Gość: shedows MPK traci pasażerów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:11 Choć moim zdaniem komunikacja jest w naszym mieście dobra to niestety podnoszenie cen biletów oraz liczenie się z każdym groszem powoduje przesiadanie się wcaleniebogatych poznańiaków na autonogi i rowery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia MPK traci pasażerów! IP: *.teb.pl 24.08.07, 10:15 Podstawową sprawą dla mnie jest brak bezpiecznych, w ogóle jakichkolwiek większych parkingów w poblizu pętli i przystanków tramwajowych. Nie raz zastanawiałam się jak połączyć dojazd autem z Antoninka do przystanku w okolicach Malty, aby przesiąść się do tramwaju lecz brakuje parkingu. W knsekwencji jadę do centrum autem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Columb MPK traci pasażerów! IP: *.poz.zigzag.pl 24.08.07, 10:31 Do tych wszystkich postulatów (punktualność, pierwszeństwo w centrum, dostosowanie sieci mpk do potrzeb rozrastającego się miasta, aglomeracja - czyli współpraca chociaz w komunikacji z otaczającymi gminami - postulat do miłościwie panującego w powiecie PO, możliwość kupna biletów u kierowców)dorzuciłbym jeszcze lepsze traktowanie pasażerów. Np. Kaponiera - autobus nocny - odjechały wszystkie, tylko mój się nie zjawił - czekało ok 20-30 osób - pan z dyżurki mpk (2m od przystanku i czekających pasażerów) nie pofatygował się powiedzieć, że autobus wypadł i nie przyjedzie, trzeba było prosić się o ta informacje. Brak kultury niektórych kierowców - przykłady można mnożyć. Na codzień - dojazd do pracy autobusem to dla mnie przynajmniej 30-40 minut - o ile przyjedzie autobus, powrót 1h. Przesiadłem się na rower i gdy pogoda pozwala dojeżdżam w 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kikusia MPK traci pasażerów! IP: 195.20.110.* 24.08.07, 10:35 nie może być tak, ze wszystkie autobusy przyjeżdżaja na przystanek w tym samym czasie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art MPK traci pasażerów! IP: *.mxs.adsl.euronet.nl 24.08.07, 10:35 Bilety: - większa dostępność. Powinny być dostępne całą dobę u kierowcy, pasażer może wchodzić przez pierwsze drzwi pokazywać bilet lub go zakupić a wychodzić pozosałymi. Dziwne, ale w wielkimParyżu jest to możliwe. - może warto się zastanowić nad biletami za przejazd? Obecnie jak kupię bilet 10 minutowy, bo z rozkładu wynika, że pojadę 8 minut tramwajem, to tramwaj zazwyczaj jedzie 15 minut. I nie jest to moją winą, że przekroczyłem czas jazdy. Kierowałem się rozkładem jazdy. Punktualność: - przy rozkładzie jazdy powinna być jeszcze adnotacja "są to orientacyjne godziny przyjazdu i odjazdu autobusu/tramwaju". Tramwaje i autobusy jeżdżą jak chcą, rozkład jazdy swoje, życie swoje. Komfort jazdy: - powinny być wydzielone pasy ruchu wyłącznie dla komunikacji miejskiej. Dziwne, ale w całej europie się takie rozwiązane sprawdza i zdecydowanie poprawia komfort jazdy. - zakaz palenia w auobusach i tramwajach przz kierujących!! To jest niedopuszczalne!!! - egzekfować zakaz palenia na przystankach i czyścić przystanki! Jeden wielki bałagan. - tramwaje niskopodłogowe, szczególnie w tych miejscach gdzie są szpitale. - "bardziej życiowe" trasy autobusowe. - porządek a tramwajach i autobusach. - kierowcy autobusów powinni być świadomi, że wiozą ze sobą pasażerów, że ulice poznania to nie tor wyścigowy. Czasami tak szarżują na zakrętach, że ludzie w autobusie raz z lewej strony raz z prawej strony pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: contango Re: MPK traci pasażerów! IP: 217.153.106.* 24.08.07, 10:37 - poranne tramwaje i busy są tak zatłoczone przez centrum jak trwa rok szkolny i studencki że się nie chce wsiadać -Jest nocna Pestka więc taką samą trzeba zrobić na Rataje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doogroo Re: MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:12 Pestka jeździ w nocy, bo ma wydzielone torowisko. Nie wiesz dlaczego nie jeżdżą w nocy tramwaje? Zapytaj kogoś kto mieszka przy torach. Odpowiedz Link Zgłoś
qu_75 Re: MPK traci pasażerów! 28.08.07, 16:26 Po co nocny tramwaj na Rataje? To jakaś bzdura. Obserwuję ten odcinek: tramwaje te napóźniejsze, jeżdżące około północy, w dni powszednie wożą najczęściej powietrze. W weekendy może być inaczej, ale i tak skala jest zbyt mała. O tych wczesnorannych tramwajacj nie wspominając - po co komu kilka bimb jadących tą samą trasą o 4:30 rano?? Dla tych 2-3 osób siedzących w tramwaju? Postuluję likwidację tych tramwajów - oszczędności będą jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz M. MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:42 Proponuję wprowadzić podatek komunikacyjny dla mieszkańców aglomeracji i niech cała komunikacja będzie darmowa. Zniknie problem jazdy na gapę, kanarów itd. Kierowcy wybiorą tramwaj albo autobus i będzie mniej korków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Niestety czesto trzeba jechac autem IP: *.icpnet.pl 24.08.07, 10:43 Trasa z Królowej Jadwigi na Promienistą. Kombinacja tramwaj-autobus = 1 godzina (4x opłata godzinna), samochód = 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizol MPK traci pasażerów! IP: *.man.poznan.pl 24.08.07, 10:44 Sprawy są banalne dla przeciętnych ludzi, tylko siedzący na stołkach w zarządzie MPK i cała świta pana naszego wielce panującego prezydenta Poznania nie dostrzega błędów. Podstawowa sprawa to dostępność biletów, już słuchać nie mogę jak jakaś durnota się upiera że z tym nie ma problemu! Mieszkam na Umultowskiej za torami i chcąc nie chcąc muszę dotrzeć do pętli pestki na gapę bo NIGDZIE nie mogę kupić biletu. A kary teraz podkręcili! Była pętla na os. Batorego, zlikwidowali, był kiosk na górze przystanku Szymanowskiego, od roku zamknięty. No co za problem parę automatów postawić? Taki SOP ma ich pierdyliardy a MPK nie umie? Buuu co za ofermy! Frontem do klienta panowie z MPK!! Zaczynamy powoli umieć wymagać jako konsumenci. Gdzie są te parkingi co bym mógł się przesiąść na te Wasze pojazdy? Albo co za okrutnik wymyślił, że jak pojazd stoi na światłach (ale jeszcze na przystanku) to nie może mi drzwi otworzyć?!!! Taka już mnie krew nie jeden raz zalewała, że źle Wam życzę autentycznie! Tylu uczelnie menadżerów wypuszczają, a u Was posucha. Jeszcze PRL-em trącicie ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer z przymusu MPK traci pasażerów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:57 Jezdze troche po Polsce i tez korzystam z komunikacji miejskiej, dlatego dorzucam swoje 3 grosze: ) 1/Ceny biletow bylyby w porzadku,gdybym placil za czas orientacyjny przejazdu,a nie za stanie w korkach.- dla mnie to oszustwo. W koncu nie moja wina,ze sa korki. 2/ Moze jednak lepiej zrobic bilety strefowe (do ilus przystankow),na tramwaje, a nie tylko autobusy. Tak maja w Warszawie. 3/ Mozna by tez zrobic dwa rodzaje biletow rownolegle.- dosc dobre rozwiazanie z Krakowa. 4/ Automaty biletowe w pojazdach- przyklad z Zielonej Gory. 5/Tabor nie jest taki zly- zobaczcie jakie rzęchy jezdza w innych miastach -np. Wroclaw 6/Punktualnosc- taka sobie, ale az takiej tragedii nie ma. 7/ Kierowcy z reguly sa ok., chociaz niektorzy musieli wczesniej wozic ziemniaki z PGR-ow i tak im zostalo ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilet przystankowy W Poznaniu są bilety przystankowe na autobusy! IP: 195.216.115.* 24.08.07, 12:00 W Poznaniu są bilety przystankowe na autobusy! Wystarczy z nich korzystać, a nie psioczyć, że autobusy stoją w korkach. Ja korzystam i sobie chwalę, tym bardziej, że te bilety są fajniejsze od strefowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:57 Nic dziwnego, że pasażerów ubywa - jakość usług jest żadna, a bilety drogie (i jeszcze planują podwyżki cen): -jest ogromny kłopot z kupowaniem biletów wieczorem/nocą, ostatnio można kupować bilety u motorniczego, jednak ci są często (nie mówię, że zawsze) nieuprzejmi i na pasażerów, którzy chcą kupić bilet patrzą z wyrzutem. Dlatego konieczne są BILETOMATY! -punktualność autobusów jest wręcz skandaliczna! Właściwie nie ma po co znać rozkładów jazdy, bo autobusy i tramwaje i tak jeżdżą po swojemu... nie mówiąc już o tym, że co chwila jakiś autobus wypada. -nieuprzejmi kierowcy - ostatnio widziałem jak jedna kobieta chciała wejść do autobusu, na przystanku Kurpińskiego (autobus 51), który stał na tym przystanku, gdyż miał czerwone światło, jednak miał zamknięte drzwi. Kobieta pukała do kierowcy, jednak ten zdawał się jej nie zauważać, a potem wręcz zaczął się wściekać na nią, pomimo, że autobus stał tam dobre 3 minuty i kierowca spokojnie mógł jej otworzyć drzwi. -jakość taboru też pozostawia wiele do życzenia - jeżdżenie 35-letnim tramwajem to powinna być atrakcja turystyczna, a nie codzienność mieszkańców miasta, a autobusy Ikarus powinno się już wycofać dawno temu :/ -niektóre połączenia są wręcz żałosne - dojechanie z os. Łokietka na Dębiec zajmuje ok 1 godz (a czasem niestety więcej) - dojechanie tam samochodem to ok 25 minut... Jeśli MPK nie upora się z tymi wszystkimi bolączkami to nigdy nie będzie konkurencyjne dla samochodów :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDRZEJ MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:03 OBECNIE NAWET LEPIEJ OPŁACA SIĘ (4 OSOBY) JECHAĆ TAKSÓWKĄ NIŻ KORZYSTAĆ Z MPK.NIE WIEM JAK TO TAKSÓWKARZE KALKULUJĄ, ŻE IM SIĘ TO OPŁACA, BO DAJĄ DARMOWY DOJAZD DO KLIENTA ORAZ JESZCZE 20 - 30 % RABAT!!! JEDYNĄ SZANSĄ DLA MPK BYŁOBY POPROSIĆ TAKSÓWKARZY O PODWYŻSZENIE TARYFY ;-). MOŻE WYSZŁOBY TO NA DOBRE MPK (WIĘCEJ PASAŻERÓW) I TAKSÓWKARZOM (JEŹDZILIBY LEPSZYMI AUTAMI). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Fusin Re: MPK traci pasażerów! IP: *.wszib.poznan.pl 24.08.07, 13:58 To prawda - podejrzewam że większość z tych straconych przez MPK pasażerów zasiliło radiotaxi. Jest taniej zwłaszcza w kilka osób lub całą rodziną. Bilety jednorazowe są zdecydowanie za drogie. Druga sprawa to rozmieszczeni lini, torów, przystanków, tras przejazdów, etc. z lat 70-tych. Nie uwzględniono że przez te ponad 30 lat miasto się rozwinęło i poznaniacy mieszkają na dużą większym terenie, często poza miastem i poza zasięgiem MPK, więc jak mają z niego korzystać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:13 1. bilety: czasem mam ochote przeciagnąć włodarzy MPK po części miasta, w której mieszkam: os. Kopernika...Mimo pętli autobusowej, nie ma możliwości kupienia biletów po 18 (zamknięte kioski, sklepiki)..A przepraszam-w jednym ostatnio się poajwiły bilety. Ale póki co, jedna jaskółka wiosny nie czyni:) I czasami mam opcję: albo jadę na gapę, albo zasuwam pieszo na-i tutaj do wyboru: Junikowo, trasą w stronę Kaponiery bądź trasą w stronę Ogrodów:) szczerze mówiąc, może jestem rozpieszczona, ale uważam, ze to lekkie niedopatrzenie ze strony MPK. 2. punktualność..punktualność..punktualność...dojeżdzam do pracy autobusem 77. Za pomocą MPK: ranny dojazd (tramwaj+autobus)-50 min. Powrót, tą samą trasą...z odwróconą kolejnościa środków lokomocji (czyli najpierw autobus a pożniej tramwaj)- jestem szczęśliwa, jak zmieszczę się w 1,5h. A to tylko dlatego, że autobus 77 jeżdzi jak chce. Szczerze mówiąc przestałam zwracać uwagę na rozkład jazdy, bo i tak nie wiem którym jadę: z reguły albo poprzednim i spożnionym..albo następnym..Bo że nie właściwym, to jestem pewna. Samochodem dojazd do pracy rano zajmuje mi 10 min. powrót ok. 20 (korki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eloy MPK traci pasażerów! IP: *.poz.wikia-inc.com 24.08.07, 11:34 Dla mnie sprawa jest prosta: MPK jeździ praktycznie tylko w granicach Poznania a coraz więcej ludzi się wyprowadza z miasta do okolicznych gmin. W takim przypadku używanie komunikacji publicznej nie ma większego sensu (kupowanie dwóch biletów dla komunikacji gminnej i drugiego dla MPK jest zbyt drogie, prościej i taniej kupić 14 letniego Golfa). Jeśli Poznań się nie potrafi dogadać z okolicznymi gminami to już jego problem. Będzie tracić coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m MPK traci pasażerów! IP: *.crowley.pl 24.08.07, 11:35 1. Dostępność biletów. Sprawa poruszana wielokrotnie i znana. 2. Komkarta miała być takim fajnym rozwiązaniem, a jak na razie: - nigdy nie wiadomo do kiedy ma się bilet - żeby ją doładować zawsze trzeba stać w kolejkach (np. pod rondem Kaponiera są dwa stanowiska, ale pracownik jest jeden, który akurat w okolicach godzin szczytu ma przerwę i wyrzuca ludzi) - brak możliwości zapłaty kartą płatniczą - brak możliwości doładowania przez internet 3. Szacunek dla pasażerów. Jeśli MPK chce lub nawet musi walczyć o osoby, które mają samochody musi ich przyciągnąć jakością obsługi. Nie może być tylko przewoźnikiem dla tych, których nie stać na auto. - Reklamodawcy dla MPK są ważniejsi niż pasażerowie (zaklejone szyby). - Przystanki nie są oznaczone jasno i czytelnie, ma mają nawet nazwy na wiacie. - Czy jest wielkim problemem, żeby motorniczy po awarii przeprosił pasażerów (przez mikrofon lub po prostu głośno powiedział), poinformował o awarii i o jej naprawie (czy musi bez pasażerów pojechać do zajezdni, czy wezwał pomoc i czekamy na jej przyjazd itd)? W tej chwili jest tak, że otwiera drzwi i róbcie co chcecie. - Tabor musi być czysty. 4. Przynajmniej w centrum miasta komunikacja miejska musi mieć bezwzględny priorytet i musi przynosić korzyść dla pasażerów. Nie może być tak, że pieszo jest szybciej niż tramwajem (np. Most Teatralny, Rondo Kaponiera, Most Dworcowy). 5. Trasa PST jest w tej chwili kompletnie zapchana a cały czas przybywa mieszkań na Piątkowie i Winogradach, rozrasta się uczelnia na Morasku, przybywają centra handlowe (Plaza, Galeria Pestka). Konieczne jest natychmiastowe wydłużenie trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja MPK traci pasażerów! IP: *.echostar.pl 24.08.07, 12:18 Tansze bilety !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josh MPK spadaja dochody, bo nie umożliwia kupna biletu IP: *.icpnet.pl 24.08.07, 12:31 Okienko na pętli 10 na Solidarności albo zamknięte albo ma urlop albo nie sprzedaje biletów. Punkt (wymieniony na stronie MPK) na OWW sprzedający (jeszcze do niedawna) sieciówki - zlikwidowany. Kiosk nad PST zamknięty. Nic dziwnego, że MPK spadają dochody, skoro nijak jest kupić bilet. Powyższa sytuacja zdarzyła mi się niedawno w środku dnia roboczego. W weekend natomiast nigdzie nie idzie dostać biletu, tak samo wieczorem, lub wcześnie rano, kiedy kioski są jeszcze pozamykane. I bynajmniej rozwiązaniem nie jest podniesienie cen, i bynajmniej też nie sprzedaż biletów przez kierowców. To rozwiązanie jest tragiczne, zastosowano je m.in. w Opolu i Lublinie i skutek jest taki, że autobus potrafi mieć 5 minut opóźnienia na 4tym przystanku za pętlą. Automaty od sprzedaży biletów są najlepsze. A jeśli MPK boi się wandali, to nic nie stoi na przeszkodzie aby taki automat zainstalować wewnątrz autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:52 no coz jednym slowem trzeba obnizyc ceny biletow bo czasami poprostu nie ma sie pieniedzy na bilet a pasazerow nie ubywa tylko wiekszosc przestala odbijac bilety ze wzgledu na ich ceny, nie mowie ze 65 groszy to super wydatek ale korki na miescie itp sprawia ze jadac z centrum np na grunwald mozna jechac nawet za 2.6 na uldze co daje nam 5.4 na normalnym wiec przepraszam ale jak osoby nie uczace sie maja za tyle jezdzic nie dziwie sie wcale ze wybieraja samochód ja niebawem tez tak zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: MPK traci pasażerów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 17:01 > no coz jednym slowem trzeba obnizyc ceny biletow bo czasami poprostu nie ma sie > pieniedzy na bilet a pasazerow nie ubywa tylko wiekszosc przestala odbijac > bilety ze wzgledu na ich ceny Nie trafia do mnie ten argument, bo i tak w Poznaniu jest najtańsza komunikacja. W innych miastach podwyżki były regularnie wprowadzane i ludzie jeżdżą do dziś. > na miescie itp sprawia ze jadac z centrum np na grunwald mozna jechac nawet za > 2.6 na uldze co daje nam 5.4 na normalnym No nie rób z mieszkańców debili: każdy kto umie liczyć i musi jeździć regularnie kupi sieciówkę lub liniówkę. Najważniejszy argument jaki padł w tej dyskusji to: brak nowych linii uwzględniających migrację ludności. Część osób wyprowadziła się za miasto, ale jest też mnóstwo osób, które zamieszkało na nowych osiedlach (np w okolicach ul. Naramowickiej, Katowickiej itp.). Nie zauważyłem żadnych zmian w MPK w ostatnich latach, które dostosowywały się do zmian na mapie demograficznej miasta. Oczywiście budowa nowych linii lub wydłużanie istniejących to ogromne i kosztowne inwestycje. Bez nich jednak nie ma co myśleć o powstrzymaniu odpływu pasażerów i powrocie starych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor rady - jak nie tracić pasażerów IP: *.komster.pl 24.08.07, 13:08 Przede wszystkim komfort jazdy - zatłoczony, a co za tym idzie śmierdzący, tramwaj czy autobus odstrasza. Na dodatek autobusy mogą sobie "wypadać", a pasażerowie, którzy liczyli na szybki dojazd do jakiegoś miejsca czują się zawiedzeni - następnym razem pojadą samochodem... Natomiast dobrym pomysłem było podnoszenie kar a nie cen, bo i tak czasami dziennie trzeba wydać 5-10zł, a to sporo. Problemem jest jednak to, że wieczorami nie ma gdzie nabyć bilety - kiosk zamknięty, więc wolę taksówkę i 20zł za przejazd niż karę za brak biletu. Dobrym rozwiązaniem są nowe trakcje komunikacyjne, tramwaj jest często wygodniejszy od autobusu, ale musi mieć swoją drogę, by nie był narażony na korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg MPK traci pasażerów! IP: 198.28.69.* 24.08.07, 13:09 Można zrezygnować z biletów. Darmowa komunikacja z pewnością przyciągnie kierowców. Będzie mniejszy ruch samochodów, mniejsze korki, punktualna komunikacja, czyste środowisko. Jak ludzie zapłacą w podatkach, to prawie tego nie zauważą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim MPK traci pasażerów - i bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:39 MPK traci pasażerów, bo ludzie nie są głupi i zawsze będą wybierać bardziej sensowne rozwiązanie od tego mniej sensownego. Rzucę parę przykładów: 1. w centrum miasta najsensowniejszym połączeniem dla osób przed sześcdziesiątką jest rower lub własne nogi - tak jest najszybciej i najtaniej, nie mówiąz że w gros przypadków równiez zdrowiej i przyjemniej 2. jeśli ktoś myśli że komunikacja masowa równa się tania to jest w błędzie. W zeszłą niedzielę odbierałem ojca ze szpitala Świętej Rodziny na Jarochowskiego. Jakbyśmy chcieli pojechać autobusem linii 64 na Strzeszyn Grecki (żadnych przesiadek, wsiadając na Matejki) to za nas obu plus torba z bagażem opłata wyniosłaby 15,60. Wziąłem taksówkę, za transport na telefon, od drzwi do drzwi zapłaciłem 13,80 (wraz kosztem rozmowy telefonicznej z dyspozytorką)... 3. o braku biletów nie wspomnę - sprawa oczywista. Toż to zniechęcanie do usług transportowych! 4. autobusy są niepunktualne. Często w autobusie linii 64 zdarza mi się długo czekać w autobusie na przejeździe kolejowym na Wojska Polskiego (rekord 19 minut). Ktoś może powiedzieć: to nie wina MPK. Na co ja odpowiadam: akurat obchodzi mnie to tyle co kontrolerów MPK, że mi się bilet skończył podczas tego czekania... 5. często kierowcy nie grzeszą kulturą. I znów obrazki z pętli 64 na Strzeszynie, często widziane jesienią i zimą - autobus czeka na przystanku, drzwi zamknięte, tylko kierowca kurzy papierocha, przy czym jego determinacja aby nie otwierać drzwi pasażerom rośnie wraz z ilością spadającego deszczu lub niską temperaturą. Kiedyś przy minus 15 miałem okazje widzieć jak w zamkniętym ale oświetlonym autobusie kierowca ćwiczył gimnastykę szwedzką (skłony, podskoki - naprawdę!), podczas gdy pasażerom na zewnątrz marzła piana na ustach. Scena jak z Barei. Dobrze, że kierowca przez megafon nie ogłosił "mam was tam gdzie słońce nie dochodzi!". 5. informacja o rozkładzie jazdy jest denna. Chciałbym aby w internecie były szablony umożliwiające zdrukowanie rozkładu jazdy "po przystankach" i "po liniach". Można? Nie można. Można tylko online. Zmiany organizacji ruchu trwające 1-2 dni czasami w ogóle nie są uwzględnione na przystankach innych niz końcowe oraz wewnątrz pojazdów - zdarzało mi się parokrotnie tłumaczyć innym dlaczego akurat ten tramwaj czy autobus jeździ tak jak jeździ. 6. naczalstwo MPK stosuje Fuehrerprinzip. Nigdy nie słyszałem, aby w jakimkolwiek sporze zbiorowym na linii MPK-pasażerowie MPK się przyznało że się myliło, a pasażerowie mieli rację. Wiadomo - pasażerowie nie dorośli do geniuszu MPK. Dokładnie tak samo jest teraz - pasażerowie się mylą nie wybierając MPK. Co za durnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorothea MPK traci pasażerów! IP: 213.199.192.* 24.08.07, 13:44 Punktualność! Wcześniejsze i późniejsze odjazdy autobusów często uniemożliwiają sprawne przesiadki. Może warto zapytać Szwajcarów i Holendrów jak to robią, że można bez zbędnej straty czasu przesiadać się z linii na linie...W Poznaniu często tracę do 25(!) minut na przystanku,gdy coś się spóźni lub zbyt wcześnie odjedzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 MPK traci pasażerów - bo stanęło w rozwoju! 24.08.07, 13:48 Już kilka osób wcześniej podkreśliło fakt pozornie oczywisty: zmieniła się struktura zamieszkania Poznaniaków, ale osoby zarządzające komunikacją miejską tego nie zauważają. Brak wspólnej oferty biletowej (na początek choćby tylko bilety okresowe - łatwiejsze do rozliczenia) z przewoźnikami podmiejskimi, przez co własny samochód jest tańszy niż komunikacja zbiorowa. Brak nowych linii (tramwajowych lub wydzielonych pasów autobusowych) obsługujących dawniejsze peryferia (typu Naramowice), a obecnie gęsto zabudowane i zamieszkałe. W tej sytuacji to nie budowa trasy w Ratajczaka jest priorytetem, ale choćby wydłużenie torów do ulicy Polskiej! Rozsądny zarządzający komunikacją już dawno by przedłużył trasę "trójki" do nowych bloków powstających na Wilczaku (i skończyło by się ciągłe narzekanie na "nieprzydatnosć" trasy na Wilczak). co gorsza, nawet przygotowana wcześniej rezerwa pod tory tramwajowe została zagospodarowana (wiadukt górczyński). Brak parkingów P+R(!) na obrzeżach miasta! (w zasięgu sieci tramwajowej). Pogarszanie skomunikowań - gdy wszyscy przewoźnicy na zachód od Odry ułatwiają przesiadki metodą "drzwi w drzwi", to u nas rozbija się węzeł przesiadkowy na Rondzie Rataje (kierunek centrum) i utrzymuje kretyńskie pętle na Ogrodach (zmora dla mieszkańców Szpitalnej i Nowiny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 24.08.07, 13:58 po pierwsze klima, w lecie nie idzie wytrzymac :( po drugie: i to juz lezy w gestii miasta, wydzielac pasy dla autobusow, inaczej jazda czasowo niczym sie nie rozni od jazdy swoim samochodem, a komfort nieporownywalny. po trzecie: bardziej dbac o czasowosc przejazdow, bo czasem to jest jakis absurd!!! na razie tyle mi przyszlo do glowy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 24.08.07, 15:37 wydzielone pasy dla autobusów to rozwiązanie dobre, ale w Poznaniu niewykonalne. po prostu ulic nie da się poszerzyć by zbudować trzeci, lub chociaż drugi, osobny pas. w ramach stanu dotychczasowego - sparaliżowałoby to zupełnie miasto. moim zdaniem częściowo nie jest winą MPK, że traci pasażerów. po prostu styl życia się zmienił, i tego MPK nie zmieni. ludzie mieszkają na obrzeżach, pracują w drugim końcu miasta, dzieci chodzą do szkoły jeszcze gdzie indziej - nie dałoby rady w sensownym czasie objechać tego tramwajami/autobusami. po pracy jeździ się na zakupy do centrów handlowych i kupuje cały bagażnik. z kilkunastokilogramowymi siatami nikt kto ma samochód nie będzie się męczył korzystając z komunikacji zbiorowej. oczywiście sensowne byłoby przedłużenie tramwaju do Naramowic czy Franowa, tak aby liczni mieszkańcy mogli jednym środkiem komunikacji, bez przesiadek, dojechać do centrum lub dalej. oraz należałoby pomyśleć o PST. znajomi - uparci zwolennicy pestki - wrócili do samochodów po tym jak wielkokrotnie musieli przepuszczać po kilka tramwajów by zdołać wejść. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: MPK traci pasażerów! 25.08.07, 07:00 Gość portalu: mia napisał(a): > wydzielone pasy dla autobusów to rozwiązanie dobre, ale w Poznaniu > niewykonalne. po prostu ulic nie da się poszerzyć by zbudować > trzeci, lub chociaż drugi, osobny pas. W tej kwestii bym polemizował. Może narażę się pieszym ale mamy w Poznaniu szerokie chodniki - nigdzie w zachodniej europie w dużych miastach - często większych od Poznania, w których jest dobrze rozwinięta sieć autobusowa nie ma tak szerokich chodników jak w Polsce. Zwykle chodnik ma szerokość czterech standardowych płytek, a u nas nawet na osiedlach chodniki mają po 8, 10 płytek szerokości... Zwęzić chodniki i z uzyskanej w ten sposób przestrzeni stworzyć dodatkowe pasy ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś