Dodaj do ulubionych

Poznań know-how. Ale to już było!

03.04.09, 07:51
Hmmm... dla mnie to logo przypomina raczej napis na lodówce "Mróz" czy jak tam
się te lodówki nazywały, kształt gwiazdek - niemal śnieżynki! Normalnie sezon
zimowy. Można by do tego dodać slogany reklamowe: "Poznań - gorące serca,
chłodne przyjęcie", "Nic cię tak nie zmrozi jak nasza oferta", "Masz ochotę na
loda? W Poznaniu wiemy jak to robić!".
W każdym razie mnie się ten logotyp nie podoba. No ale ja się nie znam, ja
cukrem posypuję...

Maciej
Obserwuj wątek
    • Gość: lodziarz Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: 150.254.212.* 03.04.09, 08:18
      Człowieku, zatrudnij się biurze promocji. To hasło z lodem genialne. na bank by je włączyli do swojej kampanii. O ile już tego nie zrobili.
      "Masz ochotę na loda? W Poznaniu wiemy jak to robić!" rulez
      • zdrowazocha Re: Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 10:08
        Powalać nie powala, ale to chyba i tak najlepsze logo z wszystkich polskich
        miast. Czytelne, poprawne i tyle. Ale takie powinno być.
        • lecoqsportif Re: Poznań know-how. Ale to już było! 04.04.09, 08:43
          Przekombinowany, nieczytelny przekaz (miasto know-how nie chwyci absolutnie). Ale powodzenia i pozdrowienia z miasta spotkań ;) wroclaw.fotolog.pl
          • Gość: sorry Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: 213.77.101.* 05.04.09, 09:54
            Dla mnie miasto spotkań to taka pusta chała. Ile gustów, tyle opinii. Mi się
            wrocław tylko z dziurami w drogach i korkami kojarzy.
            • Gość: Włodek z Grunwaldu Barcelona?! Złapałem się za głowę... IP: *.icpnet.pl 06.04.09, 11:28
              Może dozorcy się skojarzy z wielkim światem to hasło. Jednak to co czytam
              sprawia, że mnie serce zabolało. Poznań miał być jak Barcelona. I jest! Kto zna
              ducha i wewnętrzną potęgę tego miasta i tamtego miasta potrafi poczuć paralele.
              Ale to, ta mysz, co z tego wszystkiego wyszła...

Czy Just nie ma już kreatywnych? Do niedawna była to czołówka agencji w Polsce,
              jedna z absolutnie niewielu o bardzo dobrej i przede wszystkim powtarzalnie
              wysokiej jakości. A tu odgrzany kotlet z pierwszej promocji piwa Lech z 1992...
              Hasło? Co to za hasło? To nie jest hasło Justa, tylko Grobelnego. Jestem w 100%
              pewien, że to nie ludzie kreatywni wymyślili, gdyż to jest współczesne
              przedstawienie Grobelnego wizji Poznania, czyli "Poznańska solidność i
              porządek". Pomijając, że solidność prezentuje zarząd miasta jedynie w
              nicnierobieniu, to w tym haśle nie ma:
              - wizji
              - tożsamości
              - wyróżnika od innych miast choćby w Polsce

Nie ma się z czym identyfikować. Warszawa mogłaby sobie napisać:
              know how - PKO BP, PZU, GPW itd. I co by to wniosło? Nic. Błagam Was Poznaniacy!
              Głosujcie w 2010 P R Z E C I W !!! Na kogokolwiek!

Tyle na gorąco. W wolnej chwili objadę jeszcze bardziej. To dzień bardzo
              głębokiego rozczarowania dla mnie. Szkoda. Taka pogoda... I jeszcze ta info o
              barbarzyństwie, które chce nam Ataner w centrum zrobić...
          • Gość: kaz Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.gprs.plus.pl 09.04.09, 17:05
            A Wrocław to co? jakiś cud? Chadziajstwo i nic więcej
      • Gość: witt Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.eastwest.com.pl 05.04.09, 21:53
        Logo dla mnie w sam raz. Nie rozumiem tych negatywnych komentarzy: ja
        odetchnąłem z ulgą jak zobaczyłem, że nie ma koziołków/pyr/zabytków itp. Hasło
        jest takie poprawne, chyba dobrze że do wszystkiego pasuje. Za to nie podoba mi
        się wykorzystanie tych firm w reklamie: mnie by do miasta nie zachęciło. Ale
        może kolejne kampanie będą lepsze. Na razie cieszę się że logo jest nowoczesne.
        A to poprzednie hasło "tu warto żyć" było banalne. I w innych miastach widziałem
        podobne np."tu chce się żyć".
        • Gość: agunia Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:34
          jezu jestem za, jakbym zobaczyła pyry nabite na rogi koziołków na tle ratusza
          lub pręgierza to bym już nie dała rady :)a tak jest coś nowego i mówię wam,
          pierwsi uderzamy z takim rodzajem promocji, przecieramy szlaki, a inne miasta
          tylko patrzec jak pójda w nasze ślady
    • Gość: gosc Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.gprs.plus.pl 03.04.09, 08:39
      Ogólna żenada... Skrót POZ odwołuje się przede wszystkim do
      rejestracji powiatu poznańskiego, zestawienie wielkich liter "POZ" i
      małych "nań" wygląda paskudnie, gwiazdka to już w ogóle nie wiadomo co
      ma oznaczać a samo hasło brzmi beznadziejnie.

Moim zdaniem hasło "Poznań - miasto warte Poznania" brzmiało tysiąc
      razy lepiej i nie wiem po co było zmieniane - chociaż w sumie
      wiadomo... Przecież trzeba było stworzyć Biuro Promocji Miasta, żeby
      dać stołek dyrektora byłemu asystentowi Fryzjera no i trzeba było
      zlecić opracowanie strategii promocji, żeby legalnie można było
      przetransferować trzy bańki jedynej słusznej agencji reklamowej w
      mieście..
      • pusia333 Re: Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 10:14
        Dla mnie, to tylko grafika, jak na razie poszczególne elementy promocji - bomba!
        Logo mi się podoba mi się, bo nie ma w tym jakiegoś graficznego starania się o
        nie wiadomo co, prosto i rzeczowo!
        Nie ma co się napinać!!
        Czekamy na więcej zapowiada się nieźle.
      • Gość: uniwersalny Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 16:05
        połączenie małych i dużych liter pasuje do siebie, przecież jest ten sam styl
        zachowany, dla mnie jest w porzo, może nie jakoś wystrzałowo, ale w końcu coś
        nowego, poza tym pomysł z gwiazdką odsyłającą do innej infomacji jest fajny -
        bardzo uniwersalny
    • Gość: Piter Nie wiem kto ma być odbiorcą tej kampanii ,ale to IP: 195.216.123.* 03.04.09, 08:43
      logo średnio mi się podoba.Przedmówca wspomniał że kojarzy się ze
      śnieżynką i cos w tym jest, mogłoby to być logo jakiejś sportowej
      imprezy zimowej. Miasto know-how też brzmi jakoś nazbyt patetycznie
      i pretensjonalnie. Mieszkańcy innych miast ,w których lista znanych
      firm jest nie mniejsza mogliby się zakrztusić ze śmiechu. Rozumiem
      że agencja reklamowa zrobiła dobry interes ,nie jestem pewien czy
      miasto również
      • Gość: 7 Re: Nie wiem kto ma być odbiorcą tej kampanii ,al IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 08:54
        A do tego, jaki jest sens promowania POZnania w POZnaniu!

Typowe dla POZnaniaków- jesteśmy najlepsi i chcemy to widzieć na każdym rogu ulicy!

A tak na serio, to chodziło -jak ktoś wyżej już napisał- o legalne
        przetransferowanie kilku baniek do kieszeni odpowiednich nazwisk
        • Gość: sven W końcu dobra kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 11:02
          widzisz przy każdej kampani w takim zakresie jak marketing
          terytorialny chodzi o to, żeby najpierw dotrzeć do odbiorcy
          wewnętrznego czyli mieszkańca miasta i utożsamić go z tą kampanią, z
          wizerunkiem marki a dopiero potem się wychodzi z tym na zewnątrz. W
          końcu mamy profesjonalnie przygotowaną kampanię, która budzi emocje
          i przyciąga uwagę i o to właśnie w tym chodzi, żeby kampania nie
          pozostała bez echa. A skoro budzi emocje juz na początku to tylko
          świadczy o tym, że juz w poznaniu odnosi sukces... teraz pora na
          resztę kraju
          • Gość: Gość z daleka Re: W końcu dobra kampania IP: *.wtt.altkom.pl 03.04.09, 11:17
            > {...] A skoro budzi emocje juz na początku to tylko
            > świadczy o tym, że juz w poznaniu odnosi sukces... teraz pora na
            > resztę kraju

Ty to tak na poważnie ?
          • Gość: Piter Chyba sam w to nie wierzysz ,jeśli już to reklama IP: 195.216.123.* 03.04.09, 11:53
            powinna wywołać POZYTYWNE emocje a nie jakieś tam niewiadomo jakie.
            Jeśli celem agencji reklamowej jest wywołanie jak największych
            emocji ,to powinni zaaranżować wywołanie jakiegoś skandalu
            obyczajowego ,tylko wówczas nie byłyby to emocje w pozytywnym tego
            słowa znaczeniu i nie takie które pomogłyby promocji miasta. Sztuką
            jest masowe wzbudzenie podziwu , zabłyśnięcie w świecie , a nie
            zrobienie tylko hałasu wokół siebie . Trzeba było zrobić konkurs na
            logo dla studentów ASP ,zamiast topić kasę w agencję reklamową
            • Gość: kuba Re: Chyba sam w to nie wierzysz ,jeśli już to rek IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 12:48
              Jak czytam takie brednie jak Twoje Piter... to mi ręcę opadają. A myślisz że
              student grafiki - może najlepiej jeszcze I lub II roku zaproponowałby coś
              lepszego? Myślisz że w profesjonalnej agencji reklamowej kto projektuje takie
              logotypy? Sprzątaczka? Szatniarka? Projektuje je magister ASP, być może nawet
              poznańskiego ASP.
              • Gość: lodziarz Re: Chyba sam w to nie wierzysz ,jeśli już to rek IP: 150.254.212.* 03.04.09, 13:25
                A ja zgadzam sie z Piterem. Moze chodzi mu o to że młody student ASP dałby troche świeżości. A w agencjach siedzą wyjadacze , którzy każdy swój projekt popierają ideologią. Nie raz jest to bzdurna ideologią, która ma przekonać klienta że ten projekt ma okreslone oddziaływanie.
              • Gość: Piter Najwyraźniej ta "profesjonalna" agencja i jej IP: 195.216.123.* 03.04.09, 13:45
                magister ASP ,nie wykazali się wyczuciem skoro zrobili coś co się
                nie podoba. Moja wypowiedź wzbudziła Twoje emocje ,ale czy polubiłeś
                mnie przez to ? Podobnie będzie z tą kampanią reklamową ,może
                wzbudzi emocje ,ale pozytywne odczucia niekoniecznie
                • Gość: gosc a Re: Najwyraźniej ta "profesjonalna" agencja i jej IP: *.net.perfekt.pl 06.04.09, 14:28
                  a może to lepiej, że cie nie polubil? w strategii nie chodzi o lubienie.
                  lubienie może bylo modne kilkanascie lat temu. ale nie jest skuteczne. a wiec
                  przez analogie - niech sie inne miasta zrzymają jak Ty. bezsilnie.
                  • Gość: Piter Twoje słowa to bełkot którego nie powstydziłby się IP: *.128.98.18.static.crowley.pl 06.04.09, 17:46
                    guru jakiejś sekty ściemniaczy i ogłupiaczy. Już to widzę jak inne
                    miasta zżymają się z bezsilności ,prędzej skręcają się ze śmiechu.
                    Tymczasem poznaniacy będą się zżymać ,ale ze wstydu że taki badziew
                    promuje miasto
          • Gość: matyda Re: W końcu dobra kampania IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 23:03
            jak nie wiadomo o co chodzi to tylko o pieniądze za nic to paranoja za co tyle
            siana dla tak beznadziejnej agencji to jest tylko pranie pieniedzy nie wiadomo
            dla kogo i za co ?????????
            Just to agencja fikcja i pralnia kto za tym stoi????
    • Gość: blondi Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 08:59
      czy ja dobrze myślę: po angielsku w trzeciej osobie występuje -s na końcu.
      Poznań wie jak - to jest "Poznań knows how".
      Ale ja tylko sprzątam w przedszkolu gdzie dzieci uczą się angielskiego i nie
      jestem pewna czy mam rację. Boszsz- jaka ja jestem taka głupia, powiedzcie czy
      mam rację
      • Gość: Gość z daleka Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.wtt.altkom.pl 03.04.09, 10:47
        "know-how" to wyrażenie i nie można dzielić go dodając 's'
        do "know".

Ale hasło jest zupełnie idiotyczne. Przeczytałem hasło i nic nie
        załapałem. Dopiero egzegeza w artykule mnie oświeciła - POZ bo taki
        jest skrót na biletach lotniczych - trzeba niewąsko kojarzyć, żeby
        to załapać. Zlepek polsko-angielski "Miasto know-how" jest mało
        elegancji i chyba tylko p. Goździorowi może się tłumaczyć
        jako "miasto (które) wie, jak". Dla mnie nie znaczy kompletnie nic.
        Gwiazdkę miałem na lodówce Donbas. Aha, nie jestem targetem więc
        może nic nie powiniem rozumieć. ;)
      • Gość: Krze Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 11:02
        Ano nie masz racji - "know-how" to wyrażenie stosowane w języku angielskim
        określające zasoby wiedzy potrzebne do np. rozkręcenia biznesu. To jest treść
        tego hasła. Natomiast jeśli hasło miałoby brzmieć "Miasto, które wie jak" to
        rzeczywiście musiałoby być właśnie "knows" a i to jeszcze by do końca poprawnie
        nie było.
      • Gość: kuba Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 12:50
        bez urazy, ale jeżeli "tylko sprzątasz w przedszkolu" to może nie wychylaj się w
        tym temacie. Know How to nie jest slogan wymyślony przez speców z Poznania tylko
        działające od lat 'zwrot-wytrych'.
        pl.wikipedia.org/wiki/Know-how
        • Gość: GG Knows-how byłoby ciekawsze IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 17:19
          Kolego, ten "zwrot-wytrych" coś określa prawda? W kampanii promocyjnej dodanie
          "s" do głównego hasła wskazałoby na oryginalność, tak potrzebną przy tego typu
          kampaniach - byłaby to swoista gra słów, tak często stosowana na świecie.
          A miastem know-how to może być Tokio, a nie Poznań...
          Może też się nie wychylaj, marketingowcu od 7 boleści (jak większość w tym kraju)?
          • Gość: Poznan nie szczeka Re: Knows-how byłoby ciekawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 21:57
            Przepraszam znawców marketingu terytorialnego i innych bardzo mądrych
            specjalistów od technik promocyjnych na tym forum - może wytłumaczycie po co ta
            cała dyskusja o "s" lub jego braku, skoro hasło jest adresowane do Polaków, czy
            jak niektórzy tu napisali do poznaniaków? Zbitka "Poznań, miasto know-how" w
            oczywisty sposób nie jest adresowane do obcokrajowców! Więc po co ta dyskusja? A
            kto z nich zrozumie słowo "miasto"? Wytłumaczcie mi proszę specjaliści od
            marketingu terytorialnego (to chyba bardzo popularna dziedzina wiedzy sądząc po
            postach) jaka jest przeciętna percepcja zwrotu "know-how" w polskim
            społeczeństwie? Ilu przeciętnych obywateli tego pięknego miasta i kraju będzie
            potrafiło prawidłowo odczytać zamysł kampanii bez żmudnego tłumaczenia przez
            autorów i dziennikarzy o co chodzi? Uruchamianie legendy "jak prawidłowo
            odczytywać nasz pomysł" oznacza, że coś kiepsko z tą spontaniczną recepcją i
            utożsamieniem się odbiorców. No chyba że hasło zrobione na użytek krajowy ma
            jakąś tajemną i wszechpotężną grupę docelowych odbiorców doskonale wyczuwających
            koncept autorów. Próba korytarzowa hasła przeprowadzona na mój prywatny użytek w
            firmie zatrudniającej głównie osoby z wyższym wykształceniem wykazała oględnie
            mówiąc dość słabą percepcję... Za to najczęstsze skojarzenia ze znakiem to
            "mrożonka" i "ambulans". Ale może celowo ma być to hasło i znak o zastosowaniu
            niszowym? I to tyle na chłodno i bez zacietrzewienia.
            • Gość: zuza Re: Knows-how byłoby ciekawsze IP: 212.213.198.* 04.04.09, 15:54
              ech glaby, zobaczcie sobie w slowniku wyrazow obcych know-how i
              bedziecie wiedziec co znaczy ten zwrot, czy istnieje, jak sie go pisze
              itp...
            • Gość: mądry Re: Knows-how byłoby ciekawsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:57
              chyba to przesada z tym żmudnym tłumaczeniem, przecież nie jesteśmy
              społeczeństwem debili, a uruchomienie legendy jest chwytem, rodzajem zabawy
              słownej (przynajmniej tak to ja czytam), a nie 1:1 tłumaczeniem hasła know-how,
              które jest niesamowicie proste i chwytliwe, nawet jeśli nie jest nie wiadomo jak
              powszechne, to właśnie teraz się takie stanie i zostanie powiązane z miastem
              Poznań - czy nie o to właśnie chodzi?
      • Gość: Izabella Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.eastwest.com.pl 05.04.09, 21:56
        Widzę, że jestem w mniejszości, ale mi się logo podoba. Widziałam na akademii
        ekonomicznej - wygląda nieźle. Widzę jakieś zmiany w mieście na lepsze...
    • Gość: ProTadeusz Poznań know - how. Może lepiej... IP: 150.254.212.* 03.04.09, 09:18
      POZnań how high!
      • Gość: POZnań hau hau Re: Poznań know - how. Może lepiej... IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 09:25
        • Gość: stararura Re: Poznań know - how. Może lepiej... IP: 195.205.61.* 03.04.09, 17:58
          Poznań hau hau
          10/10 :-)
        • Gość: matylda Re: Poznań know - how. Może lepiej... IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 23:18
          Polacy nie gęsi swój język mają a za 3 miliony to oferta spora i wybór wielki w
          naszym języku a nie paple po angielsku wstyd Just !!!!!!
          • kombinezon Re: Poznań know - how. Może lepiej... 09.04.09, 09:08
            A ja jestem za nowym logo - know how to taki sam miedzynarodowy termin jak
            internet ;)
    • Gość: luki Ciągnie ich do tych tanich mrożonek... IP: *.centertel.pl 03.04.09, 09:28
      jeśli Just nie potrafi nic kreatywnego wymyślić, tylko odgrzewa stare swoje
      hasła, kasując za to nowe pieniądze, to po co startuje w przetargach skoro
      kreatywność równa się zero?
      • Gość: mm Re: Ciągnie ich do tych tanich mrożonek... IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 14:41
        no właśnie jakie to były mrożonki?
      • Gość: ech Re: Ciągnie ich do tych tanich mrożonek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 16:08
        a czemu nie kreatywnie, w końcu nowe logo, nowa kampania, nowe wzburzenie w
        poznaniakach :D
    • micnow Żenada roku! 03.04.09, 09:32
      a osoba która wymyśliła aby ten cyrk zrobić 2 kwietnia o godzinie 20.00 na
      placu (oj dlaczego nie 21.37? - łaskawcy) powinna się mocno nad sobą zastanowić
      • Gość: ab Re: Żenada roku! IP: *.tbcn.telia.com 03.04.09, 09:46
        Ta osoba tak czy tak nie mysli. Wykorzystac Pregierz i dac lanie.
        Jezeli ten artykul przedstawia fakty to infatylizm-imbecylizm ludzi
        odpowiedzialnych za tego gniota i trwonienie pieniedzy podatnika
        powinno postawic sie przed sad.
        Promocja: jako pierwszy krok przeprowadzcie wywiady z zagranicznymi
        studentami na poznanskich uczelniach. Oni wam za darmo opowiedza
        czym Poznan nie jest! I czym odstrasza!
        • Gość: kuba Re: Żenada roku! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 12:51
          Gość portalu: ab napisał(a):

> Ta osoba tak czy tak nie mysli. Wykorzystac Pregierz i dac lanie.
          > Jezeli ten artykul przedstawia fakty to infatylizm-imbecylizm ludzi
          > odpowiedzialnych za tego gniota i trwonienie pieniedzy podatnika
          > powinno postawic sie przed sad.
          > Promocja: jako pierwszy krok przeprowadzcie wywiady z zagranicznymi
          > studentami na poznanskich uczelniach. Oni wam za darmo opowiedza
          > czym Poznan nie jest! I czym odstrasza!

Dajesz, dajesz, zaproponuj coś lepszego!
        • Gość: benek Re: Żenada roku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 16:01
          jasne ja mieszkam o krok od akademika pełnego zagranicznych studentów akademii
          medycznej, mają normalnie pojęcie o naszym mieście, nie boją się niczego, czują
          się zwyczajnie, więc nie uogólniaj, że starszy miasto jak już to społeczeństwo
          może odstraszać, wszyscy tacy chętni, żeby mówić że coś jest złe brzydkie i do
          niczego, a może się właśnie przyjmie wśród inwestorów, kto wie?
          • Gość: GG Re: Żenada roku! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 17:26
            No agencja reklamowa, podparta badaniami marketingowymi, POWINNA to wiedzieć, a
            co za tym idzie - miasto również...
        • Gość: mchlodnicki Re: Żenada roku! IP: *.icpnet.pl 06.04.09, 12:22
          tak bez emocji...
          zgadzam się, że trzeba (było) zapytać osoby spoza POZnan*ia
          zrobie wywiady we srode, mam 30-40 osoby na erazmusie, na uep
          po 12 podam wyniki (jakby kto chcial się dowiedziec czegos na serio)
          dzieki ab za posta
          mc

• Gość: q eng IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 10:00
        owszem, poznań to 3. osoba, więc knows.
        tyle, że know-how to idiom, więc w tym wypadku nie należy odmieniać.
        • tome_lew Re: eng 03.04.09, 10:21
          ale tam nie ma Poznan know-how, tylko: Poznan. Miasto know-how.
          Miasto czego. więc chyba jest ok. poza tym - dla mnie logo graficznie spoko.
          mozna wiele z nim zrobic - pasuje do wszystkiego...
    • Gość: ab Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.tbcn.telia.com 03.04.09, 09:54
      Jak wyglada promocja know-how u innych? Ktorys z poznanskich
      decydentow chcial zrobic z Poznania"druga Barcelone". Prawdopodobnie
      nigdy nie zastanawial sie nad tym co mowi. Tak wyglada promocja tego
      miasta (m.in):
      w3.bcn.es/XMLServeis/XMLHomeLinkPl/0,4022,83057194_83070514_3,00.html
      • kombinezon Re: Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 09:59
        Zastanawia mnie czy widzieliście loga innych miast: naprawdę wolicie kontury
        domków i krzywą syrenkę. Hasło jest proste, uniwersalne i skierowane do osób
        nowoczesnych. Mi się podoba.
        • Gość: szklanka Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 12:02
          właśnie albo zmęczone życiem sarenki lub inne jelenie skaczące przez plastikowy
          pagórek, naprawdę zaściankowość z was wychodzi, coś nowego i od razu buuuuu,
          fajnie, że Poznań jako pierwsze miasto w Polsce uderza w nową stylistykę reklamy
      • Gość: barry hau hau IP: *.171.37.10.static.crowley.pl 03.04.09, 10:03
        Dno. Wydziwione, niezachecajace, nietrafne. Haslo i logotyp powinny dzialac od
        razu, a nie wymagac dluuugiego pokretnego tlumaczenia. To POZ duzymi literami to
        juz w ogole pomylka (Podstawowa Opieka Zdrowotna). No i do tego jeszcze ta
        gwiazdka, co wyglada jak uciety u dolu symbol Chrystusa. Akcja teaserowa byla
        nawet niezla, ale to co wczoraj pokazano jest slabiutkie. A przy okazji: czy sa
        w tym miescie jakies inne agencje niz Just?
      • Gość: Facio Witajcie w Mieście Knał-Hał !!! tak Poznań będzie IP: *.net.perfekt.pl 03.04.09, 21:17
        witać przyjezdnych ? zanosi się na wielką porutę !
    • Gość: dreszczowiec Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: 81.210.2.* 03.04.09, 09:58
      Ale słabizna. To show oglądało 6 osób. Znakomity pomysł, aby wybrac
      termin odsłoniecia logo w rocznicę smierci JP2. Mozna bylo jeszcze
      to zrobic o 21.37.
      I ten homoseksualny balecik. Rewelacja. Smutek wielki.
      Rejestracja podpoznańskich gmin i napis przypominając neon policji.
      Szkoda tylko, że gwiazdka kojarzy się głownie z niebezpiecznymi,
      ukrytymi celowo sensami - pod gwiazdką kryje sie glownie tresc, w
      której ktoś chce nas zrobic w bambooko. Gratulacje!!!
      • kaspera Re: Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 10:10
        Mi też ta gwiazdka kojarzy się bardziej z Grenladią niż z Poznaniem. Poza tym mało wyszukana graficznie.
        I jeszcze jedna rzecz, która mnie niepokoi. Dlaczego wydano tyle forsy na promocję miasta u siebie? To jakiś ABSURD!. Rozumiem gdyby w ten sposób reklamowano Poznań w Berlinie, Paryżu czy Londynie, ale Poznań w Poznaniu...
        • Gość: kuba Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 12:54
          kaspera napisał:

> Mi też ta gwiazdka kojarzy się bardziej z Grenladią niż z Poznaniem. Poza tym m
          > ało wyszukana graficznie.
          > I jeszcze jedna rzecz, która mnie niepokoi. Dlaczego wydano tyle forsy na promo
          > cję miasta u siebie? To jakiś ABSURD!. Rozumiem gdyby w ten sposób reklamowano
          > Poznań w Berlinie, Paryżu czy Londynie, ale Poznań w Poznaniu...

Jak nie masz w ogóle - podkreślam - w ogóle pojęcia o działaniach marketingowych
          to oszczędź klawiaturę.
          • Gość: maki mak Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.centertel.pl 03.04.09, 17:00
            Wszystko wskazuje na to, że mają większe pojęcie od ciebie Kubo, ty już z
            pokazałeś, że nie masz pojęcia. Zawsze możecie powiedzieć, że to co
            wymyśliliście było genialne, w końcu magistrzy z ASP to projektowali, tylko
            głupi lud nie zrozumiał i nie kupił, no i pozostanie promować się w środowisku
            pomysłodawców akcji bo tylko oni rozumieją ten geniusz.
        • Gość: zły Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 12:05
          błagam was, ładne logo czy nie - każdego własne zdanie, ale stwierdzenie, że
          jest "mało wyszukane graficznie" powala mnie na kolana. A jakie powinno być logo
          - sto elementów i każde innego koloru i z innej bajki??? taka chałtura pewnie by
          się podobała
      • Gość: arecki Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: 87.204.181.* 03.04.09, 11:00
        Szanowałem Papieża za życia i szanuję wspomnienie o Nim, ale nie
        przesadzajcie, to że umarł 2 kwietnia nie musi nam od razu tego dnia
        wykreślać z kalendarza.
        Jakby umarł 1 kwietnia, to żarty prina aprilisowe zostałyby
        zakazane. A rocznice innych szanowanych ludzi też powodują, że nie
        wolno w danym dniu imprez robić?

A żeby nie było za bardzo offtop to, logo jest fajne, hasło
        poprzednie było lepsze.
    • piotrszpiganowicz Korzyści, nie słowa! 03.04.09, 10:10
      Zgodnie z zasadą, że aby inni nas lubili, musimy polubić sami
      siebie, pierwszy akt kampanii wizerunkowej miasta to najwyraźniej
      promocja Poznania... w Poznaniu. "Szlak niebieskich gwiazd"
      wyznaczył najmocniejsze, zdaniem Twórców kampanii, atuty wizerunkowe
      miasta m.in. stadion Lecha, pomnik Powstańców, Plac Mickiewicza i
      jeszcze kilka symboli mocno osadzonych w świadomości Mieszkańców.

Czy jest to także komunikat zrozumiały dla potencjalnych Gości i to
      nie biznesowych, ale tych którzy mogliby spędzić w Poznaniu
      czarujący weekend, odwiedzając Palmiarnię, Słoniarnię, jeżdżąc na
      nartach na Malcie, słuchając koncertu, nocując w przytulnym hotelu,
      wracając obładowani zakupami do Warszawy, Wrocławia, Szczecina,
      Piły, Bydgoszczy? Czy plac, pomnik, historyczny hotel, lotnisko,
      salon meblowy, to coś tak wyjątkowego, że zechcą odwiedzić nas
      mieszkańcy miast oddalonych o dwie, trzy godziny jazdy pociągiem,
      szukający pomysłu na wiosenny, letni, jesienny weekend?

Dzisiaj nie wystarczy już powtarzać, że jesteśmy najlepsi,
      najsolidniejsi, najuczciwsi, (prawie) najbogatsi, że tu warto!
      Przekonujmy, że jesteśmy otwarci, przyjaźni, nie mamy uprzedzeń, a
      najmilej widziani są turyści nie z Berlina, Paryża, Londynu, ale ci
      z Warszawy, Wrocławia, Szczecina! Skonstruujmy ofertę "Poznania na
      weekend", wręczając klientom Złotych Tarasów, czy Galerii
      Dominikańskiej mapę z zaznaczonymi największymi atrakcjami dla
      wielbicieli sportu, kultury, natury, historii i... zakupów.
      Podpowiedzmy, jak dojechać do Poznania i jak wrócić, narysujmy trasy
      zwiedzania, wskazując miejsca przesiadek komunikacji miejskiej,
      restauracje i hotele na każdą kieszeń. Z pewnością znajdzie się
      wielu poznańskich usługodawców, którzy w weekendy zaoferują
      specjalne oferty dla okazicieli kuponów dołączanych do wspomnianej
      mapy, przewodnika, multimedialnej prezentacji! Poznań jest przecież
      wart poznania, trzeba jedynie potencjalnym Gościom uświadomić, jak
      to zrobić - krok po kroku!

Wierzę, że finansowana przez Miasto i Sponsorów wielomilionowa
      kampania reklamowa Poznania nie będzie tym razem tak abstrakcyjna,
      jak ta z napoczętymi pączkami - nie każdy przecież ma świadomość
      dyrektora kreatywnego agencji reklamowej! Naprawdę chciałbym
      częściej spotykać w mieście grupki (nie tylko) polskich turystów z
      przewodnikiem i aparatem fotograficznym w ręku. Może już w
      najbliższy długi weekend?
      • micnow Re: Korzyści, nie słowa! 03.04.09, 10:15
        Szlag niebieskich gwiazdek... do lodówki w biedronce gdzie mrożonki są już po
        1,99 zł
      • Gość: PanMarcepan Re: Korzyści, nie słowa! IP: 212.241.39.* 03.04.09, 10:37
        Logo mi sie podoba, ciekawe polaczenie gwiazdki z ń rozwiazuje problem tej litery dla obcokrajowcow.
        Jedyne co bym zmienil to kolor. Poznan zawsze kojazyl mi sie z zielonymi kolorami komunikacji miejskiej i w takich samych kolorach powinien byc promowany :)
      • Gość: SUN OF A BEACH Re: Korzyści, nie słowa! IP: 81.210.2.* 03.04.09, 12:23
        piotrszpiganowicz napisał(a):

> Zgodnie z zasadą, że aby inni nas lubili, musimy polubić sami
        > siebie, pierwszy akt kampanii wizerunkowej miasta to najwyraźniej
        > promocja Poznania... w Poznaniu. "Szlak niebieskich gwiazd"
        > wyznaczył najmocniejsze, zdaniem Twórców kampanii, atuty wizerunkowe
        > miasta m.in. stadion Lecha, pomnik Powstańców, Plac Mickiewicza i
        > jeszcze kilka symboli mocno osadzonych w świadomości Mieszkańców.

Problemem tej kampanii jest właśnie zasada 'aby inni nas lubili, musimy polubić
        sami siebie'.
        Poznaniacy się lubią i znają swoje otoczenie.
        Idea wynika z kompleksów (twórców, a nie poznaniaków!).
        Logotyp żenujący (pomysł z POZ - poruta!), gwiazdka - złamany krzyż świętego
        Andrzeja (dlaczego niebieski?), hasło - ponglish. W jednym znaczku graficznym
        można zawrzeć tyle informacji o nadawcy:).

Na miejscu Poznania nie zgadzałbym się na tę propozycję.
        • piotrszpiganowicz Re: Korzyści, nie słowa! 03.04.09, 12:28
          To tylko początek mojej wypowiedzi...
    • Gość: bartoszkrzysztof Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 10:15
      Ta gwiazdka jest szczególnie ciekawa. W takim miejscu kojarzy się z ukrytymi
      treściami. "POZnań know-how, ale..."
      • micnow Re: Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 10:33
        "POZnań know-how, ale..." małym druczkiem "nie zawsze"
    • chekybum Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 10:24
      co za dno i to za 3 miliony??!! dawno tak fatalnej kampani promocyjnej miasta
      nikt nie wymyślił.
      Co za ludzie tam pracują??? zero kreatywności, pomysłu, na zachodzie na bank
      nas wyśmieją, albo w ogóle nie zauważą.
      I dlaczego promujemy się w Poznaniu??, jak ktoś już tu trafił, to co go ta
      kampania obchodzi? czemu nie np. w telewizji, jak dolnośląskie?
      uczmy się od lepszych jak to robić,np. miast zachodnich.
      Hasło jest nudne i mdłe i kompletnie do niczego nie pasuje, a gwiazdki to
      bardziej mi się ze znaczkiem caritasu niż czymkolwiek innym kojarzą.
      Na takich fatalnych pomysłach daleko nie zajedziemy,
    • Gość: nie marek a matt Poznań know-how. Ale to już było! IP: 213.17.203.* 03.04.09, 10:39
      spoko, spoko - teraz się silą na wyszukany luz i europejskość, gwiazdki,
      zamrażarka, pogotowie...no i kasa na promocję.
      a w zakamarkach miejskich pojawiły się inne plakaty promujące poznań, o których
      wyborcza nie wiedzieć czemu nie napisała.
      aaa ...bo pewnie mają za mały nakład ;)

tu można zobaczyć ten plakat:
      www.manufaktura.bzzz.net/plakat.htm
    • Gość: ricky Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 10:51
      Nie podoba mi się logo - kojarzy mi się z ZIMNYM MIASTEM. Myślę, że z czasem zdobędzie taką właśnie opinię.
      Brrrr. na sam widok robi mi się zimno.
      Za to zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu inna propozycja - którą można ją zobaczyć tu:
      www.mmpoznan.pl/4203/2009/4/2/grobelny-z-kulczykiem-w-nowym-herbie-poznania?districtChanged=true
      hehe. - dobry oryginalny pomysł, oparty na dobrze znanym nam herbie, z którego jasno wynika kto w tym mieście dzierży 'prym' ;)
      Pozdrawiam
      Ricky
      • Gość: mm Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 14:55
        zimne miasto - takie samo skojarzenie. jak dla mnie przekaz: Poznań -
        tu nie spotkasz się z gorącym przyjęciem. Poznań - zmrożeni ludzie
        bez emocji. Poznań - zimna kalkulacja.

zaś dla obcokrajowców nie mających pojęcia o klimacie Polski - może
        sugerować wieczne opady śniegu (znam takich, co w środku lata
        przywieźli puchowe kurtki i byli zaskoczeni)
    • funkenschlag Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 10:52
      Niebieska gwiazdka kojarzy mi się ze znaczkiem umieszczanym na karetkach, ewentualnie z mrożonkami. Sam napis "POZnan*" byłby dobry na olimpiadę zimową. Użycie zwrotu "know-how" trąci latami 90-tymi, kiedy wszyscy zaczynali używać zwrotów angielskich nawet ich nierozumiejąc. Ogólnie, za takie pieniądze, spodziewałbym się czegoś dużo lepszego i bardziej kreatywnego.
      • Gość: funkenschlag Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.mysmart.ie 03.04.09, 11:49
        Z reguły hasła miast są takie sobie. Dla porównania kilka przykładów:
        "Truly. Madly. Deeply. Dublin"
        "I AMsterdam"
        "Berlin. The Place to Be"
        "Aix en Provence. La Provence Par Excellence"
        "Body. Mind. Madeira"
        "Valencia. Incredible but true"
        "Stockholm. The Capital of Scandivavia"
        "Birmingham. The word is out"
        "Breathtaking Athens"
        "Vienna waits for you"
        "Szczecin - floating garden"
        "POZnan* Miasto know-how"
        • Gość: q Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:01
          > Z reguły hasła miast są takie sobie. Dla porównania kilka przykładów:

> "Truly. Madly. Deeply. Dublin"

to akurat imho jest świetne!
        • Gość: Tomek (POZ) Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 18:39
          Podoba mi się hasło Aix-en-Provence. dla osób znających francuski wcale nie jest
          bez sensu, nie jest na wyrost, mówi prawdę. I kojarzy się pozytywnie "excellence
          - wspaniałość". Body Mind Madeira ... terminem body mind określa się spokojne
          formy fitnessu. Hasło odnosi się do żywiołów - po portugalsku madeira oznacza
          drzewo/drewno - wg tradycji chińskiej jeden z 5 żywiołów :) Tak więc z tych
          haseł wynika, że do Aix-en-Provence jedzie się zobaczyć to, co najlepszego w
          Prowansji (poza nawiasem, przepiękny region), a na Maderę jedzie się po
          ukojenie, ciszę, spokój, obcować z naturą :)
    • Gość: Gość z daleka Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.wtt.altkom.pl 03.04.09, 11:07
      [..]Można by do tego dodać slogany reklamowe: "Poznań - gorące serca,
      > chłodne przyjęcie",

Jak to chłodne ? Jak bywałem służbowo w Poznaniu zawsze częstowano
      gorącą herbatą (dodam że tylko herbatą ;)).
    • obserwator80 Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 11:27
      Napis mi się podoba, hasło beznadziejne, a gwiazdka... hmm... gdyby była w innym kształcie wyglądałoby to ciekawie, a tak rzeczywiście nasuwa dziwne skojarzenia - jak zobaczyłem ją po raz pierwszy myślałem, że otwierają nową aptekę :)
    • Gość: Krze Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 11:39
      Haha, a większości ludziom z tego forum jak zwykle nic nie pasuje. Jak tak wam
      się nie podoba to może jedźcie do Pierwszego Polskiego Miasta PR czyli Wrocławia
      i tam już zostańcie, co? Będziecie mieć i wspaniałe akcje promocyjne i ciepłe,
      cepeliowate logo i w ogóle wszystko...
      • Gość: GG Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 17:41
        A to przepraszam żeby mieć coś porządnego to trzeba zaraz emigrować? U nas się
        nie da, ale gdzie indziej już tak??? Mamy się godzić na bylejakość albo
        spadać??? Co za logika myślenia!!!
    • Gość: Eon ...Caritas, Lodówka, Pogotowie Ratunkowe...? IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 11:50
      Caritas, Lodówka, Pogotowie Ratunkowe, mrożonki...? A może "zimowa wioska olimpijska"?

Takie mam skojarzenia widząc te logo. Hasła w ogóle nie rozumiem. :-(
      W pierwszej chwili jak w centrum miasta natknąłem się na tę gwiazdkę pomyślałem sobie, że w mieście odbywa się jakaś konferencja medyczna. A przecież nie o to chodziło organizatorom. Chociaż? Kto wie? ;-)
      Ciekawią mnie skojarzenia innych osób
      Pozdrawiam
      Eon
    • marek.es Poznań know-how. Ale to już było! 03.04.09, 11:52
      "A gwiazdka z logo ma funkcjonować również samodzielnie. Urzędnicy
      chcą, by kojarzyła się ze wszystkimi wartościowymi inicjatywami
      Poznania" Gwiazdka kojarzy się raczej z jakiś niekorzystnym
      zapisaem, na który klient nie ma zwracać uwagi.Ale w razie czego, to
      jego wina, bo nie chciało mu się czytać. Co do POZ, to moje
      skojarzenie powędrowało w kierunku rejestracji samochodowej Poznań-
      zagranica. Dobrze,że artykuł objaśnia co autor miał na myśli :-/
    • Gość: xyz =========== IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 12:24
      siema chlopczyki z justa i um/promocji.
      25 baniek minus 2,9 zostalo wam jeszcze ponad 22 baniek do
      tandetnego wydania na pseudoglupoty wymyslone przez specjalistow
      reklamy i market. z kilkultenim! az doswiadczeniem w branzy!
      a krk wro i gda sie z was smieja.

ps. rzeczywiscie dzien odp sobie wybraliscie tylko z godzina sie do
      konca nie wstrzeliliscie... :/
      ale z miejscem juz tak, po srodku ciemnego placa w namiocie buhahah,
      dopiero co zaczeliscie ale juz jestescie wiecej niz tylko zenujacy.
      bez pozdr
    • Gość: xyz ========= IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 12:31
      ps

zapomnialem zapytac czy paczkami czestowaliscie w tym namiocie? bo
      jesli tak to sie nie popisalem nie przychodzac...
      dajcie znac nast razem czy wyzerka w postaci paczkow bedzie na
      waszych imprezach czy nie zeby nie tyylko ja ale i inni tez mogli
      wpasc na paczusia...

gozdzior studenciku o jakim lechu prawisze ze jest marka w miescie?
      Jest Lech Poznan, Kolejorz o ktorym nie masz pojecia a lecha to se
      mozesz kupic tej i obalac z ziomkami z justa albo um

bez pozdr
      • internistka Re: ========= 03.04.09, 12:58
        >Można by do tego dodać slogany reklamowe: "Poznań - gorące serca,
        chłodne przyjęcie", "Nic cię tak nie zmrozi jak nasza oferta", "Masz
        ochotę na
        loda? W Poznaniu wiemy jak to robić!".<

uehehe, piękne, cudne.

A od siebie: Kampania, hasło, logo - słabe, a za takie pieniądze i
        jeszcze na dodatek odgrzewane kotlety.
        Poza tym to chyba trochę nie fair i nieetyczne promować wybrane
        firmy poznańskie, w jakby nie patrzeć, niekomercyjnej kampanii
        reklamowej miasta. hmmm...
      • Gość: idz stad Re: ========= IP: *.net.perfekt.pl 19.06.09, 10:50
        jestes smieszny, a my dalej bedziemy kasowac grube siano za reklame.
    • Gość: kuba Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 12:55
      Do malkontentów:
      jeśli wolicie to: www.strazmiejska.wroclaw.pl/stronka/img/logoW.gif
      lub to:
      www.ooops.pl/blog/images/nowe-logo-warszawy.jpg
      to szczerze współczuje.
      • Gość: bartoszkrzysztof Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:41
        > Do malkontentów:
        > jeśli wolicie to: www.strazmiejska.wroclaw.pl/stronka/img/logoW.gif
        > lub to:
        > www.ooops.pl/blog/images/nowe-logo-warszawy.jpg
        > to szczerze współczuje.

to ja zostanę przy gwiazdce:)
        • Gość: lodziarz Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: 150.254.212.* 03.04.09, 13:56
          a logotyp Gdyni? Moim zdaniem lepszy niż gwiazdka Poznania
        • Gość: forma Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 13:19
          oł siet, ja też zdecydowanie zostaje przy gwiazdce :))
      • Gość: Piter Ale co to za pomysł ,żeby porównywać się IP: 195.216.123.* 03.04.09, 13:51
        z gorszymi .Ludzie ambitni równają do najlepszych ,któryś przedmówca
        podał przykłady sloganów reklamowych różnych miast ,nowy poznański
        slogan brzmi dość groteskowo w porównaniu z nimi
      • Gość: mm Re: Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 15:10
        a słynny projekt analnego logo dla Białegostoku?
        hmmm, ale w sumie ono bardziej pasowałoby do Poznania niż gwiazdka ;)
    • Gość: inżynier Mamoń Poznań know-how. Ale to już było! IP: *.net.perfekt.pl 03.04.09, 16:00
      a mnie się podoba tylko to co już widziałem; pozdrawiam innych Mamoni
      !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka