Dodaj do ulubionych

Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ??

07.01.02, 03:53
Poznań zaczyna przypominać
trochę Warszawe.

tzn. wieżowce (chodzi o hotele i biurowce)

są stawiane gdzie popadnie.
Wygląda to nieestetycznie
i tworzy wielki galimatjas.
czy władze miasta nie mogły by wyznaczyć
jakiś określony teren gdzie powstawały by
budynki wyzsze niż 10 pieter ?????????????

Powstał by taki nasz mały manchattan
a reszta miasta zachowała by swoje oblicze..!!!

co wy na to ???

hi-hi
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: ktosia Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 18:00
      jasne,że tak powinno się budować ich jak najwięcej co to za miasto które ma
      tylko po pegierowskie stare nie wyremontowane bloki fakt najlepiej żeby były w
      jednym miejscu np przy hotelu poznan
      błedem jest budowanie 26-piętrowego budynku na "piątce" do Wrocławia (a taki
      budynek ma powstać)
      • Gość: Me Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow IP: *.icpnet.pl 07.01.02, 18:11
        Jak będzie się ich budować jak najwięcej, to Poznań
        będzie jeszcze chaotyczniej zabudowany, niż jest.
        Widziałem zdjęcia miasta zrobione z samolotu w latach
        20-tych i układ miasta był czytelniejszy niż teraz.
        Jeżeli jeszcze pozwolić antyarchitekt Klimaszewskiej
        projektować te wieżowce, których Ci tak brak (a w
        Poznaniu mało co powstaje bez jej udziału), to
        rzeczywiście, za parę lat będziemy mieszkać w
        najbrzydszym mieście w Europie.
        Tak w ogóle to przypomina mi to dowcip o dorosłym byku
        i młodym byczku, które zobaczyły stado krów. Młody
        chciał szybko zbiec i, excusez le mot, pokryć jedną, na
        co stary: "Spokojnie, podejdziemy powoli i załatwimy
        wszystkie". W przypadku stawiania budynków lepiej
        sprawdza się filozofia tego drugiego, czego
        najwyraźniej nie rozumieją osoby odpowiedzialne za
        politykę architektoniczną Poznania.
    • Gość: Jurek Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: 212.162.228.* 07.01.02, 19:52
      Wiezowcow w Poznaniu nie powinno sie budowac w ogole, PCF jest w moim
      przekonaniu wielkim nieporozumieniem przestrzennym pomimo tego, ze to jest tak
      naprawde tylko mini wiezowiec. Wiezowce kloca sie z tozsamoscia kulturowo-
      przestrzenna kazdego europejskiego miasta, sa aroganckie, z racji swej
      wielkosci dominuja nad reszta tkanki miejskiej (wliczajac w to nawet
      najwartosciowsze i najwyzsze wieze kosciolow i ratusza), sa kryminogenne,
      izoluja ich bogatych z reguly uzytkownikow od otoczenia tworzac niedostepne i
      zamkniete dla publicznosci wyspy pieniadza i w koncu sa z punktu widzenia
      prawidlowego rozwoju miasta calkowitym marnotrastwem pieniedzy, ktore moglyby
      byc pozytywnie spozytkowane na stworzenie pieknych pierzei ulicznych tworzacych
      prawdziwie miejska przestrzen. Chwala Paryzowi, ze zdecydowal sie umiescic
      swoja dzielnice wiezowcow La Defense poza granicami terytorialnymi miasta, po
      latach widac ze projekt okazal sie calkowitym nieporozumieniem i stanowi
      zdecydowanie najbrzydsza, calkowicie martwa czesc aglomeracji. Osobiscie
      uwazam, ze najgorszym rozwiazaniem z mozliwych byloby odnawianie wysokich
      budynkow Poznania wliczajac w to Alfe, Piekary czy Akademie
      Ekonomiczna.....duzo lepiej jest poczekac kilkanascie lat az te paskudztwa sie
      same rozsypia ze starosci (szansa na to jest dosc duza, gdyz byly bardzo
      niedbale i tanio budowane)i w przyszlosci zastapic je dobra, nowoczesna
      budowana w skali ludzkiej architektura.
      Pozdro
      • hi-hi Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? 07.01.02, 20:10
        Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Wiezowcow w Poznaniu nie powinno sie budowac w ogole, PCF jest w moim
        > przekonaniu wielkim nieporozumieniem przestrzennym pomimo tego, ze to jest tak
        > naprawde tylko mini wiezowiec. Wiezowce kloca sie z tozsamoscia kulturowo-
        > przestrzenna kazdego europejskiego miasta, sa aroganckie, z racji swej
        > wielkosci dominuja nad reszta tkanki miejskiej (wliczajac w to nawet
        > najwartosciowsze i najwyzsze wieze kosciolow i ratusza), sa kryminogenne,
        > izoluja ich bogatych z reguly uzytkownikow od otoczenia tworzac niedostepne i
        > zamkniete dla publicznosci wyspy pieniadza i w koncu sa z punktu widzenia
        > prawidlowego rozwoju miasta calkowitym marnotrastwem pieniedzy, ktore moglyby
        > byc pozytywnie spozytkowane na stworzenie pieknych pierzei ulicznych tworzacych
        >
        > prawdziwie miejska przestrzen. Chwala Paryzowi, ze zdecydowal sie umiescic
        > swoja dzielnice wiezowcow La Defense poza granicami terytorialnymi miasta, po
        > latach widac ze projekt okazal sie calkowitym nieporozumieniem i stanowi
        > zdecydowanie najbrzydsza, calkowicie martwa czesc aglomeracji. Osobiscie
        > uwazam, ze najgorszym rozwiazaniem z mozliwych byloby odnawianie wysokich
        > budynkow Poznania wliczajac w to Alfe, Piekary czy Akademie
        > Ekonomiczna.....duzo lepiej jest poczekac kilkanascie lat az te paskudztwa sie
        > same rozsypia ze starosci (szansa na to jest dosc duza, gdyz byly bardzo
        > niedbale i tanio budowane)i w przyszlosci zastapic je dobra, nowoczesna
        > budowana w skali ludzkiej architektura.
        > Pozdro

--------------
        to nie do końca prawda
        Wieżowce tak czy siak muszą powstać !!!
        Tak jak kiedyś budowano świątynie

teraz buzuje sie świątynie XX/XXI wieku
        czyli: biurowce, hotele itp

dlatego chyba lepiej jest by powstały one w 1 miejscu
        niż "walały " sie pomiedzy starym miastem

A co dzo dzielnicy La Defens w Paryzu - to chyba tam dawno nie byłeś ?
        To teraz piękne miejsce, pełno turystów
        piekny deptak i widok na stary Paryż.
        Fakt że w nocy pustoszeje, bo i turyści
        i pracownicy biur - uciekają do domów.
        No ale lepiej aby te wieżowce stały tam
        niz koło Luku Triumfalnego
        no nie ?

hi-hi
        pzdr
        • Gość: Jurek Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: 212.162.228.* 08.01.02, 09:52

> to nie do końca prawda
          > Wieżowce tak czy siak muszą powstać !!!
          > Tak jak kiedyś budowano świątynie
          >
          > teraz buzuje sie świątynie XX/XXI wieku
          > czyli: biurowce, hotele itp
          >
          > dlatego chyba lepiej jest by powstały one w 1 miejscu
          > niż "walały " sie pomiedzy starym miastem
          >
          > A co dzo dzielnicy La Defens w Paryzu - to chyba tam dawno nie byłeś ?
          > To teraz piękne miejsce, pełno turystów
          > piekny deptak i widok na stary Paryż.
          > Fakt że w nocy pustoszeje, bo i turyści
          > i pracownicy biur - uciekają do domów.
          > No ale lepiej aby te wieżowce stały tam
          > niz koło Luku Triumfalnego
          > no nie ?
          >
          > hi-hi
          > pzdr

W Paryzu na La Defense bylem ostatnio dwa dni temu, w ostatnia niedziele i
          zareczam, ze jest to w dalszym ciagu okropne miejsce....wladze miejskie po to,
          zeby sciagnac tam na sile troche ludzi ustawily na placu tandetna
          karuzele...wygladalo to naprawde zalosnie.
          Pozdro
          • Gość: czaj bo zimom zawsze jest brzydko IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 10:37
            Ja byłam kiedyś latem i było na La Defens super !!! No a w tych "normalnych"
            dzielnicach też sa slamsy.I tam tetni życie, ale jakie ???? Juz wole klimat La
            Defens
          • Gość: P.B Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 14:32
            Gość portalu: Jurek napisał(a):

>
            > > to nie do końca prawda
            > > Wieżowce tak czy siak muszą powstać !!!
            > > Tak jak kiedyś budowano świątynie
            > >
            > > teraz buzuje sie świątynie XX/XXI wieku
            > > czyli: biurowce, hotele itp
            > >
            > > dlatego chyba lepiej jest by powstały one w 1 miejscu
            > > niż "walały " sie pomiedzy starym miastem
            > >
            > > A co dzo dzielnicy La Defens w Paryzu - to chyba tam dawno nie byłeś ?
            > > To teraz piękne miejsce, pełno turystów
            > > piekny deptak i widok na stary Paryż.
            > > Fakt że w nocy pustoszeje, bo i turyści
            > > i pracownicy biur - uciekają do domów.
            > > No ale lepiej aby te wieżowce stały tam
            > > niz koło Luku Triumfalnego
            > > no nie ?
            > >
            > > hi-hi
            > > pzdr
            >
            > W Paryzu na La Defense bylem ostatnio dwa dni temu, w ostatnia niedziele i
            > zareczam, ze jest to w dalszym ciagu okropne miejsce....wladze miejskie po to,
            > zeby sciagnac tam na sile troche ludzi ustawily na placu tandetna
            > karuzele...wygladalo to naprawde zalosnie.
            > Pozdro
            A mi się podoba. W Paryżu byłem 3 lata temu, i jeżeli nic się nie zmieniło to
            nadal bedzie mi się podobać.

• Gość: P.B Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 14:21
      hi-hi napisał(a):

> Poznań zaczyna przypominać
      > trochę Warszawe.
      >
      > tzn. wieżowce (chodzi o hotele i biurowce)
      >
      > są stawiane gdzie popadnie.
      > Wygląda to nieestetycznie
      > i tworzy wielki galimatjas.
      > czy władze miasta nie mogły by wyznaczyć
      > jakiś określony teren gdzie powstawały by
      > budynki wyzsze niż 10 pieter ?????????????
      >
      > Powstał by taki nasz mały manchattan
      > a reszta miasta zachowała by swoje oblicze..!!!
      >
      > co wy na to ???
      >
      > hi-hi
      > pzdr

Nie zgodze się z tobą, że Poznań przypomina Warszawe. W Poznaniu
      jest na razie takie mini centrum biurowe tzn. w rejonie ulic Rooswelta, Królowej
      Jadwigii. To właśnie tam znajdzie się przyszłe centrum biznesowe miasta. Czasami
      zdarzają się wyjątki np. Winogrady B.C., czy Brama Południa (wieżowiec 27
      p.którego budowa rozpocznie się w tym roku).
      • Gość: vinc Re: poznańskie "wieżowce" ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 14:28
        gdzie popadnie ?? a to dobre, lepszej lokalizacji nie można by wyznaczyć no ale
        oczywiście najwięcej wiedzą ci co na oczy nie widzieli :))
        ps. jaka dzielnica wieżowcow, nawet jednego nie ma, i znowu marzenia...
        • Gość: P.B Re: poznańskie IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 14:44
          Gość portalu: vinc napisał(a):

> gdzie popadnie ?? a to dobre, lepszej lokalizacji nie można by wyznaczyć no ale
          >
          > oczywiście najwięcej wiedzą ci co na oczy nie widzieli :))
          > ps. jaka dzielnica wieżowcow, nawet jednego nie ma, i znowu marzenia...
          Warszawa jest takim miastem, w którym nie musi się być by wiedzieć jak wygląda.
          TV internet oraz poglądy inych osób wystarczą.

• Gość: vinc Re: poznańskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 14:53
            tak, szczególnie lechity, jeśli ty oceniasz po jakiejś kamerze w necie to
            współczuje, ja oglądałem NY i wyglądało przeciętnie ale gdy sie jest w tym
            mieście to szczęka opada
            ps.dzisiaj szukałem czegoś o ul. Towarowej i natnąłem sie na pare kamer, zaraz
            znajde i dam ci link będziesz mógł sie przyjżeć Poznaniowi
          • Gość: vinc Re: poznańskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 15:20
            Gość portalu: P.B napisał(a):

> Gość portalu: vinc napisał(a):
            >
            > > gdzie popadnie ?? a to dobre, lepszej lokalizacji nie można by wyznaczyć n
            > o ale
            > >
            > > oczywiście najwięcej wiedzą ci co na oczy nie widzieli :))
            > > ps. jaka dzielnica wieżowcow, nawet jednego nie ma, i znowu marzenia...
            > Warszawa jest takim miastem, w którym nie musi się być by wiedzieć jak wygląda
            > .
            > TV internet oraz poglądy inych osób wystarczą.
            >

wszystkie kamery na Warszawe są podłączone do kamer korkonetu a te są skierowane
            na ulice i pare pustych placów na których niedługo sie będzie budować, czyli nie
            widać miasta w ogole, to dobrze, jak ktoś zobaczy na żywo to będzie :o,
            szczegolnie polecam widoczek z Galerii Centrum z I piętra, a oto kamerki o
            których mowiłem, mam rozumieć że tak wygląda Poznań i ta dzielnica wieżowców, to
            chyba ci uświadomi jaka jest rzeczywistość co widać w amatorskich kamerkach
            republika.pl/interkamerki/
            • Gość: P.B Re: poznańskie IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 15:23

> Gość portalu: P.B napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: vinc napisał(a):
              > >
              > > > gdzie popadnie ?? a to dobre, lepszej lokalizacji nie można by wyznac
              > zyć n
              > > o ale
              > > >
              > > > oczywiście najwięcej wiedzą ci co na oczy nie widzieli :))
              > > > ps. jaka dzielnica wieżowcow, nawet jednego nie ma, i znowu marzenia.
              > ..
              > > Warszawa jest takim miastem, w którym nie musi się być by wiedzieć jak wy
              > gląda
              > > .
              > > TV internet oraz poglądy inych osób wystarczą.
              > >
              >
              >
              > wszystkie kamery na Warszawe są podłączone do kamer korkonetu a te są skierowan
              > e
              > na ulice i pare pustych placów na których niedługo sie będzie budować, czyli ni
              > e
              > widać miasta w ogole, to dobrze, jak ktoś zobaczy na żywo to będzie :o,
              > szczegolnie polecam widoczek z Galerii Centrum z I piętra, a oto kamerki o
              > których mowiłem, mam rozumieć że tak wygląda Poznań i ta dzielnica wieżowców, t
              > o
              > chyba ci uświadomi jaka jest rzeczywistość co widać w amatorskich kamerkach
              > republika.pl/interkamerki/
              Jest wiele stron o tematyce Warszawskiej, a wnich jest dużo galerii.

• Gość: vinc Re: poznańskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 15:30
                o Poznaniu też i innych miastach
                ps.galerii wiele tyle że ponad 90% nieaktualnych i większoć pochodzi z jednego
                źródła i potem można znleźć te same zdjęcia na rożnych stronach, szukałem
                aktualnych zdjęć i nie znalazłem, jedyne aktualne to miejsca zabytkowe
                • Gość: P.B Re: poznańskie IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 15:34

> o Poznaniu też i innych miastach
                  > ps.galerii wiele tyle że ponad 90% nieaktualnych i większoć pochodzi z jednego
                  > źródła i potem można znleźć te same zdjęcia na rożnych stronach, szukałem
                  > aktualnych zdjęć i nie znalazłem, jedyne aktualne to miejsca zabytkowe
                  No to ja poszukam. Pod koniec roku będzie gotowa moja strona o Poznaniu, w
                  całości wykonana we Flashu, i tam wtedy pooglądasz sobie zdjęcia.

• Gość: vinc Re: poznańskie IP: 213.76.203.* 08.01.02, 15:40

>
                    > > o Poznaniu też i innych miastach
                    > > ps.galerii wiele tyle że ponad 90% nieaktualnych i większoć pochodzi z jed
                    > nego
                    > > źródła i potem można znleźć te same zdjęcia na rożnych stronach, szukałem
                    > > aktualnych zdjęć i nie znalazłem, jedyne aktualne to miejsca zabytkowe
                    > No to ja poszukam. Pod koniec roku będzie gotowa moja strona o Poznaniu, w
                    > całości wykonana we Flashu, i tam wtedy pooglądasz sobie zdjęcia.
                    >

też musze taką strone zrobić, nie znalazłem w sieci zdjęć które by odzwieciedlały
                    to co widze że nie wspomne iż oglądając niektóre poznawałem dopiero po podpisie,
                    w dodatku jak wspominalem pochodzą sprzed lat

• Gość: P.B Re: poznańskie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 22:51

>
                      > > Gość portalu: vinc napisał(a):
                      > >
                      > > > o Poznaniu też i innych miastach
                      > > > ps.galerii wiele tyle że ponad 90% nieaktualnych i większoć pochodzi
                      > z jed
                      > > nego
                      > > > źródła i potem można znleźć te same zdjęcia na rożnych stronach, szuk
                      > ałem
                      > > > aktualnych zdjęć i nie znalazłem, jedyne aktualne to miejsca zabytkow
                      > e
                      > > No to ja poszukam. Pod koniec roku będzie gotowa moja strona o Poznaniu, w
                      >
                      > > całości wykonana we Flashu, i tam wtedy pooglądasz sobie zdjęcia.
                      > >
                      >
                      > też musze taką strone zrobić, nie znalazłem w sieci zdjęć które by odzwieciedla
                      > ły
                      > to co widze że nie wspomne iż oglądając niektóre poznawałem dopiero po podpisie
                      > ,
                      > w dodatku jak wspominalem pochodzą sprzed lat
                      >
                      Jak tylko skombinuję amparat cyfrowy to wezmę się do roboty. Więc jak ktoś spotka
                      gagatka biegającego po mieście z cyfrówką, to będę ja.

• Gość: vinc Re: poznańskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 15:32
                ps. nawet pewna fotografia Warszawy którą ostatnio mozna bylo oglądać została
                zrobione rok temu i nie ma na niej kilku budynków co zauważył prezydent
                Piskorski
                • Gość: P.B Re: poznańskie IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 15:35

> ps. nawet pewna fotografia Warszawy którą ostatnio mozna bylo oglądać została
                  > zrobione rok temu i nie ma na niej kilku budynków co zauważył prezydent
                  > Piskorski
                  Podobnie jest w Poznaniu, tu też są stare, nieaktualne zdjęcia.

• Gość: vinc Re: poznańskie IP: 213.76.203.* 08.01.02, 15:45
                    jak zrobisz strone ta daj znać na forum bo w żaden inny sposób nie zobacze jak
                    wygląda aktualnie Poznań, bo te kamerki co link ci podesłałem nieczego nie
                    przedstawiają, jedna wielka lipa
                    • Gość: P.B Re: poznańskie IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 15:54

> jak zrobisz strone ta daj znać na forum bo w żaden inny sposób nie zobacze jak
                      > wygląda aktualnie Poznań, bo te kamerki co link ci podesłałem nieczego nie
                      > przedstawiają, jedna wielka lipa

Warszawskie kamery obejrzałem, niezłe, a oto link do poznańskich - jednak i tak
                      połowa nie działa : www.poznan4u.com.pl/kamera/kamera11.html - jest tam
                      spasna kamera nr. 11, która można dobrowolnie obracać- SUPER- nigdzie dotąd
                      takiej nie widziałem
    • Gość: anka9009 Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 19:53
      powinna
      narazie buduje sie bez ladu i składu
      • Gość: P.B Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 22:52
        Gość portalu: anka9009 napisał(a):

> powinna
        > narazie buduje sie bez ladu i składu
        Dlaczego tak myślisz, tylko Brama Południa jest wyjątkiem, pozostałe wieżowce
        powstają w centrum.

• Gość: Me Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow IP: *.icpnet.pl 13.01.02, 12:55

>narazie buduje sie bez ladu i składu

> Dlaczego tak myślisz, tylko Brama Południa jest
          wyjątkiem, pozostałe wieżowce
          > powstają w centrum.

Czyli jak powstają w Centrum to wszystko jest w porządku?
          To wystarczy?
          Alfa przy Św. Marcinie też jest w Centrum - ładna, nie?
          Poza tym - gdzie w Poznaniu jest Centrum?!
          Podtrzymuję swoje zdanie - osoby odpowiedzialne za
          politykę architektoniczną w Poznaniu są nieodpowiedzialne ;)

• Gość: P.B Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 20:13
            Gość portalu: Me napisał(a):

>
            > >narazie buduje sie bez ladu i składu
            >
            > > Dlaczego tak myślisz, tylko Brama Południa jest
            > wyjątkiem, pozostałe wieżowce
            > > powstają w centrum.
            >
            > Czyli jak powstają w Centrum to wszystko jest w porządku?
            > To wystarczy?
            > Alfa przy Św. Marcinie też jest w Centrum - ładna, nie?
            > Poza tym - gdzie w Poznaniu jest Centrum?!
            > Podtrzymuję swoje zdanie - osoby odpowiedzialne za
            > politykę architektoniczną w Poznaniu są nieodpowiedzialne ;)
            >
            Mówimy o nowych biurowcach czy wieżowcach a nie o spadku PRLowskim.

• Gość: Szczur Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.01.02, 13:35
          Heh, smieszy mnie troche ta dyskusja.. jaka dzielnica? Jakich wiezowcow?
          W Poznaniu w najblizszej przyszlosci nie bedzie zapotrzebowania na powierzchnie
          biurowa, ktora usprawiedliwialaby budowe "dzielnicy wiezowcow". Postawi sie
          Andersie obok PFC, moze jeszcze cos mniejszego obok, postawi sie ten klocek
          obok Merkurego, moze sie uda tez postawic Brame Poludnia i FINAL! Majac na
          uwadze fakt, ze powstaje biurowiec na Winogradach nalezy stwierdzic, ze Wiecej
          powierzchni nie potrzeba! Bo niby dla kogo?

Inna sprawa, ze moze oprocz marzen o "wiezowcach" nalezaloby sie zastanowic, co
          zrobic, zeby uporac sie z tak prozaicznymi rzeczami jak dziury w jezdni, smieci
          na chodnikach i ogolny syf w niektorych miejscach.

• Gość: P.B Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 20:18
            Gość portalu: Szczur napisał(a):

> Heh, smieszy mnie troche ta dyskusja.. jaka dzielnica? Jakich wiezowcow?
            > W Poznaniu w najblizszej przyszlosci nie bedzie zapotrzebowania na powierzchnie
            >
            > biurowa, ktora usprawiedliwialaby budowe "dzielnicy wiezowcow". Postawi sie
            > Andersie obok PFC, moze jeszcze cos mniejszego obok, postawi sie ten klocek
            > obok Merkurego, moze sie uda tez postawic Brame Poludnia i FINAL! Majac na
            > uwadze fakt, ze powstaje biurowiec na Winogradach nalezy stwierdzic, ze Wiecej
            > powierzchni nie potrzeba! Bo niby dla kogo?
            >
            > Inna sprawa, ze moze oprocz marzen o "wiezowcach" nalezaloby sie zastanowic, co
            >
            > zrobic, zeby uporac sie z tak prozaicznymi rzeczami jak dziury w jezdni, smieci
            >
            > na chodnikach i ogolny syf w niektorych miejscach.
            >
            Zapotrzebowanie na biurowce jest, gdyż lokale w nowo wybudowanych biurowcach
            rozchodza się w szybkim tempie. Co do dziur - miasto wieżowców nie buduje, a
            inwestor dziur na ulicy łatać nie będzie!
            P.S Poruszyłeś temat, że więcej biurowców nie potrzeba, to powiedz mi dlaczego w
            Warszawie buduje się nadal mieszkania, skoro i tak jest 40% pustostanów (podobnie
            jest z biurowcami).
            • Gość: Szczur Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.01.02, 20:34
              > Zapotrzebowanie na biurowce jest, gdyż lokale w nowo wybudowanych biurowcach
              > rozchodza się w szybkim tempie.

Codziennie przejezdzam w drodze do pracy niedaleko PFC i widze wielka szmate z
              napisem "TO LET"... takie tlumaczenie jest srednio logiczne: byc moze lokale
              rozchodza sie w szybkim tempie (nie wiem, nie jestem specjalista od rynku
              nieruchomosci i nie wiem czy i jakie problemy sa z wynajmem powierzchni
              biurowych), ale nie znaczy to, ze ilosc wybudowanych biur automatycznie generuje
              wieksza chec ich wynajmowania. Zwrocilem tylko uwage, ze PFC + Andersia + moze
              jeszcze jeden biurowiec obok + biurowiec obok Merkurego + Winogrady + moze kiedys
              Brama Poludnia nasyca rynek, a moze nawet bedzie tych powierzchni zbyt duzo...
              Poznan to chyba zbyt male miasto zeby myslec w najblizszej przyszlosci
              o "dzielnicy wiezowcow".. ile ich mialoby byc i w ktorym miejscu, zeby traktowac
              to jako dzielnice?

> Co do dziur - miasto wieżowców nie buduje, a
              > inwestor dziur na ulicy łatać nie będzie!
              Sluszna uwaga, bije sie w piersi.

> P.S Poruszyłeś temat, że więcej biurowców nie potrzeba, to powiedz mi dlaczego
              > w
              > Warszawie buduje się nadal mieszkania, skoro i tak jest 40% pustostanów (podobn
              > ie
              > jest z biurowcami).

Nie mam pojecia... po pierwsze nalezy zapytac kogos znajacego warszawskie realia,
              a po drugie jesli jakis inwestor ma ochote utopic kase, to niech sobie nawet
              postawi Petronas Towers w Skarzysku-Kamiennej. Moze ktos sie przeliczyl, moze to
              skutek dekoniuktury... nie wiem.

• Gość: vinc Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.01.02, 21:41

> Gość portalu: Szczur napisał(a):
              >
              > > Heh, smieszy mnie troche ta dyskusja.. jaka dzielnica? Jakich wiezowcow?
              > > W Poznaniu w najblizszej przyszlosci nie bedzie zapotrzebowania na powierz
              > chnie
              > >
              > > biurowa, ktora usprawiedliwialaby budowe "dzielnicy wiezowcow". Postawi si
              > e
              > > Andersie obok PFC, moze jeszcze cos mniejszego obok, postawi sie ten kloce
              > k
              > > obok Merkurego, moze sie uda tez postawic Brame Poludnia i FINAL! Majac na
              >
              > > uwadze fakt, ze powstaje biurowiec na Winogradach nalezy stwierdzic, ze Wi
              > ecej
              > > powierzchni nie potrzeba! Bo niby dla kogo?
              > >
              > > Inna sprawa, ze moze oprocz marzen o "wiezowcach" nalezaloby sie zastanowi
              > c, co
              > >
              > > zrobic, zeby uporac sie z tak prozaicznymi rzeczami jak dziury w jezdni, s
              > mieci
              > >
              > > na chodnikach i ogolny syf w niektorych miejscach.
              > >
              > Zapotrzebowanie na biurowce jest, gdyż lokale w nowo wybudowanych biurowcach
              > rozchodza się w szybkim tempie. Co do dziur - miasto wieżowców nie buduje, a
              > inwestor dziur na ulicy łatać nie będzie!
              > P.S Poruszyłeś temat, że więcej biurowców nie potrzeba, to powiedz mi dlaczego
              > w
              > Warszawie buduje się nadal mieszkania, skoro i tak jest 40% pustostanów (podobn
              > ie
              > jest z biurowcami).

powierzchnia niewynajetych biur w centrum 12% a mieszkania i apartamenty
              sprzedaja sie zanim zostaną wybudowane...

• Gość: XXL Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.echostar.pl 14.01.02, 11:11

> a mieszkania i apartamenty
                > sprzedaja sie zanim zostaną wybudowane...

..... i czasami nawet nigdy się ich nie buduje :-((((

zobacz forum "dom"
                • Gość: vinc Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 12:00
                  Gość portalu: XXL napisał(a):

>
                  > > a mieszkania i apartamenty
                  > > sprzedaja sie zanim zostaną wybudowane...
                  >
                  > ..... i czasami nawet nigdy się ich nie buduje :-((((
                  >
                  > zobacz forum "dom"

przypadek War investu, 1 na 100

• Gość: P.B Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 19:59

>
                > > Gość portalu: Szczur napisał(a):
                > >
                > > > Heh, smieszy mnie troche ta dyskusja.. jaka dzielnica? Jakich wiezowc
                > ow?
                > > > W Poznaniu w najblizszej przyszlosci nie bedzie zapotrzebowania na po
                > wierz
                > > chnie
                > > >
                > > > biurowa, ktora usprawiedliwialaby budowe "dzielnicy wiezowcow". Posta
                > wi si
                > > e
                > > > Andersie obok PFC, moze jeszcze cos mniejszego obok, postawi sie ten
                > kloce
                > > k
                > > > obok Merkurego, moze sie uda tez postawic Brame Poludnia i FINAL! Maj
                > ac na
                > >
                > > > uwadze fakt, ze powstaje biurowiec na Winogradach nalezy stwierdzic,
                > ze Wi
                > > ecej
                > > > powierzchni nie potrzeba! Bo niby dla kogo?
                > > >
                > > > Inna sprawa, ze moze oprocz marzen o "wiezowcach" nalezaloby sie zast
                > anowi
                > > c, co
                > > >
                > > > zrobic, zeby uporac sie z tak prozaicznymi rzeczami jak dziury w jezd
                > ni, s
                > > mieci
                > > >
                > > > na chodnikach i ogolny syf w niektorych miejscach.
                > > >
                > > Zapotrzebowanie na biurowce jest, gdyż lokale w nowo wybudowanych biurowca
                > ch
                > > rozchodza się w szybkim tempie. Co do dziur - miasto wieżowców nie buduje,
                > a
                > > inwestor dziur na ulicy łatać nie będzie!
                > > P.S Poruszyłeś temat, że więcej biurowców nie potrzeba, to powiedz mi dlac
                > zego
                > > w
                > > Warszawie buduje się nadal mieszkania, skoro i tak jest 40% pustostanów (p
                > odobn
                > > ie
                > > jest z biurowcami).
                >
                > powierzchnia niewynajetych biur w centrum 12% a mieszkania i apartamenty
                >
                Ah oczywiście, tylko, że ostatnio w TVN gadali co innego! Zapomniałem dodać
                wcześniej hoteli, tych w Warszawie to stoi niemal 50% pustych.

• Gość: bula Vinc! kryzys jest wszędzie w wawie też. IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 01:39
                >
                > powierzchnia niewynajetych biur w centrum 12% a mieszkania i apartamenty
                >
                vinc ja wiem że ty byś bardzo chciał ale tak niestety nie jest.
                Na wszystkich warszawskich wieżowcach widać banner'y (zresztą bardzo dodające
                uroku ;) ) z napisem "to let".
                Sam budynek po dawnym "daewoo" jest wykorzystany w 40 %. Jak nie wierzysz to
                sobie go obejrzyj wieczorem fajnie widać dolną część zajętych biur i wyższe
                kondygnacje pustostanów. Zresztą sam fakt nieoświetlania go w nocy mówi coś o
                kondycji finansowej administratora. A jest to najwyższy budynek w Wawie wyższy
                niż pajac kultury (bo oberżnięciu anten of'cors). Reform Plaza dobroczyńcy Pogoni
                Szczecin Sabriego Begdasa (podobno jeszcze nie zapłacił za klimatyzacje) też
                chyba nie jest mistrzem w wynajmowaniu powierzchni mimo niskich cen.
                A ta fantastyczna kopuła "reform center" (przy jerozolimskich) czy coś tam.
                Swieci pustką już od paru ładnych lat.
                To samo wieżowiec Warty (oprócz warty bida).
                A mieszkania też już się tak nie sprzedają jak kiedyś (vide wiatraczna,
                fantastyczny wieżowiec "zajdla" przy grochowskiej(notabene między Aralem
                i "felixem" mają postawić Hit'a ohyda!!!), łukowska, to tylko mały fragment).
                Nie mówię tego po to żeby ci vinc dokopać, to jest po prostu ogólna tendencja.
                Więc trochę więcej pokory vinc.
                Natomiast mówienie o wieżowcach w Poznaniu to lekkie nieporozumienie.
                Po pierwsze nad centrum jest podejście do lotniska Ławica w związku z tym budynki
                muszą mieć ograniczoną wysokość. To samo jest z bramą południa, która kiedyś
                miała być 40 kondygnacyjna, ale w związku z planowanym przeniesieniem lotniska z
                Ławicy do Krzesin został obniżony do 27 kondygnacji (tam jest z kolei korytarz
                powietrzny do tego drugiego lotniska).
                A po drugie a właściwie powinno być po pierwsze Poznań nie jest stolycą i w
                związku z tym siłą rzeczy zapotrzebowanie na powierzchnie biurowe i hotelowe jest
                kilkunastokrotnie mniejsze niż w w/w. (niestety)
                Do wszystkich którzy dawno nie byli w Wawie.....żeby dogonić stolycę potrzeba nam
                wiele lat rozwoju i zastoju u nich. Podniecamy się kilkoma inwestycjami, których
                wielkość jest porównywalna z inwestycjami na jednej - tak tak - jednej(!!!)
                warsiawskiej ulicy.
                Taka gorzka prawda i chociaż mnie to wkurwia tak niestety jest i trzeba sobie to
                jasno powiedzieć.
                Bez "otwartego nieba", porządnych włodarzy miasta, którzy będą przyciągać a nie
                odstraszać inwestorów, oraz pomysłu na Poznań nic nie osiągniemy.
                Na razie to wszyscy spieprzają do wawki mimo że zakorkowana (a'propos wiaduktu w
                ciągu alei Jerozolimskich) brudna (vide dworzec centralny - może go kiedyś
                przebudują??? ukłon dla PKP).
                Popatrzcie na Kraków tam też mieli budować nowe miasto i co ??? i dupa nie opłaca
                się :(
                Taki to już los miast nie nazywających się Wawa :((((

Sorry że tak się rozpisałem, ale wkurwia mnie gadanie niektórych osób o Paryżach
                i innych takich :)
                Popatrzmy na nasze podwórko a nie gdzieś tam hen hen.
                U nas jest niestety jeden lider a reszta daleko, bardzo daleko.
                I tym mało optymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam
                Bula

• Gość: Me Re: Vinc! kryzys jest wszędzie w wawie też. IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 01:57
                  Uf! Pomimo mocnych słów wreszcie głos rozsądku.
                • hi-hi Re: Vinc! kryzys jest wszędzie w wawie też. 15.01.02, 03:07
                  Gość portalu: bula napisał(a):

> >

> Natomiast mówienie o wieżowcach w Poznaniu to lekkie nieporozumienie.
                  > Po pierwsze nad centrum jest podejście do lotniska Ławica w związku z tym budyn
                  > ki
                  > muszą mieć ograniczoną wysokość. To samo jest z bramą południa, która kiedyś
                  > miała być 40 kondygnacyjna, ale w związku z planowanym przeniesieniem lotniska
                  > z
                  > Ławicy do Krzesin został obniżony do 27 kondygnacji (tam jest z kolei korytarz
                  > powietrzny do tego drugiego lotniska).
                  ----
                  Rozpoczynając ten wątek
                  nie miałem na myśli
                  budynków o wysokosci 300 mm
                  tylko te nasze poznańskie wysokościowce
                  czyli te parenańcie pięter ;-)))
                  Naliczyłem około 17 wysokich budynków (nie licząc wiezowców mieszkalnych)
                  a z tego da sie już zrobić małe city
                  -----
                  > Sorry że tak się rozpisałem, ale wkurwia mnie gadanie niektórych osób o Paryżac
                  > h
                  > i innych takich :)
                  > Popatrzmy na nasze podwórko a nie gdzieś tam hen hen.
                  > U nas jest niestety jeden lider a reszta daleko, bardzo daleko.
                  > I tym mało optymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam
                  > Bula
                  >

-----------
                  Jeżeli chodzi o wynajem powierzchni
                  biurowych to może lepiej patrzeć
                  na nasze podwórko
                  ALE jeslichodzi o sam układ
                  przestrzenny miasta,
                  TO TRZEBA patrzeć na wszystko co
                  najlepsze i najgorsze w świecie
                  by wyciągać wnioski !!

hi-hi
                  pzdr
                • andrzej12345 Re: Vinc! kryzys jest wszędzie w wawie też. 15.01.02, 09:19
                  Wyjątkowo trzeźwa ocena sytuacji, zupełnie różna od opinii "fundamentalistów
                  poznańskich" (nie będę wymieniał po nickach), dla których jeśli fakty nie
                  zgadzają się z ich wizją, to tym gorzej dla faktów. Trochę liczb na
                  zobrazowanie sytuacji na rynku nieruchomości, którą przedstawił Bula:
                  - Warszawa - 1 mln 480 tys. m2 nowoczesnej powierzchni biurowej
                  - Poznań - 9,5 tys (słownie dziewięć i pół tys.), do 2003 roku zostanie
                  zbudowane 51 tys. m2. Firma Knight Frank szacuje popyt na biura w Poznaniu, ,
                  niezależnie od standardu, na 76 tys. mkw.
                  Tak jak pisał Bula, kryzys jest w całej Polsce, w Warszawie również, lecz
                  niewynajęta powierznia biurowa w Warszawie jest szacowana na 12-16%.
                  Źródła - archiwum Rzeczpospolitej:
                  arch.rp.pl/a/rz/2001/11/20011112/200111120026.html?
                  k=on&t=2001101620011215

arch.rp.pl/a/rz/2001/12/20011203/200112030029.html?
                  k=on&t=2001101620011215

Pozdrowienia dla Poznania
                  • Gość: XXL Re: Vinc! kryzys jest wszędzie w wawie też. IP: *.echostar.pl 15.01.02, 14:55
                    I taka tendencja będzie trwać, aż nie nastąpi decentralizacja !
                    Wiele firm z bólem serca ( koszty, niewygoda ) musi się przenieść
                    do Warszawy bo tam decydenci pociągają za wszystkie sznurki i
                    ani myśla tą władzą ( pieniędzmi ) się podzielić.
                    Vide - lotnictwo.
                  • Gość: P.B do andrzeja12345 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 21:10
                    andrzej12345 napisał(a):

> Wyjątkowo trzeźwa ocena sytuacji, zupełnie różna od opinii "fundamentalistów
                    > poznańskich" (nie będę wymieniał po nickach), dla których jeśli fakty nie
                    > zgadzają się z ich wizją, to tym gorzej dla faktów. Trochę liczb na
                    > zobrazowanie sytuacji na rynku nieruchomości, którą przedstawił Bula:
                    > - Warszawa - 1 mln 480 tys. m2 nowoczesnej powierzchni biurowej
                    > - Poznań - 9,5 tys (słownie dziewięć i pół tys.), do 2003 roku zostanie
                    > zbudowane 51 tys. m2. Firma Knight Frank szacuje popyt na biura w Poznaniu, ,
                    > niezależnie od standardu, na 76 tys. mkw.
                    > Tak jak pisał Bula, kryzys jest w całej Polsce, w Warszawie również, lecz
                    > niewynajęta powierznia biurowa w Warszawie jest szacowana na 12-16%.
                    > Źródła - archiwum Rzeczpospolitej:
                    > <a href="http://arch.rp.pl/a/rz/2001/11/20011112/200111120026.html?">arch.rp.pl
                    > /a/rz/2001/11/20011112/200111120026.html?</a>
                    > k=on&t=2001101620011215
                    >
                    > <a href="http://arch.rp.pl/a/rz/2001/12/20011203/200112030029.html?">arch.rp.pl
                    > /a/rz/2001/12/20011203/200112030029.html?</a>
                    > k=on&t=2001101620011215
                    >
                    > Pozdrowienia dla Poznania

Myślę, że z ilością nowoczesnej powierzchni biurowej jest jakieś nieporozumienie.
                    W artykule (który ma już rok) stwierdzono, że 75 tys. m2 powierzchni biurowej w
                    Poznaniu wystarczy. Może tak jednak będzie jej o wiele większej!
                    Podam parę przykładów
                    1)Andersia 40.000 m2 (70.000 z obiektmi biurowo, usługowymi)
                    2)Brama Południa 30.000 m2
                    3)Regional Business Center ok. 25.000 m2
                    4)Winogrady Business Center 5.000 m2
                    5)Stary browar 20.000 m2
                    6)Globis Trade Center 13.000 m2
                    ----------------.....i tutaj masz już 133.000
                    7)centrum obsługi biznesu Bałtyk
                    8)biurowiec przy skrzyżowaniu ul. Dąbrowskiego i Słowackiego
                    9)biurowec przy moście dworcowym
                    10)biurowiec przy stadionie Lecha
                    11)biurowiec VW
                    12)Centrum biurowo-handlowe Marcelin (centrum handlowe, hotel i kompleks
                    biurowców)
                    13)biurowiec MediaMarkt przy rondzie Rataje!!!Zamiast kina Imax, Amercomu!!!!!
                    14)biurowiec przy ul. Północnej
                    15)cnetrum administracyjno-biurowo-handlowe i mieszkaniowe Łacina
                    16)cnetrum administracyjno-biurowo-handlowe i mieszkaniowe Franowo
                    17)biurowiec towarzystwa ubezpieczeniowego Warta, na Murawie
                    18)biurowie Siemensa
                    19)biurowiec Pascal Group
                    20)biurowiec Milenium Center - budowa chyba w tym roku się nie rozpocznie - gdyż
                    władze miasta nie chcą drapacza chmur

To są inwestycje juz rozpoczęte, lub takie których budowa ruszy w tym roku.
                    Jednak to nie są wszystkie obiekty tego typu które powstaną w Poznaniu,
                    wymieniłem tylko te które pamiętam.
                    P.S Pozyscja Warszawy jako lidera jest niepodważalna,jednak Poznań jest
                    viceliderem, powoli goni, jednak i tak jest to sprawa wielu lat.
                    • Gość: bula do P.B. IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 23:59

>
                      > Myślę, że z ilością nowoczesnej powierzchni biurowej jest jakieś nieporozumieni
                      > e.

Masz rację P.B. andrzej1234 trochę tą ilość zaniżył.

> W artykule (który ma już rok) stwierdzono, że 75 tys. m2 powierzchni biurowej w
                      >
                      > Poznaniu wystarczy. Może tak jednak będzie jej o wiele większej!
                      > Podam parę przykładów
                      > 1)Andersia 40.000 m2 (70.000 z obiektmi biurowo, usługowymi)

Kiedy zaczynają w końcu budować???

> 2)Brama Południa 30.000 m2

Jak będą chętni na wynajem to wybudują. Na razie nie ma się czym podniecać:(

> 3)Regional Business Center ok. 25.000 m2

Ta tablica u zbiegu Garbar i Solnej już wypłowiała :(((

> 4)Winogrady Business Center 5.000 m2

O.K. nawet szybko im idzie.

> 5)Stary browar 20.000 m2

Nic się nie dzieje:(((

> 6)Globis Trade Center 13.000 m2

Ruszyli z kopyta :)))

> ----------------.....i tutaj masz już 133.000
                      > 7)centrum obsługi biznesu Bałtyk

Obserwując tempo wyprowadzki lokatorów to wybudują to za sto lat. Poza tym
                      głównym udziałowcem mają być targi, a narazie szudrają kasę na wejście główne.

> 8)biurowiec przy skrzyżowaniu ul. Dąbrowskiego i Słowackiego

Jest już inwestor???

> 9)biurowec przy moście dworcowym

Podobno ma być fajny :))

> 10)biurowiec przy stadionie Lecha

Wizualizacja świetna. Postawili już jebitny dżwig. :)))

> 11)biurowiec VW

A to gdzie???

> 12)Centrum biurowo-handlowe Marcelin (centrum handlowe, hotel i kompleks
                      > biurowców)

W którym miejscu???

> 13)biurowiec MediaMarkt przy rondzie Rataje!!!Zamiast kina Imax, Amercomu!!!!!

Biurowiec??? Nie wierzę. Taka firma nie potrzebuje dużej ilości biur. Centralę
                      mają w fajnym "klocku" na Ostrobramskiej w Warszawie. Jeśli już to będzie tam
                      drugi w Poznaniu "Media".

> 14)biurowiec przy ul. Północnej

A gdzie jest Północna???

> 15)cnetrum administracyjno-biurowo-handlowe i mieszkaniowe Łacina
                      > 16)cnetrum administracyjno-biurowo-handlowe i mieszkaniowe Franowo

Mówisz o Carrefour'ze????

> 17)biurowiec towarzystwa ubezpieczeniowego Warta, na Murawie

W końcu zaczęli budować.

> 18)biurowie Siemensa

A to gdzie?

> 19)biurowiec Pascal Group

I to też?

> 20)biurowiec Milenium Center - budowa chyba w tym roku się nie rozpocznie - gdy
                      > ż
                      > władze miasta nie chcą drapacza chmur

A o tym cudzie jeszcze nie słyszałem?!
                      Gdzie ma być ?, wizualizacja jest?, a inwestor to kto?

> To są inwestycje juz rozpoczęte, lub takie których budowa ruszy w tym roku.
                      > Jednak to nie są wszystkie obiekty tego typu które powstaną w Poznaniu,
                      > wymieniłem tylko te które pamiętam.
                      > P.S Pozyscja Warszawy jako lidera jest niepodważalna,jednak Poznań jest
                      > viceliderem, powoli goni, jednak i tak jest to sprawa wielu lat.

Wiele też dzieje się w Trójmieście, Wrocku i Krakowie.
                      A IMAX będzie trzeci w Polsce na serbskiej obok MAKRO, w centrum handlowo-
                      rozrywkowym "POZNAN PLAZA". Operator IMAX'a oraz kina wielosalowego to CINEMA
                      CITY z Izraela.
                      Pozdrawiam Bula
                      P.S. A vinc jak zwykle mało się nie zesikał ;)

• Gość: P.B Re: do P.B. IP: *.wskiz.poznan.pl 16.01.02, 11:59

> > 1)Andersia 40.000 m2 (70.000 z obiektmi biurowo, usługowymi)
                        >
                        > Kiedy zaczynają w końcu budować???

w lutym

>
                        > > 2)Brama Południa 30.000 m2
                        >
                        > Jak będą chętni na wynajem to wybudują. Na razie nie ma się czym podniecać:(

jeszcze są wolne miejsca na wynajem, ale chętnych też nie brakuje

>
                        > > 3)Regional Business Center ok. 25.000 m2
                        >
                        płowieje, płowieje, he he jednak ponoć w tym roku ma ruszyć

> Ta tablica u zbiegu Garbar i Solnej już wypłowiała :(((
                        >
                        >
                        > > 4)Winogrady Business Center 5.000 m2
                        >
                        > O.K. nawet szybko im idzie.
                        >
                        > > 5)Stary browar 20.000 m2
                        >
                        > Nic się nie dzieje:(((
                        ależ nie dzieje się i to dużo,za elewację się jeszcze nie zabrali ale w środku
                        prace trwają. Stary Browar ma być gotowy w 2003 r.

>
                        > > 6)Globis Trade Center 13.000 m2
                        >
                        > Ruszyli z kopyta :)))
                        >
                        >
                        > > ----------------.....i tutaj masz już 133.000
                        > > 7)centrum obsługi biznesu Bałtyk
                        >
                        > Obserwując tempo wyprowadzki lokatorów to wybudują to za sto lat. Poza tym
                        > głównym udziałowcem mają być targi, a narazie szudrają kasę na wejście główne.

został już tylko 1 lokator (o ile dobrze pamiętam),prace zaczną się już na wiosnę

>
                        > > 8)biurowiec przy skrzyżowaniu ul. Dąbrowskiego i Słowackiego
                        >
                        > Jest już inwestor???

tak chyba azjaci (miał być wieżowiec, ale miasto się nie zgodziło, wieć powstanie
                        biurowiec coś na kształt globisu)

>
                        > > 9)biurowec przy moście dworcowym
                        >
                        > Podobno ma być fajny :))
                        >
                        widziałem projekt, nie jest zły
                        >
                        > > 10)biurowiec przy stadionie Lecha
                        >
                        > Wizualizacja świetna. Postawili już jebitny dżwig. :)))

jeden już biurowiec stoi, a budowę drugiego zaczeli w zeszłym roku

>
                        > > 11)biurowiec VW
                        >
                        > A to gdzie???

to centrum logistyczne VW na Antoninku, docelowo do 2004 r. wszystko ma wynieść 2
                        mld zł i do tego dochodzą nowe miejsca pracy ok. 6.000 - w tym roku zostanie
                        przyjętych ponad 2.000 nowych pracowników

>
                        > > 12)Centrum biurowo-handlowe Marcelin (centrum handlowe, hotel i kompleks
                        > > biurowców)
                        >
                        > W którym miejscu???
                        >
                        za stadionem Lecha, niedaleko Bukowskiej

> > 13)biurowiec MediaMarkt przy rondzie Rataje!!!Zamiast kina Imax, Amercomu!
                        > !!!!
                        >
                        > Biurowiec??? Nie wierzę. Taka firma nie potrzebuje dużej ilości biur. Centralę
                        > mają w fajnym "klocku" na Ostrobramskiej w Warszawie. Jeśli już to będzie tam
                        > drugi w Poznaniu "Media".
                        >

Jednak wybrali Poznań, wykupili teren od Amercomu

> > 14)biurowiec przy ul. Północnej
                        >
                        > A gdzie jest Północna???

sam nie wiem

>
                        > > 15)cnetrum administracyjno-biurowo-handlowe i mieszkaniowe Łacina
                        > > 16)cnetrum administracyjno-biurowo-handlowe i mieszkaniowe Franowo
                        >
                        > Mówisz o Carrefour'ze????

Łacina to będzie duża inwestycja zaraz za rondem Rataje

>
                        > > 17)biurowiec towarzystwa ubezpieczeniowego Warta, na Murawie
                        >
                        > W końcu zaczęli budować.
                        >
                        >
                        > > 18)biurowie Siemensa
                        >
                        > A to gdzie?

Nie wiem, Siemens za to, że miasto Poznań wybrało jego tramwaje, wybuduje w
                        Poznaniu centrum logistyczne i remontowe

>
                        > > 19)biurowiec Pascal Group
                        >
                        > I to też?

tak, wybudują oni 4 biurowce w Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu i Szczecinie. Są oni
                        wykonawcą m.in. biurowca Millennium Plaza, położonego w Dolinie Trzech Stawów w
                        Katowicach.
                        >
                        > > 20)biurowiec Milenium Center - budowa chyba w tym roku się nie rozpocznie
                        > - gdy
                        > > ż
                        > > władze miasta nie chcą drapacza chmur
                        >
                        > A o tym cudzie jeszcze nie słyszałem?!
                        > Gdzie ma być ?, wizualizacja jest?, a inwestor to kto?

Inwestor chce wybudować olbrzymi biurowiec w okolicy Garbar. Miasto jednak się
                        niegodzi gdyż biurowiec pomiędzy starym rynkiem a cytadelą byłby błędem. Tak więc
                        albo inwestor obniży wysokość wieżowca albo wybuduje go w innym miejscu.

>
                        > > To są inwestycje juz rozpoczęte, lub takie których budowa ruszy w tym roku
                        > .
                        > > Jednak to nie są wszystkie obiekty tego typu które powstaną w Poznaniu,
                        > > wymieniłem tylko te które pamiętam.
                        > > P.S Pozyscja Warszawy jako lidera jest niepodważalna,jednak Poznań jest
                        > > viceliderem, powoli goni, jednak i tak jest to sprawa wielu lat.
                        >
                        > Wiele też dzieje się w Trójmieście, Wrocku i Krakowie.
                        > A IMAX będzie trzeci w Polsce na serbskiej obok MAKRO, w centrum handlowo-
                        > rozrywkowym "POZNAN PLAZA". Operator IMAX'a oraz kina wielosalowego to CINEMA
                        > CITY z Izraela.

ja wymieniłem tylko niektóre biurowce, pozostałe inwestycje to inna sprawa

> Pozdrawiam Bula
                        > P.S. A vinc jak zwykle mało się nie zesikał ;)

Myślę, że vinc ma to gdzieś, inwestycji w Poznaniu dużo jednak do W-wy dużo, eheh
                        bardzo dużo brakuje. Jednak Poznań jest pierwszym miastem w Polsce, w którym poza
                        stolicą zaczęto zawierać kontrakty na budowę biurowców o tak bardzo dużej
                        wartości.
                        >

• andrzej12345 Re: do P.B. 16.01.02, 10:00
                      Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001, czyli są całkiem
                      świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej jest jakieś
                      nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzchnie klasy A.
                      Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w budowie jest obecnie
                      360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gonić Wrocław, który
                      obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, która jest już bardzo
                      daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo inwestycji.
                      Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym wskaźnikiem
                      aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - bankowość,
                      ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław ma przewagę nad
                      Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w Poznaniu. I chociaż
                      jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są zbliżone, to moim
                      zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodarce na zachodzie
                      Polski.

Pozdrowienia jak zawsze
                      • Gość: P.B Re: do P.B. IP: *.wskiz.poznan.pl 16.01.02, 12:22
                        andrzej12345 napisał(a):

> Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001, czyli są całkiem
                        > świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej jest jakieś
                        > nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzchnie klasy A.
                        > Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w budowie jest obecnie
                        >
                        > 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gonić Wrocław, który
                        > obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, która jest już bardzo
                        > daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo inwestycji.
                        > Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym wskaźnikiem
                        > aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - bankowość,
                        > ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław ma przewagę nad
                        > Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w Poznaniu. I chociaż
                        > jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są zbliżone, to moim
                        > zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodarce na zachodzie
                        > Polski.
                        >
                        > Pozdrowienia jak zawsze

właśnie tutaj mylisz fakty,
                        1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do biurowców klasy A
                        2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykładu podam ,że w 2000
                        roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500 m2 powierzchni do
                        wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym mieście.
                        3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więcej central banków jak i
                        oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych też jest więcej.
                        4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolicy dolnego śląka oddano
                        do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę, że nie zwłaszcza,że
                        poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji (i dlatego jest
                        powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od warszawskiego)
                        5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na jedno, które miasto
                        Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wiesz, oczywiście Poznań.
                        a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. Jednak Putin wybrał
                        Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospodarkę!To w Poznaniu jest
                        po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mówiąc,że Wrocław
                        finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.

• Gość: P.B Do wszystkich IP: *.wskiz.poznan.pl 16.01.02, 12:36
                          W poprzednich swoich postach zqapomniałem zmienić tematów, za co przepraszam.
                          Posty moje były kierowane głównie do Buly i andrzeja12345.
                        • andrzej12345 Re: do P.B. 17.01.02, 19:48

> andrzej12345 napisał(a):
                          >
                          > > Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001, czyli są całk
                          > iem
                          > > świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej jest jakieś
                          > > nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzchnie klasy A.
                          > > Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w budowie jest ob
                          > ecnie
                          > >
                          > > 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gonić Wrocław, któ
                          > ry
                          > > obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, która jest już bard
                          > zo
                          > > daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo inwestycji.
                          > > Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym wskaźnikiem
                          > > aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - bankowość,
                          > > ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław ma przewagę nad
                          > > Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w Poznaniu. I cho
                          > ciaż
                          > > jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są zbliżone, to moi
                          > m
                          > > zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodarce na zachodzie
                          >
                          > > Polski.
                          > >
                          > > Pozdrowienia jak zawsze
                          >
                          > właśnie tutaj mylisz fakty,
                          > 1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do biurowców klasy A
                          > 2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykładu podam ,że w 2000
                          >
                          > roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500 m2 powierzchni do
                          > wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym mieście.
                          > 3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więcej central banków jak
                          > i
                          > oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych też jest więcej.
                          > 4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolicy dolnego śląka odda
                          > no
                          > do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę, że nie zwłaszcza,że
                          > poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji (i dlatego jest
                          > powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od warszawskiego)
                          > 5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na jedno, które miasto
                          > Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wiesz, oczywiście Pozna
                          > ń.
                          > a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. Jednak Putin wybrał
                          > Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospodarkę!To w Poznaniu je
                          > st
                          > po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mówiąc,że Wrocław
                          > finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.
                          >

Central banków jest we Wrocławiu 5, a w Poznaniu - 3, z czego liczy się właściwie
                          wrocławski Bank Zachdni WBK. Pod względem kapitałów poznański Invest Bank jest w
                          Polsce w 3 dziesiątce, wrocławski Lukas bank - w 4-tej, a reszta to jakieś
                          drobiazgi. Niestety WBK, który był w Poznaniu od 1989, kiedy to NBP (ze
                          znienawidzonej Warszawki!) chcąc rozwijać regiony podzielił się na 9 częsci (WBK,
                          BPH, BZachodni, Bank Gdański itd), po połączeniu z Bankiem Zachodnim uciekł Wam
                          do Wrocławia - ktoś tu dał ciała.

Linki do zestawienia cental banków:
                          www.nbp.pl/banki/index.html

www.nbp.pl/banki/index.html

Central towarzystw ubezpieczeniowych chyba nie ma ani w Poznaniu ani we
                          Wrocławiu. Poza Wa-wą z liczących się firm ubezp. jest Polonia w Łodzi i Hestia w
                          Sopocie.

Z tymi mieszkaniami to masz rację. We Wrocławiu wydano 2 razy tyle pozwoleń na
                          budowę w 2000 i 2001 ale mieszkań buduje się podobną ilość.

Nie wiem co masz na myśli mówiąc że powiat poznański jest większy od
                          warszawskiego. Chyba to, że nie ma czegoś takiego jak powiat warszawski
                          otaczający Warszawę, tak jak to jest w Poznaniu. Są tam powiaty: piaseczyński,
                          otwocki, warszawski zachodni, legionowski itd., które tworzą aglomerację
                          warszawską.

Wracając do Wrocławia, to bez obrazy, P.B., ostatnio poszedł do przodu w
                          gospodarce, czego i Poznaniowi życzę.
                          Pozdowienia
                          • Gość: vinc Re: do P.B. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 21:38
                            andrzej12345 napisał(a):

>
                            > > andrzej12345 napisał(a):
                            > >
                            > > > Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001, czyli są
                            > całk
                            > > iem
                            > > > świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej jest jakieś
                            > > > nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzchnie klasy
                            > A.
                            > > > Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w budowie je
                            > st ob
                            > > ecnie
                            > > >
                            > > > 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gonić Wrocław
                            > , któ
                            > > ry
                            > > > obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, która jest już
                            > bard
                            > > zo
                            > > > daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo inwestycji.
                            > > > Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym wskaźnikiem
                            >
                            > > > aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - bankowość,
                            > > > ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław ma przewagę
                            > nad
                            > > > Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w Poznaniu.
                            > I cho
                            > > ciaż
                            > > > jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są zbliżone, t
                            > o moi
                            > > m
                            > > > zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodarce na zach
                            > odzie
                            > >
                            > > > Polski.
                            > > >
                            > > > Pozdrowienia jak zawsze
                            > >
                            > > właśnie tutaj mylisz fakty,
                            > > 1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do biurowców klasy
                            > A
                            > > 2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykładu podam ,że w
                            > 2000
                            > >
                            > > roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500 m2 powierzchni
                            > do
                            > > wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym mieście.
                            > > 3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więcej central bankó
                            > w jak
                            > > i
                            > > oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych też jest więcej
                            > .
                            > > 4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolicy dolnego śląka
                            > odda
                            > > no
                            > > do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę, że nie zwłaszcz
                            > a,że
                            > > poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji (i dlatego jes
                            > t
                            > > powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od warszawskiego)
                            > > 5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na jedno, które mia
                            > sto
                            > > Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wiesz, oczywiście
                            > Pozna
                            > > ń.
                            > > a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. Jednak Putin wyb
                            > rał
                            > > Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospodarkę!To w Poznan
                            > iu je
                            > > st
                            > > po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mówiąc,że Wrocław
                            >
                            > > finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.
                            > >
                            >
                            > Central banków jest we Wrocławiu 5, a w Poznaniu - 3, z czego liczy się właściw
                            > ie
                            > wrocławski Bank Zachdni WBK. Pod względem kapitałów poznański Invest Bank jest
                            > w
                            > Polsce w 3 dziesiątce, wrocławski Lukas bank - w 4-tej, a reszta to jakieś
                            > drobiazgi. Niestety WBK, który był w Poznaniu od 1989, kiedy to NBP (ze
                            > znienawidzonej Warszawki!) chcąc rozwijać regiony podzielił się na 9 częsci (WB
                            > K,
                            > BPH, BZachodni, Bank Gdański itd), po połączeniu z Bankiem Zachodnim uciekł Wam
                            >
                            > do Wrocławia - ktoś tu dał ciała.
                            >
                            > Linki do zestawienia cental banków:
                            > www.nbp.pl/banki/index.html
                            >
                            >
                            > Central towarzystw ubezpieczeniowych chyba nie ma ani w Poznaniu ani we
                            > Wrocławiu. Poza Wa-wą z liczących się firm ubezp. jest Polonia w Łodzi i Hestia
                            > w
                            > Sopocie.
                            >
                            > Z tymi mieszkaniami to masz rację. We Wrocławiu wydano 2 razy tyle pozwoleń na
                            > budowę w 2000 i 2001 ale mieszkań buduje się podobną ilość.
                            >
                            > Nie wiem co masz na myśli mówiąc że powiat poznański jest większy od
                            > warszawskiego. Chyba to, że nie ma czegoś takiego jak powiat warszawski
                            > otaczający Warszawę, tak jak to jest w Poznaniu. Są tam powiaty: piaseczyński,
                            > otwocki, warszawski zachodni, legionowski itd., które tworzą aglomerację
                            > warszawską.
                            >
                            > Wracając do Wrocławia, to bez obrazy, P.B., ostatnio poszedł do przodu w
                            > gospodarce, czego i Poznaniowi życzę.
                            > Pozdowienia

rzeczywiście Wrocław jest w ścisłej czołówce jeśli chodzi o rozwój gospodarczy,
                            widziałem strone z planowanymi inwestycjami we Wrocku i musze stwierdzić że jest
                            spoko, pozdrawiam
                            • Gość: P.B Re: do vinca IP: *.wskiz.poznan.pl 18.01.02, 11:26

>
                              > > Gość portalu: P.B napisał(a):
                              > >
                              > > > andrzej12345 napisał(a):
                              > > >
                              > > > > Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001, czy
                              > li są
                              > > całk
                              > > > iem
                              > > > > świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej jest ja
                              > kieś
                              > > > > nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzchnie
                              > klasy
                              > > A.
                              > > > > Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w budow
                              > ie je
                              > > st ob
                              > > > ecnie
                              > > > >
                              > > > > 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gonić Wr
                              > ocław
                              > > , któ
                              > > > ry
                              > > > > obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, która jes
                              > t już
                              > > bard
                              > > > zo
                              > > > > daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo inwesty
                              > cji.
                              > > > > Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym wskaźn
                              > ikiem
                              > >
                              > > > > aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - bankowoś
                              > ć,
                              > > > > ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław ma prz
                              > ewagę
                              > > nad
                              > > > > Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w Pozna
                              > niu.
                              > > I cho
                              > > > ciaż
                              > > > > jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są zbliżo
                              > ne, t
                              > > o moi
                              > > > m
                              > > > > zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodarce na
                              > zach
                              > > odzie
                              > > >
                              > > > > Polski.
                              > > > >
                              > > > > Pozdrowienia jak zawsze
                              > > >
                              > > > właśnie tutaj mylisz fakty,
                              > > > 1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do biurowców k
                              > lasy
                              > > A
                              > > > 2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykładu podam
                              > ,że w
                              > > 2000
                              > > >
                              > > > roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500 m2 powierz
                              > chni
                              > > do
                              > > > wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym mieście.
                              > > > 3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więcej central
                              > bankó
                              > > w jak
                              > > > i
                              > > > oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych też jest w
                              > ięcej
                              > > .
                              > > > 4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolicy dolnego
                              > śląka
                              > > odda
                              > > > no
                              > > > do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę, że nie zwł
                              > aszcz
                              > > a,że
                              > > > poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji (i dlateg
                              > o jes
                              > > t
                              > > > powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od warszawskiego)
                              > > > 5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na jedno, któr
                              > e mia
                              > > sto
                              > > > Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wiesz, oczywi
                              > ście
                              > > Pozna
                              > > > ń.
                              > > > a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. Jednak Puti
                              > n wyb
                              > > rał
                              > > > Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospodarkę!To w P
                              > oznan
                              > > iu je
                              > > > st
                              > > > po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mówiąc,że Wr
                              > ocław
                              > >
                              > > > finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.
                              > > >
                              > >
                              > > Central banków jest we Wrocławiu 5, a w Poznaniu - 3, z czego liczy się wł
                              > aściw
                              > > ie
                              > > wrocławski Bank Zachdni WBK. Pod względem kapitałów poznański Invest Bank
                              > jest
                              > > w
                              > > Polsce w 3 dziesiątce, wrocławski Lukas bank - w 4-tej, a reszta to jakieś
                              >
                              > > drobiazgi. Niestety WBK, który był w Poznaniu od 1989, kiedy to NBP (ze
                              > > znienawidzonej Warszawki!) chcąc rozwijać regiony podzielił się na 9 częsc
                              > i (WB
                              > > K,
                              > > BPH, BZachodni, Bank Gdański itd), po połączeniu z Bankiem Zachodnim uciek
                              > ł Wam
                              > >
                              > > do Wrocławia - ktoś tu dał ciała.
                              > >
                              > > Linki do zestawienia cental banków:
                              > > <a href="http://www.nbp.pl/banki/index.html">www.nbp.pl/banki/index.html</
                              > a>
                              > >
                              > a>
                              > >
                              > > Central towarzystw ubezpieczeniowych chyba nie ma ani w Poznaniu ani we
                              > > Wrocławiu. Poza Wa-wą z liczących się firm ubezp. jest Polonia w Łodzi i H
                              > estia
                              > > w
                              > > Sopocie.
                              > >
                              > > Z tymi mieszkaniami to masz rację. We Wrocławiu wydano 2 razy tyle pozwole
                              > ń na
                              > > budowę w 2000 i 2001 ale mieszkań buduje się podobną ilość.
                              > >
                              > > Nie wiem co masz na myśli mówiąc że powiat poznański jest większy od
                              > > warszawskiego. Chyba to, że nie ma czegoś takiego jak powiat warszawski
                              > > otaczający Warszawę, tak jak to jest w Poznaniu. Są tam powiaty: piaseczyń
                              > ski,
                              > > otwocki, warszawski zachodni, legionowski itd., które tworzą aglomerację
                              > > warszawską.
                              > >
                              > > Wracając do Wrocławia, to bez obrazy, P.B., ostatnio poszedł do przodu w
                              > > gospodarce, czego i Poznaniowi życzę.
                              > > Pozdowienia
                              >
                              >
                              > rzeczywiście Wrocław jest w ścisłej czołówce jeśli chodzi o rozwój gospodarczy,
                              >
                              > widziałem strone z planowanymi inwestycjami we Wrocku i musze stwierdzić że jes
                              > t
                              > spoko, pozdrawiam
                              a widziałeś planowane poznańskie inwestycje

• Gość: P.B Re: do P.B. IP: *.wskiz.poznan.pl 18.01.02, 11:23
                            Co się tyczy central, do z BZWBK jest trudna sprawa. Już tumaczę dlaczego:
                            1)Są 3 centrale banku :Wrocław, Poznań i Kraków
                            2)We Wrocławiu siedzi Prezes w Poznaniu viceprezesi
                            3)Siedzibą centrali jest Wrocław
                            I na tym się kończy równe rządzenie gdyż jest reszta instutucji BZWBK tzn.
                            1)Bankowość elektroniczna - Poznań
                            2)Centrum Kart - Poznań
                            3)Recznik prasowy banku - Poznań
                            4)Recznik klienta - Poznań
                            5)Departament operacji zagranicznych - Poznań
                            6)Departament Usług Skarbu - Poznań, Wrocław, Warszawa
                            7)Sprzedaży terminali elektronicznych POS - Poznań
                            8)Departament Komunikacji Korporacyjnej - Warszawa
                            9)Departament Rynków Kapitałowych - Poznań
                            10)Minibank - Poznań

- Jak widać siedziba centrali wrocławskiego banku jest tylko na papierze.
                            Zobaczymy jak się sprawa potoczy gdy skończy się zobowiązanie banku co do
                            siedziby we Wrocławiu.

- Towarzyswa ubezpieczeniowe są w Poznaniu.
                            - Jedne z najważniejszych w gospodarce są giełdy, w Polsce są 2. W Warszawie jest
                            giełda papierów wartościowych a w poznaniu giełda towarowa.
                            - Oczywiście, że miałem na myśli powiat warszawski - zachodni. Natomiast powiat
                            wiarszawski to tylko Warszawa. Natomiast powiat poznański jest najbardziej
                            zaludnionym powiatem w Polsce, nie licząc powiatów-miast.
                            - Jednak poznański rynek finansowy jest o wiele bardziej urozmaicony od
                            wrocławskiego. Natomiast liczba oddawanych mieszkań do użytku nie odzwierciedla
                            sytuacji gospodarczej miasta, np. Frankfurt i Berlin - Berlin największy plac
                            budowy, natomiast stolica finansowa kraju to Frankfurt.
                            • Gość: Szczur Re: do P.B. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 11:53
                              Sledze te dyskusje juz jakis czas i zaczynam podejrzewac niektorych o*:

a) sklonnosc do dyskusji akademickiej
                              b) hurraoptymizm polaczany z niezdrowym wizjonerstwem
                              c) zacietrzewienie
                              d) manie przesladowcza + psychoze
                              e) brak zajecia i nadmiar wolnego czasu

* - niepotrzebne skreslic
                              • andrzej12345 Re: do Szczura 18.01.02, 13:10
                                Gość portalu: Szczur napisał(a):

> Sledze te dyskusje juz jakis czas i zaczynam podejrzewac niektorych o*:
                                >
                                > a) sklonnosc do dyskusji akademickiej
                                > b) hurraoptymizm polaczany z niezdrowym wizjonerstwem
                                > c) zacietrzewienie
                                > d) manie przesladowcza + psychoze
                                > e) brak zajecia i nadmiar wolnego czasu
                                >
                                > * - niepotrzebne skreslic

Bardzo trafne spostrzeżenia, zakładając trafne skreślenia przez poszczególnych
                                uczestników dyskusji, włączając mnie. Czas kończyć życząc Poznaniowi całej
                                dzielnicy pięknych nowoczesnych biurowców i szybkiego rozwoju gospodarczego nam
                                wszystkim.

Pozdrowienia z Wa-wy.
                                • Gość: P.B Re: do Szczura IP: *.wskiz.poznan.pl 18.01.02, 13:20
                                  andrzej12345 napisał(a):

> Gość portalu: Szczur napisał(a):
                                  >
                                  > > Sledze te dyskusje juz jakis czas i zaczynam podejrzewac niektorych o*:
                                  > >
                                  > > a) sklonnosc do dyskusji akademickiej
                                  > > b) hurraoptymizm polaczany z niezdrowym wizjonerstwem
                                  > > c) zacietrzewienie
                                  > > d) manie przesladowcza + psychoze
                                  > > e) brak zajecia i nadmiar wolnego czasu
                                  > >
                                  > > * - niepotrzebne skreslic
                                  >
                                  > Bardzo trafne spostrzeżenia, zakładając trafne skreślenia przez poszczególnych
                                  > uczestników dyskusji, włączając mnie. Czas kończyć życząc Poznaniowi całej
                                  > dzielnicy pięknych nowoczesnych biurowców i szybkiego rozwoju gospodarczego nam
                                  >
                                  > wszystkim.
                                  >
                                  > Pozdrowienia z Wa-wy.

ja również pozdrawiam
                                • Gość: Szczur Re: do Szczura IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 13:26
                                  >
                                  > Bardzo trafne spostrzeżenia, zakładając trafne skreślenia przez poszczególnych
                                  > uczestników dyskusji, włączając mnie. Czas kończyć życząc Poznaniowi całej
                                  > dzielnicy pięknych nowoczesnych biurowców i szybkiego rozwoju gospodarczego nam
                                  >
                                  > wszystkim.
                                  >
                                  > Pozdrowienia z Wa-wy.

Howgh, rzekles, amen.

Trzymajta sie, Warszawiaki.

• Gość: P.B cd. IP: *.wskiz.poznan.pl 18.01.02, 11:59
                              Aha i co najważniejsze w Poznaniu swoją siedzibe ma World Trade Center.
                              www.wtc-poznan.com.pl
                          • Gość: vinc Re: do P.B. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 20:47
                            andrzej12345 napisał(a):

>
                            > >
                            > > > Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001, czyli są
                            > całk
                            > > iem
                            > > > świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej jest jakieś
                            > > > nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzchnie klasy
                            > A.
                            > > > Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w budowie je
                            > st ob
                            > > ecnie
                            > > >
                            > > > 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gonić Wrocław
                            > , któ
                            > > ry
                            > > > obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, która jest już
                            > bard
                            > > zo
                            > > > daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo inwestycji.
                            > > > Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym wskaźnikiem
                            >
                            > > > aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - bankowość,
                            > > > ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław ma przewagę
                            > nad
                            > > > Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w Poznaniu.
                            > I cho
                            > > ciaż
                            > > > jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są zbliżone, t
                            > o moi
                            > > m
                            > > > zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodarce na zach
                            > odzie
                            > >
                            > > > Polski.
                            > > >
                            > > > Pozdrowienia jak zawsze
                            > >
                            > > właśnie tutaj mylisz fakty,
                            > > 1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do biurowców klasy
                            > A
                            > > 2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykładu podam ,że w
                            > 2000
                            > >
                            > > roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500 m2 powierzchni
                            > do
                            > > wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym mieście.
                            > > 3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więcej central bankó
                            > w jak
                            > > i
                            > > oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych też jest więcej
                            > .
                            > > 4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolicy dolnego śląka
                            > odda
                            > > no
                            > > do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę, że nie zwłaszcz
                            > a,że
                            > > poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji (i dlatego jes
                            > t
                            > > powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od warszawskiego)
                            > > 5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na jedno, które mia
                            > sto
                            > > Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wiesz, oczywiście
                            > Pozna
                            > > ń.
                            > > a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. Jednak Putin wyb
                            > rał
                            > > Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospodarkę!To w Poznan
                            > iu je
                            > > st
                            > > po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mówiąc,że Wrocław
                            >
                            > > finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.
                            > >
                            >
                            > Central banków jest we Wrocławiu 5, a w Poznaniu - 3, z czego liczy się właściw
                            > ie
                            > wrocławski Bank Zachdni WBK. Pod względem kapitałów poznański Invest Bank jest
                            > w
                            > Polsce w 3 dziesiątce, wrocławski Lukas bank - w 4-tej, a reszta to jakieś
                            > drobiazgi. Niestety WBK, który był w Poznaniu od 1989, kiedy to NBP (ze
                            > znienawidzonej Warszawki!) chcąc rozwijać regiony podzielił się na 9 częsci (WB
                            > K,
                            > BPH, BZachodni, Bank Gdański itd), po połączeniu z Bankiem Zachodnim uciekł Wam
                            >
                            > do Wrocławia - ktoś tu dał ciała.
                            >
                            > Linki do zestawienia cental banków:
                            >
                            >
                            > Central towarzystw ubezpieczeniowych chyba nie ma ani w Poznaniu ani we
                            > Wrocławiu. Poza Wa-wą z liczących się firm ubezp. jest Polonia w Łodzi i Hestia
                            > w
                            > Sopocie.
                            >
                            > Z tymi mieszkaniami to masz rację. We Wrocławiu wydano 2 razy tyle pozwoleń na
                            > budowę w 2000 i 2001 ale mieszkań buduje się podobną ilość.
                            >
                            > Nie wiem co masz na myśli mówiąc że powiat poznański jest większy od
                            > warszawskiego. Chyba to, że nie ma czegoś takiego jak powiat warszawski
                            > otaczający Warszawę, tak jak to jest w Poznaniu. Są tam powiaty: piaseczyński,
                            > otwocki, warszawski zachodni, legionowski itd., które tworzą aglomerację
                            > warszawską.
                            >
                            > Wracając do Wrocławia, to bez obrazy, P.B., ostatnio poszedł do przodu w
                            > gospodarce, czego i Poznaniowi życzę.
                            > Pozdowienia

niedawno swoje biuro otworzył tez pierwszy w Polsce bank z Japoni

• Gość: P.B Re: do Vinca IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 20:58

>
                              > > Gość portalu: P.B napisał(a):
                              > >
                              > > > andrzej12345 napisał(a):
                              > > >
                              > > > > Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001, czy
                              > li są
                              > > całk
                              > > > iem
                              > > > > świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej jest ja
                              > kieś
                              > > > > nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzchnie
                              > klasy
                              > > A.
                              > > > > Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w budow
                              > ie je
                              > > st ob
                              > > > ecnie
                              > > > >
                              > > > > 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gonić Wr
                              > ocław
                              > > , któ
                              > > > ry
                              > > > > obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, która jes
                              > t już
                              > > bard
                              > > > zo
                              > > > > daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo inwesty
                              > cji.
                              > > > > Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym wskaźn
                              > ikiem
                              > >
                              > > > > aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - bankowoś
                              > ć,
                              > > > > ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław ma prz
                              > ewagę
                              > > nad
                              > > > > Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w Pozna
                              > niu.
                              > > I cho
                              > > > ciaż
                              > > > > jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są zbliżo
                              > ne, t
                              > > o moi
                              > > > m
                              > > > > zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodarce na
                              > zach
                              > > odzie
                              > > >
                              > > > > Polski.
                              > > > >
                              > > > > Pozdrowienia jak zawsze
                              > > >
                              > > > właśnie tutaj mylisz fakty,
                              > > > 1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do biurowców k
                              > lasy
                              > > A
                              > > > 2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykładu podam
                              > ,że w
                              > > 2000
                              > > >
                              > > > roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500 m2 powierz
                              > chni
                              > > do
                              > > > wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym mieście.
                              > > > 3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więcej central
                              > bankó
                              > > w jak
                              > > > i
                              > > > oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych też jest w
                              > ięcej
                              > > .
                              > > > 4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolicy dolnego
                              > śląka
                              > > odda
                              > > > no
                              > > > do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę, że nie zwł
                              > aszcz
                              > > a,że
                              > > > poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji (i dlateg
                              > o jes
                              > > t
                              > > > powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od warszawskiego)
                              > > > 5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na jedno, któr
                              > e mia
                              > > sto
                              > > > Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wiesz, oczywi
                              > ście
                              > > Pozna
                              > > > ń.
                              > > > a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. Jednak Puti
                              > n wyb
                              > > rał
                              > > > Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospodarkę!To w P
                              > oznan
                              > > iu je
                              > > > st
                              > > > po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mówiąc,że Wr
                              > ocław
                              > >
                              > > > finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.
                              > > >
                              > >
                              > > Central banków jest we Wrocławiu 5, a w Poznaniu - 3, z czego liczy się wł
                              > aściw
                              > > ie
                              > > wrocławski Bank Zachdni WBK. Pod względem kapitałów poznański Invest Bank
                              > jest
                              > > w
                              > > Polsce w 3 dziesiątce, wrocławski Lukas bank - w 4-tej, a reszta to jakieś
                              >
                              > > drobiazgi. Niestety WBK, który był w Poznaniu od 1989, kiedy to NBP (ze
                              > > znienawidzonej Warszawki!) chcąc rozwijać regiony podzielił się na 9 częsc
                              > i (WB
                              > > K,
                              > > BPH, BZachodni, Bank Gdański itd), po połączeniu z Bankiem Zachodnim uciek
                              > ł Wam
                              > >
                              > > do Wrocławia - ktoś tu dał ciała.
                              > >
                              > > Linki do zestawienia cental banków:
                              > a>
                              > >
                              > a>
                              > >
                              > > Central towarzystw ubezpieczeniowych chyba nie ma ani w Poznaniu ani we
                              > > Wrocławiu. Poza Wa-wą z liczących się firm ubezp. jest Polonia w Łodzi i H
                              > estia
                              > > w
                              > > Sopocie.
                              > >
                              > > Z tymi mieszkaniami to masz rację. We Wrocławiu wydano 2 razy tyle pozwole
                              > ń na
                              > > budowę w 2000 i 2001 ale mieszkań buduje się podobną ilość.
                              > >
                              > > Nie wiem co masz na myśli mówiąc że powiat poznański jest większy od
                              > > warszawskiego. Chyba to, że nie ma czegoś takiego jak powiat warszawski
                              > > otaczający Warszawę, tak jak to jest w Poznaniu. Są tam powiaty: piaseczyń
                              > ski,
                              > > otwocki, warszawski zachodni, legionowski itd., które tworzą aglomerację
                              > > warszawską.
                              > >
                              > > Wracając do Wrocławia, to bez obrazy, P.B., ostatnio poszedł do przodu w
                              > > gospodarce, czego i Poznaniowi życzę.
                              > > Pozdowienia
                              >
                              > niedawno swoje biuro otworzył tez pierwszy w Polsce bank z Japoni
                              >
                              ...i napewno w Warszawie?

• Gość: vinc Re: do Vinca IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 21:01

>
                                > >
                                > > > Gość portalu: P.B napisał(a):
                                > > >
                                > > > > andrzej12345 napisał(a):
                                > > > >
                                > > > > > Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia 2001
                                > , czy
                                > > li są
                                > > > całk
                                > > > > iem
                                > > > > > świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurowej je
                                > st ja
                                > > kieś
                                > > > > > nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko powierzc
                                > hnie
                                > > klasy
                                > > > A.
                                > > > > > Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej że w
                                > budow
                                > > ie je
                                > > > st ob
                                > > > > ecnie
                                > > > > >
                                > > > > > 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinien gon
                                > ić Wr
                                > > ocław
                                > > > , któ
                                > > > > ry
                                > > > > > obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę, któr
                                > a jes
                                > > t już
                                > > > bard
                                > > > > zo
                                > > > > > daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga sporo in
                                > westy
                                > > cji.
                                > > > > > Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pewnym w
                                > skaźn
                                > > ikiem
                                > > >
                                > > > > > aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi - ban
                                > kowoś
                                > > ć,
                                > > > > > ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wrocław m
                                > a prz
                                > > ewagę
                                > > > nad
                                > > > > > Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań co w
                                > Pozna
                                > > niu.
                                > > > I cho
                                > > > > ciaż
                                > > > > > jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst. są z
                                > bliżo
                                > > ne, t
                                > > > o moi
                                > > > > m
                                > > > > > zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gospodar
                                > ce na
                                > > zach
                                > > > odzie
                                > > > >
                                > > > > > Polski.
                                > > > > >
                                > > > > > Pozdrowienia jak zawsze
                                > > > >
                                > > > > właśnie tutaj mylisz fakty,
                                > > > > 1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do biurow
                                > ców k
                                > > lasy
                                > > > A
                                > > > > 2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykładu p
                                > odam
                                > > ,że w
                                > > > 2000
                                > > > >
                                > > > > roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500 m2 po
                                > wierz
                                > > chni
                                > > > do
                                > > > > wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym mieści
                                > e.
                                > > > > 3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więcej cen
                                > tral
                                > > bankó
                                > > > w jak
                                > > > > i
                                > > > > oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych też j
                                > est w
                                > > ięcej
                                > > > .
                                > > > > 4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolicy dol
                                > nego
                                > > śląka
                                > > > odda
                                > > > > no
                                > > > > do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę, że ni
                                > e zwł
                                > > aszcz
                                > > > a,że
                                > > > > poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji (i d
                                > lateg
                                > > o jes
                                > > > t
                                > > > > powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od warszawsk
                                > iego)
                                > > > > 5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na jedno,
                                > któr
                                > > e mia
                                > > > sto
                                > > > > Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wiesz, o
                                > czywi
                                > > ście
                                > > > Pozna
                                > > > > ń.
                                > > > > a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. Jednak
                                > Puti
                                > > n wyb
                                > > > rał
                                > > > > Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospodarkę!T
                                > o w P
                                > > oznan
                                > > > iu je
                                > > > > st
                                > > > > po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mówiąc,
                                > że Wr
                                > > ocław
                                > > >
                                > > > > finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.
                                > > > >
                                > > >
                                > > > Central banków jest we Wrocławiu 5, a w Poznaniu - 3, z czego liczy s
                                > ię wł
                                > > aściw
                                > > > ie
                                > > > wrocławski Bank Zachdni WBK. Pod względem kapitałów poznański Invest
                                > Bank
                                > > jest
                                > > > w
                                > > > Polsce w 3 dziesiątce, wrocławski Lukas bank - w 4-tej, a reszta to j
                                > akieś
                                > >
                                > > > drobiazgi. Niestety WBK, który był w Poznaniu od 1989, kiedy to NBP (
                                > ze
                                > > > znienawidzonej Warszawki!) chcąc rozwijać regiony podzielił się na 9
                                > częsc
                                > > i (WB
                                > > > K,
                                > > > BPH, BZachodni, Bank Gdański itd), po połączeniu z Bankiem Zachodnim
                                > uciek
                                > > ł Wam
                                > > >
                                > > > do Wrocławia - ktoś tu dał ciała.
                                > > >
                                > > > Linki do zestawienia cental banków:
                                > > > <a href="http://www.nbp.pl/banki/index.html">www.nbp.pl/banki/i
                                > ndex.html</
                                > > a>
                                > > >
                                > > > <a href="http://www.nbp.pl/banki/index.html">www.nbp.pl/banki/i
                                > ndex.html</
                                > > a>
                                > > >
                                > > > Central towarzystw ubezpieczeniowych chyba nie ma ani w Poznaniu ani
                                > we
                                > > > Wrocławiu. Poza Wa-wą z liczących się firm ubezp. jest Polonia w Łodz
                                > i i H
                                > > estia
                                > > > w
                                > > > Sopocie.
                                > > >
                                > > > Z tymi mieszkaniami to masz rację. We Wrocławiu wydano 2 razy tyle po
                                > zwole
                                > > ń na
                                > > > budowę w 2000 i 2001 ale mieszkań buduje się podobną ilość.
                                > > >
                                > > > Nie wiem co masz na myśli mówiąc że powiat poznański jest większy od
                                > > > warszawskiego. Chyba to, że nie ma czegoś takiego jak powiat warszaws
                                > ki
                                > > > otaczający Warszawę, tak jak to jest w Poznaniu. Są tam powiaty: pias
                                > eczyń
                                > > ski,
                                > > > otwocki, warszawski zachodni, legionowski itd., które tworzą aglomera
                                > cję
                                > > > warszawską.
                                > > >
                                > > > Wracając do Wrocławia, to bez obrazy, P.B., ostatnio poszedł do przod
                                > u w
                                > > > gospodarce, czego i Poznaniowi życzę.
                                > > > Pozdowienia
                                > >
                                > > niedawno swoje biuro otworzył tez pierwszy w Polsce bank z Japoni
                                > >
                                > ...i napewno w Warszawie?
                                >

tak, ale zapomniałem w którym biurowcu, skleroza psia mać !!
                                • Gość: P.B Re: do Vinca IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 12:02

) Gość portalu: P.B napisał(a):
                                  )
                                  ) ) Gość portalu: vinc napisał(a):
                                  ) )
                                  ) ) ) andrzej12345 napisał(a):
                                  ) ) )
                                  ) ) ) ) Gość portalu: P.B napisał(a):
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) andrzej12345 napisał(a):
                                  ) ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) ) Artykuły które Wam "zapodałem" są z listopda i grudnia
                                  ) 2001
                                  ) ) , czy
                                  ) ) ) li są
                                  ) ) ) ) całk
                                  ) ) ) ) ) iem
                                  ) ) ) ) ) ) świeże. Może z pojęciem nowoczesnej powierzchni biurow
                                  ) ej je
                                  ) ) st ja
                                  ) ) ) kieś
                                  ) ) ) ) ) ) nieporozumienie, może autorzy mieli na myśli tylko pow
                                  ) ierzc
                                  ) ) hnie
                                  ) ) ) klasy
                                  ) ) ) ) A.
                                  ) ) ) ) ) ) Rzeczywiście pozycja W-wy jest b. mocna, tym bardziej
                                  ) że w
                                  ) ) budow
                                  ) ) ) ie je
                                  ) ) ) ) st ob
                                  ) ) ) ) ) ecnie
                                  ) ) ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) ) 360 tys. m2. Patrząc na sprawę realnie, Poznań powinie
                                  ) n gon
                                  ) ) ić Wr
                                  ) ) ) ocław
                                  ) ) ) ) , któ
                                  ) ) ) ) ) ry
                                  ) ) ) ) ) ) obecnie ma w budowie 160 tys. m2, raczej niż Warszawę,
                                  ) któr
                                  ) ) a jes
                                  ) ) ) t już
                                  ) ) ) ) bard
                                  ) ) ) ) ) zo
                                  ) ) ) ) ) ) daleko. Wrocław ma dobry samorząd, który przyciąga spo
                                  ) ro in
                                  ) ) westy
                                  ) ) ) cji.
                                  ) ) ) ) ) ) Zapotrzebowanie na dobrą powierzchnie biurową jest pew
                                  ) nym w
                                  ) ) skaźn
                                  ) ) ) ikiem
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) ) aktywności w nowoczesnych działach gospodarki (usługi
                                  ) - ban
                                  ) ) kowoś
                                  ) ) ) ć,
                                  ) ) ) ) ) ) ubezpieczenia; centrale poważnych firm itd.) i tu Wroc
                                  ) ław m
                                  ) ) a prz
                                  ) ) ) ewagę
                                  ) ) ) ) nad
                                  ) ) ) ) ) ) Waszym miastem. Buduje się tam dwa razy tyle mieszkań
                                  ) co w
                                  ) ) Pozna
                                  ) ) ) niu.
                                  ) ) ) ) I cho
                                  ) ) ) ) ) ciaż
                                  ) ) ) ) ) ) jest tam dużo większe bezrobocie, a inne dane statyst.
                                  ) są z
                                  ) ) bliżo
                                  ) ) ) ne, t
                                  ) ) ) ) o moi
                                  ) ) ) ) ) m
                                  ) ) ) ) ) ) zdaniem Wrocek ostatnio wychodzi na pozycję nr 1 w gos
                                  ) podar
                                  ) ) ce na
                                  ) ) ) zach
                                  ) ) ) ) odzie
                                  ) ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) ) Polski.
                                  ) ) ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) ) Pozdrowienia jak zawsze
                                  ) ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) właśnie tutaj mylisz fakty,
                                  ) ) ) ) ) 1)nowoczesna powierzchnia biurowa odnośi się nie tylko do b
                                  ) iurow
                                  ) ) ców k
                                  ) ) ) lasy
                                  ) ) ) ) A
                                  ) ) ) ) ) 2)z tamtym artykułem było jakieś nieporozumienie dla przykł
                                  ) adu p
                                  ) ) odam
                                  ) ) ) ,że w
                                  ) ) ) ) 2000
                                  ) ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) roku powstał nowoczesny biurowiec, który sam oferował 9500
                                  ) m2 po
                                  ) ) wierz
                                  ) ) ) chni
                                  ) ) ) ) do
                                  ) ) ) ) ) wynajęcia. Z tekstu natomiast wynika,że tyle jest w całym m
                                  ) ieści
                                  ) ) e.
                                  ) ) ) ) ) 3)Wrocław ma przewagę, cyba żartujesz, w Poznanu jest więce
                                  ) j cen
                                  ) ) tral
                                  ) ) ) bankó
                                  ) ) ) ) w jak
                                  ) ) ) ) ) i
                                  ) ) ) ) ) oddziałów, agencji ubezpieczeniowych, agencji konsularnych
                                  ) też j
                                  ) ) est w
                                  ) ) ) ięcej
                                  ) ) ) ) .
                                  ) ) ) ) ) 4)Masz rację we Wrocławiu wiecej budują, w 2000 r. w stolic
                                  ) y dol
                                  ) ) nego
                                  ) ) ) śląka
                                  ) ) ) ) odda
                                  ) ) ) ) ) no
                                  ) ) ) ) ) do użytko 500 mieszkań(jakie 2x). Czy jest to dużo, myślę,
                                  ) że ni
                                  ) ) e zwł
                                  ) ) ) aszcz
                                  ) ) ) ) a,że
                                  ) ) ) ) ) poznańscy developerzy prowadzą dużą ekspansję w aglomeracji
                                  ) (i d
                                  ) ) lateg
                                  ) ) ) o jes
                                  ) ) ) ) t
                                  ) ) ) ) ) powiat poznański największy w Polsce, większy nawet od wars
                                  ) zawsk
                                  ) ) iego)
                                  ) ) ) ) ) 5)Wrocławiowi dużo do Poznania brakuje. Spojrzyj nawet na j
                                  ) edno,
                                  ) ) któr
                                  ) ) ) e mia
                                  ) ) ) ) sto
                                  ) ) ) ) ) Putin wybrał na swoją wizytę oprócz Warszawy? Myślę, że wie
                                  ) sz, o
                                  ) ) czywi
                                  ) ) ) ście
                                  ) ) ) ) Pozna
                                  ) ) ) ) ) ń.
                                  ) ) ) ) ) a starały się o to także inne miasta np. Kraków, Wrocław. J
                                  ) ednak
                                  ) ) Puti
                                  ) ) ) n wyb
                                  ) ) ) ) rał
                                  ) ) ) ) ) Poznań, dlaczego, on powiedział, że stawia na silną gospoda
                                  ) rkę!T
                                  ) ) o w P
                                  ) ) ) oznan
                                  ) ) ) ) iu je
                                  ) ) ) ) ) st
                                  ) ) ) ) ) po stolicy najwięcej biznesmenów, więc nie obrażaj mnie, mó
                                  ) wiąc,
                                  ) ) że Wr
                                  ) ) ) ocław
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) ) finansowo i gospodarczo wyprzedza Poznań.
                                  ) ) ) ) )
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) Central banków jest we Wrocławiu 5, a w Poznaniu - 3, z czego li
                                  ) czy s
                                  ) ) ię wł
                                  ) ) ) aściw
                                  ) ) ) ) ie
                                  ) ) ) ) wrocławski Bank Zachdni WBK. Pod względem kapitałów poznański In
                                  ) vest
                                  ) ) Bank
                                  ) ) ) jest
                                  ) ) ) ) w
                                  ) ) ) ) Polsce w 3 dziesiątce, wrocławski Lukas bank - w 4-tej, a reszta
                                  ) to j
                                  ) ) akieś
                                  ) ) )
                                  ) ) ) ) drobiazgi. Niestety WBK, który był w Poznaniu od 1989, kiedy to
                                  ) NBP (
                                  ) ) ze
                                  ) ) ) ) znienawidzonej Warszawki!) chcąc rozwijać regiony podzielił się
                                  ) na 9
                                  ) ) częsc
                                  ) ) ) i (WB
                                  ) ) ) ) K,
                                  ) ) ) ) BPH, BZachodni, Bank Gdański itd), po połączeniu z Bankiem Zacho
                                  ) dnim
                                  ) ) uciek
                                  ) ) ) ł Wam
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) do Wrocławia - ktoś tu dał ciała.
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) Linki do zestawienia cental banków:
                                  ) ) ) ) (a href="http://www.nbp.pl/banki/index.html")www.nbp.pl/ba
                                  ) nki/i
                                  ) ) ndex.html(/
                                  ) ) ) a)
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) (a href="http://www.nbp.pl/banki/index.html")www.nbp.pl/ba
                                  ) nki/i
                                  ) ) ndex.html(/
                                  ) ) ) a)
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) Central towarzystw ubezpieczeniowych chyba nie ma ani w Poznaniu
                                  ) ani
                                  ) ) we
                                  ) ) ) ) Wrocławiu. Poza Wa-wą z liczących się firm ubezp. jest Polonia w
                                  ) Łodz
                                  ) ) i i H
                                  ) ) ) estia
                                  ) ) ) ) w
                                  ) ) ) ) Sopocie.
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) Z tymi mieszkaniami to masz rację. We Wrocławiu wydano 2 razy ty
                                  ) le po
                                  ) ) zwole
                                  ) ) ) ń na
                                  ) ) ) ) budowę w 2000 i 2001 ale mieszkań buduje się podobną ilość.
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) Nie wiem co masz na myśli mówiąc że powiat poznański jest większ
                                  ) y od
                                  ) ) ) ) warszawskiego. Chyba to, że nie ma czegoś takiego jak powiat war
                                  ) szaws
                                  ) ) ki
                                  ) ) ) ) otaczający Warszawę, tak jak to jest w Poznaniu. Są tam powiaty:
                                  ) pias
                                  ) ) eczyń
                                  ) ) ) ski,
                                  ) ) ) ) otwocki, warszawski zachodni, legionowski itd., które tworzą agl
                                  ) omera
                                  ) ) cję
                                  ) ) ) ) warszawską.
                                  ) ) ) )
                                  ) ) ) ) Wracając do Wrocławia, to bez obrazy, P.B., ostatnio poszedł do
                                  ) przod
                                  ) ) u w
                                  ) ) ) ) gospodarce, czego i Poznaniowi życzę.
                                  ) ) ) ) Pozdowienia
                                  ) ) )
                                  ) ) ) niedawno swoje biuro otworzył tez pierwszy w Polsce bank z Japoni
                                  ) ) )
                                  ) ) ...i napewno w Warszawie?
                                  ) )
                                  )
                                  ) tak, ale zapomniałem w którym biurowcu, skleroza psia mać !!

może w poznańskiej Andersi
    • manson Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? 13.01.02, 19:30
      Poznań jest brzydki w centrum choć ma ładne obiekty np: PFC, Merkury czy
      Targi.Wieżowce postawione (na razie 1) przy hotelu Poznań są trafione i będą
      się komponować z ładnie odnowionym przez p.Kulczyk Starym Browarem. Pomijając
      Winogrady, Rataje, os. Kopernika jako sypialnie któym nie można wyburzyć, ale
      niedługo po mojej śmierci i one stracą żywotność i będą się sypały, nowoczesne
      wieżowce (nie tylko biura, ale i kina, fitnes kluby galerie handlowe) mogłyby
      powstawać na Wolnych Torach.Oprócz dobrej lokalizacji: koło dworca i blisko
      centrum, mogłyby wraz kiedyś z nowym dworcem, targami i biurowcami na pl.
      Andersa towrzyć sbójną całość. A potem jak Ceglorza zlikwidują to i tam jest
      tyle przestrzeni krótre w perspektywie można wykorzystać do przedłużenia
      wieżowców n Wolnych Torach. Ale to tylko moja taka koncepcja.
    • hi-hi Jak powinna wyglądać dzielnica wiezowców..? 14.01.02, 13:55
      Prawda jest że dzielnice finansowe (wieżowców)
      wyludniają sie po godzinach szczytu. Nie ma sensu też stawiać tych
      biurowców w "starym miescie".
      Jakie jest wyjście ?
      W niektórych miastach juz tak uczyniono.

Otórz wybiera sie obszar przylegający do
      tzw. żywych dzielnic (stare miasto) gdzie
      toczy sie normalne życie, pełno sklepów, barów.....itd
      Na tym przyległym obszarze są budowane wszystkie
      wysokie budynki tak aby nie zaburzyć starego miasta
      a jednoczesnie by były bardzo blisko.

Wygląda to najczęściej tak że
      po środku biegnie ważna alteria komunikacyjna
      a po jednej stronie jest stare miasto
      po drugie -wieżowce, dzielnica finansów.
      W ten sposób urzednicy i pracownicy mają zawsze bliskop na cawe , sklepy ..itp
      I odwrotnie, w dzielnicy finansowej (wiezowców) mogą
      powstac też domy towarowe które nie nadają sie do
      zabydowy stargo miasta.

Tymczasem jak jest w Poznaniu ?
      Wszystko osobno
      - 5 wieżowców na św.Marcina
      - Okrąglak w śtarym mieście
      - 3 wieżowce na piekarach
      - PFC + hotel poznań
      - hotel Polonez
      - wiezowiec GUSu na jeżycach
      - brama zachodnie (w budowie)
      - wieżowiec Akademi Ekonomicznej + obok stojący 10 piętrowy
      - winogtrady

Razem 17 wysokich budynków
      które stoją gdzie popadnie po Poznaniu !

A mogły by stać w 1 miejscu i zostawić starem miasto w spokoju
      podczas gdy takie zgromadzenie 17 wieżowców
      robiło by jako takie wrażenie dużego
      i reprezentacyjnego miasta.

Gdzie mogły by stac ?
      może
      - wzdłuż Królowej Jadwigi
      - nad Warta wzdłuz Garbar
      - stare tory kolejowe, wzdłuż dworcw głównego

Jednak brak pomysłu spawia że mamy co mamy.
      Jak sie komuś podoba
      jego sprawa, dla mnie koszmar to co teraz...

hi-hi
      pzdr
      • Gość: P.B Re: Jak powinna wyglądać dzielnica wiezowców..? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 20:04
        hi-hi napisał(a):

> Prawda jest że dzielnice finansowe (wieżowców)
        > wyludniają sie po godzinach szczytu. Nie ma sensu też stawiać tych
        > biurowców w "starym miescie".
        > Jakie jest wyjście ?
        > W niektórych miastach juz tak uczyniono.
        >
        > Otórz wybiera sie obszar przylegający do
        > tzw. żywych dzielnic (stare miasto) gdzie
        > toczy sie normalne życie, pełno sklepów, barów.....itd
        > Na tym przyległym obszarze są budowane wszystkie
        > wysokie budynki tak aby nie zaburzyć starego miasta
        > a jednoczesnie by były bardzo blisko.
        >
        > Wygląda to najczęściej tak że
        > po środku biegnie ważna alteria komunikacyjna
        > a po jednej stronie jest stare miasto
        > po drugie -wieżowce, dzielnica finansów.
        > W ten sposób urzednicy i pracownicy mają zawsze bliskop na cawe , sklepy ..itp
        > I odwrotnie, w dzielnicy finansowej (wiezowców) mogą
        > powstac też domy towarowe które nie nadają sie do
        > zabydowy stargo miasta.
        >
        > Tymczasem jak jest w Poznaniu ?
        > Wszystko osobno
        > - 5 wieżowców na św.Marcina
        > - Okrąglak w śtarym mieście
        > - 3 wieżowce na piekarach
        > - PFC + hotel poznań
        > - hotel Polonez
        > - wiezowiec GUSu na jeżycach
        > - brama zachodnie (w budowie)
        > - wieżowiec Akademi Ekonomicznej + obok stojący 10 piętrowy
        > - winogtrady
        >
        > Razem 17 wysokich budynków
        > które stoją gdzie popadnie po Poznaniu !
        >
        > A mogły by stać w 1 miejscu i zostawić starem miasto w spokoju
        > podczas gdy takie zgromadzenie 17 wieżowców
        > robiło by jako takie wrażenie dużego
        > i reprezentacyjnego miasta.
        >
        > Gdzie mogły by stac ?
        > może
        > - wzdłuż Królowej Jadwigi
        > - nad Warta wzdłuz Garbar
        > - stare tory kolejowe, wzdłuż dworcw głównego
        >
        > Jednak brak pomysłu spawia że mamy co mamy.
        > Jak sie komuś podoba
        > jego sprawa, dla mnie koszmar to co teraz...
        >
        > hi-hi
        > pzdr
        Bardzo ciekawe spostrzeżenia, jednak należy zwrócić uwagę na to, iż kiedyś nie
        przywiązywano zbyt tużej roli do gospodarki przestrzennej miasta.

• Gość: vinc Re: Czy w Poz. ... do Buly IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 13:52
      he stary i co ty mi chcesz udowodnić, wymieniasz 2-3 budynki które są
      wyjątkami i generalizujesz, czemu nie wspomniałeś o pozostałych 50-60-czy 70
      budynkach biurowch które są wynajęte w 80-100%, wspomniałeś o paru budynach na
      Grochowie, heh Grochów to najgorsza dzielnica, po pierwsze po prawej stronie
      Wisły, po drugie na Pradze pd., zainteresowanie tą dzielnicą jest małe,
      dlaczego nie wsppomniałeś o ponad 250 budynkach mieszkalnych i apartamentowych
      oddanych do użytku, gdzie wiekszość była sprzedana zanim zaczęto budować,
      htolele, prosze bardzo, są zapełnione w 55-60%(mniej więcej tyle ile w innych
      dużych miastach europejskich), jeśli hotel jest zapełniony w 75% to jest to
      super, hotele to nie biurowce, aha i jeszcze jedno Reform Plaza, gigantyczne
      centrum handlowe, piszesz że jest puste, nie dziwne bo ono jest dopiero
      wykańczne i zostanie otwrte na wiosne pozdrawiam
      • Gość: vinc Re: Czy w Poz. ... do Buly IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 13:59
        ps. i na żadnym wysokim budynku nie ma napisu że są biura do wynajęcia, to
        kompletna bzdura, widziałem takie reklamy na biurowcach typu "plomba" ale to
        normalne że jak budynek jest nowy czy nie do końca wynajęty to sie coś takiego
        wiesza, reklama !!! ostatnio widziałem na kilku budynkach a teraz nie ma i
        wieczorem widać pracujących ludzi, reklama dźwignią handlu
      • Gość: vinc Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 14:01
        dlaczego samoloty latają nad centrum, nie mogą jakoś inaczej ??? nie ma takich
        możliwości żeby latały inaczej
        • Gość: Me Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 14:20

> dlaczego samoloty latają nad centrum, nie mogą jakoś
          inaczej ??? nie ma takich
          > możliwości żeby latały inaczej

A jak miałyby latać?! Mają skręcać w miejscu?
          • Gość: vinc Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 14:21
            a nie mogą lądować z innej strony, koniecznie muszą latać nad centrum ??
            • Gość: XXL Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.echostar.pl 15.01.02, 14:46
              Nie mogą, bo to zależy od temperatury, kierunku wiatru i korytarzy
              powietrznych......
              • Gość: Me Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 15:01
                Gość portalu: XXL napisał(a):

> Nie mogą, bo to zależy od temperatury, kierunku wiatru
                i korytarzy
                > powietrznych......

Nie do końca, w zasadzie tylko od wiatru... Co za tym
                idzie, przy wiatrach wschodnich (to do kol. vinca) lądują
                od zachodu, ale za to startują na wschód, więc to i tak
                nie rozwiązuje problemu niektórych mieszkańców prastarego
                grodu nad Wartą. Nikomu nie można dogodzić, jak nie ma
                lotniska - źle, jak jest lotnisko, to źle, że samoloty
                latają nad miastem.
                Zanim zbuduje się pas na lotnisku, przez bodaj 5 czy 8
                lat mierzy się kilka razy dziennie kierunek i prędkość
                wiatru, uśrednia i wylewa beton albo asfalt tak, żeby pas
                leżał równolegle do tego średniego wiatru. Innymi słowy
                to nie jest złośliwość, że samoloty latają akurat nad
                miastem. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł na wpływanie na
                niże, władze lotnicze na całym świecie będą wdzięczne za
                podzielenie się nim.
                • Gość: XXL Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.echostar.pl 15.01.02, 16:09
                  No też nie do końca :-)))
                  Oprócz kierunku wiatru w poziomie istotny jest też
                  kierunek w pionie. A w mieście temperatura jest o 2 -3
                  stopnie wyższa co daje pionoe prądy wznoszące i wpływa na turbulencje .....
                  • Gość: Me Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 16:42
                    "Zazwyczaj statek powietrzny będzie lądował lub
                    startował pod wiatr, chyba że bezpieczeństwo, układ
                    drogi startowej lub też warunki ruchu lotniczego
                    zadecydują, że bardziej odpowiedni będzie inny
                    kierunek. Przy wyborze drogi startowej do użycia, organ
                    zapewniający służbę kontroli ruchu lotniczego powinien
                    poza prędkością i kierunkiem wiatru przyziemniego brać
                    pod uwagę inne odpowiednie czynniki, takie jak: układ
                    kręgów nadlotniskowych, długość dróg startowych oraz
                    dostępne pomoce podejścia i lądowania" - IL-4444.
                    Czy to Cię przekonuje?
                    • Gość: XXL Re: Czy w Poz. ... lotnisko a centrum IP: *.echostar.pl 15.01.02, 18:31

> Czy to Cię przekonuje?

Taaak, szczególnie podobają mi się te inne odpowiednie czynniki ....
                      :-))
                      • hi-hi samoloty nie muszą latać nad centrum !!! 15.01.02, 18:53
                        to wina tego że tak usytułowano pasy startowe
                        że podchodzą do londowania od strony miasta.
                        Wiem , bo interesuje sie tym
                        że wiatr odgrywa pośrednią role w tym wszystkim.
                        Dużo lotnisk ma pasy startowe
                        skrzyżowane ze sobą
                        tzn. podchodzą i londują z różnych kierunków.
                        Wiec kierunek wiatru nie jest tu najważniejszy, jak juz to siła wiatru.
                        W pozniu nie ma silnych wiatrów
                        wiec watpie by musieli sie upierać przy takim połozeniu pasów.
                        O wiele groźniejsze jest chyba
                        ladowanie nad miastem
                        niż lądowanie przy troszke innym wietrze.

Noo i nawet najczęściej wiejący wiatr z danego kierunku
                        (na 8 kierunków)
                        wieje tylko przez 22 % czasu
                        wiec przez pozostałe 78 % nie wolno niby lądować ???.......

hi-hi
                        pzdr
                        • Gość: Me Re: samoloty nie muszą latać nad centrum !!! IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 19:34
                          hi-hi napisał(a):

> to wina tego że tak usytułowano pasy startowe
                          > że podchodzą do londowania od strony miasta.

Przeczytaj jeszcze raz o tym, jakie czynniki powodują, ze
                          kierunek pasa jest taki, a nie inny

> Wiem , bo interesuje sie tym
                          > że wiatr odgrywa pośrednią role w tym wszystkim.

A co Twoim zdaniem jest najważniejsze?

> Dużo lotnisk ma pasy startowe
                          > skrzyżowane ze sobą
                          > tzn. podchodzą i londują z różnych kierunków.

Zawsze pod wiatr...

> Wiec kierunek wiatru nie jest tu najważniejszy, jak juz
                          to siła wiatru.

Przy wietrze w ogon rzędu 2 m/s kierunek może i nie ma
                          znaczenia, ale co, jeśli wiatr jest silniejszy?
                          Przewoźnicy w swoich instrukcjach operacyjnych mają jasno
                          określone, przy jakiej składowej tylnej wiatru mogą
                          lądować ich samoloty

> W pozniu nie ma silnych wiatrów

Niestety, wiatrowi nie robi różnicy, czy wieje w Poznaniu
                          czy gdzie indziej. Co rozumiesz przez silny wiatr?

> wiec watpie by musieli sie upierać przy takim połozeniu
                          pasów.

Musimy, dopóki na Ławicy jest jeden pas, a nie ma sensu
                          wywalać kilkuset milionów USD, żeby uspokoić panikarzy.
                          Zresztą, gdyby miał powstać prostopadły pas, to gdzie
                          chciałbyś go zrobić?

> O wiele groźniejsze jest chyba
                          > ladowanie nad miastem
                          > niż lądowanie przy troszke innym wietrze.

Odsyłam do
                          www.airdisaster.com/
                          i
                          aviation-safety.net/index.shtml
                          Tam możesz poczytać o lądowanich przy troszkę innym wietrze
                          > Noo i nawet najczęściej wiejący wiatr z danego kierunku
                          > (na 8 kierunków)

Chyba 360?

> wieje tylko przez 22 % czasu
                          > wiec przez pozostałe 78 % nie wolno niby lądować
                          >???.......

Nie, ląduje się na tak, żeby to było jak najbardziej pod
                          wiatr
                          • hi-hi Re: samoloty nie muszą latać nad centrum !!! 15.01.02, 23:00

> hi-hi napisał(a):
                            >
                            > > to wina tego że tak usytułowano pasy startowe
                            > > że podchodzą do londowania od strony miasta.
                            >
                            > Przeczytaj jeszcze raz o tym, jakie czynniki powodują, ze
                            > kierunek pasa jest taki, a nie inny
                            >
                            > > Wiem , bo interesuje sie tym
                            > > że wiatr odgrywa pośrednią role w tym wszystkim.
                            >
                            > A co Twoim zdaniem jest najważniejsze?
                            >
                            > > Dużo lotnisk ma pasy startowe
                            > > skrzyżowane ze sobą
                            > > tzn. podchodzą i londują z różnych kierunków.
                            >
                            > Zawsze pod wiatr...
                            >
                            > > Wiec kierunek wiatru nie jest tu najważniejszy, jak juz
                            > to siła wiatru.
                            >
                            > Przy wietrze w ogon rzędu 2 m/s kierunek może i nie ma
                            > znaczenia, ale co, jeśli wiatr jest silniejszy?
                            > Przewoźnicy w swoich instrukcjach operacyjnych mają jasno
                            > określone, przy jakiej składowej tylnej wiatru mogą
                            > lądować ich samoloty
                            >
                            > > W pozniu nie ma silnych wiatrów
                            >
                            > Niestety, wiatrowi nie robi różnicy, czy wieje w Poznaniu
                            > czy gdzie indziej. Co rozumiesz przez silny wiatr?
                            >
                            > > wiec watpie by musieli sie upierać przy takim połozeniu
                            > pasów.
                            >
                            > Musimy, dopóki na Ławicy jest jeden pas, a nie ma sensu
                            > wywalać kilkuset milionów USD, żeby uspokoić panikarzy.
                            > Zresztą, gdyby miał powstać prostopadły pas, to gdzie
                            > chciałbyś go zrobić?
                            >
                            > > O wiele groźniejsze jest chyba
                            > > ladowanie nad miastem
                            > > niż lądowanie przy troszke innym wietrze.
                            >
                            > Odsyłam do
                            > www.airdisaster.com/
                            > i
                            > <a href="http://aviation-safety.net/index.shtml">aviation-safety.net/index.shtm
                            > l</a>
                            > Tam możesz poczytać o lądowanich przy troszkę innym wietrze
                            > > Noo i nawet najczęściej wiejący wiatr z danego kierunku
                            > > (na 8 kierunków)
                            >
                            > Chyba 360?
                            >
                            > > wieje tylko przez 22 % czasu
                            > > wiec przez pozostałe 78 % nie wolno niby lądować
                            > >???.......
                            >
                            > Nie, ląduje się na tak, żeby to było jak najbardziej pod
                            > wiatr

--------
                            Kierunków nie jest 360 , bo to
                            tylko ilość stopni- i równie dobrze może
                            być ich 1258.
                            Natomisst piloci posłygyja sie
                            8 : północ, północny - wsch. , wschód...itd
                            lub wg tarczy zegara 1-12.
                            Podobnie dodają to stacje meteo.

---------------------------
                            > Nie, ląduje się na tak, żeby to było jak najbardziej pod
                            > wiatr
                            - ??? , więc co ? uważasz
                            że pasy przenosi sie
                            w momencie gdy wieje nieodpowiedni wiatr ???
                            haaaa
                            Z tego co wiem loty przez za silny wiatr odwołuje sie
                            niezwykle rzadko (do 5 dni w roku na 365 !!!)
                            a wiatr z właściwej strony wieje
                            co najwyzej przeż 22 % czasu.
                            Więc mimo korzystnych warunków
                            to i tak przeż około 75 % czasu wieje
                            nie tak jak trzaaaa

wniosek ???
                            >> teoria z wiatrem
                            jest dużo naciągana

-------
                            hi-hi
                            pzdr
                            • Gość: Me Re: samoloty nie muszą latać nad centrum !!! IP: *.icpnet.pl 16.01.02, 20:07
                              Sorry, ale piszesz takie bzdury, że ani mi się nie chce
                              z nimi polemizować, ani nawet ich cytować.
                        • Gość: XXL Re: samoloty nie muszą latać nad centrum !!! IP: *.echostar.pl 15.01.02, 19:58
                          hi-hi napisał(a):

> to wina tego że tak usytułowano pasy startowe
                          > że podchodzą do "londowania" od strony miasta.

Nie, sprawa jest dużo prostsza !!!
                          To wina tego, że lotnisko znalazło się prawie w centrum miasta.....

> hi-hi
                          > pzdr

• Gość: lol Re: Wieżowce i PB IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 18:05
                            P.B Sprawiłeś że na mą twarz zawitał uśmiech
                            • Gość: P.B Re: Wieżowce i PB IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 23:23
                              Gość portalu: lol napisał(a):

> P.B Sprawiłeś że na mą twarz zawitał uśmiech
                              hmmm ciekawe!

• Gość: apcio Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: 150.254.79.* 28.02.02, 12:42
      ja bym postawil wiezowce zamiast obrzydliwych dzialek na wildzie! To sa dobre
      tereny do takich inwestycji a przynajmniej bylby ladniejszy widok jadac
      tramwajem czy samochodem :)
      • Gość: Szczur Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 23:36
        Gość portalu: apcio napisał(a):

> ja bym postawil wiezowce zamiast obrzydliwych dzialek na wildzie! To sa dobre
        > tereny do takich inwestycji a przynajmniej bylby ladniejszy widok jadac
        > tramwajem czy samochodem :)

Nic tam nie postawisz, podmokly teren, za blisko rzeki
    • Gość: cheyenne Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.wsnhid.poznan.pl 28.03.02, 12:32
      dzielnica wieżowców?Brzmi nieźle.Ale co jesli sie wybudują i będą świecić
      pustkami?Jeśli znajdą sie najemcy to fajnie.Napewno ładnie będzie to
      wyglądać.Gorzej może być ze znalezieniem miejsca na nie.
      • Gość: fgdf Re: Czy w Poz. powinna powstać dzielnica wieżowcow ?? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 30.03.02, 15:02
        A co z Wolnymi Torami ul.Towarową?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka