Dodaj do ulubionych

Msza w programie rozpoczęcia roku

06.08.09, 12:21
8.00 spotkanie z wychowawcami
8.30 msza
9.15 rozpoczęcie roku

Co mają zrobić ze sobą uczniowie, których udział w mszy nie interesuje? Biorąc
pod uwagę kościelne statystyki frekwencyjne jest ich ok. 70% Co na to
kuratorium? Co na to wiceprezydent Hinc? Mówimy o szkole świeckiej,
samorządowej www.9lopoznan.pl/. Czy kurator oświaty w Poznaniu i prez.
Hinc widzieli Konstytucję RP kiedykolwiek na oczy?
Obserwuj wątek
    • brods Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 06.08.09, 12:58
      Co niektórym to się w główkach popie...ło !!!! . Czarńi i mohery
      chcą zrobić z polski drugi Taliban.Szkoły świeckie obowiązuje
      konstytucja i obywatele mają prawo oczekiwać jej poszanowania. Tego
      co wpadł na ten pomysł , tego samego dnia wypie...łbym z roboty
      Amen .....
    • kazek100 Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 06.08.09, 14:30
      To już faktycznie pomysł skandaliczny. Nie ma innego wyjścia, trzeba
      po prostu mocno zjechać dyrekcję i panią kurator. Tylko najlepiej,
      aby zrobił to ktoś z rodziców, bo inaczej oni się jakoś glupawi
      wytłumaczą. A rodzice nie wiadomo czemu często czuja obawy przed
      takimi interwencjami.

Szkoda że sama przyzwoitość nie stanęła na drodze tego pomysłu.
      • l.george.l Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 06.08.09, 16:18
        kazek100 napisał:
        [...]
        > A rodzice nie wiadomo czemu często czuja obawy przed
        > takimi interwencjami.
        [...]

Albo czują obawy, albo nie mają czasu na interwencję, albo wolą święty spokój.
        Ktoś kto wprowadza religijny obrządek do programu uroczystości szkolnej ma
        wyraźnie prowatykańską odchyłkę i niewolnicze wobec proboszcza nastawienie.
        Jeśli takiemu nadepniesz na odcisk, nie daruje. Trzeba mieć bardzo dużo czasu, a
        przede wszystkim mieć dziecko o silnej osobowości i mieć z nim dobry kontakt, by
        kontrolować sytuację po ewentualnej interwencji, i w razie jakiś represji być
        gotowym na ostrą rozmowę z nauczycielami.
        Chodzę na wszystkie wywiadówki, czasami angażuję się w prace rad rodziców i z
        doświadczenia wiem, że walka o neutralność światopoglądową - jak na razie -
        skazana jest na niepowodzenie. Potrzebne są gruntowne unormowania prawne.
        Niestety, jest tak, że jak katolom podskoczysz, to od razu dobierają się do
        dziecka. Często od swoich dzieci słyszę: "tata, co ty znowu wyprawiałeś na
        wywiadówce".
        • kazek100 Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 09.08.09, 14:22
          Ja znam przypadek chłopaka, ktory powiedział katechetce, że ten
          Owsiak to jest zupełnie OK i na woodstocku musi być w porzadku, bo
          jego ojciec tam był i tak mówił. Katechetka zrobiła takie piekło, że
          chłopaczek miał na koniec podstawówki obniżone sprawowanie, a
          trzęsła całą szkołą. Tylko że dzieciak był tak zastraszony, że ojcu
          powiedział o tym dopiero po zakończeniu roku szkolnego (o
          przyczynach tej oceny).

Jak znam faceta, to gdyby dowiedział się na czas, to by nie
          odpuścił, a tak- to niestety - jak napisałeś - wolał juz mieć święty
          spokój, niż po fakcie wojować z wrednym babsztylem.
      • Gość: Filip Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.dsl.bell.ca 09.08.09, 19:46

...> Nie ma innego wyjścia, trzeba
        po prostu mocno zjechać dyrekcję i panią kurator. Tylko najlepiej,
        aby zrobił to ktoś z rodziców, bo inaczej oni się jakoś glupawi
        wytłumaczą. A rodzice nie wiadomo czemu często czuja obawy przed
        takimi interwencjami. ...<

...no i czuje niedojdo ze masz ten problem...bez kosciola chcialbys
        czyjes dzieci wychowywac....?....bo jak piszesz..."....najlepiej aby
        zrobil to ktos z rodzicow..."...a wiec rodzicem nie
        jestes....zydowski agitatorze...!
    • starveling Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 06.08.09, 16:23
      Wszystko pięknie ładnie, ale msza powinna być albo przed udaniem się do szkoły, albo po zakończeniu świeckiej celebry inauguracji roku szkolnego. I tylko w ten sposób prefekci zorientowaliby się, na co (kogo) mogą liczyć w ciągu roku szkolnego, a kto pod ich skrzydełka udaje się z musu - zresztą byłoby to w ich dobrze pojętym wyznaniowym interesie. Co niektórzy mądrzejsi z nich sami tęsknią do czasów, gdy na lekcje religii udawali się (jak 'in gremio' ich koleżanki i koledzy) do przykościelnych salek i oratoriów.

• l.george.l Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 06.08.09, 16:37
        starveling napisała:

> Wszystko pięknie ładnie, ale msza powinna być albo przed udaniem się do
        szkoły, albo po zakończeniu świeckiej celebry inauguracji roku szkolnego. [...]

Przede wszystkim uroczystości kościelne z tej okazji powinny mieć charakter
        parafialny i szkoła w żaden sposób nie powinna zajmować się akwizycją i
        naganianiem klientów na usługi religijne.
    • l.george.l Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 08.08.09, 11:48
      Właśnie dostałem wielką czekoladę i przeuroczy uśmiech od świeżo upieczonej
      licealistki, która była przerażona program inauguracji roku szkolnego w liceum,
      które sobie wybrała.
      Nie wyobrażałem sobie nawet, że poruszę lawinę, oj, wielką lawinę. Już wiem, że
      sprawa obije się o MEN, będzie też o IX LO pewnie trochę w gazetach.
      • Gość: gośc Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.icpnet.pl 09.08.09, 14:41
        l.george.l mam nadzieje, ze dasz znac.
        Czekam na program rozpoczęcia roku szkolnego w szkole mojej corki.
        Poinformowala mnie, że od wrzesnia nie bedzie uczęszczać na religie.
        Oczywiscie to jej wybor, do którego się nie wtrącam. Jej sprawa.
        Na etykę, także nie chce chodzić, więc ominie i religię i etykę.

• l.george.l Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 09.08.09, 14:58
          Gość portalu: gośc napisał(a):

[...]
          > Poinformowala mnie, że od wrzesnia nie bedzie uczęszczać na religie.
          Oczywiscie to jej wybor, do którego się nie wtrącam. Jej sprawa. Na etykę, także
          nie chce chodzić, więc ominie i religię i etykę. [...]

Co będzie robić w tym czasie - podpierać ściany? Dyrektorzy szkół z premedytacją
          układają plany lekcji w ten sposób, że religia wypada gdzieś w środku, mimo że
          jest to przedmiot fakultatywny.
          • Gość: Filip Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.dsl.bell.ca 09.08.09, 20:00
            >>>"Polsce potrzeba dziś antyklerykalizmu jak niegdyś
            antykomunizmu". Magdalena Środa...<<

...slosznie i naukowo...w polsce potrzeba takze czegos co obronilo
            by nasza mlodziez prze tego rodzaju spolecznymi mentami...

...a juz napewno przed ta sfrustrowana baba z organizacji
            pozarzadowych na ktorej utrzymanie - tego mpasozyta spolecznego
            jakim jest wspomniana Magdalena placi polski podatnik..banderowcow w
            polsce jest wciaz cala masa.
            • Gość: do_filipa Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.173.27.192.tesatnet.pl 09.08.09, 20:25
              A nie razi Ciebie, że nie będący katolikami obywatele muszą płacić (w podatkach) na panów w sukienkach wciskających dzieciakom, że ktoś stworzył Ziemię w siedem dni?
              • Gość: Filip Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.dsl.bell.ca 09.08.09, 21:42
                >>A nie razi Ciebie, że nie będący katolikami obywatele muszą płacić
                (w podatkach) na panów w sukienkach wciskających dzieciakom, że ktoś
                stworzył Ziemię w siedem dni?...<<

...nie bedacy katolikami obywatele...dobrze zrobia jesli wyjada z
                kraju na Madagaskar w ktorym musza placic podatki na kosciol.( bo
                to jest kraj katolicki)
                ...na Madagaskaze zaplaca podatki od czytego powietrza, od ziemi
                ktora nalezy do krolowej ( bo to jest kraj anglo -saski)...albo od
                czystej wody.
                • Gość: do_filipa Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.173.27.192.tesatnet.pl 09.08.09, 21:46
                  > ...nie bedacy katolikami obywatele...dobrze zrobia jesli wyjada z
                  > kraju na Madagaskar

Amen, towarzyszu Piszczyk!!!
          • Gość: gość Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.icpnet.pl 09.08.09, 22:24
            l.george.l będzie na swietlicy szkolnej.
        • vipunia Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 09.08.09, 17:43
          > Poinformowala mnie, że od wrzesnia nie bedzie uczęszczać na religie.
          > Oczywiscie to jej wybor, do którego się nie wtrącam. Jej sprawa.
          > Na etykę, także nie chce chodzić, więc ominie i religię i etykę.

Hmmm jej sprawa ;)
          Rozumiem, że na matematykę i chemię też nie, po szkoda czasu? ;P
          • kazek100 Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 09.08.09, 21:20
            Nie wiem, co ma piernik do wiatraka, ale wielokrotnie na tym forum
            podawałem już informacje na temat ilości godzin religii, a z drugiej
            strony chemii i matematyki w liceach i gimnazjach. uwierz mi, że
            trafiasz kulą w płot, bo po wprowadzeniu religii do szkół właśnie
            ilość lekcji tych przedmiotów mocno ograniczono (j. polskiego też).

szczegółowe wyliczenie podawałem wielokrotnie, ale jak chcesz, to
            mogę powtórzyć.
            • Gość: Filip Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.dsl.bell.ca 09.08.09, 22:09

...wiesz kazek ! - tym razem potraktuje cie powaznie.

...moze mi nie uwierzysz, ale to twoja sprawa...
              .czy byles w Paryzu i ile czasu spedziles we Francji...?
              .Na ile znasz UK....?...ile spedziles czasu w Londynie...?
              .Na ile znasz Niemcy....?...Hiszpanie ...Wlochy...itd.

...zobacz ile meczetow sie tam buduje ( i innych przybytkow obcej
              religii)....za unijne pieniadze...Tak Kazek za Twoje
              pieniadze...dlatego ja sprzeciwialem sie przystapienia Polski do
              UE....bo chcialem wyrazic sprzeciw w zupelnie legalnym obrabianiu
              ciebie i twojej rodziny przez - religie i ludy tobie obce.

Czy wiesz ze w takim Londynie juz nie mieszkaja Londynczycy...jest
              ich tam zaledwie 35%...pozostal czesc spoleczenstwa przybyla tu na
              stale w ostatnich 50 latach.

...a uswiadom sobie ze muzulmanie, buddysci...nie maja europejskiego
              systemu edukacji...czy chocby zblizonego...z podzialem na przedmioty
              scisle i humanistyczne ...oni maja tylko religie....i wszystkie owe
              przedmioty nazywane po polsku pelnia funkcje sluzalcza wzgledem
              religii...sa rozumiane, i wykladane na tyle na ile potrafia wyrazic
              dzielo stworcy.

...powiesz - "ciemne narody" ...i zobacz w koncu ich postep...
              Polacy bez religii...dobrze przygotowani z chemi, fizyki ,
              matematyki, plastyki...beda jedynie chreczkosiejami ...czyli
              chlopami malo rolnymi - NA WLASNYM.... po przeciez uparcie
              poszukujemy inwestorow.
              • kazek100 Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 10.08.09, 11:40
                Tym razem? Mam wrażenie, że po raz pierwszy spotykam się z Tobą na
                tym forum. Czyżbyś był typowym "konserwatywnym" trollem, co to głosi
                poglądy, których się wstydzi i przez to co chwilę zmienia nicki?

tak czy owak - znów z Twoim wpisem nie da się dyskutować, bo po co
                przywołujesz tu jakichś muzułmanów? Ja piszę tylko o tym, że szkoła
                powinna być świecka i nie powinno sie w niej nauczać religii -
                żadnej.

piszesz, że nie chciałeś wstąpienia do UE. To co mają zrobic tacy,
                jak ja, a jest nas wielu, którzy nie zgadzają się na finansowanie
                Kościoła z naszych pieniędzy? Nie zgodzić się na wstąpienie do
                Polski? To nie jest tylko wasz kraj.
                • Gość: Filip Re: ...i znowu sie pojawila w porgramach n.r r.szk IP: *.dsl.bell.ca 11.08.09, 03:19

...nic nie rozumiesz kazek....najwiekszym zlem tego swiata sa
                  ateisci....moze w twoim przypadku dobrze by bylo poczytac troche
                  historii...ale nie wybiorczo tylko odwaznie...najlepiej gdyby druga
                  osoba ci ja czytala....

Czy wiesz co to takiego bylo Rewolucja Bolszewicka...?
                  ...a wiesz ze swego czasu powstal taki "Club Bilderberg"...?...co to
                  takiego bylo...?

...jak dzis realizuje sie zalozenia Clubu Bilderberg...wlasnie takim
                  twoim gadaniem...taki glupi nie jestem...aby uwierzyc w twoje
                  pozeranctwo....a sugerujesz ewentualnemu czytelnikowi ze poraz
                  pierwszy spotykasz mnie na tym forum....ja na tym forum pisze od
                  momentu jego powstania...i mysle ze to jest jakies osiem lat wstecz.

zawsze wystepuje pod tym samym nikiem...niekiedy tylko dla
                  zartow ...zamieniam go na wyraz blisko znaczny tematowi...ot zabawa
                  slowna....dla przykladu...gdybym tu pisal o warszawie...moze...moze
                  uzyl bym takiego nika; ..."Jarema
                  Stepowski"....albo.."syrenka"...ale wciaz jest to ...zabawa
                  literacka w ktora sie bawimy odszukujac w naszej pamieci slowa i ich
                  znaczenia ktore ...zyja sobie w nas wlasnym zyciem...znacza przeciez
                  wiele...synonimy naszego refleksyjnego zycia.

....................................................................
                  > tak czy owak - znów z Twoim wpisem nie da się dyskutować, bo po co
                  > przywołujesz tu jakichś muzułmanów? Ja piszę tylko o tym, że
                  szkoła
                  > powinna być świecka i nie powinno sie w niej nauczać religii -
                  > żadnej.
                  .....................................................................

...tylko piszesz....?...a jakis proces myslenia ...mam nadzieje
                  nastapi wkrodce....

...ja nie wiem czy szkola powinna byc swiecka...?
                  ...ja na religie nie chodzilem...albo chodzilem bardzo krotko...
                  ...mialem trudna sytuacje w swoim zyciu nastolatka....dla mnie to
                  byl bardzo nudny przedmiot...w wieku 10 - 15 lat niewiele z tej
                  religii zrozumialem....pozniej dopiero juz jako doroslu czlowiek gdy
                  wrocilem do kosciola...odkrylem piekno ewangelii...slowo po slowie
                  zaczynalem zwolna rozumiec sens wiary.....

...i dzis nie oburzam sie na tych co na religie nie chodza, ale
                  oburzam sie na ich glupich rodzicow....ktorzy juz jako dojzali ponoc
                  ludzie niczego nie zrozumieli ...i wciaz brak im umiejetnosci
                  czytania ...tak, tak....czytania...ZNAKOW CZASU....malo
                  tego...poblicznie na forach internetowych...namawiaja innych do
                  krzywdzenia ich dzieci....

...bo religia to nie jest opowiadanie bajki o zyciu Jezusa
                  Chrystusa...ale powolne wprowadzanie dziecka w KATOLICKI SYSTEM
                  WARTOSCI.

...i teraz powiedz Kazek - prawde !.... - ze najbardziej cie boli
                  wlasnie wprowadzanie dzieci w KATOLICKI SYSTEM WARTOSCI.

• kazek100 Re: ...i znowu sie pojawila w porgramach n.r r.sz 11.08.09, 11:50
                    Twój nick widze po raz pierwszy. jeżeli tak Cię bawi zmienianie
                    nicków wraz z tematem, to przy następnej dyskusji o prawach homo
                    proponuje Ci teletubiś. Może byc?

Katolicki system wartości, pomijając fakt, że chyba nikt nie wie, co
                    ten termin oznacza, nie interesuje mnie wcale i wcale mnie nie boli.
                    Byle tylko nikt do tego nie przymuszał mnie ani mojego dziecka.
                    czytelne?

> ...nic nie rozumiesz kazek....najwiekszym zlem tego swiata sa
                    > ateisci....

daj spokój stary. ja, ateista, jestem całkiem fajnym człowiekiem.
                    Natomiast oceny, które formułujesz wskazują, że doskonale
                    reprezentujesz cechy, które chciałbyś widzieć tylko u innych.
                    Niechęć, brak zyczliwości, o którym pisałeś. Cóż, typowe.
                  • l.george.l Re: ...i znowu sie pojawila w porgramach n.r r.sz 11.08.09, 14:13
                    Gość portalu: Filip napisał(a):

[...]
                    > ...i teraz powiedz Kazek - prawde !.... - ze najbardziej cie boli
                    > wlasnie wprowadzanie dzieci w KATOLICKI SYSTEM WARTOSCI.
                    [...]

Nauczyłeś już robić dziecko koktajle mołotowa? W Irlandii, na przykład, Twojego
                    systemu wartości broni się w taki oto sposób
                    homoestcreatordei.wordpress.com/2009/08/09/czyj-bog-wazniejszy/
                • vipunia Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 12.08.09, 01:30
                  >Ja piszę tylko o tym, że szkoła
                  > powinna być świecka i nie powinno sie w niej nauczać religii -
                  > żadnej.

Hmm to ja jeszcze doprecyzuję inny swój wpis.
                  Uważam, że szkoła jest tym miejscem, gdzie się powinno o religiach uczyć -
                  WSZYSTKICH, a w każdym razie o kilku tych, które mają najwięcej wyznawców. To
                  nauka o kulturze, tradycji, historii, polityce, gospodarce, itp. Bardzo żałuję,
                  że te aspekty są pomijane w programie nauczania.

Miejsce dla nauki i wychowania w wierze religijnej to kościół/dom rodzinny, a
                  nie szkoła. Wg mnie to najbardziej oczywista sytuacja, a że nie przemawiają za
                  tym logistyka, bezpieczeństwo dzieciaków, finanse kadry nauczycielskiej tego
                  przedmiotu, sposób finansowania bezpieczeństwa/opieki na trasie szkoła-kościół,
                  polityka + jeszcze kilka innych spraw, to pewnie trudno teraz to zmienić.
            • vipunia Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 12.08.09, 01:14
              Nie odwracaj kota ogonem. Pisałam o Twoim podejściu do wychowania, ale OK -
              Wasza sprawa.

Temat ograniczania innych przedmiotów, bo religia jest w szkole to inne
              zagadnienie. Nigdy mi się religia w szkole w tej formie nie podobała i tyle w
              tej kwestii.
          • Gość: gość Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.icpnet.pl 09.08.09, 22:28
            vipunia napisała:

> Hmmm jej sprawa ;)
            > Rozumiem, że na matematykę i chemię też nie, po szkoda czasu? ;P

To przedmioty obowiązkowe i nie dotyczą nauk religii-wiary.
            Wolę, aby była katolikiem z wyboru, który jej daliśmy i
            wytłumaczyliśmy:-)a nie z przymusu.
        • Gość: Filip Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.dsl.bell.ca 09.08.09, 19:52
          >>>Czekam na program rozpoczęcia roku szkolnego w szkole mojej
          corki.
          Poinformowala mnie, że od wrzesnia nie bedzie uczęszczać na religie.
          Oczywiscie to jej wybor, do którego się nie wtrącam. Jej sprawa.
          Na etykę, także nie chce chodzić, więc ominie i religię i etykę.<<<

....pewnie - tak ciemny szczyl jak ty nie powinien sie wtracac do
          wyksztalcenia swojej coki....z ciemnego ojca wyrasta to nasienie
          wiec powinno byc ciemne....powiec jej ze powinna darowqac sobie
          fizyke, historie i j.polski.

• liza_s Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 09.08.09, 20:26
            >i j.polski.

Ty chyba sobie darowałeś - efekty widać.
          • kazek100 Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 09.08.09, 21:17
            Jesteś Filipie najlepszym przykładem, jakie siano w głowach
            niektórych ludzi robi bezrefleksyjna religijność.

lekcje religii i matematyki, Magdalena Środa i Banderowcy, wszystko
            Ci się miesza... rzucasz pojęciami w takim porządku, że niemożliwe
            jest jakiekolwiek rozsadne dyskutowanie z tym. Mentalny bełkot i
            demagogia.
          • Gość: gość Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.icpnet.pl 09.08.09, 22:37
            Gość portalu: Filip napisał(a):

> ....pewnie - tak ciemny szczyl jak ty nie powinien sie wtracac do
            > wyksztalcenia swojej coki....z ciemnego ojca wyrasta to nasienie
            > wiec powinno byc ciemne....powiec jej ze powinna darowqac sobie
            > fizyke, historie i j.polski.

Ciemnotę to wciskaja dzieciom na religii.
            Ktore madrzejsze z wiekszym poziomem wiedzy, nie godzi sie z takimi
            informacjami i za duzo dyskutuje, czego bardzo nie lubia katecheci.
            Nie chce nie musi wierzyć w to co katechetka naucza.
            Wiara to sprawa bardzo osobista kazdego czlowieka.
            • Gość: Filip Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku IP: *.dsl.bell.ca 09.08.09, 23:11

>>>Wiara to sprawa bardzo osobista kazdego czlowieka....<<

...bzdura totalna....!

...to zadna OSOBISTA SPRAWA....( gdy zglosisz sie o pomoc finansowa
              do panstwowej instytucji...to ja ci odpowiem ; "....zadna pomoc sie
              panu nie nalezy bo to panska osobista sprawa..."..)

...gdy twoja zona zadzwoni po karetke pogotowia ...proszac o pomoc
              lekarska (gdy twoje serduch bedzie szwankowalo) ...to pani
              recepcionistka powinna zadac pytanie..." czy pani maz jest
              praktykujacym katolikiem...?..."

Twoja zona odpowie ;"...nie niejest !...!...."prosze pania bardzo mi
              przykro ale to jest panstwa osobista sprawa..."

....BBBBBBBOOOOO.....wiara to koncept spoleczny w jakim
              zyjesz...poprzez uczestnictwo w mszy swietej, czy sam fakt wysylania
              dzieci na lekcje religii...sygnalizujesz, wyrazasz zwiazek z kultura
              w jakiej przyszlo ci zyc i zwiazek z ludzmi w srod ktorych zyjesz....

...nie buntuj sie !...usmiechaj sie do swoich sasiadow...wypytaj jak
              zdowie...okaz troske o nich...zycz sukcesow....bo to jest wszysko -
              WIARA...(...nie tylko w siebie)...ale w nich...w ten swiat a oni sa
              jego elementami...i to jest takze twoj swiat....a czy to bedzie
              takze twoich dzieci swiat...?...sam zdecyduj....ja wolal bym by moje
              dzieci spotykaly na swojej drodze samych przyjaznych im ludzi...bo
              tak mlatwiej zyc....

...i juz z wlasnego zyciowego doswiadczenia ...niekiedy robiac
              rachunek sumienia, ...waznych zyciowych sukcesow i strat....coraz
              bardziej sobie uswiadamiam ze tak idac przez zycie, ja bylem tylko
              jakims smiesznym planista...a tak naprawde kim jestem i cokolwiek
              zancze...co posiadam , to wszystko robili dla mnie inni ludzie...ja
              tylko widzialem w nich dzielo boskich rak....no ale to prawda - po
              pierwsze;.... mialem zawsze swietnych wykladowcow.

przynaleznosci
              • kazek100 Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 10.08.09, 08:58
                > ...gdy twoja zona zadzwoni po karetke pogotowia ...proszac o pomoc
                > lekarska (gdy twoje serduch bedzie szwankowalo) ...to pani
                > recepcionistka powinna zadac pytanie..." czy pani maz jest
                > praktykujacym katolikiem...?..."
                >
                > Twoja zona odpowie ;"...nie niejest !...!...."prosze pania bardzo
                mi
                > przykro ale to jest panstwa osobista sprawa..."

W wyjątkowy sposób mieszasz kolego. Przykro to mówić, ale ledwo się
                tu pojawiłeś, sprowadzasz dyskusje do poziomu Onetu.

Na słuzbę zdrowia płacimy składki i podatki i mamy prawo oczekiwać
                opieki - tu nie ma nic prywatnego.

Twoja wiara jest Twoją sprawą - prywatną - i ja na nia płacić nie
                chcę. jak również nic od niej nie oczekuję.

Uprzedzam - może gdzie indziej udaje Ci się tak zakłamać rozmowę,
                aby przeciwnicy gubili się w Twoich nielogicznościach. Tutaj to nie
                przejdzie - ryzykujesz albo ośmieszenie, albo - co bardziej
                prawdopodobne - zignorowanie.

Dalej:
                > ...nie buntuj sie !...usmiechaj sie do swoich sasiadow...wypytaj
                jak
                > zdowie...okaz troske o nich...zycz sukcesow....bo to jest wszysko -

> WIARA...(...nie tylko w siebie)...ale w nich...w ten swiat a oni
                sa
                > jego elementami...i to jest takze twoj swiat....a czy to bedzie
                > takze twoich dzieci swiat...?...sam zdecyduj....ja wolal bym by
                moje
                > dzieci spotykaly na swojej drodze samych przyjaznych im ludzi...bo
                > tak mlatwiej zyc....
                >

bardzo dobrze żyję z sąsiadami. Jestem człowiekiem pogodnym. Życzę
                Ci sukcesów. I do tego wszystkiego nie potrzebuję wiary w cuda,
                aczkolwiek nie mam nic przeciwko temu, że Ty jej potrzebujesz.
                Najwięcej jednak nienawistników i ludzi zgorzkniałych słyszę w
                pewnej kościelnej stacji radiowej. Żyj i daj zyć innym - tak jak oni
                chcą.
          • kelle1986 Re: Msza zniknęła z programu rozpoczęcia roku 10.08.09, 12:07
            > ....pewnie - tak ciemny szczyl jak ty nie powinien sie wtracac do
            > wyksztalcenia swojej coki....z ciemnego ojca wyrasta to nasienie
            > wiec powinno byc ciemne....powiec jej ze powinna darowqac sobie
            > fizyke, historie i j.polski.

Nie wiem jak głupim trzeba być żeby porównywać religię z historią i językiem polskim.. ręce opadają.

Religia to prywatna sprawa każdego człowieka. Jeśli ktoś wierzy i chce chodzić na lekcje religii to niech chodzi ale niech nie zmusza do tego innych niewierzących. I to skandal że te lekcje mają formę typu temat, ODPYTYWANIE, SPRAWDZIANY! Religii w szkołach być nie powinno! I żadnych mszy! Już wystarczy że krzyże wszędzie wiszą:/
    • l.george.l Niezbędnik rodzica 10.08.09, 12:43
      Gdybyście Państwo dostrzegli, że do ceremoniału w szkole Waszych dzieci
      wprowadzono punkty religijne, to pod podanym niżej odnośnikiem znajduje się
      gotowe pismo do wysłania na adres Kuratorium
      www.racjonalista.pl/kk.php/6723
      Zwracam też przy okazji uwagę, że zgodnie z przepisami oświatowymi na zajęcia z
      religii Państwa dzieci nie mogą zostać zapisane, do póki nie zwrócicie się o to
      z pisemną prośbą do dyrekcji szkoły. Wydaje mi się również, że już na pierwszych
      wywiadówkach powinno się zwrócić dyrektorom szkół uwagę, by zabezpieczyli
      fundusze i wykazali się inicjatywą organizacyjną na czas tzw. rekolekcji i
      zaproponowali dzieciom zajęcia alternatywne.
      • Gość: gość Re: Niezbędnik rodzica IP: *.icpnet.pl 11.08.09, 00:34
        l.george.l
        Dzięki za link.
        We wrzesniu może mi się przydać, kiedy corka nie będzie chodziła na
        religie.

• Gość: BIMOTA Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 15:05
      Na zakonczenie tez byla... PRobowalem dzieciakowi tlumaczyc, ze dam mu
      "usprawiedliwienie" ;), ale nie... Pani powiedziala, ze MUSI byc kazdy... Wiecej
      takich akcji i frekwencja w niedziele spadnie do 5%...

Religia nie jest taka zla, mi na lekcji to az ksiedza zal bylo... sam przeciw
      tylu babom ;) Chcialem czasem nawet stanac w jego obronie, ale ta niesmialosc... :)

No ale na etyke mogla by chodzic (ciekawe czego tam ucza) bo inaczej moze tylko
      nietykiete bedzie znala :P

No to moze mi jeszcze ktos w koncu wytlumaczy skad to sie wszystko wzielo, jesli
      nie Bog stworzyl ?
      • l.george.l Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 10.08.09, 15:41
        Gość portalu: BIMOTA napisał(a):

> Na zakonczenie tez byla... [...]

W której szkole?
        • Gość: BIMOTA Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 16:03
          Nie pamietam nr. Na Sobieskiego kolo siedziby policji... milicji znaczy ...
          zreszta sam juz nie wiem jak to teraz nazwac ;)
        • moze_doktor Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 10.08.09, 16:08
          Moze troche off topic.
          Mam pytanie do Pana George'a:
          Nie odniosl sie Pan do mojego pytania na temat gramatyki lacinskiej. Rzekomo zle pisze: "Homo creator Dei est"
          W kwestii formalnej to: "Deus Creator homini est". To juz pod inna dyskusje. Prosilem o poprawienie moich ew. bledow (nie poczuwam sie do zadnych) z podaniem zrodel.
          Czekam wiec, Panie George na odpowiedz.
          Dixi
          • l.george.l Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 10.08.09, 16:52
            Imponuje mi Twoja dociekliwość, Może-Doktorze, ale ubolewam nad jakością studiów
            doktoranckich. Może wykładowcę od stylistyki należałoby zmienić? Dociekaj dalej,
            to dotrzesz do tekstu, z którego wyrwane jest moje motto. Podpowiem jedynie, że
            w XVII wieku katolicy zamordowali autora tych słów, właśnie za ich napisanie.
            • Gość: ca-cap-strzyk Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.pools.arcor-ip.net 10.08.09, 18:36
              Kiedys przymuszali do ca-cap-strzykow, sportow biegowych i skladki
              na ubezpieczenie zbiorowe od wypadkow to teraz siem zmienilo bedzie
              msza polowa i skladka moze na szczypionke antyswinska.
        • Gość: gośc Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.icpnet.pl 11.08.09, 00:38
          W szkole mojej corki msza, także byla na zakończenie roku, w
          programie szkoly.
      • Gość: gość Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.icpnet.pl 11.08.09, 00:37
        Gość portalu: BIMOTA napisał(a):
        > No ale na etyke mogla by chodzic (ciekawe czego tam ucza) bo
        inaczej moze tylko
        > nietykiete bedzie znala :P

Etyki uczy ta sama osoba.
        • Gość: BIMOTA Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.09, 22:42
          SCHIZA... ? No skoro kobieta ma takie zdolnosci to jak to inaczej wytlumaczyc
          jesli nie boska moca ?? Moze zakrzywieniem czasoprzestrzeni ? :)
    • Gość: miel Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.echostar.pl 10.08.09, 20:28
      Na stronie IX LO jest już informacja o zmianie programu w dniu rozpoczęcia roku
      szkolnego. :-)
      • l.george.l Re: Msza w programie rozpoczęcia roku 10.08.09, 22:29
        No, teraz wygląda to poprawnie. Miło będzie, jeśli uczniowie "Dziewiątki" zdadzą
        relację, jak było w rzeczywistości.
        • Gość: Filip Re: Msza w programie rozpoczęcia roku IP: *.dsl.bell.ca 11.08.09, 04:56

...na rozpoczecie roku szkolnego ....prosze o msze
          swieta....poswiecona ofiarom ataku na WTC.

www.youtube.com/watch?v=I9PZ7Qz24jc
    • Gość: tsurani katopolactwo wcale, a wcale nie wpieprza się IP: *.idpan.poznan.pl 11.08.09, 10:29
      ze swoją religią innym wkaszę z buciorami. WCALE! :>
      • Gość: Filip Re: ...piekno rozumieja tylko katolicy IP: *.dsl.bell.ca 12.08.09, 04:36

www.youtube.com/watch?v=d8TRXDr71gYf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka