Dodaj do ulubionych

centralne ogrzewanie

10.09.07, 07:36
Witam
Kiedy zaczyna sie u nas sezon grzewczy? Mam 83% wilgotności i 18/19 stopni ciepla w domu. Mega zimno...
Obserwuj wątek
    • ziza2606 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 10:47
      jak mieszkalam na lokietka zaczynali grzac w polowie wrzesnia.
      mam nadzieje ze juz niedlugo wlacza ogrzewanie. nie dosyc ze zimno to pranie
      schnie po 3 dni..:/
      • zzolwik Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:19
        należy interweniować u administratora, żeby ogrzewanie zostało włączone, bo my
        mamy ogrzewanie gazowe i to od nas (mieszkańców wspólnoty) powinno zależeć kiedy
        ogrzewanie zostanie włączone. Każde mieszkanie ma własny zawór od ogrzewania i
        jeżeli ktoś chce mieć ciepło to odkręca zawór, jeżeli komuś ciepło to nie
        odkręca. Przecież i tak płacimy z odczytów licznika. Dzisiaj mam zamiar być u
        administratora to wspomnę mu min. o tym problemie.
        • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:26
          Dzieki zzolwik, bede wdzieczny. Mieszkam w E i blok pewnie jeszcze schnie dlatego tak zimno i wilgotno.

Ziza. Tez mieszkalem na Lokietka, w bloku 10. Moze sie znamy ? :)
          • ziza2606 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:37
            pampi ja mieszkalam na Daleminskiej (te kolorowe 4-pietrowe budynki za
            dzialkami). pewnie sie znamy z widzenia bo przez pare lat latalam po Lokieta a
            to na poczte, do przychodni itp..:)
            • zzolwik Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 11:58
              na łokietka mieszkał mój kumpel
    • monaa28 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 14:43
      u nas 21 stopni ale ja chcę cieplej :)
      i żeby ręczniki schły :P
      • szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 15:22
        a my o 21 stopniach to możemy tylko pomarzyć:-)
        co prawda nie mam jeszcze termometru, ale myślę, że nie ma nawet 18:-(
        no tak ale moja klatka jest jeszcze prawie niezamieszkała, ściany schną...
        brrrrr aż się prosi o włączenie ogrzewania!!!!!!!!!
        • ziza2606 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 15:33
          u mnie sie dzisiaj tak zimno zrobilo ze tylko wlaczyc piekarnik.:>
          • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 17:00
            Tak apropos ogrzewania wiadomosci.epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=news&id=7217

Dzwoniłem do adm. Podobno maja juz wiecej zgloszen i sie zastanawiaja. W polowie tygodnia maja podjac decyzje. Nie wiem tylko nad czym tu sie zastanawiac. Jesli ktos z tego forum nie dzwonil w sprawie wlaczenia ogrzewania a jest za, to bardzo prosze o bombardowanie administaracji w tej sprawie. Moze to im pomoze podjac szybciej decyzje.

Pozdrawiam z wilgotnego i zimnego M2
            • syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 19:08
              Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy ciepła. Ja mam już za sobą 2
              sezony grzewcze na naszym osiedlu. U nas też zimno (2 dzieci w domu
              w zimowych swetrach, ja chyba też takowy przyodzieję) i nic nie
              schnie. W ubiegłym roku było we wrzesniu i październiku ciepło, więc
              grzać zaczęli późno, ale teraz przeginają. Nie chciałabym Was
              straszyć, ale po pierwszym sezonie grzewczym prawie wszyscy
              mieszkańcy naszego budynku (F) mieli niedopłatę i to nie byle jaką
              od 300(szczęśliwcy) do 1500 (nieszczęśnicy). Z tego, co wiem podobna
              sytuacja jest w budynku B (są po pierwszym rozliczeniu). Pozdrawiam
              jeszcze raz i życzę (sobie również)ciepła...
              • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 10.09.07, 20:53
                1500??? Rozmumiem, że mówimy tu o kwocie w złotówkach :) Chyba ktoś zapomniał, że ma liczniki. Masakra
                • zzolwik Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 07:41
                  wczoraj rozmawiałam z administratorem i ogrzewanie mają włączyć około środy
                  • steffka82 Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 10:09
                    Też macie co rano zaparowane szyby w mieszkaniu?? Wietrzymy codziennie, ale na noc zamykamy okna bo jest zimno, a i tak sa zaparowane, wczesniej tylko w lazience, a teraz i w pokojach:(
                    Oby nam juz zaczeli grzac!

Pozdrawiam
                    • syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 11:47
                      Faktu zaparowanych okien, ze zbierającą się wodą nie zmieni nawet
                      fakt włączenia ogrzewania i wietrzenia, to też już przechodziłam.
                      Pozostaje każdego ranka wycieranie zaparowanych na dole szyb, bo
                      inaczej na uszczelkach pojawi się grzybek.My ciągle zgłaszaliśmy tę
                      sytuację do zarządcy i co? Otrzymaliśmy "instrukcję" jak prawidlowo
                      wietrzyć mieszkanie!!! Bez komentarza. Myślę, ze wspólne zebranie
                      chociażby kilku przedstwicieli "starych wspólnot" i nowych, bardzo
                      by się przydało- wiedzielibyście czego się spodziewać(niedoróbki w
                      mieszkaniach, bezskuteczna walka z zarządcą, który za chwilę ma
                      wlaśnie spotkanie w tej sprawie i na pewno oddzwoni- tylko kiedy?)
                      Może wspólnie coś wywalczymy. Pozdrawiam
                      • greg_poznan Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 13:19
                        Witam. Syla1_1975, bardzo chętnie spotkam się w większym gronie żeby dowiedzieć
                        się jakie Wy macie problemy z WCN lub może jeszcze PWD. Proponuję kontakt na
                        e-mail.pozdrawiam
                        • maciek2707 Re: centralne ogrzewanie 11.09.07, 20:03
                          U mnie na przyklad byl niedawno kominiarz i po prostu nie mogl
                          uwierzyc ze tak idiotycznie zostaly zrobione drogi wentylacyjne w
                          suficie, obok komina....i ze bedzie problem z ich czyszczeniem jesli
                          cos sie powaznie zatka, a tak w ogole to wy wszyscy uzywacie
                          internetu z echostar czy sa jeszcze jacys inni operatorzy do wyboru
                          na Kolorowym, pozdrawiam
                      • szorstki_czeslaw Re: centralne ogrzewanie 12.09.07, 00:20
                        zgadza się. tylko rozszczelnienie okien lub montaż nawiewników rozwiązuje ten
                        problem. oczywiście powstaje inny - robi się zimno :(

czesiek
    • aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 14.09.07, 00:14
      grzeja juz u was kaloryfery? pozdr.
      • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 15.09.07, 16:46
        Nie grzeja a mialy grzac juz w srode!!! Moze mi ktos wytlumaczyc/opisac co wyswietla licznik centralnego? Jest tam mnustwo roznych pomiarow.
        Dlaczego nie placimy za zuzyty gaz + koszty obsługi tylko jakies kilo dzule?
        Kiedy wlacza w koncu te ogrzewanie. Caly poznan juz grzeje tylko nie my!!!
    • monaa28 Re: centralne ogrzewanie 19.09.07, 12:37
      i nadal nic:(((
      chyba lepiej mieszkało mi się w spółdzielni, gdzie ogrzewanie było włączane szybko
      myślałam że tu administracja będzie robić to, czego życzą sobie mieszkańcy a nie
      to, co oni sobie ubzdurają, zwłaszcza, że tyle kasy sobie z czynszu biorą nie
      wiem za co gggggggggggrrrrrrrrrrrrrrr
      ciekawe od kiedy u nich w domach ogrzewanie działa, pewnie od kilku tygodni
      • szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 19.09.07, 13:03
        to jest w ogóle jakiś żart:-(
        ja mam w mieszkaniu 16 stopni .2 tygodnie temu zalali mi mieszkanie i ściany nie
        mają nawet jak wyschnąć, a oni mówią,że teraz to nie włączą, bo na dworze
        zrobiło się ciepło!!!Paranoja. A jak u nas w klatce lała się woda z 3 piętra to
        nawet nie znali numerów do lokatorów i powiedzieli, że za 3 godziny przyślą
        instalatora, po czym nie odbierali telefonów:-( Obawiam się, że ich praca
        ogranicza się do wysyłania pism do PWD...
        • zzolwik Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 08:33
          z tą temperaturą to chyba przesada; ja mam w mieszkaniu 22 - 23 stopni ; a
          jeżeli mowa o naszej administracji to zgadzam się z Twoim zdaniem, że ich praca
          to tylko wysyłanie pism
          • szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 09:45
            zapewniam, że nie przesadzam:-)ja jeszcze się na dobre nie przeprowadziłam -
            czekam, aż zaczną grzać:-)(mieszkanie niezamieszkałe zawsze jest zimniejsze).
            Zresztą mieszkam w budynku E, wokoło same puste mieszkania, no i te mokre ściany
            po zalaniu....
            ps. no ale mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej i cieplej:-)
            • monaa28 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 10:17
              ja wierzę, że w bloku E jest tak zimno bo u nas w kwietniu czy w maju było tak
              zimno, że na po zebraniu administracja podkręciła ogrzewanie i kaloryfery były
              gorące. niestety w nowych blokach jest zimno. u mnie jest teraz 19,5 stopnia.
              dzwoniłam dziś i znowu pan mi powiedział, że od piątku ogrzewanie jest włączone
              i że wysyła dziś kogoś ale wczoraj mówił to samo
              gggggggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrr i nic się nie włączyło
              • zzolwik Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 11:27
                od wczoraj kaloryfery są ciepłe tzn. letnie ale wynika z tego że ogrzewanie już
                włączone
                • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 18:57
                  Witam
                  Kaloryfery są letnie. W ogole ich nie wlaczam bo tylko licznik bije - bez sensu. U mnie teraz jest 18,5 stopnia. Mieszkam na parterze w bloku E a wiadomo blok swiezy, okna w piwnicy po otwierane, blok schnie z góry na dół, wiec zimno musi byc.
                  Moze ktos mi wytlumaczyc z mieszkajacych tu dluzej...
                  Na rozliczeniu/czynszu jest "centralne ogrzewanie" i jednostka zł/m2. Więc co na liczniku jest ważne? Kilo dżule czy jakoś tak czy metry sześcienne m3???

Pozdrawiam
                  • syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 20.09.07, 22:45
                    Witam, spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytanie, mam nadzieję, że w
                    miarę sensownie. Za ogrzewanie w czynszu płacisz zadatek (chyba zwie
                    się to ryczałtem), który naliczony jes w zalżności od wielkości
                    posiadanego przez nas mieszkania, a więc 2,20 X m2. A liczniki
                    mierzą zuzycie w m3. Po sezonie grzewczym (lipiec) dostaniesz
                    rozliczenie i w zależności od zużycia ciepła, po uwzględnieniu
                    wpłaconych zaliczek na poczet grzania, otrzymasz zwrot lub bedziesz
                    musiał dopłacić (oby było to pierwsze). Pozdrawiam
                    • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 21.09.07, 07:15
                      Dzięki za wyjasnienie. Powiedz mi tylko jeszcze czy my płacimy za ilość zużytej wody czy za ilość zużytego ciepła?
                      • syla1_1975 Re: centralne ogrzewanie 21.09.07, 09:40
                        Myślę,że jeśli chodzi o grzanie to za cipło (mamy ogrzewanie z
                        kotłowni gazowej).Wodę (ciepła, zimna,kanaliza), też rozliczają w
                        podobny sposób(zaliczka, różnica w poborze), tylko, co 2 miesiące.
                        COgrzewanie- raz w roku. Pozdrawiam. Ponieważ mieszkam tu już ponad
                        2 lata i niejedno przeszłam, chętnie służę pomocą(oczywiście jeżeli
                        będę w stania) informacyjną. Pozdrawiam
    • aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 08.10.07, 21:55
      hej, grzeja u was, w budynku D? bo u mnie ciagle zimno :/ komu
      najlepiej to zglaszac?
      pozdrawiam
      • monaa28 Re: centralne ogrzewanie 08.10.07, 21:59
        od dawna grzeją :) tylko kaloryfery są ciepłe na razie a nie gorące. a może
        macie zakręcone ogrzewanie w tej skrzynce z licznikami na schodach?
        • aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 08.10.07, 22:02
          nie no wszystko poodkrecane jest :/ i przy kaloryferach i w skrzynce
          wiec nie wiem co z tym
          • plevik Re: centralne ogrzewanie 09.10.07, 18:12
            a zawory pod kaloryferami?? może jak było malowane to pościągali kaloryfery i
            zakręcili zaworki a później zapomnieli odkręcić.
            • aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 09.10.07, 20:58
              masz racje to pewnie to, szkoda tylko ze nie wiem jak to sie
              rozkreca :/ wiesz moze kto u nas zajmuje sie ogrzewaniem? pozdrawiam
              • szyba_1705 Re: centralne ogrzewanie 10.10.07, 16:02
                najlepiej zadzwoń do administracji ,u mnie tez jeden kaloryfer nie grzeje (i nie
                jest zapowietrzony), jutro na naszym osiedlu będzie instalator zajmujący sie
                ogrzewaniem, u mnie będzie ok.15-16. Zadzwoń do administratora i to przyjdzie
                tez do ciebie!pozdrawiam i życzę dużo ciepła:-)
                • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 30.12.07, 21:47
                  Okey ogrzewanie dziala tylko doszly mnie sluchy tu na forum, ze doplaty za ogrzewanie we wczesniejszych budynkach byly bardzo duze. Pytanie:
                  1. Jak to sprawdzic? Jak sie maja te kilo dzule do ostatecznego rozrachunku? Mieszkanie 50 m2. Ktos z doswiadczonych lokatorow moze udzielic mi jakis blizszych informacji?
                  2. Czy u nas na osiadlu jest cos takiego jak wspolczynnik ktory mowi o lokalizacji mieszkania tj. ja mieszkam na parterze i jak to sie ma do ogrzewania? Place wtedy miej? Mieszkajac wczesniej na osiedlu Łokietka w piewnicy bylo bardzo cieplo... tutaj jest odwrotnie ciagnie nam od podlogi... mieszkanie lekko szczytowe bo cala lazienka jest "odkryta" - to najzimneijsz pomieszczenie w naszym m2.

Pozdrawiam z bloku E
                  • monaa28 Re: centralne ogrzewanie 30.12.07, 22:42
                    ja mam problem z pokrętłem przy jednym kaloryferze, nawet jak zakręcę to
                    grzeje:( muszę po 1 stycznia zadzwonić do administracji bo nieraz jest naprawdę
                    za ciepło. za to w wc tak wieje z wywietrznika że zimno jak na Syberii
                    • pampi10 Re: centralne ogrzewanie 31.12.07, 01:25
                      To powodzenie zycze. Ja w sprawie swiatla na klatce prosze sie od trzech miesiecy heh
                    • aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 25.01.08, 19:38
                      witam,
                      monaa28 ja tez mam ten sam problem z pokretlem przy kaloryferze,
                      zglaszalam to 3 tyg temu i cisza, a Tobie udalo sie cos zalatwic z
                      tym ? pozdrawiam
                      • monaa28 Re: centralne ogrzewanie 27.01.08, 07:52
                        wstyd się przyznać ale jeszcze nie dzwoniłam
                        jak nie będą chcieli zrobić to chyba sobie wymienię na pokrętło z kuchni bo tam
                        i tak grzejnika nie używam
                        ale wolałabym jednak mieć naprawione
                        a co Tobie powiedzieli? że wymienią?
                        jak mieszkałam w zwykłej spółdzielni w blokach to jak coś się stało to zaraz
                        drugiego dnia ktoś przychodził naprawić
                        muszę pogonić męża żeby to jednak załatwił
                        daj znać jak poszło, też się jeszcze odezwę:)
                        • aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 19.02.08, 17:15
                          do mnie z tym pokretlem i przy okazji innymi usterkami najpierw
                          przyszedl pan z administracji, po ponad miesiacu czyli ostatnio
                          przyszedl p. Rozmiarek znowu cos spisal i teraz ciekawe kiedy ktos
                          przyjdzie to w koncu naprawdzic :/
                          pozdrawiam
                          • monaa28 Re: centralne ogrzewanie 20.02.08, 00:13
                            no to jestem w szoku bo u mnie na drugi dzień po telefonie (wreszcie się za to
                            zabraliśmy;) przyszedł pan ale niestety pokrętło musimy kupić nowe, bo jest
                            zepsute. na razie zamienił nam z kaloryfera którego nie używamy i jest ok:)
                            • aleksa_87 Re: centralne ogrzewanie 20.02.08, 21:08
                              eh ja mam juz tego dosyc, a to pokretlo to wy sami macie sobie kupic
                              nowe? daja zepsute to powinni wymieniac na swoj koszt :/
                  • szorstki_czeslaw Re: centralne ogrzewanie 05.01.08, 14:30
                    ostateczny rozrachunek zależy od tego jakie beda tzw koszty ogrzewania czesci
                    wspolnych czyli klatek itd. z tego co sie orientuje koszt jednego GJ waha się w
                    Poznaniu od 45-90 zł.

wspolczynniki korygujace sa stosowane generalnie tylko przy podzielnikach. u nas
                    zapewne obowiązuje zasada: widzialy gały co brały, a wiec jesli mieszkasz nad
                    zimna piwnica to Twoj problem.

czesiu
                  • doralewa Re: centralne ogrzewanie 05.01.08, 19:19
                    Witam, nie ma różnicowania cen ze względu na położenie mieszkania. 1
                    GJ kosztuje średnio 50 zł, a w czynszu płacimy jakieś 100, tak więc
                    na miesiąc teoretycznie można zużyc 2 - 2,5 GJ. każde wieksze
                    zużycie po całym okresie grzewczym trzeba będzie opłacić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka