Gość: lilu Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.obta.uw.edu.pl 23.01.08, 12:29 odważny człowiek. czapki z głów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateus77 Przyzwoity człowiek trzyma się z dala od tej sekty IP: *.satfilm.net.pl 23.01.08, 12:29 Każdy przyzwoity człowiek trzyma się z dala od tej watykańskiej sekty. Ja już dawno wyzwoliłem się od czarnych pasożytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbawiony-7 To dyskryminacja!!! Pomocy IP: 217.153.38.* 23.01.08, 12:29 Kto wie jak mam postąpić i gdzie złożyć doniesienie na GW w sprawie dyskryminacjii mojej protestanckiej wiary? Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
pancygaro no ja mu się nie dziwię 23.01.08, 12:33 nie wypisuję się z tej instytucji tylko z lenistwa. -- www.pancygaro.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrzczony za młodu Czynność podjęta w nieświadomości jest nieważna! IP: *.ztpnet.pl 23.01.08, 22:28 Mnie, tak jak pewnie i Was, ochrzcili jako niemowlę. Później kazali mi śpiewać na swoich zebraniach (tzw. msze) między innymi taką oto piosenkę: "Com przyrzekł Bogu przy chrzcie raz Dochować pragnę szczerze Kościoła słuchać w każdy czas I w świętej wytrwać wierze o Panie Boże dzięki Ci Żeś mi Kościoła otwarł drzwi W nim żyć, umierać pragnę!" Ale, ludzie! To jedna wielka ŚCIEMA! Przecież ja nic nikomu na chrzcie nie przyrzekałem. Byłem wtedy niemowlakiem, czyli typowym "jamochłonem": jadłem, s....em, sikałem i wrzeszczałem! Nic, ale to absolutnie nic z tego okresu nie pamiętam. Tym bardziej składania jakiejś przysięgi. I pomyślcie - byłem takim małym "jamochłonem" a już należałem do organizacji zwanej Kościołem Katolickim. Tylko tam dbają o systematyczne uzupełnianie swoich szeregów o nieświadomych niczego, s.....cych w pieluchy maluchów. To naprawdę grubsze cwaniaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eka Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: 217.111.58.* 23.01.08, 12:39 Szacunek.Przypuszczalnie nie mógł już strawić hipokryzji pomiędzy tym, co kościół głosi, a co robi. Nie pamiętam czy to Węcławski czy Obirek powiedział,że gdyby kościołowi napradę zależało na ludziach, miast wyciągać z budżetu fundusze na kolejną bombastyczną budowlę utworzyłby z własnych środków fundusze stypendialne umożliwiające edukację np. biednym dzieciom z terenów byłych PGR.I to mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lula Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:01 Kościół daje stypendia dzieciom z biednych rodzin. Służy temu Fudnacja Nowego Tysiąclecia. Warto by zauważyć, że kościół katolicki w Polsce jest instytucją o niewątpliwie największej ilości inicjatyw charytatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Ten pan wyglada jakby cierpial na ciezka depresje 23.01.08, 12:40 Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne To prawda, GW publikowala ja kilka miesiecy temu:) 23.01.08, 12:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Blasphemy to naprawde nic trudnego IP: 207.218.42.* 23.01.08, 12:40 zachecam www.youtube.com/watch?v=i7QVbJnSPQE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axxx Wierzę w BOGA, ale nie w kościół. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 12:42 Kościół powinien służyć radą i pomocą ludziom niezaradnym i z problemami. I taki jest mi potrzebny. Większość księży dba tylko o kasę. Rydzyk biznesmen, wyłudza pieniądze od ludzi chorych i starych, całkowite zaprzeczenie powołania. Na kazaniu księża wołają o kasę, choć za religię w szkole mają płacone więcej niż nauczyciele, bo wszyscy są dyplomowani od biskupa. Władze kościelne popierają wyłudzanie kasy przez księży, więc jak można ich popierać. Po to Bóg dał rozum człowiekowi aby sam decydował. BYć może Protestanci są bliżsi moim oczekiwaniom, ale nie ma u nas takich kościołow. Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 żal mi ciebie 23.01.08, 13:52 Ja nie jestem niezaradny,ale miewam problemy.I nigdy nie zostałem odtrącony.Ksiądz nie musi być psychoterapeutą (choć być może powinien),ale Kościól posiada rozmaite społeczne organizacje które mogą pomóc np.AA. Widać miałem więcej szczęścia od ciebie,bo w życiu spotkałem pewnie kilkuset księży czy zakonnic i poza jednym przypadkiem merkantylizmu w moim życiu(chodziło o "zwyczajową opłatę" za pogrzeb,czemu się zdecydowanie sprzeciwiłem i przekonałem księdza o "niestosowności"tego oczekiwania)nie miałem i nie mam zastrzeżeń do ich moralności. Nie zaglądasz do kościoła (pewnie dlatego że mówią o rzeczach których nie lubisz(?) słuchać :nie kłam,nie kradnij,nie zabijaj,nie cudzołóż,...) to skąd możesz wiedzieć o kazaniach.Jeśli daję pieniądze na kościół ( a tak robią wszystkie inne kościoły łącznie z synagogami na czele i to bardzo agresywnie,np. w postaci >1% od dochodu),to robię to w pełni dobrowolnie i na swoją miarę.Chcę chodzić do pięknej świątyni,by w ładnej oprawie porozmawiać z Panem Bogiem (nikt jakoś nie protestuje urządzając własne mieszkanie) i nie mieć ubogiego kapłana,bo taka jest MOJA wola. Nie ubieraj się w cudze szaty ,bo fałsz az bije spod nich.Osobiście nie jestem słuchaczem RM (a szkoda),ale rozumiem tych którzy je wspierają.Żeby nie oni,to to radio już dawno zostałoby wdeptane przez polako- i katożerców różnego autoramentu (najczęściej znanego).Jak szybko zapomniano że właśnie kościól stanął w obronie nie tylko wiary,ale i demokracji.Żeby nie ten opór to dalej stałaś by w kilometrowych kolejkach w komunistycznej Polsce-chyba że do tego tęsknisz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeślitrzeba Jeśli potrzebna pomoc......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 14:00 Jeśli P. Tomasz Węcławski będzie potrzebował pomocy materialnej ( np. mieszkanie, warunki do dalszej pracy, skromne wyżywienie ) - to ja, chętnie, takiej pomocy ( bezinteresownie ) mu udzielę. P. Tomasza Węcławskiego serdecznie pozdrawiam i życzę mu powodzenia ( we wszystkich jego zamierzeniach ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Więcławski czy mogłabyś podać numer karty? IP: *.finemedia.pl 23.01.08, 14:07 Z góry dziękuję za "szlachetność" .Mam nadzieję że nie anonimową. Tomasz Więcławski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeślitrzeba Re: Jeśli potrzebna pomoc......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:18 Jeśli potrzebna pomoc - kontakt: b.kobieta@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Wierzę w BOGA, ale nie w kościół. IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 18:48 pl.wikipedia.org/wiki/Protestantyzm Tu znajdziesz linki do licznych kosciolow protestanckich w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: challenge wiecej nas potrzeba IP: 207.218.42.* 23.01.08, 12:42 The Blasphemy Challenge www.youtube.com/watch?v=i7QVbJnSPQE to jest latwe Odpowiedz Link Zgłoś
mikemayday Re: wiecej nas potrzeba 23.01.08, 13:03 Gość portalu: challenge napisał(a): > The Blasphemy Challenge > www.youtube.com/watch?v=i7QVbJnSPQE > to jest latwe Ahahaha, hipokryzja porównywalna tylko z hipokryzją KK! Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 12:45 mozna tylko pochylic czola przed takim KSIEDZEM!jego odwaga i sposob mowienia prawdy sa wyjatkowe!nasuwa sie tu refleksja-tacy kaplani jak ks.profesor Weclawski odchodza z tego "kosciola" nie mogac zniesc stechlizny i hipokryzji w tej instytucji a takie "rodzynki" jak ten rypajlo homoseksualista paetz sa przyjmowani na audiencjach przez najwiekszego hipokryte tego "kosciola czyli papieza z wehrmachtu!ten kosciol siegnal juz dna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.01.08, 12:46 gratuluje decyzji i podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 12:47 Trudno się byłemu już księdzu dziwić. Nie każdy bowiem kapłan, chętnie się godzi z zamianą INSTYTUCJI na URZĄD(Firmę?).Tym bardziej, że ten urząd, przenosi i utrzymuje standardy z bardzo dawnych epok. I co najgorsze, w tym Urzędzie, powstają jakieś przedziwne frakcje, ot chociażby jak ta, spaskudzona polityką i biznesem w pięknym Toruniu. I co jeszcze gorsze, że to wszystko, pomimo wyżej wspomnianych standardów (hierarchia)! Szkoda takiego księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał powodzenia! IP: *.icm.edu.pl 23.01.08, 12:49 Podziwiam Węcławskiego, że umie dać świadectwo swojej postawy, nie unika rozwiązania, które dla niego na pewno jest trudne, ale pewnie sumienie mu nie pozwala pozostać w Kościele Katolickim. Ciekawa jest wzmianka o pozbawieniu stanowiska dziekana Wydziału Teologicznego UAM. Kto i dlaczego go usunął? Koledzy z rady wydziału? Co za ludzie tam pracują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Re: powodzenia! IP: 81.210.83.* 23.01.08, 12:58 Święty Franciszek miał więcej powodów, żeby odejść z Kościoła. Miał wiele pretensji i atakowały przeróżne kościelne osobistości. Luter też. xW. wybrał drogę Lutra. Nie nam sądzić. Jedno jest pewne: ma coś na twarzy ten człowiek, ale na pewno nie jest to szczęście. Saruman po klęsce wędrował po Śródziemiu ze Smoczym Językiem, który go na końcu zabił. Smutne. Szkoda czarodzieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: powodzenia! IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 23.01.08, 18:51 Porownania latwo tworzyc. Ale czy rzeczywiscie sa trafne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: powodzenia! IP: *.chello.pl 24.01.08, 09:04 Rafał: >Podziwiam Węcławskiego, że umie dać świadectwo swojej postawy, nie unika rozwiązania, które dla niego na pewno jest trudne, ale pewnie sumienie mu nie pozwala pozostać w Kościele Katolickim. Ciekawa jest wzmianka o pozbawieniu stanowiska dziekana Wydziału Teologicznego UAM. Kto i dlaczego go usunął? Koledzy z rady wydziału? Co za ludzie tam pracują? Kom. Napisano na początku, że do tego potrzebna „misja kanoniczna”, by wykładać na Wydz. Teologicznym. Co to znaczy? Pomijając już fakt (tzn. moją opinię), że teologia jest „nauką inaczej”, jako że nie jest nauką w tym trybie uprawianą co biologia lub fizyka, mogące współpracować ze sobą (przykładem biofizyka), jest kuriozum naszych czasów (po 89 roku), że o sprawach kadrowych na państwowych uczelniach decyduje się w kurii. Tam bowiem się przydziela albo anuluje ową misję. Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Sa autorytety jak prof. Węcławski... 23.01.08, 12:52 ...i sa "smieci" jak np. Tadeusz R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Jak zawsze GW szaleje... IP: *.crowley.pl 23.01.08, 12:52 Jak zawsze GW szaleje. "Skandalu, który pustoszył poznański kościół" itp. Nie wiem czemu z głupoty jakiegoś gościa robić temat dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuz_anna49 Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 12:54 Gratuluję odwagi, bo u nas jest potrzebna w takich przypadkach. Mam za sobą również rozstanie z kościołem. Nie byłam osobą duchowną ale związana z kk byłam poprzez wszystkie sakramenty do ślubów kościelnych swoich dzieci włącznie. Ale postanowiłam to zmienić. Po tej decyzji , podjętej przed kilkoma laty,żyję spokojnie, bo w zgodzie ze swoim sumieniem. Żyję tak,że życzę tym klepiącym bezmyślnie pacierze, aby chociaż w części żyli tak uczciwie jak ja. Ponieważ nie chodzę do spowiedzi, nie ma czegoś takiego jak rozgrzeszenie przez byle jakiego kapłana. Moim sędzią jest własne sumienie. Polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
ramm.stein Dla mnie byl to powrot do wiary chrzescijanskiej! 23.01.08, 12:57 Nie wiem, dlaczego wystapienie z organizacji zwanej Kosciolem Katolickim mialoby oznaczac odstapienie od chrzescijanstwa. Dopiero przystapienie do kosciola ewangelickiego - po glebokim, piecioletnim namysle i udziale w zyciu chrzecijanskim gminy - sformalizowalo moj powrot do wiary. Automatycznie wystapilem przy tym z organizacji KK, zgodnie z procedura w Niemczech zglaszajac ten fakt w sadzie u urzednika do tych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widzący Nie wyglada na szczesliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 12:59 z jego oczu zieje smutkiem. Odejscie od Chrystusa nie cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Re: Nie wyglada na szczesliwego 23.01.08, 13:09 Zdjęcie zrobiono przed wystąpieniem z organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
aglo11 Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła 23.01.08, 13:01 Naczytał sie michnikowszczyzny i zbladł.Szkoda że w ślad za p.Węcławskim sam Michnik nie podąża, ale: Żydowski pisarz Artur Sandauer uważa to za normalne i tak bezczelnie uzasadnił żydowską przemoc i dominację: "W czasie wojny zginęli prości Żydzi i wybitni Polacy. Uratowali się wybitni Żydzi i prości Polacy. Dzisiejsze społeczeństwo w Polsce - mówi Sandeuer - to żydowska głowa nałożona na polski tułów. Żydzi stanowią inteligencję, a Polacy masy pracujące." "Dlatego antysemityzm, wszelkie odruchy antyżydowskie w Polsce to choroba umysłowa, to buntowanie się ręki i nogi przeciwko własnej głowie. Żydzi są głową Polaków, bo są lepsi - pisał Sandauer - a Polacy to ręce i nogi. Nie może polska ręka bić żydowskiej głowy" - pouczał żyd Artur Sandauer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiSi Re: Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 15:44 "Antysemityzm jest grzechem" - Jan Paweł II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JuRek A czy p. Tomasz Węcławski był członkiem Kościoła? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 13:02 Przynależność do wspólnoty kościoła jest darem! Jeśli omamiony blichtrem racjonalizmu to jego problem, i sam bedzie się przed Bogiem rozliczał z tego, ze porzucił owce, które miał obowiązek paść! I Tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
ramm.stein Z a s a d n i c z y b l a d ! 23.01.08, 13:05 Pragnacy wystapic z KK zwracaja sie o odnotowanie tego faktu w ksiegach parafialnych. Jest to zasadniczy blad myslowy !!! Chrzest jest faktem w naszym zyciu i udokumentowanie go nalezy nam sie, czy wierzymy, czy nie. Nawet jesli ktos traktuje to jako kuriozum, powinien zachowac gdzies w albumie stosowny dokument. DOMAGAC nalezy sie czegos innego: wydania dokumentu chrztu z ksiegi. Praktycznie: ksiadz czy kto inny wydaje nam odpis (kopie) zapisu w ksiegach z jednoczesnym ZAMAZANIEM czy tez uczynieniem NIECZYTELNYM w inny sposob (jaki, to jego problem) i potwierdzeniem tego faktu NA WYDANEJ KOPII !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0.75 Re: Z a s a d n i c z y b l a d ! IP: *.ceramika.agh.edu.pl 23.01.08, 13:19 Niby czemu? Zapis w księgach parafialnych jest potwierdzeniem, że odbył się określony obrzęd. Wystąpienie z kościoła nie czyni tego obrzędu 'niebyłym' czy nawet (z wewnętrznego, kościelnego punktu widzenia) 'nieważnym'. Jedyne czego można się domagać to adnotacja w dokumentacji. (Analogia: rezygnującym z obywatelstwa nie kasuje się aktu urodzenia czy zapisów o wydaniu dowodu osobistego, pozostają one w archiwach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.stella.net.pl 23.01.08, 13:06 a. do WIARY nie jest potrzebne / konieczne członkstwo kościoła, b. ks. Węcławski na 99% spotkał się z ostracyzmem "środowiska" kleru, c. wcale się człowiekowi nie dziwię - dostrzegł, czemu poświęcił większość życia i ma najnormalniej dość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lou Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 13:12 wyrzucic z kraju podlego antychrysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbiii kto jeszcze przyznaje sie ze jest katolikiem? IP: 194.126.165.* 23.01.08, 13:14 co to znaczy być katolikiem? wierzyć w stek bzdur i popierać psedoduchownych...początek konca koscioła w polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xstudent Tomasz Węcławski wystąpił z Kościoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 13:14 I co panie więcławski tak łatwo nagle przestać wierzyć?? A gdzie przyrzeczenia kapłańskie?? gdzie inne wartości?? żal mi pana... :( Odpowiedz Link Zgłoś