Dodaj do ulubionych

Dziecko owinięte pępowiną

16.10.07, 22:10
czesc. Jestem w 21 tc ciazy i dzisiaj na usg 3D okazalo sie ze moja coreczka
jest podwojnie owinieta pepowina :( W zwiazku z tym mam pytanie czy jesli to
sie nie zmieni do porodu, to czy jest to wskazanie do cc?? Pozatym bardzo sie
boje ze dziecko mi sie udusi w brzuszku. Czy jest to możliwe?
Obserwuj wątek
    • anneeczka Re: Dziecko owinięte pępowiną 17.10.07, 11:54
      Witam,
      Z tego co mowil mi lekarz dzieci czesto okrecaja sie pepowina w brzuchu mamy. Pepowina jest tak "skonstruowana" ze nie powinno miec to wplywu na malucha. zaplatanie sie dzieciatka w pepowine tuz przed porodem moze byc wskazaniem do cesarki - u mnie tak bylo, z tym ze malemu zaczelo spadac tetno i dlatego podjeto decyzje o cesarskim cieciu i dopiero po porodzie okazalo sie ze maly jest zaplatany. Moja rada jest taka: nie martw sie na zapas,porozmawiaj z lekarzem o swoich obawach a tuz przed terminem porodu uwaznie sledz ruchy dziecka - mojemu uratowalam tym zycie, pojechalam do szpitala bo ruszal sie niepokojaco mniej niz zazwyczaj, minal termin porodu a mimo to akcja sie w ogole nie zaczynala, zero rozwarcia. I na ktg wlasnie wyszlo ze tetno zanika, szybka reakcja - cesarka i udalo sie. Na drugi dzien lekarz powiedział ze powinnam "dac na tace" za swoja intuicje. Przepraszam ze tak sie o sobie rozpisalam:) chce tylko zwrocic Twoja uwage na to jak wazne jest zebys wiedziala co sie dzieje z Toba i maluchem. Bedzie dobrze, trzymajcie sie, pozdrawiam
      • gwiazdka190 Re: Dziecko owinięte pępowiną 17.10.07, 13:06
        jejciu dziekuje za rady. Pocieszylas mnie troszke :) Jak narazie mala fika takie
        koziolki ze hoho, ale ma tez bardzo ciasno w moim brzuchu... Martwie sie tym ze
        jest ona owinieta az 2 razy i jak narazie to sie nie zmienia. Robiac w 10 tc
        usg lekarz nie zauwazyl (lub nie chcial powiedziec) tej pepowiny, jednak na
        zdjeciu ja widac. Minelo juz poand 10 tc a mala nadal jest zaplatana. Jutro ide
        do innego lekarza, bo mojemu jakos po tym przestalam ufac, i sie go zapytam jak
        to jest z tym porodem. Mam jednak nadzieje ze sie sama odkreci... A mi pozostalo
        poprostu sluchac swojego ciala :) Jeszcze raz dziekuje za rady :D
    • lbdkj Re: Dziecko owinięte pępowiną 17.10.07, 19:07
      gwiazdka190 napisała:

> czesc. Jestem w 21 tc ciazy i dzisiaj na usg 3D okazalo sie ze
      moja coreczka
      > jest podwojnie owinieta pepowina :( W zwiazku z tym mam pytanie
      czy jesli to
      > sie nie zmieni do porodu, to czy jest to wskazanie do cc?? Pozatym
      bardzo sie
      > boje ze dziecko mi sie udusi w brzuszku. Czy jest to możliwe?

Obecnie jestem w ciazy i moje dziecko tez jest owiniete
      pepowina,lekarze nie widza powodow do wykonywania cc ale mowia
      tez,ze jest taka ewentualnosc w ostatniej chwili.Musisz zwracac
      uwage na ruchy dziecka jezeli masz watpliwosci zglos sie do
      lekarza.Pozdrawiam
    • maggi111 Re: Dziecko owinięte pępowiną 17.10.07, 21:12
      Po zxajęciach w Szkole Rodzenia wiem,że maluszki często są owinięte pę powiną i
      dopiero w trakcie porodu z tego powodu mogą wystąpić zaburzenia czynności serca
      dzidziusia i wtedy trzeba zrobić cięcie cesarskie. Wiem, że musze obserwować
      ruchy płodu i ufać swojej intuicji. A lekarza nie wiń za to bo w rutynowym usg
      rzadko coś takiego jest rozpoznawalne. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka