Dodaj do ulubionych

98 na Morasku

07.10.03, 11:13
Może ktoś mi wyjaśmi logikę jeżdżenia autobusów 98?
Po tym, jak otwarto nowy wydział (o połowę więcej studentów) zmniejszono
zarazem dwukrotnie ilość autobusów.
Poza tym autobus, który wozi studentów na uczelnie jeździ w soboty i
niedziele częściej niż w dni robocze?
Ludzie z MPK na pewno długo myśleli, żeby wprowadzić takie ulepszenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: !!! Re: 98 na Morasku IP: 150.254.95.* 07.10.03, 11:36
      ~DDD
    • yashoo Re: 98 na Morasku 07.10.03, 11:44
      rmiw napisał:

(...) jak otwarto nowy wydział (o połowę więcej studentów) zmniejszono zarazem
      dwukrotnie ilość autobusów.

Nie wiem jak wyglądała częstotliwość kursowania przed opisywanymi przez Ciebie
      zmianami - ale jeżeli faktycznie została zmniejszona - to zapewne ze względu na
      puste przebiegi. Jezeli uważasz, że powinna zostać zwiększona - wnioskuj o to w
      Wydziale Inżyniera Miasta - ewentualnie za pośrednictwem MPK.

(...) Poza tym autobus, który wozi studentów na uczelnie jeździ w soboty i
      niedziele częściej niż w dni robocze?

?? A skąd te dane? Zerknij sobie na:
      www.mpk.ipoznan.pl/komunikacja/mpk/tabliczka.html?P=SOB-22&K=20&L=81
      Wynika z tego rozkładu, że w dzień roboczy jest 39 kursów, w sobotę 29 a w
      niedzielę 22.
      • Gość: dr huckenbush Re: 98 na Morasku IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.10.03, 14:05
        Wejdz sobie na ten ipoznan.pl i zobacz jeszcze raz. Nie
        chodzi o liczbe kursow w ciagu dnia, a o ich
        czestotliwosc. W soboty i niedziele w godzinach
        poludniowych jezdza co 20 minut. W dni powszednie w tych
        samych godzinach jezdza co 24 minuty.
        • yashoo Re: 98 na Morasku 07.10.03, 15:25
          Gość portalu: dr huckenbush napisał(a):

(...) W soboty i niedziele w godzinach poludniowych jezdza co 20 minut. W dni
          powszednie w tych samych godzinach jezdza co 24 minuty.

Fakt.
          Sprawdziłem, ze poprzednio w dni robocze częstotliwość była 12' więc
          zmniejszenie ilości busów o połowę daje 24'. A w soboty i niedziele już wtedy
          było zasadniczo 20' - i pewno zostało bez zmian.
          A co do przyczyn - to myślę że dobrze trafiłem - na pewno była to frekwencja.
          Ale kto wie co będzie dalej - na 87 np. jeździły "pszczółki" a po sygnałach
          studentów o przepełnieniu - ikarusy. Więc jeżeli jesteście zdania że powinna
          wróćić częstotliwość 12' - dajcie znać tam gdzie trzeba - kto wie... moze się
          uda ;-)
          • Gość: dr huckenbush Re: 98 na Morasku IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.10.03, 19:21
            Ja akurat tam nie jezdze, ale slyszalem ze w ubieglym
            roku troche ludzi ta linia jezdzilo. Jak wprowadzili
            teraz tak mala czestotliwosc to myslalem ze powodem moze
            byc to, ze byla jeszcze polowa wrzesnia. A na UAM nie
            wszyscy studenci maja poprawki no i codziennie tlumy na
            uczelnie dojezdzac nie musza. Myslalem, ze 01.10 sie to
            zmieni - jak widac nie. Dziwne...
    • redakcja Re: 98 na Morasku 08.10.03, 15:28
      Jak już ktoś na forum zauważył za ”ulepszenia” nie odpowiada MPK, lecz Wydział
      Inżyniera Miasta. Spytałem zatem u źródła o zmiany w częstotliwości kursów
      linii nr 98. Odpowiedż WIM: autobusy przed zawieszeniem kursów (lipiec) woziły
      powietrze. Nie ma zatem potrzeby dokładania autobusów. Osobiście takie
      tłumaczenie mnie przekonuje, bo sam nieraz widziałem puste ”98”. Większość
      studentów (z przyzwyczajenia?) jeździ jednak ”87”. W WIM tłumaczą też, że jeśli
      zaistniałaby potrzeba (którą winno zgłaszać MPK) można zwiększyć częstotliwość.
      Na razie jednak nie ma potrzeby. Pożyjemy zobaczymy, ale jeśli wiecie coś o
      przepełnionych ”98” dajcie znać. Pozdrawiam
      Lech Bojarski, GW Poznań
      • rmiw Re: 98 na Morasku 08.10.03, 16:30
        Chciałem więc wyjaśnić, skąd wziął się ten wpis. Otóż jeżdżę autobusami 98, a
        raczej jeździłem. W tej chwili prawdopodobieństwo tego, że akurat pojedzie w
        sensownym czasie jest niewielkie, a jak już przyjeżdża, to jest tak napakowany,
        że... po prostu sardynki.
        Ale rzeczywiście czasem autobusy jeżdżą puste. Nawet częściej niż niepuste. A
        to dlatego, że studenci jeżdżą wtedy, kiedy się zaczynają, lub kończą zajęcia.
        Np. przed ósmą jest masakra. O 17 jest masakra z powrotem.
        W przypadku tego autobusu jest olbżymi czynnik ludzki ważny, ale nikt go nie
        bierze pod uwagę i autobusy jeżdżą po 24min i tyle.
        A po co jeżdżą w niedziele? Jak MPK się martwi, że mają puste 98, to niech nie
        puszczają ich co 20min. w niedzielę.
        A poza tym, nie byłoby to takie straszne, gdyby nie to, że na studentów, którym
        np. ucieknie autobus i mają na niego czekać pół godziny i wolą iść przez pole,
        czychają panowie ze Służby Miejskiej i wlepiają mandaty za przechodzenie przez
        tory.
        Poza tym: "autobusy przed zawieszeniem kursów (lipiec) woziły
        powietrze" - a kogo w tym lipcu miały wozić???
        również pozdrawiam
        Rafał Witkowski - student UAM WMiI
    • Gość: LC Re: 98 na Morasku i dojście przez pola IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.10.03, 19:38
      Skoro zajęcia najczęściej zaczynają się o godzinach pełnych i o wpół np. 8:00
      9:30 itd to rozkład jazdy linii 98, która dowozi studentów do kampusu powinna
      jeździć co półgodziny (ew co 15 minut) i wtakich godzinach, aby można było
      spokojnie dojechać i po zajęciach dojść na autobus. Częściej (co około 12)
      powinny jeździć przed 8, gdyż na tą godzinę najwięcej studentów rozpoczyna (ale
      wówczas musiał by być obsługiwany przez dwie brygady tak jak w przypadku 15
      minutowej częstotliwości).
      Co do dojścia przez pola. Mówiło się około dwa lata temu o planach wybudowania
      chodnika (może nawet z drogą dla rowerów) z Sobieskiego do budynków UAM-u na
      Morasku z kładką nad torami, ale zostały tylko plany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka