Dodaj do ulubionych

Dziecko niesłyszące

15.12.08, 17:51
Jestem rodzicem dziecka z bardzo dużym ubytkiem słuchu. Niestety będzie
musiało pójść do szkoły dla dzieci niesłyszących. Martwię się, bo o szkole na
Śródce słyszałam bardzo wiele bardzo niekorzystnych (delikatnie mówiąc)
informacji. Znajomi, których dzieci uczą się w tej szkole chętnie zabraliby je
ale - zdaje się - nie ma dokąd. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej
materii - proszę o odzew.
Obserwuj wątek
    • Gość: firlitko Re: Dziecko niesłyszące IP: *.mofnet.gov.pl 17.12.08, 10:44
      Ta szkoła nie da Twojemu dziecku niczego. Jeżeli możesz poszukaj innej.
      • Gość: Nutter Re: Dziecko niesłyszące IP: *.cust.uk.viatel.net 17.12.08, 13:24
        Czy zastanawiala sie zeby dziecko mialo zalozony implant? Podobno
        bardzo pomaga i jest refudacja z NFZ.
        • Gość: Monisia Re: Dziecko niesłyszące IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.13, 14:18
          Ja bym polecila do szkoły integracyjnej.
    • Gość: Daria Re: Dziecko niesłyszące IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.14, 18:45
      Szanowna Pani. Jeśli Pani dziecko tak jak Pani wspomniała ma duży ubytek słuchu nie zgodzę się z tym, że Szkoła Ogólnodostępna pomoże Pani dziecku a wręcz przeciwnie. Najsłuszniejszą decyzją jest danie dziecka w takiej sytuacji do szkoły dla niesłyszących. Szkoły te naprawdę nie są złe a wręcz przeciwnie. Zajęcia odbywają się w małych grupach. Są to grupy 4 -5 osobowe dzięki czemu nie tylko dziecko lepiej się czuje w takiej grupie ale i nauczyciel może skupić się bardziej na problemie każdego dziecka ;) Dzieci przerabiają zwykle materiał, który jest w każdej innej szkole, ale dostosowuje go do potrzeb i możliwości dzieci dzięki czemu dzieci łatwiej przyswajają wiedzę i mają większą szansę ukończyć szkołę, co w szkole ogólnodostępnej niestety często jest problemem bo nauczyciel nawet w klasie integracyjnej nie skupia się na jednym dziecku a ma ich wiele i najczęściej leci z materiałem i jest on dla dziecka szczególnie z głęboką wadą słuchu niezrozumiały. Pozdrawiam, Daria.
      • Gość: pktlogop Re: Dziecko niesłyszące IP: *.satfilm.net.pl 15.06.15, 21:53
        Szkoła jest nieoceniona, ale bez włanej pracy z dzieckiem niewiele zrobicie. Wszkole dziecko jest rzez 6 godzin, w domu reszte czasu. wniosek jest oczywisty.

bealogo.blox.pl/2013/11/Czy-spedzasz-czas-ze-swoim-dzieckiem.html
        • Gość: x to dotyczy wszystkich dzieci, każdej szkoły IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 16.06.15, 14:09
          i każdej rodziny.
      • Gość: gość Re: Dziecko niesłyszące IP: *.3s.pl 12.05.16, 10:19
        Dario skąd masz taką wiedzę? Mam w rodzinie kilka osób niedosłyszących, a szczególnie dwa przypadki z tą samą wadą słuchu i z tym samym poziomem niedosłuchu (ok 100db) I tak chłopak który poszedł do szkoły dla niedosłyszących ma problemy z komunikacją z innymi, jest agresywny, ma małą wiedzę ogólną. Chłopak który skończył wszystkie poziomy szkoły publicznej i uczęszczał do klas ogólnych nie klas integracyjnych mówi bardzo ładnie, ma wiedzę ogólną poprawną, jest samodzielny, pracuje i żyje normalnie. Gdyby nie aparat nikt by sie nie zorientował, że nie słyszy. Matka drugiego dziecka walczyła z całej siły by chodził do normalnej szkoły. Po co? By właśnie gonił swoich rówieśników. Wada słuchu powoduje, że jest to osoba lekko opóźniona w rozwoju co do swoich rówieśników i obcowanie z takimi samymi osobami jak ona powoduje to, że rozwija się wolniej. Tak po sportowemu, by się rozwijać musisz trenować z lepszymi, musisz starać się im dorównać. Tylko szkoła publiczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka