Dodaj do ulubionych

nowe przedszkole - Grunwald

13.06.09, 19:49
witam,
Czy wszystkie dzieci mają już zarezerwowane miejsca w przedszkolach
od września 2009 roku. Jeśli, są rodzice, którzy byliby
zainteresowani przedszkolem na Grunwaldzie (ul. Grunwaldzka, koło
Urzędu Skarbowego)
to z radością informuję, że taką placówkę otwieramy i zaczynamy
właśnie od września. Grupy przedszkolne (ok 12 osób) oraz na pewno
jedna grupa przed-przedszkolna (2-3 latka)Na wszystkie pytania
odpowiadam pod adresem: magducha.l@gmail.com ZAPRASZAMY
Obserwuj wątek
    • Gość: Wlodek z Grunwaldu Re: nowe przedszkole - Grunwald IP: *.acn.waw.pl 16.06.09, 21:54
      Życzę powodzenia jak w każdym nowym biznesie, a szczególnie takim, gdzie
      wychodzi się daleko poza samą sferę usług. Jednak co do Grunwaldu to mam obawę o
      podstawy rynkowe. Dzielnica ma sporo i w większości świetnych starych
      komunalnych przedszkoli. Do tego w ostatnich trzech latach powstały cztery
      prywatne nie licząc Junikowa, Górczyna, czy Łazarza. Czy jest miejsce na jeszcze
      jedno?
      • vipunia Re: nowe przedszkole - Grunwald 16.06.09, 22:47
        Dobrych przedszkoli cały czas brakuje, a w sytuacji kiedy brakuje kilkaset
        miejsc w przedszkolach + praktycznie brak miejsc oddania dziecka pod opiekę
        dzieci w wieku 2-3 lata, to otwieranie kolejnej takiego miejsca ma sens.
        • Gość: Wlodek z Grunwaldu Re: nowe przedszkole - Grunwald IP: *.acn.waw.pl 17.06.09, 07:39
          Tyle, że nie w tej części miasta. Do przedszkola, do którego chodzi mój syn w
          grupie jest 1/5 dzieci z innych dzielnic, głównie z Piątkowa/Naramowic. A my
          potem narzekamy na komunikację w Poznaniu, na korki itd.
          Gdy moja młodsza siostra chodziła do przedszkola w Berlinie Zach. w latach
          80-tych to tam władze dzielnicy monitorując sytuację narodzin w dzielnicy
          uruchamiały, bądź zamykały małe lokale ze specjalnej puli tworząc ad hoc
          przedszkola w częściach (!) dzielnicy. Funkcjonują tam po prostu przedszkola w
          komunalnych sklepach na małouczęszczanych ulicach. Wówczas przedszkolanki
          wiedziały, że ich przedszkole zostanie zamknięte za dwa lata, gdyż dzieci jest
          mniej. Nie wiem jak silna jest pod tym względem zmienność i czy ten sysyem
          wystarczyłby na zmianę cywilizacyjną, jaką obecnie obserwujemy (masowe
          przesunięcie dzietności na wiek ok. 30 lat i wyżej, zamiast wcześniej
          prognozowanego spadku dzietności).

Były to przedszkola pół-społeczne w rozumieniu kontynentalnym, czyli w których
          pracowały profesjonalne pedagożki, ale również i niektóre mamy sobie dorabiały,
          a w innych z odzwierciedleniem w opłatach mamy ustanawiały dyżury i każda
          poświęcała jakiś czas na opiekę. Wydaje mi się, że istniały też całkowicie
          darmowe przedszkola tworzone samodzielnie przez rodziców w komunalnych
          udostępnianych przez dzielnicę, ale to gdzieś mi się majaczy, więc nie rozwijam,
          gdyż pewności nie mam.
          • magdalas Re: nowe przedszkole - Grunwald 17.06.09, 18:11
            mam nadzieję, że jednak chętni się znajdą. Poznań ciągle się rozwija
            wzdłuż ulicy Grunwaldzkiej (Plewiska i dalej), a rodzice jeżdżący do
            pracy do miasta będą mieli po drodze :-)
            • Gość: pepik Re: nowe przedszkole - Grunwald IP: *.icpnet.pl 18.08.09, 23:04
              W plewiskach na grunwaldzkiej jest przedszkole cztery pory roku, mój
              syn tam uczęszczał przez 2 lata. Warunki ogólne bardzo dobre jednak
              troche zbyt czesta rotacja kadry.
              pozdr. pepik
              www.plewiska.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka