annataylor 15.01.09, 22:41 a ja wlasnie szukam pracy w Poznaniu :( i widze, ze jest ciezko. akurat tak sie zlozylo, ze skonczylam studia jak zaczal sie kryzys. kto mnie teraz zatrudni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klonpvv Nowa Stara Moda 16.01.09, 01:10 Znów będzie moda na wiek: 22 lata staż: 10 lat doświadczenie, najlepiej w kilku dziedzinach itp itd. Euforia na rynku pracy nie trwała długo. Na takim przykładzie widać choćby co mogli stracić Ci, którzy nie zdecydowali się na jakiś wyjazd zagraniczny w zawodzie. Teraz jedni z nich będą mieć chociaż oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi ja 2x juz sie nie bede czail IP: *.paylane.park.gdynia.pl 19.01.09, 08:45 jak wroci prosperity to wynosze sie z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: ja 2x juz sie nie bede czail IP: *.homenett.pl 19.01.09, 10:59 Jeżeli ,tak ,to jednak lepiej wyjechać,zawsze to większa kasa Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Tusk ma doświadczenie w bezrobociu z 91r. 19.01.09, 12:27 Tusk ma (razem z kolesiami z KLD i Bieleckim) duże doświadczenie w zwiększaniu bezrobocia w Polsce. Jak to jest że jak ludzie Tuska są u wałdzy zawsze bezrobocie dramatycznie wzrasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania masz moje błogosławieństwo na drogę IP: *.icpnet.pl 19.01.09, 14:31 Polska potrzebuje ludzi, którzy rozumieją, że urodzili się w biednym kraju, widzą, że się on szybko bogaci pracą starszych od nich i chcą by się polskie społeczeństwo rozwijało również dzięki ich aktywności w przyszłości. A jak tego nie rozumiesz, to jedź... Zawsze komuś się przydasz. Lepiej nie pogarszaj średniej głosowania w wyborach (nie głosując, albo głosując frustracją). Pomyśl co by było, gdyby wszyscy mieszkańcy krajów III świata, którzy mają kompetencje by pracować w Europie, czy Północnej Ameryce chcieli tylko tam pracować? Polska jest już po 20 latach od zmian jednym z najbogatszych krajów świata, a Ty biadolisz jak mały cielaczek świeżo po narodzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: masz moje błogosławieństwo na drogę IP: 94.75.67.* 19.01.09, 14:58 Gość portalu: Włodek z Poznania napisał(a): > Polska potrzebuje ludzi, którzy rozumieją, że urodzili się w biednym kraju, > widzą, że się on szybko bogaci pracą starszych od nich i chcą by się polskie > społeczeństwo rozwijało również dzięki ich aktywności w przyszłości. A jak tego > nie rozumiesz, to jedź... Zawsze komuś się przydasz. (...) Wiesz Włodku, ale życie ma się jedno a ono mija na zarabianiu na rencistów i transfery socjalne dla wsi. Kiedy przyjdzie czas dla nas? > Pomyśl co by było, gdyby wszyscy mieszkańcy krajów III świata, którzy mają > kompetencje by pracować w Europie, czy Północnej Ameryce chcieli tylko tam > pracować? Po co? Cierpieć za miliony? Nasze państwo nigdy nie miało w stosunku do mnie litości. Dziadkowa kamienica jest nie do odzyskania, bo została zabrana zgodnie z prawem. Ta obok, kościelna, już wróciła do właściciela. To państwo jest niemoralne. > Polska jest już po 20 latach od zmian jednym z najbogatszych krajów > świata, a Ty biadolisz jak mały cielaczek świeżo po narodzinach. Tak, jesteśmy bogaci za pośrednictwem naszych przedstawicieli. Cały naród pije szampana ustami władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: masz moje błogosławieństwo na drogę IP: *.icpnet.pl 19.01.09, 17:23 > Wiesz Włodku, ale życie ma się jedno a ono mija na zarabianiu na > rencistów i transfery socjalne dla wsi. Kiedy przyjdzie czas dla > nas? Każdy ma jedno życie. Mam akurat takie kwalifikacje (menedżerskie), że mogę bez problemu wyjechać (zresztą 8 lat mieszkałem w czterech krajach jak już pisałem), zarabiać czterokrotność polskich zarobków, uwielbiam klimat północnych Włoch, a to jeden z najbogatyszych obszarów Europy. Ale jest coś, dlaczego tego nie zrobię. Wyjeżdżałem w okresach szkolnych i akademickich, a pracowałem dwa lata w Niemczech w swoim zawodzie i od razu z kontraktem na powrót. Każdemu wyjazd się tak naprawdę w życiu przyda. Anglicy mawiają o sobie, że dzielą się na dwie grupy, tłuków, którzy nie byli za granicą dłużej niż 3 tygodniowy urlop na który jadą być dalej zamkniętymi na świat Angolami, oraz na takich, którzy zaczęli myśleć o tym, że gdzieś jest inny świat, ale nie tylko pocztówki, a inaczej ułożone życie. > > Po co? Cierpieć za miliony? Nasze państwo nigdy nie miało w stosunku do > mnie litości. Dziadkowa kamienica jest nie do odzyskania, bo została > zabrana zgodnie z prawem. Ta obok, kościelna, już wróciła do > właściciela. To państwo jest niemoralne. Ok, każdy ma swoje zadry w tej skomplikowanej historii tego społeczeństwa. Czyli pakuj się skoro uważasz, że to nie Twój kraj. Nie szkodź nam w najbliższych wyborach. Ja jestem przeszczęśliwy, że polonia amerykańska sprzed Stanu Wojennego nie zamierza wracać. Są en gros tak archaiczni, że do reszty zrujnowaliby życie społeczne. > Tak, jesteśmy bogaci za pośrednictwem naszych przedstawicieli. Cały > naród pije szampana ustami władzy. Taaa, lewactwo i konserwatyzm łączą się w Polsce nadzwyczaj często. Przypuszczam, że jeszcze nie wiesz, że sam optujesz w kierunku elektoratu PiS, choć pewnie dobrze wiesz, że to obciach i tylko to Cię powstrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
klonpvv Cielaczek 24.01.09, 02:27 Jak bym słyszał politykiera klakiera. Jak będę managerem w Polsce i do wieku lat ~25 będę kilka razy za granicą [dziwnym trafem moich rodziców na to nie było stać], to chyba nie będę wyjeżdżał [tyle że w następnym wcieleniu]. Przykro mi masz do czynienia z biednymi cielaczkami, które nie potrafią zrozumieć jak to jest że "urodzili się w biednym kraju", który magicznie potrzebuje swoich obywateli mimo iż "jest jednym z najbogatszych krajów świata" i mimo to, nadal, ci wszyscy bogacze, aż palą się do wyjazdu! Wynika że optujesz za PO/Liberał ale posty masz jak kazania albo inne przemówienia telewizyjne; kłamstwo/sprzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania Aniu Taylor! Nie czytasz ze zrozumieniem! IP: *.icpnet.pl 19.01.09, 14:25 W artykule dość łatwo się zagubić, ale jest też wyraźnie napisane, że 850-tysięczna aglomeracja poznańska ma najniższe w kraju bezrobocie. I tak jest już od wielu, wielu lat! Płaca średnia też jest niższa, co jednak wynika z mniejszego udziału usługowych stanowisk pracy (szczególnie w finansach - centrala tyko jednego banku) niż w Warszawie), jednak płace w bardzo wielu zawodach są na poziomie 80-85% warszawskich. Miasto jest dość drogie, ale jednak o ile sympatyczniejsze, przyjemniejsze, w zgodzie z naturą i bardziej ożywcze ;-) Polecam! Nie ma w Polsce innego miasta, w którym żyłoby mi się równie dobrze, a mieszkałem w czterech miastach w kraju oraz sześciu w czterech krajach Zachodniej Europy. Zakochany i zadufany Poznaniak (zawsze jednak gotowy do argumentacji ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
fitok Nadchodzi kolejna fala zwolnień 16.01.09, 02:37 nas zwolnili z cefarmu w pazdzierniku zlecenia studentow teraz pracuja tak jak niewolnicy same starsze kobiety zmiana popoludniowa konczy zamiast 16-24 ostatnio padl rekord wychodzily o 8 rano!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Nadchodzi kolejna fala zwolnień IP: *.173.8.187.tesatnet.pl 17.01.09, 19:46 startuj w wyborach albo przewal kogokolwiek na pierwszy milion :) Odpowiedz Link Zgłoś
pafni Czemu GW cały czas straszy? 19.01.09, 08:17 Ten kryzys to głównie media nakręcają. Kto na tym kryzysie wobec tego chce zarobic? Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Czemu GW cały czas straszy? 19.01.09, 08:25 dopiero teraz to zauwazyles? a wczesniej nie widziałes jak media streuja opinia publiczna? artykuły o tysiacach mlodych ludzi po studiach ze znajomoscia jezykow obcych, kwiat mlodziezy - ktorzy musza uciekac z niedemokratycznej IV RP? o wzroscie cen zywnosci, paliwam materialow budowlanych za rzadow PiS? media wyniosly PO do władzy, media moga tez PO zniszczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozm.kontrolowana Dzisiejsze media są g... warte . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 08:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Dzisiejsze media są g... warte . n/t IP: *.homenett.pl 19.01.09, 11:02 Debata Tusek ,Kaczynski :) Powinni to pościć jeszcze raz w TV ,możne na Wielkanoc ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacol Re: Czemu GW cały czas straszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.09, 08:39 Dokladnie to chcialem napisac. Nie ma zadnego kryzysu!!! Ludzie opamietajcie sie. Teraz jest moda na uzywanie slow, ktore cechuje terror i bieda. Wszystkie kraje maja dodatnie PKB!!!! Kryzys w USA, jest ,ale napewno nie taki jak jest opisywany w polskich mediach gdzie wszystko jest czarne i szare "Polacy sa tak agresywni, bo w Polsce wciaz zimno i pada"... :PP Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Czemu GW cały czas straszy? 19.01.09, 10:21 A gdzie widziałeś IV RP?? Ta Tuskowa, to tylko IIIPR, skorumpowana, kumpelska, sb-ecka Dzisiejszy przykłady?? Proszę: www.tvn24.pl/-1,1582086,0,1,esbecy-za-pieniadze-wyciagna-cie-z-klopotow,wiadomosc.html www.tvn24.pl/-1,1582111,0,1,powiesil-sie-kolejny-skazany-ws-olewnika,wiadomosc.html itd, itp, itp jak większość na tym forum wie, pracuję w Szkocji. I dlaczego tu pomimo iż jakość pracy jest kilka razy gorsza niż w Polsce, a wielokrotnie gorsza niż w Wielkopolsce IM SIĘ OPŁACI????? Firma (ło bosze), choć prawda z wypłatą nigdy (prawie 3 lata) nie nawalili). Roboty?? ot tak sobie, ale walą kontrakty na miliony funtów. I Im się kurna opłaci?? Dziś mimo kryzysu kupili kontrakt na w sumie "galanterie metalową" 6000 ton. a w Polsce??????????????? ja nie rozumiem ale może te linki wyżej coś o tym mówią??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Czemu GW cały czas straszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 14:17 1. zapewne wyjechales za praca podczas rzadow pisu 2, zawsze tak bylo, ze lepiej bylo wyciaganc lape po panstwowe, niz wyjebac synalka ciotki / wujka i na jego miejsce wynajac specjaliste od marketingu i specjaliste od produkcji 3. w polsce zawsze cenilo sie nierobstwo, a firmy wysokoproduktywne byly tepione podatkami, inspekcjami pracy, konkurencja..... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Czemu GW cały czas straszy? 20.01.09, 10:18 AD1. tak, na samym początku, kiedy skutki różnych KLD UD UW SLD nie dawały żyć. AD2. Nie rozumiem o co chodzi. W każdym razie ja łapy po "państwowe nie wyciągam". Ani w Polsce, ani w UK. Może mówisz o sobie??? AD3. CO TY WIESZ?? UCZCIWIE ILE LAT PRZEPRACOWAŁEŚ W PRZEMYŚLE I W JAKICH KRAJACH??????? I co?? naczytałeś się książek, naodladałeś dzienników tv, naoglądałeś komedii Bareji (też je lubię, ale jak to komedie są PRZERYSOWANE) i wiesz WSZYSTKO??? I po drugie. Skąd pochodzisz, skąd pochodzi Twoja rodzina???? "w polsce zawsze cenilo sie nierobstwo" (już pominę, że w Polsce z dużej litery) w jakiej Polsce??? Bo napewno nie w WIELKOPOLSCE. ps. Przed chwilą wróciłem z pracy. Ile pracowałem?? Na jakieś 4 godziny, a w pracy byłem 12 godzin. Gdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzzzzzz Re: Czemu GW cały czas straszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 10:43 GW sama zwalnia ludzi - ostatnio ogłosiła, że będą zwolnienia grupowe. Już kilkunastu dziennikarzy poleciało. Poprzednim razem zwolniono ponad 1000 ludzi, a po roku zatrudniono ponad tysiąc tylko za większą pensję. I tak to wygląda cięcie kosztów w korporacjach. Dobrze na papierze wygląda przez moment. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Bad news 19.01.09, 10:57 Mediami rządzi "bad news", a media nami. Dlatego mamy co mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista.net Re: Nadchodzi kolejna fala zwolnień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 08:38 annataylor napisała: > a ja wlasnie szukam pracy w Poznaniu :( i widze, ze jest ciezko. > akurat tak sie zlozylo, ze skonczylam studia jak zaczal sie kryzys. > kto mnie teraz zatrudni? Każdy pracodawca, którego przekonasz, że to mu się opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Najlepszym pracodawcą jest jakiś urząd............ 19.01.09, 09:23 ....wojewódzki, powiatowy, gminny itp. Tam ZAWSZE się OPŁACA zatrudnić. Oczywiście pod warunkiem, że się jest SWOJAKIEM. :D:D:D:D:D:D:D ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Nadchodzi kolejna fala zwolnień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 08:41 Nie ma to jak dobra wiadomość w poniedziałek o poranku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sękjuwerymacz Nie ma dnia na GW bez kryzysu ,bo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 08:43 to się lepiej sprzedaje ,więcej osób otwiera to strone ,więcej komentuje i reklamodawcy więcej płacą . Biznes jest biznes - jakby powiedział Mardoch . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha wywalczylismy kapitalizm IP: *.lazurowa.waw.pl 19.01.09, 08:46 To super ze mamy prawdziwy kapitalizm z bezrobociem i zwolnieniami.Kto wie może niedługo bedzie jak w ziemi obiecanej Reymonta, prace dostana najlepsi. Leszku Balcerowiczu dziekujemy Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk To NIE JEST kapitalizm. 19.01.09, 09:29 To jest kapitalizm polityczno-korupcyjno-złodziejski czyli socjalizm. To tylko propaganda nam wmówiła, że mamy "wolny rynek". To BZDURA. Wolnego rynku w Polsce NIE MA !!! ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: To NIE JEST kapitalizm. IP: *.lazurowa.waw.pl 19.01.09, 10:36 Biedaku, tak własnie wyglada kapitalizm.Dbam osiebie, innych mam gdzies.Chciwość jest dobra. Złodziejstwo jest ok. Jak sie komus nie podoba system, to mamy na nich czołgi. Patrz Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: To NIE JEST kapitalizm. 19.01.09, 11:31 W takim razie PRL był krajem kapitalistycznym. :> 1. Ważne było kogo się zna - "swoi" mieli lepiej, "obcy" gorzej 2. Chciwi "badylarze" mieli lepiej. 3. Normą było "zagospodarowywanie" mienia "wspólnego". 4. A jak komuś się nie podobał system to patrz Węgry '56, Czechosłowacja '68, Polska '81. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MUCHA Re: To NIE JEST kapitalizm. IP: *.lazurowa.waw.pl 19.01.09, 11:57 Róznica jest taka, ze komuna mimo wszystko dbala o zwyklych ludzi. Darmowe wczasy, mieszkania, studia dla zdolnych dzieci, mozliwosci awansu itd, a do tego brak bezrobocia i patologi typu łódzkie pogotowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzeq Re: To NIE JEST kapitalizm. IP: *.chello.nl 19.01.09, 13:09 Te, mucha, za te darmowe wczasy i mieszkania to my placimy do tej pory. Takie darmowe byly. Ale tak to jest jak sie jest ignorantem ekonomicznym. A z tym brakiem bezrobocia to juz pojechales po bandzie, z czego widac, ze nie ma ci nawet czego tlumaczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: To NIE JEST kapitalizm. IP: 94.75.67.* 19.01.09, 15:15 Gość portalu: duzeq napisał(a): > Te, mucha, za te darmowe wczasy i mieszkania to my placimy do tej > pory. Takie darmowe byly. (...) Fakt, że byliśmy przez długie lata na garnuszku ZSRR (wbrew legendom ludowym o "wykorzystywaniu" Polski), ale dźwignięto kraj z ruin i rozwinięto cywilizacyjnie. Teraz mamy wielokrotnie większy dług niż "za PRL", bo nie lubimy pracować i większość z nas żyje z państwowego garnuszka. Rozwój w całości finansuje Unia. Nasze zasoby z ledwością starczą na renty, emerytury, transfery socjalne. Tylko na potrzeby kościoła zawsze jest dość środków. Na rozwijanie państwa środków już nie ma. Te co są, są zużywane na konserwację małorolnej struktury wsi, bo jest ona podstawą władzy kościoła i majątków tuzów z PSLu. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: wywalczylismy kapitalizm 19.01.09, 10:30 No, ja też tęsknię do komuny. Ta radość gdy się dostało papier toaletowy, albo po nocach wystało meblościankę z Rumunii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: wywalczylismy kapitalizm IP: *.lazurowa.waw.pl 19.01.09, 10:50 Taa, tylko bylo gdzie ta mebloscianke wstawic, ta wredna komuna moze Ci sie nie zmiescic w glowie ale ROZDAWAŁA mieszkania. Czaisz bez 30 letniego kredytu. Teraz jest zajebiscie papier toaletowy jest powszechnie dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: wywalczylismy kapitalizm IP: *.homenett.pl 19.01.09, 11:06 Gdyby nie komuna ,bylibyśmy drugą Mongolią Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: wywalczylismy kapitalizm 19.01.09, 11:36 Rozdawała? To słowo sugeruje zmianę prawa własności. To może lepiej byłoby powiedzieć, że UŻYCZAŁA mieszkania. I ile lat trzeba było czekać na swoją kolejkę? I pewnie - bez kredytu, bo takie mieszkanie NIGDY nie miało stać się Twoje. Teraz są ludzie, którzy mają 30letnie kredyty - pewnie. Tyle tylko, że po ich spłaceniu będą coś mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: wywalczylismy kapitalizm IP: *.lazurowa.waw.pl 19.01.09, 12:08 No trudno pojac,ale komuna mieszkania rozdawala. Bylo to normalne i sie nalezalo. Mało tego za skandal uważano czekanie w skrajnym przypadku patologicznej wielodzietnej rodziny przez kilka lat. Nikomu oczywiscie nawet do glowy by nie przyszło, ze mozna kogos z juz otrzymanego mieszkania wywalic na bruk. Co do kredytu, rodzice umierali dzieci mieszkały dalej i nic nie musialy w ramach spadku tumanku płacić. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzeq Re: wywalczylismy kapitalizm IP: *.chello.nl 19.01.09, 13:12 Jak mozna byc takim matolem ekonomicznym, zeby wierzyc, ze panstwo moze cokolwiek za darmo rozdawac? Jak???? Prosze, mucha, wytlumacz mi! Wytlumacz tez skad komuna miala na to kase? Bo jak dobrze wytluamczysz, to moze nawet Nobla dostaniesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: wywalczylismy kapitalizm IP: 195.188.191.* 19.01.09, 12:52 >sie nie zmiescic w glowie ale ROZDAWAŁA mieszkania. Czaisz bez 30 >letniego kredytu. moze takim zaganiaczom jak ty dla innych czas oczekiwania na mieszkanie 10, 20 lat inni nigdy sie nie doczekali Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: wywalczylismy kapitalizm 20.01.09, 10:40 NIE DOCZEKAŁEM SIĘ MIMO 15 LAT W sp. Mieszkaniowej. A dlaczego nie "dostałem". Bo byłem kawalerem, a dzieciaci potrzebowali wcześniej. Ale w zamian pobudowałem dom i go spłaciłem. Czasami warto POPRACOWAĆ wiecej nie pochwalam komuny, ale przypomina mi się hasło, które dostosuję do sytuacji "W ROKU 1989 STALIŚMY NA SKAJU PRZEPAŚCI, A POTEM (za pseudo liberałów) ZROBILIŚMY OGROMNY KROK NAPRZÓD" (to chyba z TEY??, tylko trochę inaczej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Kaczyński wróóóóóóóóóćććć !!! IP: *.e-wro.net.pl 19.01.09, 09:10 Ten pieprzony ryży oszust celowo najpierw zdemolował USA, by móc sprzedać Polskę Niemcom !!!! A za Kaczyńskiego pensje szybowały, ceny malały, przestępcy srali w gacie przed Żelaznym Zerem, a Rosja się pociła na samą myśl o polskim wojsku !!!! :PPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: powiat rawicki jest gostyńskim! 19.01.09, 10:04 A kogóż to,na przykład obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Tylko w prasie jest kryzys IP: 194.196.236.* 19.01.09, 09:21 Tylko w prasie jest kryzys, robią niepotrzebne zamieszanie powinni zakazać takich artykułow bo naprawdę będzie kryzys Odpowiedz Link Zgłoś
ogul_bobra No co Pyry, pakować walizki i do Wawy 19.01.09, 09:26 u nas kryzsu jeszcze nie ma, a pensje kilka razy wyższe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: No co Pyry, pakować walizki i do Wawy IP: 91.198.246.* 19.01.09, 10:13 Błąd na błędzie w tym artykule. Ciekawe kto przygotowal te informacje: urzedasy z pozen czy readkcja gazety? Powiat ostrzeszowski na dole zdjecia to powiat kepinski, powiat ostrzeszowski jest tym polozonym wyzej bezposrednio nad kepinskim. Jak zwykle pyrlandia o Kepnie zapomniala... Juz dawno Kepno do Dolnego Slaska powinno sie przylaczyc. Do Wroclawia 80km, do Pozen 170km... Wezcie i nie oklamujcie ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania miało być dobrze, ale wyszło nie po poznańsku IP: *.icpnet.pl 19.01.09, 14:48 Niestety to efekt centralizacji wszystkich mediów w Polsce. Lokalnymi redaktorami zostają dziennikarze bardziej pośledni (widać to w Gazecie tak w Poznaniu, jak i we Wrocławiu). Nie wiem czy czują się tak ważni, że nie przykładają się do rekrutacji? Ewidentnie zawalił grafik, którego prócz zaznaczania punkcików powinno się wyszkolić ze staranności. Wlkp ma trzydzieścikilka powiatów i to naprawdę nie kłopot starannie je odwzorować. W tym wątku widziałem też wpis o pomyłce gostyńskiego z rawickim (a Filtron w Gostyniu ma się dobrze). Kępiński do Wrocławia? Zastanowiło Cię dlaczego mieszkańcy tego powiatu jednak wolą być w Wielkopolsce? A tak wskazywały dwa referenda. I myślisz, że Wlkp nie walczyła o S-11 przez Kępno. Niestety w Warszawie rządzą koneksje i regionalne i S-11 oraz S-5 mimo, że w czołówce obciążenia ruchem (patrz strona GDDKiA) to inwestycyjnie zawsze stały na końcu. Bez EURO 2012 S-5 nawet nie byłaby jeszcze projektowana. Z planów drogowych wynika, iż koronnym argumentem jest by każdy powiat mógł dotrzeć drogą ekspresową do swej Stolycy, a nie budowa według natężenia ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania Tylko po co skoro w Wawie wyższe bezrobocie? :-))) IP: *.icpnet.pl 19.01.09, 14:52 Nie czytasz ze zrozumieniem. A niższe bezrobocie w aglomeracji poznańskiej utrzymuje się na takim poziomie od wielu, wielu lat! Natomiast na otrzymanie jednego z dyrektorskich stołków zawyżających średnią wynagrodzeń w Warszawie mogą liczyć nieliczni, więc tym bardziej celowość wydaje się...żadna. A żeby poprawić swoje samozadowolenie, nalej sobie teraz proszę szklankę wody ze swojego kranu i wypij. Smacznego! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaana Tez stracilam prace!!!!!!!!!!!!!! IP: *.eranet.pl 19.01.09, 09:56 Do jasnej cholery! Zarabialam duzo, moglam przebierac w ofertach a teraz nic NIC nie ma! Nawet tu w Warszawie! Pieprzone dziady ze Stanow! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Tez stracilam prace!!!!!!!!!!!!!! 19.01.09, 11:04 Gość portalu: aaana napisał(a): > Do jasnej cholery! Zarabialam duzo, moglam przebierac w ofertach a teraz nic NI > C > nie ma! Nawet tu w Warszawie! Pieprzone dziady ze Stanow! Wyznawałaś lumpenliberalizm ,głosowałeś na P0 :) Odpowiedz Link Zgłoś
amarcord Nadchodzi kolejna fala zwolnień 19.01.09, 10:08 to obciachowe, że gazeta podaje te wszystkie złe wiadomości w sposób jakby prezentowała kolejne wygrane w totka albo sukcesy przodowników pracy. To tak jakbyście chcieli nam udowodnic, ze kryzys, który ogłosiliście pewnego dnia na jedynce jest faktem - oto jego dowody. od kiedy ogłoszono oficjalnie istnienie kryzysu uznano po prostu, ze tak właśnie jest i w pierwszej kolejności zaczęto zwalniać ludzi. ciekawe kto zyska na kryzysie? moze to powinien byc temat kolejnego artykułu? nie podtrzymujcie ludzi w strachu i niepewności. przestańcie straszyć. bez skrepowania podajecie konsekwencje tzw.kryzysu. a może warto by klarownie wytłumaczyc czytelnikom jakie są przyczyny tegoż, jak przekłada sie on na nasze codzienne życie, skąd biorą sie te masowe zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Nadchodzi kolejna fala zwolnień IP: *.adsl.elcuk.pl 19.01.09, 10:13 To jest kapitalizm polityczno-korupcyjno-złodziejski czyli socjalizm. To tylko propaganda nam wmówiła, że mamy "wolny rynek". Jesteście przezabawni Stopczyk. Wasze poglądy ekonomiczne są tak absurdalne, że nawet Henio von Mises gdyby żył na śmierć by się zachichrał, że już o takim Frycku Hayek,u nawet nie wspomnę. Zapamiętnijcie więc sobie Stopczyk raz na jutro, że "wolny rynek" jest mniej więcej tym samym, co jego niewidzialna kończyna. A ona musicie wiedzieć jest tak cholernie niewidzialna, że aż jej wcale nie ma. ...i nie kompromitujcie się Stopczyk tym waszym chorobliwym węszeniem socjalizmu w każdym syfie który kapitalizm niesie, bo to trochę tak, jakbyście po dogłębnym zbadaniu zawartości gówna w gó...e nagle odkryli, że dlatego śmierdzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzeq Re: Nadchodzi kolejna fala zwolnień IP: *.chello.nl 19.01.09, 13:18 Poznac wyznawce PRLu po jezyku jego. Nie ma kapitalizmu w Polsce, nie ma wolnego rynku - wg oficjalnych doniesien jestesmy pod tym wzgledem na 88 miejscu na swiecie, tuz za Uganda. To ze w dzisiejszych czasach mozna sobie otworzyc firme, nie oznacza, ze na rynku nie panuje nam milosciwie socjalizm, zajezdzajacy nadal komunizmem. No, ale czegoz wymagac od tropiciela smrodu, ktorego w mlodosci nakarmiano teoriami ze kapitalizm to ciemiezenie robotnika, a prywaciarz to zlodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silna Polska Kotyniewicz - Prezydentem RP. IP: *.kolornet.pl 19.01.09, 10:19 Witam Polaków Jedynie może nas uratować Jan Kotyniewicz - Polak Kielczanin, który reprezentuje narodowy socjalizm -"Silna Polska". Jest to bardzo silna charyzmatyczna postać, najlepszy kandydat na Prezydenta RP 2010 2015. Ps. Jestem dumny z Jana Kotyniewicza,że dobrze walczą o : 1) Budowa lotniska Międzynarodowego w Obicach 2 Utworzenie Uniwersytetu Świętokrzyskiego w Kielcach 3) Utworzenie strefy ekonomicznej w Kielcach i województwie 4) Rozbudowa sieci gazowej województwa 5) Utworzenie prawdziwej Giełdy Rolnej w Sandomierzu 6) Budowa Filharmonii w Kielcach 7) Budowa Ogrodu Botanicznego i Zoologicznego 8) Kompleksową rozbudowę i modernizację sieci drogowej w województwie świętokrzyskim (autostrada, drogi krajowe oraz obwodnice miast) 9) Rozbudowę toru wyścigowego w Miedzianej Górze pod F1 10 Przyłączenie regionu częstochowskiego i radomskiego do woj.: świętokrzyskiego 11) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EUSTACHYDZIAMDZIAK Re: Kotyniewicz - Prezydentem RP. IP: *.mobile.playmobile.pl 10.02.09, 21:17 CZY MOGĘ CIĘ PROSIĆ O POMOC??? Mam do Ciebie ogromną prośbę. Liczy się Twoja pomoc w WIELKIEJ INTERNETOWEJ AKCJI - ROMAN WŁOS NA PREZYDENTA RP 2010. Poświęć trochę Twojego czasu i zrób następujące rzeczy - dokładnie według poniższej instrukcji. 1. Wejdź na stronę - www.deser.pl - znajdziesz tam listę ciekawostek. Kliknij po kolei każdą z nich prawym klawiszem myszy i wybierz opcję "otwórz w nowym oknie". Otwórz tyle nowych okien może obsłużyć Twój komputer. 2. Uruchom pierwsze okno, przewiń zawartość w dół do miejsca "dodaj komentarz" - możesz dodać komentarz jako gość albo jako zalogowany - często dodawanie komentarzy jako gość nie działa więc załóż sobie konto - trwa to bardzo krótko - kliknij link obok pola hasło - ten link ma nazwę załóż konto. 3. Następnie skopiuj cały ten tekst, który widzisz przed sobą i wklej go do pola komentarz. Zamieść tyle komentarzy ile możesz i regularnie sprawdzaj czy nie zostały usunięte. Powtarzaj tę akcję tak często jak tylko możesz. Także zamieszczaj cały ten tekst na internetowych forach, w księgach gości i wszędzie gdzie tylko możesz. 4. Nic nie zmieniaj w tym tekście i wciągaj w akcję tylu ludzi ile możesz. Pamiętaj, że teraz tylko od Ciebie zależy Twoje dalsze życie. Wiedz, że Amerykanie mają na swoim godle (tzw. Great Seal Of the United States) taki napis - E PLURIBUS UNUM, co po łacinie znaczy W JEDNOŚCI SIŁA -(niektórzy to tłumaczą jako - JEDEN ZA WSZYTKICH, WSZYSCY ZA JEDNEGO), a Amerykanie po prostu ONE OUT OF MANY. 5. Przeczytaj dokładnie to co tutaj napisane poniżej - DROGI PRZYJACIELU / DROGA PRZYJACIÓŁKO, Fakt, że zainteresował Cię ten temat dowodzi, że jesteś rozsądną osobą - więc czytaj dalej. Teraz chcę Ci zaproponować coś co odmieni Twoje życie. Wyobraź sobie, że mieszkasz w normalnym kraju, we własnym domku z pięknym ogrodem, w garażu stoi samochód Twoich marzeń a w przydomowym hangarze jakiś prywatny statek powietrzny. Może to być mały śmigłowiec np. amerykański Robinson R-22 lub mały samolot np. Cessna, Mooney, czy Bellanca albo Commander - też produkcji amerykańskiej. Oczywiście w domu masz szybki, szerokopasmowy internet i wszelkie inne udogodnienia. Pieniądze zarabiasz prowadząc mały dochodowy biznes we własnym domu. Wakacje spędzasz odwiedzając egzotyczne kraje, a z Twojej twarzy nigdy nie znika uśmiech. Przyznasz, że fajnie jest tak pomarzyć. Ale to nie marzenia. Wszystko to stanie się rzeczywistością. Oto jedyna okazja w Twoim życiu. Te marzenia staną się rzeczywistością, jeżeli tylko zadasz sobie bardzo niewiele trudu. Jak to osiągnąć? Wystarczy, że poprzesz kandydaturę ROMANA WŁOSA z Katowic na prezydenta RP w wyborach w 2010 roku. Musisz wiedzieć, że aby ROMAN WŁOS mógł kandydować musisz się wpisać na listę poparcia i pomóc mu zdobyć 100,000 (sto tysięcy) podpisów. Przyznasz, że niewiele. Nie przegap takiej okazji. Już dziś napisz po BEZPŁATNY formularz listy poparcia. Koniecznie załącz znaczek na odpowiedź. Otrzymany formularz skopiuj w jak największej liczbie egzemplarzy i rozpowszechniaj gdzie się tylko da. Złóż tam Twój podpis oraz zbierz podpisy od przyjaciół i znajomych. Pisz na adres - ROMAN WŁOS, BOX 1328- deser, 40-001 KATOWICE, POLAND. Skopiuj także ten tekst, który teraz czytasz i rozpowszechniaj go w tak dużej liczbie egzemplarzy jak to możliwe. Wysyłaj e-maile do znajomych i nieznajomych, wysyłaj do gazet i innych mediów, zamieszczaj ten tekst na forach internetowych i w księgach gości. Dziękuję Ci za czas poświęcony na przeczytanie tego listu. Przesyłam pozdrowienia i życzę wszystkiego najlepszego. ROMAN WŁOS (kandydat na prezydenta RP 2010, dumny, bo od zawsze BEZPARTYJNY) www.romanwlos.go.pl tel. +48 662 620 163 p.s. koniecznie obejrzyj film pod adresem - www.tvs.pl/informacje/4923/ oraz www.tvs.pl/film.php?id_materialu=1891 p.p.s. każdy kto wpisze się na listę poparcia weźmie udział w BEZPŁATNYM losowaniu cennych nagród jak samochody, samoloty, szybowce, komputery, sprzęt RTV/AGD, itp. - każdy coś wygra - szczegóły niebawem w mediach, dlatego nie zwlekaj - czasu zostało niewiele - zacznij działać natychmiast - dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 No to widzimy Tuskowe cuda 19.01.09, 10:24 a będzie ich więcej . No i co na to ci co zabrali dowód babci . Przyjdą do babci po zasiłek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: No to widzimy Tuskowe cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 14:28 debilu kryzys wywolali posrancy zza oceanu - wyplacili sobie milardy dolarow dywident z firm, ktore nie zarobily tyle pieniedzy i przez to braklo waluty na rynku - a co to oznacza? domorosly polskie ekonomisto? oznacza to, ze waluta drozeje i oznacza to, ze handel miedzynarodowy zmalal, przez co zdrozaly ceny towarow - a co dalej idzie producentom zaczelo brakowac surowca, wiec musza kupowac drozej - przez co drozeja ich produkty wiec konsumenci placa drozej, a poniewaz malo kupuja (bo zarobki nie wzrosly), to firmy mniej produkuja i musza zwolnic pracownikow dlaczego? bo oczywiscie panstwo, czyli pis, sld, po i inni zlodzieje nie dalej wyciagaja lapy po kase (podatki, dofinasowanie dla ksiezy, zus, krus...._) przestan pajacu ogladac TVP1.... Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Nadchodzi kolejna fala zwolnień 19.01.09, 10:26 "Lepszy od Warszawy jest Poznań - tam stopa bezrobocia wciąz wynozi zaledwie 1,6 proc.!" I jeszcze Katowice - 1,8% ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Jaki kryzys?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.09, 10:33 Kryzys jest wyimaginowany przez ludzi gadajacych o nim wszedzie. Tak samo jak pieprza w telewizji, ze dramat ludzi majacych kredyty we frankach bo waluta strasznie droga. G..no prawda, pracy mam coraz wiecej (pieniedzy tez), a obecnie place najnizsze raty jakie mialem od 3-lat (spadly stopy procentowe w szwajcarii). Krawaciarze w warszawce napedzaja caly ten problem.... koniec kropka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich jeszcze jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.09, 10:36 a do tego nie pamietam, kiedy ostatnio tak tanio tankowalem samochod... jak tak wyglada kryzys to ja chce zeby tak bylo zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Po co wywoływac wilka .... IP: 193.93.53.* 19.01.09, 11:04 Po co te artykuły ? Co ma przyjśc to przyjdzie w najbardziej niespodziewanym momencie ... niestety. Po co wywoływac w ludziach niepotrzebny stres, niepewność ? Bez tego jest ciężko ... W gazecie też lekko chyba nie jest ... 300 luda na bruk poleci jak nic .... gielda.onet.pl/0,1888089,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: jeszcze jedno IP: *.homenett.pl 19.01.09, 11:05 > a do tego nie pamietam, kiedy ostatnio tak tanio tankowalem > samochod... jak tak wyglada kryzys to ja chce zeby tak bylo zawsze! Kasy nie mają na samochód ,a ty o tankowaniu ;) Jejku co za człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teska Re: Nadchodzi kolejna fala zwolnień IP: *.aster.pl 19.01.09, 11:43 Ja mam identyczną sytuację, ale jestem dobrej myśli, chociaż szukam pracy w Warszawie. Oferty się pojawiają, ale czasami mam wrażenie, że są fikcyjne, bo dostaję wiadomości zwrotne, że już nikogo nie szukają, ale dziękują za zgłoszenia...Dziwne to wszystko.... Odpowiedz Link Zgłoś
waserwanna Nadchodzi kolejna fala zwolnień 19.01.09, 11:53 Powinny być zwolnienia w GW - za głupie sianie paniki. ------------------------------------------- Dzisiaj sygnaturki nie będzie. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Sprostowanie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 12:44 No dobra,ale w mapie jest dość spora nieścisłość.Na niej woj.wielkopolskie kończy się na powiecie grodziskim i nowotomyskim a przecież do województwa należy również powiat wolsztyński!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Sprostowanie!! 19.01.09, 14:46 Gość portalu: agatka napisał(a): > No dobra,ale w mapie jest dość spora nieścisłość.Na niej woj.wielkopolskie > kończy się na powiecie grodziskim i nowotomyskim a przecież do województwa > należy również powiat wolsztyński!! To jeszcze nie wszystko. Na mapie wypisano: powiat ostrzeszowski oraz rawicki a kolorem czerwonym oznaczono powiat kepinski oraz powiat gostynski. Co za neptyk przygotowywal te mape? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwybardzo Nadchodzi kolejna fala zwolnień 19.01.09, 13:25 Podobno największe zwolnienia maja być w pewnej firmie która ma siedzibę na ulicy Czerskiej w Warszawie. Podobno seria artykułów pt "kryzys już u Twych drzwi" ma na celu usprawiedliwienie zwolnień grupowych i nieudanych inwestycji. No ale jak jest naprawdę to tylko dziennikarze wiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś