pamejudd 13.08.09, 19:52 Pani z ASMA mozna co najwyzej nasikac na glowe (choc obawiam sie, ze bylaby to zbytnia hojnosc). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Poznaniak Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 22:41 Przykro czytać taką historię. Tylko nie wiem co jest w tym wszystkim gorsze... to że państwo Nowakowie zostali przepędzeni z mieszkania czy to że człowiek człowiekowi zgotował taki los... Przykro patrzeć na to co się wokół nas dzieje, jak ludzkie uczucia są przetapiane na monety... Nie życzę źle ludziom z ASMA,ale kiedyś to im może się noga powinąć i może wtedy zrozumieją. Ale cóż, żyjemy w takich a nie innych czasach i "byznes je byznes" jak to mawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Trzy osoby plus pies. W aucie 14.08.09, 00:22 Nie przeczę - byłoby pięknie, gdyby ludzie sobie nawzajem pomagali. Ale tak nigdy nie będzie, firmy działają wyłącznie po to, żeby zarabiać, tak zawsze było i zawsze będzie. Dlatego nie dziwię się tej firmie, że zrobiła tak, jak zrobiła. Tym bardziej, że sam mam mieszkanie, które wynajmuję, i też nie chciałbym trzymać tam lokatorów charytatywnie. Bo wynajmuję to mieszkanie po to, żeby na tym zarabiać. Inna sprawa, że firma działała bezprawnie. Nawet jeżeli umowa najmu stanowi, że można kogoś wyrzucić po 30 dniach niepłacenia, to ustawa mówi zupełnie inaczej, i umowa jest w związku z tym nieważna, przynajmniej w zakresie tego zapisu. Żyjemy niestety w kraju na wskroś socjalistycznym, który chroni biednych, co nie jest niczym złym, ale robi to kosztem tych, którym udało się coś osiągnąć. Jak to ktoś kiedyś trafnie określił - umowa najmu jest jak ślub kościelny - na dobre i na złe. Wystrczy, żeby ktoś z lokatorów był: przewlekle chory, był w ciąży lub na urlopie macierzyńskim, bezrobotny albo korzystał z opieki społecznej, a już może przestać płacić czynsz. Jeżeli zaistnieje któraś z tych okoliczności, nie wolno przeprowadzić eksmisji na bruk - a z lokalami socjalnymi krucho. Więc rodzina, opisana w artykule, może spokojnie zrobić burdę w komisariacie i zażądać wprowadzenia do mieszkania. Albo chociażby wezwać ślusarza, czy wyłamać drzwi. W sądzie by pewnie wygrali. Poza tym - eksmisja może się odbyć wyłącznie na podstawie wyroku sądu. Firma wygrała tylko na niezaradności tych ludzi. W sumie, sami poszkapili sobie sprawę, nie idąc do opieki społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Trzy osoby plus pies. W aucie 14.08.09, 07:10 Jakaś bogu ducha wina firma ma udostępniać mieszkanie komuś, kto w ogóle nie ma zamiaru płacić. Po prostu Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
arcyfioletowy Re: Trzy osoby plus pies. W aucie 14.08.09, 08:54 Do eksmisji z zajmowanego lokalu upowżniony jest jedynie komornik na podstawie wyroku sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Trzy osoby plus pies. W aucie 17.08.09, 09:05 Mozna chyba obejsc przepisy o eksmisji, odpowiedno ukladajac akt najmu. Nie wiem jak wtedy sprawa zameldowania (sadze, ze bez meldunku), ale przy dobrej umowie wynajem ma sie do eksmisji podobnie jak w przypadku pobytu w pensjonacie czy hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 22:42 nasikać i nasr...:-) ( zapomniałem dodać w poprzednim poście ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.chello.pl 13.08.09, 22:51 mnie tz bieda doświadczyła pierwsze co robiłem to szukanie oszczędności na mieszkanie nie mieli ale na samochód to już tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.icpnet.pl 14.08.09, 00:32 a skąd wiesz kiedy ten samochód był kupiony? to jest peugeot 405, warty pewnie max jakieś 3 tys złotych, faktycznie majątek, prawda? normalnie luksus jak cholera. śmieszą mnie głosy typu "ale na samochód było już ich stać". ubezpieczenie? jak znajdą jakieś tanie towarzystwo to OC moze byc nawet ok 400 zł na rok, moze mniej. paliwo? nieraz widuję na stacji ludzi tankujących za 15-30 zł, zeby tylko gdzieś dojechać. co do postępowania najemcy, mam nadzieję, ze ktoś im utrze nosa. bo "wygrali" tą sprawę tylko dzięki nieudolności lokatorów i nieznajomosci przez nich prawa. do tego jeżeli faktycznie syn jest chory na epilepję, to najemca może sobie podskoczyć li i jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.08.09, 08:04 Mieli 4 tysiące długu. Zakładając, że twoje wyliczenia są prawdziwe to mogli by sporo spłacić i pewnie by się dogadali z ta firmą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cric Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.centertel.pl 14.08.09, 07:45 Zamiast to robić może przyjąłbyś tę rodzinę do siebie na utrzymanie. Pewnie masz mieszkanie i wolny kąt. Tylko odrobina dobrej woli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 00:37 Nie można było tego delikatniej załatwić? Ręce mi opadły po przeczytaniu, że sprawa dotyczy Asmy, ludzie których znam :( Odpowiedz Link Zgłoś
pbe64 Re: Trzy osoby plus pies. W aucie 14.08.09, 08:43 Ja się nie dziwię firmie, że ich wyrzuciła na bruk. Prawo w tym kraju narzuca na właściciela nieruchomości określone obowiązki związane z remontami, bieżącym utrzymaniem itp. i nikogo nie interesuje skąd ma brać na to środki jeżeli lokatorzy mu nie płacą. Jak coś się stanie, to odpowiada właściciel. Dlatego gdybym miał nieruchomość i dochody z nieruchomości były niższe, niż wydatki też pewnie starałbym się pozbyć za wszelką cenę takich lokatorów. I nie jest to żadna bezduszność. Dlaczego nikt się nie lituje nad właścicielami, którzy latami muszą dokładać do nieruchomości, bo nikt, ani państwo, ani gmina/miasto nie poczuwa się do obowiązku znalezienia lokali dla biednych rodzin niepłacących czynszu, a wyeksmitować ich w świetle prawa nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.ghnet.pl 14.08.09, 11:50 > Dlatego gdybym miał nieruchomość i dochody z nieruchomości były niższe, niż > wydatki też pewnie starałbym się pozbyć za wszelką cenę takich lokatorów. Innym rozwiązaniem jest zbycie nieruchomości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pbe64 Re: Trzy osoby plus pies. W aucie 14.08.09, 12:21 To nie jest żadne wyjście. W końcu nie po to ktoś kupował nieruchomość, żeby teraz do niej dopłacać lub żeby ją sprzedawać. Mieszkania są w ogóle dziwnie traktowano przez polskie prawo. Gdyby na przykład właściciel samochodu musiał za darmo wozić sąsiada do pracy, każdy uznałby to za nadużycie. A z niektórych wypowiedzi wynika, że przy podobnej (z punktu widzenia finansów) sytuacji dotyczącej nieruchomości oceny nie są już jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.150.167.2.csa-net.pl 14.08.09, 08:44 A może Ci się wydaje,że znasz ludzie się zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: tak wygląda to ,,mocarstwo'',bieda aż 14.08.09, 08:43 No wlasnie i na dodatek piss-preziowi nie starcza na kancelarie i malpki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucho tak, w innych krajach nie ma biednych IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 14.08.09, 09:03 tylko w Polsce, tak tak.... Poza tym ci panstwo kilka lat temu sprzedali mieszkanie, tylko pieniadze jakos "sie rozeszly" ale to wina Panstwa polskiego prawda? Oj dzieci, dzieci neostrady.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1304skov Otóż to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 10:36 w każdym kraju są ludzie bardziej i mniej zaradni. Pytanie tylko co robić z tymi mało zaradnymi ? Jeśli ktoś sprzedaje mieszkanie, a następnie "przejada" uzyskane w ten sposób pieniądze, to czy należy takiej osobie pomóc finansowo? Ile można dotować takich ludzi z naszych podatków? Takim osobom należałoby raczej pomóc radzić sobie w życiu, a nie dawać pieniądze na bieżącą konsumpcję. Niestety w Polsce opieka społeczna nie spełnia takiej funkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Otóż to... IP: *.chello.pl 15.08.09, 13:50 A pomyślałeś o tym, że mając bardzo chorego syna te pieniądze z mieszkania mogły pójść na jego leczenie? Masz w domu epileptyka? Wiesz ile to kosztuje? Poza tym teksty w stylu "ale na samochód ich stać" są żenujące w kontekście dwóch chorych członków rodziny, których trzeba dowieźć do lekarza, bo pogotowie nie zawsze przyjedzie. Zastanówcie się najpierw co piszecie. I miejcie nadzieję, że Was w życiu nie spotka coś takiego. Ja już znam ludzi, którzy byli bardzo wysoko, a upadli bardzo nisko. Przynajmniej poznali smak biedy i inaczej patrzą na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
chuck.norris Przykre 14.08.09, 08:22 Jeżeli mają jakieś konto bankowe, chętnie się dorzucę. Każdemu może się noga powinąć i ASMIE również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Przykre IP: *.chello.pl 15.08.09, 13:52 Chuck, szacunek :) Za zdrowe podejście do życia, za to, że rozumiesz, że czasem życie układa się inaczej niżbyśmy chcieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala A złotówka nadal silna! IP: *.range81-129.btcentralplus.com 14.08.09, 08:35 Idźcie w chole ... marionetkowe państwo udające cesarstwo rzymski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucho To Panstwo jest winne... IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 14.08.09, 09:03 ... ze sie ludziom "pieniadze rozeszly"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zzzname Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 08:36 Na ich miejscu złożyłbym pozew o naruszenie posiadania. Wtedy sąd nie bada czy ktoś ma prawny tytuł do lokalu, czy jest zadłużony, itp. itd. tylko czy był ostatnim posiadaczem samoistnym i czy zostało naruszone posiadanie. Jeżeli wszystko wydarzyło się tak jak w artykule to według obowiązującego prawa nie ma możliwości żeby powództwo nie zostało uznane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozlex Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies IP: *.centertel.pl 14.08.09, 08:51 Pozew o naruszenie posiadania obowiązkowo.Jeśli jest tak jak przeczytałem, że brał w tym udział policjant to ta sprawa też wymaga wyjaśnienia i złożenie skargi przynajmniej do komendanta. Jest jeszcze jedna kwestia. Z wypowiedzi p.Młodawskiej wynika,że całkowicie nie zna się na przepisach regulujących najem (jakie 30 dni zaległości-takie zapisy w umowie są bezskuteczne w świetle ustawy o ochronie praw lokatorów!!!!!). Sprawdziłem,że nie posiada licencji zawodowej ,ani pośrednika , ani zarządcy. W takim razie na jakiej podstawie wykonuje te czynności??? Możemy domniemywać ,że w imieniu firmy ASMA, której właściciel posiada licencje. Moim zdaniem tolerowanie przez licencjonowanego pośrednika i zarządcę takich działań pracownika kwalifikuję się jako poważne naruszenie zasad etyki zawodowej i jako takie powinno byc zgłoszone do Komisji Odpowiedzialności Zawodowej działającej przy Ministrze Infrastruktury. Chyba najwyższy czas zacząć oczyszczać środowisko z osób nie mający pojęcia o wykonywanym zawodzie. O zgrozo jak czytam na stronie MI, właściciel ASMY jest członkiem Komisji Egzaminacyjnej dla Zarządców Nieruchomości!!!!!! Prawo jest jakie jest, ale trzeba je szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 16:52 Drogi Panie. Jestem tą osoba,która wraz z żoną,synem i psem mieszkała przez kilka dni w samochodzie na poznańskich Jeżycach.Dziękuję za słowa które Pan napisał,jak również kilku innym którzy wsparli nas w tych naprawdę tragicznych dniach.Wypowiadanie sie na temat tego co sie stało jest niesłychanie proste....ot nie płacili więc wyrzucić.Nie negowałem nigdy prawa firmy Asma do dokonania eksmisji a jedynie do sposobu jej wykonania.Dziś dzieki wypowiedziom tylu osób,dowiedziałem sie jaka była a jaka powinna być droga prawna do przeprowadzenia eksmisji.W wyniku tego co się stało 10.sierpnia ubiegłego roku ,wskutek tragicznych warunków do życia do jakich zostalismy zmuszeni przez Asmę,brak możliwości kontynuacji rekonwalescencji ze względu na brak leków.....pomoc finansowa z MOPR w wysokości 170 zł po dwóch miesiacach od tego wydarzenia....Fundacja Pomocy Ludziom Ubogim BRAT doprowadza do jeszcze wiekszego zadłużenia żona zmarła ważąc 29 kg.I właściwie nic się nie stało....firma ASMA funkcjonuję,proponując nam zwrot naszego majątku jeśli oświadczymy że mieszkanie opuściliśmy dobrowolnie i strasząc naliczeniem za przechowywanie naszego majątku,bezradni policjanci popijaja pewnie kawę z Panią Młodawską...życie toczy się dalej.Proszę aby wszyscy czytający ten post zechcieli się zastanowic czy na swej drodze nie spotkają jeszcze,kogos takiego jak P.Młodawska.Serdecznie wszystkich pozdrawiam Janusz Nowak z synem i psem ..... matropolan@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie witam wszystkich socjalistów 14.08.09, 09:16 z tego forum. zapomnieliście o prawie własności. to prawo powinno być ograniczane zupełnie wyjątkowo. I nie wydaje mi się, że niezaradność życiowa jednej rodziny to akurat taki wyjatkowy przypadek. Poza tym drodzy socjaliści po to mamy tak wielbione przez was PANSTWO aby zajmowało się takimi przypadkami. Ale nie kosztem firmy prywatnej. Taka firma płaci 19% swojego zysku do budzetu. Właśnie po to aby państwo nawet socjalistyczne chroniło jego własność i zajmowało się przypadkami niezaradności, chorób i wszelakich plag jakie spadają na słabszych obywateli. Inna sprawa ze ci co gardłują na tym forum najwiecej, uzywaja mocnych słow i obrażają jak leci, nie zaproponowali ŻADNEGO rozwiązania tej sytuacji. jeśli tak emocjonalnie reagują to może niech zajmą sie tym przypadkiem, niech ich przygarną, poszukają im innego lokum, znajda instytucję która im w tym pomoże... a niechby nawet napisali, zlożyli i opłacili owe pozwy. ale socjalista forumowy to jak widac zwykły chamski pieniacz. Inna sprawa to juz zupełny brak jakiejkolwiek aktywności tych ludzi. jak ich wyrzucili z domu to wprowadzili sie do samochodu. Jestem przekonany ze przez cały okres zalegania z czynszem nic a nic nie zrobili aby swoja sytuacje wyjasnic, jestem przekonany, że nie podejmowali zadnej aktywnosci aby ułożyc sie z ta firma, aby poszukac innego, tanszego lokum. Ta przeprowadzka do samochodu jest ewidentym dowodem, że zyja z dnia na dzien i nic a nic nie wiedza co ze soba robić. To naprawde nie sprawa prywatnej firmy, aby tych ludzi z tego marazmu wyciagac bo to wymaga i wiedzy i umiejętności. A moze powinno zrobić się tak, że do tych najbardziej chamskich internautów powinno sie za raczke zaprowadzic tych biednych ludzi, zadzwonic do drzwi, wsadzic noge i zakwaterować za darmo na kilka miesięcy tych biedaków. Bo na głupote drodzy socjalisci to najlepsza jest tylko szkoła życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enola Gay Re: witam wszystkich socjalistów IP: 213.184.17.* 14.08.09, 10:09 Nie masz racji,mimo,ze jestes wyjatkowo biegly w swoich wywodach.Jest faktem,ze firma popelnila przestepstwo wyrzucajac najemcow bez komornika i bez udzialu policji,wykorzystujac uposledzenie umyslowe rodzicow.Nawet wywazenie drzwi przez bylych najemcow kazdy sad na swiecie rozgrzeszy.I zabranie swoich rzeczy.Przepisy prawa/a w nich jestem lepszy od Ciebie,byly mezu Madonny/pozwalaja nawet az do sprawy sadowej nadal im tam mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie Re: witam wszystkich socjalistów 14.08.09, 10:23 mam rację. po pierwsze nie kwestionowałem ŻADNYCH przepisów, bo sie na zadne nie powołałem. Kwestionowałem tylko idee polskiego prawa, gdzie kłopoty indywidualne ewidentnie niezaradnej rodziny stoja przed prawem własności. zdaje sobie sprawę ze stanu prawnego, krzywdzącego właścicieli. W dalszych wywodach wrecz namawiałem forumowych socjalistów do napisania i OPŁACENIA pozwów za tę biedną rodzinę. po drugie nie jestem byłym męzem Madonny. ale lubie filmy Guy'a Ritchie. po trzecie. jakie upośledzenie umyslowe rodziców? nie znam sytuacji szczegółowo ale w tekscie komentowanym nie ma slowa o upośledzeniu umysłowym rodziców. po czwarte. gratuluje dobrego samopoczucia i pewności siebie. Ale skad to przekonanie, że jesteś w czymkolwiek lepszy ode mnie? znamy się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Re: witam wszystkich socjalistów IP: *.ghnet.pl 14.08.09, 12:19 Krzywdzącego właścicieli?! Człowieku, co ty wypisujesz! Przecież mamy zagwarantowane wyrokiem TK prawo do czerpania zysków z samego faktu posiadania nieruchomości. A to i tak ustawia właścicieli na korzystniejszej pozycji niż najemców. Jeśli lokator płaci czynsz, którego część jest czystym dochodem właściciela, oznacza to, że lokator oddaje część swojej pracy na rzecz właściciela. A właściciel może, w sposób zgodny z prawem, domagać się czynszu, który będzie przekraczał wynagrodzenie za pracę związaną z zarządem nieruchomości. Jeśli natomiast lokatorzy myślą, że to w porządku, to tym lepiej :) Nie przestaną płacić :) Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: witam wszystkich socjalistów 14.08.09, 12:33 od razu wiedzialem, ze zaraz zjawi sie ktos z tym UPRackim belkotem o socjalizmie i prawie wlasnosci. i bardzo dobrze, bo mam pytanie, a nawet dwa: a) policja ma tych ludzi w dupie, mimo, ze w mieszkaniu zostaly ich osobiste rzeczy - gdzie swiete prawo wlasnosci? bo ja tu widze kradziez, konkretnie przez kamienicznika, a policja umywa rece. b) zalozmy, ze masz wlasnosciowe mieszkanie w kamienicy. wszyscy inni lokatorzy sa tylko najemcami. ktos kupuje te kamienice, podnosi cene najmu i wszyscy sie wynosza, oprocz ciebie. wlasciciel kamienicy ma inne plany, wiec chce sie ciebie pozbyc, ale ty nie chcesz. w typowo polskim stylu zaczyna nasylac jakichs lumpow, zeby ci po nocy robili burdy pod drzwiami, zastrasza i tak dalej. a, i oczywiscie nie robi absolutnie nic (remonty i tak dalej), bo kamienice chce wyburzyc i postawic nowy budynek, na apartamenty. pytanie: czyje prawo wlasnosci jest swietsze, wg klasykow kanapowego liberalizmu, twoje, czy kamienicznika? on ma tej wlasnosci wiecej, to moze jego? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: witam wszystkich socjalistów 14.08.09, 14:53 Dowodzisz jedynie, że prawo w Polsce w tym zakresie jest mocno niedoskonałe. Zadaje się, że za dobre prawo odpowiada Państwo? Czy prawo w tym zakresie nie pokazuje więc jak bardzo jeszcze sentymenty socjalistyczne są popularne i do czego prowadzą? Do pkt2 przypomnę Ci jedynie, że wolność człowieka powinna kończyć się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego. To plus prawo własności powinno być fundamentam - a nie jest. I stąd takie a nie inne (bezprawne, zgoda) działania właściciela. Trudno mi się jednak dziwić, ja też nie lubię być okradany. A. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie Re: witam wszystkich socjalistów 14.08.09, 15:16 nie bełkoczę tylko wyrażam swoje zdanie. I nie wiem co znaczy słowo upracki. A sprawa sprowadza sie nie do twoich egzaltacji tylko do zupełnej bezradności tych biednych ludzi. A jeśli idzie o punkt b, to dogadałbym się z owym nowym włascicielem i sprzedałbym mu moje mieszkanie. Przy czym zakładam, że pieniądze z tej sprzedaży by mi się "nie rozeszły". W typowo polskim stylu to jest to, że ty byś trwał na swej placówce na przekór wszystkiemu i wszystkim... nawet zdrowemu rozsadkowi i własnemu interesowi. poczytaj o teorii gier. to teraz modne ale i mądre. jest jeszcze cos takiego jak batna. tez pomaga zrozumiec własne miejsce w otoczeniu. Stoję na stanowisku i staram sie przekonywać, że to nie prywatna firma jest od wyciagania tych ludzi z dołka. Od tego są odpowiednie służby państwa i samorządu, sa instytucje pozarzadowe, które sie na tym znaja i wiedza co takimi ludzmi robić. Nie zna sie na tym firma wynajmujaca lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NightFox Re: witam wszystkich socjalistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 01:28 Nie oceniam nie potępiam… Guyritchie z tym brakiem aktywności nie bardzo bym się zgodził ciężko być zaradnym mając epilepsje lub spędzając ostanie trzy czy cztery miesiące w szpitalu jak w przypadku tej pani, no pozostaje Pan Nowak zdrowy silny 63 latek w Polsce ciężko znaleźć pracę człowiekowi młodemu wykształconemu… Owszem mogli wcześniej zgłosić się do instytucji rządowych o wsparcie nie wiem pomoc socjalna lub podobne ale wszyscy znamy jakie jest podejście w tych czasach ludzi do ludzi obojętnie nieważne gdzie pielęgniarki do pacjenta urzędnika do petenta odwalić spławić zapomnieć nie wiadomo jak to się miało w przypadku tej rodziny może nie wierzyli że ktoś im pomoże . Podam tutaj swój osobisty przykład po którym odchodzi mi ochota korzystania z usług instytucji państwowych miało to miejsce 3 lata temu. Pewnej osobie skradziono laptopa człowiek ten poinformował policję pofatygował się też tak mi się wydaje do różnych sklepów komputerowych i zostawił skserowaną dokumentację dotyczącą tego notebooka taka dokumentacja trafiła również i do mojego sklepu. Po około pół roku pojawił się młody człowiek który przyniósł laptopa chciał aby wgrać mu oprogramowanie laptop skojarzył mi się natychmiast był to laptop marki Dell kupiony w stanach zjednoczonych powiem krótko był specyficzny sprawdziłem numery seryjne znajdujące się na laptopie z tymi z dokumentacją (zgadzały się) jak się później dowiedziałem popełniłem cholerny błąd zrobiłem to przy tym młodym człowieku, który „capnął” laptopa i uciekł. W instytucji która jest od takich spraw pokazałem obraz z kamery ale nie widać na nim laptopa i co się stało …niestety nie możemy nic zrobić… i krótki instruktarz że laptopa powinienem przyjąć odprawić klienta że zadzwonimy jak będzie gotowy i poinformować odpowiednią instytucję. Podziękowałem za wkład za wysiłek za trud jaki został włożony i tak to się kończy… Ale wracam do Państwa Nowaków wydaje mi się po prostu że cała sytuacja jest chora bo nasze państwo jest trochę chore tak sobie myślę płacę póki co podatki, ZUS radzę sobie ale jak tak na to patrzę jak odpukać przestane sobie radzić dopadnie mnie jakaś ciężka choroba kto mi pomoże państwo raczej wątpię. Macie rację nie płacili nie powinni mieszkać firma upomniała się o swoje też ich święte prawo mam tylko zastrzeżenia do sposobu w jaki to się odbyło, jeśli jest prawdą to co zostało opisane w różnych artykułach i reportażach to idąc za przykładem Pani M jeżeli zaznaczam to wszystko jest prawdą to ta Pani wyegzekwowała prawo sama czy to znaczy że następnym razem znajdując się w podobnej sytuacji ze skradzionym laptopem mając 100% pewność że mam do czynienia ze złodziejem mogę zamknąć go w piwnicy i tam trzymać za karę nie wiem ile uznam za słuszne np. miesiąc czyli sam wymierzyć mu karę tak sobie to tłumacze na mój chłopski rozum, to jak to jest każdy sobie w Polsce ustala prawo czy jest jedno prawo dla wszystkich? Jeszcze jedno cyt. „Inna sprawa ze ci co gardłują na tym forum najwięcej …nie zaproponowali ŻADNEGO rozwiązania tej sytuacji. Ja też nie mogę zaproponować żadnego rozwiązania tej sytuacji ale udało mi się dotrzeć do tej rodziny i trochę im pomóc możesz się przyłączyć… Guyritchie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piko Mialy byc cuda a jest szambo Tuska!!! IP: *.midd.cable.ntl.com 14.08.09, 08:44 trikon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Mialy byc cuda a jest szambo Tuska!!! IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.09, 08:50 ci ludzie mieli i sprzedali swoje mieszkanie a "pieniądze się rozeszły." Tu jest problem. Oni wymagają pomocy- nie tyle ze strony państwa co instytucji opieki społecznej, może Caritas Odpowiedz Link Zgłoś
martica nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! 14.08.09, 08:51 Wreszcie cos madrego ktos zrobil w tym kraju. Nie placili, to WYPAD! Popieram w 100%. Wynajmowali i jeszcze nie bylo ich stac...Ludzie w pojedynke (!) musza splacac wysokie kredyty hipoteczne, a tu cala rodzina nie mogla zaplacic za wynajem. Smiech na sali - kolejna banda polskich cwaniakow co chcieli za darmo. A niech meiszkaja w samochodzie - BTW, moze byscie go sprzedali, to wtedy choc czesc dlugu wyrownacie, ale jakze to bez samochodu zyc sie nie da. No to zyjcie BEZ DOMU. Wasz wybor, nie liczcie, ze ktos (szczegolnie z Warszawy) sie nad wami ulituje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 x tak Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! IP: *.ghnet.pl 14.08.09, 09:31 i tyle martico, zgadzam się choć sama wynajmuję mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! IP: *.derby.waw.pl 16.08.09, 21:46 o, nareszcie jakiś mądry głos - popieram! precz z darmozjadami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! IP: 195.82.182.* 14.08.09, 11:36 Martica, jesteś taką idiotką/idiotą , że szkoda gadać. Łeb sobie sprzedaj i oddaj pieniądze tym ludziom. Twój poziom intelektualny nie dorasta mi nawet do brudu za paznokciem u stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Przyjmij tych ludzi pod swój dach. 14.08.09, 17:30 Jeśli tego nie robisz, żądając by ktoś inny ich utrzymywał to jesteś nie tylko idiotą, ale i hipokrytą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! IP: *.ghnet.pl 14.08.09, 11:56 > Wynajmowali i jeszcze nie było ich stać... Ludzie w > pojedynkę (!) muszą spłacać wysokie kredyty hipoteczne, a tu cala > rodzina nie mogla zapłacić za wynajem. Absolutnie nie muszą. Mogą wynajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
gio69 Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! 14.08.09, 14:12 czego nie muszą, płacić czynszu? Chyba ci się pokręciło już wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! IP: 195.116.118.* 14.08.09, 12:17 "nie liczcie, ze ktos (szczegolnie z Warszawy) sie nad wami ulituje. " Oprócz zdania powyżej popieram - nie płacisz , wypad !!! A co do Warszawy to , tutaj też żyją normalni ludzie, tylko to bydło z rządzących robi taką opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! 14.08.09, 20:20 a .. ty utrzymujesz się sama czy na razie jesteś na wikcie i opierunku rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: nie placili, to wypad! Brawo, madre panstwo! IP: *.radom.vectranet.pl 16.08.09, 19:42 zastanów się co za pierdoły tu wypisujesz.. tak na serio.. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 09:07 Prawo jest prawem.Nie placili to ich wyrzucili. Wlasciciel tez ma prawo do ochrony swoich interesow. Chcieliscie kapitalizmu to go macie.Takie sa oblicza tego "doskonalego" ustroju.Komitetu partyjnego juz nie ma i nikt nie przejmuje sie takimi przypadkami.W koncu sprawiedliwosc dziala w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 09:12 emeryt21 napisał: > Prawo jest prawem. Prawda. I to prawo właśnie zakazuje eksmisji na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 09:29 I nie zabarania też gminom budować mieszkań komunalnych. Ale o ile przecieć łatwiej jest sypnąć kaską na kolejny kościółek, wypasioną plebanię dla pana proboszcza, czy oddawać parafiom "dobra zagrabione w PRL", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie chciałem ale nie mam kapitalizmu 14.08.09, 09:26 mamy socjalizm. bo gdyby tu był prawdziwy kapitalizm to z moich 19% citu, 22% watu i 32% pitu moznaby znaleźć tym ludziom tymczasowe lokum, zaktywizować ich i pozwolic zyc jak sobie chcą. a komitetów partyjnych to masz ile wlezie...dziala w tym kraju cos koło 80 partii. idz do pisu oni sa wrazliwi spolecznie. jedna emisja pisowej reklamowki animowanej w tiwi zapewnilaby takim ludziom czynsz na rok. albo pozwoliła opłacic na rok trenera, który potrafiłby aktywować takich ludzi, nauczyłby ich bronić swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: chciałem ale nie mam kapitalizmu 14.08.09, 09:34 > bo gdyby tu był prawdziwy kapitalizm to z moich 19% citu, 22% watu > i 32% pitu moznaby znaleźć tym ludziom tymczasowe lokum, > zaktywizować ich i pozwolic zyc jak sobie chcą. Chyba zbytnio przeceniasz ten "najlepszy z ustrojów". Jeśli byłoby wspaniale tak jak piszesz, to skąd w USA (mekce kapitalizmu) tylu bezdomnych (3.5 mln osób, a dodatkowo bezpośrednio zagrożonych tym zjawiskiem jest ok. 800 tys. tygodniowo), hę? Odpowiedz Link Zgłoś
imw tak już dawno nie mam kapitalizmu 14.08.09, 11:24 a co do bezdomnych to oni są wszędzie niezależnie od ustroju Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Przykre i chyba niezbyt zgodne z prawem, ale... 14.08.09, 09:22 ALE zrozumiałe. Obecne prawo "ochrony lokatorów" jest chore, lokator o ile ma odpowiedni papier może w zasadzie nie płacić czynszu a wyrzucić go nie wolno, lub jest to ekstremalnie utrudnione. Dla właścicieli mieszkań bądź firm zarządzających kamienicami to jest często koszmar - ale o tym się nie mówi. A to wszystko zaczęło się bodajże za SLD które to w pogoni za sondażami, widząc wielkie oburzenie społeczne na pokazywane w tamtym czasie u różnych "Dżyzg" i "Jaworowiczów" eksmisje uchwaliło takie „wspaniałe” prawo. Teraz mamy "sprawiedliwość"... jak cholera - ciekaw jestem jak to wygląda w innych krajach (Czechy, Niemcy, Słowacja). Oczywiście wszystko powyższe nie zmienia faktu że w świetle obecnych - niezwykle NIESPRAWIEDLIWYCH - przepisów, eksmisję przeprowadzono bezprawnie, tak więc chyba można by zaryzykować "wejście siłą" - dopóki nikt tam nie mieszka (chociaż tutaj niech się wypowie ktoś obeznany). Tak czy siak - prawo jest do zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Przykre i chyba niezbyt zgodne z prawem, ale. 14.08.09, 09:46 Spieszę z wyjaśnieniem, co do NIemiec. W NIemczech każdy ma prawo do mieszkania, taki zapis jest chyba w Ustawie Zasadniczej. Skutkuje to tym, ze z wywaleniem delikwenta są takie same problemy jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Przykre i chyba niezbyt zgodne z prawem, ale. IP: *.ghnet.pl 14.08.09, 12:01 Ja nie rozumiem czemu właściciele lokali robią na siłę z siebie chłopów pańszczyźnianych, siłą przywiązanych do nieruchomości. Nie ma takiego prawa w Polsce, które zabraniałoby zbycia takich lokali. Nie podoba się — to wyp.....lać. Niech się martwi kupiec. Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Przykre i chyba niezbyt zgodne z prawem, ale. 14.08.09, 12:49 Tylko kto ci taki lokal zakupi? No chyba że nie poinformujesz, ale wtedy zapewne umowa może zostać uznana za nieważną i wracamy do punktu wyjścia... Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Mam nadzieję, że kiedyś ci kogoś dokwaterują. 14.08.09, 17:27 Do twojego mieszkania. Bezpłatnie. Jak za wczesnej komuny. A jak ci się nie podoba to wypier...aj pod most! Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Kurna, byle nie ciebie... 14.08.09, 19:35 ...bo trzeba by bylo ubic jak prosiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: post Nie obrażaj... IP: *.chello.pl 14.08.09, 19:39 ...prosiaków. Prosiaki są miłe, różowe i pożyteczne. Oraz bardzo inteligentne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Jesteś zwykłym prostackim chamem. 14.08.09, 19:47 Nie będę obrażał socjalistów zaliczając ciebie do nich, bo są wśród nich i porządni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc nauczmy ludzi odpowiadac za siebie 14.08.09, 09:29 Nie płacili to wylecieli- ja musze płacic co miesiąc a jak nie mam nikt sie nade mną nie użala!!!! W końcu ludzie musza zrozumiec ,że ponosza odpowiedzialnośc za siebie i swoich bliskich! Czasy dobrego wójkaz ameryki( którym było państwo) minęły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy 102 Re: nauczmy ludzi odpowiadac za siebie IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.09, 09:59 Tak jest! Tym wszystkim co sie uzalaja, proponuje niech tam pojda i wyloza ze swoich te marne 4 tysiaczki. Nie bedzie tajemnica ze za kilka miesiecy sytuacja sie pewnie powtorzy. Bardzo latwo sie rozporzadza cudzymi pieniedzmi, gorzej juz swoimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NightFox Nie ogarniam tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 02:19 Jak tak można pisać dobrze nie płacili nie powinni tam mieszkać powinno pomóc państwo i tak dalej skoro nie mają pieniążków ale ludziska pomyście troche o tym w ten sposób Ci którzy tutaj pisza że racja dobrze że ich wyżucili itp o tej niezaradności no do jasnej cholery przecież sobie radzili do tej pory sobie radzili i tu szacunek schorowani a sobie radzili dlaczego robicie z nich naciągaczy że to jacyś zli ludzie nie rusza was nic troszeczke nawet choroba tego chłopca PADACZKA może ten chłopak ma teraz atak gdzies tam w tym osrodku kiedy wy tu rzucacie tymi pierdołami o matce nie wspomne 26 kilogramów wyszła ze szpitala i wylądowała na ulicy nie poprostu gdzie jakieś ludzkie uczucia się podziały współczucie itp. pomijacie tu wszystko te choroby to nie jakis kuzwa katarek to jest tragedia tragedia jaka to musi być tragedia dla tego chłopca ma może coś ponad 20 lat i nie może pomóc jest młody a nie może pójść do pracy z doświadczenia wiem że jak ktoś jest chory to ludzie zdrowi nie za bardzo lubią przebywać w towarzystwie chorych ludzi więc może i nie ma znajomych ten syn ta matka ojciec zostali sami, pomyślcie troche dzisiaj jestem zdrowy chodze do pracy płace czynsz mam na piwko mam znajomych nagle niestety trace pracę dopada mnie choroba zaczynają odchodzić znajomi zaczyna brakować pieniędzy serce mi peka... i wiem że takich rodzin jest o wiele więcej i tak jak wszędzie niektórzy to naciągacze inni uczciwi ludzie którym nie poszło nie można tak do jednego wora wszystkich pakować a potem czytam takie bezduszne komentarze i dobrze że ich wyrzucili już lepiej wogóle nic nie napisać... Odpowiedz Link Zgłoś
santafes [...] 14.08.09, 09:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina87 Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 11:37 tylko zachowaj ten numer na przyszłość bo za pół roku sytuacja powtórzy się Odpowiedz Link Zgłoś
hal_gravity Miałem trudnych lokatorów 14.08.09, 10:02 Wylecieli na zbity pysk i w d...e mam przepisy o eksmisji etc... Nie będę płacić za darmozjadów którzy wprowadzili się z przeświadczeniem że nic im nie będzie i beda siedziec za free.. Kombinowanie pacjenta zaczęło się przy pierwszym czynszu. Więcej do mieszkania nie wszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 10:10 swiadczenia zony 600 + syna 500 + 300 - to swiadczenia niezalezne od regionu w ktorym sie zyje, dlatego warto przeniesc sie z za drogiego Poznania do tanszej miejscowosci. W niektorych z nich mozna znalezc tez prace dla 63 latka, nie tak poplatna jak w Poznaniu, ale roznica w kosztach zycia moze okazac sie na tyle znaczaca, ze nizsze uposazenie - wystarczy na lepszy poziom zycia niz wiedliscie w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 13:13 w malych miastach wcale koszty utrzymania nie są mniejsze. Brak marketów powoduje, że ceny są o ok. 20-30 wyższe niż w dużych miastach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepski Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.devs.futuro.pl 14.08.09, 10:33 pamejudd napisał: > Pani z ASMA mozna co najwyzej nasikac na glowe (choc obawiam sie, ze bylaby to > zbytnia hojnosc). Kolejny dobroczynca na pokaz, mocny w gebie tylko przy klawiaturze. Pewno jutro juz zapomnisz o tym, ze w ogole jest taki temat. Tymczasem moglbys ich przeciez przygarnac dobry samarytaninie. Dlaczego tego nie zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Ale nasz rząd rozdaje kasę 35-letnim emerytom z IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.09, 10:45 armii, 30-letnim wdowom po żołnierzach, górnikom na wcześniejsze emerytury, menelii z "chorobą" alkoholową itp. itd. Dla prawdziwie potrzebujących w socjalizmie nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopp5 Re: Ale nasze społeczeństwo rozdaje też : IP: *.xdsl.centertel.pl 14.08.09, 11:30 www.gazetapodatnika.pl/artykuly/dodatek_mieszkaniowy-a_704.htm A czy ci państwo zadali sobie choć minimum trudu starając się o dodatek mieszkaniowy? A artykule ani słowa o tym, za to biadolenie o małych przychodach. W takiej sytuacji to chyba KAŻDY przychód jest ważny. Jedna osoba jest niepełnosprawna, więc dostali by dodatek do 60 metrowego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 11:12 jasne. Właściciel lokalu powinien złożyć pozew o eksmisję. Następnie powinien procesować się rok w I instancji. Potem pół roku w drugiej. Zakładając, że na tym droga sądowa się skończy (nie będzie uchylania sprawy do ponownego rozpoznania), następnie skierować sprawę do komornika, który wezwie miasto do zapewnienia lokalu socjalnego i zawiesi postępowanie egzekucyjne na jakieś 5 lat - bo tyle trwa oczekiwanie na lokale socjalne w każdym dużym mieście. Właściciel mieszkania ma też drugie, prostsze wyjście, może tym ludziom kupić mieszkanie - czyli zapewnić lokal zastępczy. Absurdalne przepisy ustawy o ochronie praw lokatorów, zupełnie nie uwzględniające realiów ekonomicznych, będą coraz częściej prowadzić do tego typu sytuacji. Właścicielowi lokalu po prostu opłaca się poddać nawet odpowiedzialności karnej, niż prowadzić egzekucję zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies IP: *.ghnet.pl 14.08.09, 11:55 > Właścicielowi lokalu po prostu opłaca się poddać nawet > odpowiedzialności karnej, niż prowadzić egzekucję zgodnie z prawem. No, właśnie o to chodzi. Niektórym np. opłaca się zajumać samochód, wręczyć łapówkę, oczerniać, niż postępować zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uyi Re: Trzy osoby plus pies. W aucie IP: *.stansat.pl 14.08.09, 12:01 pognac to całe towarzystwo z budownictw społecznych , socjalnych ,komunalnych ,urynkowic czynsze ,a mieszkań na wynajm nie zabraknie ,ceny wynajmu spadną i wszystko będzie cacy ,nie płacisz to won pod most jedyne rozsądne rozwiązanie,dośc utrzymywania patologi mieszkaniowych wtym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
jaccaranda Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 14.08.09, 12:03 500 zł renty to chyba jednak trochę mało. Osoby całkowicie niezdolne do pracy dostają chyba 550 zł. I jak maja przeżyć? Co by się działo, gdyby w Polsce nie było rodzin wielopokoleniowych, które wspierają się jak mogą? Takich przypadków pewnie będzie więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Zamieszkali w aucie: trzy osoby plus pies 17.08.09, 00:01 Co by było, gdyby wszyscy nagle odwrócili się tyłem od swoich rodziców? Czy Państwo powinno automatycznie przejąć obowiązek opieki nad starszymi ludźmi? Czy Państwo powinno fundować obiady dzieciom, które nie dostają ich w domu? Czy Państwo powinno płacić alimenty za wszystkie nieślubne dzieci? Czy my wszyscy mamy ponosić (w podatkach) finansowe konsekwencje czyjegoś nieodpowiedzialnego ciupciania? Odpowiedz Link Zgłoś
q3000 Sądy są niemrawe to właściciel musi sobie radzić.. 14.08.09, 12:08 Ma rację , że pogonił dziadostwo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek_2 Do współczujących i oburzonych ... 14.08.09, 12:13 Wielu tu jest oburzonych na działanie tej agencji i bardzo współczuje tym ludziom. Ja też im współczuję ale nie oburzam się na właścicieli mieszkania. Rozumiem ich. Państwo tak skonstruowało przepisy że lokatorzy mogą swobodnie pasożytować na właścicielach mieszkań. Państwo przerzuciło na właścicieli mieszkań obowiązek opieki i utrzymania takich niezaradnych czy nieszczęśliwych ludzi. Moim zdaniem to jest jawna niesprawiedliwość że firma która płaci podatki musi jeszcze utrzymywać biednych ludzi. Powinno być tak że agencja zgłasza do gminy (lub opieki społecznej) zgłasza niepłacących lokatorów i teraz gmina ma do wyboru albo zapewnić im lokal zastępczy lub płacić agencji czynsz. Jeśli mam opiekę społeczną (lub gminę) na którą idą podatki to ona powinna zająć się biednymi a nie prywatna firma. A tych problemów z lokalami zastępczymi to ja nie rozumiem. Czy to tak trudno pobudować lokale o minimalnym standardzie dla zapewnienia takim ludziom dachu nad głową ? Gdyby gminy / opieka społeczna była zmuszona płacić czynsz w gdy nie zapewni lokalu zastępczego to szybko by się zmobilizowali do budowania lokali zastępczych (kurcze można przecież nawet postawić halę jak dla marketu, wstawić polowe łóżka i ma się lokal zastępczy dla kilkuset osób). Odpowiedz Link Zgłoś
q3000 Ciekawe jak długo by mieszkali w hotelu gratis ?? 14.08.09, 12:15 Myślę , że jedną dobę. Odpowiedz Link Zgłoś