Dodaj do ulubionych

Trasa Solna

IP: *.som.com 22.06.01, 00:45
Trasa Solna (Male Garbary) jest niewatpliwie najwiekszym bledem planowania
urbanistycznego w Poznaniu epoki komunizmu. Przecina ona poznanska Starowke na
pol, odgradzajac od Starego Rynku Wzgorze Sw. Wojciecha. Co nalezaloby z nia
zrobic zeby Starowka znow stanowila calosc ? Czy po wybudowaniu w Poznaniu
niezbednych obwodnic mozliwe bedzie przeksztalcenie jej znow w normalna ulice
(zlikwidowanie funkcji trasy przelotowej szybkiego ruchu) ? Czy za 20, 30 lat
kiedy Poznan bedzie w miare bogatym europejskim miastem nalezaloby ja umiescic
na wysokosci Starego Miasta pod ziemia ?

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
  • Gość: P.B Re: Trasa Solna IP: *.wskiz.poznan.pl 22.06.01, 00:00
    Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Gość portalu: Jurek napisał(a):
    >
    > > Trasa Solna (Male Garbary) jest niewatpliwie najwiekszym bledem planowania
    >
    > > urbanistycznego w Poznaniu epoki komunizmu. Przecina ona poznanska Starowk
    > e na
    > > pol, odgradzajac od Starego Rynku Wzgorze Sw. Wojciecha. Co nalezaloby z n
    > ia
    > > zrobic zeby Starowka znow stanowila calosc ? Czy po wybudowaniu w Poznaniu
    >
    > > niezbednych obwodnic mozliwe bedzie przeksztalcenie jej znow w normalna ul
    > ice
    > > (zlikwidowanie funkcji trasy przelotowej szybkiego ruchu) ? Czy za 20, 30
    > lat
    > > kiedy Poznan bedzie w miare bogatym europejskim miastem nalezaloby ja umie
    > scic
    > > na wysokosci Starego Miasta pod ziemia ?
    > >
    > > Pozdrowienia
    >
    > Moze i byl to wielki blad, ale popatrz na mape. Bez tej ulicy jak bys polaczyl
    > srodke z centrum? Rataje maja most Krolowej jadwigi, ale trasa z Czerwonaka,
    > Owinsk, Murowanej albo ze Swarzedza? Rondo na srodce musi istniec a jedynym
    > logicznym rozwiazaniem to male garbary. No chyba ze chcesz zeby wszyscy sie
    > pchali Zamenhoffa na most Krolowej Jadwigi albo ze chcesz zbudowac jakies mosty
    >
    > laczace Zawady z Szelagowska. Most w tym miejscu MUSIAL powstac, a przyjamniej
    > nie przecieli Chwaliszewa.
    >

Plany budowy mostu przez Warte w rejonie Czerwonaka i Owińsk są ale nie ma
    pieniędzy!
    • Gość: ede Re: Trasa Solna IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 01:34
      Czy pod ziemią to nie wiem, ale napewno można coś zrobić z tym fantem. Myślę
      jednak, że Solna mocno wbiła się w tą okolicę i nie ma sensu teraz tego
      zmieniać. Uważam jednak, że powino być bezkolizyjne połączenie Alei ze Wzgórze.
      W ogóle Aleja powinny zostać wyłączone z ruchu samochodowego. Polcja i tak się
      przeniesie, a wtedy Aleje były by super pasażem. Do tego odnowić Deptak i
      porszę, od Wojciech, po multikino będzie można spacerować!!! Co o tym sądzisz???
      • Gość: Lechita Re: Trasa Solna IP: 207.139.201.* 22.06.01, 07:25
        Gość portalu: ede napisał(a):

> Czy pod ziemią to nie wiem, ale napewno można coś zrobić z tym fantem. Myślę
        > jednak, że Solna mocno wbiła się w tą okolicę i nie ma sensu teraz tego
        > zmieniać. Uważam jednak, że powino być bezkolizyjne połączenie Alei ze Wzgórze.
        >
        > W ogóle Aleja powinny zostać wyłączone z ruchu samochodowego. Polcja i tak się
        > przeniesie, a wtedy Aleje były by super pasażem. Do tego odnowić Deptak i
        > porszę, od Wojciech, po multikino będzie można spacerować!!! Co o tym sądzisz??
        > ?

Widziales w glosie zdjecie reorganizacji ruchu w centrum? Ulice ruchu pieszego z
        ograniczeniem dla ruchu kolowego to wszystkie uliczki starego miasta miedzy
        Podgorna a Malymi Garbarami/Solna i Garbarami a Marcinkowskiego. Twoj pomysl z
        Alejami chyba sie sprawdzi bo ma to byc ciag spaceru w zieleni, od malych garbar
        az do placu Wolnosci. Co do Polwiejskiej, to slabo juz widze ale jest chyba na
        tej mapie (ktora btw mogli by powiekszysc na tej stronie bo nie odrozniam
        czerwonego i zielonego) w zieleni, czyli tak jak Marcinkowskiego ma tu byc
        miejsce do spacerow w zieleni (chyba ze jest pomaranczowa to wtedy by tu byl
        nomalny deptak). Podgorna od Garbar do Placu Wiosny Ludow ma byc tylko dla ruchu
        pieszego. Pomaranczowa na tej mapce jest tez 27 Grudnia/Fredry od Marcinkowskiego
        az do Roosevelta, czyli to tez ma byc deptak! Miedzy Solna a nowym deptakiem 27
        Grudnia/Fredy ma byc pseudo deptak dla ograniczonego rucho kolowego. Ma to byc
        Mlynska-Plac Cyryla Ratajskiego-Mielzynskiego.
        nad Warta tez maja byc miejsca dla spacerow w zieleni.
      • Gość: Sergio Re: Trasa Solna IP: 212.126.22.* 27.06.01, 13:44
        Ta trasa to przekleństwo, mieszkam na Solnej. Nie
        widzę szans by ograniczyli tam ruch. Zawsze będą się
        tłumaczyć kłopotami komunikacyjnymi. Skoro katastrofą
        dla miasta w środku lata (!) było zamknięcie ulicy
        Podgórnej, to co dopiero Solnej! Ruch stanie!! (sic!)
        Na razie miasto odgradza Starówkę od Solnej poprzez
        rekonstrukcję murów, ot rozwiązanie problemu.
        A szkoda, bo oprócz kościoła św. Wojciecha (moja
        parafia) i Karmelitów jest cmentarz zasłużonych
        Wielkopolan, dalej wśród zieleni można przejść na
        Cytadelę.
    • Gość: Lechita Re: Trasa Solna IP: *.icom.ca 22.06.01, 06:32
      Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Trasa Solna (Male Garbary) jest niewatpliwie najwiekszym bledem planowania
      > urbanistycznego w Poznaniu epoki komunizmu. Przecina ona poznanska Starowke na
      > pol, odgradzajac od Starego Rynku Wzgorze Sw. Wojciecha. Co nalezaloby z nia
      > zrobic zeby Starowka znow stanowila calosc ? Czy po wybudowaniu w Poznaniu
      > niezbednych obwodnic mozliwe bedzie przeksztalcenie jej znow w normalna ulice
      > (zlikwidowanie funkcji trasy przelotowej szybkiego ruchu) ? Czy za 20, 30 lat
      > kiedy Poznan bedzie w miare bogatym europejskim miastem nalezaloby ja umiescic
      > na wysokosci Starego Miasta pod ziemia ?
      >
      > Pozdrowienia

Moze i byl to wielki blad, ale popatrz na mape. Bez tej ulicy jak bys polaczyl
      srodke z centrum? Rataje maja most Krolowej jadwigi, ale trasa z Czerwonaka,
      Owinsk, Murowanej albo ze Swarzedza? Rondo na srodce musi istniec a jedynym
      logicznym rozwiazaniem to male garbary. No chyba ze chcesz zeby wszyscy sie
      pchali Zamenhoffa na most Krolowej Jadwigi albo ze chcesz zbudowac jakies mosty
      laczace Zawady z Szelagowska. Most w tym miejscu MUSIAL powstac, a przyjamniej
      nie przecieli Chwaliszewa.

• Gość: Sergio Re: Trasa Solna IP: 212.126.22.* 27.06.01, 13:46
        Ja życzę tobie takiej trasy pod twoim domem!
        Mieszkam na Solnej i wiem coś na ten temat.
        Pozdrawiam:-)
    • Gość: lol Re: Trasa Solna IP: 212.75.127.* 22.06.01, 09:12

> Trasa Solna (Male Garbary) jest niewatpliwie najwiekszym bledem planowania
      > urbanistycznego w Poznaniu epoki komunizmu. Przecina ona poznanska Starowke na
      > pol, odgradzajac od Starego Rynku Wzgorze Sw. Wojciecha. Co nalezaloby z nia
      > zrobic zeby Starowka znow stanowila calosc ? Czy po wybudowaniu w Poznaniu
      > niezbednych obwodnic mozliwe bedzie przeksztalcenie jej znow w normalna ulice
      > (zlikwidowanie funkcji trasy przelotowej szybkiego ruchu) ? Czy za 20, 30 lat
      > kiedy Poznan bedzie w miare bogatym europejskim miastem nalezaloby ja umiescic
      > na wysokosci Starego Miasta pod ziemia ?
      >
      > Pozdrowienia

Na wszystko przyjdzie pora - z planów zagospodarownia przestrzennego tej części
      miasta wynika iż w przyszłości zostanie wybudowany jeszcze jeden most na Warcie
      tuż przy moście kolejowym na Garbarach. Tym samym powstanie trasa, która
      odciągnie znaczną część ruchu z ciągu ulic Wyszyńskiego, Wolnica, Eskowskiego,
      Małe Garbary, Solna.
      A póki co moim zdaniem bardzo pomogłoby w usprawnieniu ruchu drogowego i nie
      kolidowaniu tego ruch z ruchem pieszych, wybudowanie bezkolizyjnego skrzyżowania
      Garbar z Eskowskiego. Jeżeli w planach jest przezaczenie tego terenu pod ruch
      pieszy pilne jest zainwestowanie w estetykę tej okolicy tzn. rekonstrukcja
      synagogi i kamienic które zasłoniłyby brzydkie ściany szczytowe z ulic Szewskiej,
      Żydowskiej i Wronieckiej, likwidacja magazynów, stacji benzynowej po drugiej
      stronie, przebudowa terenów po PozMeat, przebudowa placu Wielkopolskiego - i co
      również ważne - przepędzenie z tej okolicy podejrzanych typów i pijaczków.

Pozdro

• Gość: Jurek Re: Trasa Solna IP: *.proxy.aol.com 23.06.01, 00:00
        W rejonie trasy Solnej planowanych jest kilka inwestycji ktore powinny przyczynic
        sie do podniesienia estetyki tego miejsca. Na samym skrzyzowaniu Malych Garbar z
        Garbarami ma powstac dosc duzy budynek biurowy, rekonstruowana jest obecnie brama
        wroniecka, za ulica Sw. Wojciecha w miejscu gdzie obecnie znajduje sie ogrodek
        jordanowski powstanie hotel nalezacy do ktorejs ze znanych swiatowych sieci,
        wszystko to jednak nie zrekompensuje faktu, ze nasza Starowka od czasu zbudowania
        trasy nie stanowi juz jednosci. Solna zbyt agresywnie wdziera sie w jej tkanke i
        burzy klimat, ktory tam jeszcze 25 lat temu panowal. Nie wiem co nalezaloby
        zrobic, aby odrodzic klimat tego miejsca, wszystkie rozwiazania wydaja sie
        obecnie bardzo kosztowne albo wrecz niemozliwe do przeprowadzenia bez zaklocenia
        ukladu komunikacyjnego w centrum, ale wiem ze Poznan bez odpowiedniego
        zaadresowania tego problemu nigdy nie odzyska dawnej swietnosci.

Pozdrowienia
        • Gość: Lechita Re: Trasa Solna IP: *.icom.ca 23.06.01, 00:00

> W rejonie trasy Solnej planowanych jest kilka inwestycji ktore powinny przyczyn
          > ic
          > sie do podniesienia estetyki tego miejsca. Na samym skrzyzowaniu Malych Garbar
          > z
          > Garbarami ma powstac dosc duzy budynek biurowy, rekonstruowana jest obecnie bra
          > ma
          > wroniecka, za ulica Sw. Wojciecha w miejscu gdzie obecnie znajduje sie ogrodek
          > jordanowski powstanie hotel nalezacy do ktorejs ze znanych swiatowych sieci,
          > wszystko to jednak nie zrekompensuje faktu, ze nasza Starowka od czasu zbudowan
          > ia
          > trasy nie stanowi juz jednosci. Solna zbyt agresywnie wdziera sie w jej tkanke
          > i
          > burzy klimat, ktory tam jeszcze 25 lat temu panowal. Nie wiem co nalezaloby
          > zrobic, aby odrodzic klimat tego miejsca, wszystkie rozwiazania wydaja sie
          > obecnie bardzo kosztowne albo wrecz niemozliwe do przeprowadzenia bez zakloceni
          > a
          > ukladu komunikacyjnego w centrum, ale wiem ze Poznan bez odpowiedniego
          > zaadresowania tego problemu nigdy nie odzyska dawnej swietnosci.
          >
          > Pozdrowienia

Nalezy przedewszytkim zbudowac obwodnice, ktora juz powstaje. To jest pierwszy
          krok. Drugim krokiem bedzie zbudowaniem mostu przy moscie kolejowym przy stacji
          garbary ktory przeniesie ruch na Garbary. Solna istnieje bo jest to glowna droga
          ze Srodki do centrum. Jesli da sie to zmienic to wtedy bedzie mozliwa
          konsolidacja calej starowki. Ale narazie aly ruch ze Srodki pcha sie do miasta
          wlasnie Malymi Garbarami.

Gdyby mozna tak caly ruch w centrum jakos ograniczyc to mysle ze byloby to
          wyjscie idealnym. Nie wiem jak, tym musza sie zajac specjalisci od tych spraw,
          ale ruch samochodowy powinien byc ostro ograniczony w tej czesci miasta ktora
          jest otoczona Al. Niepodleglosci. Tu powinny jezdzic tylko autobusy, tramwaje,
          taryfy (i tylko te ktore maja licencje od miasta, zadnej mafii) i ludzie ktorzy
          maja w centrum sklepy i wioza tam towar. Jak to zrobic? Trzeba inwestowac w
          komunikacje miejska, i trzeba budowac parkingi. A w centrum niech z takich ulic
          jak garbary, Solna, 27 Grudnia, 23 Lutego, Fredry, Podgornej, Marcinkowskiego,
          Libelta, Mielzynskiego, Mlynskiej zrobic deptaki, posadzic tu drzewa, jakies
          ogrody. Plac Cyryla Ratajskiego, Wielkopolski mogly by byc duzo lepiej
          wykozystane niz obecnie.

• Gość: Sergio Re: Trasa Solna IP: 212.126.22.* 27.06.01, 13:56
            Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Gość portalu: Jurek napisał(a):
            >
            > > W rejonie trasy Solnej planowanych jest kilka inwestycji ktore powinny prz
            > yczyn
            > > ic
            > > sie do podniesienia estetyki tego miejsca. Na samym skrzyzowaniu Malych Ga
            > rbar
            > > z
            > > Garbarami ma powstac dosc duzy budynek biurowy, rekonstruowana jest obecni
            > e bra
            > > ma
            > > wroniecka, za ulica Sw. Wojciecha w miejscu gdzie obecnie znajduje sie ogr
            > odek
            > > jordanowski powstanie hotel nalezacy do ktorejs ze znanych swiatowych siec
            > i,
            > > wszystko to jednak nie zrekompensuje faktu, ze nasza Starowka od czasu zbu
            > dowan
            > > ia
            > > trasy nie stanowi juz jednosci. Solna zbyt agresywnie wdziera sie w jej tk
            > anke
            > > i
            > > burzy klimat, ktory tam jeszcze 25 lat temu panowal. Nie wiem co nalezalob
            > y
            > > zrobic, aby odrodzic klimat tego miejsca, wszystkie rozwiazania wydaja sie
            >
            > > obecnie bardzo kosztowne albo wrecz niemozliwe do przeprowadzenia bez zakl
            > oceni
            > > a
            > > ukladu komunikacyjnego w centrum, ale wiem ze Poznan bez odpowiedniego
            > > zaadresowania tego problemu nigdy nie odzyska dawnej swietnosci.
            > >
            > > Pozdrowienia
            >
            > Nalezy przedewszytkim zbudowac obwodnice, ktora juz powstaje. To jest pierwszy
            > krok. Drugim krokiem bedzie zbudowaniem mostu przy moscie kolejowym przy stacji
            >
            > garbary ktory przeniesie ruch na Garbary. Solna istnieje bo jest to glowna drog
            > a
            > ze Srodki do centrum. Jesli da sie to zmienic to wtedy bedzie mozliwa
            > konsolidacja calej starowki. Ale narazie aly ruch ze Srodki pcha sie do miasta
            > wlasnie Malymi Garbarami.
            >
            > Gdyby mozna tak caly ruch w centrum jakos ograniczyc to mysle ze byloby to
            > wyjscie idealnym. Nie wiem jak, tym musza sie zajac specjalisci od tych spraw,
            > ale ruch samochodowy powinien byc ostro ograniczony w tej czesci miasta ktora
            > jest otoczona Al. Niepodleglosci. Tu powinny jezdzic tylko autobusy, tramwaje,
            > taryfy (i tylko te ktore maja licencje od miasta, zadnej mafii) i ludzie ktorzy
            >
            > maja w centrum sklepy i wioza tam towar. Jak to zrobic? Trzeba inwestowac w
            > komunikacje miejska, i trzeba budowac parkingi. A w centrum niech z takich ulic
            >
            > jak garbary, Solna, 27 Grudnia, 23 Lutego, Fredry, Podgornej, Marcinkowskiego,
            > Libelta, Mielzynskiego, Mlynskiej zrobic deptaki, posadzic tu drzewa, jakies
            > ogrody. Plac Cyryla Ratajskiego, Wielkopolski mogly by byc duzo lepiej
            > wykozystane niz obecnie.
            >

Pozwolę sobie dodać: powinni tam jeszcze wjeżdżać ci, którzy tam mieszkają, na
            przykład ja.
            • Gość: lol Re: Trasa Solna IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.01, 21:09
              Gość portalu: Sergio napisał(a):

> Pozwolę sobie dodać: powinni tam jeszcze wjeżdżać ci, którzy tam mieszkają, na
              > przykład ja.

Sergio! Wyluzuj! Wszyscy już wiemy, że mieszkasz na Solnej i wolałbyś żeby była
              deptakiem:))) Ta dyskusja to prropozycja co zrobić aby usprawnić komunikację w
              tej części miasta (pieszą i samochodową) a co za tym idzie poprawić warunki życia
              takim ludziom jak Ty. A co do hotelu spójrz na to z tej strony. Nowy hotel to
              kolejny zrewitalizowany fragment miasta. Dzięki temu Twoje dziecko będzie czuło
              się bezpieczniej i nie dostanie w zęby przechodząc kiedyś ulicą Działową, która w
              tej chwili w okolicach tego ogrodu do przyjemnych nie należy.

Pozdro
              • Gość: Sergio Re: Trasa Solna IP: 212.126.22.* 28.06.01, 09:54
                No masz rację, trochę za bardzo się przejąłem. Całe szczęście, że nie pamiętam
                Solnej sprzed przebudowy, przynajmniej mnie nie boli.
        • Gość: Sergio Re: Trasa Solna IP: 212.126.22.* 27.06.01, 13:53

> W rejonie trasy Solnej planowanych jest kilka inwestycji ktore powinny przyczyn
          > ic
          > sie do podniesienia estetyki tego miejsca. Na samym skrzyzowaniu Malych Garbar
          > z
          > Garbarami ma powstac dosc duzy budynek biurowy, rekonstruowana jest obecnie bra
          > ma
          > wroniecka, za ulica Sw. Wojciecha w miejscu gdzie obecnie znajduje sie ogrodek
          > jordanowski powstanie hotel nalezacy do ktorejs ze znanych swiatowych sieci,
          > wszystko to jednak nie zrekompensuje faktu, ze nasza Starowka od czasu zbudowan
          > ia
          > trasy nie stanowi juz jednosci. Solna zbyt agresywnie wdziera sie w jej tkanke
          > i
          > burzy klimat, ktory tam jeszcze 25 lat temu panowal. Nie wiem co nalezaloby
          > zrobic, aby odrodzic klimat tego miejsca, wszystkie rozwiazania wydaja sie
          > obecnie bardzo kosztowne albo wrecz niemozliwe do przeprowadzenia bez zakloceni
          > a
          > ukladu komunikacyjnego w centrum, ale wiem ze Poznan bez odpowiedniego
          > zaadresowania tego problemu nigdy nie odzyska dawnej swietnosci.
          >
          > Pozdrowienia

Ręce precz od ogródka ;-)
          No gdzie te dzieciaki mają się bawić, w hotelu? Ten plac zabaw to jedyny taki
          obiekt w okolicy. Wokół niego miała powstać ścieżka rowerowa dla maluchów, by
          mogły uczyć się jeździć. Po co wam ten hotel, i tak nie będziecie z niego
          korzystać, a z tego placu korzystają nasze dzieciaki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka