

Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawie?

29.07.07, 12:41
Witam,
Podejmuję właśnie decyzję gdzie lepiej się przeprowadzić do Poznania czy
Warszawy. Być może są tu osoby, które znają walory i wady obu tych miast. Nie
wyjeżdżam za pracą, po prostu chce zmienić klimat. Prowadzę firmę działającą w
całej Polsce więc zarobki w poszczególnych miastach mnie nie interesują.
Jestem młody, bez rodziny - chce pożyć, pobawić się :) Doradźcie coś?

Co u Was w Poznaniu jest fajnego, gdzie warto zamieszkać (Malta?)...

Jedno jest pewne, ceny wynajmu mieszkań macie dużo niższe niż w Warszawie.
Obserwuj wątek
    • Gość: xwoman Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:25
      > Jedno jest pewne, ceny wynajmu mieszkań macie dużo niższe niż w Warszawie.

Średnio ile się wahają? Oczywiście te w Poznaniu; takie najtańsze przynajmniej
      częściowo umeblowane? Jak się ktoś orientuje, to niech napisze:) Pzdr
    • Gość: Aga Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:37
      Jeśli chcesz pożyć, to Poznań – walorem jest to, że jest mały w porównianiu z
      Wawą, dużo łatwiej wszystko załatwić. Po jakimś czasie zaczynasz znać tu wielu
      ludzi, nietrudno "utrzeć ścieżki". Łatwo też z tego miasta wyjechać – kilka
      kilometrów od centrum jest już właściwie prowincja i sporo zieleni. Mieszkałam
      w kilku punktach miasta i poza ul. Głogowską (kilkanaście hałaśliwych tramwajów
      na godzinę), wszędzie było mi dobrze i wszędzie można było znaleźć miłe
      miejsca. Nie jest to jednak miasto, które powala na kolana swoim urokiem:
      perełki, takie jak kamienice na Jeżycach, Śródka czy Łazarz, są szczelnie
      zamaskowane grubą warstwą syfu.
      Jeśli natomiast chcesz się zabawić, to Warszawa. Poznań pod tym względem jest
      przyciężkawy.
      • Gość: marcys Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 15:40
        Aga a co rozumiesz przez stwierdzenie przyciężkawy ? .Znając opinie DJ z
        Warszawy , którzy grają regularnie w Poznaniu (nie dlatego ze tu nie ma
        ,wystarczy ranking DJ i z Poznania jest co drugi ) odnoszę wrażenie ze jest
        wręcz odwrotnie, sama odległość od klubów zniechęca do clabingu.W Poznaniu juz
        od czwartku nie ma wolnych miejsc w klubach i szeroko rozumianych miejsc rozrywki
        • Gość: Włodek z Grunwaldu :-)))) Zabawić się w Warszawie? IP: 217.97.159.* 02.08.07, 18:32
          Poznań pod względem rozbujania życia nocnego wokół rynku ustępuje może tylko
          Krakowowi. Ale Warszawie? Faktem jest, ze odwiedza Wawe wiecej DJ z zagrnicy,
          gra tam wiecej kapel z zagranicy itd. Ale jesli chodzi o atmosfere samego
          miasta, to dla mnie w ogole nie ma porownania. Wawa (niestety) jest troche
          Amerykansko-Rosyjska -> much ado about nothing.
          • lecoqsportif Re: :-)))) Zabawić się w Warszawie? 08.08.07, 09:09
            Wpadnij do Wrocławia :-) wroclaw.fotolog.pl
            • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: :-)))) Zabawić się w Warszawie? IP: 217.97.159.* 08.08.07, 21:42
              Hmm. Miło. Znam. A Ty poznałeś Poznań po północy? Od czwartku do
              niedzieli.
    • Gość: Kasiunia Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.chello.pl 31.07.07, 19:42
      W Poznaniu, gdzie się urodziłam, mieszkałam przez 25 lat, ostatnie półtora roku mieszkam w Warszawie, czy raczej pod Warszawą ale w stolicy jestem codziennie. Nie odpowiem Ci na pytanie gdzie lepiej mieszkać, ale podzielic sie mogę z Toba swoimi obserwacjami:
      - w Poznaniu, jako ze jest mniejszy, o wiele szybciej i tez mam wrażenie że sprawniej przemieszcza się z miejsca na miejsce, zaznaczam że autobusami i tramwajami w lepszym stanie niż w stolicy. Zaletą stolicy jest metro, niestety jedna linia.
      - moje odczucie jest takie, ze w Warszawie jest na ulicach więcej policjantów a w Poznaniu... widac na ulicach więcej dresów ;-)
      - poznaniacy bardziej respektują przepisy i stosują sie do obowiązujących reguł, nie spóźniają sie tak jak warszawiacy, sa bardziej zdyscyplinowani.
      - zdecydowanie przyjemniej siedzi się w ogródku na Starym Mieście w Poznaniu niż w Warszawie - Rynek większy, z pięknym ratuszem.
      - w Warszawie zdecydowanie jest większy wybor miejsc rozrywkowych, knajp, kin itp (ale brak np. Kinepolis)i myslę też że stolica ma atrakcyjniejsze miejsca do zaoferowania lubiącym spacery, myślę choćby o Łazienkach czy Wilanowie.
      - W Warszawie, z racji tego, że to stolica dzieje sie więcej: różne obchody, koncerty, wizyty słąwnych osobistosci (jesli Cię to interesuje).
      - W Poznaniu jest sporo turystów niemieckich, samochody z niemieckimi blachami nie każa Ci czekac na przejściu dla pieszych, zatrzymują się od razu ;-) W Warszawie jest sporo ludzi z krajów b. ZSRR, Azjatów i Murzynów.
      - Poznań dzieki swojej miejskiej gwarze ma specyficzny klimat :-)

Tyle co mi sie nasuwa. Zdecydowac musisz sam :-) Powodzenia.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: 217.97.159.* 02.08.07, 19:34
        "- w Poznaniu, jako ze jest mniejszy, o wiele szybciej i tez mam wrażenie że
        sprawniej przemieszcza się z miejsca na miejsce,"

Samochodem w ciągu dnia z jednego krańca aglomeracji np. Czerwonaka na drugi
        np. Stęszew przejedziesz w 90 min. Poza godzinami szczytu 60 min. Warszawa ma
        kilka tras bezkolizyjnych, które znacząco upraszczają życie jesli się potrafi
        planować podróż samochodem. Średnie tempo przejazdu jest z moich doswiadczeń
        porównywalne, ale Warszawa nieco rozleglejsza.

"- moje odczucie jest takie, ze w Warszawie jest na ulicach więcej policjantów
        a w Poznaniu... widac na ulicach więcej dresów ;-)"

Ale to tylko niegroźni kibice Lecha. W Warszawie podobnie wyglądający osobnik
        jest agresywny.

"- poznaniacy bardziej respektują przepisy i stosują sie do obowiązujących
        reguł, nie spóźniają sie tak jak warszawiacy, sa
        bardziej zdyscyplinowani."

To żart? Nie ma drugiego miasta, w którym tak często piesi przechodzą na
        czerwonym (gdy jest wolne), ani w którym kierowcy jeżdżą tak chaotycznie. W
        Warszawie jeździ się szybko, ale wszyscy jadą szybko i równo. Poznań staje się
        powoli miastem najtrudniejszym do jazdy. Zresztą łatwo zauważyć, że po Poznaniu
        jeździ relatywnie najwięcej z polskich miast włoskich samochodów (nie mam na
        myśli seicento, czy 126). Może to o czymś świadczy? ;-) Inna rzecz, że
        poszanowanie dla czyjegoś czasu wciąż obowiązuje.

"- zdecydowanie przyjemniej siedzi się w ogródku na Starym Mieście w Poznaniu"

Poznańska starówka jest mocno niedoceniana. Dla bardzo wielu bliższych i
        dalszych znajomych, którzy trafili tu przypadkiem nie wiedząc o niej, stała się
        jedną z ulubionych polskich starówek.

"- w Warszawie zdecydowanie jest większy wybor miejsc rozrywkowych, knajp, kin
        itp (ale brak np. Kinepolis)"

Boże, to ja chyba sporo w tej Warszawie przegapiłem. Albo Ty jeszcze wtedy nie
        poszperałaś po piwnicach na starówce :-) W Poznaniu nie ma tak wielu dużych,
        czy średnich klubów. To jest miasto zdecydowanie bardziej klimatyczno
        knajpiane, niż taneczne. W Poznaniu ze względu na zdecydowanie mniejszą liczbę
        turystów i klieteli biznesowej jest mniej restauracji. Jednak jest na tyle
        dużo, że chodząc co tydzień na obiad, co tydzień możesz iść do innej, gdyż
        ciągle coś powstaje. Jednak szukając restauracji trzeba wyjść poza stare
        miasto, a nawet poza Poznań na przedmieścia. Trafiają się perełki.

"i myslę też że stolica
        ma atrakcyjniejsze miejsca do zaoferowania lubiącym spacery, myślę choćby o
        Łazienkach czy Wilanowie."

Na to odpowiedziałem Rauberowi - kilka załozonych parków o różnym charakterze,
        a nade wszystko kliny zieleni. Ruszasz na spacer w Parku Sołackim i lasem
        idziesz przez Golęcin, nad Rusałką, nad Strzeszyńskim, aż do Kierskiego - 8 km
        w jedną stronę. I jeszcze dwa podobne kliny w obrębie miasta.

"- W Poznaniu jest sporo turystów niemieckich, samochody z niemieckimi blachami
        nie każa Ci czekac na przejściu dla pieszych,"

Poznaniacy stali się czuli na pieszych. Jest trochę jak we Włoszech - wejdziesz
        na przejście to na 95 % kierowca się zatrzyma. W Warszawie szans na
        przebrnięcie masz 60-70%.

Ogólnie - w Poznaniu żyje się po prostu przyjemnie i luźno, jeśli nie dasz się
        zestresować. Miasto nie narzuca Ci nic. W Warszawie rytm miasta narzuca się
        mocno.

Jeśli wybierzesz Poznań musisz zaakceptować naszą zarozumiałość. Inaczej
        będziesz się źle tu czuć. Po prostu patrzymy na resztę Polski z pewną
        pobłażliwością (wyższość nad "innymi" muszą udowadniać niedawno osiedleni ;-).
        W końcu to dzięki naszym przodkom powstała Polska. A! I nie popełnij gafy
        twierdząc, że pierwsza stolica Polski była w Gnieźnie. Odkrycia z końca lat 90-
        tych potwierdziły istnienie głównej, murowanej siedziby Mieszka na poznańskim
        Ostrowie Tumskim. Coś o czym Poznaniacy wiedzieli od zawsze, z przekazów
        pokoleniowych.
        • tajemnicazywnosci starówka... 05.08.07, 10:59
          Na litość boską....
          POZNAŃ NIE MA STARÓWKI!!!!!
          Poznań ma STARE MIASTO!!!
          Starówka jest w Warszawie, i może w Krakowie, nie wiem, ale jestem od zawsze Poznanakiem z krwi i
          kości i NIGDY nie było starówki.
          Auć, bolesne...:P
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: starówka... IP: 217.97.159.* 06.08.07, 19:56
            no dobrze, masz racje, ale... Język Polski jest uniwersalny i
            wdzirea się przy obecnej centralizacji podświadomie

:-)
    • Gość: hor Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: 195.143.166.* 01.08.07, 15:25
      Gdybym mial wybierac to wybralbym Gdansk , atrakcyne polozenie nad morzem i
      sliczne miasto.
    • Gość: Marta Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.08.07, 15:33
      A ja na twoim miejscu zamiaszkałabym w Łodzi, duzo wieksza niz Poznań a nie
      taki betonowy i bez zadnej myśli architektonicznej moloch jak warszawa!
      • Gość: marcys Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:22
        A jaki to argument ze łodz jest wieksza ?? to atut ?
        • Gość: Marta Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.08.07, 19:41
          To czemu nie mieszkasz w Koziej Wólce tylko w Poznaniu? Zawsze sie mozesz
          przeprowadzić, skoro tak myślisz!
          • Gość: tsuranni Łódź??? IP: *.icpnet.pl 01.08.07, 22:40
            raczysz żartować....
            • Gość: Marta Re: Łódź??? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.08.07, 11:15
              nie wiedziałam, że nawet w stosunku do łodzi masz kompleksy!
              • Gość: Włodek z Grunwaldu wielkość aglomeracji IP: 217.97.159.* 02.08.07, 18:45
                Dla dokładnosci aglomeracja łódzka ma 1100 tys mieszkańców, a poznańska 850
                tys. Czy to znacząca różnica w skali czołowych polskich aglomeracji
                (górnośląska 2600, warszawska 2400, krakowska 1120, 3miejska 1000, wrocławska
                770)? Oceń sama.

Poza tym często pada tu w kontekście wielkości, iż Poznań jest mały,
                kompaltowy. Mały jest dla ludzi, którzy nie znają przedmieść. Ciąg
                urbanistyczny Poznań-Murowana Goślina, -Mosina, -Tarnowo Podgórne, -Kostrzyn
                Wlkp., - Biskupiec jest bardzo rozległy i liczący w tych kierunkach 20-25 km.
                Jest to dokładnie tyle co ze śródmieścia Warszawy do Legionowa, Wołomina,
                Sulejówka, Otwocka, Konstancina, Pruszkowa, czy Ożarowa. Oczywiście w Warszawie
                w tej odległości jest gęstsza zabudowa, jednak nie darmo PZ powiat poznański
                ziemski jest najludniejszym powiatem ziemskim w Polsce i jedenastym powiatem
                licząc również miasta na prawach powiatów.
                • Gość: wielkopolanin Re: wielkość aglomeracji IP: *.centertel.pl 05.08.07, 11:49
                  Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a):

> Dla dokładnosci aglomeracja łódzka ma 1100 tys mieszkańców, a poznańska 850
                  > tys. Czy to znacząca różnica w skali czołowych polskich aglomeracji
                  > (górnośląska 2600, warszawska 2400, krakowska 1120, 3miejska 1000, wrocławska
                  > 770)?

Włodek, a skąd Ty wziąłeś takie dane??? Chyba sam je jakoś wygenerowałeś.
                  • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: wielkość aglomeracji IP: 217.97.159.* 06.08.07, 19:57
                    A policz sobie. Definicji urbanistycznych aglomeracji jest kilka. A
                    do czego konkretnie masz wątpliwości?
              • Gość: marcys Re: Łódź??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 17:19
                wobec łodzi?? chyba zartujesz:-)
      • aja1974 Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 02.08.07, 00:01
        nie wywołuj z łaski swojej Łodzi, bo to miasto nie jest tego warte
        a przynajmniej nie porównuj do P.
        • Gość: Marta Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.08.07, 11:14
          Wy Poznaniacy zawsaze mieliście kompleksy wobec Wrocławia warszawy i innych
          miast, no ale to akurat jestem w stanie u was zrozumieć. Pozdrawiam
          • Gość: Włodek z Grunwaldu ??? :-) IP: 217.97.159.* 02.08.07, 18:51
            Zadziwiające stwierdzenie. Łódź mym ulubionym miastem nie jest, ale ma
            specyficzny klimat. Cenię to. Poza tym za komuny temu miastu zrobiono wielką
            krzywdę, tak jak Wrockowi.

Mawia się w wielu miejscach w Polsce, że Poznań jest jedynym mieszczańskim
            miastem w Polsce. Tak było. Teraz po wymieszaniu ludnościowym wciąż jest to
            odczuwalne. Ja wolę jednak porównanie do Londynu, gdzie kazdy zajmuje się
            troche sobą, wykształca się wspólnota mieszkańców, ale na ulicy trudno sobie
            pogadać z nieznajomym jak we Wrocku. Zaletą takiego sposobu życia i bycia
            Poznaniaków jest ogromna tolerancja Poznaniaków (mity o konserwatyźmie wywodzą
            się zamierzchłych dziejów). Ponoć mieszka tu nie tylko największy odsetek gejów
            i lezbijek - dwukrotnie więcej niż w Wawie, ale widok par na ulicach nie jest
            niczym, ani dziwnym, ani rzadkim.
    • Gość: wania Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: 80.50.95.* 01.08.07, 16:11
      MY POZNANIACY ŻĄDAMY OD WŁADZ IV RP O POTRAKTOWANIE POWSTANIA WIELKOPOLSKIEGO
      NA RÓWNI Z POWSTANIEM WARSZAWSKIM I ŻEBY OBCHODY JEDYNEGO , ZWYCIĘSKIEGO
      POWSTANIA W HISTORII POLSKI BYŁY TEŻ OBCHODAMI OGÓLNOKRAJOWYMI Z TAKĄ
      SAMĄ "POMPĄ" !!!!!!!!!!!!!!
      • p.borzecki Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 01.08.07, 23:54
        Chce dobrze pożyć, pobawić się... Taki jest cel.

Poznań czy Warszawa... Inne miasta na razie nie wchodzą w grę...

Dzięki wszystkim za odpowiedź, jesteście świetni, wypowiadajcie sie więcej :)
      • Gość: Kimi Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 00:23
        Wy Poznaniacy będziecie się zawsze licytować , nawet o to "pompę". Te odwieczne
        kompleksy w stosunku do Warszawy...
      • Gość: Kimi Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 00:25
        Wy Poznaniacy będziecie się zawsze licytować , nawet o to "pompę". Te odwieczne
        kompleksy w stosunku do Warszawy...
        • Gość: Rauber a będziemy skoro na to płacimy IP: *.spray.net.pl 02.08.07, 08:24
          a będziemy skoro na to płacimy, finansowanie waszych imprezek po przegranych powstaniach nas nie bawi, albo obchodzimy wszystkie rocznice (w tym naszego zwycieskiego Powstania) albo żadne.
          I nie chodzi o kompleks ale o wku..enie że we wszystko musicie wetknąć nos (stołeczna centralka), nasza niechęć nie jest skierowana do mieszkańców Warszawy, bo ci mają te same problemy jak my, tylko do ciągłego wpieprzania się władz centralnych. Tu nawet budowę mieszkań socjalnych przez miasto musi opiniować w imieniu rządu wojewoda nasyłany z Warszawy. Dopiero jak RP będzie republiką federalną i decyzje o Poznaniu będą zapadać w Poznaniu a nie w warszawskiej centralce będzie spokój.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Rauber, piano... IP: 217.97.159.* 02.08.07, 18:55
            Miej trochę godności stanu. Z Poznania pochodzisz. Tu Polska powstała.

Polskę powinniśmy zmienić w federację (nie mylić z konfederacją), a stolicę
            umieścić w mieście rangi niemieckiego Bonn, czy Waszyngtonu. Proponuję Kalisz,
            Sieradz, Piotrków Trybunalski ;-) Chociaż w sumie to jest całkiem na poważnie :-
            )))
            • Gość: RAUBER Re: Rauber, piano... IP: *.spray.net.pl 02.08.07, 19:49
              Nawet lepiej konfederację tak jak USA. Daje to możliwości odrębnego prawodawstwa i różnych podatków w Landzie w zależności od decyzji Landtagu.
              • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Rauber, piano... IP: 217.97.159.* 03.08.07, 08:50
                Ani Szwajcaria, ani USA nie są już konfederacjami. Kwestia lokalnego
                prawdawstwa regulowana jest konstytucyjnie. W Europie istnieje ogromne pole do
                rozwoju tego modelu wsparte unijnuym pryncypium, czyli zasadą pomocniczości.
                Tylko, że w Polsce brakuje nam przekonania społecznego do tej idei. A niby co 4
                Polak doskonale zna Niemcy... A te mogłyby być dla nas wzorem.
    • der-rauber Tylko Poznań 02.08.07, 00:23
      Na razie mieszkam w Warszawie i z niecierpliwością czekam na powrót do Poznania.
      --------
      Mankamenty W-wy: drogi złe, koszmarne korki i brak sterowania sygnalizacją uliczną (stoję na każdym czerwonym), komunikacja miejska fatalna, urzędy niewspółpracujące, ceny w sklepach chore - niższa siła nabywcza pieniądza niż w Poznaniu, nieruchomości to nie własność a użytkowanie wieczyste.
      Plusy W-wy: zadziwiająco sporo fajnych ludzi i całkiem wesołych, pokazowa dbałość o patriotyzm, miażdżąco więcej połączeń z Okęcia niż z Ławicy,
      --------
      Mankamenty POznania: Grobelny, F-16 (południowa część),
      Plusy Poznania: powalająco lepszy asortyment w sklepach po niższych cenach, komunikacja w mieścia na najwyższym poziomie w kraju, dużo zieleni, miasto jest bardziej ludzkie, czystsze powietrze, Autobahn,
      --------
      Najlepszym miernikiem dla mnie jest to że moja Żona (Warszawianka) woli mieszkać w Poznaniu i za jakiś czas się do Poznania przeniesiemy. Tak żeby nasze dzieci w Poznaniu się urodziły.
      • Gość: MAG Re: der-rauber IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.07, 13:03
        No to masz super zonke :-)
        Beda nowe pyrki? gratulacjones!

pozdro.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Tylko Poznań IP: 217.97.159.* 02.08.07, 19:14
        Nie wiem skąd Rauber wziąłeś te niższe niż w Wawie ceny w Poznaniu. Chyba, że
        masz na myśli piwo na starówce :-) Poznań nie jest tanim miastem. Pracuję teraz
        w Olsztynie i przywożę żonie na weekendy sporo zakupów :-)

...
        - do Poznania wdzierają się 3 kliny zieleni. Parku jak Łazienki nie ma. Są
        mniejsze (Sołacki, Wilsona, Cytadela, Malta), ale i tak 4 km od centrum są
        kliny zieleni wchodzące od północnego-zachodu, od wschodu i od południa wzdłuż
        Warty. Wystarczy spojrzeć na mapę.
        - na terenie samego miasta masz 4 jeziora, z czego kierskie ma 6-8 km i jest
        dobre do żeglowania, a Strzeszyńskie na granicy 1 i 2 klasy czystości i
        doskonłe do pływania. W promieniu 25 km od centrum miasta masz 10 jezior z
        czystą wodą, a w promieniu 80 km od miasta masz trzy duże pojezierza.
        - kompleksy lesne 15 km od rynku - na północny wschód i na południe ciągną się
        Wielkopolski Park Narodowy oraz Puszcza Zielonka. W przeciwieństwie do
        Kampinosu nie są zadeptane. 70 km na zachód jest Puszcza Notecka. Można tam
        wędrować z zachodu na wschód przez dwa dni nie spotykając człowieka.
        - cywilizowana zabudowa przypominająca miasto, stare dzielnice XIX wiecznych
        kamienic (Jeżyce, Łazarz, Wilda) będące jednym z największych kompleksów
        zabudowy XIX wiecznej w Europie.
        - komunikacja i drogi - po kilku przebudowach jeździ się względnie sprawnie.
        Jeszcze w 90-tych korki były momentami warszawskie. Choć w Warszwie korki to
        tak naprawdę wynik dwóch rzeczy - bezmyślnego rozwoju aglomeracji i mentalnosci
        mieszkańców mających awersję do komunikacji miejskiej (niechby Poznań miał tyle
        pieniędzy na tramwaje!). W Wawie największe korki tworzą się w śródmieściu i na
        osi Ochota-Krakowska-Trasa Katowicka. Po przebranięciu przez ten rejon korki są
        w normie.
        Jednak do centrum Poznania i tak jeźdżę zawsze rowerem albo tramwajem. Po
        prostu szybciej.
        - Powietrze i woda - w zachodnich dzielnicach oddychasz swobodnie, a wodę można
        pić z kranu. Mineralna to to nie jest, ale dobry niemiecko-francuski poziom.
        Choć we włoskich miastach jest smaczniejsza :-)
        - Do miłosników motoryzacji pewnie nie należysz, gdyż wiedziałbyś o Torze
        Poznań :-)
        - jedzenie - powstaje nieco producentów tradycyjnych wedlin - coś co w innych
        regionach kraju dopiero raczkuje. W Poznaniu możesz kupić wyroby z gwarancją
        naturalnosci, bez chemii.
        ...
        • Gość: RAUBER Włodek uwierz IP: *.spray.net.pl 02.08.07, 19:48
          Ceny w Tesco w Warszawie przy Górczewskiej są wyższe niż w Piotrze I Pawle przy Promienistej, a PiP Promienista to nie jest byle markecik, są też podłe odstępstwa ceny warszawskie i wyższe oferuje Albert na Góreckiej.

Do Warszawy biorę wuchtę zakupów z PiP, dobre, świeże, pachnące. W Warszawie nie dostaniesz prawdziwego chleba, jest tu taki jak na zachodzie jakby dmuchany czy robiony maszynowo. Różnice w smaku i jakości żywności zauważyła moja Żona mimo że broni tą swoją Warszawę.

PS. Nie dziwię się że ceny Olsztyńskie są niższe od naszych, tamtejszy rynek pracy jest trudny i ciężko tam Ludziom zarobić. To i handlowcy ceny dostosowali do portfeli.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Włodek uwierz IP: 217.97.159.* 03.08.07, 08:58
            Mieszkałem w Wawie nieco więc mam porównanie. Dla mnie różnice w cenach
            poznańskich są naprwdę niewielkie. Inna rzecz, że różnice między P&P jak się
            pogrzebie w szczegółach, a sieciami wcale nie są znaczące - może 3%? Może 5%?
            W Poznaniu niestety też kłopot z dobrym pieczywem. Ostatni dobry chleb jaki
            jadłem to w bawarskiej piekarni. Za 3 EUR za kg.
            Za to W Wawie masz to szczęscie, że możesz kupować Tradycyjne Jadło w Blue City
            i w Jankach.

• umbravitae Re: Tylko Poznań 03.08.07, 03:52
          Włodek, przejdź się na spacer do poznańskiego Piotra i Pawła a potem do warszawskiego... Różnica w cenach spora.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Tylko Poznań IP: 217.97.159.* 03.08.07, 09:01
            Przejdź się do P&P w Jankach i do Blue City. Różnica w cenach spora :-) Przejdź
            się na Promienistej, na Marcelińskiej i na Gronowej. Różnice biją po oczach.
            • umbravitae Re: Tylko Poznań 04.08.07, 01:03
              Ale już ceny owoców i warzyw w Poznaniu na targu a w Wawce mnie rozbrajają. Przykładowo ostatnio miałam chęć na kurki - Poznań Rynek Wildecki 9 zł, Warszawa pod Halą Mirowską najtańsze były po 16 zł (brzydkie), ładniejsze już po 18, 20 zł. :-((
              • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Tylko Poznań IP: 217.97.159.* 06.08.07, 20:09
                Droższe wyraźnie są banany i winogrona. Pamiętaj, że ceny najmu przy
                Hali Mirowskiej mają się nijak do poznańskich trzech rynków. A co do
                kurek, to znajdz mi na Mazowszu lasy :-)))
      • umbravitae Re: Tylko Poznań 03.08.07, 03:50
        > Najlepszym miernikiem dla mnie jest to że moja Żona (Warszawianka) woli mieszka
        > ć w Poznaniu i za jakiś czas się do Poznania przeniesiemy. Tak żeby nasze dziec
        > i w Poznaniu się urodziły.

Ciekawe...
      • Gość: marcys Re: Tylko Poznań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 17:24
        to pozdrowienia dla zony :-)
    • ka-8 Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 03.08.07, 18:12
      p.borzecki napisał:

> Witam,
      > Podejmuję właśnie decyzję gdzie lepiej się przeprowadzić do Poznania czy
      > Warszawy. Być może są tu osoby, które znają walory i wady obu tych miast. Nie
      > wyjeżdżam za pracą, po prostu chce zmienić klimat. Prowadzę firmę działającą w
      > całej Polsce więc zarobki w poszczególnych miastach mnie nie interesują.
      > Jestem młody, bez rodziny - chce pożyć, pobawić się :) Doradźcie coś?

Jezeli mialbym do wyboru Poznan albo Warszawe zakladajac ze nie musze brac pod
      uwage np. zarobkow z pracy najemnej (bo te w Wawie chyba sa wyzsze), wybralbym
      zdecydowanie Poznan. Chociazby dlatego ze miasto nie jest takim molochem, ze
      jezdzi sie po nim o niebo lepiej niz po Wawie. Do tego dolicz to ze wypad za
      miasto w jakas fajna okolice (las, woda, gorylek (czyli grill) z kielbaskami i
      piwkiem), troche jazdy na rowerze) nie jest wyprawa juz w momencie dotarcia do
      granic miasta. :) O cenach juz wspomniales, i nie dotyczy to tylko wynajmu
      mieszkan. No i ludzie jakos mniej sie spiesza, jakos milej mi w Poznaniu
      (zaznaczam ze nie jestem z Poznania), Poznan byl dla mnie po prostu znacznie
      ladniejszy dla oka niz Warszawa.

A najzabawniejsze jest to ze wlasciwie moge to samo powiedziec o... (i tu sie
      posypia pewnie gromy na mnie) Wroclawiu. Jezeli mialbym wybierac miejsce do
      zamieszkania, wybieralbym miedzy Poznaniem i Wroclawiem. Warszawa w ogole nie
      bylaby brana pod uwage. :) I ten wybor wygralby jednak Wroclaw, jednak jego
      Stare Miasto i mimo wszystko rozniacy sie od Poznania klimat bardziej do mnie
      przemawia i trafia w moje preferencje (co oznacza rowniez ze Poznan nadal uwazam
      za piekne miasto, na pewno zaslugujace na to zeby sie w nim osiedlic, z
      pewnoscia nie nadajace sie na porownanie z Warszawa - w Warszawie jak dla mnie
      mieszka sie dla tzw. kariery, w Poznaniu mieszka sie bo to jest miasto w ktorym
      sie chce mieszkac). Przynajmniej takie jest moje odczucie. :)
      • Gość: Włodek z Grunwaldu ??? A dlaczego tak myślisz? IP: 217.97.159.* 06.08.07, 20:03
        Dlaczego myslisz, że w Poznaniu nie lubi się Wrocławia? Konflikt
        Poznań-Wrocław od zawsze jest budowany przez ludzi, którzy wybrali
        studia w Poznaniu, czy Wrocławiu się w tych miastach decydując
        osiedlić. A niegdyś także przez kibiców piłkarskich, gdyż według ich
        dziwacznych kodów plemiennych kibice wojskowego klubu Śląsk Wrocław
        solidaryzują się z dawną milicyjną Legią Warszawa. Ale to już dla
        mnie na tyle odległe światy, że poniżej takich ogólników nie jestem
        w stanie przeniknąć.
        Konflikt Poznań-Wrocław dla rdzennych mieszkańców Poznania nie
        istnieje. Owszem Wrocławianie zerkali zazdrośnie na Poznań. Ale
        teraz im sie wiedzie i dobrze. Komuna ich jeszcze mniej
        rozpieszczała niż Poznań. Poza tym 1/3 mieszkańców Wrocławia wywodzi
        się z Wielkopolski i te związki są silne.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: ??? A dlaczego tak myślisz? IP: 217.97.159.* 06.08.07, 20:07
          Jeszcze jedno - Poznań jest w porównaniu do Wrocka miastem ludzi
          bardziej zamkniętych w sobie, bardziej indywidualistycznie
          nastawionych. Wrocław ma duch kolektywizmu. Z całą pewnością te
          cechy zostały wykształcone bagażem pochodzeniowym (choć pamiętaj, że
          20-25% współczesnego Poznania to Wilniacy) oraz tożsamościowym.
          Poznaniaków kształtowały przez ostatnie 150 lat walka o indywidualną
          własność i własna zaradność, Wrocławian dążenie do zbudowania
          kolektywnej tożsamości na nowym gruncie.
        • Gość: RAUBER Inaczej Włodku, Konflikt Poz-Wro podsyca Wyborcza IP: *.spray.net.pl 06.08.07, 23:49
          Inaczej Włodku, Konflikt Poz-Wro podsyca Wyborcza, poczytaj te głupie paszkwile jakie GW wypisuje, że ktoś kogoś wyprzedził, pogrążył, jak poczytałem dziś opisy na forum Wrocławia (w artykule o lotach z ŁAwicy) to mnie szlag trafił widząc głupoty jakie ktoś wypisuje. I to wszystko w warunkach gdy z Wrocławiakami się lubimy i szanujemy. Może im przeszkadza to że się z Wrocławiem lubimy??
        • pieniacz_sadowy Milicyjna Legia?!?!?!?!?!?!?! 08.08.07, 06:29
          Centralny WOJSKOWY Klub Sportowy LEGIA Warszawa?!?!?!

Taki przejaw dyletanctwa i mylecenia pojecia "milicyjny"
          z "militarny" zasluguje na NATYCHMIASOTWE BEZZWROTNE
          ROZLICZENIE!!!!!!!
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Milicyjna Legia?!?!?!?!?!?!?! IP: 217.97.159.* 08.08.07, 21:40
            No dobrze. Wyszło w pełni moje desinteressement dla tego typu ...
            problemów :-)
    • monika_04 Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 07.08.07, 07:40
      Byli w piątek u mnie znajomi. Jedna osoba- mieszkanka Warszawy była zachwycona
      Poznaniem. Czysto. Piękny Stary Rynek i bujne życie nocne. Tanie bilety MPK.
      • Gość: Poznaniak Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.icpnet.pl 19.08.07, 01:01
        Co wybrac? Może wypowiem sie na temat Poznania (mieszkam tu od
        urodzenia)

Zyje sie tutaj bardzo dobrze. Komunikacja jest na bardzo wysokim
        poziomie, tramwaje i autobusy rzadko sie spozniaja ponadto sa czyste
        (mamy najlepsze autobusy w Polsce wg. ostatnich badań)Jesli chodzi o
        samochody to korki sie zdarzaja (jak to po prostu bywa w wielkich
        miastach) ale nie sa one az taka przeszkoda. Wszystko pod
        dostatkiem - sa tutaj wszelkie oddzialy firm i sklepow wiec nie
        bedzie raczej problemu z dostaniem jakiegos towaru. Jesli chodzi o
        zycie nocne - mnostwo pubow i dyskotek ( m.in SQ - jeden z
        najlepszych klubów w Polsce) super klimat w godzinach wieczornych na
        starym rynku, niczym nie odstepujacy od tego jaki jest w Krakowie.
        Ktos wspominal o policji - faktycznie jakos malo jej ostatnio
        widze :D no miejmy nadzieje, ze to sie poprawi. Ogromny wybor
        mieszkan.
        Jesli chodzi o przestepczosc to zdarza sie i to nie zawsze sa jak
        ktos pisal 'niegrozni kibice lecha' bo sa dzielnice gdzie grupki
        moga narobic problemow. Ale ogolnie jest OK.
        Bardzo duzy wybor centrow handlowych (pare aktualnie jest w budowie)
        i najslynniejszy chyba w calej Polsce Stary Browar (heh, pewnie
        ludziom sie teraz nasunely Zlote Tarasy - oj warszawka co bys
        zrobila bez tego szumu medialnego??)
        Stary Browar wygral nagorde dla najlepszego centrum handlowego NA
        SWIECIE.
        Lotnisko Ławica caly czas sie preznie rozwija i powoli gonimy
        Warszawe (w tym roku ławica uzyskala az 11 połączen!)
        Blisko do Berlina. I do Warszawy. W sumie wszedzie - w gory 300 km i
        nad morze rowniez :D
        Czy w Warszawie jest cos czego nie ma w Poznaniu? odpowiedz brzmi
        nie.

Bardzo polecam to miasto!

Co fajnego w Warszawie to fakt iz mozna spotkac czasem jakas slawna
        osobe na ulicy :D
        • wolf2007 Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 19.08.07, 21:53
          tez sie moge wypowiedziec poniewaz znam akurat oba miasta bardzo dobrze.odniose
          sie po kolei do twojej wypowiedzi.
          "Zyje sie tutaj bardzo dobrze" - ale obiektywnie patrzac to na jakiej podstawie
          tak piszesz co jest punktem odniesienia bo np jezeli walbrzych z jego
          gigantycznym bezrobociem to ok rzeczywiscie tak jest ale jezeli wezmiemy pod
          uwage np monachium to zyje sie w poznaniu nader nedznie.pozatym jezeli bierze
          sie za punkt odniesienia zarobki to w warszawie zyje sie znacznie lepiej.choc i
          jezeli chce sie zachowac obiektywizm to poznan jest pod tym wzgedem w czolowce w
          polsce.
          "Komunikacja jest na bardzo wysokim
          > poziomie, tramwaje i autobusy rzadko sie spozniaja ponadto sa czyste
          > (mamy najlepsze autobusy w Polsce wg. ostatnich badań)" - przez tle lat
          studiow jednak trcoeh sie te tramwaje spoznialy.nie jest to nic nagannego gdyz
          wszedzie tak jest ale nie ma co od razu idealizowac.jezeli chodzi o stan taboru
          to nie wiem na podstawie jakich badan niby sanajlepsze w polsce to chyba sobie
          wymysliles.macie bardzo duzo ikarusow.znam osobiscie dwa miasta oklo 150 tys
          gdzie WSZYSTKIE autobusy sa nowe ( lub prawie nowe kilkuletnie itp) zagraniczne
          wiec akurat pod tym wzgledem nie mielibscie zadnych szans zeby uzyskac najlepszy
          rezultat.
          "Jesli chodzi o
          > samochody to korki sie zdarzaja (jak to po prostu bywa w wielkich
          > miastach) ale nie sa one az taka przeszkoda." - ty chyba z poznania nie jestes
          ze takie glupoty piszesz. korki sie "zdarzaja"? tam codziennie sa korki
          chociazby przy rondzie rataje ciagle dzien w dzien i tak w wielu punktach
          miasta. w warszawie sa jeszcze wieksze korki bo i miasto jest ponad trzy razy
          wieksze wiec nic dziwnego.
          "Wszystko pod
          > dostatkiem - sa tutaj wszelkie oddzialy firm i sklepow wiec nie
          > bedzie raczej problemu z dostaniem jakiegos towaru." - tu sie posrednio zgodze
          nie mialem wiekszych problemow z nabyciem czegokolwiek.jednak odnoszac sie do
          warszawy tam jednak jest znacznie wiecej punktow zakupu ale tez i wiecej
          chetnych w sumie prawie na to samo wychodzi.
          "Jesli chodzi o
          > zycie nocne - mnostwo pubow i dyskotek ( m.in SQ - jeden z
          > najlepszych klubów w Polsce) super klimat w godzinach wieczornych na
          > starym rynku, niczym nie odstepujacy od tego jaki jest w Krakowie." - tu
          akurat znowu glupota chyba nie byles w takich miastach jak np krakow czy
          wroclaw. pod wzgledem poznan jest po prostu nudny strasznie w centrum wroclawia
          jest wiecej lokali niz w calym poznaniu o czym sie niestety sam przekonalem
          przez tyle lat.
          jezeli chodzi o przestepczosc to akurat tu poznan w stosunku do warszawy jest
          niezwykle spokojnym miastem.
          "Bardzo duzy wybor centrow handlowych (pare aktualnie jest w budowie)
          > i najslynniejszy chyba w calej Polsce Stary Browar (heh, pewnie
          > ludziom sie teraz nasunely Zlote Tarasy - oj warszawka co bys
          > zrobila bez tego szumu medialnego??)
          > Stary Browar wygral nagorde dla najlepszego centrum handlowego NA
          > SWIECIE. " - osobiscie nie wiem kto robil te niby strasznie wiarygodny
          plebiscyt ale sie osmieszyl stary broewar jest centrum jak centrum nic
          specjalnego tam nie ma takie zlote tarasy w warszawie na glowe bija to a juz te
          co na zachodzie widzialem to wogole.
          lotnisko lawica narazie i jeszcze dlugi zas bedzie w bardzo glebkim cieniu
          warszawskiego choc coraz lepiej sobie radzi.z tego co wiem to wroclaw juz daleko
          zostawiliscie w tyle ale realnie patrzac po ilosci lotow dziennie i rocznie to
          lawica jest zasciankiem okecia.trzeba umiec spojec prawdzie w twarz.
          reasumujac wogole temat to jest on niemozliwy do jednoznacznego
          stwierdzenia.kazdybedzie wolal co innego. warszwa jest miastem wielkim wszedzie
          duzy chalas tlok kto tego nie znosi nie bedzie sie czul tam dobrze i lepiej mu
          bedzie w poznaniu.
          • wolf2007 Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 19.08.07, 21:57
            aha jeszcze jedno chcialbym dodac jezeli chodzi o sprawe komunikacji ale nie
            tylko miejskiej.jest ona dosc dobrze zorganizowana i przejzysta .dobrym
            przykladem moze byc dworzec kolejowy.we wroclawiu np jest tam straszny burdel
            niby kas maja tez porownywalna ilosc ale wszedzie idzie wszystko wolno totalny
            balagan i nerwy. przy kazdej kasie wielkie kolejski a juz nie wspomne o
            informacji tam sa po prostu kolejki jak za komune przy miesnym dlatego nie ma co
            liczyc lezeli sie ma nawet 20 min do pociagu ze sie zdazyczegokolwiek
            dowiedziec.najlepiej po prostu isc na peron i bez nerwow dolozyc te pare zlotych
            i kupic bilet w pociagu.pod tym wzgledem poznan jest swietnie zorganizowany
            niezadko mialem 6 min do pociagu i nie dosc ze zdazylem kupic bilet to jeszcze
            mialbym czas na pojscie do informacji.
            • Gość: Hubert z Rataj Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: 62.244.137.* 21.08.07, 13:51
              Ja się urodziłem w Pile, ale w trakcie studiów kupiłem w Poznaniu
              mieszkanie i przeniosłem się tu na stałe. Poznań ma ogromny
              potencjał kulturalny! Festiwal Maltanp; Stary Browar, który łaczy w
              sobie kulturę, sztukę i handel itp... Poznań zachowuje cechy
              relatywnie małego miasta gdzie panuje kameralna atmosfera, a
              jednocześnie daje ogromne możliwości i niczym nie ustepuje wielkim
              miastom jak np Wawa.
              Miasto na tyle duże aby czuć poczuć przestrzeń i wolność, a
              jednocześnie na tyle małe, aby nie czuć się obco i anonimowo.
              A poznańskiego dworca PKP i PKS nie znoszę, bo są to brzydkie
              obiekty. Najbardziej powala mnie tzw Dworzec Międzynarodowy PKS,
              który zarówno pod względem wyglądu jak i obsługi klienta sięga chyba
              lat 60-tych zeszłego wieku.
              • wolf2007 Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 21.08.07, 14:36
                dworzec autobusowy rzeczywiscie jest brzydki i maly ale kolejowy to akurat nie
                calkiem ladnie wyglada i jest funkcjonalny.
            • Gość: my Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.hochtief.de 21.08.07, 17:08
              wolf2007 napisał/a
              "stary broewar jest centrum jak centrum nic
              specjalnego tam nie ma takie zlote tarasy w warszawie na glowe bija
              to"

buahahaha, Złote Tarasy??? Ten ziszczony sen cukiernika???
              • wolf2007 Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi 22.08.07, 00:51
                pewnie ze tak ladnie wygladaja
            • Gość: poznaniak Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 23:14
              WOLF 2007:

To chyba Ty piszesz bzdury i kompletnie nie interesujesz sie
              miastem. Poznan ma najlepszy tabor autobusow w Polsce - ŹRÓDŁO:
              www.rmfmaxxx.pl/index.html?art=news&nr=3923
              Warszawa TRZY razy taka jak Poznan? buahahaha! I znowu Twoja
              niewiedza...
              powierzchnia p-n: 261,85 km2 w-wy: 518 km2
              tak wiec warszawa jest jeszcze raz taka jak poznan, ale nie az trzy
              razy wieksza!

mamy bardzo duzo ikarusow? prosze daruj sobie... chyba ostatni raz
              temu byles w poznaniu 6 lat temu...
              ok, zgadzam sie korki sa - no ale to jest normalne w duzych
              miastach...

" w centrum wroclawia jest wiecej lokali niz w calym poznaniu " -
              tutaj kolejna Twoja bzdurna wypowiedz. Przeczytaj to jeszcze raz i
              sie zastanow. No chyba, ze ostatni raz w Poznaniu byles 10 lat
              temu...
              nuda w Poznaniu? heh moze nie wiesz gdzie szukac dobrych klubow po
              prostu?
              Lawica daleko za okeciem? - zgadzam sie, zadne inne miasto nie moze
              sie rownac z okeciem, poniewaz wlasnie to lotnisko generuje az 63%
              ruchu powietrznego, a zobaczymy ile mamy lotnisk w Polsce...

• Gość: Pablo Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:05
                Właśnie widać jaką wspaniała macie komunikację..patrz główny artykuł :)

Pzdr Pablo
    • Gość: wybrałem Poznań:) hej, wszystkie odpowiedzi na to pytanie są bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:44
      sensu, te dwa miasta mogą zaoferować dużo, sedno sprawy (wg mnie) to
      walor estetyczny i on powinien być decydujący, przejedź się do
      Poznania i Warszawy i zwróć uwagę na te same rzeczy np.
      architektura, układ przestrzenny, zieleń miejska, skwery, tereny
      rekreacyjne itp., wybierz to miasto, które w kwestii estetyki jest
      bliższe Twojej naturze (to bardzo proste), całą reszta to dodatek...
      pzdr
      • Gość: wybrałem Poznań:) Re: hej, wszystkie odpowiedzi na to pytanie są be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:53
        oglądanie miasta w kategoriach estetycznych daje również odpowiedź
        na pytanie -jacy ludzie (w większości) zamieszkują na danym terenie,
        myślę że wybór miejsca nie będzie ciężki bo te dwa miasta różnią się
        praktycznie wszystkim, to są dwie rózne rzeczywistości...(dla mnie
        jest to niesamowite)
        • Gość: Hubert z Rataj Re: hej, wszystkie odpowiedzi na to pytanie są be IP: 62.244.137.* 21.08.07, 15:19
          Z mojego punktu widzenia każda odpowiedź jest dobra, bo każdy szuka
          w mieście czegoś innego. Ja np doceniam bliskośc ośrodków kultury
          typu kina, teatry, muzea... Bardzo lubię tez Poznańskie parki, bo
          tereny zielone są w naszym mieście bardzo porządnie utrzymane.
          Myślę, że im bardziej subiektywna będzie ocena tym bardziej będzie
          cenna.

No i jak pięknie wygląda nowa trasa tramwajowa szczególnie na
          odcinku od JP II do al. Marcinkowskiego! Poznańskie centrum zaczyna
          wyglądać jak prawdziwa nowoczesna metropolia!
    • Gość: pac Re: Gdzie lepiej mieszkać w Poznaniu czy Warszawi IP: *.sk2.am.poznan.pl 22.08.07, 07:08
      Lepiej mieszkać gdzie indziej bo tu nie przestrzega się prawa np.
      dyr. NFZ Błońska cieszy się atencją lekarzy i samorządowców, których
      lekceważy i nie znosi a jej udowodnione oszustwa nie spowodowały
      odsunięcia ze stanowiska..takich przykładów jest multum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka