Dodaj do ulubionych

Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie

05.07.08, 09:13
szczyt bezczelności "czy odszkodowanie zostanie wypłacone, tego nie
wiemy". Jeśli nie zapłaci ubezpieczyciel, PSIM OBOWIĄZKIEM enei jest
wypłacić odszkodowania. Podłączając komputer czy tv do gniazdka mam
prawo oczekiwać, że mi się ten sprzęt z tego powodu nie spali.
Tłumaczenie enei wyjątkowo bezszczelne, niczym z dawnych lat - czasy
się zmieniają, mentalność ludzi w monopolistycznych spółkach
molochach pozostaje bez zmian.
Trzeba monitorować tą sprawę i jeśli enea będzie robiła uniki,
rozważyć zmianę dostawcy energii. Ślepka się cwaniaczkom otworzą,
gdy na przykład pół Poznania poszuka sobie innego dostawcy.
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.icpnet.pl 05.07.08, 10:52
      A co ENEA S.A. ma do tego????
      Chyba raczej ENEA Operator Sp. z o.o. To ta firma ewentualnie odpowiada za to co
      sie wydarzyło, a nie ENEA S.A. To tak jakby za za bezrobocie w Polsce maiłoby
      odpowiadać ministerstwo ochrony środowiska....
      Pani Katulska nie jest rzecznikiem ENEA S.A.....
      Dziennikarze chyba nie chcą o tym wiedzieć.....
      A jak się zmieni sprzedawcę prądu z ENEA S.A. na innego to i tak za wszystkie
      linie średniego i niskiego napięcia odpowiada ENEA Operator Sp. z o.o. , więc
      nic to nie zmieni.....
    • Gość: Poznańczyk Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.icpnet.pl 05.07.08, 10:55
      Gdyby zmiana dostawcy energii była możliwa (zakładając że zmiana
      będzie na korzyść klienta) to pewnie większość Poznańczyków już
      dawno by to zrobiła.
      • zigzaur Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 16:52
        A co zrobiłaby większość Poznaniaków?
    • Gość: antytsurani [...] IP: *.eastwest.com.pl 05.07.08, 10:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: tsuranni Re: a kto zaplaci za gnoja z rodzka co szukal jak IP: *.icpnet.pl 05.07.08, 16:28
        nie ćpaj więcej, trudno zrozumiec o co chodzi w twoim bełkocie
    • Gość: marusiak Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: 89.100.114.* 05.07.08, 11:27
      I bardzo dobrze!! Ja juz bez telewizora 10 lat zyje i mi lepiej!!

pozdrawiam
      • Gość: tv Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.icpnet.pl 05.07.08, 11:42
        serio? da sie? szczerze zazdroszcze :/
        • Gość: Eugeniusz KZ Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.icpnet.pl 05.07.08, 15:12
          Ja też bez TV. Mam wiecej czasu na HOBBY i inne zajęcia. :)
          Polecam.
          • Gość: GT buhahaha IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 09:50
            TV nie mają, ale całe życie spędzają w sieci jak wampiry korzystające tylko ze
            światła monitorowego ;PPPP
            Brawo!!! To jest dopiero iść z postępem ;PPPP

Pieprz.ć TV = mamy neta, a w nim filmy i wszystkie inne g..na które są tam
            wyświetlane, a nawet znacznie więcej!!!

Serio - trochę umiaru, nie tylko w TV diabełek siedzi, a raczej w naszych
            główkach... jak ktoś miał zawieszki przed TV, to teraz będzie miał przed kompem
            (np. YouTube), czy to aż tak lepiej? Pozdr ;)
            • smok_sielski Re: buhahaha 06.07.08, 13:27
              > Serio - trochę umiaru, nie tylko w TV diabełek
              > siedzi

Zgoda. Jednak internet ma jedna zasadnicza przewage nad tv - ogladam tylko to co
              JA chce ogladac, a nie to co nadaje nadawca. No moze jeszcze ta zaleta, ze w
              internecie reklamy mozna wylaczyc :)
              smok
          • Gość: kiper:))) Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.wro.vectranet.pl 06.07.08, 17:06
            tez lubie sie napic:)
    • Gość: Toni Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 05.07.08, 11:56
      Typowe myslenie w stylu socjalistycznym, mu URZAD i wy klienci. To dalej tkwi w
      wielu dziedzinach zycia . Jak po smierci krewnego zawiadomilem TPSA, ze jego
      linia nie jest juz potrzebna i nawet sw. zgonu pokazalem to uslyszalem "to musi
      pan napisac podanie". Nie napisalem, odeslalem do wlasciciela lini, nie wiem czy
      sie dogadali.
    • l.george.l A gdyby piorun strzelił 05.07.08, 18:19
      to do księdza poszliby po odszkodowanie? Przecież ubezpieczając mieszkanie można
      za niewielka dopłatą ubezpieczyć sprzęt elektroniczny na wypadek przepięć w sieci.
      • Gość: a Re: A gdyby piorun strzelił IP: *.icpnet.pl 06.07.08, 01:21
        a ubezpieczyciel wystapi o zwrot kosztow do enei i kolko sie zamknie

transformator jest do wymiany, bo regularnie co kilka miesiecy swiatlo siada

u nas poszla tylko listwa antyprzepieciowa - jedna z trzech
    • Gość: GT Ale jaja, to koło mnie... IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 09:56
      A też mam starszy model, czyli fuks.....

I nie wyobrażam sobie żeby Enea nie wypłaciła odszkodowania, to nie XIXw. i
      czasy dzikiego kapitalizmu (no dobra, to nie lata '90...), jesteśmy w UE i jako
      konsumenci mamy swoje prawa, a firmy pewne obowiązki...
      A powyższe teksty o tym rozróżnieniu na Enea S.A. i operator czy coś to sobie
      prosze podarować, bo ta wypowiedź sama sobie przeczy...
    • po.niszczyciel żenada, takie firmy powinny nieistnieć. 06.07.08, 10:18
    • pawel1940 A ja nie rozumiem 06.07.08, 11:31
      Powiedzcie mi, co ta biedna pani miala odpowiedziec? Firma scedowala kwestie
      odszkodowan do ubezpieczyciela, ten kwestie rozpatruje indywidualnie, jesli
      widzi podstawy to placi odszkodowanie. Co jest nie tak w tym stwierdzeniu? Pani
      rzecznik miala odpowiadac za ubezpieczyciela czy za rzeczoznawce?
      • Gość: wdr nie do końca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 11:35
        to, że ENEA ma ubezpieczenie to jest jej sprawa. klient ma umowę z ENEĄ, więc
        mówienie Pani rzecznik o tym, że to nie oni podejmują decyjze to jakaś żenada.
        • pawel1940 Re: nie do końca 06.07.08, 11:54
          To kto wyplaci odszkodowanie nie ma tu nic do rzeczy. Decyzja zapada
          indywidualnie, po opinii rzeczoznawcy. Pytam po raz drugi - co w tym
          stwierdzeniu jest nie tak?
          • Gość: kixx Re: nie do końca IP: *.acn.waw.pl 06.07.08, 12:23
            to,ze kazda szanujaca swoja opinie firma ustami swojej rzecznik
            powiedzialby ,ze wszystkie szkody pokryja ,zaraz po ocenieniu ich
            przez rzeczoznawcow.W sumie to samo,ale po takiej wypowiedzi nikt
            nie mialby p[rawa zlego slowa na firme napisac.
            Ta pani po prostu nie nadaje sie na rzecznika
            • pawel1940 Re: nie do końca 06.07.08, 13:55
              Jesli chodzi o dobor sformulowania to faktycznie masz racje.
              • zigzaur Re: nie do końca 06.07.08, 16:55
                W artykule nie opisano dokładnie przebiegu i przyczyny awarii. To, że się spalił
                transformator, nie jest wystarczające. Czy w domowych instalacjach wystąpiło
                jednorazowe przepięcie, czy może też ktoś, samowolnie naprawiając, połączył 2
                fazy zamiast fazę z zerem i zamiast 230 V było 400 V?
            • Gość: xyz Re: nie do końca IP: 83.2.241.* 06.07.08, 16:46
              a czy ty nadajesz sie na wydawanie opinii o tej pani?slabo myslisz.
              • Gość: kixx Re: nie do końca IP: *.acn.waw.pl 06.07.08, 18:57
                a tobie sie wydaje,ze sie nadajesz do wydawania opinii o mnie?
                to ci sie tylko wydaje
      • Gość: xyz Re: A ja nie rozumiem IP: 83.2.241.* 06.07.08, 16:43
        pewnie powinna powiedziec ze,sami uzytlownicy sa sobie temu winni.to
        jest niestety,prawda.
    • Gość: kinga Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 11:39
      Gdzie jest ta m...a RPO - może wreszcie zająć się czymś innym niż
      polityka.
      • pawel1940 Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 11:55
        Jesli juz to rzecznik konsumentow.
        • Gość: kinga Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 15:27
          Te, filozof, przeciez tu nie chodzi o biznes tylko o prawo, które
          stawia obywatela z definicji na przegranej pozycji w stosunku do
          instytucji.
          • pawel1940 Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 17:36
            Ta instytucja to jak najbardziej biznes. A prawo jest tutaj ok. Jesli wybijesz
            mi okno to ja bede sie domagac odszkodowania. Ty mozesz sie zgodzic lub nie.
            Jesli nie to ide do sadu. W przypadku tej firmy sytuacja jest dokladnie taka
            sama. Jak mi odmowisz zaplacenia za szybe to tez mam biegnac do RPO?
    • Gość: kliff Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: 89.25.149.* 06.07.08, 11:40
      "Sąsiad się przechwala, że dobry sprzęt ma, to u niego się nie
      popsuło, a u mnie przecież GRUNDIG stoi!" - buahahaaaaaaaaaaaa :D
      • Gość: Paff Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.acn.waw.pl 06.07.08, 11:49
        No i ...? Bo nie rozumiem z czego to końskie "buhaha"? Odhibernowali cię i
        jedyny grundig jakiego znasz to stary kaseciak?
        • Gość: kliff Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: 89.25.149.* 06.07.08, 13:24
          Wez mnie nie rozsmieszaj. Grundig to szajs jakich malo ;P
          • smok_sielski Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 13:31
            > Wez mnie nie rozsmieszaj. Grundig to szajs
            > jakich malo ;P

Ale tej pani wystarczal. Jak juz ktos nie ma 50 calowej plazmy to mozna sie z
            niego nabijac??
            smok
            • Gość: adan911 Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 13:44
              Może to, że dzisiejszy Grundig niema nic wspólnego z niemieckim koncernem który
              zbankrutował kilka lat temu. Teraz to tania Turecka firma zlecająca produkcję
              szajsu w Chinach. Coś jak polska VIWA czy Manta. Starzy ludzie widząc napis
              Grundig na telewizorze dają się oszukać sądząc, że to solidny Niemiecki producent.
              • unhappy Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 17:41
                > Coś jak polska VIWA czy Manta.

Na "wiwki" złego słowa nie dam powiedzieć. Lata temu za 199 złotych kupiłem
                sprzęt którego możliwości wielokrotnie przekraczały to co mogło dać mi SONY czy
                inne "topmarki" za KILKUKROTNIE wyższe ceny :D
          • unhappy Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 17:38
            Ty też wierzysz, że kupując sprzęt marki ZnanaMarka masz w środku coś innego niż
            reszta która płaciła za sprzęt a nie za markę :D
    • rmiechowicz Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 12:18
      Procedura jest taka: klient naprawia uszkodzony sprzęt i z fakturą VAT na której
      napisana jest przyczyna uszkodzenia zgłasza się do biura obsługi klienta.
      Papiery trafiają do PZU, gdzie je ogląda rzeczoznawca.
      Oczywiście jak ktoś chce naciągnąć przy okazji na zmianę karty graficznej na
      lepsza w kompie to się natnie - zakłócenia w napięciu zasilającym uszkodzą na
      pewno zasilacz. Ale już nie elementy po stronie wtórnej - zasilacz izoluje
      galwanicznie od sieci zasilającej. Zawsze można udowodnić, że uszkodzona karta
      graficzna spaliła zasilacz. A jeżeli zakłócenie w sieci zasilającej spaliło
      kartę graficzną, to taki zasilacz nie miał prawa w Europie zostać użyty.

"A gdyby piorun strzelił"
      A gdyby piorun strzelił - to w ustawie "Prawo Energetyczne" pisze wyraźnie, że
      dostawca nie odpowiada za przepięcia powstałe na skutek wyładowań. Odbiorca
      jeżeli chce, może się sam zabezpieczyć - co jest teoretycznie niemożliwe. Nie ma
      100% zabezpieczeń przed wyładowaniami (i pewnie stąd ten zapis w ustawie)
      • Gość: Szasznik Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 12:27
        Przy uszkodzeniu zasilacza jest również możliwe uszkodzenie innych podzespołów
        mądralo. Sam tak miałem. Szlag trafił zasilacz i przy okazji pół kompa.
      • Gość: jaro Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 12:36
        rmichowicz chyba nie wie jak wygląda izolacja galwaniczna. To nic innego jak
        transformator, który bardzo dobrze potrafi przenieść zwłaszcza krótkie impulsy z
        sieci energetycznej.
      • Gość: Lex Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:39
        B.ciekawe p.Miechowicz,tylko ze jak u mnie strzelił zasilacz w kompie to
        poleciała przy okazji płyta głowna!!! koszt-zasilacz 150 zyla-płyta 250 (>>> +
        robocizna za wymiane 50 zeta.
        PS.dawno dawno temu gdy korzystało sie z modemów wyładowanie elektryczne siekło
        w pobliskie trafo. Komp sie wyłaczył-wszystko całe tylko modem zjarany :P
        • pawel1940 Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 17:40
          To moze to wyladowanie bylo po prostu w kabel tpsa? ;-).
      • Gość: Gall Anonim Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:40
        Bzdury. Galwanicznie oddziela od sieci TYLKO i WYŁĄCZNIE UPS pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_bezprzerwowy którego użytkownik wcale nie musi posiadać (i zazwyczaj nie posiada).

ZADEN, podkreślam ŻADEN zasilacz komputerowy, obojętnie jak renomowany nie odcina galwanicznie reszty komputera od sieci. Uszkodzony zasilacz (i nie chodzi mi o uszkodzenie samoistne, a spowodowane warunkami zewnętrznymi) może oczywiście uszkodzić następne komponenty. Akurat tak się składa, że uszkodzenia reszty urządzeń są więcej niż prawdopodobne. W takiej kolejności dostaną w d..ę poszczególne komponenty: płyta główna, moduły pamięci, procesor, karty rozszerzeń (w tym i rzeczona graficzna), napędy, urządzenia peryferyjne podłączane poprzez USB, urządzenia peryferyjne zasilane przez firewire, eSATA, wyjście szeregowe i równoległe (jeśli nie są zasilane z sieci).

Chciałbym również przypomnieć, że dostawca energii elektrycznej jest zobowiązany do dostarczania prądu o ściśle określonych parametrach które wyznacza norma. Nie jest to jego widzimisię czy dobra wola. W przypadku opisanego przypadku tych norm w najoczywistszy sposób nie spełniono, co "widać na załączonym obrazku".

• Gość: woj Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.08, 08:53
          A tak w ogóle to w kompach siedzi zasilacz impulsowy a nie zwykły
          transformator.
          I racja jego uszkodzenie potrafi nieźle namieszać w reszcie
          podzespołów.
        • Gość: ptr Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: 217.153.224.* 07.07.08, 09:47
          Niby dlaczego ZADEN?
          WIEKSZOSC zasilaczy posiada trafo ktore z założenia daje separacje galwaniczną
        • mikronezja Każdy zasilacz z urządzeń powszechnych i kompów .. 07.07.08, 10:44
          rozdziela galwanicznie część nisko i wysokonapięciową !
          Niedopuszczalne jest stosowanie zasilaczy nieseparujących (typu
          pojemnościowego) w urządzeniach powszechnego użytku.
          Każdy zasilacz zawiera transformator zapewniający separację
          galwaniczną. W jednych zasilaczach transformatory pracują przy
          częstotliwości sieci (50Hz) a w innych stosuje się wstępne
          podwyższenie częstotliwości napięcia wejściowego co pozwala na
          zmniejszenie ilości zużytej miedzi na uzwojenia i masę rdzenia, na
          którym są te uzwojenia nawinięte. Dodatkowo taki zasilacz ma większy
          zakres napięć wejściowych niż standardowy pracujący przy 50 Hz.

Uzwojenie pierwotne (od strony sieci zasilającej) i wtórne
          (niskonapięciowe) są rozdzielone galwanicznie.

W układach podtrzymania zasilania (UPS) są podobne przetwornice
          tyle, że mają dodatkowo możliwość prawie natychmiastowego
          przełączenia zasilania przetwornicy z napięcia sieciowego na
          zasilanie akumulatorowe co daje czas na spokojne zamknięcie
          wszystkich aplikacji i pozapisywanie danych.
    • bernabeu17 Nie będzie odszkodowań 06.07.08, 12:56
      Enea nie ma w zwyczaju wypłaty odszkodowań. Miałem identyczny problem i nic
      się nie dało zrobić. Podobnie postępuje PGNiG. Dopóki w Polsce będzie istniał
      monopol wielkich firm, to tak będzie zawsze.
      • plosiak Re: Nie będzie odszkodowań 06.07.08, 14:33
        Jak nie da się nic zrobić ? Dostawca mediów jest zobowiązany na podstawie umowy
        świadczyć usługi o określonej jakości, w tym np. bez takich numerów jak
        opisanych w artykule. I idziesz do sądu z powództwem o odszkodowanie
      • pawel1940 Re: Nie będzie odszkodowań 06.07.08, 14:40
        Nie wiem jak z ta cala Enea, ale ja z VattenFalla dostalem odszkodowanie - 100%
        kosztow naprawy tam gdzie dalo sie naprawic oraz uzgodniona (satysfakcjonujaca
        mnie) cene za nowy sprzet tam gdzie nie dalo sie naprawic zepsutego sprzetu.
      • Gość: adamp Re: Nie będzie odszkodowań IP: *.chello.pl 06.07.08, 21:50
        Jestes poprostu dupkiem, dlatego nic sie nie da zrobic. Sad frajerze
        i wyplaca co do grosza
    • Gość: pik Ludzie. wyrzućcie TELEwizory-Ogłupiacze . IP: *.zetosa.com.pl 06.07.08, 13:22
      Wyjdzie wam to na zdrowie i będziecie mądrzejsi.
    • rmiechowicz Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 14:54
      Zasilacz komputerowy to nie jest prosty transformator.
      Najpierw napięcie sieci jest prostowane, potem falownik zmienia je w napięcie
      zmienne wyższej częstotliwości, dopiero jest transformator wcz, prostowniki i
      stabilizatory.
      Właśnie taka konstrukcja sprawia, że nie przenosi przepięć z sieci na "drugą"
      stronę. Elementy półprzewodnikowe przy wyższym napięciu ulegają przebiciu
      (uszkadzają się) i tłumią tym samym przepięcia.
      A jeżeli zjarało się pół kompa to skąd wiesz, że przez zasilacz? Przegrzana
      grafa, uszkadza się. Zbyt duży prąd przez nią pobierany jara płytę. Następny w
      kolejce jest zasilacz. Wtedy na 5V mogą się pojawić wyższe napięcia i popalić
      napędy.
      Chociaż w przypadku najtańszych zasilaczy nie dam głowy, że nie mogą być
      przyczyną uszkodzenia kompa (raczej często są). Ale to wina badziewnych
      zasilaczy, bo normalny zasilacz nie ma prawa przenieść przepięć na stronę wtórną!
      • Gość: vh acha... IP: 62.29.174.* 06.07.08, 19:26
        jak jzu tak swietnie wylozyles podstawy zasilaczy impulsowych to moze napiszesz
        tez o wytryzmalosci termicznej naipieciowej izolacji w transformatorach -
        widzialem dziesiatki spalonych zasialczy z przebiciem ze strony pierwotnej na
        wtorna - izolacja nie ma nieskonczonej wytrzymalosci termicznej i napieciowej.
      • Gość: Elektyk Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.chello.pl 07.07.08, 07:07
        Takiego baraństwa to dawno nie czytałem. Mądrala pisze, że wie jak wszystko działa ale do głąba nie dociera że uszkodzeniu uległ transformator zapewne SRN - wówczas mogą zaindukować się po stronie odbiorczej duże impulsy uszkodzające dowolną elektronikę która projektowana była dawniej na 220V a dziś na 230V.
    • Gość: bat na komuchów Bo większością firm w Polsce rządzą gbury pijane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:08
      pamiętające komune .
    • alto11 Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 16:34
      Kiedyś w naszej klatce elektryk z administracji spóldzielni robil
      konserwację w sieci w bloku mieszkalnym. Polegało to na odkurzeniu
      miotełką tablic i dokrecaniu śrub krosujących kable.
      I po takim zabiegu na naszym piętrze w trzech mieszkaniach wieczorem
      popaliły się zasilacze we wszystkich urządzeniach, nawet te które
      były w zakresie czuwania, żarówki itp.
      Zgłosiłem to zaraz na pogotowiu w energetyce . Tam pan stwierdził że
      to nie oni tylko wina spółdzielni, a na moją ripostę że to im płace
      za energię i Oni niech dochodzą czyja wina, to podpowiedziano mi co
      mam zrobić by wyjść z tego ok.
      Przyjął zgłoszenie i podał mi adres tel. do biegłego sądowego z
      zakresu elektryki i elektroniki bym natychmiast z nim się
      skontaktował. Zrobiłem to i po pół godzinie na piętrze przy tablicy
      spotkali się trzej a raczej czterech(z energetyki dwoje) panów i ja.
      Biegły pokazał konserwatorowi że za mocno dokręcił nakrętkę na
      śrubie łączącej ALUMINIOWE przewody zerowe, a one były bez koncówek
      tylko zawinięte na śrubie i się wysunęły spod podkładki rozłączając
      się elektrycznie.
      A w związku z tym że każde z trzech mieszkań było zasilane inną fazą
      to popłynęło napięcie miedzyfazowe ok 380V i po sprawie.
      Energetycy sporządzili raport, biegły mi wystawił fakurę na 200PLN,
      a konserwator poszedł jak zmyty.
      Biegły był też właścicielem zakładu naprawiającego sprzęt
      elektroniczny, to ja zebrałem od sąsiadów wszystkie pudła, a nawet
      spalone żarówki i wszystko zawiozłem do niego do zakładu.
      Po tygodniu wszystko było naprawione, opisane (żarówki też),
      wystawione faktury. Zapłaciłem i odebrałem.
      Administracja spółdzielni otrzymała ode mnie pismo z kopiami faktur,
      odpisali że możemy odciągnąć koszty przedstawione łącznie z fakturą
      za biegłego od czynszu. Tak zrobiliśmy, ale po roku to wymyślili że
      pisma już wyrzuciliśmy i przysłali nam pisma że zalegamy z taką sumą
      w opłacie czynszu. My jednak dokumentacje mieliśmy jeszcze i im się
      myk nie udał. Prezes był zły, ale został zmuszony do pisemnego
      anulowania zaległości.
      Wniosek:
      trzeba wszystko dokumentować i pism nie palić.
      • Gość: atomek nie ma co ogladac w tv IP: 78.52.227.* 06.07.08, 16:37
        nie ma co ogladac w tv
        da sie bez niej zyc
        wiec to zadna sensacja czy tragedia zeby opisywac w gazecie
    • Gość: franciszek Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.186.13.020.vip-net.pl 06.07.08, 16:39
      Wine ponosi ENEA ponieważ zakupując u niej dostawę energii
      elektrycznej musi być ona odpowiedniej jakości. Awaria na trasie
      dostawy energii do odbiorcy jest winą dostawcy i musi ponieść
      wszelkie koszty, a właściwie operatora sieci ponieważ dostawca
      energii może być inny zakład energetyczny.
    • Gość: kRZYK! składniki opłat za prąd!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:50
      wczoraj dostałem rachunek. Jest tam pozycja (wśród wieeeeelu
      innych): opłata jakościowa.. czyli jak nie wypłacą odszkodowania, to
      pewnie oddadzą tę opłatę.... to jakieś dwa złote..Powiedzcie, po
      kiego czorta takie podziały opłat, skoro u mnie prąd potrafi
      zaniknąć w ciągu miesiąca kilka razy na klika sekund (jest opłata za
      CIĄGŁOŚĆ DOSTAW!!) - tłumaczenie EnergaPro -ptaki siadają na
      kablach. Bywało, że prądu nie było: bo transormator trzasnął.
      Bywało... że sąsiadom dyski, a nawet całe kompy wymieniałem, a
      EnergaPro miała to w d..ie.
    • carpaccio4 enea zapewne liczy na "płacących" abonament 06.07.08, 18:26
      i posiadaczy kompów z "legalem".
    • Gość: alula Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie IP: *.127.c84.petrotel.pl 06.07.08, 19:49
      Listwy se kupta oszołomy hehehehe
    • namrevlis Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 19:54
      ENEA SA i ENEA Operator powinny najpierw oddać niesłusznie pobraną opłatę
      abonamentową, naliczoną dwukrotnie za styczeń 2008 roku - wg opinii URE, do
      którego skierowałem skargę naliczenie było bezprawne, a UOKiK miał wszcząć
      postępowanie w stosunku do dostawcy energii.Niektórym może się wydawać tylko
      2,66 brutto, ale przy kilkuset tysiącach odbiorców kwota urośnie do ok. 1 mln
      złotych! Zajrzyjcie, Poznaniacy, do Waszych rachunków.
      • cfalek Re: Telewizory trzasnęły, seriali nie będzie 06.07.08, 21:41
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=553&w=75286231
        ja zagladam, ale to chyba strata czasu - konsumenta nie ma kto bronic, chyba ze
        zdanie rzecznika bylo by rowne ranga wyrokowi sadu i to przedsiebiorca musialby
        sie odwolywac od jego zdaniem niekorzystniego zdania rzecznika moze to cos by
        zmienilo.

a jak na razie rzecznik za konsumentem, URE za konsumentem, ale to enea
        zagrabila kase i czerpie zyski z odsetek
    • ukos Wykręty Enei to próba oszustwa 06.07.08, 20:17
      Polskie prawo za mało uwagi poświęca ściganiu takiego dziadostwa.
    • Gość: Elektryk Trzeba było soie spawić odgomnik przepięciowy IP: *.lexell.com.pl 06.07.08, 22:34
      ja posiadam i nic nie może się wydarzyć hehehehehehe....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka