Dodaj do ulubionych

Chasydzi w Leżajsku

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 13.03.04, 05:02
Na polskich cmentarzach komunalnych,czy wyznaniowych wymaga się uiszczania
słonych opłat za każde 20 lat utrzymania grobu.Obowiązek ten spoczywa na
opiekunach miejsca pochówku.Brak wniesionej opłaty skutkuje /wcześniej czy
póżniej/,likwidacją grobu i zajęciem płyt nagrobnych na różne cele i
potrzeby.Inną miarę stosuje się do cmentarzy żydowskich,U Zydów miejsce
pochówku jest miejscem wiecznego spoczynku/do końca świata/.
Moje uwagi nie mają tu zabarwienia antysemickiego.Pragnę tylko zwrócić
uwagę/kogo?-nie wiem?/,by przedłużyć okres 20 lat do np.50 lat.Myślę ,że taki
szacunek zmarłym się należy.Polakom też.
Obserwuj wątek
    • Gość: PITTER CHASYDZI I ICH OBSTAWA - Z OSTRĄ BRONIĄ ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 15:49
      PRZY TYŁKU - JAK ONI WJEŻDŻAJĄ DO POLSKI - MAJĄ NASZE POZWOLENIA NA BROŃ ?
      • Gość: romulus Re: CHASYDZI I ICH OBSTAWA - Z OSTRĄ BRONIĄ ... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 01:40
        Każdy ma prawo do ochony własnej.I co w tym nagannego? W tym wypadku
        oszczędzamy własne pieniądze(czyt.podatników pieniądze).Biznes to biznes.O.K.
    • Gość: Observ Re: Chasydzi w Leżajsku IP: 193.19.164.* 13.03.04, 17:05
      Grobami Żydów i cadyka w Leżajsku opiekuje się fundacja powołana przez rodzinę
      Nissenbaumów.Z tego co wiem,starają się dostosowywać do zwyczajów w
      krajach,gdzie są groby żydowskie.
      J.G nie zapominaj,że wszelkie terminy dot,utrzymywania grobów są decyzjami
      władz.W Polsce co ileś lat możesz wnosić opłatę cmentarną i przydłużać okresy
      dzierżawne.Przy tej okazji chcę Ci przypomnieć,że Plac Ofiar Getta w
      Rzeszowie,to dawny cmentarz żydowski.Widzisz tam jakieś tego ślady?
    • Gość: Zeg. Re: Chasydzi w Leżajsku IP: *.milocin.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 21:37
      Trochę racji to masz ale tylko w odniesieniu do cmentarzy komunalnych czyli w
      uproszczeniu tzw. publicznych . Na wyznaniowych np. po wsiach czy też miastach
      nnie płaci sie za grób, tego czynszu. Chyba żę Rada lub ksiądz wprowadzą jakies
      opłaty.Ale ja jeszcze nie spotkałem się z czymś takim. Zresztą wystarczy
      pojechać na jakis cmentarzna wsi i zobaczyć stare opuszczone groby, za które na
      pewno nikt nie płaci bo nawet świeczka sie nie pali na Wszystkich Świętych. A
      groby są . tak więc masz racje co do komunalnych ale nie wyznaniowych
      • Gość: Observ Re: Chasydzi w Leżajsku IP: 193.19.164.* 15.03.04, 14:13
        Zeg,sprawa pamięci o zmarłych to inny problem.Osobiście jestem przeciwnikiem
        cmentarzy wyznaniowych.To droga niebezpieczna,która prowadzi do podziałów w
        społeczeństwach.Dlatego uważam,że na cmentarzach nie powinno być żadnych
        podziałów.Tam leżą ludzie,którym naprawdę już jest wszystko jedno i należy
        szanować ich prawo do spokoju.Jak wiesz,religie w różny sposób określają swój
        stosunek do zmarłych.Tam, gdzie zwłoki są palone i prochy rozsypywane,nikt nie
        buduje nagrobków,nie stawia symboli,nie wykupuje miejsca.W innych
        wyznaniach,chowa się zmałych w grobach,lecz pozostawia się ich w spokoju.W
        religiach chrześcijańskich,budowane są pałace-grobowce,na których utrzymanie
        urządzane są często publiczne zbiórki.Lecz na cmentarze trzeba też
        spojrzeć,jako na miejsce świadczenia usług.To na nich umozliwia się pochowanie
        zwłok ludzkich i tam ulegają one rozkładowi.Po latach miejsca te można
        powtórnie wykorzystywać dla następnych zwłok.Jeśli zaczniemy przesadnie
        traktować miejsca pochówku,za kilkadziesiąt lat zabraknie wolnych miejsc na
        cmentarze.Już dzisiaj widać,że spalanie zwłok stanie się popularne,także w
        Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka