Dodaj do ulubionych

tragiczny Poznan

16.06.09, 11:07
Nie znam chyba drugiego tak nieprzyjaznie do kierowcow nastawionego miasta.
Dlaczego debile odpowiadaja za ruch uliczny w Poznaniu?
Zero synchronizacji miedzy swiatlami. Przykladowa wczorajsza nocna przejazdzka
z Rataj na Smochowice: rondo Rataje - czerwone, Serafitek - czerwone, Droga
Debinska - czerwone, Polwiejska - czerwone, Wierzbiecice - czerwone,
Przemyslowa - zielone, most Dworcowy - czerwone, Baltyk - czerwone, rondo
Kaponiera - czerwone, Janickiego - zielone, Zeromskiego - czerwone, Ogrody -
zielone, al. Polska - czerwone. W nocy, gdy nie ma zadnego ruchu. Zreszta
czesto jezdze ta trasa i czerwone na KAZDYM skrzyzowaniu na Krolowej Jadwigi
to po prostu standard.
Kolejne absurdy to ulica Bukowska. Jadac w srodku nocy, prawie wszystkie
swiatla czynne. Najlepsze jest to, ze skrzyzowanie Bukowska/Przybyszewskiego -
zolte migajace swiatla. Natomiast skrzyzowania przy King Crossie i
Bukowska/Szamotulska - swieca sie swiatla! Te przy King Crossie chociaz sie
same przelaczaja na zielone jak sie dojezdza, natomiast te przy Szamotulskiej
swieca stalym programem i tamuja ruch.
A swiatel na rondach to zupelnie nie moge zrozumiec - przeciez po to sie
buduje rondo, zeby nie montowac tych debilnych swiatel.

Podsumowujac: wczorajszy wyjazd z miasta za miasto w nocy po raz kolejny
udowodnil slusznosc zasady 80/20. Przez 80% czasu robilem pierwsze 20%
trasy... Wystarczy opuscic Poznan i jest ok...

Poznan jest TRAGICZNY.
Obserwuj wątek
    • Gość: pisdzielec Re: tragiczny Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 11:18
      i bardzo dobrze bo miałeś czas by zapisać nazwę ulicy i kolor świateł,dzięki
      temu mamy tak obszerną relację z kolorystyki sygnalizacji,ale następnym razem
      się bardziej postaraj i zapisz dokładnie jaka godzina była na jakiej ulicy i
      przy jakich światłach :PPPPPP
    • energy52 Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 11:21
      Polecam trasę przez Hetmańską. Gwarantuję, że włączoną sygnalizację spotkasz
      sporadycznie.
      • drhuckenbush Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 11:50
        Ale to jest noc. Co innego w dzien, wtedy owszem, jazda na okolo, ale szybsza
        trasa ma sens. Ale w srodku nocy? Wtedy sie jedzie najkrotsza trasa, ktora tez
        powinna byc najszybsza. Te swiatla w nocy nie maja racji bytu. Jak juz sie
        miasto tak upiera, to niech chociaz czesc wylaczy, a reszte zsynchronizuje.
        • energy52 Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 11:56
          Jadąc przez miasto, można dojść łatwo do wniosku, że wiele rzeczy nie ma racji
          bytu. Ale tak już jest niestety. Dlatego uwierz mi, że jadąc nocą ze wschodu na
          zachód miasta najszybciej zrobisz to pokonując tą trasę ul.Hetmańską.
          • drhuckenbush Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 12:53
            Mozliwe, ze masz racje.
            Ale ta sytuacja to patologia, tak nie moze byc. Wladze miasta powinny cos z tym
            zrobic.
            • Gość: Wlodek z Grunwaldu Re: tragiczny Poznan IP: *.acn.waw.pl 16.06.09, 21:16
              Ja prowokacyjnie postawie teze odwrotna - Poznan to po Warszawie chyba
              najbardziej przyjazne kierowcom duze miasto.

W nocy ludzi w wiekszosci spia. Zatem jazda przez centrum rowniez nie powinna
              byc korzystniejsza od jazdy przeznaczona do tranzytowego poruszania sie II rama.
              • energy52 Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 21:34
                Generalnie rzecz biorąc to nie wiem czy trasa jaką miał pokonać nasz
                lokalny antysemita w przypadku odbycia jej przez Hetmańską była by
                wiele dłuższa od tej, którą jechał.
                Nie zmienia to jednak faktu, że jadąc nocą, przy znikomym ruchu
                można dostać ku...cy stając na większości świateł.
              • der-rauber Re: tragiczny Poznan 28.06.09, 18:53
                Włodek namieszkałem się w Warszawie, to jest koszmar komunikacyjny, na takiej
                Górczewskiej do centrum musisz stać na każdych światłach, przerabiałem to prawie
                trzy lata. Oni dopiero idą w dobrą stronę i co gorsza cel osiągną przed nami bo
                rozmach inwestycyjny mają godny pozazdroszczenia. Miasto musi zadbać o
                przepustowość ruchu samochodowego, ale jeszcze aktywniej musi zająć się rozwojem
                komunikacji miejskiej (tramwaje) i S-Bahnu o czym już nie raz rozmawialiśmy.
      • Gość: Klio Re: tragiczny Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 13:02
        Bo Hetmańska to chyba jedyna w Poznaniu ulica z prawdziwego zdarzenia.
        Miasto tej wielkości z jedną czy dwoma prawdziwymi ulicami nigdy nie będzie
        prawidłowo funkcjonować i w sensie rozwoju przestrzennego nigdy nie będzie
        miastem prawdziwie europejskim.

Dlatego tak niezbędna jest III rama, w takim czy innym wariancie.

Przeciwnicy III ramy chcą skazać Poznań na zacofanie i uduszenie - takim
        wyrokiem, którego skutki przestrzenne odczuwamy do dziś była decyzja
        okupacyjnych władz pruskich w II poł. XIX w. by zamknąć miasto w ciasne okowy
        murów twierdzy. Na szczęście w 1900 roku twierdzę zniesiono i mury rozebrano. Od
        tego czasu praktycznie niczego strategicznego w układzie przestrzennym miasta
        nie dokonano. Teraz już najwyższy czas by pchnąć miasto w XXI wiek.
        • Gość: XXX Jak najwięcej linii tramwajowych!!! IP: *.icpnet.pl 16.06.09, 14:32
          "Na szczęście w 1900 roku twierdzę zniesiono i mury rozebrano. Od
          tego czasu praktycznie niczego strategicznego w układzie
          przestrzennym miasta nie dokonano. Teraz już najwyższy czas by
          pchnąć miasto w XXI wiek.... i rozbudować o co najmniej kilkanaście
          kilometrów sieć tramwajową, na której winny się pojawić nowoczesne,
          niskopodłogowe tramwaje, przejmujące w Poznaniu rolę metra.
          Naramowice potrzebują tramwajów, potrzebna jest linia na zapleczu
          os. Orła Białego, na ul. Solnej, Ratajczaka, połączenie Hetmańska-
          Grunwaldzka i wiele, wiele innych. Trzeba budować linie tramwajowe
          jak najszybciej.
        • Gość: Wlodek z Grunwaldu III rama to co? Postep? W jakiej cywilizacji? IP: *.acn.waw.pl 16.06.09, 21:22
          Od lat 70-tych zaprzestano budowy takich autostrad w miastach. Znajdź mi proszę
          pięć miast, gdzie zachodnioeuropejskich, gdzie zrealizowano rozwiązania
          bezkolizyjne w terenach zurbanizowanych po 1990. Nie twierdzę, że takich nie ma,
          ale ciekaw jestem ile takich znajdziesz.
          Takie cos buduje sie dookola miasta z kilku powodów i Poznan dostanie coś
          takiego w prezencie od Skarbu Panstwa w postaci IV ramy. Wystarczy by miasto
          dolozylo sie Marszalkowi Wojewodztwa do północnego odcinka i będziemy mieli
          obwodnicę. A do jeżdżenia po mieście są ulice i komunikacja zbiorowa. I nie ma
          żadnego uzasadnienia dla wydawania kosmicznych pieniędzy na fanaberię, zamiast
          wydać te pieniędze - czy choć ich połowę - na rewolucję w aglomeracyjnej
          komunikacji zbiorowej.
          • drhuckenbush Re: III rama to co? Postep? W jakiej cywilizacji? 21.06.09, 21:17
            Potrzebna jest i III rama i obwodnica. To sa dwie zupelnie rozne inwestycje.
            Budowanie tylko jednego z tych to rozwiazanie "na dzis". Po 10, 15, a moze 20
            latach okaze sie, ze czegos brakuje. I wtedy zacznie sie placz, ze trzeba bylo
            jednak budowac III rame. Generalnie w Poznaniu zdecydowanie brakuje szerokich,
            bezkolizyjnych ulic, tras itp. To miedzy innymi odpowiedz na pytanie: czemu nikt
            tu nie chce inwestowac?
            • Gość: Włodek z Grunwaldu ale mnie rozbawiłeś :-))) (III rama) IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 22:44
              Nikt nie chce inwestować? Piszesz,że mieszkasz w Przeźmierowie i nie widzisz
              inwestycji tuż obok? Dobre!

To nie są dwie różne inwestycje. Zresztą popełniłem krótki tekścik do Gazety na
              ten temat, może to opublikują. W obecnej sytuacji demograficznej skutek
              rozpoczęcia dziś budowy III ramy (i zakończenia parę lat po IV ramie) byłby
              tylko jeden - wciągnięcie ruchu dzielnicowego i aglomeracyjnego, który wyjdzie
              na IV ramę na powrót do miasta. Nikt przy zdrowych zmysłach w 2012 (chyba, że
              będzie miał pusto w baku albo wyjątkowego węża tamże grasującego ;-) nie będzie
              jechał w godzinach roboczych przez Poznań, mając przejechać ze Kostrzyna na
              Junikowo, z Dębca do Suchego Lasu, ze Skórzewa na Naramowice, z Przeźmierowa do
              IKEA, czy z Piątkowa do Komornik. Jeśli zostanie jak najszybciej dopełniony
              północny odcinek IV ramy to będziemy mieli niemal pełnię szczęścia. Ten ruch
              przejmie IV rama. Zbudowanie III ramy wywołałoby za gigantyczne pieniadze ludzy
              na IV ramie ściągając ruch samochodowy na powrót do miasta. IMHO kretynizm za
              wielkie pieniądze.

Na zarezerwowanych gruntach pod III ramę powinny powstać nowe dwupasmowe ulice,
              ale z ograniczoną liczbą skrzyżowań kolizyjnych, bez jakiegokolwiek
              bezkolizyjnego. Nie tylko dla oszczędności, ale właśnie dla nietworzenia
              alternatywy. Do tego ciągi drogowe na skrzyżowaniach powinny zostać tak
              poprowadzone, by kiedyś w przyszłości bez wielkiego zamykania było możliwe
              przekształcenie III ramy w bezkolizyjną np. tworząc na tych szerokich
              przestrzeniach od razu ronda z szerokim pasem trawnika na środku, na którym
              mógłby powstać wjazd na wiadukt. Paryż zbudował sobie III ramę (niemal taka sama
              powierzchnia miasta w środku i obwód, gdy wewnątrz mieszkało już ponad 2
              miliony, ale na zewnątrz miasta w aglomeracji już 5 mln. Wtedy ma takie coś sens.

III rama w formie tradycyjnej, kolizyjnej, ułatwi ludziom wjeżdżającym w obszar
              centralny dojazd do właściwego punktu w mieście, nie doprowadzi do degradacji
              przestrzeni, będzie stanowiła mniejszy impuls do wyprowadzek pod miasto oraz w
              zdecydowanie mniejszym stopniu przejmie ruch aglomeracyjny. Jeśli połączyć taką
              drastycznie tańszą III ramę z ciągami przyspieszonego tramwaju, jakich kilka
              może powstać do tego czasu) i parkingami Park&Ride, to Poznań zyska zaczyn
              systemu komunikacyjnego. Sama III rama w obecnej postaci wyjłowiła by miasto. Z
              wielu względów.
              • Gość: Stefan26 Re: ale mnie rozbawiłeś :-))) (III rama) IP: *.acn.waw.pl 25.06.09, 19:33
                Jest w tym racja. Mam wielu klientów pod miastem. I z Rataj jechał bym do
                Krzesin na czwartą ramę i objadę miasto by dojechać do Komornik, Dopiewa,
                Tarnowa, czy nawet Suchego. A jakby była III rama to na pewno nie nadrabiał bym
                tych kilku kilometrów tylko sunął przez miasto.
              • Gość: Liczydło Re: ale mnie rozbawiłeś :-))) (III rama) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 15:11
                Drogi Włodku,
                objeżdżanie dodatkowych 20 km dziennie daje w miesiącu 135 złotych, przy
                następujących założeniach:
                -30 dni
                -spalanie 5l/100km
                -benzyna po 4,50zł/l
                -jedziemy raz dziennie(jak wiadomo niektórzy jeżdżą częściej)
                Może Panu to obojętne, mnie nie, dlatego też będę nadal jeździć przez Miasto.
              • drhuckenbush Re: ale mnie rozbawiłeś :-))) (III rama) 26.06.09, 15:20
                W Przezmierowie inwestycje widze. Bo tu jakos mozna dojechac. W samym Poznaniu -
                nie widze, bo nie ma jak dojechac.

Artykul w GWnie niedawno czytalem, nawet przypuszczalem, ze jest inspirowany
                przez Ciebie.

Jeszcze jakis czas temu bym sie zgodzil z Twoja teoria ekspansji terytorialnej
                Poznania. Obecnie jednak sie z nia nie zgadzam - bo z roku na rok w Poznaniu
                mieszka coraz mniej osob. Za kilka lat zejdziemy do 500 000. Ale nie o to
                chodzi. Nawet jesli III rama mialaby nie byc zewnetrznym pierscieniem, a takim
                "prawie zewnetrznym" czy "przedostatnim" - to jej budowa ma sens. I to wlasnie w
                formie malokolizyjnej - ewentualnie ronda bez swiatel.
            • der-rauber Re: III rama to co? Postep? W jakiej cywilizacji? 28.06.09, 18:56
              Tak, ale w pewnej kolejności najpierw IV rama a potem III. Bo inaczej skarb
              państwa nas zostawi z III ramą stwierdzając że problem jest już rozwiązany.
              Lepiej iść w metro i S-Bahn niż III ramę. Na nią czas też przyjdzie.
    • Gość: marek.es Re: tragiczny Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 12:26
      ja znam, to Trójmiasto
    • ksmx Bo sterowanie światłami jest archaiczne 16.06.09, 13:45
      Ktoś pomyślał, że wystarczy parę metrów przed światłami zamontować czujniki.
      Rezultat jest taki, że jedziesz spokojnie 50 km/h i nagle dojeżdżając do
      zielonego zmienia się na żółte bez wyraźnej przyczyny, ani nikt nie nadjeżdżał,
      tak samo z siebie. Mało tego, żółte światła w Poznaniu są ustawione na na
      skandaliczne 3 s, a to o 2 sekundy za mało !!!!! Masz wtedy dwie opcje, stajesz
      na hamulcu albo przejeżdżasz na czerwonym. Ale wracając do czujników. Zapala się
      żółte, hamujesz, zatrzymujesz się mijając czujnik i nagle "bang", włącza się
      zielone. I tak za każdym razem czuję się jak debil. Czegoś takiego za granicą
      nie uświadczysz gdzie system dosłownie zlicza samochody na kilkaset metrów przed
      światłami i optymalizuje ruch...zielona fala może być na zawołanie.
      • Gość: Wlodek z Grunwaldu Re: Bo sterowanie światłami jest archaiczne IP: *.acn.waw.pl 16.06.09, 21:25
        Zgadzam się, że to nie działa jak należałoby oczekiwać. Ale nie przesadzaj z tym
        zatrzymywaniem się. Wystarczy zdjąć nogę z gazu i podjeżdżać hamując silnikiem,
        by móc przed samym skrzyżowaniem zdecydować czy się zatrzymuje, czy po włączeniu
        zielonego przyspiesza. No chyba, że jeździsz po mieście np. 80 km/h. Jak 80%
        samochodów z PZ ;-)
        • drhuckenbush Re: Bo sterowanie światłami jest archaiczne 21.06.09, 21:19
          Oczywiscie, ze w nocy po miescie tak wlasnie jezdze.
          Co nie zmienia faktu, ze przy 50 kmh powinna dzialac zielona fala. A zostawianie
          na noc wlaczonych swiatel ze stalym programem jest niedopuszczalne.
          • lukask73 W nocy 28.06.09, 00:05
            Pal licho w nocy, kiedy większość kursów jest w taki czy inny sposób
            związana z rozrywką, a śpieszy się mało komu.

Stały program w dzień, kiedy w godzinach szczytu obserwujesz stojąc
            na czerwonym puste skrzyżowanie, powinien być powodem do chłosty dla
            projektanta.
    • v.i.k.k.a Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 14:52
      Gdyby kazdy jezdzil swoim i za swoje nie byloby problemu.
      • drhuckenbush Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 15:15
        Ja akurat jezdze swoim i za swoje.
        • v.i.k.k.a Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 15:16
          Ty tak.
          • drhuckenbush Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 15:23
            A do kogo pijesz? Kto Ci przeszkadza?
            • v.i.k.k.a Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 15:34
              Przewaznie do lustra.
              • Gość: ja Re: tragiczny Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.09, 21:56
                ciekawe rozwiązanie maja Rosjanie. Przynajmniej w Petersburgu. Na sygnalizatorze
                oprócz lamp jest jeszcze wyświetlacz cyfrowy, wskazujący za ile sekund zmieniają
                się światła.
                Mnie tez szlag trafia gdy dojeżdżam do skrzyżowania, światło zmienia sie na
                czerwone ja wyłączam bieg, zaciągam hamulec gdy jest pochyło nastawiając się na
                kilkunastosekundowe oczekiwanie a tu po sekundzie czy dwóch światło staje się
                zielone.
                Gdyby wiedział- wcisnałbym tylko sprzęgło.
    • jarka63 Re: tragiczny Poznan 16.06.09, 20:00
      Hiii,a tu znowu auta dyskutują! Może by wam oddzielne forum
      założyć,co?
    • drhuckenbush zaskoczenie... 26.06.09, 15:22
      Nie chce za wczesnie mowic, ale momentami odnosze wrazenie, ze ktos z ZDMu lub
      CSRu czytuje to forum... I dobrze...
    • mark014 Re: tragiczny Poznan 27.06.09, 00:06
      Swego czasu, teraz może jest lepiej, jak się jechało pociągiem osobowym to 30
      minut zajmowało samo wyjechanie z miasta, zwłaszcza jak się jechało objazdem
      przez Franowo.
      • lukask73 jest lepiej 28.06.09, 00:15
        No to teraz jest lepiej. Żadne pociągi rozkładowe nie jeżdżą przez
        Franowo, z wyjątkiem sytuacji awaryjnych i np. niedawnej przebudowy
        linii w obrębie Poznania. Przykładowy pociąg osobowy ze stacji P.
        Główny, odjeżdża ze stacji P. Krzesiny 13 minut później. A po pół
        godz. jest już prawie w Środzie Wlkp.
    • der-rauber a bywało lepiej 28.06.09, 18:49
      Tragicznie jest z dwóch powodów, indolencji służb miejskich i z winy kierowców.
      Kiedyś bywało lepiej, były już zielone fale tylko wiesz co? Przez bandę debili
      przekraczających prędkość co chwila świeci się czerwone. Dawniej jeździłem z
      Naramowic na Górczyn do roboty i Głogowską przejeżdżałem jednym ciągiem bez
      zatrzymywania jadąc 50km/h. Problem pojawiał się gdy jakiś chu_jek jechał koło
      mnie i przekraczał prędkość. Co się działo? Włączało się zielone, tzw.
      inteligentna sygnalizacja zatrzymywała i tego downa co przekraczał prędkość i
      mnie. Mój wniosek jest taki: jeździć przepisowo i będzie dobrze. Zielona fala
      znów będzie mogła normalnie działać jak w np. Berlinie.
      Od Policji oczekuję absolutnie bezwzględnego ścigania piratów drogowych. Mało
      tego, z poczucia obywatelskiego obowiązku chętnie sobie założę fotoradar który
      pod koniec dnia będę mógł podłączyć do kompa i przesłać wszystkie sytuacje do na
      użytek drogówki. Wszystkich ścigających się i wszystkich parkujących na
      zakazach, albo na dwóch miejscach na raz. Za darmo, z czystego obywatelskiego
      poczucia obowiązku i porządku.
      Porządek w Poznaniu musi być!
      Do tego dochodzi kompletnie nieekologiczna i nieekonomiczna potrzeba ruszania z
      miejsca. Jak wszyscy kierowcy wiedzą podczas ruszania spalanie jest chore. A to
      drenuje nasze kieszenie i dobija środowisko z naszymi organizmami włącznie
      (potem są raki, zawały i inne przyjemności).

I jeszcze jedno. Pojedź sobie do Warszawy. Startuj z np pętli Górczewska i jedź
      do centrum. Stoi się na każdych, bezwzględnie każdych światłach. Żeby zdążyć na
      zielone, trzeba rozwijać niewyobrażalne w mieście prędkości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka