Dodaj do ulubionych

Solaris zatrudnia, sprzedaje i buduje tramwaj

17.02.09, 19:43
A moze zamiast elektrycznych dac w hybrydach silniki na powietrze (jak w miniaturowym franzuskim aircar)??
Obserwuj wątek
    • Gość: mtx Re: Solaris zatrudnia, sprzedaje i buduje tramwaj IP: *.izacom.pl 17.02.09, 23:46
      A dlaczego nie chcesz kupić mieszkania za 500zł/m2? Wystarczy, że
      zaczekasz do 2013 r. Też mam zamiar tak zrobić, odłożę trochę grosza
      i kupię sobie za to mieszkanie w kamienicy. Tyle, że jestem ciut
      ambitniejszy od Ciebie i nie zadowolę się mieszkaniem mniejszym niż
      100m2, i koniecznie w centrum (Jeżyce odpadają). Na razie mam zamiar
      zaczekać do 2013 roku, bo 1000 zł/m2 w 2012 to jednak dla mnie
      trochę za drogo. W 2014 powinny już być w sumie za darmo, ale pewnie
      tyle wiary się na te tanie jak barszcz mieszkania rzuci, że dla mnie
      już nie wystarczy, dlatego też godzę się na zapłacenie tych 500zł/m2
      (choć to i tak wygórowana cena).
      • Gość: Włodek z Grunwaldu schowaj frustarcje IP: *.icpnet.pl 18.02.09, 00:18
        Widzę, że kupiłeś drogie mieszkanie w czasie szczytu hossy. I rozumiem Twoją
        frustrację. Pewnie jeszcze na jakiś dziwaczny czterdziestoletni kredyt. Skąd
        miałeś znać się na wartości pieniądza w czasie. Dlatego też nie będę robić Ci za
        dużo uwag z tego tytułu, że teraz trollujesz na forum.
    • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Solaris zatrudnia, sprzedaje i buduje tramwaj IP: *.icpnet.pl 18.02.09, 00:09
      Mam nadzieję, że może Solaris zrobi tramwaje, które będą jeździć. W Cegielskim
      jest trochę ludzi znających się na rzeczy. Czas zagospodarować pewien potencjał
      tej firmy bez przyszłości.

"- W tym roku stawiamy poprzeczkę jeszcze wyżej. Zakładamy, że dostarczymy
      naszym odbiorcom około 1200 pojazdów. Już teraz znając nasz plan produkcji na
      najbliższe miesiące, mogę stwierdzić, że jest to cel ambitny, ale realny -
      ocenia Krzysztof Olszewski, przewodniczący Rady Nadzorczej Solaris Bus&Coach."

Ale jak czytam wypowiedź menedżera, który zrobił dwa duże strzały na 55%
      sprzedaży i teraz zakłada że w tym roku udadzą mu się trzy takie, to mam
      najgorsze przeczucia. Już widzę, jak siedzi i liczy ile by tu wyprodukować, jak
      ustawić produkcję tak by się jednak dało...A sprzeda się samo... No chyba, że
      cykl zamówień to 10 miesięcy i teraz juz wie ile ma zamówień na cały rok. Jeśli
      tak to przepraszam...
      • Gość: gosc Re: Solaris zatrudnia, sprzedaje i buduje tramwaj IP: 213.17.202.* 18.02.09, 13:51
        W tyn roku ogłoszonych będzie kilka dużych zamówień na tramwaje i autobusy przez
        krajowe przedsiębiorstwa, które uzyskały na ten cel wsparcie z kasy UE - to daje
        Solarisowi sporą szansę na zwiększenie ubiegłorocznego poziomu produkcji i
        sprzedaży. I co ciekawe jakoś ta nasza, poznańska firma nie potrzebuje wsparcia
        radnych (jak p. Lewandowski i FPS) żeby po prostu się rozwijać i doskonalić
        swoje produkty.
        • teclaw Ostojo polskiej motoryzacji - tak trzymać! 18.02.09, 18:25
          Tak mało zostało nam własnego przemysłu motoryzacyjnego.... a gdyby nie okupacja
          niemiecka i komuna to produkowalibyśmy dziś wspaniałe samochody osobowe..

Już przed wojną Polacy zaprojektowali i wdrażali do produkcji samochód z
          tip-tronickiem(!) - PIZnz 405 "Lux-Sport"
          • chory_golen_filipinski Re: Ostojo polskiej motoryzacji - tak trzymać! 19.02.09, 01:00
            masz rację w 100 procentach.tyle projektów nie zdążyło wejść w zycie. szacun i cieszę się że są ludzie którzy o tym pamiętają. myślałem, że jestem dziwakiem a tu proszę mial niespodzianka. jest nas więcej!!! 3maj się chopie
            • Gość: Włodek z Grunwaldu trochę przesadziliście IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 17:21
              Polscy inżynierowi potrafili i potrafią projektować nowoczesne rozwiązania
              motoryzacyjne. Jest kilku Polaków projektantów nadwozi, kilka biur projektowych
              w Polsce (min. w Krakowie skonstruowano głowicę i blok wyścigowego Diesla z Audi
              R10, który startował w LeMans).

Ale Polacy nigdy nie potrafili stworzyć efektywnego złożonego przedsiębiorstwa
              motoryzacyjnego. I to nie była kwestia kapitału, ale niemozności
              organizacyjnych. Dopiero teraz powstało trochę firm z tej dziedziny, które
              zaczynają się liczyć. I nie myślę o samych pojazdach, gdyż tu jest tylko
              Solaris, ale częściach jak Filtron, TES, czy kilkanaście innych.
              • Gość: Teclaw Re: trochę przesadziliście IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 21:34
                > Ale Polacy nigdy nie potrafili stworzyć efektywnego złożonego przedsiębiorstwa
                > motoryzacyjnego. I to nie była kwestia kapitału, ale niemozności
                > organizacyjnych. Dopiero teraz powstało trochę firm z tej dziedziny, które
                > zaczynają się liczyć. I nie myślę o samych pojazdach, gdyż tu jest tylko
                > Solaris, ale częściach jak Filtron, TES, czy kilkanaście innych.

Bo nigdy nie mieli możliwości chociażby zbliżonych do Francji, Niemiec, Japonii itd.

Udało sie przed wojną - PZInż, poza tym kilka świetnych firm lotniczych - też
                niestety przed wojną..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka