Gość: andrzej IP: *.146.147.171.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.03.10, 11:21 Moze ktoś mi doradzi gdzie na podkarpaciu poszukiwać pracowników (potencjalnch) z orzeczeniami o stopniu niepełnosprawności? Z góry wielkie dzięki, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: praca dla osób z grupami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 12:53 Jakiego typu praca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: praca dla osób z grupami IP: *.ostnet.pl 16.03.10, 09:59 ewa krytykuje kogoś kto ogłasza się iż pracował w określonych zawodach, a to nie znaczy że nadal może pracować w tych zawodach. Ta informacja jest tylko dla pracodawcy oceną czy dana osoba może być przydatna. Wiadomo że w zależności od doświadczenia mozna powierzyć odpowiednie stanowisko nie koniecznie w dotychczasowym zawodzie. Bardzo przykro że EWA pisze takie bzdury. Jeśli ktoś pracował jako murarz jego wiedza na tematy pilotarzu są zerowe! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 10:07 a ty myslisz, ze co pan z kwalifikacjami np. mechanika zostanie zatrudniony jako kto??? nauczyciel tego zawodu...bedzie stał i palcem pokazywał młodym co maja robic... No fakt murarz z grupa inwalidzka pilotem nie zostanie, po pierwsze pilot musi miec żelazne zdrowie również na papierze, po drugie kwalifikacje są niezbedne. Pan w cytowanej ofercie jasno przedstawia swoje kwalifikacje, wiec pomyśl zanim mapiszesz plissss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość xxy Re: praca dla osób z grupami IP: *.ostnet.pl 16.03.10, 10:28 Twoje rozumowanie jest bliskie zera! Kto gdzie i w jakim zawodzie pracował jest podstawą do ewentualnego zatrudnienia! Ja mam dyplom mistrzowski w zawodzie mechanika a ten dyplom uprawnia do praktycznego uczenia w tym zawodzie i nie jest powiedziane że wieloletnie doświadczenie i odpowiedni dyplom nie może być przydatny. Moja wiedza pozwala np ocenić wartość pojazdu już po uruchomieniu, oczywiście to będzie ocena wstępna. może i tobie mogę pomóc jeśli chcesz kupić auto. dalsza ocena pojazdu po kilku testach znanych tylko mnie. nadal myślisz że jeśli ktoś pisze jakie ma zawody to będzie np jeździł jako kierowca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 10:32 droga magdo bo rozumiem, ze to z toba nadal rozmawiam-:)) a powiedz mi czy Twoje wykształcenie i umiejętności sprawia, ze bedziesz lepszym ochroniarzem czy sprzataczem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 10:40 Dodam jeszcze, ze nie kwestionuje twoich umiejetności, skoro jednak masz tę grupe inwalidzką to domyślam sie, że z jakichs powodów zdrowotnych nie mozesz pracowac we wczesniej wykonywanym zawodzie, ale nadal jak widac szukasz pracy eksponując swoje uprawnienia i umiejętności, czyli że co?? Odkad jesteś na rencie to juz możesz, dolegliwosci nie przeszkadzaja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość xxy Re: praca dla osób z grupami IP: *.ostnet.pl 16.03.10, 11:02 Twoje rozumowanie jest bardzo ograniczone! Jeśli ja przejechałem 17000tyś kilometrów i byłem w wielu tarapatach oraz znam ten zawód od potrzewki to czy siedząc przy komputerze nie mogę rozliczać kierowców z paliwa , kilometrów itd? Powiem ci dla uspokojenia ja już spedziłem za kierownicą 36lat i dalsza jazda była by dla mnie karą. ja szukam pracy ale dla przyjemności i by mozna było zyć i być potrzebny. prosze nie oceniaj każdego wedługo swoich poglądów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 11:09 mój drogi to cie rozczaruje, do komputera to oni sobie znajdą długonoga blondynke lat 20 z trzema fakultetemi (moze nawet byc bez grupy-:), z grupa to oni szukaja kandydatów do tytułu "wół roboczy miesiaca" a z komputerem to tez masz problemy lekki, dyskusja andrzeja ze mna była na dole watku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość xxy Re: praca dla osób z grupami IP: *.ostnet.pl 16.03.10, 11:17 z tego co czytam to odbiegaszod tematu, jeśli nie masz co pisać to wyszukujesz kto jakie ma błędy w pisaniu. nasza dyskusja dotyczy zatrudnienia! mimo że w innym miejscu napisałem, to jakoś cudownym sposobem domyśliłaś sie że wątek dotyczy ciebie,masz i ty problemy z komputerem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 11:30 moja dyskusja merytoryczna była na dole watku z andrzejem.... Ty jako magda (chcesz stworzyc wrazenie tłumu??) napisałes, ze ja krytykuje kogos wykonujacego określony zawód gdzie jest ta krytyka??? napisałam, gdzieś ze zle robiłeś to co robiłeś???? W kazdym watku na samym poczatku podkreslasz, ze moje myslenie jest bliskie zeru??? Piszesz o sobie, jaki to jestes zasłuzony i co chciałbys robic w ewentualnej pracy... więc ja odpisuje tobie, na konkretne posty. siłą rzeczy temat zbacza na inne tory, przeczytaj innne watki przekonasz sie ,ze jest tak samo... mimo że w innym miejscu napisałem, to jakoś cudownym > sposobem domyśliłaś sie że wątek dotyczy ciebie,masz i ty problemy z > komputerem przeczytaj sobie pierwszy wątek pod którym podpisałeś sie jako magda, chyba nietrudno sie domyslic do kogo pijesz skoro pada wnim słowo ewa a tak sie podpisuje w całej tej dyskusji w przeciwienstwie do ciebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.03.10, 12:55 Na portalach z ofertami pracy. Do wymagań dodać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Działa nie tylko na Podkarpaciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość xxy Re: praca dla osób z grupami IP: *.ostnet.pl 12.03.10, 13:27 mam II Grupe jestem na rencie. z zawodu mechanik samochodowy, posiadam prawo jazdy kat. A,B,C,E,T. Pracowałem jako kierowca,jako mechanik, zaopatrzeniowiec. posiadam dyplom mistrzowski w zawodzie mechanik. kontakt tel. 603 757 440 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.03.10, 15:20 Witam:) Kobieta,III grupa ze schorzeniem specjalnym, korzystnym dla ew. pracodawcy. Kontakt GG 3632629.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: praca dla osób z grupami IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.10, 16:27 To się nazywa promowanie patologii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.03.10, 23:13 Prosze o adres e-mailowy, pracownikow z orzeczeniem niepełnosprawności mozna szukac m.in w PUP, ale jakby co - ja też się kwalifikuje, choc w PUP-ie nie jestem zarejestrowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.10, 11:39 Dziękuję za odpowiedzi, Może wyjaśnię że ogólnopolska furma z sektora, ochrony, sprzatania i prac porządkowych rozpoczyna działalność na terenie pokarpacia i lubelskiego. Będą więc na bierząco potrzebni nowi pracownicy do różnego rodzaju pracy (ochrona, sprzatanie, prace pomocnicze itp). Oczywiście najlepiej aby to byli pracownicy z orzeczeniem o niepełnosprawności ale nie jest to ostateczne kryterium. Zainteresowanym podaję mail na który proszę wysyłać ewentualne CV. s.kielecki@clarsystem.pl firmę można sprawdzić pod następującym adresem: www.clarsystem.pl Dziękuję za odzew, Ps. do gościa x - nie jest to kolego promowanie patologii chociażby dlatego że niepełnosprawność to nie jest patologia. Zastanów się przyjacielu zanim ciś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: praca dla osób z grupami IP: *.rz.izeto.pl 13.03.10, 11:47 niepelnosprawni ochroniarze - dobre sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fffela Re: praca dla osób z grupami IP: 109.243.189.* 13.03.10, 13:18 Nie wiem co cię tak dziwi?W większości sieci handlowych ochroniarzami są niepełnosprawni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: praca dla osób z grupami IP: 81.219.69.* 13.03.10, 14:33 Odpowiedz sobie tylko na pytanie czy byłbyś taki szlachetny gdybyś musiał płacić za niepełnosprawnych pełną stawkę Zus. Myślę, że wtedy do głowy by Ci nie przyszło aby zatrudnić niepełnosprawnego ochroniarza. Proceder w którym uczestniczysz wygląda tak, że 90% "niepełnosprawnych" jest niepełnosprawnymi tylko na papierze (załatwiają lewe renty - znam mnóstwo takich ludzi). Niestety te 10% prawdziwych niepełnosprawnych ma duże problemy z przyznaniem im orzeczenia o niepełnosprawności (znowu działalność zusu). Ale wracając do problemu to oczywiście nie Twoja wina, że zatrudniając nie pełnosprawnych masz niższe koszty. To po prostu Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowiak Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 14:45 ja znałem takiego jednego co był za zdrowy na rente, paradoksalnie decyzja odmowna ZUS przyszła w dniu pogrzebu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fffela Re: praca dla osób z grupami IP: 109.243.159.* 13.03.10, 15:26 Zyski z ZUS to jedno,a żywa gotówka z PFRON-u to kolejna kaska dla pracodawcy.Za zatrudnienie osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności otrzymuje ponad 2200(z chorobą psychiczną ponad 2500),za umiarkowany st.niepłn.ponad 1780(chor.psych.ponad 2000),za lekki 765zł,a płaci pracownikowi najczęściej najniższą krajową 1317zł.Zatrudniając 100 osób lekko może wydrzeć z PFRON 120 tys co miesiąc.Jeżeli ma dobrą księgową mogą kombinować na wiele innych sposobów ponieważ pracodawca otrzymuje pieniądze na indywidualną pomoc dla niepełnosprawnych,indywidualny program rehabilitacji.Ci oczywiście nie mają pojęcia co im się należy,albo boją się o cokolwiek poprosić,a pracodawca szasta na lewo i prawo pieniędzmi przeznaczonymi na ich rzecz.Ponadto użala się wciąż ile to kłopotów ma z zatrudnianiem takich osób i płacze,że chyba będzie musiał zrezygnować,bo TO MU SIĘ NIE OPŁACA!!!Mój długi wywód jest po to,aby niektórzy zrozumieli jaki to jest fantastyczny biznes zatrudniać niepełnosprawnych-wilk syty i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.10, 17:28 Tak naprawdę to nie wiem o co wam chodzi?? O to ze ktoś wykorzystuje prawo a tym samym daje osobom z orzeczeniem niepełnosprawności pracę? Chcecie powrotu do PRL'u gdzie "nie było" niepełnosprawnych. Siedzieli pozamykani w domach. To normalne że przepisy sa naginane ale tak jest w każdej dziedinie naszego zycia - tu przychylam się do gościa x - po prostu POLSKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 17:39 obawiam się, ze nie wiesz co mówisz... w PRL u praktycznie kazdy niepełnosprawny mógł pracowac, vide chociazby rzeszowskie spółdzielnie inwalidów: MUSI, RENA SPÓLNOTA, te pamietam, moze było wiecej. Poza tym portiernie zazwyczaj "obstawiali" inwalidzi. Wprowadzenie obecnych przepisów miało na celu zrównanie szns inwalidów na wolnym rynku, gdzie z reguły mieli mniejsze szanse na pracę niż zdrowi. Jak widac te przepisy doprowadziły do patologi, najpierw starasz sie o rente, później dostajesz pracę. Czy wydaje ci się, że jakby nie było tych przepisów to nie byłoby tych miejsc pracy...bzdura, tez ktos musiałby pracowac z tym, ze nie byłby de facto na utrzymaniu państwa, ale płaciłby mu pracodawca. W rzeszowie sa firmy praktycznie zatrudniajce samych niepełnosprawnych, czy myślisz, żegdyby nie było tych przepisów nie byłoby tych firm??? byłyby z tym, ze przynosiłyby swoim właścicielom mniejsze zyski. Osoby faktycznie niepełnosprawne nadal nie maja szans na zatrudnienie. widziałeś np. w którymkolwiek McDonaldzie czy sklepie pracownika z zespołem downa, nie bo dla takich ludzi nadal nie ma pracy, mimo istnienia "podobno" sprzyjających przepisów. Na zachodzie tacy ludzie pracują, u nas szanse ma młody zdrowy "inwalida 3 grupy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 17:42 przepraszam za literówki, pospieszyłam się i wysłałam przed sprawdzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.10, 20:38 Jak sama napisałaś Rena, Musi to spółdzielnie i do tego ZPCHR a więc twpry powstałe tylko dla ludzi niepełnosprawnych. Natomiast dofinansowanie od Państwa zapewnia pracę każdemu niepełnosprawnemu. Myslę że gdyby nie to dofinansowanie to raczej ludzie ci nie mieli by pracy. Dlaczego? Wydajność. Człowiek chory jest mniej wydajny niz człwoek zdrowy a koszty płacy są niestety takie same. Rachunek droga Ewo jest więc prosty. I niestety w kapitaliźmie w przeciwieństwie do socjalizmu ważniejszy od człowieka jest zysk. To smutne ale i prawdziwe. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 20:53 "Natomiast dofinansowanie od Państwa zapewnia pracę każdemu niepełnosprawnemu" ty zartujesz czy jestes pracowadwc czerpiacym zyski z PFRON-u??? Ja z uporem maniaka twierdze, ze tylko minimalny odsetek naprawde niepełnosprawnych korzysta z tych przepisów. znam firme zajmująca sie sprzataniem biur w Rzeszowie, która zatrudnia takich "niepełnosprawnych", znam tez kilkoro takich "niepełnosprawnych' i powiem Ci, ze chciałabym byc taka "chora" jak oni. Mam kolezanke z liceum, która w wieku 34 lat była taka 'chora", ze dostała grupe inwalidzka, na pytanie co jej jest usmiechnęła sie głupio.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 21:02 Juz z doczytałam, ze jestes pracodawca...mam pytanie zatrudnisz młodego człowieka z zespołem downa?? Syn mojej znajomej siedzi w domu bo nie ma dla niego zadnej pracy, stopień niepełnosprawności oczywiście ma. Jesteś zainteresowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.mm.pl 15.03.10, 16:45 Nie wiem dlaczego eskalujesz temat w taki sposób? Wiadomo że zespół downa to charakterystyczny przypadek niepełnosprawności i w branzy którą reprezentuję raczej ciężko było by znaleźć etat. Jeżeli masz pomysł jak chłopaka wykorzystać to sprawdź nasze możliwości na stronie www a następnie czekam na propozycję. Łatwo jest narzekać Ewo trudniej walczyć z wiatrakami. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 22:23 eskaluje temat powiadasz???? Zespól downa to jak piszesz "charakterystyczny przypadek"... Otóż drogi pracodawco goooovno prawda, ze tak brutalnie napisze. To dla takich przypadków powstał PFRON, nie dla "MŁODYCH ZDROWYCH Z LEWĄ GRUPA INWALIDZKĄ". Piszesz: Tak naprawdę to nie wiem o co wam chodzi?? O to ze ktoś wykorzystuje prawo a tym samym daje osobom z orzeczeniem niepełnosprawności nawet się chłopie nie czaisz, walisz prosto z mostu, wykorzystujesz prawo dajac prace ludziom z orzeczeniem niepełnosprawności a nie NIEPEŁNOSPRAWNYM, bo ty niepełnosprawnych nie potrzebujesz... Piszesz, ze ja narzekam tak a ty "walczysz z wiatrakami"...z wiatrakami to walczą rodziny tych naprawdę niepełnosprawnych, którzy o pracy moga pomarzyc... Potem się jeszcze oburzasz, ze ktoś to nazywa patologia bo to jest patologia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.10, 07:09 Widzę ze ktoś Ciebie lub Twoich znajomych skrzywdził i teraz nie patrzysz trzeźwo na temat więc nasza polemika nie ma głębszego sensu. Jesteś niby taka sprawiedliwa ale nie zastanowisz sie ze oczerniasz kogoś kogo nie znasz. Skąd wiesz kogo zatrudniamy w naszej firmie? Czy sa to osoby zdrowe, z 1,2,czy 3? Jak napisałem swiat nie jest jeszcze doskonały więc nie wymagaj doskonałości. Co niby mają zrobyć pracodawcy? Zatrudnić wszystkich z downem? Sorry z brutalbość ale to by oznaczało upadek jakiegokolwiek przemysłu. Od ich wspierania jest Państwo a nie pracodawcy. No ale nie napisałaś mi w jakim charakterze miałbym zatrudnić tego chorego chłopca? Czekam na propozycje Ewo. Wyobraź sobie że jestes HR owcem w mojej firmie i masz mu zorganizować etat tzn, znaleźć stanowisko - oczywiście nie samodzielne przy tym schorzeniu, znajdź mu zajęcie, itp. Kto wie jak się wykarzesz to może i Ciebie zatrudnie (to nie jest ironia) Ps. I nie obrażaj młodych ludzi, którzy maja grupy i nie dyskryminuj kogoś tylko dlatego że jest młody i nie ma downa tylko np inne kłopoty zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: praca dla osób z grupami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 09:03 andrzeju ja nikogo nie obrazam, to co pisze jest niestety prawda, brutalna ale prawda, przepisy te w wiekszosci pozwalaja na tworzenie patologii patrz: "oferty" które dostałes na forum.... mam II Grupe jestem na rencie. z zawodu mechanik samochodowy, posiadam prawo jazdy kat. A,B,C,E,T. Pracowałem jako kierowca,jako mechanik, zaopatrzeniowiec. posiadam dyplom mistrzowski w zawodzie mechanik. mechanik na rencie, ale bardzo chetnie oferuje swoje usługi jako mechanik, kierowca. Skoro moze pracowac w zawodzie??? Witam:) Kobieta,III grupa ze schorzeniem specjalnym, korzystnym dla ew. pracodawcy. hmm ciekawa oferta schorzenie korzystne dla pracodawcy????? Znaczy co??? zatrudniajac owa pania pracodawca zgarnie sporo kasy tak??? Ty uwazasz to za normalne...no tak przepisy na to pozwalają to sie korzysta, ... Ja pisałam o czym innym, ze te przepisy dą do dooopy bo powinny promowac prace rzeczywiscie niepełnosprawnych a nie niepełnosprawnych korzystnych dla pracodawców. Tu tkwi sedno sprawy, ja wiem że człowiek z downem jest niekorzystny dla pracodawcy... Zegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: praca dla osób z grupami IP: 94.42.116.* 16.03.10, 10:54 Popieram panią Ewę. Nie dość,że nie ma "pracy" to przy każdym etacie pisze "mile widziane osoby z grupą..." Tylko,że te osoby nie są później w pracy traktowane jako rzeczywiście niepełnosprawni...tylko się nimi "orze jak może", a rzekoma grupa była potrzebna pracodawcy tylko dla jego osobistych korzyści materialnych... I do czego doszło? zdrowe,młode osoby wydaja mnóstwo kasy aby "załatwić" sobie grupę... Dzisiaj już nie wystarcza,że człowiek ma odp. wykształcenie i doświadczenie... Dzisiaj jest "mile widziana grupa..." to stawia potencjalnego pracownika przed szereg... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: praca dla osób z grupami IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.10, 15:00 Tak tylko na zakończenie zastanawiam sie dlaczego te młode osoby wydaja pieniadze na uzyskanie grupy? Sami towrzą patologię więc nie powinny miec potem problemu. Nie popieram oczywiście tego ale dlaczego mam nie zatrudnić kogoś kto taka grupę posiada? Nie mnie sądzić czy ma ja słusznie czy tez nie. Ja nie jestem lekarzem orzecznikiem tylko pracodawcą. Czy to jest jasne? Może dofinansowań z Unii też mam nie brac bo to nie etyczne - ktoś powie? Czyli mam tylko dawać ale juz żadne ulgi to nie. Nie rozumiecie że gdyby tak wszyscy robili to oczywiście może i każdy z zespołem downa miał by posadę ale ceny produktów wzrosły bo tak o 50% z racji na wzrost kosztów wyprodukowania lub wytworzenia danego produktu. Nie bedę tego więcej opisywał bo to nie wykład z ekonomii. Proszę tylko abyście patrzyli na to z każdej strony. Jeszcze raz podkreślam swiat nie jest doskonały a sprawiedliwie nie zawsze znaczy po równo. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś