Dodaj do ulubionych

SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!!

IP: 62.87.177.* 01.12.03, 23:27
DLA MNIE TO SZOK JAK SŁYSZĘ ŻE LEKARZ KTÓRY CHCE LECZYĆ SOJEGO PACJĘTA NIE
ZWAŻAJĄC NA SPRAWY FINANSOWO-POLITYCZNE TO NAGANNY PRZYPADEK.TO WIELKOPOLSKA
IZBA LEKARSKA POSTĘPUJE NAGANNIE A GDZIE TU PRZYSIĘGA HIPOKRATESA.NIEKTÓRYM
LEKARZOM WIDOCZNIE PIENIĄDZ ZASŁONIŁ ISTOTE SPRAWY.
Obserwuj wątek
    • Gość: tez pacjent Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 00:29
      ale sa granice rozsadku. nie moze byc tak ze lekarz siedzi na dyzurze 24h za 80
      zl bo to oznacza ze wezmie takich dyzurow w miesiacu 15 zeby przezyc. przez to
      ze czesc lekarzy zlozyla oferty, na pewno spadna stawki dyzurowe itp, a to
      znaczy ze lekarze beda musieli wyrobic wiecej dyzurow w miesiacu. z tego co
      wiem to okolo 50-70% lekarzy ponizej 35 roku zycia dyzuruje u lekarzy
      rodzinnych, w szpitalach i pogotowiu. nikomu nie zycze trafienia na dyzur do
      lekarza, ktory co drugi dzien dyzuruje. sami sobie odpowiedzcie czy zadanie
      normalnych stawek jest etyczne
      • Gość: Pawel Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.chemd.amu.edu.pl 02.12.03, 09:30
        To ze izba lekarska ma zamiar karac tych co przystapili do konkursu jest chore,
        Widocznie z ich kalkulacji wyszlo ze im sie oplaca.
    • Gość: as Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.icpnet.pl 02.12.03, 00:44
      Trzeba bylo zostac lekarzem i leczyc za darmo.
      Mowisz, ze pieniadz zaslonil lekarzom istotne sprawy? A coz to za pieniadz(e)?
      Taki maly, ze chyba nie bardzo jest w stanie cokolwiek zaslonic.
      • Gość: Darek Maja recepty dozywotnie pasozyty IP: *.icpnet.pl 02.12.03, 06:57
        • harry1969 Jakie dożywotne recepty, głupku ?! 05.12.03, 19:45
    • wiktor_l Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 02.12.03, 09:33

Kolego,
      Tak się składa, że Ci co złożyli tak jakby oszukali swoich pacjentów -
      pieniążki skończą im się w sierpniu i już później Cię nie przyjmą.

Wiktor
    • Gość: jac Poparcie dla zbuntowanych lekarzy rodzinnych IP: 213.17.204.* 02.12.03, 11:02
      „Szok lekarze nie chcą leczyć”???

Nie! Szokiem jest działanie NFZ. Nie ma możliwości zapewnienia opieki
      medycznej przy zmniejszonych stawkach i zwiększonych zadaniach.
      Nie można płacić za transport, badania, dyżurować 24 godz. na dobę za 4zł na
      pacjenta/ miesiąc.

A gdzie są nasze pieniądze???
      Setki urzędników NFZ nie pracuje za darmo. Dobre zarobki, super szkolenia,
      super siedziby.
      A do tego: afera lekowa, afera sprzętowa, lyyyymuzyny.
      Proste, nasze pieniądze są w kieszeniach pospolitych złodziei.
      No to na leczenie nie może starczyć.

I jeszcze pytanie. CZY JAKIŚ ZACHODNI KAPITAŁ NIE CZAI SIĘ NA PRZEJĘCIE TEJ
      GAŁĘZI ŻYCIA? PRZECIEŻ W SKALI KRAJU, TO OLBRZYMIE SUMY. Godne zachodu i
      starań. A może i jakieś kopertówki??

Dlatego dla własnego zdrowia popieram strajkujących lekarzy.
      A W NFZ TRZEBA ZROBIĆ PORZĄDEK.
      Zresztą w samobójstwie poprzedniego dyrektora coś chyba jest, o czymś mówi.
    • piotr2004 Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 02.12.03, 12:17
      O widzę że rodziny lekarzy POZ usiadły do internetu i wypisują banialuki
      24 godziny za 800zł.haha śmiać mi się chce.Tak tyle zarabia pielęgniarka w
      szpitalu trochę więcej lekarz też szpitalu .Faktycznie służba zdrowia zarabia
      mało ale lekarze rodzinni zawsze byli oczkiem w głowie kas chorych i zarabiali
      krocie a jeżeli ktoś mi nie wierzy to niech wejdzie na stronę internetową NFZ.
      • Gość: Kaz Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: 213.208.13.* 02.12.03, 12:40
        Poitr masz racje Lekarz z oddziału w szpitalu z pocałowaniem ręki i w ciemno
        bierze płace POZ
      • wiktor_l Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 02.12.03, 14:56
        piotr2004 napisał:

> O widzę że rodziny lekarzy POZ usiadły do internetu i wypisują banialuki
        > 24 godziny za 800zł.haha śmiać mi się chce.Tak tyle zarabia pielęgniarka w
        > szpitalu trochę więcej lekarz też szpitalu .Faktycznie służba zdrowia zarabia
        > mało ale lekarze rodzinni zawsze byli oczkiem w głowie kas chorych i
        zarabiali
        > krocie a jeżeli ktoś mi nie wierzy to niech wejdzie na stronę internetową NFZ.

Oj, kolega ma problemy z czytaniem, widać jest albo pracownikiem albo rodziną
        pracownika NFZ:) Nie 800zł miesięcznie...tylko 80 za dyżur.

Dobre - jako źródło strona internetowa NFZ - nieźle się uśmiałem...

może ja na swoją stronę wrzucę jakieś dane - i przytoczymy? wiarygodnośc
        większa, zapewniam Cię.

Wiktor
        • Gość: wiktor Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 23:39
          A wiesz dlaczego lekarze rodzinni są oczkiem w głowie ????jeśli nie wiesz to
          nie dyskutuj bo masz małe informacje a jeśli wiesz ,to też nie dyskutuj ,bo
          nie poradzisz
        • Gość: Student AM Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 23:43
          nie wchodz na stronę ,tylko na szpitalny parking,do biur podruży itp.tam ci b
          i e d a cy cierpią na luksus.Nie znam biednego lekarza,chyba ,że
          nieudacznik,pozostali to paniska naszym kosztem.Ciekawe ,że fiskusa nigy nie
          interesuje ten fenomen - mają coraz więcej materialnie a zarobki takie
          nędzne ????
          • Gość: bdg Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 13:38
            Jezeli AM ma takich studentów, to powodzenia. Ale po Twoim rozumowaniu wnoszę,
            że raczej studia ro rzecz obca - chyba że ekonomia polityczna socjalizmu.

Stary - jak ktoś jest dobry i chciało mu się uczyć, to musi dobrze zarabiać i
            nic Ci do tego, komuchu.
            A jak prezes firmy ma w garażu mercedasa lub volvo, a drugi cinquecento - to
            który budzi wększe zaufanie w interesach?
            dorośnij dziecinko, niech zadzrość nie zaslepia Ci rozumowania. Poucz się, idź
            do pracy to pogadamy o docenianiu itp.

BDG - też nie lekarz, ale popieram.
    • Gość: Zbyszek W żadnym wypadku Fundusz nie powinien ustępować IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 12:39
      warunki były podane wcześniej, kasy było tyle ile było do wzięcia, nie
      przystąpili - do widzenia. Zęby w tynk. Mam dosyć szantażu, anarchii i
      bałaganu robionego przez ludzi, do których całe społeczeństwo miało zbyt
      wiele zaufania. Oni zadeklarowali, że ważniejsza dla nich kasa niż dobro
      chorego. Moja babcia lekarka zaraz po wojnie potrafiła pracować w rejonie za
      przydział śledzi a nie za pieniądze. Oczywiście nikogo do tego dzisiaj nie
      namawiam, ale świadczy to o służbie zdrowiu a nie mamonie. Wszyscy mamy
      cieńko (poza zbuntowanymi lekarzami i tymi samorządowcami, którzy ich
      popierają).
      • Gość: tez pacjent Re: W żadnym wypadku Fundusz nie powinien ustępow IP: *.pozman.pl / *.pozman.pl 02.12.03, 19:24
        z Marksem jestes spokrewniony czy co? socjalizm utopijny juz przerabialismy.
        zycze Ci, debilu spoleczny, pracowania cale zycie za przydzial sledzi. ciekaw
        jestem co by na to powiedziala Twoja zona i dzieci.
        7000-8000 brutto? tyle rodzinny dostaje, ale musi z tego oplacic pielegniarki,
        budynek, aparature itp. nie wiem dokladnie co jeszcze ale slyszalem od
        znajomego doktora rodzinnego ze rzadko mu zostaje 2000 na reke miesiecznie.
      • harry1969 Re: W żadnym wypadku Fundusz nie powinien ustępow 05.12.03, 19:51
        Rozumiem ze chcesz umierać bo NFZ nie ma pieniędzy. OK, masz prawo, ale nie pozbawiaj innych ludzi prawa do normalnego leczenie i do życia.

Pozdrawiam
        HARRY

P.S. W tym roku na chorego miesięcznie było 5 złotych i 80 groszy (w tym na badania 58 groszy) miesięcznie.
        NFZ zaproponował na 2004 rok 3 zlote i 50 groszy (w tym na badania 35 groszy) miesięcznie.
        CZY CHCESZ BYĆ TAK LECZONY??? ZA CENĘ 1 KG ŻYWCA W SKUPIE???
        • Gość: k Re: W żadnym wypadku Fundusz nie powinien ustępow IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 10:20
          Gdzie i kiedy fundusz zaproponował 3.50 zł?
          Z ogłoszonego przez NFZ planu finansowego wynikają zupełnie inne kwoty.
    • Gość: Kaz Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: 213.208.13.* 02.12.03, 12:48
      7000-8000 brutto miesięcznie to mało za 2500 pacjentówJak.
      Jak maja tak głodowe stawki to niech pokaża PITY za 2002 i 2003 czyba składaja
      co miesiac PIT jakis tam. Zobaczymy jak jest naprawdę No który z Pań Panów
      lekarzy odważy sie to zrobić CZEKAMY.
      • wiktor_l Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 02.12.03, 14:53

Wy kochani jesteście trochę żałośni, tyle Wam powiem. Nie Wasza sprawa ile oni
        zarabiają. Trzeba było iść na medycynę. A historyjki o odmowie leczenia, bo
        ważniejsza kasa - śmiech na sali, propaganda SLD-KGB. Do k... nędzy, czy jak
        Tobie Kaz zapłaci ktoś mniej niż chcesz za produkt/usługę to zaciśniesz zęby i
        zrealizujesz życzenie klienta? Coś mi się nie wydaje!
        A wiesz ile to jest 2500 pacjentów w opiece całodobowej? Ruszyłbyś dupsko w
        środku nocy, a nie nawet teraz pisząc z pracy/szkoły (raczej to drugie,
        skoro "PIT jakiś tam":)?
        Sytuacja jest jasna - komuchy z NFZ zarabiają mnóstwo, pieniądze przeznaczone
        na opiekę zdrowotną są marnotrawione, a durnemu społeczeństwu tłumaczy się, że
        to lekarze są źli krwiopijcy. I społeczeństwo to wciąga...komuna wraca, jak
        ktoś potrafił manipulować i kłamać przez 50 lat, to nic tego nie zmieni.
        Waszym zdaniem lekarz powinien zarabiać tyle, albo mniej niż robotnik na
        budowie? To powodzenia i radzę nie chorować.
        Wyjście jest proste - dobrzy lekarze utrzymają się bez współpracy z monopolem
        NFZ. Dobrzy lekarze mają swoich pacjentów, którzy im zapłacą, jak ja.
        Wiktor
        ps1 - przepraszam za wulgaryzymy, ale mnie krew na Waszą zawiść i komunizm
        zalewa
        ps2 - nie jestem w żaden sposób spokreniony z jakimkolwiek lekarzem.
        • harry1969 Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 05.12.03, 20:07
          Jeszcze raz to napiszę - jestem lekarzem rodzinnym w Poznaniu i zarabiam netto 1800 złotych mając pod opieką 2500 pacjentów i przyjmując miesięcznie 800 chorych (czyli średnio 40 - 50 dziennie).
          Narodowy Fudusz Zdrowia zaproponował na przyszły rok stawki o 33% niższe niż teraz (zamiast 5,80zł - 3,50zł miesięcznie). Przy tak niskich nakładach nie da się NORMALNIE leczyć chorych, nie mozna też utrzymać się jako firma (przEciez trzeba zapłacić ZUS, prąd, gaz, wodę, czynsz, zakupić medykamenty do gabinetu zabiegowego, zapewnić serwis urządzeń medycznych, np. ekg, usg itp., utrzymać poradnie w czystości - wymogi Sanepidu).
          Więc co mi pieprzycie, że można normalnie pracować za te pieniądze?! Gdzie mozliwość badania chorych? Gdzie możliwość inwestycji w nowy sprzęt w poradniach?
          CI KTÓRZY PODPISUJĄ TAKIE KONTRAKTY ŚWIADOMIE OSZUKUJĄ SWOICH PACJENTÓW, BO NIE BĘDĄ W STANIE ICH NORMALNIE LECZYĆ!!!
          WŁAŚNIE TO NIE JEST ETYCZNE...
          A Porozumienie Zielonogórskie walczy, by system był normalny: by można było normalnie wykonywać badania laboratoryjne, by pacjenci byli traktowani jak ludzie.
          Więc jeśli ktoś popiera NFZ to popiera: 1 - likwidację poradni podstawowej opieki zdrowotnej, 2 - niedokładne diagnozowanie chorób, a co za tym idzie WYŻSZĄ ŚMIERTELNOŚĆ, 3 - załamanie się szpitali (ciekawe jak one moga zapewnić opiekę lekarza rodziennego?!), 4 - totalną apokalipsę służby zdrowia.

WIĘC CZY NIE WARTO WSZYSTKIEGO CHŁODNO PRZEMYŚLEĆ ?

Pozdrawiam, życząc zdrowia
          HARRY
          • Gość: k Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 10:53
            Kłamiesz, albo jesteś źle poinformowany.
            Porozumienie Zielonogórskie przygotowało propozycje zmian do Ustawy i tak:
            - Ograniczenie prawa wyboru lekarza rodzinnego do tz uzasadnionych przypadków
            - zniesienie obowiązku przeznaczenia części środków na badania laboratoryjne
            - zniesienie wszelkich konkursów dla świadczeniodawców
            poczytaj sobie:
            www.familijny.neostrada.pl/wznzozop/Dokumenty/zmianyNfz.rtf
            Jeśli mając 2500 pacjentów zarabiasz 1800 zł to koniecznie zmień firmę lub
            księgowego
            Staraj się nie używać wulgaryzmów i nie krzycz- w internecie używanie dużych
            liter traktuje się jak krzyk, lekarzowi nie wypada.
        • Gość: student Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 23:46
          i dlatego ,że nie masz lekarza w rodzimnie ,twoja wypowiedź jest pozbawiona
          racji,której odmawiasz innym.nie wiesz o czym mówisz a te wtręty z komunizmem -
          to żałosne
          • Gość: BDG Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 13:43
            ja za to mam w rodzinie lekarza - i dlatego popieram w pełni. Nikt z Was nie
            zdaje sobie sprawy, jaka to cężka i odpowiedzialna praca. A za takie pieniądze -
            po prostu nie warto.

Podsumowując - nie wiecie nic o tym zawodzie, dajecie się manipulować komuchom
            z NFZ (wiktor_l ma rację), szkoda mi Was - zachowujecie się jak ciemna, durna
            masa.
            Student...jasne....zacznij pracować to pogadamy.
      • harry1969 Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 05.12.03, 19:40
        No ja zarabiam 1800 zl netto, więc gdzie te 8000 zł brutto????

Pozdrawiam
        HARRY
        • Gość: k Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 10:29
          2100 pacjentów * 5,20 = 10 900 zł
          jeśli po opłaceniu kosztów lokalu, pielęgniarki itd zostaje dla Ciebie 1800 zł
          netto to albo:
          - jesteś marnym lekarzem i nie masz wystarczającej ilości pacjentów- można mieć
          2500 powinieneś poduczyć się, może jakś specjalizacja,
          - pracujesz na tz. prowincji i nie masz szans na większą ilość pacjentów i to
          jet problem,
          - pracujesz w marnej firmie, która nie potrafi zapewnić Ci wieszej pensji.
    • Gość: slawek Maja dozywowotne recepty pasozyty IP: *.icpnet.pl 03.12.03, 07:34
    • Gość: Toni Samo zdrowie ! IP: *.telia.com 04.12.03, 13:46
      Nie wiem jak wytłumaczyć tą rażącą niesprawiedliwość, ale wszędzie na świecie
      poza postkomunistycznymi "stranami" lekarze należą do elity finansowej.
      Takze postęp medyczny jest proporcjonalny do średnich zarobków lekarskich,
      koniem ciągnącym jest USA z ich, jakże niezrozumiale wysokimi dochodami
      lekarzy.
      Ocenę mentalności społeczeństwa chcącego najlepszych wyników przy nędznych
      uposażeniach lekarzy pozostawiam socjologom.
      Większośc krytykantów widocznie nie umie mnożyć kosztów paczki kiepskich
      papierosów razy 2 000. Polecam ćwiczenia z tabliczki mnożenia oraz działań
      typu odejmowanie (dodawanie nie bedzie potrzebne).
      Hipokrates i inni lekarze w jego otoczeniu i czasie mieli zapewniony dostatni
      byt, mój ojciec "przed wojną" mógł ssobie pozwolić na bezpłatne leczenie
      części pacjentów bo zarabiał dostatecznie na normalnych. Przy dzisiejszych
      stawkach lekarz tej swobody nie ma.
      Ktrytykanci muszą założyć, że już od poziomu gimnazjum są ludzie którym się
      marzy aby w przyszłości żerować na krzywdzie reszty społeczeństwa i w tym celu
      studiują 6 lat, staż + specj. 6 lat aby wreszcie dać upust swoim patologicznym
      skłonnościom.
      Jeżeli te studia i dalsze szkolenie tak poważnie wypaczają charaktery ludzkie
      to starajcie się unikać kontaktów z tą społeczną patologią pt. lekarz. Jak na
      razie lekarze nie polują na swoje ofiary na ulicy, więc jesteście bezpieczni.
      Poza tym jest medycyna alternatywna, uzdrowiciele, nawet oficjalni egzorcyści,
      więc pomocy nie będziecie pozbawieni.
      Tak samo unikajcie produktów aptecznych, te proszki i płyny sa robione w
      fabrykach, małe niesmaczne i drogie. Czy nie lepiej, taniej i zdrowiej
      odczynić uroki ?
      • Gość: sd To dleczego sikasz do lozka IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 04.12.03, 13:52
        • Gość: Toni Re: To dleczego sikasz do lozka IP: *.telia.com 04.12.03, 13:59
          Lepsze to niż spotkać się w poczekalni z "sd".
          Nie wyrosłeś jeszcze z wieku zainteresowań siusianiem w łóżku ?
    • harry1969 Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 05.12.03, 20:10
      Chyba cię, kurwa, porąbało.
      Jak mam leczyć chorych skoro nie mam pieniędzy na badania laboratoryjne, czy wyposażenie poradni? Okładami z łopianu???
      NIE CHCĘ MOICH PACJENTÓW ŹLE LECZYĆ, NIE ROZUMIESZ???

HARRY
      • Gość: Student AM Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 23:30
        Sposób w jaki zareagowałeś mówi już za ciebie.Nie szukaj wykrętów.Na każdym
        parkingu przed szpitalem jest odpowiedź ,że wam jest w tej naszej pacjentów
        biedzie s u p e r !!!!!!!!!!!!!!Dlaczego szpitale nie wykonują pełnej pracy w
        soboty,niedziele i święta ???A dlaczego na państwowym sprzęcie doktory robią
        prywatę non stop ???Bo wy macie pacjentów w nosie,traktujecie ich jak
        kasę.Mało jest prawdziwych lekarzy,ci nie mają dobrych aut.Mają je rodziny
        lekarskie i dlatego tylko zawody lekarskie uznają ,bo pacjent odda ostatnią
        koszulę za zdrowie i życie.System umożliwia lekarzom draństwo,oszustwa i
        wyciąganie forsy od biednych ludzi.Biedota nie ma szans.Lekarze nie mają
        skrupułów i dlatego produkują nowych lekarzy w rodzinie.Mają
        dfomy,działki ,samochody,dewizy,chody,i.................pacjentów
        w ...................
        • Gość: bdg Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 13:46

Zabrać lekarzom wszystko!! niech pracują za śledzie i pocałowanie w rękę!
          Zarabiać może co najwyżej górnik, taksówkarz i mechanik samochodowy, żeby jego
          syn poszedł na AM:)
        • Gość: Akademik Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.sk5.am.poznan.pl 07.12.03, 19:48
          Ty jesteś synem tej bandy,bo jesli znasz to o czym piszesz z autopsji to
          wspólczuje Ci rodziców. Ja jestem ojcem tej, która chce zostać lekarzem, wręcz
          jej to odradzam, ale ona czuje że podoła i będzie prawdziwym lekarzem jak jej
          ojciec i matka. ja uważam siebie za prawdziwego lekarza, z krwi i kości. Jeżdżę
          dobrym samochdem, który kupiłem za ciężko wykonana pracę, czasami po
          kilkanaście godzin na dobę.A największą satysfakcję sprawia mi uśmiech
          zadowolenia na twarzy pacjenta.
          PS Mam nadzieje spotkać Cię na zajęciach studenckich Może będziesz miał odwagę
          te bzdury powiedzieć prosto w oczy.Pamiętaj, że w każdej dziedzinie życia są
          złe wyjątki, ale one niemoga staowić wyroku na całym środowisku.
          • wiktor_l Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 07.12.03, 21:16
            Witam,

Wiesz co - nie licz że te karzełki powiedzą Ci to prosto w oczy. To ofiary
            namolnej propagandy SLD i NFZ. Dopóki społeczeństwo nie zrozumie, że zawody
            wymagające wykształcenia i odpowiedzialności muszą być cenione, równiez
            finansowo - nie ma o czym rozmawiać.
            Każdy z tych krzykaczy popierający NFZ powinien udać się do UE albo USA i
            zobaczyć poziom życia lekarzy.
            Inna sprawa - czy ktoś wreszcie zrozumie, że nie ma nic za darmo? dlaczego
            ludzi oszukuje się mówiąc o bezpłatnej opiece zdrowotnej - przecież to
            niemożliwe!! Szczególnie przy takiej rzeszy 30 letnich rencistów...

Wiktor.
            • Gość: k Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 23:27
              Wcale nie trzeba wyjeźdzać. Jak ktoś chce zobaczyć jak pracuje amerykański
              lekarz,jak żyje, czy jak dział amerykański szpital to polecam Ostry Dyżur
              • wiktor_l Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! 08.12.03, 00:34
                Radzę jednak wyjechać.
                Budując obraz rzeczywistości na serialach i stronach NFZ można być łatwo
                manipulowalnym człowiekiem.

Wyjedź, popracuj, porozmawiaj i zobacz. A najlepiej porozmawiaj jednak z jakimś
                lekarzem w Polsce, policz na spokojnie na realnych danych, nie od SLD. I
                zrozum, taki zawód musi być opłacalny.

Wiktor
      • Gość: K Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 10:11
        To dlaczego zapisujesz coraz wiecej i coraz droższe leki. Przedstawiciele firm
        farmaceutycznych są stałymi gośćmi w Twoim gabinecie, a Ty nie potrafisz
        zrozumieć że oddajesz im swoje i pacjentów pieniądze. Policz sobie jakie
        pieniądze można zaoszczędzić wypisując tańsze leki. I proszę nie tłumacz sie,
        że tańsze jest gorsze, pacjent jest często biedny i nie stać go na lek który
        zapisałeś, nie wykupi go. Wystarczy postać chwilę przed okienkiem w aptece,
        żeby zobaczyć ilu pacjentów nie wykupuje recept.
        Wiele działań przedstawicieli medycznych powinno znaleźć finał u prokuratora,
        ale o tym solidarne i etyczne środowisko lekarskie jakoś milczy, sprzedało się
        za zegarek z budzikiem, wyjazd z bankiecikiem, czy kalendarz. Czasami bierze
        pieniądze za monitorowanie działania leków, których działanie jest doskonale
        znane a nikt ich zestawień nie czyta. Problem ten przybrał takie rozmiary, że
        NFZ wprowadza indywidualne kody na receptach. Może wtedy spadną dopłaty do
        leków i będzie więcej pieniędzy dla lekarzy.
        • Gość: Poznaniak Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.sk5.am.poznan.pl 07.12.03, 16:04
          Albo zazdrościsz, albo ktoś Ci głupot nagadał. Wielokrotnie byłem na bankieciku
          jak piesz, mam budzik z logo firmy, kalendarz prawdopodobnie dostanę w lutym,
          nie o to chodzi.Mam też swój rozum, swoja wiedzę, która jest moim
          niewycenionym, a dla mnie bezcennym skarbem, ale też atutem. Z tej wiedzy
          korzystam dla dobra pacjentów. To pacjent daje mi szansę, nie tylko w prywatnym
          gabinecie. To ja jemu sprzedaje moją wiedzę, którą musze non stop pogłębiać.
          Czytajac o samochodach, działkach, bogactwach lekarzy czuje w tym przede
          wszystkim zawiść. Mam samochód, mam działkę, mam dom. Pracowałem i pracuję na
          to ponad 20 lat. I jest to moje. Nikomu tego nie ukradłem. Oszukiwałem i
          oszukuję jedynie swoją rodzinę, dla której mam mało czasu, za mało. Zdarza mi
          się pracować po 16 godzin na dobę. I mam, ja jestem zadowolony i co ważniejsze
          zadowolony jest pacjent, gdy musi szuka u mnie ponownie pomocy. Nie wydaje
          pieniędzy na reklamę. Nie bądźmy zawistni.
          PS. A kody paskowe na receptach to sprawa niezgodna z prawem. Znam
          przedstawicieli innych zawodów. O tym się nie mówi. Ale oni nie tylko
          bankietują, ale jezdża po świecie, np branża budowlana sprawdzała ostatnio
          systemy budowania w Himalajach. Podejrzewam, że będziemy mieli ponownie wysoką
          zabudowę. Znam inne przykłady, wyjazdy handlowców do Egiptu, prezenty dla nich
          Są tacy którzy od firm spżywczych dostali już po kilka kamer Ciekawe!?. Ale to
          nie o to chodzi. Trzeba być przede wszystkim uczciwym wobec siebie, a w naszym
          przypadku wobec pacjenta. Demagogia mu nie pomoże. Pozdrawiam
          • Gość: k Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 20:31
            Nie zazdroszczę bankietu, czy kalendarzyka a jeśli uważasz, że leczysz tak
            tanio jak można stosując tańsze odpowiedniki leków w uzasadnionych przypadkach
            to bardzo się cieszę. Reklamy leków jest chyba jedna troche za dużo, wystarczy
            popatrzeć w telewizor. Ta reklama jest za pieniądze pacjenta!
            Jako pacjent chcę móc dażyć lekarza pełnym zaufaniem i być pewnym, że
            zaordynowana kuracja nie jest skutkiem reklamowej działalności przedstawiciela
            medycznego.
            Niemoralne zachowanie w innych branżach nie interesuje mnie, ze smutkiem trzeba
            przypomnieć że żyjemy w kraju w którym o lekarzach mówi się jako o najbardziej
            skorumpowanej grupie zawodowej. Może by to wreszcie zmienić, a można to zmienić
            tylko w jeden sposób: nie brać nic od pacjenta i a od przedstawiciela
            medycznego tylko wiedzę.
            Moje wiara w szlachetne intencje protestu lekarzy rodzinnych legła w gruzach po
            przeczytaniu proponowanych przez Porozumienie Zielonogórskie zmian do Ustawy:
            I tak
            - ograniczenie prawa wyboru lekarza na rzecz wyboru świadczeniodawcy a więc
            gdzie to prawo o które walczą lekarze

- zniesienie obowiązku wydawania conajmniej 10, czy 15 % środków na badania
            diagnostyczne: to jak to jest? lekarzom brakuje na diagnostykę czy nie

- zniesienie wszelkich konkursów na świadczenia - tak aby nie trzeba było
            podnosić kwalifikacji, wyposażać lepiej praktyki itd. To zaprzeczenie
            gospodarki konkurencyjnej, powrót do socjalizmu.

Odnoszę wrażenie że Ci lekarze co innego mówia i o co innego apelują a co
            innego robią
            Przeczytaj
            www.familijny.neostrada.pl/wznzozop/Dokumenty/zmianyNfz.rtf

Dlaczego nie podobaja Ci sie kody paskowe na receptach, chyba nie wstydzisz się
            tego co zapisujesz pacjentom, dlaczego to jest niezgodne z prawem?

• Gość: Poznaniak Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.sk5.am.poznan.pl 07.12.03, 22:08
              Nie zawsze drogie jest skuteczne. Z przedstawicielami jest tak jak z róznymi
              domokrążcami. Ich wyroby są zawsze najlepsze. Aby dobrze leczyć trzeba mieć to
              coś. Nie wystarczy być dobrym studentem, potem można być kiepściuchnym
              doktorem. Dyzurując w Izbie Przyjęć mam możliwość, może nie zawsze obiektywnej
              oceny leczenia przez moich kolegów. Obserwuje jednak okrsowe przepisywanie tego
              czy innego specyfiku częściej niż innych. Jest to pewnie jakiś tam wpływ
              przedstawiciela na doktora. Ale trzeba mieć też doświadczenie i rozum. Od
              przedstawicieli nie można do końca i bezkrytycznie czerpać wiedzę. Co do badań
              lab.i procentów. Podam Tobie przykład: rodzinny dostaje na mnie, na Ciebie ok
              4-5 złotych/m-c. Morfologia, najprostsze badanie kosztuje o 6-7 zł. A RTG, inne
              badania, transport.Zgadzam się, że nie powinno oszczędzać sie na pacjentach,
              ale Wspaniały Fundusz żyje w innym świecie. Jeszcze jeden przykład:
              endoskopia , jej cena to kwota ok 60-80 zł, opłcalna z ekonomicznego punktu
              widzenia(aparat kosztuje ok 70tyś zł amortyzacja?). A co na to Fundusz
              specjalista dostaje za to badanie 5 pkt,a 1 pkt to 6 zł.
              Problemu konkursu by nie było gdyby na rynku było więcej Kas. One wymusiłyby
              zdrową konkurencje. Nie wiem skąd jesteś, ale prof. Wysocki z AM Poznań
              analizując prace magisterskie dotyczące jakości opieki lekarza rodzinnego w
              Wielkopolsce i na Mazowszu stwierdza, że ankietowani pacjenci dostrzegli
              poprawę opieki w Wlkp, natomiast w Warszawie i okolicach nie. Tam system opieki
              oparty jest o PRLowskie ZOZy. Muszą być większe pieniądze na zdrowie. A swoja
              droga jako miłośnik podróży chętnie bym sie wybrał z firmą budowlaną w Himalaje
              i oglądał koronę ziemi z lotu ptaka, a potem narzekał na ceny materiałów
              budowlanych.A o nieprawidłowościach z kodami mówią sami pracownicy Funduszu. To
              co przepisuje może być i w tym systemie przepisywania recept możliwe do
              sprawdzenia i kontroli. Rolę kodu spełnia numer na pieczątce. Pozdrawiam
              • Gość: k Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 23:09
                Miło mi to czytać, dyskusja robi sie coraz bardziej konkretna.
                W sprawie badań laboratoryjnych: zbyt często słyszę że ktoś stracił wzrok, czy
                kończynę bo przez lata nie wiedział, że ma cukrzycę. Latwiej zapobiegać niż
                gasić, rak piersi i te tematy.
                Obecny zapis gwarantyje pacjentom minimum diagnostyki ze strony lekarza
                rodzinnego, jeśli go usunąć to tej diagnostyki będzie jeszcze mniej.
                Nie popieram lekarzy rodzinnych w tej kwestii.

Koszty każdej wizyty nie da się zbilansować, na jednym pacjencie zarabia sie,
                do innego trzeba dopłacić. Ja nie zawracałem lekarzowi rodzinnemu głowy przez
                ostatnie 4 lata. Skasował za mnie i moją rodzinę w tym czasie ok 1400 zł i
                wypisał coś 2 recepty na dziecko, wiec pewnie miał z czego dołożyć na innych
                pacjentów.
                Ceny wielu badań wysokospecjalistycznych są mocno zawyżone, proszę porozmawiać
                ze specami np od tomografii komputerowej- nich powiedzą za ile warte jest
                badanie a ile kasują posiadacze tomografu.
                Kombajn do podstawowych badań to też nie majątek, powinien się zwrócić po 4-5
                latach.

Jestem z Poznania i doskonale wiem jak konkursy Kasy chorych podniosły
                poprzeczkę i wymusiły zwiększenie jakości. W specjalistyce na kontrakt chciał
                się załapać każdy. Bez II i dobrych warunków lokalowych miał kłopot. Właśnie
                dzięki konkursom i prywatyzacji poziom usług w Wielkopolsce tak bardzo wzrósł.
                Kłopoty na konkursach mieli lekarze rodzinni- ze wzgledu na nisko oceniane
                kwalifikacje niewielu załapało się na stałe umowy. Teraz chcą zlikwidowania
                konkursów.
                NIe popieram w tej kwestii lekarzy rodzinnych. Mamy kapitalizm i bardzo dobrze.

Co do istnienia innych Kas. Swieta racja. Było to w Ustawie ale zostało
                usunięte głosami wszystkich opcji politycznych. Błędem tej ustawy jest to, że
                opieka zdrowotna nie została wyrwana z rąk polityków a ostatnio wpała tam
                jeszcz głębiej.

Jeśli chodzi o recepty to nr lekarza trzeba wklepać do komputera a kod paskowy
                można skaneram, tak jak w supermarkecie.

A jakie jest twoje zdanie na temat ilości utrzymywanych w Polsce łóżek
                szpitalnych i samych szpitali. Może by wreszcie część z nich zlikwidować a w
                pozostałych po dofinansowaniu pracować troche bardziej intensywnie? Wojna nam
                nie grozi i nie planujmy ciągle tysięcy rannych.
                To taki mój drugi pomysł na dofinasowanie służby zdrowia, przypominam pierwszy
                polegał na ograniczeniu wydatków na leki.

Nie jestem lekarzem, ale naoglądałem sie Ostrego Dyżuru i nasłuchałem lekarzy
                pracujących w Niemczech, Tam widać więcej ruchu a mniej leżenia i obchodów.

Jeśli chodzi o firmy budowlane to połowa z nich zbankrutuje w najbliższych
                latach, częśc ma to już za soba. Lepiej być lekarzem. Pozdrawiam
                • Gość: Poznaniak Re: SZOKUJĄCA WYPOWIEDZ!!!! IP: *.sk5.am.poznan.pl 10.12.03, 12:59
                  Nie podejrzewam aby rozsądny lekarz rezygnował z podstawowych badń
                  laboratoryjnych. Ja wychodzę z założenia, że strzeżonego PB strzeże.O błędach w
                  rozpoznaniach piszę się wiele, bo są spektakularne, medialne.
                  Przepisy nakazują rodzinnemu wykorzystanie owych 10-15%. Jest to kwota mała,
                  ale trzeba ją wykorzystać, bo inaczej pieniądze wrócą do Kasy, tak że te
                  pieniądze nie trafiaja do kiszeni lekarza.Ogromnym problemem jest natomiast
                  zakres badań wymaganych od lekarza rodzinnego przez Kasę.Oczywiście z
                  ekonomicznego punktu widzenia jakikolwiek gabinet musi zbilansować się
                  ekonomicznie. Ale nasi pacjenci wychowani w większości w systemie komuny
                  wychodzą z założenia, że im się wszystko należy. Miałem krótki epizod pracy w
                  zespole lekarza rodzinnego. Przychodzi młody człowiek z żądaniem wykonania
                  całej puli badań, z mojego punktu widzenia niepotrzebnych. Chciał je zrobić bo
                  miał ochote się przebadać, mimo,że był zdrowy. Sprawa opaeła sie o kasę, która
                  o zgrozo przyznała rację owemu młodzieńcowi. I nie są to przypadki odosobnione.
                  Ceny badań wysokospecjalistycznych są wysokie i będą, tak jest na całym
                  świecie. Badanie musi dać wynik, ale również zarobić na doktora, atakże na
                  sprzęt, odczynniki itp. Wg mnie konkursy są niepotrzebne. Pacjent decyduje.
                  Jesteś dobry, dbasz o pacjenta - on ciebie wybierze, za nim idą pieniądze.
                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka