Dodaj do ulubionych

Cena benzyny

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 12:28
Co się wczoraj 25.08.2003r. wydarzyło, że o godzinie 17 z minutami na
stacjach ESSO BP i Aral cena benzyny skoczyła o 24 grosze na litrze?
Czy to jakaś gra a jeżeli tak to kto na tym wygrywa?
Obserwuj wątek
    • Gość: patyczako Re: Cena benzyny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 17:21
      Nie chcę cię martwić ale do końca roku benzyna ma skoczyć do wartosci 1 euro
      czyli do 4 zł. Ciekawe o ile skoczą nasze pensje (hahaha)
    • Gość: XXL Zmowa stacji benzynowych IP: *.echostar.pl 28.08.03, 12:22
      Gość portalu: riki napisał(a):

> Co się wczoraj 25.08.2003r. wydarzyło, że o godzinie 17 z minutami na
      > stacjach ESSO BP i Aral cena benzyny skoczyła o 24 grosze na litrze?
      > Czy to jakaś gra a jeżeli tak to kto na tym wygrywa?

Już kiedyś o tym pisałem, prosiłem redakcję o interwencję.
      Ale bez rezultatu.
      Każdy ma prawo ustalać ceny benzyny samodzielnie, na zasadach
      rynkowych, ale tu mamy do czynienia ze sprzeczną z prawem zmową.
      Bo przykład Lechickiej/Bałtyckiej : chyba z 10 stacji różnych
      właścicieli o JEDNEJ godzinie zmienia ceny np o 25 groszy.
      I co ciekawsze to WSZYSTKIE mają równą cenę, bez żadnego uzasadnienia !
      Cenę nieraz wyższą o 30 groszy niż gdzie indziej w mieście.
      Jak kto musi zatankować (zwłaszcza TIR-y które do miasta nie wjadą)
      to buli specjalną marżę.

Sprawa nadaje się do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
      www.uokik.gov.pl/
    • Gość: $tefan, Chicago Re: Cena benzyny IP: *.CHCGILGM.covad.net 29.08.03, 02:23
      Ten skandal także dotarł do USA.
      W wiosce której mieszkamy cena benzyny podskoczyła ostatnio do $1.63 za galon
      (około 4 litry). Gdy rodzina zatankuje 4 samochody to jest naraz (4x 16 galonów)
      to jest to wartość dobrego obiadu w restauracji. I tak co tydzień. Szaleństwo!
      Pozdrowienia
      $tefan
    • Gość: Wrocławianin Re: Cena benzyny IP: smoothwall:* 29.08.03, 12:53
      Gość portalu: riki napisał(a):

> Co się wczoraj 25.08.2003r. wydarzyło, że o godzinie 17 z minutami na
      > stacjach ESSO BP i Aral cena benzyny skoczyła o 24 grosze na litrze?
      > Czy to jakaś gra a jeżeli tak to kto na tym wygrywa?

Kiedyś się nad tym zastanawiałem. W Poznaniu ceny paliw są o około 30 groszy wyższe niż w Lesznie czy Wrocławiu. Kiedyś wracając znad morza spotkała mnie konieczność zatankowania w Poznaniu. Poprosiłem pana o dwa litry jak ustawa przewiduje. Był zdziwiony pytał dlaczego tylko tyle. Odpowiedź jakiej mu udzieliłem była prosta. Byle do Leszna dojechać tam paliwo tańsze o 10 % co przy taknowaniu do pełnego baku ma ju znaczenie.
      • Gość: patyczako Re: Cena benzyny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 13:44
        J abym uważała z tym tańszym paliwem... Ostatnio właśnie koło Leszna
        zatankowaliśmy tańsze ale tzw. chrzczone paliwko. A skąd wiem, ze je chrzcili ?
        Bo ta benzyna tak śmierdziała potem w samochodzie ,że nie szło potem nawet przy
        otwartych oknach jeździć!!! Ja już wolę troszkę droższe, ale oby było w
        porządku!!!
        • Gość: Wrocławinin Re: Cena benzyny IP: smoothwall:* 08.09.03, 13:39
          > Bo ta benzyna tak śmierdziała potem w samochodzie ,że nie szło potem nawet przy
          >
          > otwartych oknach jeździć!!! Ja już wolę troszkę droższe, ale oby było w
          > porządku!!!

Potem powiadasz, że śmierdziała? Widać jakieś nowy rodzaj biopaliwa Ci się trafił. :-)
          • Gość: patyczako Re: Cena benzyny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 18:15
            Ty nie bądź taki dowciapny bo sie jeszcze zdziwisz co ci wleją do baku (albo
            sam to zrobisz) ale najwazniejsze ze będzie tania no nie? A swoją drogą
            lubiłam dotąd wrocławiaków - uważałam ich za normalnych - podważasz moje
            poglądy a szkoda...
            • Gość: Wrocławianin Re: Cena benzyny IP: smoothwall:* 09.09.03, 10:02
              Gość portalu: patyczako napisał(a):

> Ty nie bądź taki dowciapny bo sie jeszcze zdziwisz co ci wleją do baku (albo
              > sam to zrobisz) ale najwazniejsze ze będzie tania no nie? A swoją drogą
              > lubiłam dotąd wrocławiaków - uważałam ich za normalnych - podważasz moje
              > poglądy a szkoda...

Dlaczego podważam? Napisałaś nie precyzyjnie ot i co. Dodatkowo zabawnie. Czy naprawdę poznaniacy nie mają już poczucia humoru. A gdzie te bombki z kabaretu Tej. Ludzie cieszmy się życiem. Bo płata takie figle sytuacyjne, których nawet nie ma teraz w marnych kabaratach.

Pozdrowienia z Wrocławia.
    • Gość: Podroznik Re: Cena benzyny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 08:29
      Poznań ma jedne z najwyższych cen paliw w Polsce.
      Dowód:
      Tego samego dnia rano tankuje na BP w Poznaniu, jade do Lodzi - tankuje tez na
      BP taniej o bodajze 20 groszy, wracam do Poznania i przejezdzajac obok tego
      samego BP widze iz cena od rana nie ulegla zmianie.
      Od tego czasu czesto jezdzac po Polsce tankuje na pozapoznanskich stacjach
      renomowanych koncernow - zawsze taniej niz na ich poznanskich odpowiednikach.
      • liroj Re: Cena benzyny 08.09.03, 15:26
        Gość portalu: Podroznik napisał(a):

> Od tego czasu czesto jezdzac po Polsce tankuje na pozapoznanskich stacjach

Wniosek: warto podrozowac i oszczedzac!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka