Dodaj do ulubionych

"0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawowych

19.11.07, 11:34
Co sądzicie o najnowszym pomysle władz Pozania - przeniesienia wszystkich zerówek do szkół podstawowych już od wrzesnia 2008r ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pepe Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: 82.177.11.* 19.11.07, 11:38
      Bardzo zły - kilkuletnie dzieci zostaną skonfrontowane z bandami
      nastoletniej gó..arzerii, której w wielu szkołach nauczyciele nie
      potrafią/chcą kontrolować. Destrukcyjny wpływ na psychikę dzieci itd.

Pzdr,
      • Gość: nauczyciel podst. Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.07, 19:06
        Mysle ze to niedobry pomysl. Sama ucze w podstawowce, mamy 1 klase
        zerowa. dzieci sa w niej od 8 do 13. czytalam ze teraz zerowka ma
        byc 8 godz, ma byc w niej j, ang w grupach, trzeba wygospodarowac
        dla nich osobny ogrodek itd. wszystko pieknie w teorii- jak niby
        szkola ma to zrobic? kto bedzie tych dzieci pilnowal? nie damy rady
        odizolowac ich od innych uczniow klas wyzszych. w szkole jest halas,
        balagan, latwo o wypadek na przerwach mimo ze nauczyciele pelnia
        dyzury. mysle ze teraz jest dobrze- jest wybor-mozna dziecko poslac
        do przedszkola albo do szkoly. i niech kazdy decyduje sam. rozumiem
        ze przedszkola zyskaja dodatkowa grupe ale za jaka cene?
        • atopik Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 19.11.07, 20:31
          Mam podobne refleksje... A znasz może więcej szczegółów tego projektu ? No bo przeciez 6-latki nie będą chyba mieć typowych zajęc lekcyjnych po 45 min ? A co z wyżywieniem ? Przedszkole zapewniało, a szkoła ? Tak jak ty widze problem w braku ogródka do zabaw dla tych dzieci, bo chyba nie będą siedzieć te 8h w sali ? Poza tym 8h pobytu to i tak za krótko w stosunku do tego co oferuja przedszkola od 6 do 17
          • jagoda2 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 20.11.07, 08:59
            8 godzin to z jednej strony za krótko, a z drugiej za długo, bo
            wyobrażacie sobie, żeby dziecko w pierwszych klasach szkoły
            podstawowej miało 8 lekcji?
            Do tej pory było zdaje się tak, że zerówka miała 5 godzin dziennie
            zajęć, a teraz nagle ma mieć 8 godzin?! I ten okropny wrzask i tłok
            na przerwach - nie wyobrażam sobie tego. To chory pomysł!
            Jagoda
            • atopik Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 20.11.07, 10:55
              Jagoda nie rozumiesz, przedszkole zapewnia dziecku opiekę od 6 do 17. Idziesz rano do pracy - zaprowadzasz dziecko, wracasz z pracy - odbierasz. A jak dzieci bedą musiały chodzić do "0" do szkoły to ktoś bedzie musiał je tam na wyznaczona godzinę zaprowadzac i odbierać. Nawet jesli zajęcia będą od 8 - 16 to co z dziecmi, których rodzice chodzą do pracy na 6 czy 7 ? Dzieci same mają wyszykować się w domu, wyjść, zamknąć drzwi na klucz, maszerować przez ruchliwa ulicę i same wracać ? Pomijając nawet kwestie organizacyjną, to wiekszośc dzieci w tym wieku nie zawsze potrafi dobrze okreslic czas na zegarku.
              Inna kwesta to chocby ogród do zabaw, widziałaś przy szkole wyznaczone miejsce do zabaw dla takich dzieci, bo chyba nie będą siedziały te 8h tylko w sali ? Czym mają się zająć 6-latki na kilkudziesieciu metrach kwadratowych betonowej powierzchni boiska?
              • jagoda2 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 20.11.07, 12:07
                Ależ rozumiem, dlatego piszę, że te 8 godzin to z jednej strony za
                mało, bo często rodzice potrzebują nawet ok. 10 godzin, żeby dowieźć
                dziecko do przedszkola, dojechać do pracy, a potem to samo w drugą
                stronę. Przedszkole, do którego uczęszcza moja córka, jest czynne
                nawet do 19-tej, jeśli jest taka potrzeba, więc doskonale rozumiem
                tę sytuację.
                A za dużo, bo uważam, że przetrzymywanie dziecka przez 8 lub 10
                godzin w "szkole", jeśli to nie jest absolutnie konieczne, to
                barbarzyństwo.
                Jagoda
                • Gość: jagoda3 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 15:17
                  Jagodo, teraz problem zaczyna sie w 1 klasie. Moj syn we wrzesniu
                  poszedl do szkoly i ma 4-5 lekcji do 11:30, 12.25. Ja moge go
                  odebrac bez problemu, bo nie pracuje, ale wiekszosc dzieci zostaje w
                  swietlicy, a sa tylko o rok starsze od "zerowkowiczow". Zerowki w
                  szkole to niemadry pomysl, bo zabiera sie rok z "beztroskiego",
                  bezpiecznego zycia, przedszkole rzadzi sie innymi prawami niz
                  szkola. Nie sadze zeby np. nasza szkola byla w stanie zapewnic
                  ogrodek do zabawy, ma beznadziejne boisko i niereformowalna
                  p.dyrektor, a dzieciaki z zerowki chodza na pobliski plac zabaw.
                  Ktos nizej napisal, ze u nas oplaty za przedszkole sa wysokie. To
                  prawda, moja kuzynka w Warszawie placi ok. 80-90 zl + wyzywienie, ja
                  ok. 150 zl+ wyzywienie.
            • Gość: Pepe Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: 82.177.11.* 21.11.07, 18:33
              > wyobrażacie sobie, żeby dziecko w pierwszych klasach szkoły
              > podstawowej miało 8 lekcji?

Oczywiście. Np, w Polsko-Angielskiej SP przy piwnej od pierwszej
              klasy jest 7 godzin zajęć dziennie (aczkolwiek łącznie z WF,
              pływalnią, Malta ski itp.).

Pzdr,
          • Gość: Pepe Przedszkole od 6 do 17 ? IP: 82.177.11.* 21.11.07, 18:31
            Żaden rodzic nie powinien zostawiać małego dziecka na tak długo w
            przedszkolu. Niektóre przedszkola są tego świadome, i zobowiązują
            rodziców do przestrzegania zasady, że dziecko może przebywać w nich
            maks. 8 godzin w ciągu jednej doby.

Pzdr,
        • Gość: Mac Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 12:35
          Uważam że pomysł Władz Miasta wprowadzenia na siłę "O" do szkół jest
          problemem czysto ekonomicznym. Wg. zapowiedzi Prezydenta oraz Rady
          Miasta w budżecie na 2008 maja byc spore cięcia /z taki czy innych
          powodów - zainteresowanych proszę o doczytanie/. Tym samym władze
          miasta wymysliły że można zaoszczędzić na dopłatach do przedszkoli
          wysyłajac kilka tysięcy dzieci do Szkół które sa finansowane w
          całkiem inny sposób. N akazdym dziecku zaoszczędzaja po ok400-500zł.
          Mnożąc to przez ilosć miesiecy w roku szkolnym i ilość dzieci daje
          spore oszczędnosci. Ten p....ny gospodarny Poznań. Komu chcą się
          przypodobać Panowie Frankiewicz, Grobelny ... oraz cała Rada Miasta
          bo na pewno nie rodzicom dzieci które miały by w przyszłym roku
          pójść do zerówek. Powiem tak jeżeli Szkoły zapewnią opiekę, zajęcia
          i infrastukturę na poziomie Przedszkoli to pogadamy. A propo trzeba
          było parę lat temu Panie Frankiewicz tak gorliwie nie szukać
          oszczednosci i likwidowac przedszkole za przedszkolem .... teraz
          mamy efekty braku wolnych miejsce.
          • atopik Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 20.11.07, 14:29
            Alez oczywiście, że jeśli tylko infrastruktura na odpowiednim poziomie będzie zapewniona to niech dzieciaki chodza do zerówki do podstawówki. Samo miejsce naprawde nie ma większego znaczenia, istotna jest jakość, dostępność, forma w jakiej mają być prowadzone zajęcia, czas opieki na dzieckiem. Dzieciaki nie moga byc stratne, a wiele wskazuje na to, że odbędzie sie to ich kosztem.
            Tak na marginesie to opłata za przedszkole w Poznaniu wcale nie jest taka mała, w porównaniu z innymi duzymi miastami w Polsce
            • Gość: Pepe Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: 82.177.11.* 21.11.07, 18:35
              > Alez oczywiście, że jeśli tylko infrastruktura na odpowiednim
              poziomie będzie z
              > apewniona to niech dzieciaki chodza do zerówki do podstawówki.

Nie: infrastruktura to jedno, a konfrontacja z rozwydrzoną
              g...rzerią czy problem zapewnienia bezpieczeństwa na przerwach (o
              którym pisała jagoda powyżej) pozostaną. "NIE" obowiązkowym zerówkom
              w podstawówkach !

Pzdr,
              • Gość: nauczyciel podst. Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: *.eastwest.com.pl 21.11.07, 22:36
                Witam ,,

To znowu ja. Ciesze sie za tak licznie jestescie przeciw. Ja jestem
                nauczycielka kl.1-3 i wlasnie sie dowiedzialam ze bede musiala sie
                doksztalcic!i to na moj koszt i kosztem mojej rodziny bo oczywiscie
                studia tylko w weekendy!bo zeby moc uczyc w zerowce trzeba miec
                ukonczona specjalizacje wychowawczo-opiekuncza dla przedszkolakow!!!
                a nie ma tam nauki o 6cio latkach tylko 3,4,5 i 6 latkach!!!a po
                cholere mi te wczesniejsze roczniki!!!???i jak zrobie jedna
                specjalizacje to wyobrazcie sobie bede mogla nauczac 5 godzin tzn
                dydaktyki, ale zeby uczyc pozostale 3 h tzn,wychowawczych to znow
                nie mam kompetencji i musze zrobic kolejny kurs. PARANOJA. nie wiem
                kto to wymyslil. Dziekowac trzeba panu Frankiewiczowi ktory tak
                chetnie zamykal przedszkola al teraz jest tyle dzieci ze nie wiadomo
                co z nimi zrobic. Najbardziej sie wkurze jak zrobie te wszystkie
                kursy, studia a za rok sie komus odwidzi lub stwierdzi ze to jednak
                byl zly pomysl.co o tym sadzicie???
                • Gość: jagoda3 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 23:43
                  Ja na to: mam nadzieje, ze to tylko plany i ktos sie opamieta :/
                  • jagoda2 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 22.11.07, 08:57
                    No właśnie zaczynam wątpić, czy ktoś się opamięta.
                    Czytałam artykuł w sobotnim Głosie na ten temat i rzeczywiście
                    wydaje się to dość prawdopodobne sądząc po zaawansowaniu prac nad
                    tym pomysłem. Niestety :-(.
                    Co więcej, wczoraj znajoma mi mówiła, że w przyszłym roku w jej
                    szkole mają być dwie zerówki, a to bardzo mała szkoła i nawet na
                    uzbieranie jednej pełnej klasy "0" w tym roku był problem, a co
                    dopiero na dwie takie klasy. Wczoraj mieli mieć spotkanie z dyrekcją
                    szkoły w związku z przewidywanymi kosztami utworzenia tej dodatkowej
                    klasy 0, więc faktycznie coś jest na rzeczy.
                    Jeszcze powyższa wypowiedź (nauczyciel podst.) zdaje się
                    potwierdzać, że ten szatański pomysł ma szanse na realizację, buuu :-
                    (.
                    Jagoda

• jagoda2 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 22.11.07, 09:04
                  Ale czy w szkole Wam powiedziano, że tak rzeczywiście będzie, że to
                  już przesądzone?
                  Poza tym interesuje mnie, jak szkoły rozwiążą problem czasu pracy
                  nauczycieli, który obecnie wynosi bodajże 18 godzin pracy tygodniowo
                  (teoretycznie, oczywiście), a przedszkolu chyba 30 (?), a jak to się
                  ma do 40-godzinnego tygodnia pracy (5 dni x 8 godzin)??
                  A może jedna nauczycielka będzie od nauczania, a druga
                  od "przechowywania", czyli zapewnienia dzieciom opieki?
                  Jagoda
                  • atopik Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 22.11.07, 17:09
                    Uchwały jeszcze nie było, to dopiero projekt, ale przypuszczam, że bedzie głosowana już niebawem, bo przeciez koszty jego relizacji muszą byc ujęte w planie budżetowym na przyszły rok.
                    Mam nadzieję, że im więcej pism do kuratorium, czy Magistratu wyślemy tym lepsze warunki uda nam sie wynegocjowac dla naszych dzieci.
                    • saint-denis Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 22.11.07, 22:47
                      No właśnie, to podobno projekt! Ja też czytałem ten artykuł w "Głosie"
                      www.glos.com/index.php?ida=3352 i powtórzę pomysł zamieszczony na forum
                      pod tekstem - zapytajmy radnych z naszych dzielnic (bo przecież podobno nas
                      reprezentują) czy i kiedy byli w podstawówkach ze swoich dzielnic? Czy i kiedy
                      sprawdzali jakie są tam warunki do tworzenia klas "0"? W tamtym artykule
                      pozytywnie o pomyśle wypowiadali się panowie Hinc
                      bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/radni.html?co=radny&lu_id=3380&kd_id=2
                      oraz Chudobiecki
                      bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/radni.html?co=radny&lu_id=3435&kd_id=2
                      Piszmy maile, pytajmy...
                      Zawsze można też zapytać p. Frankiewicza jakie oszczędności uzyskało miasto na
                      słynnej awanturze z zamykaniem przedszkoli, i czy te oszczędności można teraz
                      wydać na tworzenie 8-godzinnych "zerówek" przy szkołach.
                      Moje dziecko chodzi do "zerówki" w przedszkolu, obok jest podstawówka - znam
                      warunki w obu placówkach. Podstawówka nigdy nie zapewni takich warunków i
                      jakości pracy z dzieckiem!
                      • Gość: aneta Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 09:53
                        gdzie i na jakie adresy możemy pisać , do rady miasta, grobelnego i kogo jeszcze
                        ??? w zadnym razie nie zgadzama sie na zerówke w przyszłym roku dla mojego
                        dziecka w podst,. widziałam jak tam jest w srodku, bałagan, pełno rozbieganej
                        dzieciarnio młodzieży, musimy szybko coś zrobić zeby nie było za późno!!!!!!!!!!!!!!
                        • antidotumm Poznań - miasto nieprzyjazne dzieciom 23.11.07, 12:58
                          Kolejny 'antydziecinny' pomysl naszych wladz. Pomysl jest fatalny, zerowkowicze
                          to naprawde malutkie dzieci i wymagaja specjalnych warunkow, opieki i nadzoru
                          typu przedszkolnego.
                          Pomysl jest tragiczny, chetnie przylacze sie do kazdej formy protestu.
                          • atopik Re: Poznań - miasto nieprzyjazne dzieciom 23.11.07, 13:51
                            Jesli twoje dziecko chodzi do przedszkola to najlepiej zoorganizowac wszystkich zainteresowanych rodziców z tego przedszkola i wysłac takie zbiorowe pismo do władz Poznania.
                            A może masz jakies inne fajne pomysły ?
                        • atopik Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 23.11.07, 13:47
                          moim zdaniem, pisma należy słać gdzie sie tylko da :) Mozna jeszcze do Kuratorium www.ko.poznan.pl/

Wydziału Oświaty
                          Urzędu Miasta Poznania
                          ul. Libelta 16/20, 61-706 Poznań

Na Plac Kolegiacki 17 do Urzędu Miasta też warto, najważniejsz aby napisac :)
                          • 3mama.29 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 23.11.07, 16:45
                            Nie sądze żeby pisanie cos dało.To wyląduje do kosza,
                            gwarantuję.Mało tego zatuszuja i tyle
                        • 3mama.29 Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 23.11.07, 16:43
                          Moim zdaniem to poroniony pomysł!!!!!!Jak sie nie zorganizujemy to
                          zadecydują nie pytajac nas o zdanie!!!!!No to co robimy???
    • mama403 Zbieramy chetnych w sprawie pisma - Rada Rodzicow 24.11.07, 08:45
      Witajcie, jak widzę już chętnych w sprawie pisania pisma jest
      więcej. U nas w przedszkolu - Przedszkole nr 117 - już jesteśmy
      zorganizowani. Pismo jest tworzone i w poniedziałek będą zbierane
      pierwsze podpisy od rodziców (grupa przyszłych "0" ma zebranie). I
      jeszcze nasz przewodniczący stara się skontaktować z innymi Radami
      Rodziców w Przedszkolach - aby dołączyli się do tego.
      Jeśli jesteście zainteresowani proszę o kontakt.
      Wszyscy w ilości siła. A im wcześniej tym lepiej. Tym bardziej, że
      po spotkaniu z Dyrektorami nie bardzo wiadomo czego się spodziewać.
      wszyscy nabrali wody w usta i nic nie chcą mówić.
      Pozdrawiam i czekamy na kontakt
      Mama przyszłorocznego "0"
      • 3mama.29 Re: Zbieramy chetnych w sprawie pisma - Rada Rodz 24.11.07, 23:13
        Droga mamo403 jak moge sie z Toba skontaktować?Postaram sie w naszym
        przedszkolu zebrac rodzicow.
        a odnosnie wody w ustach:tak im kazano i tyle
        • mama403 wysłałam maila na priv :) 25.11.07, 13:35

• eszulczewska Do mamy 403 26.11.07, 14:17
            Ja tez poproszę o kontakt - jestem mamą przeszłorocznej 6-latki, a
            jednoczesnie przewodniczaca Rady Rodziców w naszym przedszkolu. Nie
            ma czasu do stracenia! Działajmy razem
      • Gość: aneta Re: Zbieramy chetnych w sprawie pisma - Rada Rodz IP: *.icpnet.pl 25.11.07, 11:27
        witam, jestem jak najbardziej za , rozmawiałam z dyrektorką mojego
        przedszkola( nr 9 ),nie ma żadnych zastrzeżeń jesli chodzi o pisanie
        takiego pisma i zbieranie podpisów,musimy zorganizowac to teraz
        dopóki nie było głosowania rady miasta, jesli macie Państwo
        tzw "gotowca " pisma to bardzo proszę o przesłanie na maila, bo
        wielku riodziców chetnie by podpisałao takie pismo , brak nam tylko
        umiejętności napisania,gdyby był taka mozliwośc to proszę o
        przesłanie pisma na mojego maila :mariuszmax1@wp.pl, z góry dzieki i
        pozdrawiam , czekając na pismo
        • mama403 wysłałam maila :) 25.11.07, 13:36

• 3mama.29 Re: wysłałam maila :) 25.11.07, 22:15
            ja tez poprosilabym o maila z pisemkiem, ewentualnie potem sie
            skontaktujemy telefonicznie, poniewaz samo pisemko nic nie
            da.Uwierzcie mi.Trzeba cos wiecej zrobic, nie wiem jechac to
            urzedu.Chodzi mi o przedstawicieli przedszkoli.
            prosze o kontakt: ma.jarotki@neostrada.pl
      • mama403 Pisac, jechac, dzwonic... 25.11.07, 22:57
        Pisac, jechac, dzwonic... wszystko po kolei. Ale wiadomo im nas
        bedzie wiecej tym lepiej. W tej chwili Rada Rodzicow z naszego
        przedszkola stara sie skontaktowac z innymi Rodzicami i zbierac
        podpisy (tego nie wolno p. Dyrektor jak zrozumialam). Wiem, ze jesli
        decyzja juz zapadla to po ptakach ale moze choc wycofaja sie do
        poziomo: Nasze propozycje sa aktualne, ale Rodzice maja wybor. Wiem,
        ze czesc z tego skorzysta i wtedy beda te miejsa, a czesc zostanie w
        przedszkolu i tez bedzie dobrze. Problem jest w tym ze wszystkie
        szkoly rejonowe musza przyjac dzieci do "0" a pozniej i tak sie to
        rozklada na szkoly artystyczne, sportowe, spoleczne. A jak wiesz
        czesc szkol (tych profilowanych lub spol.) nie prowadzi "0" lub ew.
        jedna jak spoleczne. I co wtedy?
        Pozdrawiam
        • Gość: aneta Re: Pisac, jechac, dzwonic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 11:39
          własnie chyba jeszcze nie było posiedzenia rady miasta, aczkolwiek i grobelny i
          radni bardzo są za, dlatego nie ma oficjalnego komunikatu a tylko takie
          przecieki, ale czasu mamy naprawde mało, ja do przedszkola nr 9 zaniosłam, dgyby
          było gotowe takie pismo to proszę tez na maila, dzięki, aneta
          • jagoda2 Re: Pisac, jechac, dzwonic... 26.11.07, 14:37
            Skąd takie informacje, że: "grobelny i radni bardzo są za"?
            Jestem żywotnie zainteresowana tematem, bo dotyczy on również i
            mojej córki.
            Jagoda
    • mama403 Dziękuję za kontakt i proszę o dalsze 26.11.07, 21:54
      Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój apel i proszę
      o dalszy kontakt.
      Prawda jest taka, iż Musimy działać. Może jeszcze coś się da.
      Pozdrawiam
      • Gość: aneta Re: Dziękuję za kontakt i proszę o dalsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 13:27
        Dziekuję bardzo za przesłanie mailem , ale mam prosbe skoro posiedzenie ws
        zerówek bedzie juz w ten czwartek to prześle mi Pani wzór ntakiego pisma pod
        którym mogliby sie podpisac rodzice z przedszkola nr 9?? Niestety nie udało nam
        sie napisac takiego samodzielnie.Podam innego maila do którego mam dostep w
        pracy, bede wdzieczna za szybka odpowiedz, aneta( a.m.czajka@wp.pl)
    • mama403 Ten kontakt może się przydać, a może pójdziemy? 26.11.07, 22:03

Szanowni Państwo,
      wszystkich zainteresowanych zapraszam na najbliższe posiedzenie
      Komisji Oświaty i Wychowania Rady Miasta Poznania, kóre odbędzie
      się w czwartek 29 listopada, o godz. 14.00 w sali 106 Urzędu
      Miasta, pl. Kolegiacki 17.
      Tematem będzie opiniowanie budżetu oraz - w ramach spraw bieżących -
      propozycja prezydenta przeniesienia oddziałów zerówkowych do szkół.
      Zapraszam serdecznie. Jestem również do dyspozycji (w miarę
      możliwości) pod numerem telefonu 501-561-838 - Przemysław Foligowski

Funkcja: przewodniczący Klubu Radnych Prawa i Sprawiedliwości,
      Przewodniczący Komisji Oświaty i Wychowania
      Kontakt: 0501-561-838
      • eszulczewska Do mamy 403 27.11.07, 09:02
        Mogłabyś podrzucić mi mailem pismo protestacyjne, które wspólnie
        napisaliście? U nas w przedszkolu zebranie w wiadomej sprawie w
        czwartek.

• stanislawzerko Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 27.11.07, 09:29
      Pozwolę sobie przekleić swój wpis z 9.02 - na wątku poświęconym
      temu samemu tematowi, ale zamieszczonym pod artykułem Natalii Mazur:

Przed chwilą rozmawiałem z radnym Przemysławem Foligowskim, który
      poinformował mnie, że decyzje w tej sprawie zapadają z pominięciem
      Rady Miasta. Procedury są takie, że prezydent nie potrzebuje tu
      akceptacji ze strony Rady.

P. Foligowski (przewodniczący Komisji Oświaty i Wychowania) zgodził
      się z moją opinią, że przygotowanie przenosin zerówek z przedszkoli
      do szkół podstawowych w tajemnicy przed rodzicami jest skandalem
      (chodzi o nieformalny zakaz informowania rodziców przez dyrekcje
      przedszkoli - chyba, że sami rodzice o to zapytają!). Nie wiadomo
      też, czy czwartkowe posiedzenie komisji prezydent Frankiewicz w
      ogóle zaszczyci swą obecnością.

W tej sytuacji protesty należy kierować do prezydenta miasta.
      Zamierzam niezwłocznie to uczynić, do czego namawiam też innych
      rodziców. Cały pomysł jest 1) bardzo wątpliwy merytorycznie (o czym
      pisano na tym forum wyżej) i 2) sposób jego realizowania
      bulwersuje. Mamy do czynienia z lekceważeniem opinii publicznej
      przez władze miasta.

Pozdrawiam

Stanisław Żerko

• nasiznajomi Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 27.11.07, 13:43
      Proponuję, by publikować także na tym forum treść listów
      protestacyjnych. Niektórzy rodzice mogliby z gotowych wzorów
      skorzystać i sami wysłać je do Urzędu Miasta (lub złożyć osobiście
      w kancelarii na Placu Kolegiackim). Kto wie, czy nie lepiej będzie,
      jeśli zasypiemy Urząd dużą ilością pojedynczych protestów, niż
      miałoby wpłynąć kilka zbiorczych listów z wieloma podpisami.

Adresować należy chyba bezpośrednio do prezydenta Ryszarda
      Grobelnego, niżej - raczej nie.
    • atopik Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 27.11.07, 14:12
      Dziękuję Wam za zainteresowanie, cieszę się że watek nie został potraktowany obojetnie. Mi równiez udało sie zmobilozować rodziców z przedszkola mojego dziecka, piszemy pismo i wysyłamy gdzie sie tylko da.
      Pisałm juz o tym na innym forum ale tu tez wspomnę. Zgodnie z projektem w dni, kiedy szkoła jest zamknięta, a więc w przerwy około świateczne, wakacje zimowe czy letnie, a przedszkola normalnie pracują, 6-latki których pracujacy rodzice nie są w stanie na własna rękę zorganizowac opieki maja przebywać w przedszkolach. To sie nazywa pomysł, co ? ja jestem przerażona....
      • Gość: aneta przerwy swiateczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 14:54
        przedszkola nie beda przyjmowały dzieci w ferie ani tez przerwy wakacyjne, wiem
        to od mojej p.dyrektor, przedszkola nie sa z gumy- i sie nie rozciągną, skoro
        maja miec wiecej dzieci to fizycznie niemozliwym jest aby przyjmowały dzieci na
        ferie, trzebaby spisywac osobne umowy , jakis bezsens
    • mama403 Mam wzór pisma od prawnika, 27.11.07, 19:34
      Zainteresowanych proszę o kontakt będę wysyłała

Pozdrawiam
      • jagoda2 Re: Mam wzór pisma od prawnika, 27.11.07, 21:13
        Poproszę na mail-a gazetowgo.
        Jagoda
      • eszulczewska Re: Mam wzór pisma od prawnika, 27.11.07, 21:30
        Proszę o pismo!!!

EWa
        • Gość: raffik Re: Mam wzór pisma od prawnika, IP: *.chello.pl 08.12.07, 08:25
          bezpłatne wzory pism, umów, podań itp. www.iDOK.pl
    • Gość: ojciec Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 23:16
      Jak się skończyło dzisiejsze posiedzenie komisji oświaty i
      wychowania w sprawie zerówek? Musiałem wyjść ok. 16.15.
      • nasiznajomi Re: "0" wyrzucone z przedszkola do szkół podstawo 04.12.07, 14:49
        Informacje na ten temat znaleźć można m. in. na forum Wydziału
        Oświaty, zamieścili je rodzice. Niestety, "odpowiadająca" na tym
        forum na pytania rodziców p. Konczal zajmuje się głównie unikaniem
        podejmowania co trudniejszych kwestii.

Dobiła nas jej ostatnia wypowiedź, że ona nie będzie się rozpisywać
        na forum, bo przecież można przyjść na spotkanie do której z 10
        wytypowanych podstawówek.

Żenada, a nie konsultacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka