Dodaj do ulubionych

PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer

11.06.08, 11:15
Zapewne sporo owiedzajacych jest mieszkancami czy tez bedzie nowych
blokow na Smarzedwskiej; w zwiazku z tym ze developer powaznie
naruszyl umowe o realizacje inwestycji rozwazam pozew sadowy -
chodzi przede wszystkim o to ze developer zobowiazal sie do
wykonania prac calego budunku w okreslonych terminach tymczasem
jednak klatka E ktora jest czescia budynku zostala budowa w
znaczenie pozniejszym terminie; im wiecej osob zdecyduje sie na ten
krok tym lepiej i wieksza szansa wygranej.
Chetnych zapraszam do dyskusji
Obserwuj wątek
    • Gość: tak-jest Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.eranet.pl 13.06.08, 19:36
      Ja sie decyduje! Jak mozemy sie skontaktowac? Tak naprawde to takze mozna bank
      zaskarzyc w moim bynajmniej przyladku, gdyz kazdy etap byl potwierdzony
      inspekcja przez pracownika banku - i to niezgodnie ze stanem aktualnym, wiec
      pieniadze nie powinny byc przelane!
      Czekam na mozliwosc skontaktowania.
      • Gość: ja Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 14:56
        Wyplacenie przez bank kolejnej transzy nie jest uzaleznione od tego czy klatke e
        zrobili pozniej czy wczesniej.W protokole z fotoispekcji przeprowadzonej przez
        rzeczoznawce majatkowego(a nie pracownika banku) bedzie napisane na jakim etapie
        jest inwestycja(i czy zgodnie z ustaleniami)i na tej podstawie analityk bankowy
        decyduje czy i w jakiej wysokosci wyplacic kolejne transze.
    • Gość: dobry pomysł Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: 89.174.55.* 24.06.08, 16:08
      Wg PWD stan surowy zamkniety budynku II został zrealizowany 18.01.2008. Tymczasem 25.01.2008 zrealizowano dopiero stan surowy parteru klatki E - nie powinni więc ogłaszać zamknięcia całego budynku, skoro klatka E była dopiero w realizacji. Niestesty brak mi danych, kiedy zrealizowano stan zerowy klatki E, PWD wyczyściło wcześniejszą historię budowy ze swojej strony. Może te informacje można uzyskać na budowie (księga budowy?) bo nie sądzę, żeby PWD chętnie je udostępniło.

Do czego zmierzam - zakończenia kolejnych etapów całego budynku powinny być takie same jak etapy zakończenia klatki E. Finansuję budowę własnym kredytem, a przez to, że PWD zbyt szybko wystawiało faktury, poniosłem dodatkowe koszty z tytułu odsetek dla banku. Czy jest szansa na odzyskanie tych kosztów? Myślę, że ten przypadek dotyczy wszystkich, więc warto udzielić tu wyczerpującej odpowiedzi.

Jak wygląda procedura po złożeniu pozwu, ile trwa, ile to kosztuje - jestem zupełnie zielony w tych kwestiach, proszę o dodatkowe informacje. Czy wchodzi tu w ogólę w grę coś takiego jak pozew zbiorowy?

Będę śledził to forum na bieżąco,
      pozdrawiam
      • Gość: marcelo28 Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.eastwest.com.pl 24.06.08, 17:44
        co do dziennika budowy to musza go udostepnic na nasze zadanie wiec
        mozna bedzie sprawdzic terminy realizacji prac
        ale masz racje ze usuneli to informacje ze strony internetowej
        pozew zbiorowy bylby najlepszym rozwiazaniem choc nie ma gwarancji
        ze sad sie na to zgodzi; ostatacznie mozna zalozyc stowarzyszenie
        wtedy to pozew sklada juz nie osoba fizyczna ale prawna;
        dosc maly jednak odzew a mieszkancow(wlascicieli) potencjalnie duzo
        licze ze wiecej osob sie przylaczy
      • l.ja.l Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer 25.06.08, 15:03
        Nie uzyskasz od kierownika budowy takich informacji, bo nie jestes wlascicielem
        budowanej nieruchomosci. Uzyska ja inwestor, w tym przypadku firma pwd.
        • Gość: ania z zielonego Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 14:05
          jak to mozlwie ze nie mozesz mieć wglądu do dziennika budowy?
          jestes przecież współwłascicielem gruntu, do tego to ty jestes
          inwestorem a PWD jedynie inwestorem zastępczym
          tak jest czy nie?
          nie róbcie co niektórzy zamieszania tylko czytajcie akty notarialne
          są prawne sposoby na PWD by ukrócic ich nieuczciwość
          bede sie przygladala temu forum i ciekawi mnie jak sie sytuacja
          rozwinie
          rynek sie zminił diametralnie i dla takich pseudodeweloperów
          nadejdzie koniec jak nie zmienią swojego postepowania
          powodzenia wszystkim którzy pojda do sadu

• Gość: walczak Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: 195.182.19.* 25.06.08, 09:55
      u mnie sprawa smardzewskiej jest juz od kilku miesięcy w sądzie.
      zachęcam kolejnych odważnych do walki, bo jest o co. a o
      nieuczciwosci i krętactwie PWD i obecnego Pana Prezesa moźnaby długo
      pisać.
      dlatego nie ma co dyskutować tylko trzeba działać i walczyć o swoje
      póki jest z kim!!!
      • Gość: marcelo28 Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.eastwest.com.pl 25.06.08, 12:09
        cos wiecej powiesz o sprawie?
        • Gość: a Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 19:22
          niedotrzymanie terminów przez developera to jeszcze nie taka tragedia (powiedziałbym norma w ostatnich czasach), gorzej już z jakością prac budowlanych...
          • Gość: patrzacy na raczki Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 16:52
            czy mi się wydaje czy liczba wolnych mieszkań PWD II Etapu
            zwiększyła się z 45 do 83? tak przynajmniej podaje oficjalna ich
            strona
            to ludzie sie wycofali z umów nawet za cenę potroceń?
            ciekawe jak to wpłynie na myślenie cwaniaczków od Pana Prezesa D...
            coś przeczuwam wielkie obniżki cen i promocje...

• Gość: a Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 14:53
              nie wiem jak było z ilością wolnych miejsc ale pamietam ceny 7700
              netto(przynajmniej na poczatku sprzedazy)
              jelsi teraz mozna kupic za 6000-6500 brutto u innych deweloperów to
              chyba oczywiste ze ludzie zrywaja umowy...
              • Gość: gość Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: 89.174.55.* 27.06.08, 16:36
                Z tym II etapem byla bardzo fajna historia. Najpierw faktycznie ceny byly po
                blisko 8 000 - ale mieszkania jakos sie nie sprzedawaly. Wtedy PWD zrobilo
                "promocje jesienna" - wszystkie mieszkania 1000pln/m2 taniej. Promocja
                "jesienna" trwała chyba aż do wiosny i troche mieszkan zeszlo. Zostaly w
                zasadzie najgorsze (np. z dwupokojowych same parterowe i te bez balkonu, na
                łamaniu budynku). Krotko po zakonczeniu promocji PWD obnizylo ceny jeszcze
                bardziej - do ok. 6000/m2. Przypuszczam, ze troche osob sie zdenerwowalo, bo
                czesc mieszkan zakupionych w promocji (za ok. 6800/m2) wrocilo do puli. Te
                mieszkania pojawily sie w cenniku jednak po "starej" cenie - - ok. 7800/m2,
                zapewne zeby uniemozliwic ponowny zakup po nizszej cenie mieszkan osobom, ktore
                je wlasnie oddaly. Mimo obnizki mieszkania z II etapu jednak nie schodzily (moze
                naprawde pojedyncze) i tak jest do dzisiaj.
                Natomiast nie mam pojecia dlaczego nagle 40 mieszkan wrocilo do cennika - z dnia
                na dzien. Malo prawdopodobne, zeby wszyscy nagle sie zmowili i zrezygnowali.
                Wiec albo jakis tzw. "zagraniczny inwestor" kupil wszystko hurtem, bo chcial
                zarobic, a teraz zrezygnowal, albo PWD po prostu przetrzymywalo lepsze
                mieszkania, zeby pozbyc sie tych gorszych...
                • Gość: K Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 13:05
                  Witam.
                  No faktycznie z tymi mieszkaniami na stronie były jakies przewały i
                  było dokładnie tak jak opisał poprzednik. Ja słyszałem historię, że
                  2 pokojowe mieszkania wykupiono dla żołnierzy z Krzesin i ich rodzin
                  ale wojsko sie rozmyśliło bo to zbyt daleko od lotniska (ładna bajka
                  co?)! Moim zdaniem chcieli opchnąć mieszkania na parterze i bez
                  balkonów i dlatego je wycofali z oferty!
                  Czy jest tu ktoś kto kupił np mieszkanie za 7.800 zł./m2 w II
                  etapie? Jak PWD się zachowała z tą ceną skoro teraz te mieszkania są
                  po 6.200 zł./m2?
                  Pozdrawiam.
    • Gość: obserwator Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.gprs.plus.pl 08.07.08, 08:07
      Firma miała problemy z terminowym wywiązywaniem się z poszczególnych
      etapów inwestycji. Nie wszyscy klienci są zadowoleni.
      Zainteresowanych prosimy o kontakt, służymy pomocą prawną - pozew
      zbiorowy jest dużo lepszym rozwiązaniem niż zakładanie
      Stowarzyszenia (potrzeba minimum 15 osób i procedura nie jest zbyt
      szybka). Wtajemniczonych w niuanse sprawy informujemy, że kupujący
      ma prawo do zapoznania się z każdą dokumentacją dotyczącą
      realizowanej inwestycji będącej przedmiotem umowy, również z
      dziennikiem budowy. Dodatkowo, zgodnie z zapisem w umowie
      przedwstępnej (wzór z maja br.), kupującemu, zwanemu dalej
      Inwestorem, przysługują konkretne prawa. I tak, § 6 pkt 1 wyżej
      wymienionej umowy, wyraźnie stanowi, że „Inwestorowi przysługuje
      prawo wstępu na teren budowy w celu zapoznania się z postępem prac
      budowlanych z prawem wglądu do dziennika budowy i dokumentacji
      technicznej”.

więcej na www.rankingdeweloperow.pl w regionie Poznań
      • Gość: K Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:26
        W II etapie robią to samo! Klatka E jeszcze nie ma nawet wykopu pod
        fundamenty!

Jak chcecie się procesować to zamówcie najpierw opinię prawną!
        • Gość: marcelo28 Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy developer IP: 62.29.160.* 14.07.08, 11:20
          sasiedzi czy zauwazyliscie moze co sie dzieje w hali garzowej,
          dostalismy niby darmowe miejsca parkingowe ale projektu hali juz
          developer nie pokazal wczesniej, powiem szczerze ze jak zobaczylem
          niektore miejsca to wprost nie moge wyjsc z podziwu...niektore
          nadaja sie do parkowania ale roweru lub co najwyzej malucha, ja
          przynajmniej autem na swoje miejsce nie jestem w stanie wjechac
          • Gość: marcelo28 Re: PWD Smarzdewska-zarzadca IP: 62.29.160.* 15.07.08, 10:26
            a co sadzicie o zarzadcy? stawki moim zdaniem z kosmosu; i nalezy w
            tej sprawie koniecznie cos zrobic bo to zdzierstwo nie z tej ziemi
            • Gość: gość Re: PWD Smarzdewska-zarzadca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 11:04
              a kto ma u Was zarządzać?
              Jeśli narzucowny przez PWD WCN to uwazajcie!
              niezłe przekręty + biorą kasę a dosłownie nic nie robią

na osiedlu Kolorowym:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38534&w=79124857&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38534
              • Gość: K Re: PWD Smarzdewska-zarzadca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 08:16
                witam
                u nas zarządcą jest ADM Nieruchomości - osobiście nic nie słyszałem
                o nich, ale widze że cieć łazi i klatki mopuje! zobaczymy co będzie
                dalej!

czy jest ktoś ze środkowej klatki niskiego budynku? chodnik od ulicy
                do klatki jest niżej na jego środku i po deszczu stoii wielka
                kałuża! mówiłem już o tym w PWD i obiecali że poprawią to ale jak
                będziecie z nimi gadali to też prosze przypomnijcie!

jak tylko wprowadzi się więcej osób to trzeba pomyśleć o jakimś
                zebraniu!

pozdrawiam.
                • Gość: marcelo28 Re: PWD Smarzdewska-zarzadca IP: 62.29.160.* 17.07.08, 10:16
                  moze i ktos tam lazi ale to nie wszystko; niebywale jest to ze
                  zarzadca uzaleznai kazda oplate od pow mieszkania; wywoz smieci (co
                  ma do rzezcy pow mieszkania kazde szanujace sie biuro uzaleznia taka
                  oplate od liczby lokatorow;jest tego troche, albo miejsce garazowe
                  tu o dziwo koszty utrzymania nie zaleza od pow a powinny; no i ta
                  oplata 35 zl za moje 10 m2 to jest skandal - za obecne place 0,60 gr
                  za m2 - racunek jest wiec prosty; uwazam ze to po prostu skandal!!!

i apeluje do mieszkancow bloku nr 2 o to by sie wziac za
                  nich...oplaty sa ogolenie kosmiczne wyzsze niz w mieszkaniach z
                  ochrona i monitoringiem
                  • queenet wysoki czynsz 17.07.08, 10:40
                    Zgadzam się oczywiście, tak jak napisałam w innym wątku:

Musimy założyć stronę naszej nieruchomości.
                    Np coś w stylu forum.gazeta.pl/forum/0,80312,4086260.html?x=2428425

Forum>Prywatne>Społeczeństwo>Osiedla,wspólnoty>Wielkopolskie

bo niedługo zaczną się bardziej konkretne sprawy do załatwienia i obgadania,w
                    tym wątku wszystko zginie.

Moim zdaniem zaczniemy od przyglądnięcia się poszczególnym stawkom,m.in za
                    sprzątanie,która jest dwa razy wyższa niż w mojej dotychczasowej wspólnocie.
                    Szacunki rozliczeń mediów moim zdaniem
                    też są zawyżone. Zgadzam się też z wywozem śmieci.Jestem też ciekawa jak
                    dokładnie wyglądają koszty utrzymania hali garażowej,jakie to są faktury,na
                    jakie kwoty,jak często-bo z opłat za miejsce postojowe będzie miesięcznie kilka
                    tysięcy zł.Czy systemy przeciwpożarowe, odprowadzające spaliny AŻ tyle kosztują?
                    • Gość: marcelo28 Re: wysoki czynsz IP: 62.29.160.* 17.07.08, 11:26
                      zgadzam sie tak trzeba bedzie zrobic - nowy watek; ale trzebaby w
                      tej sprawie zaczac dzialac juz teraz, ogolnie ja nie mam zamiaru
                      ponosic takich oplat; i w tej sprawie bede sie konatktowal z ADM; og
                      mam tez powazny zastrzezenia do PWD bo to przeciez PWD wybralo tego
                      zarzadce a to chyba jeden najdrozszych na rynku;
                      • queenet NOWE FORUM 17.07.08, 14:21
                        Zapraszam wszystkich obecnych i przyszłych mieszkańców
                        na nowoutworzone forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=63371
                        Forum->prywatne->społeczeństwo->osiedla, wspólnoty->wielkopolskie
                        Smardzewska 22 PWD

Będzie nam latwiej się zorganizować i wymieniać spostrzeżenia.

pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka