marcin.poznan 16.02.08, 09:05 Jeśli ten projekt dojdzie do skutku będzie to chyba jeden z najbardziej oryginalnych wieżowców w Polsce, a może i w Europie - mnie się bardzo podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: princessa Re: Prawdziwy drapacz chmur IP: *.icpnet.pl 16.02.08, 09:24 mi tez sie podoba ten pomysl, ale mysle, ze to pomysl na podobienstwo szybkiej kolei magnetycznej, ktora to mial zbudowac "tajemniczy" inwestor z Japoni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Wrocław juz buduje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 10:20 Wrocław już buduje wieżowce Sky Tower (258 metrów) i Odra tower. Będa gotowe za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Co mnie Wrocław? 16.02.08, 10:23 Gość portalu: Józef napisał(a): > Wrocław już buduje wieżowce Sky Tower Ten komentarz to konkretnie czego dotyczy? Artykułu? Poznania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Co mnie Wrocław? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 00:00 Obstawiam jako przyczynę napisania tego posta kompleksy na punkcie tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Co mnie Wrocław? 17.02.08, 10:20 Gość portalu: mikroos napisał(a): > Obstawiam jako przyczynę napisania tego posta kompleksy na punkcie > tego miasta. Lub też naszego miasta przez Wrocławianina. Oba moim zdaniem bezpodstawne, bo nie porównuje się jabłka do gruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Co mnie Wrocław? IP: *.centertel.pl 13.04.08, 16:44 a jak sie lubi Jablka i Gruszki? Jablko wieczorami bo lepiej smakuje, gruszke od czasu do czasu bo ma fajne koziolki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Wrocław juz buduje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 12:24 To napisz na forum wrocławskim drogi jozefie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Gazeta Inwestor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 10:26 Pani redaktor powinna podać zrodło nie Gazeta Wyborcza, lecz Inwestor. :)) Tam najwyrazniej szuka pomysłów na teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doogroo Re: Gazeta Inwestor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 15:44 W ogóle gazeta ma dziwną manię PLAGIATOWANIA. Szczególnie copyrightowania nie swoich zdjęć..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K3 Prawdziwy drapacz chmur IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 11:23 Szum medialny i tyle. Jakiś architekt projektuje wieżowiec a deweloper szuka dla niego miejsca. Już to jest odwróceniem kolejności.Inwestor napewno szuka działki w setce innych miejscowości w całym świecie a nasi włodzarze chcieliby się czymś w końcu pochwalić. Szum o Libeskindzie dla Wechty ucichł, czemu zresztą trudno się dziwić(czy ktoś z państwa pamięta że jego projekt miał być przedstawiony na Budmie?), więc trzeba dmuchać kolejny balonik. Szczerze powiedziawszy wolałbym w Poznaniu jeden dobry plan miejscowy z urbanistyką na miarę Stubbena czy Czarneckiego niż 10 wieżowców stawianych tam gdzie akurat jest miejsce.Ale to raczej nie możliwe. Poznań jest jeszcze fajny, ale jak dlugo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki to nie jest dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 11:40 uważam że stawianie takiego giganta na obrzeżach miasta to nie jest dobry pomysł o wiele lepiej dla miasta postawić kilka być może mniejszych budynków ale w centrum. Taki biurowiec nasyci miasto wolną powierzchnią i zachamuje inwestycje w centrum. O wiele lepiej mieć całą dzielnicę na europiejskim poziomie z ciekawą architekturą niż jakąś gigantyczną wieżę na franowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmody Re: Prawdziwy drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 15:36 Dokładnie tak to jest. Zamiast dopasowywać projekt do miejsca (by je wzbogacić, rozbudować itp) wali się za przeproszeniem kloca (choćby i nawet samego w sobie interesującego) gdzie przytrafi się wolne miejsce. Szanowny kolego - Stubben, czy Czarnecki projektowali w kontekście miejsca - od ich czasów NIKT w Posen tej (wydawało się prostej) zasady nie zrozumiał. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo STOP niszczeniu panoramy miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 14:15 Poznań powinien zachować coraz bardziej unikalny w Europie niski charkater zabudowy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidzej Re: STOP niszczeniu panoramy miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 14:35 a jaka niby Poznan ma teraz panorame? Chyba ta na Gorczynie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drapacz STOP osłom IP: *.acn.waw.pl 18.02.08, 09:14 Miasto ma wreszcie szanse na normalny wygląd. Normalne drapacze są nam potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka Prawdziwy drapacz chmur IP: *.me.put.poznan.pl 16.02.08, 14:50 Jedn drapacz chmur wiosny nie czynie, dalej Poznań bedzie daleko w tyle za innymi miasami pod tym względem zreszta jak i z wieloma innymi sprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Prawdziwy drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 15:48 też czasem lubię się dowartościować, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz sciema , żeby przejechać się do Hiszpani za friko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 16:00 Wladze Poznania są tak leniwe i pazerne, ze nie nalezy w nic wierzyc co klepia, oni chca miec pretekst wyjechac za darmo na wycieczke do Hiszpanii Ekipa : Grobelny, Kręglewski, Kluska, Kajzer i Porawski - natychmiast ręce precz od miasta Poznania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kłusownik Re: Prawdziwy drapacz chmur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 16:03 foka z takimi wypowiedziami to az zal ze nie wytłukli Cie w Kanadzie na lodowcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwie Prawdziwy drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 16:01 Mania wielkości ogarnia też Poznań? Wystarczy, żeby było bardzo wysoko, a miejskie władze już pieją z zachwytu. Tylko czy symbolem miasta musi być koniecznie drapacz chmur??? I czy jest to jakiś sposób na dowartościowanie miasta? A może by tak coś bardziej oryginalnego i wyróżniającego na tle Warszawy czy Wrocławia? Bo za chwilę każde z tych i kilku innych dużych miast będzie mieć po kilka dwustumetrowych albo i wyższych obiektów i tak naprawdę zamiast różnić się między sobą - staną się łudząco do siebie podobne, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Ten kto jeździł po amerykańskich metropoliach wie o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quba Re: Prawdziwy drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 12:50 Czlowieku, tu poza rzeczoną wizytówką, chodzi przede wszystkim o coś innego, o nowe duże powierzchnie biurowe, których mamy deficyt -> w rezultacie nowe prestiżowe instytucje finansowe -> miejsca pracy i ogólny rozwój miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mansadrowy dach bez podjary - hiszpanski inwestor ale to wechta IP: *.access.telenet.be 16.02.08, 17:42 podobno bedzie wykonawca, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Prawdziwy drapacz chmur?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 18:10 odwracanie kota ogonem, szukanie dzialki pod gotowy projekt NONSENS, projektuje sie zawsze w kontekscie do czegos i ten kto tego nie przestrzega nie powinien byc architektem!!! A przy okazji budowy Phare w Paryzu www.arcspace.com/architects/morphosis/phare_tower/phare_tower.html rozpoczela sie dyskusja o tym, ze budowa wysokosciowcow w Europie jest odlegla od naszej kultury i przyzwyczajen mieszkaniowych, architektonicznych i przestrzennych. Niestety Polska wzoruje sie na USA wieksze, wyzej, wiecej co niestety nie idze w parze z tworzeniem nowych jakosci. Jak daleko nam do Phare (300m) w Paryżu, czy Torre Agbar(142m) w Barcelonie www.arcspace.com/architects/nouvel/agbar/agbar.html to sa prawdziwe wysokosciowce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quba Re: Prawdziwy drapacz chmur?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 12:58 Takie ideowe podchodzenie do sprawy w ogóle nie ma sensu. W kapitalistycznym świecie chodzi o rozwój, zwiększanie bogactwa. Blokowanie nowoczesnych projektów jedynie przyczyniłoby się do dalszego osłabiania pozycji Europy. Poza tym idąc twoim tokiem myślenia, dominująca nad Paryżem wieża Eiffla, powstała dość niedawno bo nieco ponad 100 lat temu, również burzy historiczne dziedzictwo miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Kiepskie porównanie ,uroda wieży Eifla nie wzbudza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 18:24 kontrowersji ,w przeciwieństwie do tego zbioru nieregularnych klocków,które mam nadzieję nie powstanie. Widziałem ostatnio projekt nowego wieżowca w Warszawie który ma stać obok Mariotta , zobacz sam www.bryla.pl/bryla/1,85301,4769905.html . Dlaczego w Poznaniu nie miałby powstać budynek równie okazały i urodziwy, Zamiast tego funduje sie nam jakas brzydote i wmawia ze to ładne jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Prawdziwy drapacz chmur IP: *.centertel.pl 16.02.08, 20:45 Bardzo ładny projekt budynku,takie odważne kroki sa potrzebne w Poznaniu.Jednak mam nadzieje,że urzędnicy zrobia coś z bałaganem na Starym Mieście i w ok.Starego Rynku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ratajan Prawdziwy drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 11:46 Mam nadzieję że ta inwestycja skończy się tylko na wizualizacji. Ten budynek w mieście będzie wyglądał jak kij w mrowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolek Prawdziwy drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 12:06 Poznań ma już drapacze chmur, tyle że leżące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Ochódzki To juz prawdziwa paranoja. IP: *.echostar.pl 17.02.08, 12:30 W 30min mogę w komputerze zrobić wizualizację wieżowca. Niech ma 400m ! Póżniej umówię się z v-ce Prezydentem wręczę wizytówke "TIzB" (tajemniczy Inwestor z Birmy) ,poinformuję że szukam działki (buhaaaha) i jestem na czołówkach poznańskiej prasy.Prezydent cmoka z radości,media spekuluja,poznaniacy się niezdrowo podniecają. I co ? I nic. To już stan chorobowy. Poznań jest ciężko chory. Diagnoza: Wirtuales inwestitio Zalecenia: Resekcja głupich urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
foxof dobrze mówi, dać mu wódki! 17.02.08, 16:09 gdzie Libeskind? zbliza sie koniec lutego i cisza co z dworcem kolejowym? cisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: To juz prawdziwa paranoja. IP: 218.232.40.* 18.02.08, 13:17 a kim jest i jakie kompetencje i doswiadczenie ma pan Bedekier ??? Odpowiedz Link Zgłoś
united-europe Prawdziwy drapacz chmur 17.02.08, 14:19 to super! tltl.myminicity.com/env Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Jeśli ma wyglądać tak jak tym zdjęciu to lepiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 19:34 niech nie powstanie. Jakieś nieregularne , szkaradne kształty i to ma być wizytówka miasta ? A gdzie to będzie stało i do jakiego otoczenia będzie pasowało ? Nasuwają mi się tylko okolice komina elektrociepłownii Karolin . Jak juz minie pierwszy zachwyt ,to Poznań będzie z tego tak samo "dumny" jak z Arsenału na StarymRynku czy nowego gmachu Muzeum Narodowego ,kóre tak ślicznie komponuje się ze starym jak pięść z nosem (rozbitym). Niech zmuszą tego dewelopera do stworzenia czegoś naprawdę ładnego ,albo niech przepędzą go stąd jak najdalej ,niech sobie ci hiszpanie zaśmiecają krajobraz gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gen. Ciastoń jestem za, popieram! IP: 79.173.9.* 17.02.08, 20:25 Jestem za! Przecież w tym mieście nic się nie dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no wstępnie, byłby, mielibyśmy..... IP: 212.244.156.* 18.02.08, 12:00 to ja juz widze ze kompletnie nic z tego nie będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dokart Prawdziwy drapacz chmur IP: *.tilbu1.nb.home.nl 18.02.08, 22:48 Ciekawy projekt,naprawdę świetny.Odważę się nawet napisać,że wyprzedzający o parędziesiąt lat modę w budownictwie.Bardzo chaotyczny w swej formie jakby parolatek układał klocki.Dla mnie bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano I niech pamiętają o torzę F1 na 40 piętrze! 19.02.08, 15:49 W Poznaniu widać specyficzne "parcie na szkło" . Najlepiej dwustumetrowe. Które cudownie rozwiąże wszystkie problemy miasta i jego mieszkańców. Jak 50 lat temu Pałac Kultury, do którego lud piasła listy zaczynające się od "Drogi Pałacu...". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Prawdziwy drapacz chmur IP: *.centertel.pl 24.02.08, 00:37 Sam zaprojektowałbym lepszy, kategorycznie do poprawki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ehhh Hiszpanie IP: *.cable.smsnet.pl 25.02.08, 04:22 Ludzie uważajcie na Hiszpanów! To często spakulanci! W Szczecinie w 2001 zakupili działki w centrum miasta i niczego nie wybudowali. Teraz szukają nabywcy i zarobią na tym grube miliony. Międzyczasie byli też u nas Amerykanie z pięknymi wizualkami zabudowy całego Międzyodrza - kwota uwaga 2mld dolarów! I żadnych konkretów. Żaden poważny inwestor nie biega po urzędach z wizualkami...Jeżeli byli w Szczecinie i Wrocławiu to sprawa jest prosta - tam się na to nie nabrali. Szczecin nauczył się odróżniać inwestorów od spekulantów. Ja wam z całego serca życze super fajnego wieżowca, ale naprawdę uważajcie, bo zachodzi duże prawdopodobieństwo kombinatorstwa z gruntami. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Prawdziwy drapacz chmur IP: 80.249.5.* 28.02.08, 09:20 jak powstanie to wygra wszystkie konkursy na Szkaradę Roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp ten wieżowiec ma być przy ul Hetmańskiej, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 12:54 przy Starołęce, ma tam też powstać w okolicy nowoczesne osiedle mieszkaniowe, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Prawdziwy drapacz chmur IP: *.nll.se 05.03.08, 10:01 Paskudny! Dziesiec lat po jego wybudowaniu bedzie uznany za najbrzydszy wiezowiec w Polsce, no moze , poza Szkieletorem w Krakowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa jezdza z projektem w walizce nie majac dzialki, IP: *.80-202-87.nextgentel.com 12.03.08, 16:37 a potem sie dziwimy ze nasze miasta wygladaja jak wygladaja, ze nie mozemy znalezc przykladow dobrej architektury, a jesli prawda jest co mowil pan wiceprezydent, to tylko pozazdroscic wroclawowi ich wyborow, budujmy miasto , dzelnice a nie klocki, jesli juz musza byc to wierzowce to niech sie wpisza w szerszy kontekst, niech bedzie rozpisany na ich projekt konkurs, niech miasto pojedzie na targi planami przewidujacymi mozliwosc budowy wierzowcow, to moze i uda sie polaczyc wizje politykow z wizja zwyklych ludzi chcacych zyc w miescie dla ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usta prawdy i co? było, minęło? IP: *.173.9.142.tesatnet.pl 26.03.08, 15:39 dziennikarz zgarnął wierszówkę, Hiszpanie narobili zamieszania i się skończyło? Odpowiedz Link Zgłoś