Dodaj do ulubionych

Działki w Nekielce

IP: *.icpnet.pl 02.10.07, 19:53
Co myślicie o działkach w Nekielce?
Znajomi mi polecili, byłem w weekend. Okolica bardzo ładna, blisko lasu,
buduje się tam dużo domów.
Tylko cena trochę wysoka- 100-130zł/m2
Myślicie że warto tam się budować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mieszkaniec Nekielka IP: *.icpnet.pl 02.10.07, 21:01
      Ja kupiłem, po 110zł
      Nie załuję, dom już prawie wykończyłem
      Dojazd ok, 30 min do Poznania- wcześniej tyle jechałem do centrum z Naramowic
      Nekielka jest ok, polecam
      • danioq Re: Nekielka 03.10.07, 19:28
        Dojazd 30 minut do Poznania. 30 minut to się jedzie z Kostrzyna Wlkp.do ronda
        Śródka i to jeszcze bez większego natężenia ruchu.
        • danioq Re: Nekielka 03.10.07, 19:31
          Dojazd 30 minut do Poznania. 30 minut to się jedzie z Kostrzyna Wlkp.do ronda
          Śródka i to jeszcze bez większego natężenia ruchu.
          Dać za działkę 110zł.ok. 40km od Poznania to jest mistrzostwo

• marta_inter Re: Nekielka 03.10.07, 20:55
            Z Nekielki jest ponad 40km do centrum Poznania.
            Strasznie daleko żeby dojezdzac do pracy :(

Faktycznie z Kostrzyna do Ronda Śródka to min. 30 minut, więc z Nekielki do
            centrum Poznania to minimum 45 minut.
            Nie mówiąc juz o porannych korkach :(
            Moim zdaniem za daleko od Poznania żeby kupować działkę w tej cenie.
            • Gość: siekierki Re: Nekielka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 22:45
              z Kostrzyna do Poznania 30 min.????Chyba rowerem
            • dotkak Re: Nekielka 04.10.07, 08:00
              Wypowiedziała się osoba, która ma działkę w Siekierkach, ale tam nie
              mieszka... skąd wiesz jak to wygląda na codzień? Ja dojeżdżam z
              Siekierek do pracy w Poznaniu w ok. 23 minuty.. no z korkiem na
              Bałtyckiej może się przedłużyć do 30 minut...Oczywiście z Nekielki
              będzie dłużej, ale ludzie mieszkający w mieście spędzają na
              podróżach do pracy i spowrotem wiecej czasu... Znajomi dojeżdżaja do
              pracy codziennie 45 km... czasy się zmieniły..teraz w mieście się
              pracuje, a mieszka i wypoczywa na wsi... Cena działek- trudno
              powiedzieć w Siekierkach można kupić drożej, ale w Nekielce
              zdecydowanie ciekawsze okolice - teraz kupiłabym działkę w Nekielce.
              • dotkak moja wypowiedź tyczyła się wypowiedzi marty_inter 04.10.07, 08:02

• marta_inter Re: moja wypowiedź tyczyła się wypowiedzi marty_i 04.10.07, 10:13
                  Może ja po prostu wolniej jezdzę samochodem albo nie umiem
                  kombinowac żeby wyszukać szybszą trasę...

W każdym razie, nawet jak mieszkałam w Swarzędzu, to dojazd zajmował
                  mi minimum 30 minut na Głogowską (do pracy na 8:00). A były dni, że
                  i 45 minut. (zależało od korków). W pewnym momencie bardziej mi sie
                  opłacało dojezdzac pociągiem na Główny i dalej tramwajem.

To było kilka lat temu, a teraz mieszka tam jeszcze więcej ludzi i
                  ciągle przybywa....za to plusem jest teraz tunel pod torami, ale nie
                  wiem jak rano tam sytuacja wygląda.

Zresztą właśnie z powodów problemów z dojazdem zrezygnowałam z
                  budowy domu w Siekierkach.
                  Tam po prostu nie ma szans na lepszy wjazd do miasta (budowe nowej
                  drogi), a ludzi bedzie cały czas przybywać wiec dojazd bedzie sie
                  wydłużał z roku na rok.

Moim zdaniem lepiej jest w okolicach Tarnowa Podgórnego (autostrada
                  odciążyła wjazd na Ogrody) lub Komorniki/Stęszew (nowa Głogowska
                  poprawi komunikację + planowana obwodnica od Stęszewa przez
                  Głuchowo, dalej Sady i do Suchego Lasu)
                  • marta_inter Re: moja wypowiedź tyczyła się wypowiedzi marty_i 04.10.07, 10:35
                    I jeszcze mała dygresja z mojej strony.
                    Jak szukałam działki, to pytałam koleżanek i kolegów z pracy ile im
                    zajmuje dojazd do centrum ?
                    Padały różne "czasy" ale wszystkie wydawały mi sie zaniżone...więc
                    poprosiłam aby zapisywali dokładną godzinę wyjscia z domu.
                    No i sie porobiło :) U większości osób okazywało sie, że tak
                    naprawde jeżdzą po prostu dłużej.

No ale wynika to pewnie z podświadomej chęci dowartościowania swego
                    miejsca zamieszkania - jak juz sie mieszka, to sie nie chce widzieć
                    minusów.
                    I podobna sytuacja jest chyba w wypowiedziach internautów.

A wracając do Nekileki. 40 km do centrum Poznania.
                    Bez dwóch aut na rodzinę to sie chyba nie da tam mieszkać i
                    dojezdzac do pracy do Poznania...

czyli mamy 160 km dziennie x 20 dni w miesiacu = 3200 km miesiecznie
                    = 38 400 km rocznie.
                    benzyna po 4 zł, auto niech spali średnio 8l

= 12 288 zł rocznie na samo paliwo :( + przeglądy, te oleje i jakieś
                    tam filtry do silnika co się zuzywają...
                    (chyba ze gdzies sie pomyliłam w liczeniu - najwyzej sie wieczorem
                    męża spytam ;)
                    Naszą rodzinę by nie było stać na takie koszty :( A to tylko dojazdy
                    do pracy...
                    • dotkak do marty_inter 04.10.07, 13:24
                      Masz słuszność jeśli chodzi o dojazd.. w Siekierkach bez dwóch
                      samochodów się (przynajmniej jak dla mnie) nie da mieszkać... o
                      komunikacji nie ma co marzyć, choć ja taką cichutką nadzieję mam, że
                      za te 12 lat jak mój Syn będzie jeździł do Poznania to coś już
                      będzie... Siekierki mają swoje wady i zalety... tutaj wybudowałam
                      swój dom, bo na Suchy Las w którym też bym chciała mieszkać nie
                      byłam w stanie kupić działki. Do tego z Siekierek mam bliżej do
                      Rodziców, co czasem się przydaje przy dziecku :-)... Faktem jest że
                      ja za szybko jeźdzę samochodem i dlatego cieszę się, że mam małe
                      autko :).
                      Serdecznie pozdrawiam!
                      • zawisto Działki w nekielce 04.10.07, 14:16
                        Nie ukrywam że jestem posiadaczem działki w nekielce i jak czytam
                        wypowiedzi kilku osób to wiem że nie maja pojęcia o czym piszą.

Dojazd moi drodzy zajmuje max 25 minut do ronda śródka, od ronda do
                        centrum to pełna zgoda - ZGROZA.
                        Do Nekielki jedzie się całkiem przyjemnie, bezkolizyjnie.
                        Zjazd do nekielki to osobny pas ruchu ze światłami, tak więc ryzyko
                        wypadku minimum.
                        Dajaz PKP lub PKS faktycznie beznadziejny tak więc zgoda że trzeba
                        posiadać dwa samochody.
                        Nie przecze że jest to dobra lokalizacja dla osób które maja
                        samochody służbowe i te 30 czy 35 kilometrów w jedną stronę nie robi
                        im różnicy.
                        Co do okolicy to polecam zumi.pl ustawcie sobie na zdjęcie
                        satelitarne i zobaczcie sami.
                        Nigdzie nie znajdziecie (w promieniu 40 km.) działaki w takiej cenie
                        w otulinie tak wielu i pięknych lasów, 4 czy 5 jezior.

Chętnie podyskutuje na forum bo wiem jak jest w rzeczywistości.

Pozdrawiam
                        Tomek
                        • marta_inter Re: Działki w nekielce 04.10.07, 14:39
                          > Dojazd moi drodzy zajmuje max 25 minut do ronda śródka, od ronda
                          > do centrum to pełna zgoda - ZGROZA.

Moim zdaniem nie ma sensu rozpatrywac dojazdów do różnych punktów.
                          Trzeba przyjąć dojazd do centrum Poznania czyli np. Kaponiery.

> Nie przecze że jest to dobra lokalizacja dla osób, które maja
                          > samochody służbowe

Gorzej jak sie straci auto służbowe.
                          To tak jak z lokalizacją pracy w stosunku do domu. Nigdy nie wiadomo
                          gdzie się bedzie pracowało za kilka lat.
                          Trzeba tak wybierac miejsce aby dojazd do miasta był możliwie
                          najszybszy i najtanszy.

> Nigdzie nie znajdziecie (w promieniu 40 km.) działki w takiej
                          > cenie w otulinie tak wielu i pięknych lasów, 4 czy 5 jezior.

No właśnie - zostaje ten "promień".
                          Dla mnie max. promień od centrum to ok. 20 km.
                          Dom 40 km od Poznania to moim zdaniem po prostu za daleko (przy
                          naszych drogach)- za to akceptowalnie żeby pojechać nad jezioro do
                          Nekielki w weekend z dziećmi :)
                          • zawisto Re: Działki w nekielce 04.10.07, 16:11
                            Masz całkowita rację, wszysto zależy od indywidualnych potrzeb i
                            możliwości.

Proponuję abyśmy wspólnymi siłami doradzili gdzie najlepiej szukać
                            atrakcyjnych miejsc do ulokowania swojego przyszłego domku :)

Proszę podawać czas dojazdu z waszej działki (od trzaśnięcia
                            drzwiami samochodu) do ronda kaponiera.
                            Proszę też o inne cenne informacje (las,jezioro itd) które działają
                            na plus ale tez te negatywne (były PGR, czy lotnisko:( )

Pozdrawiam
                            Tomek
                    • Gość: dora Koszty dojazdu do Nekielki IP: *.icpnet.pl 05.01.08, 22:42
                      = 12 288 zł rocznie na samo paliwo :( + przeglądy, te oleje i jakieś
                      > tam filtry do silnika co się zuzywają...
                      > (chyba ze gdzies sie pomyliłam w liczeniu - najwyzej sie wieczorem
                      > męża spytam ;)
                      > Naszą rodzinę by nie było stać na takie koszty :( A to tylko
                      dojazdy
                      > do pracy...

Moi znajomi mieszkają w Nekielce i często tam bywam. Z tego co
                      obserwuję, to raczej nie mieszkają tam ludzie, którzy liczą ile ich
                      kosztuje kilometr dojazdu do pracy. Patrząc po domach i samochodach,
                      które przed nimi stoją to mieszkają tam raczej zamożni ludzie. Poza
                      tym nie wszyscy muszą codziennie dojeżdżać do pracy w Poznaniu.
                      Niektórzy muszą jeden dzień być w Poznaniu, kolejny we Wrześni, a
                      następny w Łodzi albo odwrotnie - mogą pracować w domu. I dla takich
                      ludzi Nekielka jest idelna.
                      A co do głównego wątku - to moim zdaniem ta cena nie jest
                      wygórowana, jak się porówna z cenami w innych miejscach. Ale nie
                      wiem czy ceny, o które pyta założyciel wątku są jeszcze aktualne, bo
                      z tego co mówili moi znajomi to działki w Nekielce drożeją dosłownie
                      z dnia na dzień.
              • Gość: Edi a propos Siekierek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 20:41
                Witam
                piszecie ogólnie o cenach działek na wschód od Poznania. A tak
                konkretniej?
                Jak to wygląda wraz ze wzrostem odległości od Poznania?
                Nekielka 100-130
                Kostrzyn ...
                Siekierki ...
                Swarzędz ...
                To może być ciekawe zestawienie.
                Prosze o informację, jesli ktoś ma rzetelne dane.
                pozdrawiam
                Edi
          • Gość: Mieszkaniec Re: Nekielka IP: *.icpnet.pl 04.10.07, 19:50
            Patrząc, że działki w Swarzędzu i okolicach kosztują już po 300zł, a w Nekielce
            100 i dojazd z Nekielki do Swarzędza zajmuje 15 min (dzisiaj mierzyłem czas) to
            jest to cena bardzo aktrakcyjna.
            Zawsze może mkupić sobie działkę w Luboniu przy autostradzie za 400zł, w
            Czerwonaku przy oczyszczalni i elektrociepłowni po 300zł, albo w Dąbrówce po
            350zł. I z każdego z wymienionych miejsc będziemy jechać co najmniej tyle samo
            co z Nekielki.
            Odległość mniejsza- fakt, ale czas dojazdu ten sam.
            A przy działce 1tys m2 różnica w cenie rzędu 200zł robi 200 tys, co starczy na
            dwa nowe samochody i paliwo na kilka lat.
            Pomijam kwestię otoczenia natury, itp.
            • marta_inter Re: Nekielka 04.10.07, 21:15
              Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a):
              > Odległość mniejsza- fakt, ale czas dojazdu ten sam.
              > A przy działce 1tys m2 różnica w cenie rzędu 200zł robi 200 tys, co starczy na
              > dwa nowe samochody i paliwo na kilka lat.
              > Pomijam kwestię otoczenia natury, itp.

Tylko nie wszyscy mają te 200 tys wolnych środków do wydania :(
              Nieważne czy na samochody czy na działkę - jak nie masz tej forsy to nie ma co
              dyskutować.

A gdybym juz miała do wydania na działkę te ok. 350 zł za metr to szukałabym na
              Morasku, Radojewie, czy z drugiej strony miasta w Walerianowie, Rosnówku,
              Puszczykowie - jest dużo fajnych miejsc dookoła Poznania.
              Tylko, że ceny rosną z miesiąca na miesiąc ;)

Jak mieszkałam w Swarzędzu, to oferowali działki po 70 zł w Kruszewni i nikt nie
              chciał zbytnio kupować. Bo akurat okolica niezbyt piękna.
              A w Lusówku były po 55 zł, a dziś juz po 180 zł ;)
            • perelkakz Re: Nekielka 04.10.07, 21:25
              Witam.Mieszkając w Swarzędzu dojazd na Rataje zajmował mi 25 min.Teraz z
              Siekierek jadę 30 min.myślę ze jest całkiem ok chociaz dwa auta to
              mus.pozdrawiam wszystkich sąsiadów z siekierek;)
    • Gość: prosty człowiek Re: Działki w Nekielce IP: *.crowley.pl 06.10.07, 15:05
      dajcie spokoj z ta nekielka ona jest dobra dla emerytow -do szkoły daleko
      ,szkoła srednia daleko.ktos kto ma dziecko niech sie mocno zastanowi i jak chce
      spokoju ,jezior ,lasow dosc blisko poznan to takie same tereny wypoczynkowe plus
      troche cywilizacji -edukacja dla dzieci-moze pobiedziska
      • danioq Re: Działki w Nekielce 06.10.07, 19:55
        Gość portalu: prosty człowiek napisał(a):

> dajcie spokoj z ta nekielka ona jest dobra dla emerytow -do szkoły daleko
        > ,szkoła srednia daleko.ktos kto ma dziecko niech sie mocno zastanowi i jak chce
        > spokoju ,jezior ,lasow dosc blisko poznan to takie same tereny wypoczynkowe plu
        > s
        > troche cywilizacji -edukacja dla dzieci-moze pobiedziska
        >
        To już lepszy wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka