bogulo2 17.02.09, 19:43 A moze zamiast elektrycznych dac w hybrydach silniki na powietrze (jak w miniaturowym franzuskim aircar)?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mtx Re: Solaris zatrudnia, sprzedaje i buduje tramwaj IP: *.izacom.pl 17.02.09, 23:46 A dlaczego nie chcesz kupić mieszkania za 500zł/m2? Wystarczy, że zaczekasz do 2013 r. Też mam zamiar tak zrobić, odłożę trochę grosza i kupię sobie za to mieszkanie w kamienicy. Tyle, że jestem ciut ambitniejszy od Ciebie i nie zadowolę się mieszkaniem mniejszym niż 100m2, i koniecznie w centrum (Jeżyce odpadają). Na razie mam zamiar zaczekać do 2013 roku, bo 1000 zł/m2 w 2012 to jednak dla mnie trochę za drogo. W 2014 powinny już być w sumie za darmo, ale pewnie tyle wiary się na te tanie jak barszcz mieszkania rzuci, że dla mnie już nie wystarczy, dlatego też godzę się na zapłacenie tych 500zł/m2 (choć to i tak wygórowana cena). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu schowaj frustarcje IP: *.icpnet.pl 18.02.09, 00:18 Widzę, że kupiłeś drogie mieszkanie w czasie szczytu hossy. I rozumiem Twoją frustrację. Pewnie jeszcze na jakiś dziwaczny czterdziestoletni kredyt. Skąd miałeś znać się na wartości pieniądza w czasie. Dlatego też nie będę robić Ci za dużo uwag z tego tytułu, że teraz trollujesz na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Solaris zatrudnia, sprzedaje i buduje tramwaj IP: *.icpnet.pl 18.02.09, 00:09 Mam nadzieję, że może Solaris zrobi tramwaje, które będą jeździć. W Cegielskim jest trochę ludzi znających się na rzeczy. Czas zagospodarować pewien potencjał tej firmy bez przyszłości. "- W tym roku stawiamy poprzeczkę jeszcze wyżej. Zakładamy, że dostarczymy naszym odbiorcom około 1200 pojazdów. Już teraz znając nasz plan produkcji na najbliższe miesiące, mogę stwierdzić, że jest to cel ambitny, ale realny - ocenia Krzysztof Olszewski, przewodniczący Rady Nadzorczej Solaris Bus&Coach." Ale jak czytam wypowiedź menedżera, który zrobił dwa duże strzały na 55% sprzedaży i teraz zakłada że w tym roku udadzą mu się trzy takie, to mam najgorsze przeczucia. Już widzę, jak siedzi i liczy ile by tu wyprodukować, jak ustawić produkcję tak by się jednak dało...A sprzeda się samo... No chyba, że cykl zamówień to 10 miesięcy i teraz juz wie ile ma zamówień na cały rok. Jeśli tak to przepraszam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Solaris zatrudnia, sprzedaje i buduje tramwaj IP: 213.17.202.* 18.02.09, 13:51 W tyn roku ogłoszonych będzie kilka dużych zamówień na tramwaje i autobusy przez krajowe przedsiębiorstwa, które uzyskały na ten cel wsparcie z kasy UE - to daje Solarisowi sporą szansę na zwiększenie ubiegłorocznego poziomu produkcji i sprzedaży. I co ciekawe jakoś ta nasza, poznańska firma nie potrzebuje wsparcia radnych (jak p. Lewandowski i FPS) żeby po prostu się rozwijać i doskonalić swoje produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Ostojo polskiej motoryzacji - tak trzymać! 18.02.09, 18:25 Tak mało zostało nam własnego przemysłu motoryzacyjnego.... a gdyby nie okupacja niemiecka i komuna to produkowalibyśmy dziś wspaniałe samochody osobowe.. Już przed wojną Polacy zaprojektowali i wdrażali do produkcji samochód z tip-tronickiem(!) - PIZnz 405 "Lux-Sport" Odpowiedz Link Zgłoś
chory_golen_filipinski Re: Ostojo polskiej motoryzacji - tak trzymać! 19.02.09, 01:00 masz rację w 100 procentach.tyle projektów nie zdążyło wejść w zycie. szacun i cieszę się że są ludzie którzy o tym pamiętają. myślałem, że jestem dziwakiem a tu proszę mial niespodzianka. jest nas więcej!!! 3maj się chopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu trochę przesadziliście IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 17:21 Polscy inżynierowi potrafili i potrafią projektować nowoczesne rozwiązania motoryzacyjne. Jest kilku Polaków projektantów nadwozi, kilka biur projektowych w Polsce (min. w Krakowie skonstruowano głowicę i blok wyścigowego Diesla z Audi R10, który startował w LeMans). Ale Polacy nigdy nie potrafili stworzyć efektywnego złożonego przedsiębiorstwa motoryzacyjnego. I to nie była kwestia kapitału, ale niemozności organizacyjnych. Dopiero teraz powstało trochę firm z tej dziedziny, które zaczynają się liczyć. I nie myślę o samych pojazdach, gdyż tu jest tylko Solaris, ale częściach jak Filtron, TES, czy kilkanaście innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teclaw Re: trochę przesadziliście IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 21:34 > Ale Polacy nigdy nie potrafili stworzyć efektywnego złożonego przedsiębiorstwa > motoryzacyjnego. I to nie była kwestia kapitału, ale niemozności > organizacyjnych. Dopiero teraz powstało trochę firm z tej dziedziny, które > zaczynają się liczyć. I nie myślę o samych pojazdach, gdyż tu jest tylko > Solaris, ale częściach jak Filtron, TES, czy kilkanaście innych. Bo nigdy nie mieli możliwości chociażby zbliżonych do Francji, Niemiec, Japonii itd. Udało sie przed wojną - PZInż, poza tym kilka świetnych firm lotniczych - też niestety przed wojną.. Odpowiedz Link Zgłoś