Dodaj do ulubionych

czy jesteście patriotami ...?

IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 17:35
Takimi lokalnymi lub w większej skali? I jak to się u Was przejawia?
Skłonił mnie to tego wątek w sprawie Zelmeru. To i była i jest bardzo dobra
firma, ale zaczęła przegrywać z tandetą produkowaną na Dalekim Wschodzie.
Kiedy kupowałam sprzęt AGD nawet nie rozważałam innego niż Zelmer. Zresztą w
ogóle zwracam uwagę na to co kupuję i wybieram nawet droższe rzeczy polskiej
produkcji i zrobione w Polsce lub regionie.
Wstyd mi trochę, że nie znam wielu pięknych miejsc w Polsce, ale ...zapraszam
do naszego regionu wielu znajomych.
Obserwuj wątek
    • Gość: jolak mylisz pojęcia dziewczę :) IP: 84.38.160.* 06.05.10, 18:05
      szanowna Pani anno - myli pani pojęcia z różnych dziedzin.

patriotyzm - uczucie natury emocjonalnej nie ma się nijak do
      elementarnych zasad i pojęć z dziedziny mikro-ekonomii. Mój interes
      ekonomiczny, moja ekonomia domowa polega na tym żeby kupić coś
      taniego, tańszego o tych samych walorach użytkowych. I mam w dupie
      to, kto dany produkt sfabrykował. Nie wiem jakie q-tasy są
      udziałowcami Zelmeru- więc niekupowanie jego wyrobów nie ma się nijak
      do patriotyzmu lub braku tegoż :)))
      • Gość: Anatol Gruszka Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.19.165.2.osk.enformatic.pl 06.05.10, 18:13
        To błąd bo wpierając polskich producentów, zapewniasz pracę sobie, swojej
        rodzinie, znajomym. Zwróć uwagę na Niemców, kupują swoje dbają o swoje, choćby
        auta a do najtańszych nie należą, a i wszelakie rankingi niezawodności i jakości
        ich produktów nie rozpieszczają.
        Ważne żeby kasa nie wypływała na zewnątrz a przypływała do nas, jak zarobie to
        dam zarobić w skali mikro swojemu sąsiadowi sklepikarzowi itp.
        • Gość: anna Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 18:25
          Tak patriotyzm postrzega wielu Europejczyków. My Polacy jednak lubimy głównie
          symbole...?
      • Gość: anna Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 18:13
        Oj Pani Jolu K. Patriotyzm, a lokalny w szczególności na tym właśnie się m. in.
        opiera.
        • Gość: anna Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 18:19
          Tu trochę szersze rozumienie niż Pani patriotyzmu. Tak patriotyzm to nie tylko
          hymn i flaga,wzruszenie przy słuchaniu Chopina, ale i płacenie podatków i
          inwestowanie/pracowanie w swoim kraju. Oczywiście nikogo do tego nie zmuszam,
          ale patriotyzm ma naprawdę szersze znaczenie.
          • Gość: anna Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 18:26
            dziennik.pl/opinie/article69465/Jak_Polacy_widza_patriotyzm.html
            • Gość: laka Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 19:21
              Jest taka niemiecka firma spedycyjna fresh która rozwozi produkty spożywcze, jej
              centra w Polsce są wszędzie tam gdzie krzyżują się (lub będą ) autostrady. Firma
              ta ma wyłączność na dostawy towarów do niemieckich sieci handlowych w Polsce,
              firma zott jogobella kupuje tylko opakowania w niemieckich fabrykach, nawet
              jeśli polskie mają niższą cenę i podobną jakość a wszystkie te firmy mają konta
              np w raiffeisen bank.
              • Gość: anna Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 19:49
                Bo na tym polega współczesny patriotyzm. Dbałość o siłę państwa zaczyna się od
                małych rzeczy.
                Włosi w miejscowości Lukka zabronili sprzedaży kebabów w historycznym centrum.
                Brzmi absurdalnie, ale to jeden z elementów obrony własnej tradycji.
                Stwierdzili,że kebaby brudzą średniowieczne bruki i nie pasują do nich;) I
                naprawdę zazdroszczę Francuzom i Włochom tego patriotyzmu i obrony swojskości. U
                nas chyba jednak większości jest wszystko jedno.
                • Gość: jolak Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: 84.38.160.* 06.05.10, 20:48
                  Ja to rozumiem inaczej. Przekształcając znane powiedzenie znanego US-
                  prezydenta myślę - "nie pytaj co ja mogę zrobić dla kraju ale co kraj
                  może zrobić dla mnie".
                  Setki tysięcy naszych rodaków siedzi poza nieistniejącymi już
                  granicami Polski - pracują dla innych gospodarek, kupują ich produkty
                  (chociaż w większości z natury globalistycznych) - i co ? poprzez
                  wspieranie obcych ekonomik - nie są patriotami?? są renegatami ??
                  A w Polsce ?? czy ktoś kto pracuje w banku z byczkiem w herbie - a
                  więc banku z dominacją włoskich udziałowców - nie jest patriotą ??
                  Powtarzam - mylisz dziewczę pojęcia :)
                  Twoje pojęcie patriotyzmu jest tak anachroniczne, że żal....
                  • Gość: anna Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 20:56
                    Moje pojęcie patriotyzmu jest jak najbardziej nowoczesne. Próbujesz w swoim
                    wpisie oceniać co jest, a co nie jest patriotyzmem. Ja tego nie robię. Moje
                    pytanie z wątku było zupełnie inne. Jasno postawione. Jak na razie nie
                    dowiedziałam się czym dla Ciebie jest patriotyzm(choć sporo wywnioskować można z
                    przeróbki tekstu JFK). O to pytałam.
                  • Gość: fffela Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: 94.254.148.* 06.05.10, 21:02
                    I tak jej nie przekonasz co najwyżej narazisz się na niepotrzebny ,niekończący
                    się dialog wszakże tylko ona ma rację i wszystko wie najlepiej.Ten typ tak ma :
                    nic i nikt tego nie zmieni.
                    • Gość: anna Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.mm.pl 06.05.10, 21:07
                      Niepotrzebny, niekończący się dialog? Toż to forum dyskusyjneprzecież.
                      Piszę na temat (bo np. o lokalnym patriotyzmie).
                      Jesteś patriotką Fffela? O to pytałam.
                      Pozdrawiam:)
                      • Gość: fffela Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: 94.254.148.* 06.05.10, 21:22
                        Nie chce mi się z tobą gadać!Pogadaj sobie z sobą!
                        • Gość: hehe Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.vectranet.pl 06.05.10, 23:48
                          Koleżanka bzyka:)
                          • Gość: jolak czy można być patriotą IP: 84.38.160.* 07.05.10, 08:08
                            Patriotyzm to...Patriotyzm (łac. patrio = ojczyzna, gr. patriates)
                            – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz
                            chęć ponoszenia za nią ofiar. To wypełnianie obowiązków
                            konstytucyjnych i obywatelskich. Charakteryzuje się też
                            przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często
                            także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia.
                            Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej
                            tradycji, kultury czy języka.
                            Cechami patrioty jest umiłowanie własnej ojczyzny i narodu. Może
                            być ono realizowane poprzez kultywowanie tradycji, oddawanie czci
                            bohaterom narodowym i pamięć o nich, jak i również działania na
                            rzecz danej społeczności; uczestnictwo w wyborach, świadoma
                            postawa obywatelska. Jednakże również działania na szkodę aparatu
                            państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeśli służą
                            budowaniu ojczyzny - nieposłuszeństwo obywatelskie.
                            Patriotyzm to stawianie dobra kraju ponad interes osobisty, a
                            nawet rezygnacja z prywatnych korzyści. Wynika on z więzi
                            społecznej i emocjonalnej z narodem, kulturą i tradycją. Wiąże się
                            także z poszanowaniem innych narodów i ich kultury.

koniec cytatu

I jeśli pomyślę o dziurawych drogach - spieprzonych za moje
                            pieniądze,burdelu na kolei, rozwalonej służbie zdrowia - za moje
                            pieniądze, spier..lonym systemie emerytalnym, kryminaliście
                            startującym w wyborach prezydenckich, powszechnym klerykalizmie
                            kształtowanym przez "obywateli watykanu", braku autostrad po
                            20.latach kapitalizmu - to mam poważne wątpliwości - jak tu
                            sprostać wymogom bycia patriotą ???
                            • Gość: anna Re: czy można być patriotą IP: *.rzeszow.mm.pl 07.05.10, 14:25
                              Nie ma wymogu bycia patriotą. Ja postawiłam tylko pytanie oraz mój sposób
                              pojmowania patriotyzmu w tym lokalnego(zresztą nie jest to tylko moje zdanie ,
                              pisał o tym m.in. Kołakowski). I masz sporo racji w tym, że osoby zawiedzione
                              stanem funkcjonowania państwa chyba mniejsza wagę przywiązują do ideału
                              ojczyzny. Dziękuję za wpis.
                          • Gość: bzyku Re: mylisz pojęcia dziewczę :) IP: *.rzeszow.vectranet.pl 07.05.10, 16:42
                            spaduwa, intelygentuf czeba tempić i ffela to robi, a ja tylko jej przyklaskujęm
      • Gość: nio takie małe cuś IP: 84.38.160.* 06.05.10, 21:42
        No dobra ! Będę patryjotą jak ta wierchuszka np Zelmeru zrzeknie się swoich
        ogromnych wynagrodzeń w jakiejś części na rzecz ogólnego dobra .
        • Gość: Jack Patriotyzm to choroba psychiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 10:34
          "Patriotyzm jest chorobą psychiczną, która zabiła, zabija i z pewnością
          zabije miliony ludzi"

Albert Einstein

Będąc wielokrotnie poza granicami naszej pięknej Ojczyzny, fakt bycia Polakiem
          niestety częściej przynosił mi wstyd a nieżeli powód do dumy. Cóż,
          jaką "wiochę" potrafią zrobić (czasami) nasi (niektórzy) rodacy wszyscy wiemy.

A co do zakupów i wspierania bądź nie wspierania ZELMERU to patriotyzm ma się
          tutaj nijak. Świadomy konsument wybiera świadomie produkty, kierując się
          różnymi przesłankami. Istotą jest, aby wybór był świadomy a nie przypadkowy.
          Dlatego też większość małego AGD w moim domu ma logo firmy z Hoffmanowej, a
          lodówka (niemiecka) wypełniona jest produktami pochodzącymi z okolicznych
          przedsiębiorstw.
          • Gość: anna Re: Patriotyzm to choroba psychiczna IP: *.rzeszow.mm.pl 07.05.10, 14:28
            W zwyrodniałej formie patriotyzm jest niebezpieczny= nacjonalizm. Einstein mógł
            sporo o tym powiedzieć, bo doświadczył go.
            • ares19 patriotyzm lokalny ?? 07.05.10, 15:36
              w odniesieniu do Rzeszowa i Podkarpacia - to wstyd przyznawać się, że
              jest się patriotą lokalnym !!!
              Odkąd jakiś "mądry inaczej" puścił w obieg hasełka typu stolica
              innowacji czy innowacyjne Podkarpacie, w powiązaniu z "ptakami
              klepakami" i 'podkarpacką doliną krzemową" - to tylko szyderczy
              śmiech u niektórych to budzi. już wolałem jak mnie pytali "czy po
              ulicach Rzeszowa dalej niedźwiedzie chodzą".
              Niektórzy bystrzejsi to jeszcze pytają "czy to prawda że u was to
              tylko piwnice są atrakcyjne dla turystów ??"
              I jak tu być patriotą lokalnym ???
              • Gość: anna Re: patriotyzm lokalny ?? IP: *.rzeszow.mm.pl 07.05.10, 16:09
                Z dotychczasowych wpisów wynika, że interesujemy się więcej niż przeciętny
                Europejczyk polityką i uzależniamy patriotyzm od tego, co władze kraju/miasta
                dla nas zrobią.
                Chcemy by żyło nam się dobrze(rzecz naturalna), ale nie dostrzegamy prostych
                zależności. Czyli ekonomia wpływa na nasz patriotyzm jednak?
                Dziękuję za opinię.
                • Gość: August III Mocny Patriotyzm? Na pewno nie w Kościele Katolickim. IP: 79.139.93.* 07.05.10, 16:54
                  Patiotyzm to praca na rzecz kraju. Trudno być patriotą kiedy się
                  non stop klęczy albo leży krzyżem w kościele.
                  Inna sprawa, że patiotyzm to też nie okradanie swojego kraju.
                  Lewe renty, zasiłki i zapomogi wymuszane przez tych, którym to się
                  jawnie nie należy, jest ordynarnym okradaniem swojego państwa a co
                  za tym idzie współobywateli.

Patiotyzm lokalny? Jak najbardziej! Podkarpackie produkty a nie z
                  Mazur. Polskie produkty a nie Chińskie.
                  ----------------
                  August III Mocny prowadził skep nocny.
                  • Gość: anna Re: Patriotyzm? Na pewno nie w Kościele Katolicki IP: *.rzeszow.mm.pl 07.05.10, 17:39
                    To co napisałeś jest bliskie mojemu pojmowaniu patriotyzmu. Zastanawiam się jak
                    wielu ludzi łączy patriotyzm wyłącznie z patosem, symbolami. I dlatego
                    pozwoliłam sobie założyć wątek.
                    • Gość: jolak Re: Patriotyzm a lumpeksy IP: 84.38.160.* 09.05.10, 21:10
                      no to jak jest z tymi tysiącami co kupują w rozlicznych hipermarketach
                      - włoskich, francuskich, angielskich czy ...portugalskiej biedronce ??
                      Kim oni są ?? renegatami, zdrajcami ??
                      A co z tysiącami codziennie kupującymi ciuchy w lumpeksach - ciuchy używane a sprowadzane z całej Europy zachodniej ??
                      czy ja albo oni jesteśmy zdrajcami bo olewamy drogie ciuchy i zapewne przyczyniliśmy się do upadku krajowego przemysłu odzieżowego ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka