Dodaj do ulubionych

Macewy wrócą na MTP

IP: *.icpnet.pl 06.08.03, 23:18
Z artykułu zrozumiałem, że na terenie targów był też cmentarz
katolicki. Może lepiej będzie też go jakoś upamiętnić. W ten
sposób uniknięto by nieporozumień. Chociaż znając życie-to i
tak „coś” się komuś nie spodoba.
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.esus.pl 07.08.03, 10:27
      Dlaczego na siłę Zydzi wracają do starych dziejów wystarczy że z
      pływalni bedzie muzeum to jeszcze w każdym miejscu wieszają
      tablice i ogłaszaja gdzie to oni nie byli inne wyznania też żyją
      i egzystują ale takich tablic nie wieszamy Dość tego panoszenia
      w naszym kraju bo w innym wypadku poprosimy HITLERA aby zrobił
      porządek z tymi bratkami
    • Gość: semita Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.03, 12:27
      jako wystawca nie zycze sobie macew na MTP juz nigdny tu do tych
      idiotów -dyrekcja mtp ktora wystawia macewy' nie przyjade
      iniechce by tu innni wystawiali a
    • Gość: piotr Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.ien.poznan.pl 07.08.03, 13:26
      Dlaczego macewy mają być elementami zdobniczymi na bramie
      wejściowej na Targi? Pomysłodawcą powinien chyba zająć się
      psychiatra. Może jeszcze do tego kilka nagrobków z cmentarza
      ewangelickiego i parę krzyży. PARANOJA !
      • the_dzidka Re: Macewy wrócą na MTP 07.08.03, 13:47
        Jestem bardzo zdziwiona pomysłem decydentów. Nie bardzo wiem, jak to rozumieć.
        Skąd i komu coś takiego się uroiło? Czy żąda tego gmina żydowska, czy wymyślił
        to jakiś nadgorliwiec?
        Jakby sie tak dobrze przyjrzeć, to miejsc pozostałych po kulturze zydowskiej w
        naszym mieście jest wiele i nie ma w tym niczego specjalnie dziwnego. Tylko że
        do głowy by mi nie przyszło czynić z każdego z nich miejsca kultu jakiegos
        dziwnego!! I do tego jeszcze kosmopolityczne MTP? Za chwilę protest złożą
        wystawcy z krajów arabskich - że macewy obrażają ich uczucia religijne :)
        Ludzie, nie dajmy sie zwariować!

A tak w ogóle, to np. Hotel Vivaldi stoi na granicy dawnego cmentarza bodajże
        ewangelickiego. Czy ktoś wpadł na pomysł, żeby przyozdobić recepcję
        nagrobkami?!
        • Gość: misiek Re: Macewy wrócą na MTP IP: 195.95.19.* 07.08.03, 13:50
          glupota ludzka jednak nie zna granic
          • Gość: Edgar Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.miedzychod.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 13:56
            No własnie, a co z cmentarzem katolickim. Tam spoczywają nawet
            moi przodkowie. To może też upamiętnić jakoś?! Dostrzegam tu
            pewną nierówność...
            • sonny07 Re: Macewy wrócą na MTP 07.08.03, 14:00
              To może 1 listopada na teren MTP ze zniczem trzeba będzie przyjść..
    • Gość: tomek.123 Re: Macewy wrócą na MTP IP: 195.20.110.* 07.08.03, 15:02
      Z tymi macewami to chyba jakaś prowokacja?
      Domyślam się, że Katolików było znacznie więcej, więc przy innej
      bramie, a właściwie zastawiając także kolejną bramę ustawimy
      kilka setek krzyży wykopanych i zrestaurowanych, ewentualnie
      zrekonstruowanych...
      Jestem świadom głupoty powyższego zdania, ale pomysł z macewami
      zastawiającymi bramę targową to debilizm do potęgi (przynajmniej
      moim zdaniem)

Pozdrawiam.
      • the_dzidka Re: Macewy wrócą na MTP 07.08.03, 15:23
        Szczątki zostały przeniesione na kwaterę żydowską na Miłostowie. Tak?
        Więc po cholerę jeszcze MTP...
        • Gość: zly Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 17:23
          To jakis poroniony pomysl, jak mozna na naszych Targach - duma miasta -
          swiecic zydow. Skandal !!!
          • Gość: bocian Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 17:37
            mam juz dosyc szarogesienia sie zydow w moim ukochanym miescie. coraz wiecej
            ludzi ma takie nastawienie i zapewniam, ze taki numer tylko ilosc wzburzonych
            poznaniakow zwiekszy !!!
            • the_dzidka Re: Macewy wrócą na MTP 07.08.03, 17:39
              Zaloguj się, jak już musisz rozmawiać sam z sobą, bo adres cię zdradza.
          • the_dzidka Re: Macewy wrócą na MTP 07.08.03, 17:38
            Gość portalu: zly napisał(a):

> To jakis poroniony pomysl, jak mozna na naszych Targach - duma miasta -
            > swiecic zydow. Skandal !!!

Nie pieprz, za przeproszeniem. Ja tez jestem przeciwna, ale byłabym przeciwna
            tak samo, gdyby chodziło o Niemców, Rosjan czy Eskimosów. Nie udawaj durnia.
            • Gość: bocian Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 19:18
              the dzidko vel dzidko
              jesli ruszysz glowa na obszary dalsze niz najblizsza herbaciarnia, to sie
              dowiesz, ze najwiekszym dostrczycielem uslug internetowych w poznaniu jest ICP.
              stad tylko kawalek do wniosku, ze ICP to nie tylko jedna osoba ale tysiace...
              • the_dzidka Drogi Bocianie 07.08.03, 19:39
                > stad tylko kawalek do wniosku, ze ICP to nie tylko jedna osoba ale tysiace...

Oczywiście, masz rację, tylko że jakoś nie pasował mi fakt, że nagle dwie osoby
                odezwały sie z tego samego adresu w ciągu zaledwie paru minut - i jedna poparła
                drugą, pisząc na dodatek w bardzo podobnym stylu - zarówno semantycznym jak
                interpunkcyjnym.
                Oczywiście może to ja się mylę, tyle że argument "XXX obsługuje tysiące osób"
                jest powszechny... Jeżeli jestem w błędzie, to przepraszam. Jednak te
                ewentualne przeprosiny będą - lub nie będą - istotne tylko dla Ciebie, bo tylko
                Ty wiesz, jaka jest prawda.
    • Gość: kukmajst Nie mam nic przeciwko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 19:33
      A ja nie mam jakichś szczególnych zastrzeżeń do tego pomysłu. Zawsze z radością
      witam każdą inicjatywę, która nawiązuje do historii naszego wspaniałego miasta
      i dzięki której, chociażby jeden poznaniak dowie się czegoś nowego o
      przeszłości Poznania. Tak samo jakbym nie miał nic przeciwko, żeby na pawilonie
      25 pojawiła się tablica informująca o istnieniu na tym miejscu cmentarza
      katolickiego.
      • Gość: bocian Re: Nie mam nic przeciwko IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 19:41
        i co jeszcze ??
        ludzie na calym swiecie sie pamieta o hostorii. nie tworzy sie miejsc, ktore
        nikogo nie interesuje, to my jestesmy specjalistami:
        -15 minutowe fontanny
        -brama wkopana w ziemie, ktora wyglada jak skladowisko gruzu

a teraz chcecie jeszcze w centralnym miejscu poznania, przy wejsciu do niegdys
        najpotezniejszych targow w tej czesci targow, wystawe nagrobkow. zeby jeszcze
        polskich, ale zydowskich...
        nad glupota niektorych ludzi, nalezy sie pochylic i tej glupocie postawic
        pomniki...
        • the_dzidka Konsekwencja!! 07.08.03, 19:46
          > a teraz chcecie jeszcze w centralnym miejscu poznania, przy wejsciu do
          niegdys
          > najpotezniejszych targow w tej czesci targow, wystawe nagrobkow. zeby jeszcze
          > polskich, ale zydowskich...

Ok, zróbmy tak, ale uhonorujmy tez w ten sam sposób cmentarze: tatarskie,
          ewangelickie, prawosławne....
          To nie jest ironia. Wspominałam juz o cmentarzu, tzn. o jego resztkach, koło
          hotelu Vivaldi. To, że tam był prawdziwy cmentarz, wiem dobrze: nagrobki
          nagrobkami, a to, że walały się tam piszczele i czaszki, to osobna rzecz.
          Latałam tam jako dziecko. Teraz po grobach prawie śladu nie ma. Jest TKKF.
          Postawcie tablicę? A może pomniczek? Co?
        • Gość: kukmajst Re: Nie mam nic przeciwko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 04:19
          Gość portalu: bocian napisał(a):

> i co jeszcze ??
          > ludzie na calym swiecie sie pamieta o hostorii. nie tworzy sie miejsc, ktore
          > nikogo nie interesuje,

Tu nie chodzi o tworzenie nowej "atrakcji" turystycznej - tylko skończony
          idiota będzie twierdził, że to może przyciagnąć turystów, bo wiadomo, że tak
          nie będzie. Niech to spełnia swoją rolę informacyjną i kulturową dla
          mieszkańców Poznania.

> -brama wkopana w ziemie, ktora wyglada jak skladowisko gruzu

Tu się zgadzam, "Brama Wroniecka" to jest żenada.

> a teraz chcecie jeszcze w centralnym miejscu poznania

Poznania

> przy wejsciu do niegdys najpotezniejszych targow w tej czesci targow

???

A z pożydowskich reliktów w Poznaniu to trzeba jeszcze coś zrobić z obleśnym
          placykiem na rogu Dominikańskiej i Szewskiej...
          • amicuspoznan a o polskich cmentarzach na MTP ? 08.08.03, 10:26
            Żydzi z takim szacunkiem podchodzą do swoich cmentarzy i potrafią wymusić ten
            szacunek u innych.
            Dlaczego my Polacy nie szanujemy się wzajemnie i nie szanujemy swoich dawnych
            cmentarzy i grobów. Stare groby po 20 latach są likwidowane bez najmniejszego
            szacunku kości się wyrzuca zakopuje głębiej. To nie do pomyślenia u Żydów.
            Wydaje mi się , ze i my powinniśmy uszanować miejsca pamięci naszych przodków.
            Na MTP były też inne cmentarze - więc upamiętnijmy i naszych tam pochowanych
            obywateli Poznania a nie tylko Zydów.
      • the_dzidka Re: Nie mam nic przeciwko 07.08.03, 19:42
        > Tak samo jakbym nie miał nic przeciwko, żeby na pawilonie
        >
        > 25 pojawiła się tablica informująca o istnieniu na tym miejscu cmentarza
        > katolickiego.

Ale właśnie o to chodzi!!! Uważam, że wręcz powinna się ukazać. Dlaczego mam
        mieć coś przeciwko? Tyle tylko, że artykuł nie wspomina nic o takim pomyśle. W
        tym problem.
    • Gość: Wacek The Dzidka to wlasnie szara ges IP: *.dial.tor1.sprint-canada.net 07.08.03, 23:28
      I dyskusja z nia nie ma sensu , podobnie jak z Dana 33 z Izraela na forum Swiat.
      Wyborcza pisze ,ze od paru lat Macewy znajduja sie na terenie Muzeum
      Martyrologii Narodu Polskiego w Zabikowie kolo Poznania .Wewiorki w Kanadzie
      spiewaja , ze pani Kustosz jest codziennie tak narabana ,ze nie wiadomo co .
      Moze wlasnie dlatego zdecydowano o przeniesieniu zydowskich plyt nagrobnych
      pod brame Targow Poznanskich
    • Gość: mm Re: Macewy wrócą na MTP IP: *.epsa.pl 08.08.03, 14:05
      Jak tak dalej pujdzie to żydki jescze stwierdzą, że teren MTP to takie
      poznańskie Jedwabne!
      • Gość: xpo Na ścianach Starego Browaru........ IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 08.08.03, 19:16
        Kulczykowie powinni też powiesić nagrobki i krzyże z byłego
        cmentarza,który był w ich parku.
    • Gość: . A CO BĘDZIE KIEDY ....????? żydożercy! IP: *.echostar.pl 09.08.03, 19:13
      ktoś pomaluje tą bramę sprejem,

np wymaluje swastykę?

media zrobią z Poznaniaków antysemitów i żydożerców
      • Gość: Krzys Re: A CO BĘDZIE KIEDY ....????? żydożercy! IP: *.dial.tor1.sprint-canada.net 09.08.03, 19:43
        O to wlasnie chodzi , a wtedy bedzie mozna przejmowac majatek polakow juz bez
        zadnych problemow .Antysemici beda mogli mieszkac w slumsuch , na terenach
        dzisiejszych ogrodkow dzialkowych.Cala ta sprawa , to taka talmudzka
        przedsiebiorczosc .
        • Gość: edi Re: A CO BĘDZIE KIEDY ....????? żydożercy! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 23:33
          Przyznaję się bez bicia że nie czytałem wszystkich wypowiedzi. Pomysł z
          macewami jest nie trafiony. Osobiście uważam że jest to szarpanie i tak
          potarganych nerów. Przed wojną na tym cmentarzu-był to cmentarz komunalny
          spoczywał wujek mojej babci. potem na tym miejscu wybudowano targi. Szkoda.
          Nie uszanowano pamięci zmarłych, to boli. Niestety żydki zaczynają się
          panoszyć i niestety uważają że na tym cmentarzu spoczywali tylko ich bracia, a
          tak nie było. Nie fałszujmy historii!! Uważam że może znaleźć się tablica
          upamiętniająca spoczywających na tym terenie ludzi różnych wyznań. A macewy??
          Np. w Lesznie jest muzeum żydów i z powodzeniem można im zaoferowac tą częśc
          jaby nie było kultury i sztuki. Nie wiem co o tym myślicie??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka