Dodaj do ulubionych

Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu....

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.08.05, 20:37
...Nie ważne jak wygląda dziś nasze miasto Radom, ale róbmy różnym zakątkom, widokom ulic, skwerów, parków,szkołom, naszym domom mieszkalnym itp......
To może uda sie nam stworzyć stronę o naszym mieście ....strone tylko fotograficzną...
Coraz więcej osób ma aparaty fotograficzne cyfrowe ktore umożliwiaja szybkie przeniesienie zdjęć na internet ...
Spróbujmy sie w tym temaćie po ścigać i troche pokonkurować...może coś z tego wyjdzie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Szczurek Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:19
      Pomysl nawet fajny, ale ktos musi zrobic strone i powrzucac gdzies te zdjecia,
      zeby inni mogli je ogladac.
      • Gość: KR! Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:27
        Świetny pomysł , szczególnie dzielnica moja ukochana choć trochę zaniedbana XV-
        Lecie nadaje się idealnie na zdjęcia , pozdrawiam pomysłodawców!
        • grigori_z_radomia Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. 08.08.05, 21:42
          Chętnie słuze pomocą. Zrobiłem juz sporo zdjęć naszem miastu. Wykonywalem je
          bardziej pod kątem radomskich inwestycji ale są też takie które przedstwiaja
          właśnie rózne ulice, skwery. Jest ich coraz więcej. Za każdym razem kiedy
          wychodze pojeździć rowerem biorę ze sobą aparat. Zawsze znajdzie się cos
          ciekawego do uwiecznienia. Ze stroną jest troche kłopot. Istnieją już strony
          które mają w swojej nazwie słowo związane z fotografią, próbowałem juz taką
          własnie stronę stworzyć. Świetna inicjatywa. Może wspólnymi siłami powstałaby
          strona z galeriami poszczególnych osiedli i dzielnic. Czekam na propozycję.
          • Gość: .L Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: 193.111.144.* 08.08.05, 21:55
            a zatem potrzebujemy sponsora ktory udostepni nam miejsce na serwerze i programisty ktory napisze nam strone tak skonstruowana, zeby po zalogowaniu mozna bylo umieszczac na niej zdjecia.
            Czy moglby byc lepszy adres niz www.foto.radom.pl ?
            sprawdzmy czy jest wolny: jest wolny!
            ale zeby koszty wyzerowac mozemy zalozyc adres w domenie: art.pl :)
            Kwestia miejsca na serwerze: poniewaz najpowazniejszym (chyba) providerem w Radomiu jest ATS zatem zapytajmy najpierw tutaj: czy jest ktos z ATS'u kto moglby dowiedziec sie jakie sa szanse na darmowe miejsce na serwerze?
            A moze sa inne radomskie firmy ktore nas wspomoga w zamian za umieszczenia swojego banera na stronie???

pomysl SUPER! gratuluje i mam nadzieje ze uda sie go zrealizowac, osobiscie moge pomoc w etapie tworzenia strony.
            pozdrawiam .L
            • Gość: PITAGOR Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.ats.pl 09.08.05, 10:49
              Jest ;-) Ile potrzebujemy tego miejsca?
              Zgłaszam się do robienia zdjęć ;-)
            • Gość: BW Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radnet.pl 09.08.05, 11:04
              Prosze o kontakt na priv - bw@radnet.pl
              Być może ocś z tego będzie ;-)
            • Gość: BW Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radnet.pl 10.08.05, 12:31
              Niestety, adres foto.radom.pl jest zajęty... od 20 lipca...
    • 72pp Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. 09.08.05, 11:01
      A może znalazłoby się miejsce na tej stronce na stare fotografir i pocztówki z
      widokami Radomia nie tylko współczesnego ale i starego którego juz nie ma ale
      wciąż pamiętanego przez starszą część mieszkańców naszego miasta.
      Fajnie będzie jeśli ktoś młody zobaczy jak wyglądał rynek i żeromskiego np. w
      XIX wieku .
      Popieram pomysł i pozdr
      M
      • Gość: rudy Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.08.05, 16:54
        myślę że wreszcie to ruszy i będzie gdzie pokazać zdjęcia z Radomia...czekam ....
        • Gość: smętek Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radom.pl 10.08.05, 11:38
          ...znowu się nie uda....a nie mówiłem...
    • Gość: @ Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 12:55
      Popieram pomysł, tylko obawiam się, że nie może to być po prostu miejsce na
      serwerze, gdzie każdy założy sobie konto i umieści swoją "wizję" Radomia w
      postaci kilkudziesięciu (albo i kilkuset) zdjęć przedstawiających to i owo w
      naszym mieście. Ktoś to musi koordynować, grupować zdjęcia w jakieś galerie,
      żeby oglądający miał szanse przebrnąć przez to wszystko i jednocześnie szybko
      znaleźć interesujące go obiekty. Sam kiedyś próbowałem stworzyć coś takiego,
      ale, jak to zwykle bywa, praca zawodowa i inne obowiązki nie zostawiają mi zbyt
      wiele wolnego czasu. Strona radom.ws vel info.radom.pl miała w
      zamyśle zawierać trochę informacji o Radomiu plus stale rozbudowywaną bazę
      zdjęć. Niestety od ponad roku niczego nowego nie dorzuciłem. Trzeba będzie chyba
      zamknąć forum, wywalić katalog firm, a stronę ograniczyć do podstawowych danych.
      Gdzieś na dysku mam ponad 200 kolejnych zdjęć czekających na obróbkę i
      zamieszczenie na stronie. Może konkurencja zmusi mnie do działania, więc życzę
      powodzenia! :)

Jeśli ktoś ma czas i nie za bardzo wie, co by tu sfotografować, to proponuję
      śledzić informację o różnych zapowiadanych budowach, inwestycjach itp, żeby
      potem pokazać dane miejsce "przed" i "po". Np. jeszcze parę miesięcy temu można
      było zrobić zdjęcie placu przy skrzyżowaniu Struga i Zbrowskiego, żeby teraz,
      dla porównania, pokazać stację benzynową powstałą w tym niejscu. Tematów jest
      zresztą mnóstwo. Można nawet pokusić się o plan miasta, gdzie po kliknięciu na
      KAŻDEJ ulicy czy skrzyżowaniu dostaniemy zestaw zdjęć pokazujących dane miejsce
      :) Zrobienie takich zdjęć wymagałoby jednak pokazania się z aparatem w wielu
      "dziwnych", pełnych dresów miejscach, więc zalecam ostrożność....
      Ciekawie wyglądałyby też wirtualne wycieczki po Radomiu, oczywiście ilustrowane
      dużą ilością zdjęć, pokazujących zarówno omawiane obiekty, jak i drogę pomiędzy
      nimi.
      • Gość: Marcin Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radom.net 10.08.05, 13:07
        Hi

Wymyślcie adres/nazwę strony (mam pewien pomysł, jak przejdzie to powiem).
        Wymyślcie jakiś serwer (ja też myślę, mam kilka propozycji, ale chodzi o DOBRE
        i STABILNE rozwiązanie. Porozmawiam tu i tam :), jutro będę wiedział )

Zrobię stronę do wrzucania zdjęć - next week powinna być gotowa.
        Myślę, że każdy wrzucający będzie musiał się zarejestrować. Loginem będzie
        adres e-mail, hasło wygeneruje automat.
        Pomyślę nad innymi szczegółami.

Pozdrowienia
        Marcin
        • Gość: l i l a b a j :-)))) IP: *.server.ntli.net 10.08.05, 13:15
          brawo!! brawissimo!!!
        • Gość: .L Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: 193.111.144.* 14.08.05, 23:17
          no i jak tam Marcin?
          co sie dowiedziałes?
          jakies szczegoly?
          podzial galerii na osiedla
          kwestia szaty graficznej nie jest problemem -polecam sie, lub zdolnych znajomych

nazwa strony nie jest tak istotna jak adres, chociazby: www.fotoradom.pl
      • Gość: alex Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radom.net 10.08.05, 16:55
        A moze gazeta zaintereowałaby się zorganizowaniem podobnej akcji:

www.portel.pl/dzial.php3?id_dz=30&PHPSESSID=716e8bebb41b64e4f8c8f9fb876d48c7

(sorry, nie umiem robić linków...)
        • Gość: alex raz jeszcze Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radom.net 10.08.05, 16:56
          a jednak potrafie "linkowc"...:)
    • redakcja_radom Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. 11.08.05, 12:07
      Popieramy pomysł naszych Czytelników-Forumowiczów. Już zajęliśmy się tworzeniem
      galerii, gdzie będziecie mogli zamieszczać swoje zdjęcia. Niestety, ze względów
      technicznych, nie będziecie mogli wrzucać ich sami na stronę. Niebawem podamy
      adres e-mailowy na który będzie można przesyłać zdjęcia.
      Pozdrawiamy:)
      • Gość: jaro Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.08.05, 20:43
        swietny pomysl:) uda nam sie stworzyc cos ciekawego i interesujacego
      • Gość: Zed's dead Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 21:32
        Proste pytanie: za ile?
      • widmo82 Re: tylko nie mikro zdjecia !! 17.08.05, 20:45
        obyscie tylko tych zdjec nie udostepniali na tej stronie w mini rozdzielczosci
        800x600 sa ludzie ktorzy chcieliby sobie niektore z tych zdjec umiescic jako
        tapete i pracuja na rozdzielczosci 1280x1024 lub tez beda chetni do wydruku
        owych fotek, prosze wiec z pelnym szacunkiem o zrozumienie i udostepnianie zdjec
        najlepiej w 2 wielkosciach.
      • redakcja_radom fotografie@radom.agora.pl 18.08.05, 11:07
        Witajcie!
        Juz działa adres mailowy fotografie@radom.agora.pl
        Czekamy na Wasze zdjęcia. Wasze prace będziemy zamieszczać w naszej galerii
        internetowej na stronie www.gazeta.pl/radom, a najciekawsze publikować w
        Gazecie.

Autor nadesłanego zdjęcia musi nam podać swoje imię i nazwisko, adres oraz
        telefon kontaktowy oraz zaznaczyć w mailu czy publikowana fotografia ma być
        podpisana imieniem i nazwiskiem, pseudonimem lub inicjałami.
        Poprzez przysłanie zdjęcia uczestnik wyraża zgodę na publikację zdjęcia na
        stronie internetowej oraz w Gazecie Wyborczej.
        Zapraszamy do robienia zdjęć i przysyłania ich do nas. Niebawem konkursy z
        nagrodami!

• Gość: Mamiya nie tak IP: *.152.udn.pl 18.08.05, 11:59
          No tak. Ktoś miał fajny pomysł a agora już go podłapała. Poza tym nie tak to
          chyba miało funkconować? Adres, nazwisko, telefon, zgoda na publikację zdjęć?
          A co z prawami autorskimi? No i nie ma już niezależnego projektu, tylko działa
          on w ramach struktury i cenzury gwr.
          Może jednak zrobimy sami tę stronę?
          Pozdrawiam wszystkich "aparatczyków"
          • widmo82 Re: Proponuje bojkot !! 18.08.05, 17:05
            dokladnie jak napisal ktos wyzej, to nie tak mialo wygladac, jesli ruszy stronka
            organizowana przez ats i wspolforumowicza to bede promowal wylacznie te stronke,
            wyborcza mysli ze podpie... czyjs pomysl bo sami nic nie potrafia wymyslec a
            autor projektu bedzie szybko zapomniany. rozumie jakas selekcja i weryfikacja
            zeby nie bylo zartownisiow ale jesli wyborcza bedzie autorem tej strony zdjec
            bedzie pewnie malo a i ich rozmiar bedzie niewielki. Powinien ktos odsiewaz
            zartowniow a najslabsze zdjecia w drodze oceniania/glosowania powinny
            automatycznie byc kasowane. sa gusta i gusciki tak wiec nie wierze w ten osad
            wyborczy. znajac zycie mase fajnych zdjec odrzucicie.
          • Gość: boj-kot Re: nie tak IP: 217.96.36.* 19.08.05, 08:45
            nie rozumiem Was...
            najpierw na łamach tego forum ktoś rzuca hasło i pomysł, jak już gazeta je
            podłapała i daje swoją propozycję, to od razu zaczynacie glanowanie...
            jakby nie podłapała - to by się zaczęły tak typowe dla wielu forumowiczów
            narzekania, że "jak zwykle, gazeta przespała", albo "a radomska gazeta nic nie
            robi"...
            a Mamiyi proponuję - "w ramach struktury i cenzury gwr" przenieść się na forum
            www.mamiya.radom.pl/forum - tak gościnne i chętnie odwiedzane ;-)) i tam też
            galerie można fajne obejrzeć... www.mamiya.radom.pl/galeria1 ;-)
            jak forum gwr takie jest cenzurowane, to czemu tu jest taki ruch i tyle postów?
        • isoxazolidine Re: fotografie@radom.agora.pl 24.08.05, 15:57
          redakcja_radom napisał:

> Witajcie!
          > Juz działa adres mailowy fotografie@radom.agora.pl
          > Czekamy na Wasze zdjęcia. Wasze prace będziemy zamieszczać w naszej galerii
          > internetowej na stronie www.gazeta.pl/radom, a najciekawsze publikować w
          > Gazecie.
          >
          > Autor nadesłanego zdjęcia musi nam podać swoje imię i nazwisko, adres oraz
          > telefon kontaktowy oraz zaznaczyć w mailu czy publikowana fotografia ma być
          > podpisana imieniem i nazwiskiem, pseudonimem lub inicjałami.
          > Poprzez przysłanie zdjęcia uczestnik wyraża zgodę na publikację zdjęcia na
          > stronie internetowej oraz w Gazecie Wyborczej.
          > Zapraszamy do robienia zdjęć i przysyłania ich do nas. Niebawem konkursy z
          > nagrodami!
          >

świetna myśl :-))
          pozdrawiam!

PS. jak by co to służę galerią na stronie www.wojewodztwo.radom.pl
    • Gość: Canon w takim tempie jak codziennie migawki... IP: *.152.udn.pl 11.08.05, 23:52
      ....z Radomia bedzie wygladala ta aktualizacja przez gwr? No i chyba nie beda
      decydowac ludzie z gwr jakie zdjecia wrzucic a jakie nie. Zreszta i tak
      obstawiam, ze jesli sie uda to tylko dzieki komus z forumowiczow. Pomysl
      popieram
      • Gość: Thorez Re: w takim tempie jak codziennie migawki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 09:33
        ja bym olał propozycję GWR - na początku będzie cacy, potem będzie klauzula
        przeniesienia praw własnosci do zdjęć i na końcu cenzura. Dziekuję za
        taką "pomoc". Nie maja czasu na prawidłowe prowadzenie swojej strony i jeszcze
        komus będą pieprzyć robotę.
        • Gość: niecierpliwy Radom dzisiejszy w fotografii... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.08.05, 19:43
          ...to może jednak ktoś zdecyduje się na zrobienie strony .....
          Bo w najbliższym czasie zaczynam robić zdjęcia miastu....
          • wieczor89 Re: Radom dzisiejszy w fotografii... 14.08.05, 21:46
            no fajna sprawa widze:D Oby więcej takich pomysłów ;)
    • Gość: plastyk Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: 82.139.8.* 15.08.05, 11:09
      Uczniowie Plastyka robią dużo zdjęć, w tym również często fotografują swoje
      miasto. W konkursach fotograficznych ogólnopolskich i międzynarodowych zajmują
      czołowe miejsca. Próbki tej twórczości:
      www.tkdami.net/~fotoplastyk/
      • Gość: Jaś Fasollasido Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: 193.111.144.* 15.08.05, 13:39
        Niektóre są .hmmm....ciekawe.
        www.tkdami.net/~fotoplastyk/kut/20.jpg
        www.tkdami.net/~fotoplastyk/kut/8.jpg
        www.tkdami.net/~fotoplastyk/10.02.2005/IMG_4517.jpg
        www.tkdami.net/~fotoplastyk/wiosna/IMG_5774.jpg
        • Gość: clipper Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radom.pl 16.08.05, 10:51
          ..zrobiłem pierwsze zdjęcia o Radomiu ...róbcie szybciej tą stronę...
          • Gość: .L Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 16:38
            wstyd sie przyznac, ale czekamy...
            na jakies informacje od Marcina ktory wspominal o miejscu na serwerze bez
            ktorego ten pomysl nei ma prawa zaistniec.
            • Gość: Marcin Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.radom.net 17.08.05, 12:57
              Na wstępie: Sorry, ale urlop, mało czasu itp...

Strona sie robi!...

Mogę zakombinować adres: foto.radom.net,
              Miejsce na serwerze też się znajdzie.
              Storna - mechanizmy mam gotowe, prawie, jeszcze nad uprawnieniami posiedzę
              jutro wieczorem, a grafika w lesie - ale jakoś to będzie :)
              Postaram się wywiązać z mojej propozycji na 100%.

Przeczytałem posta z Gazety, i straciłem trochę natchnienie do pracy.
              Ale pomyślałem, że można spróbować taki projekt zrobić na własną rękę - być
              może że nie będzie to praca syzyfowa!

Pozdrowienia
              Marcin

• Gość: letki Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.08.05, 19:43
                ...obiecuję że na twoją stronę przyślę swoje zdjęcia ....
              • Gość: .L Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: 193.111.144.* 19.08.05, 00:21
                e bez jaj!
                zapalu moge troche dac od siebie, tylko umiejetnosci nie dam
                wiem ze projekt tak na prawde jesli uda sie na duza skale to bedzie cos w rodzaju plfoto.com albo innych galeri np na duzych portalach internetowych, z systemami komentarzy, ocen itp.
                Byloby super a pewnie z tego powodu zakupilbym sobie wreszcie jakis normalny (czyt. bitowy) aparat fotograficzny.
                Poza tym, agora dla strony foto.radom.net nie jest zadna konkurencja!!!!!!
                lecz substytutem wspanialego pomyslu, ktorego nigdy nie uda sie jej dogonic - to nie o to nam chodzilo!
                Ponawiam swoja chec pomocy w realizacji ww. www. jesli chodzi o grafike flasha.
        • Gość: gosc Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 17:41
          to z prosiakiem jest ekstra :)))
          • Gość: koryto Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: 82.139.8.* 18.08.05, 22:19
            to z prosiakiem jest ekstra
            Bardzo charakterystyczne dla pewnych kręgów radomskich.
            • Gość: merkel Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.08.05, 18:00
              Najlepiej robić zdjęcia miasta na cyfrówce na największej rozdzielczości ....
              wychodzi extra...
              Czekam na stronę....i adres do wysyłki zdjęć...
              • Gość: xenon Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: *.53.udn.pl 20.08.05, 15:45
                Jak już macie zdjęcia to pokażcie je na Forum Radom...dołączajczie je do swoich wypowiedzi...
                • isoxazolidine Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. 24.08.05, 15:56
                  Gość portalu: xenon napisał(a):

> Jak już macie zdjęcia to pokażcie je na Forum Radom...dołączajczie je do
                  swoich
                  > wypowiedzi...

no cóż - zaprazam tutaj:
                  www.wojewodztwo.radom.pl/00-galeria.htm
                  • Gość: foto Re: Róbmy fotografie dzisiejszemu naszemu miastu. IP: 82.139.8.* 24.08.05, 16:03
                    A jak się to robi? Jak dołączyć zdjęcie do wypowiedzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka