Dodaj do ulubionych

Groźna "piwonia" u pancerniaków

15.05.08, 09:26
Zdecydowanie jest to jeden z najciekawszych eksponatów wojskowych w Polsce. Porównywalny z amerykańskim dzialem M107 z Muzeum WP w Warszawie!
Muzeum Broni Pancernej wyrasta na najciekawszą kolekcje sprzetu wojskowego (ale i nie tylko) w naszym kraju. Cieszę się!

Piwonia to kryptonim rosyjski, w naszym wojsku miała nazwę kodową Pion.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbyszek Groźna "piwonia" u pancerniaków IP: 195.117.179.* 18.05.08, 22:49
      No niestety dane na temat egzempalrzy które są w muzeach są nie aktualne. Jeden egz. jest w Toruniu 2 w Bydgoszczy, 3 został w jednostce na pomniku, 4 ma być w muzeum WP w Warszawi a 5 w Poznaniu więc na dzień dzisiejszy tylko 3 nie zostały zachowane przy mojej skromnej wiedzy. I faktzycznie we wszystkich dokumentacjach polskich jest 2S7 PION.
    • Gość: Zbyszek Groźna "piwonia" u pancerniaków IP: 195.117.179.* 18.05.08, 22:51
      No niestety dane na temat egzemplarzy które są w muzeach są nie aktualne. 1 egz. jest w Toruniu, 2 w Bydgoszczy, 3 został w jednostce na pomniku, 4 ma być w muzeum WP w Warszawia, a 5 w Poznaniu więc na dzień dzisiejszy tylko 3 nie zostały zagospodarowane przez muzea przy mojej skromnej wiedzy. I faktycznie we wszystkich dokumentacjach polskich jest to 2S7 PION a nie Piwonia.
    • Gość: marek.es Groźna "piwonia" u pancerniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:10
      Czy można odwiedzić to muzeum kiedy się chce, czy jest dostępne
      tylko w święto Wojska Polskiego? Byłem w nim w czasach licealnych,
      czyli prawie 30 lat temu. Wtedy zaskoczyłem oprowadzającego pytając
      o przetyczkę trzpienia skobla ucha wąsa osi wyrzutnika. Niestety do
      dziś nie uzyskałem odpowiedzi i nie wiem jak rzeczona część
      wygląda :-))
      • Gość: a Re: Groźna "piwonia" u pancerniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 11:19
        Gość portalu: marek.es napisał(a):
        Czy ta przetyczka to z kapitana Borharda?
        • Gość: marek.es Re: Groźna "piwonia" u pancerniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 18:03
          Nie, to z książki Stryjewskiego-Podchorąży,wojna i ślepy los

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka