Dodaj do ulubionych

Poznań nr 1

21.06.09, 17:41
przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul,4898.html
I co my na to? Licząc na to, że forum się trochę ożywi, mam nadzieję, że
niedługo rozpęta się tu wpisowe piekło.

Obserwuj wątek
    • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Poznań nr 1 IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 17:52
      trollowanie już się zaczęło
      forum.gazeta.pl/forum/w,67,96799476,96799476,Ranking_miast_w_Przekroju.html
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Poznań nr 1 IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 17:57
        Zresztą to nie pierwszy taki ranking. W rankingu samorządów Rzeczpospolitej też
        takie wyniki. Od dawna w rankingach jakości życia Poznań jest w czołówce
        (przegrywając z Sopotem pod względem jakości życia, a z Warszawą pod względem
        oferty kulturalnej i rynku pracy - myślę, że godni przeciwnicy). I to wszyscy
        wiemy. Bardzo się cieszę, gdy inni się cieszą swoimi miastami, a trollowanie
        parunastu loginów (ile osób trudno orzec) z Wrocławia mam coraz większe
        przekonanie ma charakter zorganizowany. Do tego ci ludzie na swoich forach są
        niemal albo całkowicie nieobecni i z poglądami Wrocławian mają niewiele
        wspólnego. Gdyby nie bylejakość Grobelnego, brak dążenia do czegokolwiek, to
        Poznaniaków nie ruszałyby zmiany gdzie indziej. Że jesteśmy najlepsi to wiemy
        ;-) ale tę pozycję zawdzięczamy pracy poprzedników oraz pracowitości i
        kreatywności nas samych, lecz od 10 lat brakuje w Poznaniu mózgu z masterplanem.
        • Gość: Poznańczyk Re: Poznań nr 1 IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 08:58
          Chyba Włodku się mylisz, że nie ma w Poznaniu" mózgu z masterplanem".
          Jest taki. Zabierał wielokrotnie głos w dyskusjach,współpracował z
          ekspertami niemieckim na temat poprawy komunikacji w Poznaniu,był
          autorem wielu publikacji na temat przestrzeni miejskiej i
          aglomeracji, brał udział w wielu debatach w kraju i zagranicą.
          Z tego co wiem bardzo krytycznie wypowiada się o dokonaniach
          naszych lokalnych władz.Ostatnio niestety milczy,brakuje nam Jego
          głosu na temat przyszłości Poznania.Panie prof.Billert-prosimy
          pokazać nam WIZJE POZNANIA.Dalej w tym betonie już nie można żyć!!
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Poznań nr 1 IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 14:11
            Poznań nie jest w mojej ocenie miastem betonu. Miejscami jest go za mało :-)
            Poznań to miasto przestrzennego chaosu i zaniedbania - łąki, centralnie położone
            ogródki działkowe i zaśmiecone klepiska nazywane są zielenią, archaiczne
            kwartały poprzemysłowe nazywane są miejscami pracy, a nad wszystkim króluje
            wszędobylskie wjeżdżanie i parkowanie gdzie popadnie przy negacji roli
            planowania i komunikacji zbiorowej. Nie wiem, czy brakuje wizji rozwoju, czy
            brakuje instrumentów by je wdrożyć.

Ale nie tylko urbanistykę miałem na myśli, gdyż przywoływani czasem Zdrojewski,
            Szczurek, Dutkiewicz, Majchrowski i Adamowicz, czy kiedyś w Kaczmarek nie tylko
            tym się zajmują, ale ogółem spraw rozwojowych miasta. A my mamy administratora.
            Czy prof. Billert jest jedyną osobą w MyPoznaniacy? Czy nie ma tam ludzi od
            finansów, biznesu, inwestycji by stowarzyszenie to mogło wypracować spójną wizję
            miasta, z jasnym marketingowym przekazem dla mieszkańców? W ostatnich wyborach
            mi tego brakowało. Zresztą...po zapoznaniu się z ich stronę muszę znaleźć chwilę
            by się z nimi zapoznać. A Poznań potrzebuje teraz wielu ludzi, którzy nie
            koniecznie mają zastąpić urzędników, ale którzy zweryfikują politykę miasta we
            wszystkich aspektach - są dobre strony, ale są też dramatyczne (i to nie jest
            słowo na wyrost, mam na myśli dążenie do rozpoczęcia budowy jeszcze w tym roku
            blaszanych slumsów).
      • sothink Re: Poznań nr 1 21.06.09, 19:10
        Trolem jest Włodek kłamca. Otóż co napisał.
        Cytuje Twoją wypowiedź:

"Zaś Wrocław szczyci się 100 tysiącami miejsc pracy w aglomeracji,
        które
        wreszcie pozwoliły miastu zejść z dwucyfrowego bezrobocia ostatnich
        15 lat,
        chwali się nazwami firm, gdzie absolwenci studiów informatycznych
        zarabiają o
        30% mniej niż w Poznaniu, czy Gdańsku, chwali się liczbą miejsc
        pracy, nie
        wspomina o jakości. A przemilcza fakt, że Wrocław jest pod względem
        płac
        dopiero siódmym, czy ósmym miastem wojewódzkim w Polsce"

do tej pory nie potrafiłeś się wytłumaczyć z bzdur, które napisałeś:) i kto tu
        jest trolem?
        hehe, zawsze jak zostajesz zpunktowany to milczysz:)
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Poznań nr 1 IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 21:41
          Od 5 lat nie udało Ci się zaliczyć "punktowania". Ale trollowanie polega na
          jednostronnym pisaniu bez refleksji wstecznej, więc zapewne nie pamiętasz.

> Włodek, czy Ty masz IQ na poziomie małpiatki, czy coś nie tak z
          > psychiką?

Nie wiem, czy mam od Ciebie wyższe IQ, czy niższe i mnie to nie interesuje. Wiem
          natomiast, że różni nas podejście do rzetelności, prawdy, posiadania albo nie
          posiadania twarzy. Pojawiasz się na forum wyłącznie dla reklamowania swojego
          miasta. Używasz naciąganych argumentów, wijąc się jak wąż by uniknąć
          niewygodnych. Potrafisz napisać, że kłamię, gdy w bezczelny sposób manipulujesz
          faktami. Dowód przytoczyłem wyżej, a z Twojej strony ani be, ani me, tylko
          przemilczenie. Dla mnie jesteś nikim, a powoływanie się na wielkopolskie
          korzenie wyłącznie Wielkopolan obraża. Ale dla Ciebie taka ocena przeze mnie
          pewnie nic nie zmienia...

> Cytuje Twoją wypowiedź:
          > "Zaś Wrocław szczyci się 100 tysiącami miejsc pracy w aglomeracji,
          > które
          > wreszcie pozwoliły miastu zejść z dwucyfrowego bezrobocia ostatnich
          > 15 lat,

Jakie bezrobocie było 15 lat temu we Wrocławiu? Jak miasto wypadło na tle innych
          polskich dużych miast?

> chwali się nazwami firm, gdzie absolwenci studiów informatycznych
          > zarabiają o
          > 30% mniej niż w Poznaniu, czy Gdańsku,

A tak nie jest? Wymienianie jednym tchem nazw BPO i miejsc pracy prawdziwie
          informatycznych czym jest? Dla mnie nie tylko naginaniem prawdy, ale kłamstwem.
          Po prostu.

> A przemilcza fakt, że Wrocław jest pod względem
          > płac dopiero siódmym, czy ósmym miastem wojewódzkim w Polsce"

A tak nie jest?

> Piszesz wierutne bzdury, nie masz zielonego pojęcia o rynku pracy,

Napisz zatem w czym z powyższego widzisz bzdury.

> być może jesteś pracownikiem fizycznym na budowie, ale to nie zwalnia
          > Cię z obowiązku myślenia i mówienia prawdy.

Nikogo nie zwalnia. Dlatego napisz gdzie w tym co robisz jest prawda? Przyznać
          Ci trzeba, że w robieniu PR jesteś sprawny, sprawne układanie tekstów, sprawne
          uwypuklanie tego co się uwypuklić chce, sprawne „omijanie raf”. Ale to tyle.
          Wartości ludzkiej, ani prawdy w tym co piszesz nie ma.

> Co do strukturalnego bezrobocia, to wyjaśnij sobie fakt wyższych płac
          > w IT we Wrocławiu. Jeżeli nie potrafisz dokonać stosownej analizy, to
          > poproś mądrzejszego kolegę, albo ja Tobie powiem.

Zatem zamiast prosić mądrzejszego kolegę wybieram drugą alternatywę i czekam aż
          mi powiesz jak jedno z drugim jest powiązane.

Słowa jakie napisałem są wynikiem jednego - trolowania przez Ciebie i kilku
          Twoich kolegów na poznańskim forum od dobrych kilku lat. Raz potrafisz napisać,
          że Poznań to nr 1, ale jak jest inny kontekst, to piszesz już inaczej. W jednym
          z wątków w kwietniu „Poznań: nudne miasto na Pomorzu”, człowiekowi z Katowic,
          który wzywał Cię do obiektywizmu i ripostował podając informacje, potrafiłeś dać
          taka odpowiedź:
          „bzdura, nie jest zamożniejszym. Dochody miasta na głowę są wyższe we Wrocławiu.
          Ceny mieszkań są wyższe we Wrocławiu, także rynek mieszkań luksusowych we
          Wrocławiu bije ten poznański na głowę. Powierzchnie biurowe, w tym klasy A to
          już w ogóle miazga. Tutaj Poznań chyba nawet z Łodzią przegrywa. Owszem Poznań
          ma wyższy PKB na głowę jako miasto, ale już Dolnośląskie jako województwo ma
          wyższy PKB na głowę od Wielkopolski.”
          I jak się to ma do dyskusji o sprowokowanym przez Ciebie porównaniu poziomów
          Poznania i Wrocławia? Nijak. Najważniejszy, czyli PKB zostaje gdzieś na
          marginesie. Drugi świadczący o zamożności, czyli drugi po Warszawie poziom PIT z
          dużych miast, dzięki któremu to Poznań, a nie Wrocław jest płatnikiem
          „janosikowego”, nie został wymieniony w ogóle. Trzeci czyli przyczyna wyższych
          wpływów budżetowych Wrocławia przy niższym PKB został sprawnie pominięty.
          Jest za to szereg pseudoargumentów, które dla ludzi nie obeznanych z ekonomią
          istotnie mogą doprowadzić do zjawiska „wow!” i coś udowodnić, czego w sposób
          logiczny nie udowadniają. Są to fakty, tyle, że irrelewantne do porównań
          gospodarczych. Co najwyżej parametr jakim jest mała ilość dobrej, nowoczesnej
          powierzchni biurowej jest argumentem dla decyzji biznesowych, czyli z kategorii
          mikro, ale już nie makroekonomicznym o którym piszesz. Reszta to oczekiwanie
          wywarcia właściwego wrażenia. A prawda? A kto by się tym przejmował, co nie? ;-)
          Szkodzisz mieszkańcom Wrocławia w całej Polsce uczestnicząc w wymądrzaniach się,
          reklamujesz bez maskowania Wrocław jako najlepsze i najzamożniejsze miasto w
          Polsce, gdy miasto dopiero dogoniło Kraków i Trójmiasto pod względem
          gospodarczym, w czym dobitny udział miało lokowanie w mieście i bliskim
          otoczeniu SSE oraz polityka PAIZu. Wie o tym każdy normalnie myślący
          Wrocławianin, który prezentuje zgoła odmienną postawę od euforycznych
          studentów_przyjezdnych oraz etatowych trolli. Jak kochasz swe miasto, to
          reklamuj jego klimat, wiele wspaniałych miejsc, ludzi, ale nie, nie za to Ci
          płacą... Jakby Cię temat obchodził na poważnie, to poczytałbyś choćby to,
          najbardziej przekrojowe badania z dotyhczasowych
          www.bankier.pl/wiadomosc/Nordea-Bank-Polska-partnerem-pierwszego-rankingu-metropolitalnosci-polskich-miast-1868272.html
          www.metropolia.poznan.pl/go.php?page=nr&nr=41&cat=30&art=151
          No ale Ciebie to nie obchodzi. Wolisz dystrybuować nic nie znaczącą informację o
          największym budżecie spośród miast po Warszawie zgodnie z polityką PR.

Dlatego na koniec zapytam:
          Dlaczego napisałeś na forach innych miast 10 razy więcej postów niż na forum
          wrocławskim? Dlaczego permanentnie od 2005 roku zaglądasz na poznańskie forum i
          jedyne co robisz to trollujesz manipulując?
          Dlaczego jesteś tak mało aktywny na forum Wrocławia (liczba wypowiedzi w ciągu
          roku porównywalna z Twoimi wyłącznie pieniaczymi, choć w bardzo uładzonej
          formie, wątkami na forum Poznania). I Ty piszesz o problemach psychicznych?

Patrząc co piszesz i od kiedy piszesz trafiłem na piękny wątek
          forum.gazeta.pl/forum/w,67,59337430,59337430,Wroclaw_drugim_po_Warszawie_najbogatszym_miastem.html
          Gdybyś był człowiekiem przyzwoitym, szanującym swoją twarz i prawdę, to przestał
          byś pisać co piszesz. Niestety od 4 lat wypisujesz to samo będąc głuchym na
          merytoryczne argumenty przytaczane przez wielu ludzi.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu i temat się skończył? IP: *.icpnet.pl 04.07.09, 00:18
            Nie chce mi się wierzyć, że mogłoby się udać przegnać trolla.
            • sothink Re: i temat się skończył? 05.07.09, 14:34
              i po co trolu prowokujesz znowu tym postem?
              Nie rozmawiam z Tobą gdyż to nie ma merytorycznie sensu. Pokazałem
              Tobie statystyki z cyferkami ap ropo zarobków w IT, a Ty to i tak
              negujesz, więc jakakolwiek polemika nie ma najmniejszego sensu.
              • Gość: marcys Re: i temat się skończył? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.09, 19:52
                Widac straszne nudy w tym Wrocławiu co softniku :)
                • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: i temat się skończył? IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 13:10
                  A w dodatku oduczył się czytania. Przytoczyłem uszczegółowione statystyki z
                  analizą, jak i odrzuceniem argumentacji, to nagle stałem się trollem. Cóż... ;-)
                  • Gość: Włodek z Grunwaldu sothink - jeszcze jedno IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 13:32
                    Wbrew rozpowszechnionej we Wrocławiu i Lublinie opinii, akurat Poznaniacy dużą
                    sympatią darzą mieszkańców tak Wrocławia, jak i Lublina, jak i same miasta.
                    Akurat te bardziej niż wiele innych.
                  • sothink Re: i temat się skończył? 08.07.09, 17:37
                    człowieku zerknij parę postów wyżej, gdzie Ty widzisz swoje szczegółowe dane:)
                    Twoje prywatne dywagacje nie mają mocy w obliczu faktów, równie dobrze mógłbym
                    twierdzić że we Wrocławiu jest o 30% niższe bezrobocie gdyż chyba na wszystkich
                    portalach związanych z rekrutacją ilość ofert we Wrocławiu sporo większa niż w
                    Poznaniu:) i co? miałbym rację?:) no chyba nie
    • z3r0 ... i jeszcze wypowiedź naszej gwiazdy 21.06.09, 17:55
      przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul,4897.html
    • renepoznan Zrzędy zawsze dadzą głos 21.06.09, 18:12
      Plus etatowi pracownicy Partii Politycznych odrabiający pańszczyznę na forach
      internetowych.
      Schemat wypowiedzi jest tak podobny, ze nie pozostawia żadnych wątpliwości -
      jadą według instrukcji.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Mylisz sie. Niestety. IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 00:11
        Jak wiesz (jeszcze) do żadnego towarzystwa nie należę. Ale tak samo dziesiątki
        forumowiczów tutaj. Nikt ich nie nagania. Poznań wciąż przoduje w Polsce.
        Grobelny od dawna to powtarza. I ma rację. Sęk w tym, ze on myśli, że
        wolnorynkowo jest prowadzić miasto w sposób wycofany, a ja myślę, że on
        przykrywa w ten sposób swoją menedżerską nieudolność. On rządzi, ale nie
        zarządza. Robi coś, ale nie kieruje innymi, nie nadaje kierunku. I nie raz Ci o
        tym pisałem, a Ty nie odpowiadałeś. Myślałem, że mój argument przyjąłeś :-)
        Ale nawet jeślibym się mylił, to i tak Prezydent miasta nie za to bierze
        pieniadze, żeby stac pasywnie na stołku. Na szczęści/niestety dwaj prezydenci
        Wrocławia pokazali, że można rozpędzić w krótkim czasie wolniejszy pojazd do
        podobnej prędkości. Jest oczywiście prawdą,że słabiej rozwiniety szybko moze
        ruszyć, a tempo rozwoju Poznania i Wrocławia jest podobne. Ale ich styl
        rządzenia pokazał, że można robić dużo więcej i w dużo większej skali niż jest
        to zapisane w Ustawie o Samorządadzie Terytorialnym. Tak naprawdę, od każdego
        kierownika oczekuję (nie wymagam) podejmowania takich działań rozwojowych
        zgodnych z kierunkami strategicznymi, które nie są zapisane w zakresie
        obowiązków. I tylko takich awansuję przydzielając im projekty między pionami.
    • vipunia Re: Poznań nr 1 22.06.09, 15:25
      a co tam napiszę:

DUMNA JESTEM Z POZNANIA!!!!!!!!!!!
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Poznań nr 1 IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 15:31
        Ja też! Ale to zasługa tych co robią, a nie tych co teraz nic nie robią.
        Poznaniacy dekadami się napracowali by wciąż być na czele. Tyle, że dziś nikt
        się nie zastanawia dlaczego tracimy dystans.

Mamy bardzo wiele do przemyślenia przez ten rok przed wyborami, musimy znaleźć
        kogoś kto będzie reprezentował wizję nowoczesnego europejskiego miasta, a nie
        miasta zza oceanu, czy strefy europejskiej na wschodzi. I mamy bardzo wiele do
        roboty. Nie my POznaniacy, ale my POZnaniacy z całej aglomeracji. Na razie
        żyjemy w mieście liderze, które zaniedbało infekcję wirusową i zapadło na razie
        na zapalenie oskrzeli. Da się chodzić, nawet na czele. Tylko jak długo? Kiedy
        zapalenie płuc?
      • pan.nikt Re: Poznań nr 1 05.07.09, 15:29
        > a co tam napiszę:
        >
        > DUMNA JESTEM Z POZNANIA!!!!!!!!!!!
        i w dodatku zażenowy obecną prezydenturą
        POZNA Z INNYM PREZYDENTEM

BYŁBY WIEKI

z obecnym, jest jaki jest
        • energy52 Re: Poznań nr 1 05.07.09, 19:42
          To może wróć do kraju, przedstaw swoją wizję "wielkiego Poznania" i
          stań do walki w najbliższych wyborach?