Dodaj do ulubionych

Uwolnić Ustronie od polityki

• Gość: Camaro Z28 vadlzkrrb IP: 216.59.3.* 28.03.13, 20:17
    • Gość: michał Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 22.06.13, 00:52
      Wlaśnie wróciłem z walnego! To, co się tam działo to jeden wielki bajzel!
      1. przegrzana do granic wytrzymałości sala gimnastyczna, już w samych drzwiach powalało z nóg delikwenta.
      2. sposób głosowania i wybory członków rady nadzorczej to kolejny szok, nikt nie panował nad tym burdelem, panie z komisji wyborczej po prostu rozdały wszystkim chętnym karty do głosowania, a samo głosowanie wyglądało w ten sposób, że do urny podchodził kto chciał, panie z komisji / i jeden pan/ ograniczyły się do naderwania rogu mandatu wyborczego. Nie zdziwię sięj jeśli będzie cała masa skarg w sądzie.
      3. nagłośnienie sali było tragiczne, nie wiadomo było kto co mówi, jeden wielki bełkot!
      4. najlepsze było gdy ktoś wychodził do domu, panie siedzące przy drzwich odbierały mandaty z numerami, to już zakrawa na jakieś bezprawie!
      5. pan prezes krzyczał na jakąś swoją oponętkę, że mówi nieprawdę, że posądza go o jakieś tam szwindle, bo biegły rewident badał wszystkie / słownie WSZYSTKIE/ dokumenty w spółdzielni. Czy ktoś widział biegłego który jest w stanie zbadać WSZYSTKIE DOKUMENTY? bo ja takiego jeszcze nie spotkałem, Wypadało tylko iść na mównicę i temu zakłamanemu prezesinie wyjaśnić jak bardzo mija się z prawdą.
      6. w czasie prezentacji kandydatów do rady wybuchła awantura gdy była księgowa startująca
      z jednostki b została napadnięta przez jakąś kobietę a do tej pyskówki przyłączyła się kolejna idiotka chyba była ze spółdzielni, bo siedziała tam gdzie było naczalstwo tego całego bajzlu, ŻENADA.
      Dłużej niż do 23,00 nie dało się tam wytrzymać i to nie tylko z powodu tej afrykańskiej temperatury, a i zwyczajnego chamstwa zarządu.
      • Gość: on Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.play-internet.pl 22.06.13, 07:20
        Takie obrazki z walnego to normalka w każdej radomskiej spółdzielni !!!Zarządom zależy na totalnym chaosie bo w ten sposób unikają odpowiedzi na istotne pytania i cały ten cyrk pod nazwą SM kręci się dalej.Członkom pozostają sądy- tylko komu się chce i kto ma na to czas i pieniądze.Winnymi są zarządy spółdzielni , bo to na nich ciąży obowiązek organizacji walnego a jak wygląda ta organizacja to widać każdego roku w każdej radomskiej spółdzielni. Winni są też członkowie , którzy mając doświadczenie z wielu lat nie potrafią się zorganizować na poziomie jednostki , budynku by pogonić całe to towarzystwo. Pyskówkami nic się nie osiągnie. Pracownicy spółdzielni w tym zarząd opłacani są z naszych pieniędzy i z tego powodu powinni przede wszystkim szanować swoich pracodawców!!! Bo to my- członkowie jesteśmy ich pracodawcami a traktują nas jak zło konieczne i motłoch ,któremu nie warto poświęcać czasu. Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych daje członkom wiele praw, ale zarządy skutecznie je ograniczają manipulując zapisami w statutach. Do Rad Nadzorczych wybierani są ludzie których nie interesują problemy zwykłych "Kowalskich" ważna jest dieta i przychylność zarządu.Walne się odbyło i zarząd ma kolejny rok na "pracę" jak dotychczas . Będzie się śmiał ,że znowu się udało. A dla mieszkańców będzie trwał chocholi taniec i ciągiem podwyżek czynszów i arogancji. I nic się nie zmieni jeżeli nie powstaną oddolne na poziomie klatki, budynku , jednostki organizacje mieszkańców które skutecznie upomną się o zwykłego członka spółdzielni i jego prawa.
      • Gość: anna Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 13:58
        - oponentkę, a nie oponętkę (musiałam się długo zastanawiać o jakie słowo chodzi)
        - "wszystkie /słownie WSZYSTKIE/" - co miałeś na myśli pisząc "słownie"?
      • Gość: korwin Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 15:01
        śmieszne te Twoje argumenty. Poziom intelektu w radomiu jest przerażający...a tekst o biegłym rewidencie najlepszy! pracowałeś kiedyś w tej branży człowieczku? jak nie wiesz to się nie wypowiadaj i nie siej fermentu.

Nie pozdrawiam. Tfu!
        • Gość: xxx Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 23.06.13, 09:36
          Walne Zebranie na Ustroniu

Wczoraj a właściwie to dzisiaj nad ranem zakończyło się Walne Zebranie członków SM Ustronia. Było to zebranie wyborcze, ustępująca rada nadzorcza kończyła trzyletnią kadencję. Wybrano nową radę. Jest nasz sukces, mieszkańcy spółdzielni do siedemnasto osobowej rady wybrali dwanaście osób z listy „Ustronie serce miasta” Dziękuję za zaufanie. Wybrane zostały osoby, gwarantujące dobrą kontynuację tych wszystkich fantastycznych rzeczy, które zmieniają nasze osiedle. O szczegółach, bardzo ciekawych napiszę nieco później.
          sobota, 22 czerwca 2013, andrzejluczycki
          • Gość: leszek2172 Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 23.06.13, 09:59
            Czekam na spostrzeżenia z Walnego osób , które uczestniczyły w nim. Ich opinie i uwagi będą cenne, szczególnie po poniższym wpisie, jakże " fantastycznym" . Ustroniaków czeka świetlana przyszłość szczególnie pod kierunkiem "guru" p.Łuczyckiego i niech mi ktoś powie, że rada Ustronia nie jest upolityczniona. Nie ma się z czego cieszyć.
        • Gość: michał Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 23.06.13, 23:02
          korwinek sie wypowiedział, ja w tej branży pracuję wiele lat matole i wiem jak pracują biegli, sprawdzają po łebkach byle prędzej i szybko biegną do następnej firmy, bo przeciez czeka kasa. Ale cię zabolało , czyli strzał celny! jesteś pomagierem tego prezesa , czy odezwał się sam pożal się Boże prezesina.
          • Gość: korwin Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.13, 23:35
            Twoja wypowiedź świadczy o jakości Twoich usług! Ilość > jakość! Powodzenia amatorze!
          • Gość: korwin Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.13, 23:42
            Aha i to, że jestem obiektywny nie znaczy, że reprezentuje prezesa. Ale sądząc po jakości twojej pracy zrozumienie tego jest ponad twoje intelektualne możliwości!
            • Gość: michał Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.13, 01:26
              Korwin obiektywny! pytanie tylko z której strony? chyba od tej "intelektualnej" . Na Ustroniu tak się jakoś dziwnie składa, że jedna sitwa zastąpiła druga sitwę. W końcu wejdzie nowe prawo spółdzielcze i bye, bye i ich wszystkie przydupasy.
              • Gość: korwin Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.kp.pl 25.06.13, 12:11
                Obiektywizm od strony wiarygodności pracy biegłego rewidenta.
                • Gość: gość Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.13, 19:06
                  Szkoda, że nikt z uczestników Walnego nie ma czasu albo chęci podzielić się z mieszkańcami o jego przebiegu, o wyborze Rady Nadzorczej, cisza przed kolejnym Walnym w 2014? Nie każdy jest członkiem, a takie informacje z chęcią przeczyta. Pozdrawiam osobę, która nam przybliży przebieg Walnego.
                  • Gość: Robertino Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.13, 21:41
                    Poszlo zgodnie z przewidywaniami i zgodnie z planem , wszystko po staremu czyli jak..... ?
                    To oceń sam .
                  • Gość: zzz Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 08.08.13, 16:15
                    do gościa portalu :gość
                    pokrótce Twoje zapotrzebowanie na informację o minionym przebiegu walnego nieco przybliży Ci poniższy wpis:

Klan Andrzeja Łuczyckiego-na UstroniuIP: *.multifox.pl
                    Gość: Jacek.w 08.08.13, 15:21 Odpowiedz

Wiemy doskonale jak wyglądały ostatnie wybory do Rady Nadzorczej Ustronia.
                    Wielu mieszkańców doświadczyło przyjemności wizyty pracownic
                    spółdzielni usiłujących wręczyć "odpowiednią" listę kandydatów do Rady .Naturalnie ta lista to zaufane towarzystwo pana Andrzeja no i naturalnie on sam jako przyszły potencjalny europoseł ,radny ,członek kolejnej Rady Nadzorczej lub inne licho .Krew mnie zalewa jak patrzę na to co się tam dzieje.
                    Zawłaszczenie spółdzielni przez lokalnego barona wraz z jego świtą składającą się ze stetryczałych , zakompleksionych emerytów , obsadzenie zarządu który nie jest zarządem lecz marionetką posłusznie wykonująca polecenia gości uprawiających prywatę po płaszczykiem
                    "interesów lokatorów" to granda .Prawdopodobnie ktoś zaskarżył przebieg tego cyrku na który nie dało się patrzyć bezobrzydzenia .Wydaje się ze czas aby całe to bagienne towarzystwo jak najprędzej powąchało trawkę .
    • Gość: Paw Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 22.06.13, 12:15
      Sami wybrali i O Co płacz
      • Gość: kjan Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.pilicka.pl 08.08.13, 13:17
        Do tej pory na stronie SM Ustronie brak wiadomości kto wszedł do Rady! Co jest? nie wiedzą, bo jeszcze nie policzyli? ale dziadostwo!
        • Gość: leszek2172 Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 08.08.13, 13:31
          do kjan : nieprawda, wystarczy wejść na stronę spółdzielni kliknąć BIP później Rada Nadzorcza i wszystko jasne!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: kjan Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.pilicka.pl 13.08.13, 13:34
            do leszek 2172,
            faktycznie jest skład Rady, nie przyszło mi do głowy żeby tam szukać, ale swojego zdania o Spółdzieli nie zmienię , bo tam gdzie powinny być opublikowane uchwały to znajdują się tylko jakieś wybrane na chybił trafił uchwały, więc i tak wychodzi na moje, czyli.. w dalszym ciągu dziadostwo a nie spółdzelnia i jej organy.
            • Gość: leszek2172 Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 14.08.13, 06:24
              w tym miejscu się zgadzam,rada publikuje tylko wygodne, wybiórczo uchwały a powinna wszystkie a nawet protokóły z posiedzeń. Robi tajemnicę przed członkami.
              • Gość: xxx Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 12.09.13, 07:14
                środa, 11 września 2013
                Odwołanie od uchwał Walnego Zgromadzenia SM USTRONIE
                W dniu dzisiejszym dowiedziałem się o wniesionym przez naszego kolegę, Zbigniewa Zielińskiego odwołaniu od uchwał Walnego Zgromadzenia. Zbyszek kwestionuje głównie wyniki wyborów do nowej Rady Nadzorczej. Oczywiście, każdy kto ma interes prawny, może wnieść do sądu wniosek o unieważnienie uchwał organu spółdzielni. Jest to ważny instrument dający wszystkim członkom spółdzielni niezgadzającymi się z decyzjami organów, dochodzenia swoich racji na drodze sądowej. Mam tylko dwie uwagi;
                Startowałem w kilkunastu wyborach, wyniki były różne. Czasem uzyskiwałem akceptacje większości, często wynik był negatywny. Nigdy jednak, w żadnej formie nie próbowałem podważać wyników. Kilkakrotnie spotkałem się z kwestionowaniem woli większości przez moich konkurentów, czasem czynili to w dosyć brutalny sposób – sądy oddalały ich roszczenia. Osobowość ludzi poznaje się w trudnych chwilach, przegrać z godnością to jest wielka sztuka nie każdy to potrafi.
                Druga uwaga to sojusznicy Twojego odwołania. Znaczna część osób, których czynisz swoimi poplecznikami była i jest zainteresowana w złych zmianach w spółdzielni. Bardziej im zależy na załatwieniu swoich partykularnych interesów niż na naszej spółdzielni. Przecież to wiesz. Z tymi ludźmi, z ich działaniami wspólnie walczyliśmy. Budzi to moje zdumienie – razem przez trzy lata tworzyliśmy pozytywne zmiany, które dzięki również Twojej pracy się dokonały. Czy ta przegrana w wyborach jest tak gorzka, że zaciera to co było naszym wspólnym celem – stworzyć najlepszą spółdzielnie? Przecież sam niejednokrotnie mówiłeś o tych osobach, że są odpowiedzialne za wile zła, które się działo, które udało się wyeliminować. Czy teraz jest to nieważne? Na czym Ci bardziej zależy na wynikach wyborów, czy na dobru naszej spółdzielni?
                Zbyszek, darzyłem Cię i darzę szacunkiem i bardzo bym chciał aby tak zostało.
                22:07, andrzejluczycki

• Gość: zzz Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: *.radom.vectranet.pl 12.09.13, 08:02
                  Znowu zarząd spółdzielni „Ustronie” obwiesił tablice ogłoszeń w klatkach schodowych kuriozalnym ogłoszeniem, przytaczam je w całości.
                  Cytuję ”Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej „Ustronie” informuje, że rozliczenie centralnego ogrzewania za sezon grzewczy 2012/2013 można odbierać za okazaniem dowodu osobistego w Administracji osiedla
                  w dniach od 11.09.2013 roku do 20.09.2013 roku”.
                  Pytam więc:
                  - kto jest autorem tak idiotycznego rozwiązania,
                  - komu przeszkadzało dotychczasowe rozwiązanie (Członkowie otrzymywali rozliczenie za pokwitowaniem
                  do domu), co jest praktykowane w radomskich spółdzielniach,
                  - co z tymi co nie odbiorą w wyznaczonym okresie rozliczenia a mają nadpłatę lub niedopłatę (będą naliczane
                  odsetki – w obu przypadkach),
                  - bzdurne by nie rzec idiotyczne jest wyznaczenie zbyt krótkiego terminu odbioru rozliczenia (być może
                  wygodnego dla urzędników spółdzielni ale nie dla Członków), obliczyłem 8 (dni robocze), 66 godzin
                  urzędowania, 3960 minut urzędowania,2285 (lokali mieszkalnych – wg stanu na 31.12.2012 r - dane za
                  sprawozdaniem spółdzielni) czyli na lokal wypada 3960/2285 = 1.733 minuty/lokal, co jest wierutną bzdurą
                  i fizycznie uniemożliwia odebranie rozliczeń (dane dla jednostki A),
                  W „Regulaminie rozliczania kosztów dostawy ciepła do budynków, kosztów dokonywania rozliczeń
                  z użytkownikami lokali za centralne ogrzewanie i podgrzanie wody w spółdzielni mieszkaniowej „Ustronie" nie ma ani słowa o sposobie odbioru rozliczeń, jest tylko w § 11pkt10 i §15pkt1 cytuję „ .... od otrzymania rozliczenia” czyli rozliczenie powinno dotrzeć do Członka (to chyba jasne).
                  Już widzę oczyma wyobraźni tłumy (przeszło 5 500) Członków Spółdzielni udających się do swych administracji, w wyznaczonym terminie, celem odbioru rozliczeń, zwalniając spółdzielnię z obowiązku dostarczenia tychże do rąk zainteresowanych.
                  To jakaś paranoja, to tak jakby po rozliczenie energii elektrycznej udać się do rejonu energetycznego, czy też w przypadku gazu do PGNiG.
                  Obowiązkiem spółdzielni jest dostarczenie rozliczeń ciepła Członkom a nie obarczanie ich dodatkowymi obowiązkami. To spółdzielnia ze swoimi pracownikami jest dla Członków a nie odwrotnie, o czym
                  Zarząd powinien pamiętać, a zapomina!!!
                  Rada dla Zarządu niech lepiej Zarząd zajmie się ulżeniem doli mieszkańców, wyglądem Osiedla a nie utrudnianiem życia Członkom i wymyślaniem bzdur.
                  • Gość: Misza Uwolnić Ustronie od małych ludzików.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.13, 20:51
                    W ten oto sposób panowie którzy przez 3 lata "bawili się w władzę" pokazują kim naprawdę są i o co w tej calej zabawie chodzilo .Chodzilo o poczucie władzy , leczenie kompleksów , przyjemne poczucie bycia kimś .Choć nadal bylo się nikim.Przyjemne jest zapewne kiedy ci się wszyscy kłaniają w pas , udaja że cię szanuja , spełniają najgłupsze pomysły ,choć tak naprawdę myślą o tobie zupełnie inaczej niż tobie się wydaje i zyczą nie najlepiej.Cieżko jest się pozbyć takiego mirażu (tak tak bo to był tylko miraż). Sztuka odejść z klasą --ale jak się takiej klasy nigdy nie posiadalo a było tylko malym zawistnikiem to i pożegnania wyglądają żenująco.
                    • Gość: Berek Re: Uwolnić Ustronie od małych ludzików.... IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.13, 13:56
                      Niestety "małe ludziki" pozostały w RN Ustronia
                      • Gość: Misza Re: Uwolnić Ustronie od małych ludzików.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.13, 15:22
                        tutaj link do ciekawego precedensu , inicjatywa warta do skopiowania na Ustroniu:
                        nowagazeta.pl/2013/06/ps-10285-spoldzielcy-za-obnizka-diet-dla-rady-nadzorczej/
                        • Gość: Berek Re: Uwolnić Ustronie od małych ludzików.... IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.13, 16:29
                          Jak najbardziej jestem za obniżeniem diet dla członków RN.
                          • Gość: Misz Re: Uwolnić Ustronie od małych ludzików.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.13, 16:59
                            Facet w tym wywiadzie bardzo mądrze się wypowiada ,podaje całą masę oczywistych faktów choć dla wielu pseudodziałaczy bardzo niewygodnych np że :
                            "Uważałem, że nikt nas na siłę do rady nie zaciągał. Jeśli ktoś się zgłosił, to godził się na społeczną pracę na rzecz spółdzielni i spółdzielców. W takim razie dieta nie ma być formą dodatkowego zarobku, tylko rekompensatą za koszty i czas jaki poświęcamy na tę pracę, czyli koszty dojazdu na posiedzenia" itd. Za co zatem rekompensatą ma być na Ustroniu te 600 zł + koszty wyszynku na licznych posiedzeniach ?
                            nowagazeta.pl/2013/06/ps-10285-spoldzielcy-za-obnizka-diet-dla-rady-nadzorczej/
    • Gość: Peugeot 206 Re: Uwolnić Ustronie od polityki IP: 172.246.147.* 11.08.13, 11:56
    • Gość: Gabrysia Re: Test, just a test IP: *.algo.radman.pl 10.12.13, 18:12
      A wieta coś, o tych pieniondzach za odszkodowanie za ten hałas co to te samoloty bedom mi nad mieszkaniem na Ustroniu latać bo to lotnisko nam robić?
      • Gość: Barbie Ustronie...wielka wiocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 19:04
        A co ty nie umiesz pisać po polsku ? jak nie to spadaj do swojej wiochy , wprawdzie Ustronie to taka wielka wiocha zamieszkała przez takich jak ty , ale tutaj nie musisz się obnosić ze swoim chamskim pochodzeniem , nikomu tym nie zaimponujesz.
        • Gość: Gabrysia Re: Ustronie...wielka wiocha IP: *.algo.radman.pl 10.12.13, 19:11
          A my se tak gadamy u nas na Ustroniu, i głosujemy na PIS.
          • Gość: ona Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.13, 18:54
            Podobno wszystkie bardzo częste zgromadzenia "osiedlowych patriotów" czyli tzw.rady nadzorczej mają bardzo wystawną oprawę gastronomiczną .Ciekawe jaki jest roczny koszt
            utrzymania tych "patriotów" czyli miesięczna pensja + wyszynk + opłatek + jajeczko, ciekawe jak częste by były te spotkania gdyby goście działali społecznie czyli za dziękuję i spotykali się przy "mineralnej" z Biedronki czyli 0,99 gr.
            • Gość: c-iekawski Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.12.13, 09:32
              koszt utrzymania rady (ze sprawozdania za rok 2012) to około 110000 złotych , a czy to " osiedlowi patrioci" to inna sprawa, to raczej pazerni, zniedołężnieli emeryci( patrz wiek niektórych).
              • Gość: ona Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.13, 09:39
                Jestem po prostu zszokowana .Utwierdza mnie to w przekonaniu ze to powinna być dzialalność typowo społeczna . Względy finansowe i prestiżowe nie powinny być pobudką do takiej "aktywności" .
                • Gość: c-iekawski Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.12.13, 10:52
                  owszem działalność powinna być społeczna a i ilość członków rady zmniejszona do np. 11 osób , ale do tego potrzebny jest wniosek i poparcie na walnym, tak płacimy około 650 zł miesięcznie tzw radzie za nic nierobienie ( bo co to jest kilka uchwał i parę regulaminów w kadencji). Kuriozalne jest twierdzenie, że oni (rada) reprezentują nas a tymczasem reprezentują siebie i swoje, podkreślam swoje, partykularne interesy. Nasze interesy są dla nich obce, jak np rozliczenie CO.
                  • Gość: berberys Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.13, 20:54
                    Czy w RN powinni być ludzie myślący, mający swoje zdanie? Ależ skąd? Wprost przeciwnie. Najbardziej pożądani są bezmyślni członkowie Rady. Wtedy mała garstka decydentów rządzi wielkim Ustroniem na zasadzie:
                    wniosek zarządu ---> łapka w górę ---> dietka na konto.
                    • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 20.12.13, 08:47
                      berberys, słuszna uwaga. U wiekowych emerytów trudno szukać nowego, racjonalnego spojrzenia na sprawy spółdzielni. Oni tylko dorabiają do emerytury a los spółdzielców tyle ich obchodzi co nic!
                      • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 31.12.13, 07:50
                        A o to struktura wiekowa Rady Nadzorczej SM „Ustronie”:
                        Wiek powyżej 75 lat – 1 osoba (77 lat);
                        Wiek 70 -75 lat -3 osoby;
                        Wiek 65 - 70 lat – 3 osoby;
                        Wiek 60 – 65 lat - 3 osoby;
                        Wiek 55 – 60 lat - 1 osoby;
                        Wiek 50 – 55 lat - 3 osoby;
                        Poniżej 40 lat – 1 osoba.
                        I co czym my mówimy, co ci „staruszkowie” mogą zrobić dla spółdzielni, poza dorobieniem sobie do emerytury.
                        • Gość: mieszkanka Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: 217.96.36.* 31.12.13, 12:38
                          Od kiedy mądrość zalezy od wieku. (ile Ty masz)
                          • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 01.01.14, 08:41
                            a nie "mieszkanko", podałem jedynie strukturę wiekową urzędującej Rady. I nic nie ma do rzeczy mój wiek, możesz i ty podać, ale po co, nic z tego nie wynika? Nie ja wybierałem taką Radę i nic nie mam do "staruszków" poza tym że im płacę a powinienem płacić nie tylko za obecność w radzie.
                            • Gość: mieszkanka Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: 217.96.36.* 02.01.14, 08:24
                              Ja wybierałam tą Radę. Struktury wiekowej nie znałam.
                              • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 02.01.14, 09:56
                                po pierwsze nie "tą " radę a "tę" radę,po drugie szkoda, że nie znałaś ( co jest nieprawdą) bo była prezentacja kandydatów. Pozdrawiam
                                • Gość: mieszkanka Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: 217.96.36.* 02.01.14, 12:05
                                  Faktycznie popełniłam błąd.(w bierniku powinno być tę).Mnie ta Rada odpowiada i to jest dla najważniejsze. Widzę zachodzące korzystne zmiany.
                                  • Gość: c-iekawski Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 04.01.14, 08:48
                                    do mieszkanki, nie ważne , że Tobie odpowiada ma odpowiadać społeczności, Ustroniakom. A gdyby odpowiadała to nie byłoby sprawy sądowej ( w trakcie).
                                    • Gość: mieszkanka Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 04.01.14, 12:37
                                      Ważne bo też jestem mieszkankom.
                                      • Gość: c-iekawski Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 05.01.14, 06:12
                                        co znaczy jednostka, w całej tej zabawie ty się nie liczysz, nie rozumiesz tego.Co z tego, że jesteś mieszkańcem Ustronia tak jak 5835 członków spółdzielni, co z ich rodzinami daje potężną armię.
                                        • Gość: mieszkanka Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 05.01.14, 13:46
                                          1+1=2 10+10=20 50+50=100 i tak dalej.Nie żyję w samotności.
                                          • Gość: c-iekawski Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 06.01.14, 03:44
                                            tylko w czym? Żyjesz iluzjami, dopiero teraz uczysz się dodawania, czyżby nie za późno.Ale z drugiej strony lepiej późno niż wcale!
                                            • Gość: mieszkanka Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 06.01.14, 09:38
                                              Dodaje dobrze bo moja Rada jest.
                                              • Gość: ona.. Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.14, 11:33
                                                W czerwcu następne walne zgromadzenie będzie zatem okazja do podyskutowania o kosztach utrzymania tej "bardzo drogiej gromadki spryciarzy" .
                                              • Gość: c-iekawski Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 06.01.14, 12:02
                                                Tak tylko ci się wydaje, przyszłość niedługo pokaże
                                                • Gość: gość Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.14, 12:55
                                                  2 pytania do mieszkanki: 1. jak to się stało, że wybierając nową Radę jeden z jej członków jest już trzecią kadencję? 2. Czym kierowałaś się przy wyborze nowej Rady, w skład której weszła większość członków Rady poprzedniej?
                                                  • Gość: ddd Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 11.01.14, 10:27
                                                    mieszkance brakło konceptu w bronieniu nieudolnej rady i "staruszków". Może trwająca sprawa sądowa coś w tym temacie zmieni. Oby !!!!!!
                                                  • tom.asz1976 Re: Ustronie..kosztowni patrioci 14.01.14, 14:37
                                                    Gość portalu: ddd napisał(a):

> mieszkance brakło konceptu w bronieniu nieudolnej rady i "staruszków". Może trw
                                                    > ająca sprawa sądowa coś w tym temacie zmieni. Oby !!!!!!

Miejmy nadzieję, gdyż starą rade reprezentuje znana prawniczka z Radomia, czas pokaże co sąd na to wszystko powie.
                                                  • tom.asz1976 Re: Ustronie..kosztowni patrioci 14.01.14, 14:49
                                                    Miejmy nadzieję, gdyż starą rade reprezentuje znana prawniczka z Radomia, czas pokaże co sąd na to wszystko powie.
                                                  • Gość: gość Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.14, 17:45
                                                    Kolejne pytanie do mieszkanki: czy Rada zakończyła swoją działalność w 2013 roku?, do dnia dzisiejszego nie ma zamieszczonego w internecie harmonogramu dyżurów na I półrocze 2014 roku.
                                                  • Gość: kapral Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.14, 19:48
                                                    Gość portalu: gość napisał(a):

> 2 pytania do mieszkanki: 1. jak to się stało, że wybierając nową Radę jeden z jej członków jest już trzecią kadencję? ...

Chyba się mylisz. Ustawa nie dopuszcza czegoś takiego.
                                                    Cyt.:
                                                    "Nie można być członkiem rady nadzorczej dłużej niż przez 2 kolejne kadencje rady nadzorczej."

Jeśli są jakieś wątpliwości tego typu, to sprawę powinna szybko zbadać Komisja Rewizyjna Rady Nadzorczej.
                                                  • Gość: nieznany Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.14, 05:14
                                                    tak, ale kadencje rady nadzorczej są liczone od chwili wejścia ustawy.
                                                  • Gość: gość Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.14, 13:16
                                                    W oparciu o biuletyn spółdzielczy nr 6/styczeń 2008 r, nr 35/czerwiec 2010 r, nr 72/lipiec 2013 r
                                                    można policzyć, że od 2007 roku jest to 3 kadencja jednego z członków obecnej Rady. Statut przewiduje pełnienie tej funkcji tylko przez 2 kadencje.
                                                  • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.14, 13:53
                                                    W radach nadzorczych spółdzielni mieszkaniowych mogą zasiadać także osoby, które były ponaddwukrotnie członkami rad przed 1 sierpnia 2007 r. - orzekł w środę Sąd Najwyższy. Ograniczenia dotyczą tylko tych, którzy kadencje rozpoczęli po 1 sierpnia 2007 r.
                                                  • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 18.01.14, 20:44
                                                    Ograniczenia dotyczą tylko tych, którzy kadencje rozpoczęli po 1 sierpnia 2007 r.orzeczenie SN
                                                  • Gość: kowboj Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 07.03.14, 12:19

z innego forum

Gość: Zeroma 07.03.14, 11:01
                                                    Przecież na Ustroniu jest dokładnie taka sama sytuacja , po ponowionym w trybie szybkościowym przetargu wybrano również Inwestbud i to też z ceną wyższą od najniższej oferty , tylko że tam księgowa się zbuntowała i złożyła wypowiedzenie z tego bajzlu.

dobrze poinformowani nic o tym nie wiedzą np. mieszkanka, sąsiadka itd
                                                  • Gość: g Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: 217.96.36.* 07.03.14, 12:37
                                                    rada,rada,rada!
                                                  • Gość: uczciwy kowboj Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.03.14, 21:59
                                                    czy coś wiecie o rezygnacji księgowej na Ustroniu. będzie to chyba trzecia czy czwarta kolejna księgowa, nie poddająca się ciemnym sprawom w tejże spółdzielni.
                                                  • Gość: .,. Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 17:21
                                                    www.ekonomia.rp.pl/artykul/785728.html
                                                  • Gość: ddd Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 19.03.14, 07:57
                                                    z wpisów -Gazeta Wyborcza
                                                    h.g.1948

Podam na przykładzie Ustronia jak Prezesi robią w konia mieszkańców.Pan Dąbrowski podaje że są oszczędności nie podaje natomiast że my jako mieszkańcy oszczędzający i rozliczający się z ciepła w/g podzielników praktycznie nic z tego w formie finansowej mieć nie będziemy.Dlaczego? Otóż do tej pory koszty zmienne wynosiły 50% i z tej kwoty następowały zwroty dla oszczędnych.Teraz po ociepleniu budynków stropodachów wymianie stolarki koszty zmienne spadły do 35%.Łatwo wyliczyć jak spółdzielnia kosztem oszczędzających mieszkańców się "BOGACI"A teraz co do pracy Pana Dąbrowskiego i jego pionu technicznego.W bloku Osiedlowa 10 trzy lata temu podczas wymiany stolarki wymieniono również drzwi.Wadliwa była listwa mocująca szybę zespoloną.Wiatr gwizdał po klatce nie dając spać w nocy.Zgłosiliśmy trzy lata temu tą usterkę ponawiając co kilka miesięcy.Wiatr dalej hula.Druga sprawa chodnika z kostki z drugiej strony 10 ułożony w zeszłym roku już się "sypie''

Cały tekst: radom.gazeta.pl/radom/1,48201,15644649,Sezon_grzewczy__Zima_lagodna__takze_dla_portfeli.html#ixzz2wOBy24jH
                                                  • Gość: bbb Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.14, 14:45
                                                    jeśli masz rację to podaj nazwisko tego członka rady a nie kryj, włos ci z głowy nie spadnie, trochę odwagi.
                                                  • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.14, 17:03
                                                    p.Barski
                                                  • Gość: gość Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.14, 18:31
                                                    Uprzedzono mnie z podaniem nazwiska.
                                                    W 2007 roku wprowadzono nowe zasady dotyczące powoływania rad nadzorczych. Ustalono 3 letnią kadencję rady i zakaz zasiadania w niej dłużej niż przez 2 kadencje.
                                                    W myśl tych przepisów podczas trwania 1 kadencji omawianego członka Rady naszej Sp-ni wg dat wprowadzania informacji internetowych wygląda to następująco: propozycje zmian do regulaminu Rady Nadzorczej - pkt.11 paragraf 9 dodać nowy ust. 2 o następującej treści " nie można być członkiem Rady dłużej niż 2 kolejne kadencje Rady - publikacja 14.11.2007 r, projekt regulaminu Rady - publikacja 14.11.2007 r, propozycja zmian do Statutu - publikacja 13.11.2007 r.
                                                    Zatem w 2007 roku każdy członek pełniący funkcję w Radzie zdawał sobie sprawę o ilości kadencji. Statut Spółdzielni jest wyznacznikiem poszanowania prawa.
                                                  • Gość: xx Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.14, 19:39
                                                    prawo obowiązuje od 1 sierpnia 2007r- nie dotyczy obecnych członków rady-jest to II kadencja
                                                  • Gość: gość Re: Ustronie..kosztowni patrioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.14, 16:11
                                                    Do xx - z pełnym szacunkiem do Twojej wiedzy, moje zdanie jest inne. Przeczytaj orzeczenie Sądu Najwyższego II CSK 716-12-1, z treści którego wynika, że kadencja będąca w toku w dniu 31.07.2007r jest pierwszą kadencją. Zatem członek obecnej Rady nie powinien w 2013 roku do niej startować, bo wyczerpał limit.
    • Gość: Fiat Duna SC UK Nike Air Max 1 Men Jujube Red White UK easy1b IP: 31.41.219.* 17.03.14, 10:58
    • Gość: Kamilowsxi Kamilowsxi wita was :) IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.14, 14:31
      Siema, mam na imie Kamil mam 12 lat i lubie komputery, gre w piłkę i koszykówkę.

-------------------
    • koliber35 Walne, Walne i po Walnym 28.06.14, 22:10
      Nie ma szans na normalne, racjonalne i fachowe zarządzanie tą spółdzielnią.
      • frek Re: Walne, Walne i po Walnym 29.06.14, 10:22
        Szansa była tylko trzeba było chcieć pójść na walne. Skoro tego nie zrobiliście, miejcie pretensje tylko do siebie a nie do zarządu i rady, które potrafiły skutecznie zmobilizować swoich zwolenników!
        • koliber35 Re: Walne, Walne i po Walnym 20.09.14, 17:14
          Lidia Staroń znowu coś obiecuje, że zmieni prawo spółdzielcze na przyjazne członkom. Ale ja już w to nie wierzę.
          • frek Obiecanki cacanki 20.09.14, 18:48
            I dobrze kolibrze35, że nie wierzysz, co znowu zapowiada pani poseł Lidia Staroń!
            Radzę zapoznać się z przebiegiem prac komisji sejmowej NPS, której wiceprzewodniczącą jest poseł L. Staroń a wówczas sam przekonasz się, że mogą to być co najwyżej tylko nic nie znaczące obiecanki: www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PosKomZrealizowane.xsp?komisja=NPS
            Zbliżają się wybory do parlamentu - wprawdzie za rok ale już teraz niektórzy posłowie myślą o swoich dalszych losach i obiecują durnym i naiwnym spółdzielcom gruszki na wierzbie. I nie dotyczy to posłów tylko PO ale i PiS - zwracam uwagę na "popisy" posła PiS Jerzego Szmita z Olsztyna. O takich partiach jak SLD. PSL czy Ruch Palikota (teraz jakoś nazywa się to inaczej) nie piszę, bo te partie nie kryją się z tym, że działają ewidentnie przeciw nam, w interesie prezesów. Ale PO i PiS trąbią gdzie tylko mogą, że chcą nam ulżyć. Ale nadal proponują niekorzystne dla nas rozwiązania a w obu partiach są bardzo głębokie podziały odnośnie spraw spółdzielczych.
            • 1radomir Re: Obiecanki cacanki 21.09.14, 09:13
              Gdyby spółdzielnie nie były przystanią dla lokalnych niekompetentnych karierowiczów i politykierów a rady nadzorcze nie stanowiły ostatniej możliwości "dorobienia" dla emerytów i sfrustrowanych osobników ,byłaby szansa na sprawne kierowanie takimi molochami jak Ustronie.Niestety najczęściej jest tak że sm "zawłaszczane" są przez grupy towarzyskie czy grupy lokalnych spryciarzy nie mających pojęcia i nieświadomych czym mają kierować. Zarzadzane przez takie towarzystwo osiedla traktowane są jako przysłowiowe dojne krowy i ewentualne żródła elektoratu dla rozmaitych lokalnych wyborów .Ciemnej masie wystarczy cokolwiek obiecać aby uzyskać niezbędna minimalną choćby ilość mandatów.
              • frek Re: Obiecanki cacanki 21.09.14, 17:32
                1radomirze, nie uwierzę, że w spółdzielniach mieszkają jedynie bezmyślni idioci! Owszem, jest ich trochę ale co robi zdecydowana reszta? Tylko wyżywa się na forach internetowych zamiast wziąć sprawy w swoje ręce? I tylko bez końca narzekać jak jest źle?
                • koliber35 Re: Obiecanki cacanki 15.10.14, 16:42
                  Ludzie się zniechęcają, bo jak się zmobilizują i wybiorą nowych przedstawicieli do władz spółdzielni, to nowi po pewnym czasie robią to samo co poprzednicy i znowu nic się nie zmienia.
                  • lesz-e-k2172 Re: Obiecanki cacanki 22.10.14, 14:28
                    Hurra !
                    SM Ustronie będzie miało wreszcie głównego księgowego.
                    Według nie potwierdzonych wiadomości, spółdzielnia niebawem doczeka się głównego księgowego, jest to niewątpliwy sukces przewodniczącego Rady Nadzorczej i Prezesa. Zostały otwarte liczne oferty kandydatów na intratne stanowisko w spółdzielni. Liczba ofert 1! , jedyny kandydat ( niespełniający kryteriów konkursu) PYZARA, dotychczasowy p.o Głównego Księgowego.

Moje szczere gratulacje dla kandydata jak i też komisji konkursowej.
                    • 1radomir Re: Obiecanki cacanki 22.10.14, 19:39
                      Ile to trwa kariera takiego księgowego w tej spółdzielni ?? 6-mcy ? rok ? Ostatnio zmieniało się to towarzystwo jak rękawiczki .Dziwne to dlaczego te zmiany tak często następują ?
                    • lesz-e-k2172 Re: Obiecanki cacanki 09.11.14, 22:34
                      Po raz kolejny w budynkach Spółdzielni Mieszkaniowej ?Ustronie? kolportowana jest, do skrzynek pocztowych mieszkańców, ulotka autorstwa pana Jana Pszczoły, których treść zamieszczam poniżej .

To już nie jest to bitwa tylko wojna na ?Ustroniu? na ulotki i wyjaśnienia zarządu i rady.

Czy z pożytkiem dla mieszkańców, czy Członkowie okażą się zwycięzcami i beneficjantami tej potyczki?? Czas pokaże.

(1)ODPOWIEDŹ NA KŁAMLIWE BIULETYNY SM ?Ustronie?

OKRADAJĄ! OSZUKUJĄ! OCZERNIAJĄ!

Do prokuratury Rejonowej w Radomiu zgłosiłem doniesienie o popełnienie przestępstwa przez:
                      1. Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej ?Ustronie" pod przewodnictwem Piotra Skoczylasa;
                      2. Radę Nadzorczą SM ?Ustronie" pod przewodnictwem Andrzeja Łuczyckiego;
                      3. Badających bilanse za rok 2012 i 2013;
                      4. Lustratorów przeprowadzających lustrację za lata 2010 - 2012 w okresie od 23.12.2013 do 31.03.2014
                      to jest o przestępstwa określone w art. 77, 78, 79 Ustawy o rachunkowości w związku z art. 267 a, c i d
                      ustawy ę Prawo Spółdzielcze, załączając 16 dokumentów.

Kłamliwe tłumaczenia dotyczące prawdy , prawa i próbie jego ominięcia oraz arogancja w postępowaniu w niczym nie powinna zagłuszyć merytorycznej prawdy opartej na liczbach i faktach, które to dotychczas przytaczałem.

Jako członek naszej spółdzielni, byłem, jestem i będę wrażliwy na wszelkie cwaniactwo i głupotę.

Jeżeli moja ocena i kwoty przytaczane byłyby nieprawdziwe, to pan Łuczycki Andrzej i pan Skoczylas Piotr mogli to merytorycznie podważyć w różny sposób w tym również w trybie wyborczym, gdzie Sąd Okręgowy rozpatruje sprawę w ciągu 24 godzin a ewentualne odwołanie Sąd Apelacyjny w Lublinie w ciągu 3 dni.
                      Tak też było ze sprawą w tym trybie zgłoszoną przez pana Łuczyckiego Andrzeja posłowi Krzysztofowi Sońcie
                      w sprawie jego wypowiedzi i pism dotyczących centralnego ogrzewania na ?Ustroniu?. Pan Łuczycki zarówno
                      w Sądzie Okręgowym w Radomiu jak i w Sądzie Apelacyjnym w Lublinie nie uzyskał racji swojego pozwu.

Obydwaj panowie działania swoje lub zaniechania zwalają na dobre oceny badających bilanse, lustratorów i to że są to decyzje kolegialne.
                      Pragnę przypomnieć że przewodniczący rady Andrzej Łuczycki zgodnie z obowiązującym regulaminem Rady Nadzorczej reprezentuje, kieruje, zwołuje, przewodniczy a Prezes Zarządu spółdzielni, zgodnie z regulaminem - kieruje, reprezentuje, pełni funkcję kierownika zakładu, zwołuje, przewodniczy posiedzeniom zarządu, nadzoruje
                      i kontroluje pracą członków zarządu, nadzoruje sprawami organizacyjnymi, prawnymi, nad prawidłową gospodarką majątkiem i środkami finansowymi.
                      Tak więc kolegialność u tych panów to stwierdzenie ?to nie my, to oni inni robią za nas", próbując w ten sposób rozmydlić odpowiedzialność za decyzje lub ich brak.

1. Potwierdzam, że nastąpiło przedawnienie kwot nierozliczonych za wodę za lata 2008 -2010 w wysokości
                      1.319.116,13 PLN to czemu zgodnie z dokumentami przed, na Walnym i po oraz zapisami w biuletynie 87
                      z października 2014 roku cyt: sprawa w/w niedoborów wody wymaga ?konsultacji z rzeczoznawcami w celu
                      rozwiązania problemu niebilansowania się wody z lat ubiegłych".
                      W dotychczasowych wielu wyjaśnieniach przekazano mieszkańcom ?Ustronia" treści: przekazano w
                      grudniu 2012 roku do gminy miasta Radom sieć wodociągową wraz z hydroforniami." Wypowiedzi te
                      wynikają z dokumentów przed i na Walnym Zgromadzeniu w czerwcu 2014 roku w biuletynie nr 84,
                      konferencji prasowej i pismach z 2 lipca 2014 roku, w pismach załączonych do prasy, radia i telewizji i
                      wypowiedziach.
                      W biuletynie nr 87, usprawiedliwiając się niedoborami, że w lipcu i sierpniu 2014 roku przekazano dwie
                      hydrofornie a z jednostek ?A?, ?B? i ?C? nastąpi do końca pierwszej połowy 2015 roku.
                      Co było i jest populizmem, co jest prawdą a co kłamstwem?
                      Wielokrotnie piszecie i mówicie o wielkim sukcesie założenia na Ustroniu 18.400
                      wodomierzy. Czy wy macie pojęcie o tej liczbie?
                      Jeżeli jest to prawda i za tyle żeście zapłacili to jest następny temat do prokuratury.
                      Według ewidencji mieszkań na Ustroniu jest:

Jednostka Zimna woda /szt./ Ciepła woda /szt./ Łącznie
                      /szt./
                      A 2285 BRAK 2285
                      B 1415 BRAK 1415
                      C 2112 2112 4224
                      M 913 913 1826
                      P 1840 1840 3680
                      Razem 8565 4865 13430

(2)ODPOWIEDŹ NA KŁAMLIWE BIULETYNY SM ?Ustronie?

OKRADAJĄ! OSZUKUJĄ! OCZERNIAJĄ!

Zakładając, że nie wszyscy wymienili wodomierze (ryczałty) różnica jest ok 5000 szt.
                      Czy znów kolejna pomyłka czy może przekręt?

Dlaczego dotychczas nie założono wodomierzy głównych w 117 blokach? Według Waszej niedawnej
                      wypowiedzi jeden blok ma wodomierz na wejściu do budynku.
                      Obecnie piszecie w biuletynie 87 że zainstalowano wodomierze w 15 budynkach jednostki ?M? i 44 budynkach
                      jednostki ?P? - według ewidencji budynków mieszkalnych jednostka ?M? posiada 14 budynków a jednostka ?P? posiada ich tylko 36, czyżby było coś poza ewidencją o czym nie wiedzą członkowie?
                      Lustrator w swoim protokole na stronie 43 opisał ?spółdzielnia nie dokonała miesięcznych ani też rocznych
                      rozliczeń z tytułu podgrzania wody. Brak rozliczenia kosztów podgrzania wody odniósł skutek w postaci
                      skumulowania nierozliczonych sum z poszczególnych budynków w następującej wysokości: rok 2010 ?
                      414.621,72 zł. (należność przedawniona ? mój dopisek); rok 2011 -815.713,05 zł.; rok 2012 - 646.878,53
                      zł. razem 1.877.213,30 zł.
                      Dodajmy lata wcześniejsze i późniejsze i jest to obraz Waszego rządzenia kolegialnego.

2. W biuletynie 87 Zarząd i Rada podaje że kwota zwrotu za CO to 3.673.050,76 zł. wobec wszystkich
                      kosztów jakie zapłaciła spółdzielnia za sezon grzewczy, tj. 9.300.275,68 zł., czyli średnio zawyżone są
                      zaliczki o 39,49%.
                      Czy uważają panowie, że obracanie przez okres roku nadpłat powstałych z zaliczek zamiast zwrotu
                      mieszkańcom i natychmiastowe obniżenie do kwot rzeczywistych kosztów nie powinno być priorytetowym
                      zadaniem a nie chwaleniem się zabieraniem i oddawaniem pieniędzy mieszkańców bez odsetek.
                      Należy więc dokonać zgodnie z prawem znacznego obniżenia zaliczek.
                      ?Radpec? w 2014 roku nieznacznie obniżył cenę ciepła czego nie widać w panów decyzjach.
                      Odrębny temat to obciążenie za niedobory ciepła gnębiące mieszkańców i podział na koszty stałe i y
                      zmienne.

3. Potwierdzam bezprawne zawłaszczenie naszych i tylko naszych pieniędzy a nie spółdzielni przez decyzję
                      Zarządu i Rady nadwyżki na nieruchomościach w wysokości 1.036.042 zł. i poprzez ich wyzerowanie - skompensowanie
                      z niedoborami do czego nie mieliście żadnego prawa.

4. Odrębny temat to rozliczenie nadwyżki na windach do czego też nie mieliście żadnego prawa -
                      zawłaszczać kwotę w wysokości 126.653,04 zł. i zacząć waszą ekonomię od zera.

5. Okradliście również użytkowników garaży z kwoty 52.327,08 zł. poprzez zawłaszczenie ich dodatniego
                      wyniku i jego wyzerowanie a w następnym okresie od 1.01.2014 podniesienie czynszu nawet o ponad
                      44% w przypadku garaży przy ul. Czarnej 13 obok bazy spółdzielni.

6. Czy można wyjaśnić niepokój mieszkańców sąsiadujących z ?Tesco? i budową wielokondygnacyjnego,
                      dużego obiektu - z ksiąg Spółdzielni wyksięgowano ostatnio dotychczasowy majątek
                      a) budynek o powierzchni 84,37 m2 i wartości 7282,34 zł. tj. cena za metr kwadratowy budynku 86,31 zł.,
                      b) plac o powierzchni 291,96 m2 i wartości 9391,41 zł. tj. cena za metr kwadratowy ziemi 32.16 zł.,
                      przekazując na własność pana Łuczyckiego Andrzeja a następnie w krótkim czasie ta nieruchomość
                      zmieniła właściciela na jego zięcia, pana Marcina Chojnackiego,. który jest inwestorem tego budynku i
                      placu.
                      Jak dużą gotówkę zarobiliśmy my jako Członkowie Spdzielni

7. Zaznaczam, że nigdy nie byłem przeciwny brania kredytów przez Spółdzielnię na termomodernizację i jest
                      to pomówienie , czym nieustannie oczerniacie moją osobę za to, że jako jedyna spółdzielnia w Radomiu
                      wzięliście kredyty
                      • klawo_jak_cholera Re: Obiecanki cacanki 10.11.14, 20:49
                        Na odpowiedź na pismo o moich nadużyciach za CW czekam już dwa miesiące a pani w sekretariacie coś mówi bo ma mówić i nic nie wie gdzie, co i kiedy i nie potrafi odpowiedzieć na rzeczowe pytania, kiedy będzie jakakolwiek odpowiedź.

Zacznijmy tworzyć zbiorowe pozwy o niegospodarność naszego mienia.
                        • 1radomir byle do wiosny ..... 11.11.14, 12:28
                          Na bucie, arogancji i zgubnej pewności siebie niejeden już się przejechał.......
                          • igor06 Re: byle do wiosny ..... 08.02.15, 22:52
                            Czy zarząd SM Ustronie jest już pełnym składzie?
                            • lesz-e-k2172 Re: byle do wiosny ..... 09.02.15, 06:02
                              Oficjalnie na stronie internetowej spółdzielni zarząd w dalszym ciągu funkcjonuje w składzie dwu osobowym. Natomiast w otrzymanym piśmie podpisany jest jako główny księgowy Pyzara. Nie było komunikatu o rozstrzygnięciu ogłoszonego konkursu. Nieoficjalnie była jedna kandydatura w konkursie właśnie wspomnianego wyżej człowieka,że kandydatura ta nie spełnia w wielu punktach warunków regulaminu ogłoszonego konkursu, to już inna sprawa.
                              • klawo_jak_cholera Re: byle do wiosny ..... 09.02.15, 20:57
                                Księgowy-wa ważna rzecz.
                                Lecz.
                                Kto mi odpowie na pytanie, dlaczego płacę coraz więcej za "co" pomimo, że mniej grzeję po dokonanej termomodernizacji.
                                Patrzę na rachunki sprzed kilku laty i zaliczkę za "co" płacę na tym samym poziomie pomimo zmniejszonej (Spółdzielnia mniej kupuje ciepła) tzw. "mocy zamówionej".
                                Gdzie jest ten wkręt.
                                • koliber35 Re: byle do wiosny ..... 04.03.15, 11:51
                                  Teraz będziesz płacił niższe zaliczki na "co". Przynajmniej w mojej nieruchomości tak jest. Za to na inne koszty zarządu jest podwyżka.
                                  Czy jest powód do zadowolenia?
                                  Na "co" i tak po rozliczeniu rocznym trzeba będzie wyrównać. A podwyższone koszty zarządu to nie zaliczka, niestety.
                                  • janek644 Re: byle do wiosny ..... 11.03.15, 21:18
                                    Cz ktoś wie kto teraz jest główna księgowa i kto robił te podwyżki stawek? Co wogole dzieje się w naszej kochanej spółdzielni? Kto się teraz z kim spotyka? O Szymanskim i jego romansach jakoś tak cicho. Może ktoś coś wie, jakieś ploteczki?
                                    • lesz-e-k2172 Re: byle do wiosny ..... 12.03.15, 08:40
                                      na stronie spółdzielni w zakładce bip pod hasłem zarząd jest wymieniony skład zarządu co prawda bez zdjęcia Pyzary.
                                    • lesz-e-k2172 Re: byle do wiosny ..... 12.03.15, 08:43
                                      na stronie internetowej spółdzielni w zakładce bip pod hasłem zarząd jest wyszczególniony skład, co prawda bez zdjęcia Pyzary.
                                      • 1radomir to wyjątkowe osiedle....... 14.03.15, 08:17
                                        Uwolnić od polityki tego osiedla się nie da. Ilość mieszkającej tu ciemnoty podatnej na wszelkie manipulacje lokalnych politykierów-karierowiczów jest tak duża że zawsze stanowić bedzie znakomity kąsek przed rozmaitymi wyborami . Ostatnio mamy taką akcję roklejania na klatkach schodowych ogłoszeń o zebraniu mieszkańców z poltykami pewnej partii "rzekomo zatroskanej problemami osiedla" . Ciekawa jestem czy tych ogloszeń przypadkiem bezpłatnie nie rozklejali pracownicy SM i ile ta partia zaplaciła za wynajem pomieszczeń klubu osiedlowego dla swoich pokazowych akcji ?
                                        • 1radomir Re: to doprawdy wyjątkowe osiedle....... 14.03.15, 08:29
                                          Pytanie o powód i koszt wynajmu pomieszczeń klubowych na takie pseudozebrania (naszych, mieszkańców tego osiedla) zadamy na czerwcowym walnym zgromadzeniu członków .Nie mam zamiaru podobnie jak większość mieszkańców finansować z mojej kieszeni akcji przedwyborczych i wyborczych żadnych partii ani żadnych lokalnych spryciarzy i politykierów.
                                          • lesz-e-k2172 Re: to doprawdy wyjątkowe osiedle....... 16.03.15, 10:07
                                            podejrzewam, że do czerwca za pomniesz o całej sprawie
                                            • klawo_jak_cholera Nie dajmy zapomnieć sprawie. 17.03.15, 21:46
                                              19-marca AD.2015 o godzinie 18 na Ustroniu uprasza się lokatorów Ustronia o szerokie, ławne, tubylcze przybycie na spotkanie poświęcone inwestycjom, z "zagrabionych" funduszy, i klepnięcia ich na uporządkowanie placu przy TESCO.
                                              Znamy takie powiedzonka: " malwersantom (czytaj lokatorom), krwiopijcom (czytaj lokatorom) stanowczo mówimy NIE.
                                              Będę na tym ciekawskim spotkaniu i o bezpieczeństwo zapytam.
                                              • lesz-e-k2172 Re: Nie dajmy zapomnieć sprawie. 19.03.15, 09:18
                                                Kilkanaście dni temu mieszkańcy osiedla otrzymali pisma regulujące wysokość czynszu. Pismo zawiera jednak nieścisłość a wręcz kłamstwo, którym Zarząd nieudolnie próbuje się usprawiedliwić i winę zrzucić na Radę Miejską. Wobec tego skierowałem poniższe pismo :

Zarząd
                                                Spółdzielni Mieszkaniowej
                                                ? Ustronie?
                                                ul Wyścigowa 19
                                                26-611 Radom

dot: zawiadomienia o zmianie wysokości opłat czynszowych

Przed kilkunastoma dniami otrzymałem wraz z innymi mieszkańcami informację
                                                o zmianie wysokości opłat czynszowych opinii podpisaną przez wszystkich świętych spółdzielni inaczej Zarząd , trzech funkcyjnych Panów.
                                                Podejrzewam, że wspomniane pismo jest także znane i przewodniczącemu rady nadzorczej
                                                spółdzielni (obecnemu Radnemu) jak i pozostałym Radnym z ?Ustronia?.
                                                Czytam w uzasadnieniu cytuję ? nastąpiły regulacje opłat z tytułu: podatku od nieruchomości oraz opłat za wieczste (pisownia oryginalna) użytkowanie gruntów(tereny wspólne), które to opłaty
                                                uległy wzrostowi w roku 2014 zgodnie z decyzjami Gminy Miasta Radomia.?
                                                Otóż zarząd spółdzielni posługuje się nieprawdą i kłamstwem ( czego się nie spodziewałem),
                                                bowiem nie nastąpiła zmiana stawek a co za tym idzie, obowiązującej póki co, uchwały
                                                NR 236/2011 ( w załączeniu) i w dalszym ciągu obowiązują stawki wyszczególnione w tej
                                                uchwale a więc z roku 2011!.
                                                Na stronie internetowej UM w Radomiu ( UM Radom, finanse i podatki, podatki, podatek
                                                od nieruchomości, podaję w/w adres dla urzędników spółdzielni) zawarta jest informacja o treści, cytuję: ?Stawki w podatku od nieruchomości na 2015 r. zawiera uchwała Rady Miejskiej nr 236/2011 z dnia 12.12.2011r. w sprawie określenia wysokości stawek podatku od nieruchomości. Aktualne wzory informacji i deklaracji podatkowych są zawarte w uchwale
                                                nr 238/2011 z dnia 12.12.2011r. w sprawie określenia wzorów formularzy informacji
                                                i deklaracji podatkowych? z datą publikacji 08.01.2015.
                                                Tak więc stosowne służby spółdzielni miały wystarczająco dużo czasu ( do 24 lutego 2015) na
                                                zapoznanie się z aktualnie obowiązującymi przepisami w tym zakresie, łatwiej było przedstawić kłamstwo , dla prawie 8600 członków spółdzielni , niż zrobić to porządnie i zgodnie z prawdą,
                                                jest to czyste manipulowanie opinią publiczną, co oczywiście jest wielce naganne i godne
                                                potępienia.
                                                Jeśli także analizy kosztów są podobnie sporządzane w odniesieniu do poszczególnych nieruchomości i zgodne z przyjętymi zasadami czyli podlegające manipulacji, to serdecznie gratuluję Zarządowi.
                                                Oczekuję tą samą drogą ( jak informacji o zmianie czynszu) sprostowania i przeproszenie
                                                Członków, co za tym mieszkańców ?Ustronia? i Radomia, za podanie nieprawdy.
                                                Dziwne jest to, że byłym i obecnym Radnym, jakość ta manipulacja opinią publiczną
                                                nie przeszkadza i brak jest reakcji z ich strony.

Radom, dnia 11.03.2015r .

otrzymują:
                                                - adresat, wysłane drogą elektroniczną11.03.2015 godz. 16.30,odczytano 18.03.2015 godz. 9.58.
                                                - Rada Miejska - brm@umradom.pl ? Przewodniczący Dariusz Wójcik, wysłane drogą elektroniczną 11.03.2015
                                                godz. 16.30,odczytano ...............2015 godz. ...........
                                                - Radny p. Pszczoła, wysłane drogą elektroniczną 11.03.2015 godz. 16.30,odczytano 11.03.2015 godz. 18.23
                                                - a/a

W/w pismo zostało odczytane dopiero w dniu wczorajszym , po ponownym wysłaniu jego wysłaniu.
                                              • 1.moysi Re: Nie dajmy zapomnieć sprawie. 24.03.15, 11:34
                                                czy my mieszkańcy największej spółdzielni w Radomiu naprawdę nie możemy nic zrobić?czy nie możemy porostu zdjąć tych podzielników?mieszkam na parterze szczyt północny, w domu 17 stopni,mam już dość. Moja mama mieszka w bloku, który stoi prostopadle do mojego, okna południowe,w mieszkaniu cieplutko,duże zwroty za ogrzewanie,wyglądałam się ale wcale mi nie lepiej, pozdrawiam M
                                                • frek Zrobić możecie dużo ale nie chcecie! 25.03.15, 08:17
                                                  Szanowni członkowie Ustronia, oczywiście możecie zrobić bardzo dużo w przedmiocie podzielników, ale chyba już nie uda się ich zdjąć.

Bo właśnie pojawił się rządowy projekt nowelizacji Prawa energetycznego, który przewiduje obowiązek instalowania podzielników, bo wymaga tego jedna z dyrektyw Unii Europejskiej. Problem leży w odpowiednich regulaminach rozliczania ogrzewania w oparciu o podzielniki - przeważnie są one wyjątkowo nieprofesjonalnie sporządzone, członkowie rad nadzorczych i zarządów maja to w nosie, bo albo nie maja pojęcia o meritum problemu albo wychodzą z założenia, że oni i tak zarobią na opłaty za ciepło z racji diet czy wynagrodzenia za zasiadanie w tych organach.

Firmom rozliczającym koszty ogrzewania przy pomocy podzielników takim jak Techem czy Ista też nie zależy na prawidłowym rozliczaniu, wychodzą one bowiem z założenia, że to zleceniodawca usługi czyli spółdzielnie powinny im podać dobry system rozliczeń czyli regulamin. I tym sposobem powstaje błędne koło. Wskutek tego dochodzi do kolosalnych różnic w opłatach za ogrzewanie w ramach nawet jednego budynku.

Jedynym wyjściem z tej patowej sytuacji jest powstanie ogólnopolskiego porozumienia osób rozliczanych przy pomocy podzielników i zmuszenie różnych instytucji do wyeliminowania obecnych skandalicznych patologii w tej dziedzinie. Nie tylko w spółdzielni Ustronie ale i w wielu innych, o czym stale donoszą media.
                                                  • 1radomir to osiedle czy wysypisko śmieci .... 26.03.15, 17:13
                                                    Zarząd tej spółdzielni zaabsorbowany promocją siebie i lokalnych politykierów zapomina o spacerze po terenie którym wydaje mu się że tak sprawnie zarządza .Nawet ci państwo nie zauważyli ze osiedle tonie w brudach i przypominać zaczyna azjatyckie slumsy . Zapraszam zatem na moją jednostke C do przejazdu wąwozem którego skarpy przypominają coś pomiędzy publiczną kloaką a wysypiskiem śmieci .To podobno teren miejski ale czy dobry zarządca nie potrafi interweniować tam gdzie należy , no chyba ze promocja swoich "osiągnięć" jest dla nich priorytetem .
                                                  • 1.moysi Re: to osiedle czy wysypisko śmieci .... 14.04.15, 20:21
                                                    To bardzo proste i ktoś kiedyś wpadnie na ten pomysł. Montaż termometów zintegrowanych z nowymi podzielnikami (kolejna wymiana). Przy 21 stopniach w dzień,18 w nocy bez dopłat. Podzielniki uruchamiały by się same, nie wiem czy to jest do zrobienia,to nie moja bajka. Ja narazie w zimie to jestem królową śniegu i w pałacu z lodu mieszkam. :)
                                        • rebus03 Re: to wyjątkowe osiedle....... 18.04.16, 23:09
                                          @1radomir piszesz, że Uwolnić od polityki tego osiedla się nie da.
                                          A skąd to wiesz? Próbowałeś przynajmniej rozmawiać z sąsiadami na ten temat?
    • koliber35 Re: Uwolnić Ustronie od polityki 17.09.17, 02:01
      Co słychać ciekawego w tej spółdzielni?
      • klawo_jak_cholera Re: Uwolnić Ustronie od polityki 23.10.17, 22:08
        Układ trzyma się dobrze. Bez więkrzych zmian.
      • klawo_jak_cholera Re: Uwolnić Ustronie od polityki 04.03.18, 13:43
        Politycznie bez większych wpadek. ALE gospodarcze to trauma. A chodzi o rozliczanie się z mieszkańcami z dostarczonego ciepła. Słuszna decyzja o termomodernizacji (20-30 procent oszczędności na CO) zamieniła się traumę za pomocą władz spółdzielni, grupy zaufanych z Rady Nadzorczej i kilku niedorosłych mieszkańców Ustronia. Zmienione stawki za opłaty stałe i zmienne CO na niekorzyść mieszkańców doprowadzają do upadku gospodarstw. Po-mierniki na kaloryferach to następna wielka pomyłka w systemie rozliczeń. Mieszkańcy płacą za 55 stopni dostarczanego ciepła (ustawa) a kaloryfer wskazuje 40. Niedosyt ciepła kompensowany jest ciągłym konfliktem z mieszkańcami co utrzymuje na pozycji pana wice-spółdzielni Ustronie, który ostatnio podobnie jak pani Bińkowska stwierdził, że winni za taki stan rzeczy ponoszą głupi mieszkańcy. Ludziska na Gołębiowie powoli się budzą i postawili na podział tego konglomeratu komunistycznego. Jak będą rozsądni zostanie im w kabzie kasa na wakacje dla całej rodziny i to corocznie. Ustronie tez powinno ustalić podział na wspólnoty mieszkaniowe lecz nie na zasadzie podglądu spółdzielni kierowanej przez jednego z Radnych. Tam się dopiero dzieje we wspólnotach. Niektóre zarządy z tych wspólnot zaczynają szantażować mieszkańców zwyżką za CO do 4.2 zł od metra mieszkania. Cuda w gospodarowaniu Mocium panie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka