Gość: wolny rynek IP: *.rzeszow.mm.pl 26.03.10, 20:37 Stowarzyszenie=Banda Frustratow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GOSC Restauratorzy z Rynku protestują IP: 94.42.117.* 26.03.10, 20:44 W ogóle to zlikwidowac pijaństwo na rynku w Rzesowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.10, 20:50 Hmmm coś w tym jest bo tam czasami usiąść spokojnie nie można bo jakieś pijane bydle zaczyna drzeć ryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 21:01 Powołując się na tę uchwałę restauratorzy-awanturnicy strzelili sobie sami gola! W roku 2004 plyta rynku wyglądała całkiem inaczej i rzeczywiście wtedy ogródki przylegały do budynków! W roku 2010 już po przebudowie, płyta jest zmieniona i są wytyczone alejki dla spacerowiczów, na których nie ma możliwości ustawienia ogródka! W tej sytuacji, niestety "drodzy" restauratorzy łamaliście postanowienia uchwały przez lata 2007, 2008, 2009. W tej sytuacji należałoby zwrócić się do Pana Prezydenta o likwidację w tym roku ogródków letnich - odwołanie przetargu! A następnie czekać na zmianę uchwały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.autocom.pl 26.03.10, 21:02 Wyobrażmy sobie,że ktoś ma myjnię samochodową.A przed tą myjnią jest kawałek placu należącego do miasta.I na tym placu w lecie chciałby też myć samochody i za to miastu zapłacić.Ale ktoś z miasta mowi,zrobię przetarg,bo przecież te samochody może na tym placu myć każdy.To nic,że nie ma wody.Da radę.I ten facet z myjni musi się ścigać z gościem,co kupił Karchera w Castoramie za trzy stówki.I gość nie ma szans.I patrzy jak przez jedną trzecią roku przed nosem pracuje konkurencja z wiadrem, bo nie ma wody.A teraz - gdyby hipotetycznie trzeba było mieć koncesję na myjnię i jeszcze zgodę inspekcji sanitarnej.Facet z karcherem jej nie ma.Patrzysz przez okno na nielegalną konkurencję, ktora w majestacie zgód urzędniczych niszczy ci życie i twoją firmę.To Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 21:10 Nie chodzi o sprzęt, jakiego używasz do mycia samochodow, tylko o konkurencję. Prawo do konkurencji jest ważniejsze niż twoja firma, która nie radzi sobie na rynku! To klient ma mieć wybór a nie przedsiębiorca jakieś nieuzasadnione przywileje! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Restauratorzy z Rynku protestują 26.03.10, 21:22 A ja organizuje protest przeciwko cenie browaru pod tymi parasolami i namawiam do niego restauratorów. Moim zdaniem miasto powinno ustalić cenę urzędową - 4.5 za 05 L i pod takim warunkiem dopuszczac do licytacji. Za pół bańki mam miec na 10 piw i coś na ząb w tych ich przybytkach :) I o to trzeba walczyć :) Inaczej zakleję czarną folią cały rynek, a jak trzeba będzie zaleję za własną kasę asfaltem, bo lubię czarny kolor i zapach rozparzonej w słońcu smoły. Niech reastauratorzy zrobią manifestację pod ratuszem w ramach takiej akcji "ŻĄDAMY OBNIŻKI CEN PIWA" i niech walczą o to: Jak cos wiem gdzie kupić tanio petardy, nakrętki do śrub załatwi się ze Śrubexu,po swiece dymne na krety podjedzie się do rolniczo- ogrodniczego. Do tego tylko jeszcze trąbki syrena, flagi, Matka Boska ze światełkami no i tradycyjne hasła. Najpierw pod swoimi biznesami: "Chodźcie z nami" i " Złodzieje, ZŁO-DZI-JE!" , a potem pod balkonem ratusza "Po-BŁO-GOSŁAW!, "Po-BŁO-GOSŁAW" i na końcu: "Ko-chamy Ciebie - KO-CHAMY CIEBIE!" Niech restauratorzy walczą ze złodziejstwem i wyzyskiem w ich restauracjach! Niech krzyczą głośno i zaklejają kasy czarną folią. Niedługo sobie 8 zeta krzykną za laną Tatrę albo Leżajsk i ja będę musiał to kupić carramba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 21:51 A tak sobie myślę, i doszedłem do wniosku , że to stowarzyszenie to organizacja przestępcza! Najpierw zmówili się co do cen za ogródki, a teraz protestują i popełniają następne przestępstwo! Nie dziwię się , że Prezydent z nimi nie chce rozmawiać, bo to nie jest partner do rozmowy! Tylko wymagają, a przy tym myślą jakby tu wyrolować partnera w rozmowie(miasto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.10, 22:15 Epilog protestu będzie bardzo żałosny nie powstaną ogródki tej kwitnącej wiosny Protestujcie dalej, Róbta co chceta Na piwo pójdę do hipermarketa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaźmirz Tys prowda! IP: *.19.165.39.osk.enformatic.pl 26.03.10, 22:50 Mała pizza i dobre piwo w BUTELCE. Co mi więcej do szczęścia potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkmm Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.ghnet.pl 26.03.10, 22:03 Mimo że mieszkam w Krakowie to w ogródkach rzeszowskiego rynku bywam raz w roku na kolejnych leciach ukończenia studiów na UMCS.I jestem z nich bardzo zadowolony-są lepsze niź krakowskie.Dlatego jestem zdziwiony że teraz będę musiał uprawiać sprint na dystansie 75 m a tego nawet w Krakowie nie ma!!!Urzędzie Miasta Rzeszowa trzeba się stuknąć w głowę i sprawę jeszcze raz przemyśleć!!!Chyba że CBA zmieni warunki przetargu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 22:15 No właśnie zmieniło warunki przetargu i dlatego takie protesty! Odpowiedz Link Zgłoś
magdazet10 Re: Restauratorzy z Rynku protestują 26.03.10, 22:23 Popieram protest restauratorów bardzo lubię rzeszowskie ogródki są bardzo przyjemne tylko ta odległość do pokonania 75 m bez sensu ! Trzymam kciuki za Was Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 26.03.10, 22:41 Ja mogę pomykać nawet 100 metrów do klopa, byle tylko cena piany drastycznie spadła. Zresztą do każdego piwa można wydać nocniki na łancuchu. Gdzie tu jest jakiś problem? A tak w ogole, to znam jednego takiego restauratora i z tego co mi mówił to członkowie tego całego śmiesznego stowarzyszenia w poprzednich latach nie wiadomo z jakiej paki płacili kilkakrotnie mniej za m2 wynajmowanej powierzchni niz cała reszta. Nie wiem czy to prawda niech ktoś to rozwikła na forum. I jeszcze jedno ratuszowe ceny wynajmu metra kwadratowego rynku pod rabatki piwne jeszcze niedawno należały do najwyższych w Polsce. Czy to nie lekkie przegięcie. Dla przykładu w Toruniu na rynku widziałem jakies maks 3 lata temu piwo po 4 złote, kiedy u nas prawie wszędzie było po 5 i 5.5. Czy kogoś u nas "zgrzytło" w dekiel czy może wszyscy mają pogięty? :) Nie żebym coś tego ... tak się ino pytom jako ciemny chłop podkarpacki na smakach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 22:52 Pewnie i tak było jak mówisz czy piszesz. Bo prezio tego stowarzyszenia teraz będzie robil malutkie piwo po 15 zeta - słyszałem w tvp3 - a druga sprawa to jak preziowi stowarzyszenia chce się zapalić szluga to szuka znajomych po rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burczybas No nic tylko się popłakać idzie... IP: 89.230.85.* 27.03.10, 00:15 1.Przedsiębiorca w Polsce musi mieć w ciągu pierwszych 3 miesięcy działalności swojej firmy: nowy dom, nowy samochód, wypasione hobby albo coroczne zagraniczne wakacje, laskę na boku, że o „skórze i komórze” nie wspomnę. Dlatego wszystko co mu przeszkadza w szybkim dorobieniu się oprotestowuje. 2.Rynek w Rzeszowie to miejsce przy którym raczej ciężko o fajny PUB więc się nie dziwie, że Państwo chociaż w lato chcą ściągnąć ludzi na trudne do spaprania ogródki piwne, bo na ściąganie ludzi w pozostałe pory roku brak im pomysłów 3.Jak ktoś otwiera biznes to powinien się zastanowić nad otoczeniem w którym zaczyna. Jeśli jest ryzyko że ten „biznes” nie będzie miał racji bytu przez 6 miesięcy w ciągu roku to albo tak gospodaruje żeby zarobić wystarczająco dużo w ciągu tych 6 pozostałych miesięcy albo otwiera go w innym miejscu, albo zmienia profil, albo zatrudnia się jako kucharz u kogoś innego… a nie wiecznie narzeka…. A bo adwent, bo post, bo deszcz, bo mróz, bo wiatr, bo dolar nisko stoi… Ludzie gdzie Wasza ambicja? Żeby uzależniać co roku swoje być albo nie być od loterii z metrażem… „80, 75, 40… o Boże, za 5 metrów zbankrutuje”. A ZAŁÓŻ SOBIE INTERES WINNYM MIEJSCU!!! A ZRÓB COŚ CO SPRAWI, ŻE ZAROBISZ MIMO DURNEJ DECYZJI URZĘDNIKA. To dlatego w Rzeszowie jest tak nudno, bo ludzie nie mają pomysłów, bo są nudni, bo są sztampowi i bez horyzontów. Tu aspiracje kończą się na organizowaniu imprez dla Sokółki, Ropczyc i Przeworska… Specjalnie spłycam bo wiem że są ludzie którzy nie wsuwają nosa do tych marnych zakapcaniałych rzeszowskich „klubów” i „pubów” bo nie ma w nich nic co by ich do nich przyciągnęło. Żyjemy w czasach iPhonów, iPodów, iKiełbasy, i… tak dalej a oferta miejsc picia piwa kończy się na ubitej popielniczce (z wyjątkami). Kończcie wreszcie te targi i ZUSy popłaćcie, bo nam nasze emerytury zbankrutują bez żadnego przetargu i protestów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 01:55 Byłem dziś w Rynku, czarne szyldy widziałem, zwracają uwagę wielu osób choć nie każdy wie o co chodzi. Popieram akcję w 100% bo sam bym się wku.... jak bym miał lokal który funkcjonuje od lat, przynosi zyski, klienci są i stali i wciąż przybywający nowi czyli wszystko ok, mam kibel, pozwolenie i wp.....la mi się ktoś z zapiekankami czy inny agent. Ja mam się narażać na straty, stres i użeranie bo mi pod drzwiami konkurencja wbija. Niech robią przetarg ale na miejsca nie przypisane do lokali, niech wystawia więcej placu. Po cholerę przejścia, niech cena ogródków po bokach będzie niższa bo siła woli są mniej atrakcyjne dla klienta, niech je zawężą a wydłużą w stronę centrum płyty i niech wydzielą więcej to i więcej będzie kasy dla miasta. Świetny ten przetarg, w lecie mi się ktoś z Króla Kazimierza przed wejście wbije a w zimie jak trzeba będzie 3 tony śniegu przerzucić to jemu pług odśnieży a ja będę zapieprzał z łopatą żeby w rynku było git. Porażka z tym przetargiem z tego co doczytałem. Żal mi tych co mają te lokale bo jak by nie było pomysł na biznes mieli, o interes dbają i jest to ich sposób na życie, wszystko jakoś zawsze grało ale nagle miastu mało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 02:00 I jeszcze jedno pytanko. Poza tym że będę zawalał 75m do kibla to jeszcze nie ma pewnie co liczyć na ładną barmankę polewającą piwko, bo nawet dobrze zbudowana nie utoczy beczki z piwem 75 metrów na ogródek z knajpy :))) szkoda słów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.10, 04:03 CBA to sie za chwie zainteresuje ale tym Stowarzyszeniem co tak kombinuje na boku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CBA Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 17:07 CBA to się powinno zainteresować dlaczego miasto zmienilo warunki przetargu w ostatniej chwili ...jak mówil p. v-ce Prezydent w telewizorni: "bo np. jest lokal (w domysle jeden), ktory ma 32 metry do rynku i odleglość 30 m byla dla niego krzywdząca"...więc znieniliśmy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CBŚ Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 17:12 No to widzisz po co z takim lokalem zaczynaliście wojnę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhh Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:15 jak bedzie ladna i miala co trzeba to kolega z pubu jej pomoze :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ven konkurencji się boją!!! IP: *.41.40.107.sub.mbb.three.co.uk 27.03.10, 05:15 oj biedni sprzedawcy piwa widzą że ich usługa marna to się boją lepszej konkurencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 11:01 ludzie czy wy wszyscy na głowę upadliście? ja tu czegoś nie rozumiem... chcecie taniego piwa, łatwego dostępu do ubikacji i najlepiej jeszcze pięknych kelnerek podających schłodzone napoje na złotej tacy! a czy ktoś pomyślał, że żeby wszystko wyglądało ok to trzeba zminimalizować koszty własne knajp? pozwólmy żeby na rynku swoje ogródki miały też knajpy z Rejtana albo przynajmniej 3-go maja!!! wtedy gwarantuje ze ceny za 0,5l przekroczą 10zł, a toaleta owszem będzie ogólnie łatwo dostępna bo w najbliższych krzaczkach!!!! takiego Rynku wszyscy chcecie? możecie owszem popierać knajpy i puby w pobliżu rynku ale zastanówcie się czym one przebijają ofertę tych, które jeżeli chodzi o ogródki mają wam wiele więcej do zaoferowania za niższą cenę... lana perła za 10zł czy prawie połowę tańsza butelka warki czy tyskiego? zastanówcie się zanim znów zaczniecie krytykować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.10, 11:39 A co moga nam zaoferowac lokale,ktore biora udzial w protescie,a nie maja nawet swoich toalet?np.Bistro.Expres Zapiekanka,Turek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frog Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:16 oni to nawet piwa nie maja :D Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 11:40 Ja też czegoś nie rozumiem, bo z tego co wiem to stowarzyszeni w tym Stwoarzyszeniu Restauratorów, wlasciciele knajp dotychczas "płacili" 50 groszy za m2 wynajmowanego ogródka. Dzienny zysk z takiego ogródka to ponoć 600-1000 złotych. Piwo w hurtowni kosztuje 1,5 złotego za 0,5 litra (z beczki), a browar dobił w tamtym roku do 6-7 złotych za kufel. Więc niech teraz restauratorzy pocałują misia w dupę . Więcej niz 6 złotych im nikt za piwo nie da. Ponoc wczesniej tylko im przysługiwalo prawo by stawac do przetargu na ogródki w rynku i ... z tego co mi mowiono wszyscy razem pospołu dziwnym trafem nie przebijali ceny wywoławczej... Taki sobie umyslili sposobk na to wszystko więc człon im w zad :) No chyba ze nie do konca było jak piszę, ale moze ktos lepiej poinformowany się na ten temat wypowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 11:52 No i jeszcze jedna sprawa. Co mają robić Ci którzy mają lokale nieco na uboczu? Przecież przez wiosnę i wakacje te ich lokale będą przynosci straty bo konkurwoac z parasolami nie sposób. Częsc lokali może tego nie przetrzymac. Czy zależy na tym miastu? Powinni wszyscy z Rynku i okolic miec w zależności od wysokości płaconych podatków, proporcjonalną do tej kwoty przyznaną powierzchnię rynku, pod ogródek piwny. Przecież jak ktoś ma lokal na Kościuszki, toż to prawie rynek jest :) A cena za m2 powinna byc urzędowa i nie zanadto wysoka zeby ceny piwa przystawały do rzeszowskich warunków - czyli jakieś 5 złotych - co pewnie wymusi konkurencja. Przeciez mozna zarządzić żeby przy kazdym ogródku było jasno napisane gdzie jest toaleta dla klientow. I niech wolny rynek zdecyduje. Jak komus nie przeszkadza rundka długosci 75 metrow do ubikacji, to ok, a jeśli nie to pojdzie tam gdzie ma toaletę pod nosem. Tak bym to widział. Wtedy i wilk będzie syty i owca syta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: 89.230.86.* 27.03.10, 13:17 Uwierzcie, im będzie niższa cena za m2 tym piwo będzie tańsze. Natomiast jeżeli do przetargu będa dopuszczone lokale z poza rynku, będzie wieksza konkurencja, będa się licytować, kto da wiecej,żeby tylko mieć swój ogródek i w rezultacie dojdzie do tego że za metr będa placic po kilka zł dziennie, ogólnie czynsz wyjdzie bardzo wysoki, a co za tym idzie ceny piwa wzrosną, bo z czegoś trzeba bedzie za to wszystko zapłacić. Także najlepiej dla klientów bedzie jeżeli lokale z poza rynku nie będa dopuszczone do przetargu, nie beda podbijać ceny za m2, a tym samym piwo nie bedzie musiało byc w tym sezonie droższe. Proste i logiczne Aha co do ceny piwa w hurtowni, beczkowe dobre piwko to ponad 2zł za 0,5l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:37 ale mozna chyba sie dogadac i dla wszystkich starczyloby ogrodkow, po niewielkiej cenie, no ale pewnie, ty bys chcial/chciala odrazu 2 albo 3 Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 20:24 No tak sorry - 1,5 złotego za piwo to teraz za jakies Karpackie. Obecnie o ile mi wiadomo wychodzi Żywiec albo Tyskie 2.20 , 2.30 :) A co się tyczy ceny piwa to jest to bzdurą ze jesli opłaty będą nizsze to cena piwa spadnie. Jak pisałem restauratorzy zrzeszeni w stowarzyszeniu płacili grosze za wynajem ogrodka a piwo w tamtym roku kupowałem po 6, 6.5 i po 7 złotych, co jest niezłym przegięciem jak na rzeszowskie warunki, bez względu na to ile kto ma kasy :) Więc niech nie opowiadają bajeczek. Ja bym to zrobił tak: obszar ogródka wprost proporcjonalny do powierzchni wynajmowanego lokalu, a cena urzędowa np 3.5 złotego za metr i dopuszczeni wszyscy w promieniu 100 metrow od rynku. I jeszcze jedno maksymalna cena piwa 5 złotych hehehe. Niech miasto to ureguluje bo na zmowę cenową nie ma innego bata, a napić lud pracujący miast i wsi u nas lubi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulewrsowany Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: 94.254.136.* 27.03.10, 20:41 jestes skonczonym idiota!!! moze sie najpierw zorientuj w jakich realiach zyjemy a pozniej zacznij sie wypowiadac!!! nie znasz kompletnie tematu ogrodkow, knajp i przede wszystkim cen. paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 22:33 Akurat temat knajp znam bardzo dobrze :) Może tak być ze lepiej od Ciebie młotku. Może blysnij tutaj swoją tajemną wiedzą, bo niewiele się dowiedziałem z Twojego pierdzenia jak na razie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 22:59 A w ogole w Murzynku też mają parasole i piana jest po 4.5 i to w butelce :) Heheh i co? Można? :) Znam wszystkie ceny browaru w centrum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:33 zgadzam sie z toba sam mam knajpe w uliczce przy rynku i w momencie gdy nie dostane ogrodka to nie przetrwam tego sezony, w lecie ludzie siedza glownie na ogrodkach a nie w lokalach, a jak mam zarobic na czynsz, ktory i tak bede musial zaplacic? kupilem lokal przed wakacjami i ogrodek wtedy byl, nawet nie przypuszczalem wiec ze w tym roku moga byc takie problemy z nim, pewnie jakbym wiedzial to szukalbym knajpy w samym rynku... a co do oznaczenia na ogrodku gdzie jest toaleta jestem za, moznaby wywiesic kartki albo loga lokali zeby wszyscy wiedzieli z jakiego lokalu jest ten ogrodek i gdzie sa toalety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:21 owszem w poprzednich latach udawalo im sie jakos dogadywac i nikt nikogo nie przebijal, umawiali sie kto jaki ogrodek bierze i juz ale ogrodkow nie mieli tylko ci z samego rynku ale tez spoza-matejki, krola kazimierza, przesmyk-wszystko to wchodzilo na rynek i jakos dalo sie dogadac a teraz robia problem bo chca zmonopolizowac rynek, chca dla siebie wszestkie ogrodki i najlepiej za cene wywolawcza a z tym 60 czy 70m do kibelka to naprawde jest taki wielki problem? to tylko tak brzmi ale to naprawde jest bliziutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 12:26 To tak jak tu wyżej kolega napisał, taki ogródek to ile ma tych metrów kwadratowych załóżmy że 60 to razy 50gr daje nam 30 zł, a sprzedają za te 600-1000 zł! Niezła przebitka! I chyba w tym ten cały problem, że trzeba podzielić się trochę więcej z miastem! Odpowiedz Link Zgłoś
k.o.k.i Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 12:33 Ta tylko zapomniałeś doliczyć do tego czynsz za lokal,jakieś 6-7 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 12:40 No i właśnie wszyscy płacą czynsze, a dlaczego mają być jedni uprzywilejowani a drudzy nie? Proste to przecież kapitalizm a nie socjalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYNEK Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.19.165.80.osk.enformatic.pl 28.03.10, 17:53 TAK I POGODA JEST PEWNIE CODZIENNIE SIEDZICIE NA MEBLACH KTORE DOSTALISMY OCHRONA ,OBSLUGA ,CZYNSZ LOKALU Z KTOREGO KLIENCI WYSZLI NA TEN OGRODEK JEST ZA DARMO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 12:50 A tak uczepili się tych 75 m , a taka jest prawda, że wolę iść do kibelka te 75 m po rynku niż szukać kibla gdzieś w zaułkach piwnic tych pseudo pubów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:25 popieram, moge isc nawet 100 m ale do normalnej, czystej ubikacji a nie wiecznie osikanej i orzyganej w pseudo pubie tylko ze na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:10 Hahaha po raz kolejny wielkie stowarzyszenie pokazuje jakimi sa debilami, no sorry jak gadaja z prezydentem to mu przytakuja i nie wnosza zadnych sprzeciwow a po paru godzinach jednak stwierdzaja ze im to nie pasuje i organizuja protest... banda kretynow i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 13:16 mam pytanie, a w zasadzie kilka do dr_psychol 1. Twoje informacje na temat cen piwa w hurcie to z kosmosu bierzesz? 2. Jak masz ochotę skorzystać z WC to wolisz biegać kilkadziesiąt metrów i krzątać się po zakamarkach Przesmyku, Króla Kazimierza czy innych okolicznych ulic czy wejść do lokalu najbliżej (nawet jeżeli to oznacza pokonanie kilku schodów)? 3. Słyszałeś kiedyś o takiej "drobnostce" jak koszt utrzymania lokalu? jeśli tak to niby jakim prawem ktoś nie korzystający z usług gastronomicznych danego lokalu może korzystać z jego usług sanitarnych? 4. Co lub kto daje Ci prawo obrażania ludzi, których przypuszczalnie nawet nie znasz? i na koniec już nie pytanie ale każdy chyba wie, że "prawie robi wielką różnice" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: 89.230.86.* 27.03.10, 13:21 No tak ,jak nie można być w stowarzyszeniu to trzeba być przeciwko, Widać ze komuś żal d... ściska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.10, 13:56 Gościu b, żeby się kłócić o toalety, to najpierw trzeba o nie zadbać. Gdybyście mogli, to kasowalibyście ludzi po 5 zeta za kibelek. Na całym cywilizowanym świecie coś takiego jak toaleta jest bezpłatna i dostępna dla wszystkich. Robicie kichę na całą Polskę. I nie świruj mi tu o koszcie utrzymania toalety. Nie stać cię na domestosa? Ktoś puści pawia? Taki urok prowadzenia knajpy. A gdy gość załatwi potrzebę i kupi u ciebie piankę, bo mu się np. spodoba, to też będziesz płakał i protestował? "Pseudo-byznesmeny", nikt wam nie każe prowadzić tych knajp. Na kasy do tesco i nie będziecie mieli problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 20:35 1. No dobra przesadziłem. Pwio wychodzi w hurcie 2 - 2.30 z tego co mi wiadomo :) 2. Jak mam ochote skorzystac z WC to przede wszystkim patrzę na to czy jest duzo kabin zeby nie stac i czy jest papier, mydło ręcznik. 100 metrow do toalety to jest dla mnie nic. W tamtym roku pomykałem na mniej wiecej takim dystansie za kazdym razem kiedy byłem w rynku, a bywam tam bardzo czesto na piwie i mi W OGOLE TO NIE PRZESZKADZAŁO ;) 3. Słyszałem o takiej drobnostce jak koszt utrzymania lokalu. Sam znam kilku wlascicieli lokali w rynku i nie tylko i wiem ile płacą i ile zarabiają. Ogolnie wychodzą do przodu. Niech się wszyscy restauratorzy z rynku i okolic dogadają i kazdy dostanie proporcjonalna do wielkosci lokalu działkę za ustaloną przez samorząd cenę np 3.5 zeta za metr i bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Restauratorzy z Rynku protestują 27.03.10, 20:43 Aaa no i ciepła woda bo w naszej Stolicy Innowacji znaleźć nie tylko knajpę ale klub w którym byłaby ciepła woda, graniczy z trafieniem szóstki w Lotto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:25 A moim zdaniem prezydent, wprowadził w końcu zdrowe zasady konkurencyjności BRAWO! Ja wiem, że my Polacy jesteśmy takim narodem - po 54 latach komuny - uważamy, że nam się należy jak psu buda! Przecież nie żyjemy już w państwie socjalistycznym!!! I trzeba zweryfikować swoje zachowania i oczekiwania oraz w końcu wziąć się do roboty! Przywileje tracą emeryci, renciści tym bardziej powinny je tracić nierentowne przedsiębiorstwa! Więc o co w tym wszystkim podnosi się wielkie larum? Że Prezydent Rzeszowa zdrowo myśli? Czytając te wszystkie posty, doszedłem w pewnym momencie do wniosku, że to całe stowarzyszenie chce wywrzeć presję na władze Rzeszowa, a to już próba przejęcia władzy! Tylko pytam: W imię czego? W imię swojego kiepskiego interesu! Brawo! Zróbcie jeszcze miasteczko namiotowe! Będą was ludziska popierać! Bo pewnie mieszkańcy nie lubią swojego Prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 13:46 A idąc tokiem rozumowania restauratorów, to trzeba zlikwidować - wykreślić z przetargu, ogródki pod muzeum, urzędem miasta, galerią w rynku, przed nowo budowanymi kamienicami, oraz schroniskiem młodzieżowym! Ile wtedy zostanie ogródków 10? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 14:13 idąc Twoim tokiem rozumowania ogródki powinny mieć tylko najstarsze lokale? bo skoro nie ma miejsca postawmy na solidność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 14:36 Czytając wpisy jednej i drugiej strony, widzę że samo stowarzyszenie rozpętało to całe zamieszanie, mogliście się dogadać tak jak ktoś tu napisał - jak w innych latach! A zachciało wam się więcej no to macie! Druga sprawa nie piszcie tak o tych toaletach, bo narażacie się na skrupulatną kontrolę sanepidu, bo według ich przepisów, toaleta musi znajdować się w lokalu i osobna dla personelu i klientów. A z wypisów na tym forum widzę , że niektórzy nie mają toalet w lokalu tylko gdzieś wspólne na korytarzach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.10, 15:58 Stowarzyszenie to banda chciwych faryzeuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 16:12 piszesz tak bo do niego nie należysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 16:28 swieta racja, jak dla mnie taka kontrola moze byc :) mam toalete i dla personelu i dla klientow, a coniektorzy z elity restauratorow maja jedna na 3 lokale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.10, 16:37 Pisze tak,bo do niego nalezalem i doskonale wim o co wam chodzi dwulicusy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B4 Restauratorzy z Rynku protestują IP: 109.243.55.* 27.03.10, 16:59 Szczerze mówiąc w kwestii toalet powinny znajdować sie jak najbliżej lokalu bo mielismy juz przypadek knajpy w Rzeszowie, która skarżyła sie w Faktach TVN, że klienci sikają im pod lokalem - prawdopodbnie nie doniesli bo bylo za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikający pod murem Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 17:23 faktycznie...bylo coś kiedyś na youtube - jak to klienci sikają pod murem. widać odleglość dla pelnego pecherza i sytemu poruszania się 2 do przodu 3 do tylu jednak ma znaczenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 18:21 Akurat myślę, że to brak toalet u restauratorów w rynku był tego przyczyną, i chyba dlatego teraz tak się frustrują bo gdzie teraz ich klienci pójdą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRZYMAŁA total300 Restauratorzy z Rynku protestują IP: 188.33.184.* 27.03.10, 18:33 A ja to sobie zrobię WÓZ DRZYMAŁY: wybuduję sobię plaformę na kółkach, postawię na niej toi toja, rozłozę parasol, stolik plstikowy, dookoła krzesełka też plastikowe, skrzynkę browara, zatrudnię chłopa ktory bedzie cały ten stragan ciągnął krok po kroczku i będę jeździł dookoła studni. I mam dostęp do rynku i SANEPID jest zadowolony, i prezydent pewnie też, i wilk syty i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądny Restauratorzy z Rynku protestują IP: 188.33.184.* 27.03.10, 19:04 zadam pytanie szanownym internautom.jak byście prowadzili lokal przez 10 lat na rynku i nagle panowie z pubu pt."śmieszność' z ul x postawili ogródek piwny pod twoją witryna i jeszcze jego klienci korzystali z twojej ubikacji bo mają bliżej niz pincet metrów to co byście zrobili?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 19:21 Przecie wczora prezydent powiedzioł w telewizorni że przetarg jest ten sam co rok wcześniej, tylko teraz bedzie aukcja! To o co kurna wam chodzi? A jak ktoś prowadzi 10 lat knajpe i wpuszcza se kebaba to tak zawsze bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 19:38 nie o kebaba chyba chodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.10, 19:52 Przestancie juz plakac.W srode przetarg,kto da wiecej,ten bedzie mial ogrodek i juz.Sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 20:13 skierowane do stowarzyszenia nomen omen osoba logujaca sie jako: gosc: b. Widzac wczoraj w tvp rzeszow felieton zastanawiam sie czy prezes i pani ze stowarzynia to nie HIPOKRYCI. ZAZADALI ZASLANIAC KASETONY INNYM, A SAM PREZES NA RYNKU REKLAMUJE ALCHEMIE. PODOBNIE Z PANIA Z NORY AKTORA, KTORA OTWORZYLA CHINAWOK. HIPOKRYZJA, A ZA ROK NOWE USTAWIENIE PRZETARGU, ZE LOKAL MUSI MIEC NP 100 METROW POWIERZCHNI(USTALANONE W CIAGU ROKU, ABY TYLKO WYBRANI SIE ZALAPALI). BO JAK WIDZE STOWARZYSZENIE MA JUZ 2 KATEGORIE CZLONKOW. PREZES Z ZARZADEM I CALA RESZTA. HIPOKRYZJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaintertesowany Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: 94.254.136.* 27.03.10, 20:29 to wszystko jest "groteską"!!! logiczne jest ze ogródek powinien znajdowac sie jak najblizej danego lokalu i nie rozumiem dlaczego niektorzy maja z tym problem. tak jest w kazdnym miescie a u nas dochodzi to sytuacji absurdalnych...grotesqa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.10, 21:28 A u nas w miescie jest to nie wykonalne,ze wzgledu na zageszczenie lokali.Jakos w poprzednich latach wam to nie przeszkadzalo.Banda hipokrytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten co mysli Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.10, 00:33 Ludzie co Wy macie do tych restauratorow? Oni walczą o swoje jak kazdy na ich miejscu. Nie masz ochoty palcic za piwo 6 zeta to idz do osiedlowej pijawki i pij za 4 zeta. Rynek to wizytówka miasta a jak ogrodki beda miały okoliczne lokale to bedzie jeden wlk szalet miejski bo nie wierze ze 4 kufelkach bedzie się chciało naginac 75metrow albo i wiecej. My mamy wybór, a z tego co czytam oni nie bo albo będą mieli ogródki albo zawiną swoje lokale i co dalej? ja wam powiem co Rynek to będzie jedna wlk kebabowania przeplatana jakas zapiekanka lub jakims ala chinczykiem bo inne lokale sie nie otwieraja. Tego chcemy dla naszego Miasta? chyba nie takze badzmy za tym co stare i sprawdzone niz za Innowacjami bo wyjdzie z tego Rzeszów in minus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Restauratorzy z Rynku protestują IP: *.rzeszow.mm.pl 28.03.10, 04:29 In minus to ty chlopie masz w glowie,a widze ze twoi idole to gen.Jaruzelski,ceny urzedowe i wielki kryzys.Jakos w poprzednich latach byl przetarg,konkurencja i nikt piwa nie sprzedawal po 15 zeta.Ogarnij sie troche nalesniku,bo mi podnosisz cisnienie. Odpowiedz Link Zgłoś