Dodaj do ulubionych

Segregacja: problem nie tylko na papierze

15.12.08, 01:46
Bardzo bym chciała wyrzucać śmieci w odpowiednie kontenery, których na moim
osiedlu jest chyba wystarczająca ilość. Papier, szkło białe i in. ok.,
plastykowe butelki po wodzie i napojach też (chociaż mój syn twierdzi, że
powinnam sprawdzić, czy się nadają)... Problem to kartoniki po mleku i
napojach (sprzeczne informacje - do makulatury, czy nie); poza tym dekielki od
puszek i same puszki; i plastykowe ramiączka, worki... a styropian? Chciałabym
dostać jasne i dokładne instrukcje, które śmieci, gdzie mam umieszczać!
Obserwuj wątek
    • Gość: mx Re: Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.izacom.pl 15.12.08, 01:57
      Kartoniki po mleku i napojach na 100% nie wolno wrzucać do
      pojemników na makulaturę, bo to nie jest papier ani karton. Więcej
      tam plastiku i aluminium, niż papieru. Prawdopodobnie można je
      wrzucać do niektórych pojemników na plastik.
      • jaro_ss A ile kasy poszło na "szczyt" 15.12.08, 06:58
        Te pieniądze wydawane na ględzenie nawiedzonych "zbawiaczy świata" mogłyby
        spokojnie posłużyć na rozwiązanie tego problemu. Ale tu nie chodzi o ekologię,
        chodzi o wybujałe, lewarystyczne "Ego"...
    • Gość: qq Re: Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.icpnet.pl 15.12.08, 08:09
      butelka po wodzie tak a kubek po jogurcie nie? dlaczego, przecież to tez plastik?
    • Gość: ania Re: Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.icpnet.pl 15.12.08, 09:16
      Na zachodzie, gdzie śmieci zbierane są przez mieszkańców do specjalnych worków,
      do worka przeznaczonego na tworzywa sztuczne wrzuca się zarówno plastikowe
      butelki po napojach jak i kartony po sokach i mleku oraz metalowe puszki. Myślę,
      że tak samo należy segregować śmieci u nas w Poznaniu, co też czynię :)
    • Gość: ere Re: Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.icpnet.pl 15.12.08, 12:18
      Na Ratajach raczej nie brakuje pojemników: są na papier, PET i szkło, głownie
      białe. Za to brak jasnej informacji go gdzie wrzucać. Przydałaby się kampania
      informacyjna. Dla mnie nie jest jasne, gdzie powinny trafić:
      -pudełka po mleku i sokach (niedawno była informacja, że na plastik, ale czy na
      pewno?)
      -wzmiankowane w artykule opakowania po jogurtach, śmietanie, serkach.
      Brakuje pojemników na artykuły metalowe.
      No i niestety czasem widzę paczki gazet wrzucone do pojemnika na papier w
      workach foliowych. To już wynika z lenistwa i bezmyślności.
      • Gość: hiena Re: Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 14:02
        worki foliowe to nie problem - papier i tak jest ręcznie sortowany - ryzyko
        znalezienia tam gwoździa jest duże. taki gwóźdź jest dużym problemem dla maszyn
        przerabiających makulaturę.
    • Gość: maika84 Re: Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 12:22
      A ja segreguję w domu z przywyczajenia (na papier, szkło, plastik i resztę ;)a potem grzecznie zanoszę wszystko na jeden śmietnik, bo akurat tylko taki mam w podwórzu.
    • Gość: lganowicz Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.173.18.241.tesatnet.pl 15.12.08, 16:17
      Segreguje ,podobnie jak inni lokatorzy Osiedla TBS na Roboczej smieci ale co z tego kiedy na tym osiedlu [ponad 400 rodzin!!] administrator postawił tylko 3 słownie trzy! pojemniki na sortowane odpady. Powinno byc ich conajmniej 2-3 razy tyle lub częściej winny byc oprózniane. Wprzeciwnym razie te 3 pojemniczki są zaprzeczeniem idei sortowania śmieci.Co poddaję pod rozwagę administracji osiedla.
    • Gość: j. Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: 212.67.149.* 15.12.08, 19:23
      dobry artykuł, proszę Panie. może ktoś w końcu zwróci uwagę na ilość (i jakość) kontenerów w Poznianiu.
      wierzę, że jeśli pojawi się ich więcej, skłonią ludzi do segregacji śmieci. oby! (:
    • Gość: Nox Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.icpnet.pl 15.12.08, 21:22
      Na Łazarzu przy ul. Matejki stoją pojemniki na szkło, papier i plastik, ale nie
      chce mi się iść przez ulicę i park [mieszkam przy Głogowskiej] z pojedynczymi
      butelkami, skoro mam śmietniki w podwórku [niestety, na wszystko]. Poza tym ktoś
      widział i nagrał, jak pod te pojemniki podjechała śmieciarka i wsyztsko trafilo
      do jednej naczepy. I gdzie tu sens, gdzie logika?
    • Gość: Mia Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.dynamic.mnet-online.de 15.12.08, 22:44
      NIESTETY w Poznaniu, na Grunwaldzie zniknely pojemniki na Papier!!!Nie ma ich, bo ekologia teraz zrobila sie malo oplacalna! Co za bzdura, ale pieniadze sa najwazniejsze...Miasto sobie kpi majac piekne plakaty przed szczytem klimatycznym z zalanym badz zasypanym Ratuszem i haslem: zmiany klimatyczne zaleza rowniez od Ciebie.
      Poza tym te kontenery ktore zostaly sa przepelnione i wywoz smieci jest sporadyczny...nie mowiac o tym iz ilosc tych kontenerow rowniez jest smieszna!
      Oby cos sie zmienilo
      • Gość: 7 NIEBO Kto tym razem zarobi???? i zrobi Poznaniaków w... IP: *.icpnet.pl 10.01.09, 21:04
        No pięknie! mamy za chwilę połowę stycznia 2009 roku - a ja zostaję
        z butelkami PET i innymi posegregowanymi opakowaniami ....w domu ---
        bo usunęli z osiedla kontenery i pojemniki !!!!

świetnie się cofamy!!!

Nowe firmy - to nowe opłaty -kto tym razem chce zarobić ???
    • Gość: Aga Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.icpnet.pl 12.01.09, 02:10
      Chciałabym poddać pod rozwagę kilka informacji, które nie są prawdami
      objawionymi i które powinni wreszcie zrozumieć urzędnicy, którzy odpowiadają za
      problemy śmieciowe w naszym mieście. Otóż:

- selektywna zbiórka surowców kosztuje kilka razy więcej niż zbiórka odpadów
      zmieszanych, a co poniektórzy pozbawieni wyobraźni ekonomicznej radni próbują
      tak to ustawić, żeby mieszkańcy płacili mniej za odpady segregowane co jest
      totalną bzdurą,
      - firmy zbierające odpady zbankrutowałyby gdyby mieszkańcy poważniej zaczęli
      segregować odpady bo wtedy byłoby coraz mniej odpadów zmieszanych, na których
      tak naprawdę zarabiają (i to sporo),
      - w związku z powyższym firmy śmieciowe udają, ze się pasjonują zbiórką
      selektywną (vide Remondis) ale tak to się kręci, żeby zbieranych surowców nie
      było więcej niż 5% bo wtedy zaczną się problemy finansowe, a mieszkańcy
      musieliby zacząc dopłacać do tej zabawy,
      - jest oczywistą oczywistością, że światowy rynek surowców (papier, tworzywa)
      przezywa cykliczne wzloty i spadki koniunktury i przezywają te kryzysy tylko
      najsilniejsi,
      - jeśli sądzimy, ze selektywna zbiórka zbawi nasze środowisko to powinniśmy
      pogodzić się z tym, że będzie trzeba za te zbiórkę zapłacić sporo więcej - w
      opłacie za usuwanie odpadów zmieszanych, bo niestety innego wyjścia nie ma,
      - to miasto w regulaminie powinno narzucić jakie surowce powinny być zbierane i
      w jaki sposób, powinno jednak mieć świadomość ile takie zachcianki mogą
      kosztować i ustalić w jaki sposób taki system powinien być finansowany,
      • Gość: troche stary temat Re: Segregacja: problem nie tylko na papierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 13:48
        ale moze wie ktos, czy znajde gdzies spis, a moze lepiej mapke takich pojemnikow w centrum(starym miescie)?
        • Gość: Włodek z Grunwaldu kiedyś ta strona działała lepiej, ale zerknij IP: *.icpnet.pl 01.03.09, 20:09
          www.odpady.poznan.pl/index.php?rsl=1&&pid=11111209
          A na pewno możesz tam zadzwonić i spytać. Już nie raz prasa podnosiła temat
          relatywnie niewielkiej ilości pojemników w centrum. Ale nie ci ludzie w zarządzie.

W Niemczech i Włoszech kartoniki po napojach wrzuca się do pojemników na
          plastiki, natomiast puszki blaszane ze szkłem. W Poznaniu nie mam na to
          odpowiedzi, ale zmobilizowaliście mnie by napisać i się dowiedzieć. Dam znać co
          mi odpowiedzą. A aluminiowe w Poznaniu wrzuca się do plastików.
          • Gość: ! Re: kiedyś ta strona działała lepiej, ale zerknij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 00:23
            dzieki!!! aluminium do plastikow, a to ci dopiero..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka