pampi10 10.09.07, 07:36 Witam Kiedy zaczyna sie u nas sezon grzewczy? Mam 83% wilgotności i 18/19 stopni ciepla w domu. Mega zimno... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziza2606 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 10:47 jak mieszkalam na lokietka zaczynali grzac w polowie wrzesnia. mam nadzieje ze juz niedlugo wlacza ogrzewanie. nie dosyc ze zimno to pranie schnie po 3 dni..:/ Odpowiedz Link Zgłoś
zzolwik Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:19 należy interweniować u administratora, żeby ogrzewanie zostało włączone, bo my mamy ogrzewanie gazowe i to od nas (mieszkańców wspólnoty) powinno zależeć kiedy ogrzewanie zostanie włączone. Każde mieszkanie ma własny zawór od ogrzewania i jeżeli ktoś chce mieć ciepło to odkręca zawór, jeżeli komuś ciepło to nie odkręca. Przecież i tak płacimy z odczytów licznika. Dzisiaj mam zamiar być u administratora to wspomnę mu min. o tym problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:26 Dzieki zzolwik, bede wdzieczny. Mieszkam w E i blok pewnie jeszcze schnie dlatego tak zimno i wilgotno. Ziza. Tez mieszkalem na Lokietka, w bloku 10. Moze sie znamy ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziza2606 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:37 pampi ja mieszkalam na Daleminskiej (te kolorowe 4-pietrowe budynki za dzialkami). pewnie sie znamy z widzenia bo przez pare lat latalam po Lokieta a to na poczte, do przychodni itp..:) Odpowiedz Link Zgłoś
zzolwik Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:58 na łokietka mieszkał mój kumpel Odpowiedz Link Zgłoś
monaa28 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 14:43 u nas 21 stopni ale ja chcę cieplej :) i żeby ręczniki schły :P Odpowiedz Link Zgłoś
szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 15:22 a my o 21 stopniach to możemy tylko pomarzyć:-) co prawda nie mam jeszcze termometru, ale myślę, że nie ma nawet 18:-( no tak ale moja klatka jest jeszcze prawie niezamieszkała, ściany schną... brrrrr aż się prosi o włączenie ogrzewania!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ziza2606 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 15:33 u mnie sie dzisiaj tak zimno zrobilo ze tylko wlaczyc piekarnik.:> Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 17:00 Tak apropos ogrzewania wiadomosci.epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=news&id=7217 Dzwoniłem do adm. Podobno maja juz wiecej zgloszen i sie zastanawiaja. W polowie tygodnia maja podjac decyzje. Nie wiem tylko nad czym tu sie zastanawiac. Jesli ktos z tego forum nie dzwonil w sprawie wlaczenia ogrzewania a jest za, to bardzo prosze o bombardowanie administaracji w tej sprawie. Moze to im pomoze podjac szybciej decyzje. Pozdrawiam z wilgotnego i zimnego M2 Odpowiedz Link Zgłoś
syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 19:08 Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy ciepła. Ja mam już za sobą 2 sezony grzewcze na naszym osiedlu. U nas też zimno (2 dzieci w domu w zimowych swetrach, ja chyba też takowy przyodzieję) i nic nie schnie. W ubiegłym roku było we wrzesniu i październiku ciepło, więc grzać zaczęli późno, ale teraz przeginają. Nie chciałabym Was straszyć, ale po pierwszym sezonie grzewczym prawie wszyscy mieszkańcy naszego budynku (F) mieli niedopłatę i to nie byle jaką od 300(szczęśliwcy) do 1500 (nieszczęśnicy). Z tego, co wiem podobna sytuacja jest w budynku B (są po pierwszym rozliczeniu). Pozdrawiam jeszcze raz i życzę (sobie również)ciepła... Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 20:53 1500??? Rozmumiem, że mówimy tu o kwocie w złotówkach :) Chyba ktoś zapomniał, że ma liczniki. Masakra Odpowiedz Link Zgłoś
zzolwik Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 07:41 wczoraj rozmawiałam z administratorem i ogrzewanie mają włączyć około środy Odpowiedz Link Zgłoś
steffka82 Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 10:09 Też macie co rano zaparowane szyby w mieszkaniu?? Wietrzymy codziennie, ale na noc zamykamy okna bo jest zimno, a i tak sa zaparowane, wczesniej tylko w lazience, a teraz i w pokojach:( Oby nam juz zaczeli grzac! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 11:47 Faktu zaparowanych okien, ze zbierającą się wodą nie zmieni nawet fakt włączenia ogrzewania i wietrzenia, to też już przechodziłam. Pozostaje każdego ranka wycieranie zaparowanych na dole szyb, bo inaczej na uszczelkach pojawi się grzybek.My ciągle zgłaszaliśmy tę sytuację do zarządcy i co? Otrzymaliśmy "instrukcję" jak prawidlowo wietrzyć mieszkanie!!! Bez komentarza. Myślę, ze wspólne zebranie chociażby kilku przedstwicieli "starych wspólnot" i nowych, bardzo by się przydało- wiedzielibyście czego się spodziewać(niedoróbki w mieszkaniach, bezskuteczna walka z zarządcą, który za chwilę ma wlaśnie spotkanie w tej sprawie i na pewno oddzwoni- tylko kiedy?) Może wspólnie coś wywalczymy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greg_poznan Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 13:19 Witam. Syla1_1975, bardzo chętnie spotkam się w większym gronie żeby dowiedzieć się jakie Wy macie problemy z WCN lub może jeszcze PWD. Proponuję kontakt na e-mail.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maciek2707 Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 20:03 U mnie na przyklad byl niedawno kominiarz i po prostu nie mogl uwierzyc ze tak idiotycznie zostaly zrobione drogi wentylacyjne w suficie, obok komina....i ze bedzie problem z ich czyszczeniem jesli cos sie powaznie zatka, a tak w ogole to wy wszyscy uzywacie internetu z echostar czy sa jeszcze jacys inni operatorzy do wyboru na Kolorowym, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szorstki_czeslaw Re: centralne ogrzewanie 12.09.07, 00:20 zgadza się. tylko rozszczelnienie okien lub montaż nawiewników rozwiązuje ten problem. oczywiście powstaje inny - robi się zimno :( czesiek Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 14.09.07, 00:14 grzeja juz u was kaloryfery? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 15.09.07, 16:46 Nie grzeja a mialy grzac juz w srode!!! Moze mi ktos wytlumaczyc/opisac co wyswietla licznik centralnego? Jest tam mnustwo roznych pomiarow. Dlaczego nie placimy za zuzyty gaz + koszty obsługi tylko jakies kilo dzule? Kiedy wlacza w koncu te ogrzewanie. Caly poznan juz grzeje tylko nie my!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monaa28 Re: centralne ogrzewanie 19.09.07, 12:37 i nadal nic:((( chyba lepiej mieszkało mi się w spółdzielni, gdzie ogrzewanie było włączane szybko myślałam że tu administracja będzie robić to, czego życzą sobie mieszkańcy a nie to, co oni sobie ubzdurają, zwłaszcza, że tyle kasy sobie z czynszu biorą nie wiem za co gggggggggggrrrrrrrrrrrrrrr ciekawe od kiedy u nich w domach ogrzewanie działa, pewnie od kilku tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 19.09.07, 13:03 to jest w ogóle jakiś żart:-( ja mam w mieszkaniu 16 stopni .2 tygodnie temu zalali mi mieszkanie i ściany nie mają nawet jak wyschnąć, a oni mówią,że teraz to nie włączą, bo na dworze zrobiło się ciepło!!!Paranoja. A jak u nas w klatce lała się woda z 3 piętra to nawet nie znali numerów do lokatorów i powiedzieli, że za 3 godziny przyślą instalatora, po czym nie odbierali telefonów:-( Obawiam się, że ich praca ogranicza się do wysyłania pism do PWD... Odpowiedz Link Zgłoś
zzolwik Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 08:33 z tą temperaturą to chyba przesada; ja mam w mieszkaniu 22 - 23 stopni ; a jeżeli mowa o naszej administracji to zgadzam się z Twoim zdaniem, że ich praca to tylko wysyłanie pism Odpowiedz Link Zgłoś
szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 09:45 zapewniam, że nie przesadzam:-)ja jeszcze się na dobre nie przeprowadziłam - czekam, aż zaczną grzać:-)(mieszkanie niezamieszkałe zawsze jest zimniejsze). Zresztą mieszkam w budynku E, wokoło same puste mieszkania, no i te mokre ściany po zalaniu.... ps. no ale mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej i cieplej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
monaa28 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 10:17 ja wierzę, że w bloku E jest tak zimno bo u nas w kwietniu czy w maju było tak zimno, że na po zebraniu administracja podkręciła ogrzewanie i kaloryfery były gorące. niestety w nowych blokach jest zimno. u mnie jest teraz 19,5 stopnia. dzwoniłam dziś i znowu pan mi powiedział, że od piątku ogrzewanie jest włączone i że wysyła dziś kogoś ale wczoraj mówił to samo gggggggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrr i nic się nie włączyło Odpowiedz Link Zgłoś
zzolwik Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 11:27 od wczoraj kaloryfery są ciepłe tzn. letnie ale wynika z tego że ogrzewanie już włączone Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 18:57 Witam Kaloryfery są letnie. W ogole ich nie wlaczam bo tylko licznik bije - bez sensu. U mnie teraz jest 18,5 stopnia. Mieszkam na parterze w bloku E a wiadomo blok swiezy, okna w piwnicy po otwierane, blok schnie z góry na dół, wiec zimno musi byc. Moze ktos mi wytlumaczyc z mieszkajacych tu dluzej... Na rozliczeniu/czynszu jest "centralne ogrzewanie" i jednostka zł/m2. Więc co na liczniku jest ważne? Kilo dżule czy jakoś tak czy metry sześcienne m3??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 22:45 Witam, spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytanie, mam nadzieję, że w miarę sensownie. Za ogrzewanie w czynszu płacisz zadatek (chyba zwie się to ryczałtem), który naliczony jes w zalżności od wielkości posiadanego przez nas mieszkania, a więc 2,20 X m2. A liczniki mierzą zuzycie w m3. Po sezonie grzewczym (lipiec) dostaniesz rozliczenie i w zależności od zużycia ciepła, po uwzględnieniu wpłaconych zaliczek na poczet grzania, otrzymasz zwrot lub bedziesz musiał dopłacić (oby było to pierwsze). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 21.09.07, 07:15 Dzięki za wyjasnienie. Powiedz mi tylko jeszcze czy my płacimy za ilość zużytej wody czy za ilość zużytego ciepła? Odpowiedz Link Zgłoś
syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 21.09.07, 09:40 Myślę,że jeśli chodzi o grzanie to za cipło (mamy ogrzewanie z kotłowni gazowej).Wodę (ciepła, zimna,kanaliza), też rozliczają w podobny sposób(zaliczka, różnica w poborze), tylko, co 2 miesiące. COgrzewanie- raz w roku. Pozdrawiam. Ponieważ mieszkam tu już ponad 2 lata i niejedno przeszłam, chętnie służę pomocą(oczywiście jeżeli będę w stania) informacyjną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 08.10.07, 21:55 hej, grzeja u was, w budynku D? bo u mnie ciagle zimno :/ komu najlepiej to zglaszac? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monaa28 Re: centralne ogrzewanie 08.10.07, 21:59 od dawna grzeją :) tylko kaloryfery są ciepłe na razie a nie gorące. a może macie zakręcone ogrzewanie w tej skrzynce z licznikami na schodach? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 08.10.07, 22:02 nie no wszystko poodkrecane jest :/ i przy kaloryferach i w skrzynce wiec nie wiem co z tym Odpowiedz Link Zgłoś
plevik Re: centralne ogrzewanie 09.10.07, 18:12 a zawory pod kaloryferami?? może jak było malowane to pościągali kaloryfery i zakręcili zaworki a później zapomnieli odkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 09.10.07, 20:58 masz racje to pewnie to, szkoda tylko ze nie wiem jak to sie rozkreca :/ wiesz moze kto u nas zajmuje sie ogrzewaniem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 10.10.07, 16:02 najlepiej zadzwoń do administracji ,u mnie tez jeden kaloryfer nie grzeje (i nie jest zapowietrzony), jutro na naszym osiedlu będzie instalator zajmujący sie ogrzewaniem, u mnie będzie ok.15-16. Zadzwoń do administratora i to przyjdzie tez do ciebie!pozdrawiam i życzę dużo ciepła:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 30.12.07, 21:47 Okey ogrzewanie dziala tylko doszly mnie sluchy tu na forum, ze doplaty za ogrzewanie we wczesniejszych budynkach byly bardzo duze. Pytanie: 1. Jak to sprawdzic? Jak sie maja te kilo dzule do ostatecznego rozrachunku? Mieszkanie 50 m2. Ktos z doswiadczonych lokatorow moze udzielic mi jakis blizszych informacji? 2. Czy u nas na osiadlu jest cos takiego jak wspolczynnik ktory mowi o lokalizacji mieszkania tj. ja mieszkam na parterze i jak to sie ma do ogrzewania? Place wtedy miej? Mieszkajac wczesniej na osiedlu Łokietka w piewnicy bylo bardzo cieplo... tutaj jest odwrotnie ciagnie nam od podlogi... mieszkanie lekko szczytowe bo cala lazienka jest "odkryta" - to najzimneijsz pomieszczenie w naszym m2. Pozdrawiam z bloku E Odpowiedz Link Zgłoś
monaa28 Re: centralne ogrzewanie 30.12.07, 22:42 ja mam problem z pokrętłem przy jednym kaloryferze, nawet jak zakręcę to grzeje:( muszę po 1 stycznia zadzwonić do administracji bo nieraz jest naprawdę za ciepło. za to w wc tak wieje z wywietrznika że zimno jak na Syberii Odpowiedz Link Zgłoś
pampi10 Re: centralne ogrzewanie 31.12.07, 01:25 To powodzenie zycze. Ja w sprawie swiatla na klatce prosze sie od trzech miesiecy heh Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 25.01.08, 19:38 witam, monaa28 ja tez mam ten sam problem z pokretlem przy kaloryferze, zglaszalam to 3 tyg temu i cisza, a Tobie udalo sie cos zalatwic z tym ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monaa28 Re: centralne ogrzewanie 27.01.08, 07:52 wstyd się przyznać ale jeszcze nie dzwoniłam jak nie będą chcieli zrobić to chyba sobie wymienię na pokrętło z kuchni bo tam i tak grzejnika nie używam ale wolałabym jednak mieć naprawione a co Tobie powiedzieli? że wymienią? jak mieszkałam w zwykłej spółdzielni w blokach to jak coś się stało to zaraz drugiego dnia ktoś przychodził naprawić muszę pogonić męża żeby to jednak załatwił daj znać jak poszło, też się jeszcze odezwę:) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 19.02.08, 17:15 do mnie z tym pokretlem i przy okazji innymi usterkami najpierw przyszedl pan z administracji, po ponad miesiacu czyli ostatnio przyszedl p. Rozmiarek znowu cos spisal i teraz ciekawe kiedy ktos przyjdzie to w koncu naprawdzic :/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monaa28 Re: centralne ogrzewanie 20.02.08, 00:13 no to jestem w szoku bo u mnie na drugi dzień po telefonie (wreszcie się za to zabraliśmy;) przyszedł pan ale niestety pokrętło musimy kupić nowe, bo jest zepsute. na razie zamienił nam z kaloryfera którego nie używamy i jest ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 20.02.08, 21:08 eh ja mam juz tego dosyc, a to pokretlo to wy sami macie sobie kupic nowe? daja zepsute to powinni wymieniac na swoj koszt :/ Odpowiedz Link Zgłoś
szorstki_czeslaw Re: centralne ogrzewanie 05.01.08, 14:30 ostateczny rozrachunek zależy od tego jakie beda tzw koszty ogrzewania czesci wspolnych czyli klatek itd. z tego co sie orientuje koszt jednego GJ waha się w Poznaniu od 45-90 zł. wspolczynniki korygujace sa stosowane generalnie tylko przy podzielnikach. u nas zapewne obowiązuje zasada: widzialy gały co brały, a wiec jesli mieszkasz nad zimna piwnica to Twoj problem. czesiu Odpowiedz Link Zgłoś
doralewa Re: centralne ogrzewanie 05.01.08, 19:19 Witam, nie ma różnicowania cen ze względu na położenie mieszkania. 1 GJ kosztuje średnio 50 zł, a w czynszu płacimy jakieś 100, tak więc na miesiąc teoretycznie można zużyc 2 - 2,5 GJ. każde wieksze zużycie po całym okresie grzewczym trzeba będzie opłacić. Odpowiedz Link Zgłoś