zerber 02.06.08, 21:55 a czy nie można całkowicie usunąć tramwaje z tej okolicy pod ziemię? pieniędzy trzeba będzie wydać troszkę więcej, ale jakie korzyści... wlot do tunelu z Fredry, Dąbrowskiego i Bukowskiej i jest :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Poznań ZDM znowu zaczyna jak za PRLu. IP: *.echostar.pl 02.06.08, 22:14 "Opracowujemy już warunki przetargu na koncepcję przebudowy " - po co ? Chyba tylko po to by opóznić inwestycję i dać zarobić znajomym projektantom. Zaprojektuj i Wybuduj - tak nazywa sie przetarg w cywilizowanych krajach.Okreslacie podstawowe parametry i mówicie ile macie kasy. Z resztą wiekszość tych elementów przebudowy była juz opracowywana w koncepcjach. Drodzy nieudacznicy z ZDM macie Ustawy i pieniadze a wy znowu jak za PRLu. Zgodnie z aktualnym prawem w lipcu 2009 można by zakończyć a nie zaczynać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań Re: ZDM znowu zaczyna jak za PRLu. IP: *.echostar.pl 02.06.08, 22:17 W lipcu 2010 oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: ZDM znowu zaczyna jak za PRLu. IP: *.eastwest.com.pl 03.06.08, 00:02 Zaprojektuj i wybuduj mieliśmy na dworcu MPK na Sobieskiego. Ale tam było chyba tylko wybuduj. Albo ten kto to projektował nie wiedział co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: ZDM znowu zaczyna jak za PRLu. IP: *.icpnet.pl 03.06.08, 00:36 o przepraszam, projekt jest fajny, tylko kiepski beton tragiczny. ale to kwestia kasy, a więc inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: ZDM znowu zaczyna jak za PRLu. IP: 217.153.201.* 03.06.08, 15:09 Projekt ARI był w porządku, tylko wykonanie (jakość materiałów) woła o pomstę do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobuR Re: Kaponiera od nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:45 ...zwłaszcza z Fredry.. O ile sie nie myle wtedy otrzymałbyś jednopoziomowe skrzyżowanie torów tramwajowych z kolejowymi.. i co dalej? szlabaniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimmy Re: Kaponiera od nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 00:18 Trzeba wybudować tunel dla kolei pod torami tramwajowymi;) Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_juz_spokojniej Re: Kaponiera od nowa 03.06.08, 06:58 no właśnie, ta bana wszędzie przeszkadza - wywalić pociągi z Poznania! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kaponiera od nowa 03.06.08, 11:33 Najlepiej na Marsa szkoda, że nic nie wiesz o rozwoju miast w Europie Ale co ja bedę tępemu tłumaczył. Był taki wierszyk: "Ja co nigdy, nie czytałem, a przynajmniej mało, wiem....." I pasuje ten wierszyk jak ulał do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: Kaponiera od nowa IP: 217.153.201.* 03.06.08, 15:13 Wiesz kolego co to sarkazm i ironia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky Re: Kaponiera od nowa IP: *.centertel.pl 03.06.08, 09:05 Marzy mi się Kaponiera jak Rondo Mogilskie w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Kaponiera od nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 02:08 Chyba Pan oszalał? Rondo Mogilskie w Krakowie to krater jak po wybuchu Wezuwiusza. Po co nam tutaj taka dziura w mieście? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerowy Ciekawe co z rowerami IP: *.pools.arcor-ip.net 03.06.08, 10:11 W artykule nikt nie wspomina o ścieżkach rowerowych, a są one w tym rejonie niezbędne. Ktoś wie czy tam powstaną? Czy inwestorzy "zapomną" lub wyślą rowerzystów na chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Kaponiera od nowa IP: *.icpnet.pl 03.06.08, 10:16 Koniecznie należy uwzględnić ścieżki rowerowe, a windy - no cóż, pomysł szlachetny, ale może najpierw by uruchomić te, ktore od jakiegoś czasu już nie działają na moście Dworcowym? Osoby z wózkiem czy na wózku nie mają tam szans... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Re: Kaponiera od nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 11:36 Budwoa wind na kazdmy przejsciu podzeimnym to najwieksza glupota jaka urzednicy moga wymyslic. Akurat na Kaponierze i po stronie sw. Marcin i po stronie ul. Roosvelta i z kazdej innej jest tyle miejsca, ze mozna spokojnie wybudowac tam ladogne zejscia. to tylko jakies 60 m. i tyle. Wystarczy podpatrzec dworce w Szwajcarii. Ciekwe, ze w kraju, gdzie wszystko drozeje i miasto ma utrzymywac coraz wiecej nikt nie pomysli o trwalszym i wygodniejszym sposobie rozwiazywania problemow komunikacyjnych. No, ale windy ktos wyprodukuje, ktos zainstaluje, ktos bedzie konserwowal i naprawial etc. - a wszystko za pieniedza podatnikow. GLUPOTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Kaponiera od nowa IP: *.icpnet.pl 04.06.08, 00:38 > Budwoa wind na kazdmy przejsciu podzeimnym to najwieksza glupota > jaka urzednicy moga wymyslic. Akurat na Kaponierze i po stronie sw. > Marcin i po stronie ul. Roosvelta i z kazdej innej jest tyle > miejsca, ze mozna spokojnie wybudowac tam ladogne zejscia. to tylko > jakies 60 m. i tyle. Być może nie doczytałeś, że na poziomie torów kolejowych powstanie stacja PST-Kaponiera. żeby zrobić "podjazdy" do ten niwelety to by chyba trzeba je zacząć gdzieś w okolicy Placu Mickiewicza, że o torach kolejowych znajdujących na drodze takiego podjazdu nie wspomnę... Windy będą łączyły powierzchnię, poziom obecnych przejść i poziom stacji PST. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWj Re: Kaponiera od nowa IP: *.icpnet.pl 03.06.08, 13:52 Jestem użytkownikiem dróg poznańskich zarówno a Aucie jak i na rowerze. Kaponiera to tragiczne miejsce o ile autem jeszcze się tam jakoś przebija to rowerem jest koszmarnie. Kaponierę na rowerze zaliczam do poznańskich sportów ekstremalnych. Jeśli w planach przebudowy nie ujęto rowerów będzie to kolejny niewypał komunikacyjny w mieście. Trzeba by poszukać na SekcjiRowerzystó Miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator7 Kaponiera od nowa IP: *.gprs.plus.pl 03.06.08, 10:48 Kaponiera z Teatralką i Dworcem to olbrzymi węzeł przesiadkowy (co druga przesiadka w Poznaniu) - obecnie substandard - trzeba tu pokonać znaczne odleglości na piechotę. Nasi kochani urzędnicy jednak skreślili przełozenie tramwaju z Bukowskiej na Szylinga do Zwierzynieckiej - zeby nie rzeszkadzć samochodom na Matejki - Szylinga - Kraszewskiego. Kaponiera nie będzie zatem w pełni zintegrowana i do "Bałtyku" przy Bukowskiej mieszkańcy Grunwaldu ruchomymi schodami nie dojadą. Pan Prezydent powinien nakazać swoim podwładnym przed podejmowaniem takich decyzji co najmniej miesięczną karencję na przejazdy samochodem. Niech poczują co boli pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christophorus Kaponiera od nowa IP: *.crowley.pl 03.06.08, 12:28 Poznań to miasto, w którym inwestycje drogowe są planowane zupełnie bez polotu. Przy takiej okazji jaką rozebranie całego centrum nie tylko tramwaj powinien trafić pod Rondo, powinno wybudować się tunele dla samochodów. Na zachodzie to jest powszechna praktyka, nawet w Katowicach zakopano znaczną część przejazdu przez miasto. W Poznaniu o tunelach cisza i poza inteligentnymi światłami powodującymi korki i utrudniającymi przejście na drugą stronę ulicy (wszyscy mają czerwoen przez 40 sekund) oraz zwiększającymi emisję spalin nikt o niczym innym nie słyszał. A przecież taka przebudowa ronda Kaponiera to doskonała okazja by przeprowadzić taką operację. Poznań chwali się, że jest proekologiczny a praktycznie od lat nie było u nas budowanych nowych skrzyżowań wielopoziomowych czy tuneli czy wiaduktów, które usprawniłyby przejazd przez miasto. Brakuje ludzi z wizją na komunikację. Nie ma też koncepcji motywacji kierowców do pozostawienia samochodów na obrzeżach i przesiadki się na środki komunikacji publicznej. Obecnie nikt tego nie robi z prostej przyczyny jaką jest czas. Jeśli np. z skrzyżowania ulicy Żegrze z trasą Katowicką, gdzie mógłby powstać parkin przesiadkowy na tramwaj do centrum tramwajem (mimo rst) jedzie się 20 minut (+ 5 minut parkowania + 5 minut na dojście do tramwaju + 5 oczekiwania na tramwaj) to nikt przy zdrowych zmysłach nie skorzysta z takiej propozycji, skoto samochodem nawet w największych korkach będzie w centrum 10 minut szybciej. Tramwaje po prostu jeżdżą za wolno i za często mają przystanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita8888 Re: Kaponiera od nowa IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.08, 14:50 większe przerwy między przystankami? a co z osobami, które mieszkają pomiędzy przystankami? generalnie odległosci między przystankami są OK., czasem mnniejsze, czasem większe... w samym Centrum fakt, mogłoby ich być mniej, mam tu na mysli ścisłe sąsiedztwo Starego Rynku (ja bym zlikwidowała przystanek na Gwarnej), ale poza Centrum moim zdaniem jest OK.. no może jeszcze na Śródce... bo tramwaj tam zazwyczaj zatrzymuje się w dwóch miejscach, z jednej strony ronda i z drógiej, to już przesada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kaponiera od nowa IP: *.icpnet.pl 03.06.08, 15:50 A co z Kaponierą która znajduje się pod przejściem podziemnym? Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_juz_spokojniej Kaponiera od nowa 03.06.08, 16:28 Ilekroć przedzieram się przez Roosevelta stojąc w korku od Pułaskiego do Głogowskiej tyle razy marzę o rozbiciu tego odcinka na dwa poziomy. Obojętnie czy tramwaj dołem czy samochody. W tym planie mamy szansę choćby na tramwaj dołem, choć jest to rozwiązanie tylko częściowe, bo bimby dalej bedą stać korkach z autami - tyle tylko, że nie wszystkie. Pieszych w ogóle nie powinno być na powierzchni w okolicach mostu dworcowego i kaponiery! Strach jak ludzie przebiegają przez ulicę albo tłoczą się na wysepkach między targami i dworcem. Przy okazji takiego remontu powinno się pójść znacznie dalej niż instalacja wind na kaponierze (co za idiotyczny pomysł!). I pewno zostawią cud przejście pod ulicą Dworcową...? Tyle że będzie winda? To przejście jest kwintesencją poznańskich rozwiązań komunikacyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Kaponiera od nowa IP: *.icpnet.pl 04.06.08, 00:42 > Przy okazji takiego remontu powinno się pójść znacznie dalej niż instalacja wind na kaponierze (co za idiotyczny pomysł!). Czemu idiotyczny? > I pewno zostawią cud przejście pod > ulicą Dworcową...? Tyle że będzie winda? To przejście jest kwintesencją > poznańskich rozwiązań komunikacyjnych Przejście pod ulicą Dworcową nie jest powiązane z Kaponierą ponieważ pomiędzy nimi są tory kolejowe - być może nie zauważyłeś? Osobiście jestem zdania, że na Dworcowej mogłoby być normalne przejście dla pieszych, ale to akurat nie ma związku z przebudową Kaponiery. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_juz_spokojniej Re: Kaponiera od nowa 04.06.08, 08:10 Gość portalu: znawca napisał(a): > > Przy okazji takiego remontu powinno się pójść znacznie dalej niż instalac > ja > wind na kaponierze (co za idiotyczny pomysł!). > > Czemu idiotyczny? Bo już widzę te zasikane i po krótkim czasie niefunkcjonujące windy. Pewno ochroną zajmie się jakaś super agencja ochrony, która pojawi się na miejscu co trzeci dzień - o nocy w ogóle zapominając... > > > I pewno zostawią cud przejście pod > > ulicą Dworcową...? Tyle że będzie winda? To przejście jest kwintesencją > > poznańskich rozwiązań komunikacyjnych > > Przejście pod ulicą Dworcową nie jest powiązane z Kaponierą ponieważ pomiędzy > nimi są tory kolejowe - być może nie zauważyłeś? Osobiście jestem zdania, że na > Dworcowej mogłoby być normalne przejście dla pieszych, ale to akurat nie ma > związku z przebudową Kaponiery. Zauważyłem, że tam nie ma możliwości połączenia tych dwóch przejść i też jestem zdania, że skoro muszą być osobno to przejście na Dworcowej należy zasypać, a nie zmuszać ludzi, żeby biegali po schodach w te i wew te. Przejście górą można przesunąć odrobinę w stronę dworca, np. tam gdzie jest przystanek do dworca, żeby się autobus zmieścił jak się zatrzyma przed przejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Ja bym przemieścił w okolice Kaponiery dworzec. IP: *.icpnet.pl 03.06.08, 17:26 Dużo lepiej by było gdyby dworzec był pod ziemią, przelotowy jak Warszawa Centralna,. Ile miejsca by się oszczędziło! Od Mostu Dworcowego do Hetmańskiej cały klin pomiędzy Łazarzem a Wildą byłby do zabudowania. Nie gadajcie, że zintegrowany dworzec PKP i PKS jest genialnym pomysłem. To pomysł dobry dla przyjezdnych ale nie dla Poznaniaków. Dla nas priorytetem powinno być zintegrowanie kolei z komunikacją miejską i budowa premetra. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Premetro? Daruj sobie 04.06.08, 10:10 Premetro wybudowało cześciowo tylko kilka miast na świecie, ale z uwagi na zbyt wielkie koszty związane z budową a potem przebudową dostosowawczą do metra tego się nie robi. Albo tramwaj w tunelu albo metro. Poznań powinien pójść drogą którą wytyczył PST - bezkolizyjne trasy tramswajowe (tunelowe lub nie - bez różnicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teco Re: Premetro? Daruj sobie IP: 83.238.212.* 04.06.08, 10:36 a poznańskie PST to nie można podciągnąć do premetra? moim zdaniem podstawowy problem z tramwajami jest ich mała przepustowość, i stosunkowo długi czas przejazdu w porównaniu do samochodu. powinno się dążyć do przedłużenia istniejących tras, doprowadzenia do ich bezkolizyjności. aktualne plany są strasznie krótkowzroczne. przykładowo, czemu chcą tramwaj z pętli na Zawadach przedłużyć tylko do dworca Poznań-Wschód? ten tramwaj powinien iść dalej do Koziegłów! powinien iść bezkolizyjnie. wtedy miałby szansę stać się konkurencją dla komunikacji samochodowej. to, że nie ma kasy, to nie jest argument. kasa się kiedyś znajdzie. a wtedy będzie za późno, bo nie będzie miejsca na budowę torów - wszystko będzie zabudowane. a w tej chwili można by zarezerwować teren wzdłuż Gdyńskiej na budowę tramwaju. do tego tunel pod Bałtycką i Główną ;-) podobnie tramwaj na Junikowie powinien iść dalej do Plewisk. PST powinno iść na Morasko, albo nawet kawałek dalej w kierunku Radojewa (przystanki rzadziej, wszystko bezkolizyjnie). duże nakłady na początku zwróciłyby się - wzrosła by atrakcyjność terenów w pobliżu linii. no dobra,.. rozmarzyłem się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzaga najlepiej pozbyc sie tramwajow w cholere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 22:05 i wybudowac metro! dlaczego jeszcze nikt na to nie wpadl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypisek A ja mam pytanie dotyczące Targów: IP: *.crowley.pl 03.06.08, 23:07 Czy w związku z "demolką" na odcinku od mostu Dworcowego do Teatralki planowane jest zawieszenie Targów lub przeniesienie ich poza centrum albo może zbudowanie parkingów buforowych na obrzeżach dla gości targowych i dowożenie ich komunikacją zastępczą??? Jeśli nie to w dni targowe można zapomnieć o poruszaniu po centrum inaczej niż na piechotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Ja też; dlaczego wciąż nieukończone (i zamknięte) IP: *.icpnet.pl 03.06.08, 23:37 ...jest przejście podziemne między Mostem Dworcowym a Targami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek.es Kaponiera od nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:22 Prawnicy żyją nie ze spraw wygranych, tylko PROWADZONYCH. Urzędnicy też .To spojrzenie ułatwia zrozumienie rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Kaponiera od nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 21:35 Trafiłeś w SEDNO Marku .es. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Kaponiera od nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 21:36 Trafiłeś w SEDNO Marku.es Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś