Dodaj do ulubionych

Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu

IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 25.08.03, 19:17
Mam zamiar kupić mieszkanie i przeprowadzić się do Poznania.
Powiedzcie, proszę, jakich dzielnic unikać a gdzie można wyjść śmiało
wieczorem. Czy śródmieście - ul. Młyńska to bezpieczna lokalizacja. Które
dzielnice zatykają się podczas Targów.

Pozdrawiam Poznań

Obserwuj wątek
    • mantis1 Re: Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu 25.08.03, 20:31
      podczas targow stoi centrum ....
      bezpiecznie jest na strzeszynie greckim ale tanio tam nie jest
      generealnie mlode osiedla ja niedlugo przeprowadzam sie do swarzedza/nowa wies
      okolica raczej spokojna i przyjazna.

nie polcema ul glownej:)

pzdr.
    • Gość: Dzidka Re: Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 21:11
      Gość portalu: greggy_99 napisał(a):

> Powiedzcie, proszę, jakich dzielnic unikać a gdzie można wyjść śmiało
      > wieczorem. Czy śródmieście - ul. Młyńska to bezpieczna lokalizacja. Które
      > dzielnice zatykają się podczas Targów.

Śródmieście Poznania jest tak samo bezpieczne jak każde inne śródmieście w
      Polsce. Z jednej strony - dużo ludzi, ruch, światła, z drugiej - dużo "mętów"
      i "karków" goniących za rozrywką. Tak samo jak w Szczecinie, Wrocławiu czy
      Warszawie.
      Młyńska to okolice sądu i policji.
      Jak na ulicę w centrum robi wrażenie spokojnej.
      Podczas Targów nie zatykają się dzielnice, ale trasy dojazdowe. Ale wtedy też
      nie ma reguły, bo zazwyczaj zatykają się stałe trasy - na Grunwald, Winogrady,
      Rataje, plus Kaponiera. I tak jest lepiej, niż kilka lat temu.
    • Gość: tutu Re: Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 13:56
      Jeśl nie będą Ci przeszkadzać panie stojace wieczorami(w wiadomych celach) na
      młyńskiej i okolicy to OK, poza tym jest tam pare fajnych knajpek, sporo ludzi
      (w tym niestety sporo mętów itp.)kiedyś ten rejon nazywany był "poznańskim
      pigalakiem"

odradzam jeżyce, ogrody, wildę i dębiec tam jest naprawdę nieciekawie.
      całkiem ciekawe miejsca to północne dzielnice mieszkalne winogrady i piątkowo
      (szczególnie nowe osiedla które tam powstały) całkiem spokojnie, dobry dojazd
      (pestką do centrum ok 10 min) hipermarkety itp.

no moze jeszcze rataje ale tam dominuje raczej starsza "wielka płyta" i dojazd
      jakiś taki kiepski...

pzdr
    • Gość: ja Re: Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu IP: 62.233.186.* 26.08.03, 16:04
      Młyńska nie jest zbyt bezpieczna, a przynajmniej nie są bezpieczne ulice do
      niej przyległe. Na Młyńskiej jest areszt, więc pod samym aresztem na pewno jest
      spokojnie z racji dużego nagromadzenia mundurowych.
    • Gość: greggy_99 Re: Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu - Dzięki!! IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 26.08.03, 19:07
      Dzięki wszystkim za rady. Skorzystam.

Pozdroffka
      • danonee Re: Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu 27.08.03, 01:44
        Witam!
        Wydaje mi się że Poznań nie ma porównania do Warszawy, jeśli chodzi o kwestie
        bezpieczeństwa, a co najmniej samopoczucia związanego ze stanem zagrożenia.
        To subiektywne, ale z reguły w Poznaniu czujesz się swobodniej. Nie masz tej
        niezdrowej tendencji do ukradkowego rozglądania się, czy ktoś czasami nie
        będzie za moment chciał z tobą się skonfrontować tzn. czy nikt nie będzie
        chciał ci dać w mordę albo zajumać komórkę i portfel, wymachując wcześniej
        nożem.
        Wiele razy chodzilem w nocy po mieście (no, nie po Wildzie czy Jeżycach, tam
        jak się ściemni czuć pewną wibrację w powietrzu) i zawsze czułem się lepiej
        niż gdybym robił to w stolicy, chyba tym mieście jest mniej frustracji.

Życzę powodzenia w doborze kwatery :D
        • magda_s4 Bezpieczny Poznań ;-) 27.08.03, 07:30
          Wydaje mi się, że jednym z najbezpieczniejszych osiedli jest Żegrze (za to
          czynsze są wysokie) - nie słyszałam o żadnym przypadku rozboju.
    • Gość: greggy_99 Re: Gdzie jest bezpiecznie w Poznaniu - dzięki! IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 27.08.03, 15:39
      Dzięki raz jeszcze.

Pozfroffka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka